Werkzaamheden uitgesteld, plantengroei verzwakt.

Met dit weer wordt onkruidbestrijding door schoffelen haast onmogelijk. De dag nadien zorgt een regenbui voor de hergroei van wat geschoffeld is. Onkruid opruimen is zowat de enige mogelijkheid.
Wie zich dit jaar verkeken heeft op de warme dagen rond 1 mei ondervindt stilaan dat het zaaien of planten van warmteminnende gewassen pas kan aangevat worden rond 15 mei.
Ook de andere gewassen die gezaaid of geplant zijn tijdens de maand april zullen hier en daar een zwakke opkomst kennen. Natte en koude zijn nefast voor de kieming van jonge plantjes. Ook plantjes die dan uitgepoot werden zijn door het aanhoudende kwakkelweer zwak geworden. De wortelvorming blijft achter en de opname van voedingsstoffen verloopt moeilijk door de koude en natte grond.
Daarom is het goed dat er waarschijnlijk een geleidelijke overgang naar droog en koel weer komt. Overdreven warmte en droogte is nu echt niet nodig, want weinig van de gewassen die nu buiten staan kunnen dit aan.
Als we straks toch aan de slag kunnen is het belangrijk om dit niet overhaast te doen. Doe geen diepe grondbewerking en zaai of plant niet in te natte grond. Maak de grond eventueel eerst wat los met een cultivator zodat die wat kan opdrogen.
In ieder geval breekt straks een drukke periode aan.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen