Uitkijken voor valse meeldauw bij peterselie

klik op de foto's voor vergroting

Laat u niet verrassen door het mooie groene gewas dat je momenteel bij de peterselie ziet. Als je wat dichterbij gaat kijken is het goed mogelijk dat je wit schimmelpluis ziet op de onderkant van het blad. Als je deze schimmel zijn gang laat gaan zullen veel bladeren spoedig geel verkleuren.
Sedert eind oktober werd al op verschillende plaatsen Plasmopara nivea of valse meeldauw bij peterselie vastgesteld, bij aanplantingen onder plastiek en in open lucht
Zowel bij de gekrulde peterselie (foto links) als bij de gladbladige peterselie (foto rechts) zijn symptomen opgemerkt. Het betreft hier dus ook een schimmel die behoort tot de groep van de wierzwammen (Oömycetes), zoals al vermeld in het bericht over witte roest bij broccoli.
De kenmerken van de schimmel zijn heel typisch, namelijk wit schimmelpluis aan de onderkant van het blad, gele vlekken aan de bovenkant. Bij krulpeterselie zie je de aantasting ook aan de bovenkant, dit is natuurlijk te wijten aan de typische groei van het blad. Het zachte najaar heeft de ontwikkeling van de schimmel sedert half oktober duidelijk bevordert. Bij de teelt in de kas moet er steeds voldoende gelucht worden om het gewas iedere dag droog te krijgen.
De schimmel Plasmopara nivea komt voor bij alle leden van de schermbloemenfamilie (Apiaceae) . Op deze internetpagina vind je nog foto's van aantastingen bij wortelen en bij pastinaak.

Lees hier meer over deze typische najaarsschimmels

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen