Aardappelen kiemen te vroeg tijdens de bewaring

Dat het een barslecht aardappeljaar was, dat wist u al. Eerst was er de doorwas, dan de natrot en nu blijken de aardappelen heel gemakkelijk te kiemen in de bewaring. Een onrechtstreeks gevolg van het probleem van doorwas. In percelen waar veel doorwas is, is de kiemrust eigenlijk al doorbroken. Soms oogst je gewoonweg gekiemde aardappelen, zoals al te zien was op deze foto bij het het artikel van doorwas. Koel en luchtig en donker bewaren is dus de boodschap. Wie een grote voorraad aardappelen lang wil bewaren kan zijn toevlucht nemen tot een kiemremmer om te vermijden dat een deel van de oogst verloren gaat. (Foto : pas geoogste, maar al kiemende aardappel)

Een Artikel uit zibb.nl / landentuinbouw - Telers kampen met vroeg kiemende aardappelen

Aardappelen in bewaring kiemen dit jaar opvallend vroeg. De problemen komen voor bij consumptie-, zetmeel- en pootaardappelen. ”Er zijn al heel wat partijen die kiemen. Door de doorwas komen de aardappelen al met kiemen de grond uit”, aldus DLV-advieseur Bert Huizinga.

”Het is nog wat vroeg voor de consumptieaardappelen, maar van pootgoedtelers hebben we al wel signalen dat de aardappelen meer kiemen dan andere jaren”, aldus een woordvoerder van CZAV. Hij beaamt dat er al veel aardappelen in bewaring kiemen, maar van extreem veel meldingen wil de zegsman van de coöperatie nog niet spreken.

Ook Jan Erik Geersing van Luxan ervaart dat er dit najaar veel meer partijen kiemen dan andere jaren, als gevolg van doorwas. ”Er is een grote spreiding van oude en nieuwe knollen in de hoop. Aan sommige knollen groeien al nieuwe stengels.”

Geersing ervaart dat veel telers het kiemen proberen tegen te gaan door de aardappelen zo snel mogelijk koud te draaien. ”Dat is niet goed, omdat de knollen dan snel nat kunnen worden. Het beste is om ze met warme lucht droog te draaien en de aardappelen te behandelen met een kiemremmer.” Bron  zibb.nl / landentuinbouw - Telers kampen met vroeg kiemende aardappelen

Alle artikels over aardappelen kweken

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen