Meloenen van eigen bodem smaken beter.
Wat in de titel staat kon u al vernemen in het bericht Meloenen kweken | Wanneer oogsten? Wanneer rijp?. Of u ze nu zelf teelt, of als u ze koopt bij een teler uit België of Nederland, in ieder geval zijn ze gerijpt aan de plant en niet in de kist.
Ook in De Telegraaf vernemen we dit van van een groenteteler. Het is stilaan een zeldzaamheid, een professionele groenteteler die meloenen teelt. En dan nog wel de ogenmeloen (of is het oogmeloen) die vroeger overal in de Nederlandse kassen te vinden was. Op de foto : De typische kleur van ogenmeloen : donkergroen met lichtgroene ribben. (klik voor vergroting)
In Hekendorp, zit een groente- en fruitkweker die zelf nog meloenen teelt. Op nummer 10 hebben Mia en Theo van de Sande hun boerderijwinkel annex groente- en fruitteeltbedrijf.
Hij fronst zijn wenkbrauwen als wij vragen waarom hij niet gewoon geïmporteerde, en dus goedkopere, meloenen verkoopt. Het is bijna een beledigende vraag. "Het smaakverschil is enorm", zegt Theo. "Dat is niet met elkaar te vergelijken. Wie één keer mijn oogmeloen heeft geproefd, wil er nooit meer een uit de supermarkt. Het probleem met meloen (en trouwens ook met andere soorten fruit) uit den vreemde is dat ze veel te vroeg worden geplukt. Ze rijpen na tijdens het vervoer. Mijn meloenen rijpen gewoon aan de plant. Ze worden pas in de winkel gelegd als ze helemaal rijp en zoet zijn. Daar hoef je niet voor te voelen, dat kun je zien aan de schil. Als er barstjes bij de steeltjes komen, zijn de meloenen op hun lekkerst. En dan ruiken ze! Daaraan alleen al merk je het verschil. Loop je in de supermarkt een stapel meloenen voorbij, dan ruik je nauwelijks iets, maar zo gauw ik mijn vruchten in onze boerderijwinkel leg, is de hele schuur vergeven van de meloenenlucht." Bron : Meloenen van eigen bodem - telegraaf.nl [Eten & Genieten]
In het artikel is ook sprake van enten. Dit is inderdaad nodig voor wie meerdere malen in dezelfe kas traditionele meloenrassen wil telen. Zoniet moet u proberen fusariumresistente rassen te telen. Dit zijn dan hybriden die vrij recent op de markt gekomen zijn. Zo is het ras Cézanne F1 witziekte- en fusariumresistent. Cézanne is normalerwijze zonder enige gewasbeschermingsmiddelen te telen. Het is een meloen van het Charentais type.
Op de foto (klik voor vergroting) ziet u een pas oogstrijpe meloenen van het ras Cézanne F1. Let op de barstjes bij de stelen. Na een drietal dagen zijn deze oogstrijpe meloenen perfect om te consumeren. Wilt u weten hoe deze meloenen geteeld werden, bekijk dan de drie berichten op de pagina "Alles over meloenen telen."