Groenten en voedingsstoffen : haal het onderste uit de kan.

Het antioxidant lycopeen, goed tegen veroudering en hartziekten, werkt vijf- tot zesmaal sterker in gekookte of ingemaakte tomaten dan wanneer ze rauw gegeten worden.
Ook wortelen worden beter gekookt omdat het antioxidant betacaroteen dan gemakkelijker vrijkomt.
Bladgroenten ( nvdr : groene groenten! zie commentaar hieronder..) worden bij voorkeur gegeten in olie omdat het bestanddeel luteÏne, dat oogziekten voorkomt, oplosbaar is in vet en dus beter wordt opgenomen.
Het ijzer in spinazie laat zich echter slecht opnemen door het lichaam, tenzij je samen met spinazie een glas fruitsap drinkt. De vitamine C in fruitsap zet immers de vegetarische ijzer om in het soort ijzer dat je aantreft in vlees en dus veel gemakkelijker opgenomen wordt. Thee en koffie zijn dan weer uit den boze voor ijzeropname. Die drankjes bevatten een samenstelling, carbolzuur genaamd, die net de ijzeropname verhindert.  Zo zijn er tal van voorbeelden.

Gezond eten is één, maar zorgen dat al het goede in je voeding ook door je lichaam wordt opgenomen, is twee. Dat is de gedachte achter 'bio-beschikbaarheid', een snel groeiend onderdeel van de voedingswetenschap. "We nemen lang niet alles op wat we eten, en het is de zaak om de opname van de juiste voedingsstoffen te bevorderen", zegt de Britse specialste Toni Steer.
Bron: Getting the best out of your food  (via Het Belang van Limburg via  VILT

Blijkt dat de vertaling door het HBVL een fout bevat. In hun artikel wordt gesuggereerd om bladgroenten te eten met wat vet om zo het bestanddeel luteïne beter opneembaar te maken. In het originele Engelstalige artikel  vermeld men spinazie, broccoli, kolen en erwten! En dat zijn, spinazie uitgezonderd, toch geen bladgroenten. Toch geen onbelangrijk verschil.

Het  artikel van de BBC meldt dat er ook nadelen zijn aan deze benadering:
Verwerkte tomaten bevatten wel meer antioxidant, maar door de opwarming wordt de vitamine C vernietigd.
Vet bijvoegen bij de groene groenten zorgt  voor een verhoogde cholesterolspiegel.
En een te hoge opname van bepaalde voedingsstoffen of vitaminen kan schadelijk zijn zeggen de specialisten.

Toch is bovenstaande benadering interessant om problemen met tekorten aan mineralen en vitamines te remediëren.
Maar voor de meesten onder ons : misschien toch maar normaal doen en, vooral, zorgen voor afwisseling in de dagelijkse voeding?

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen