Groenten in potten, water geven (de serie, deel 6)

(6) Water geven
Het minste wat je kan doen is dagelijks controleren. Zeker bij weersovergangen kunt u wel eens voor verrassingen komen te staan. Geef water zodat de gietrand volledig met water gevuld is. Herhaal dit eventueel nog eens. Het is de bedoeling dat er een beetje water uit de pot loopt. Het is goed dat er bij het water geven wat drain is. Dit hoeft niet te betekenen dat er teveel water gegeven werd, als er een luchtig substraat in de pot aanwezig is.

Routinematig iedere dag water geven is af te raden, hou rekening met de snelheid van verdamping en controleer de vochtigheid van de grond.

De grond in de potten kan gemulcht worden. Vooral bij rechtopgroeiende planten kan die mulchlaag zijn nut tegen uitdroging bewijzen. Controle op de vochtigheidstoestand van de grond wordt daardoor iets minder makkelijk.

Hoe de vochttoestand controleren? Er zijn grote verchillen volgens de samenstelling van hetsubstraat. Als algemene regel geldt dat als je de grond samenknijpt en deze weer uit elkaar valt het weer tijd is om water te geven.

Laat u echter vooral leiden door het weer, op bewolkte regenachtige dagen zal de plant niet snel afzien en op een zonnige wame periode zult u niet makkelijk teveel water geven.

Gebruik sommige planten als signaalplanten. Op de duur weet u welke plant het meeste water verdampt of dit het makkelijkst toont. Als deze plant duidelijk watertekort vertoont is het tijd om ook de andere potten water te geven of op zijn minst te controleren

Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"
111

Labels:

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen