Brussels Grondwitloof zoekt erkenning. - Wedstrijd op de site

Eerst een stukje uit De Standaard van vandaag:
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vraagt een Europese erkenning aan van het grondwitloof. Als Europa instemt, kan alleen echt ambachtelijk geteeld witloof nog aanspraak maken op de naam ,,Brussels grondwitloof''. ,,Het loof uit volle grond zal niet zo snel verdwijnen als sommigen hopen'', zegt Frans Croon, de bezieler van de vzw Brussels Grondwitloof. Toch daalde het aantal witloofboeren in Vlaams-Brabant van 2.400 naar 400 in twintig jaar tijd. De procedure voor de erkkenning sleept twee jaar aan, maar houdt wel enkele belangrijke voordelen in. "Het gebied en de naam zijn dan beschermd. Momenteel verbied niemand je een bordje 'Brussels grondwitloof' buiten te hangen. Met een Europese erkenning wordt dat anders".

Waarschijnlijk gaat het hier dus over de types Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Gegarandeerde Traditionele Specialiteit Guaranteed (GTS). Meer info per land en welke landbouwproducten daartoe behoren vindt u op deze webpagina .

In Belgie zijn er heel weinig landbouwproducten Europees erkend. Kijk maar eens op de daarpas vernoemde webpagina. Frankrijk heeft er veel meer, ook voor groenten en fruit, bijvoorbeeld de Mâche Nantaise, de veldsla uit Nantes dus, en de Haricot Tarbais. En zo zijn er nog veel regionale producten erkend in Frankrijk.

De vzw Brussels Grondwitloof heeft ook een website met alle informatie over traditioneel geteeld witloof www.grondwitloof.be
En tot 31 oktober kunt er deelnemen aan een wedstrijd waar u een pakket witloof kunt winnen.

Lees ook het artikel over de forcerie van witloof

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen