Kropsla telen volgens een strikt lastenboek.

Kropsla geteeld onder glas is in West-Vlaanderen nog steeds de belangrijkste groente voor de verse markt. In Vlaanderen is de groente beter bekend als serresla. Het is een zeer belangrijk exportproduct. Onder andere in Duitsland weet men de interne en externe kwaliteit van de Belgische kropsla enorm te waarderen.
Heel veel jonge Vlaamse bedrijven hebben zich gespecialiseerd in de slateelt. Nieuwe technieken werden verder ontwikkeld om het arbeidsintensieve karakter van deze sector te verlichten.De meest recente ontwikkelingen zijn de slaoogstband, de volautomatische zelfrijdende plantmachine en de spuitboom.
De slaoogstband zorgt ervoor dat de knieën en de rug veel minder belast worden, hetzelfde kan gezegd worden van de plantmachine. De spuitboom zorgt voor een optimale verdeling van de plantenbeschermingsmiddelen, waardoor de hoeveelheid product sterk verminderd kan worden.
Wist u trouwens dat voor iedere oogst de tuinder een controle moet laten uitvoeren op de eventuele aanwezigheid van plantenbeschermingsmiddelen? Dit is slechts één van de vele voorwaarden waaraan een teelt moet voldoen om te mogen gecommercialiseerd worden. Flandria kropsla wordt namelijk geteeld volgens een strikt lastenboek, gecombineerd met regelmatige controle op het bedrijf. Bijna alle bedrijven leveren kropsla onder het Flandria keurmerk.

Wilt u eens weten hoe het eraan toe gaat op zo'n serreslabedrijf? Francky Bouckaert doet mee aan het project "samen de boer op" , waardoor u in groep het bedrijf kunt bezoeken. Maar eerst moet u een kijkje nemen op de zeer informatieve website 't glazen dak waar u een alvast een mooie impressie krijgt van deze dynamische tuinbouwsector.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen