Korte worteltjes? Te dikke kolen? Vallende uien? Wisselvalligheid troef!

Een maand geleden hadden we het al eens over groenten in de regen. En de wissevallige oogst die daarmee gepaard gaat. Er zijn grote verschillen, binnen één volkstuin, maar vooral tussen verschillende locaties. Nooit gedacht dat het nu, zes weken later, het nog eens daarover ging gaan. Hier volgen eerst wat berichten uit het veld, dan enkele uit de moestuin.

Extreem weer velt uien
Wekelijks sneuvelen nog steeds tientallen hectare uien als gevolg van het extreme weer deze zomer. Op diverse plekken zijn gele valplekken te zien in de uien: plekken, waar het loof eerst geel wordt en uiteindelijk afsterft. Deze valplekken worden elke week groter en zullen nog verder uitbreiden, zegt uienspecialist Luuk Kok van Agrifirm. Lees het volledige bericht op AGD.nl - Extreem weer velt uien

De winterpeen is te kort. Dat gaat zorgen voor een opbrengstverlies van ongeveer 5 procent." (Zoveel korter zijn ze dan toch niet blijkbaar? ) Dat meldt Robert Schilder van Bejo Zaden. De oorzaken zijn wateroverschot, waardoor de peen niet in de grond hoeft te zoeken naar water, en de zachte winter. De winterpeen wordt over twee maanden geoogst. (Bron :AGD - Opbrengstverlies peen)

Dat het niet overal kommer en kwel is horen we bij zuurkoolfabrikant Kramer.

Wij klagen niet. De kool is veel eerder rijp, omdat het niet koud is geweest, maar wel heel nat. Je spoelde van de camping af, maar de kool groeide, inderdaad, als kool. En als hij rijp is, dan móet je hem oogsten. We maken nu honderdduizend kilo zuurkool per dag." Lees het artikel in BN/DeStem )

Stel je vast dat sommige kolen dreigen open te barsten? Dan kan je deze tip van een lezer toepassen (afkomstig uit het artikel De rode en witte kool groeit tot ze barst.)

Om het barsten van witte en rode kolen te vermijden, geef ik volgende tip. Vrees je dat de kolen zulen gaan barsten omdat ze helemaal volgroeid zijn dan kan je proberen de plant met de spitvork wat op te lichten. Zo vermindert de groei en zal de kool minder snel barsten.

Ook uit de groentetuinen horen we tegengestelde geluiden, getuige de artikels in de kranten. In het eerste artikel is het miserie en ellende troef. In het tweede wordt bevestigd wat we hier en daar horen, sommigen hebben geen last of zelfs voordeel van deze kwakkelzomer.

De kroot kwart en de bonen roesten

Wie zich dezer dagen op een willekeurig volkstuinencomplex waagt, loopt grote kans met een paar baggerpoten, een moedeloze stemming en zonder groenten terug te keren. Een paar armetierige blaadjes aan kale bonenstaken, tuinen vol met hoog onkruid en plassen tussen kale gewassen bezorgen de moestuinen een herfstachtige, troosteloze sfeer. Kees van Halem heeft een tuintje in Oudewater. Het lukt hem nog een redelijke oogst binnen te halen, maar makkelijk is dat niet. ,,Zelfs de kroot doet het niet. Ze gaan lopen kwarren, zo noemen we dat. Je krijgt gele bladeren en dan is de groei uit de kroot. Hetzelfde geldt voor de bonen. Die hadden geen gelegenheid om op te drogen. Door de wind slaan ze tegen elkaar en krijg je roest.’’
Van Halem loopt naar een paar troosteloze tuinen. ,,Het onkruid blijft komen. Als je het omhakt, groeit het morgen weer verder. Lees verder in Algmeen Dagblad

Niet in hele Groene Hart kommer en kwel

De ligging van een volkstuin blijkt dit jaar bepalend voor het resultaat.

Net als in Oudewater komt in het oude glastuinbouwgebied van Roelofarendsveen, waar talloze volkstuinen zijn, slechts een enkele sperzie- of snijboon tot wasdom. Daar staat tegenover dat 2007 voor de Woubrugse volkstuinders een ’geweldig goed bonenjaar’ is. Het verschil zit hem volgens tuinder Cees de Lange in de afwatering en de beschutte ligging van het complex.De afwatering is goed geregeld en de wind heeft geen vat op de gewassen.Willem van der Kraan is dik tevreden over de uien en krotenoogst. Lees verder in Algmeen Dagblad

Ook In de moestuin van Jan gaat het allemaal goed. Ook in de moestuin van Rob, pas begonnen dit jaar, valt het nog wel mee. En bij Tuinclub Velt Jabbke klagen ze ook niet. Daar heeft Asleigh natuurlijk niet veel boodschap aan, na de recente overstroming daar. Geen leuke beelden.

Ook te korte of te bleke groenten deze zomer? Of juist een heel geslaagde teelt? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com. Het kan natuurlijk allemaal. Halfzware tot zware (leem) gronden die andere jaren een goede opbrengst geven wegens hun goede waterbuffer waren dit jaar dikwijls te nat. Lichte (zand)gronden, die in de zomer dikwijls last hebben van watertekort zijn met de voorbije kwakkelzomer dikwijls heel goed geslaagd.

Reacties van lezers

Goede avond,

Bij deze een foto van een stukje wintergroenten, die er (naar mijn idee) het wel goed doen!

Gr Wouda

P8150042

Ja, dat kan ik alleen maar beamen Wouda. Alles ziet er "groeikrachtig" uit! Laat de andijvie en de boerenkool u smaken binnen enkele maanden.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen