Verse kruiden is smaakmaker in omzetgroei
De markt voor verse kruiden zit in de lift. Steeds meer huishoudens gebruiken verse kruiden in de keuken, dankzij de lagere prijs, de grotere verkrijgbaarheid en kook- en lifestyleprogramma’s.Volgens het Productschap Tuinbouw zit de omzet van verse kruiden al enige tijd in een opwaartse lijn. Dit komt volgens hun onderzoek doordat meer huishoudens kruiden aanschaffen. Daarnaast zijn huishoudens op zich ook méér kruiden gaan kopen. De omzet is in het eerste kwartaal van dit jaar met 32% toegenomen ten opzichte van drie jaar geleden. De hoeveelheid kruiden die verkocht werd is in dezelfde periode toegenomen met 76%.
Vooral jonge alleenstaanden, tweeverdieners en 45-plussers zijn doelgroepen in Nederland die voorop lopen met het gebruik van verse kruiden in de keuken. Consumenten koken veelal in het weekend uitgebreid en schaffen hiervoor verse ingrediënten aan. De buitenlandse keuken, bekend door vakantie of televisie, heeft ook het gebruik van diverse kruiden gestimuleerd. Naast de bestaande populariteit van de mediterrane keuken is ook de populariteit van de Aziatische keuken toegenomen.