Voor het eerst zoete ui van Nederlandse bodem

Onder optimale weersomstandigheden kon op 21 augustus begonnen worden met het rooien van Hollandse zoete uien. Het is voor het eerst dat een zoete ui van Nederlandse bodem komt.
De zoete ui is zachter van smaak en heeft minder prikkelende werking in de ogen. Het is een teer product en gedurende het hele oogstproces wordt alles in het werk gesteld om ze niet te beschadigen.
In Amerika maakt de zoete ui al 20% van de totale uienconsumptie uit. De zoete ui is zacht van smaak en ideaal om rauw gegeten te worden. Dit maakt het product bij uitstek geschikt voor kinderen. Het is een prima smaakmaker in salades, bij haring of bij de hamburgers. (Bron http://www.agf.nl )
De zoete ui verschilt van de klassieke ui in zowel teelt als oogst. De klassieke ui wordt eind van de zomer geoogst en kan relatief eenvoudig bewaard worden. Hierdoor kan hij het hele jaar geleverd worden. Voor de zoete ui is dit anders, deze is vers het lekkerst en kan daardoor minder lang bewaard worden. In Nederland geteelde Queeno’s zijn leverbaar van eind augustus tot half januari, buiten deze periode importeert men zoete uien uit diverse landen ter wereld. Om als zoet gekwalificeerd te worden moeten deze uien minimaal 6% suiker bevatten en een laag pyruvaatgehalte hebben. Dit laatste zijn de zwavelverbindingen die de ogenprikkeling en de scherpe smaak veroorzaken.
(Bron http://www.queenos.com )

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen