Bladverdorring in bloemkool "tweede vrucht".

Wie in West-Vlaanderen rondtoert tijdens deze dagen heeft het zeker al gemerkt : de oogst van de bloemkool tweede vrucht (*) is volop aan de gang. Het uitzonderlijk zachte weer zorgt ervoor dat de groei van de bloemkool in een stroomversnelling komt. Vorige week was de groei er met het schrale, droge weer helemaal uit. Sommigen gingen zelfs aan de slag met de beregening. Maat dit is nu niet meer te merken.

Een bacterieziekte
Dit najaar duikt er op heel veel percelen ook een probleem op. Namelijk de bacterieziekte Xanthomonas campestris (zwartnervigheid). (foto1, sterke aantasting) (foto 2, detail matige aantasting) Dit probleem is niet onbekend, maar dit jaar is het zeer algemeen op sommige percelen. De toppen van de bladeren drogen op. De nerven in deze dorre plekken vertonen zwarverkleuring van de vaatbundels. Op de meeste percelen is er geen directe economische schade. Maar de mogelijkheid bestaat dat de zwartverkleuring tot in de basis van de bloemkool komt. Sommige percelen hebben er dan weer helemaal geen last van. Het is waarschijnlijk een rasgebonden probleem. Verband met de zaadpartijen is echter ook niet uit te sluiten. Want overdracht via het zaad is mogelijk. Alvast bij één zaadleverancier wordt melding gemaakt dat "alle zaadpartijen van koolsoorten onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie Xanthomonas campestris pv. campestris, de veroorzaker van zwartnervigheid. Dit gebeurt met behulp van een detectiemethode volgens een door de Naktuinbouw goedgekeurd protocol"
De ziekte kan gemakkelijk overleven in de grond op afgestorven delen van de plant. Een ruime vruchtwisseling dringt zich op. De besmetting kan ook gebeuren vanuit het zaad. De verdere verspreiding gaat dan van zieke naar gezonde planten via het opspattend regenwater of beregeningswater.

Of Verticillium?
Verwarring van deze ziekte met Verticillium is mogelijk. Maar het onderscheid is te maken aan de hand van de vorm van de vlekken De necroseverschijnselen bij Xanthomonas zijn namelijk V-vormig. Deze bij Verticillium zijn eerder over de ganse lengte van het blad, aan een kant van de nerf. (foto 1)
(*)De diepvriesindustrie vriest twee maal per jaar bloemkool in, de eerste keer in het begin van de zomer (eerste vrucht) en een tweede keer in het najaar (tweede vrucht). De groentetelers moeten er dus voor zorgen dat de oogsttijd dan ook op dat moment valt.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen