Groenten telen in het najaar : controleer op schimmels

Het najaar komt er blijkbaar pas nu goed aan. Vorige week veel regen gehad en ook deze week blijft het vrij vochtig. Een ideaal klimaat voor de schimmelgroei. Daarom nog eens het al eerder gepubliceerde artikel over de typische schimmels die in het najaar voorkomen op de groenten.

De herfst komt er met rasse schreden aan. De dagen worden korter en de gemiddelde luchtvochtigheid stijgt. De temperatuur, met name ´s nachts is nog vrij hoog. Maar als het geregend heeft, drogen de bladeren moeilijk op en ’s morgens blijven ze lang nat. Met als gevolg dat de bladeren van heel wat groenten makkelijker ten prooi vallen aan schimmels dan in het voorjaar of de zomer. Vooral bij de groenten die nog even moeten doorgroeien kan dit vervelend zijn.
De algemene preventiemaatregelen voor alle deze schimmels zijn vrij simpel, maar nooit voor honderd procent uitvoerbaar. Het weer moet ook nog wat meezitten! De infectie gebeurt immers meestal via sporen die zich in de lucht bevinden en die makkelijk kiemen als de bladeren lange tijd nat blijven.

lees verder

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen