Boomtomaten of Tamarillo's verkocht op Belgische veiling

Deze tropische, eivormige fruitsoort wordt geteeld door een tuinbouwer uit Moorslede in België. In de REO Veiling van Roeselare werden ze vandaag voor het eerst verkocht. Boomtomaten worden in het noorden van Zuid-Amerika al eeuwen verbouwd door de indianen.
"Ik wou zo’n boom graag eens zien groeien. Omdat het een tropisch product is en niet tegen de vorst kan, heb ik tegen een zijwand van mijn serre 40 boompjes geplant. Het duurde bijna 2 jaar - de boom was dan al meer dan 3 m hoog - voor ik vruchten had. Ze zijn nu 4 tot 7 cm lang.” vertelt de tuinbouwer.
Typisch voor de boomtomaten zijn de donkergroene, onregelmatige strepen op de schil.  Als de vrucht rijp is, kleurt de schil oranjegeel tot rood. Het vruchtvlees ruikt naar abrikozen. Het is stevig, smaakt zoet en is kruidig van smaak. Je kan de tamarillo uitlepelen zoals een kiwi of gebruiken in een stoofpotje bij vlees. De schil is taai en niet eetbaar. Het fruit zou een laxerende werking hebben en bovendien ook goed zijn voor diabetici. 

Meer info over deze vrucht en foto's op Wikipedia en bij De gezonde apotheker

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen