Maak kennis met (de groenten van) Boer Louwagie.

Nick, de journalist van 'Culinair Ontdekt' op Brusselnieuws.be,  gaat zo nu en dan eens bij Het Warandehof in Gijverinkhove. Dit keer haalde hij er zijn inspiratie voor een verhaal over knolvenkel.

Wanneer ik in de buurt ben, spring ik graag eens binnen bij Boer Louwagie in Gijverinkhove, een dorpje langs de IJzer, ongeveer waar de weg van Veurne naar Ieper de stroom oversteekt. De laatste keer kwam ik er ter voorbereiding van onze herfstportie confituur, maar éénmaal in de schuur werd ik neergebliksemd door de bijzonder intense geur van verse venkel.

Ze zagen er rank en fijn uit en de donkere werkplaats rook naar een zaal vol Provençaalse landbouwers op het uur van de apéro. Venkel ruikt immers naar anijs, net zoals Pastis of Ricard. Ik kocht onmiddellijk een kistje. Boer Louwagie was wat verrast. “Kent u dat?” vroeg hij. Het is de typische situatie van de boer die wel met liefde groente kweekt, maar eigenlijk niet weet wat ermee te doen. “Ja, ik maak dat regelmatig klaar”, stelde ik hem gerust. “In Brussel verkopen ze wel meer vreemde dingen”, zag ik hem denken. Lees meer over de culinaire eigenschappen van deze groente op  brusselnieuws.be : Eten en drinken, Culinair Ontdekt: Venkel

Ken je Het Warandehof nog niet? Dan kan je er vrijblijvend eens gaan kijken op zondag 17 september 2006, ter gelegenheid van de Dag van de Landbouw.

Pol en Katrien presenteren knapverse groenten en rabarber om van te snoepen. Ze oogsten het jaar rond groenten volgens de seizoenen. Rabarber is hun specialiteit: de teelt, vermeerdering en verwerking. Zelf telen ze voor de verse markt en verkoop in hun hoevewinkel waar ook verwerkte producten van rabarber worden aangeboden. Daarnaast wordt ook prei, veldsla, rode kool, peterselie en vele andere groenten gekweekt. Bovendien leggen ze zich ook toe op het onthaal van bezoekers en kunnen ze met hun ‘rabarberverhaal’ iets heel uitzonderlijks bieden. Speciaal voor de Dag van de Landbouw voorzien zij een stropartij om op te klimmen en te spelen. Opendeur van 10 uur tot 18 uur.

Familie Louwagie-Zyde ‘Het Warandehof’
Elzendammestraat 11 8691 Gijverinkhove (Alveringem)
www.hetwarandehof.be of www.rabarber.be

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina » 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen