U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links
van elke bladzijde, Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje. |
|
Onder toch wel matige belangstelling voor misschien wel een van de belangrijkste gemeenteraden (8 + 4 personeelsleden van de gemeente en 2 'van de pers') besprak de gemeenteraad gisteren onder meer het meerjarenplan 2014-2019, de belastingen en retributies en het budget voor 2014. Alles werd goedgekeurd, met hier en daar wat onthoudingen en tegenstemmen van de oppositie.
meerjarenplan - belastingen en retributies - kerkfabrieken, OCMW, politie - AMI - vuurwerk - ontslag
Voor het eerst zijn gemeenten verplicht om een meerjarenplan te maken dat niet alleen loopt tot een jaar na het beëindigen van de lopende legislatuur (nu: 2013-2018), maar dat ook moet in evenwicht zijn op het einde van die periode. Gemeenten zijn zo meer verplicht om keuzes te maken en om de financiële discipline te handhaven. Verschuivingen gedurende de periode zijn wel mogelijk, maar het einddoel, het evenwicht, blijft een verplichting. (Meer info over deze zogenaamde Beheers- en Beleidscyclus (BBC) in deze brochure.)
Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) legde uit hoe de gemeente in zo een BBC eerst de strategische doelstellingen moest kiezen, met prioritaire en niet-prioritaire, dan daar operationele doelstellingen en acties aan koppelen. De Vlaamse overheid legde een strikt codesysteem uit zodat, eens de gemeenten hun plan elektronisch hebben doorgestuurd, bijna onmiddellijk een duidelijk beeld ontstaat over welke gemeenten voor welke projecten subsidies zou kunnen krijgen. "Er moeten hierdoor geen aparte beleidsnota's meer moeten opgemaakt, wat moet zorgen voor 'planlastvermindering'. Wij hopen dat dit de komende jaren ook voor ons duidelijk wordt." Ze voegde er aan toe dat zo een BBC-werkwijze meer is dan een technisch verhaal: het vraagt ook een andere manier van denken en uitvoeren, ook door het personeel.
Ze gaf aan dat de huidige crisis gevolgen heeft voor elk beleidsniveau, maar dat de gemeente onder zich geen niveaus meer heeft om de lasten naar door te schuiven, behalve dan de burger zelf. De meerderheid besliste om bij het maken van keuzes vooral voorop te zetten dat men 'de tering naar de nering' moet zetten. Voor de eigen diensten betekent dit de reorganisatie (die volop bezig is), minder recepties en meer gebruik maken van raamcontracten. Daarnaast worden alleen prioritaire investeringen voorzien (met marges voor dringende zaken). Bij dit alles wil men zeker de kwalitatieve dienstverlening behouden.
Wat men niet wil zijn belastingverhogingen, behalve indexering. Gabriëls zei dat de gemeente, door de personenbelasting, opcentiemen en algemene belasting niet op het Vlaamse gemiddelde te brengen, per jaar 1 miljoen aan inkomsten laat liggen. "Op een budget van zo'n 12 à 13 miljoen toch niet weinig."
Voor het bepalen van de doelstellingen ging men uit van wat men als 'kerntaken' beschouwt, de taken die men als gemeente zelf moet doen. Daarbij wil men er voor zorgen dat de koopkracht van de inwoners niet vermindert, dat subsidies aan verenigingen behouden blijven en voldoende activiteiten worden aangeboden en ondersteund. De zes doelstellingen zijn:
Binnen elke doelstelling zijn een aantal operationele doelstellingen en actieplannen opgesteld. Het volledige plan staat op de gemeentesite (onder ‘bestuur en beleid’). Enkele details:
Discussie: Namens de CD&V hekelde voorzitter Steven Baeyens dat men 'deze unieke gelegenheid niet had gebruikt om een groot overleg te organiseren, om een groter draagvlak te creëren. Doorheen het hele plan miste hij meer uitleg over de visie van de meerderheid, onder meer over het Donkmeergebied en het kasteeldomein. Hij zei te hebben gehoopt dat visies 'waar we al lang naar hebben gevraagd met als antwoord: komt in het beleidsplan, zouden duidelijk worden, ofwel dat een aantal deelvisies hier zouden zijn samengebracht. "Nu is het dikwijls heel vaag of 'we zullen ...'."Hij miste ook een aantal actievoorstellen, waaronder enkele Open Vld-verkiezingsbeloften zoals de glazen wand aan de Festivalhal, het kunstwerk op de Klappel en de verhuizing van het skatepark naar het Donkmeer. Een aantal voorstellen (verfraaiing cafetaria sporthal Berlare, toegankelijkheid voor mindervaliden in Stroming, ...) werden door de meerderheid genoteerd en eventueel opgenomen. De burgemeester reageerde dat er participatie was omdat de gemeentelijke diensten met adviesraden werken en zo de noden kennen. Op verschillende opmerkingen gaf zij wat al is gebeurd of is gepland, ofwel dat het niet de bedoeling was om in het meerjarenplan alles al in detail weer te geven. "Sommige acties moeten nog worden uitgeschreven en zullen tijdens volgende gemeenteraden worden voorgelegd. Bij jou zou het wel een heel dik boek zijn geworden, en dan zeker niet gelezen". Een aantal vroegere voorstellen zullen niet noodzakelijk worden weerhouden omdat in deze moeilijke periode prioriteiten moeten worden gesteld. CD&V stemde tegen, N-VA onthield zich
omwille van de vaagheid, maar vond het toch een ambitieus plan.
Kerkfabrieken - OCMW - Politie De BBC heeft ook invloed op deze niveaus. De kerkfabrieken krijgen voortaan een vaste gemeentelijke tussenkomst, met een stijging van 2% per jaar. Ze moeten niet besparen op exploitatie, maar wel enkele niet-prioritaire investeringen uitstellen zoals het schilderen van de kerken. Bij dringende zaken (instandhoudingswerken) kan de gemeentelijke bijdrage wel worden opgetrokken. Het OCMW krijgt voortaan ook een vast bedrag. De gemeentelijke bijdrage aan de politiezone
ligt eveneens vast. CD&V herinnerde aan de vraag naar de kosten gemaakt voor de aankoop en verbouwingsplannen voor de AMI. De aankoop (kosten inbegrepen) bedroeg 447.000 (waarvan 132.000 gesubsidieerd wegens leegstaand bedrijfspand), de studies en architecten €257.000. De gemeente wil het gebouw volgend jaar terug verkopen. (Het is nu wel voor vier maanden verhuurd voor een tijdelijke winkel, nkb) . Het is niet duidelijk of men dan de gekregen subsidies moet terugbetalen. N-VA vroeg naar de reglementering voor vuurwerk. De burgemeester herinnerde er aan dat volgens het GAS-reglement een toelating moet worden aangevraagd bij de burgemeester indien men vuurwerk op openbaar domein wil afschieten, maar dat niemand dat deed. Voor vuurwerk op privé-domein raadde zij voor aan om voorzichtig te zijn. N-VA vroeg om de regeling te veralgemenen.
Ontslag raadslid
Omdat hij naar een andere gemeente verhuist, neemt Frank Van Laer (Open Vld) volgende maand ontslag. De burgemeester bedankte hem en wenste hem al het beste. Applaus op alle banken.
|
links naar sites van verenigingen over: (ook socio-cult.verenigingen)
links naar
vergelijk met beleidsplan 07-12
Meer
themanieuws
Al eens naar
adressen
uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke En tips van de lezers.
Om eens te vergelijken ...
Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.
|
Deze pagina is het
laatst gewijzigd (of door ons geopend) op
13/12/13.
|