Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

gemeenteraad 1-04-05

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Gemeenteraadsverslagen
Wat kost een gemeente ?
Halfweg-evaluatie 2003
Boerenkrijgmuseum
Viering Van Sande
politie
brandweer

 

Omhoog

schepenwissel - vertegenwoordigers - aankopen - afdak  magazijn - loskaai - fietsproject - 70km/uur

Deze bijeenkomst, uitzonderlijk op een vrijdag en dan nog op 1 april, was opgezet om de opvolger van Camiel Moerman als schepen te bepalen. Het ontslag van Camiel Moerman - die wel raadslid blijft - en zijn opvolging door Jan De Palmenaer is samen met de opvolging van Martha Tackaert door Bart Van Malderen als OCMW-voorzitter (op donderdag 31-3) betekende voor de CD&V een verjonging en voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De VLD bleef tot na de stemming weg, uit protest omdat de vergadering pas veertien dagen geleden was aangekondigd, toen al enkele VLD'ers hun vakantie hadden geboekt.

Schepenwissel
De stemming zelf werd geen verrassing: de CD&V-meerderheid stemde unaniem voor De Palmenaer, die daarop de eed aflegde en met Camiel Moerman van rij wisselde. Burgemeester Van Sande herinnerde aan de al 41 jaar die Moerman in de gemeenteraad zetelt, altijd in de meerderheid en voor de fusie als laatste burgemeester van Uitbergen. Hij bedankte de ere-schepen voor zijn inzet en loyauteit, en wenste zijn opvolger een vruchtbare carričre. De VLD- en sp.a-fractieleiders sloten zich aan, maar wat de nieuwe schepen betreft beloofden zij een kritische beoordeling van zijn daden. Moerman zelf, die nog een geschenk kreeg, beloofde ook in de toekomst zijn opgebouwd net van relaties ten dienste te stellen van de gemeente.

Vertegenwoordigers
De schepenwissel leidde ook tot enkele wijzigingen in de aanduiding van vertegenwoordigers. Bij Verko worden De Palmenaer en Patrick Van Malderen afgevaardigd naar de algemene vergadering. De VLD besefte nadien dat hierdoor de plaats van Julien Wettinck hadden weggegeven. Na de raadszitting verzekerden zij burgemeester Van Sande - die aangaf dat hij dit per vergissing was gebeurd - er tijdens de volgende zitting op terug te zullen komen. De nieuwe schepen gaf zijn plaats in de bouwmaatschappij Hulp in Woningnood af. De VLD vond dat zij, als partij met 40% van de stemmen, recht had op een plaats, maar de CD&V bleef bij de kandidatuur van Camiel Moerman, ook al 'omdat de oppositie al is vertegenwoordigd door sp.a'er Arbijn'.

Aankopen
De raad keurde de aankoop goed van jalouziekasten voor de dienst rijbewijzen, van een banaanbak voor de graafmachine  en een trilplaat voor de technische diensten, en van tafels, stoelen en bijbehoren voor het socio-cultureel centrum in Uitbergen. De prijs van de stoelen en tafels kon met meer dan 40% worden verminderd omdat de aankoop samen gebeurt met die voor de Festivalhal. Door dezelfde te kopen worden de stoelen ook uitwisselbaar voor beide ruimtes.

Ontwerper afdak magazijn
Aan het gemeentelijk magazijn komt een afdak naast het gebouw, over de hele lengte. De raad keurde goed dat een ontwerper wordt aangeduid. De raming van de erelonen bedraagt €2500.

Loskaai
De loskaai aan het Sluis in Berlare wordt heropgebouwd. Maar omdat de technische dienst geen metsers heeft, zal het werk worden uitbesteed. Het hout- en ander werk zal wel in eigen beheer gebeuren. Een prijsvraag bij tien aannemers - waarvan er twee antwoordden leerde dat de kostprijs voor het metselwerk €20.000 kost, daar waar oorspronkelijk was bepaald €7000 aan het gebouw te besteden. Schepen Luc Vercruyssen zei altijd het heropbouwen te hebben beloofd aan de cultuurraad en het aan de gemeenteraad over te laten om daar nu op terug te komen. Dienstdoend VLD-fractieleider Tom Temmerman wou wel weten wat de waarde en het doel van het gebouw na de werken zou zijn. Een echte bestemming is nog niet bepaald, maar het is de bedoeling de hele omgeving met de Berlaar - langs waar schepen vroeger de gemeente binnenvaarden - te vernieuwen en zo in het toeristisch aanbod op te nemen. De VLD kon de schepen alvast doen beloven dat de complete heropbouw minder dan €25.000 zou bedragen.

Fietsproject
De gemeente gaat het lokaal verbeteren achter het provinciaal toerismebureau, waar vzw De Sperwer mensen met een handicap fietsen laat opkuisen. De werken, deels in eigen beheer, zouden €5000 kosten.

70km per uur in Baron Tibbautstraat
Wie op de provinciale weg vanuit Kalken Overmere binnenrijdt, moet zich voortaan ook aan maximum 70km/uur houden.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.