Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Communicatieambtenaar

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

gemeentehuis
Politici aan het woord
politieke partijen

 

Omhoog 

Bob Pieters: Cultuurgezicht wordt communicatieambtenaar

In september (2009) begint Bob Pieters (33) aan een nieuwe uitdaging binnen de gemeentelijke administratie. Waar hij de voorbije acht jaar verantwoordelijk was voor de uitwerking van een cultuurbeleid, wordt hij nu de eerste communicatieambtenaar. “Van de gemeentelijke administratie, niet van de politiekers”, maakt hij alvast duidelijk.

Bob is licentiaat (master) cultuurwetenschappen met aanvullend media en communicatie. Zijn eerste werkomgeving was trouwens een communicatiebedrijf waar hij onder meer klanten opleidde voor crisiscommunicatie. Zijn aanleg voor en ervaring met vele podiumkunsten zorgden voor een overstap naar de gemeentelijke cultuurdienst, eerst als cultuurambtenaar, nadien als beleidscoördinator. Vanaf nu wordt communicatie weer belangrijkst.

“De voorbije jaren heb ik getracht om in het cultuurprogramma, zowel voor cultureel centrum Stroming als voor andere activiteiten, een mix te brengen van wat grote cultuur wordt genoemd en van meer populaire maar toch kwaliteitsvolle cultuur. Daarnaast werd alle steun gegeven aan initiatieven van anderen. Tegelijk probeerden we om de cultuurdienst, en dat zijn ook Leen, Linda en Bert, bij de bevolking een gezicht te geven. En dat lijkt te lukken: overal worden we aangesproken met vragen en voorstellen.”

Zijn eigen ervaring met amateurkunstenaars en verenigingen hielp zowel om anderen raad te geven, onder meer over hoe lang men de gemeentelijke ruimte zou nodig hebben, als om contacten te leggen met kunstenaars en artiesten. “We kregen dikwijls terug dat vooral de persoonlijke benadering hier sterk aansprak. Bovendien konden hier verschillende theater- en muziekproducties worden opgebouwd. Denken we aan Vanessa Van Durme die met haar ‘Kijk mama, ik dans’ nu ook in de VS en Frankrijk toert. Maar ook Berlaars talent werd ondersteund en kansen gegeven: Steven Prengels, Sarah Ringoet, Bart De Lausnay, Lieve Van de Rostyne, Jos Van Peteghem en anderen.”

Of de Berlaarse bevolking werd bereikt ? “We halen zo’n 7000 verkochte tickets per jaar voor de eigen initiatieven. Daar moeten nog de bezoekers van Studio Zondag en de tentoonstellingen worden bijgeteld. In het topjaar, het tiende werkingsjaar van Stroming, hadden we er bijna 10.000. Spijtig dat het aantal schoolvoorstellingen daalt. Wegens de maximumfactuur ? In tegenstelling tot wat wordt beweerd is het gemeentelijk cultuurbudget niet gedaald. Wel is de kostprijs van het aanbod gestegen. Maar we blijven ruim binnen de gestelde verliesmarge, zodat er de komende jaren misschien opnieuw wat meer kan.”

Dat wordt een opdracht voor zijn opvolger, Stijn De Coster. Die krijgt alvast als opdracht mee: "Vermijd een ivoren toren en hou een open visie op cultuur."

Dr Bibber

Zijn voorstel voor zijn nieuwe taakinvulling bevat zes peilers: externe communicatie, interne communicatie, crisiscommunicatie, public-relations, openbaarheid van bestuur en klachtenmanagement. “Tijdens het examen noemde ik het de dr Bibber van het gemeentebestuur worden. Eerste prioriteit wordt de interne communicatie, want zonder dat werkt ook het andere niet. Het wordt belangrijk zelf informatie te krijgen en dat goed en proactief door te geven. Nee, toespraken schrijven is niet mijn taak. Ik werk uiteindelijk voor de gemeentesecretaris, niet voor de politiekers.” Een goed contact met de beleidsmensen is wel belangrijk, want hij zal over de beleidsbeslissingen moeten communiceren. Dat hij een bureau krijgt naast de burgemeester zal daar alvast bij helpen. Een eerste praktische taak – waarmee hij al is begonnen – wordt het online brengen van een vernieuwde gemeentelijke website, met meer e-governmentmogelijkheden om online informatie met de burger uit te wisselen.

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 02/08/09. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.