Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Gluren bij de buren

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Berlare
Vlaanderen
Europa
Kinderfonds
adoptiedorp

 

Omhoog
Zele
OKA filmt '1919' in Berlare 

Op deze bladzijde komen adressen van sites uit onze buurgemeenten, maar ook van interessante (leerrijke, toeristische ...) informatiebronnen over andere plaatsen, en tips van activiteiten elders die lezers bezochten en aanbrengen. Al was het maar om navelstaarderij te verhinderen: eens te ijken hoe het elders gebeurt kan immers leerrijk zijn. Je ziet zo wat hier beter is, maar ook wat beter kan. Suggesties en aanvullingen zijn uiteraard steeds welkom.

Buurgemeenten - leerrijke sites - tips van nkb lezers

Buurgemeenten

Zele:

bullet

voor deze buurgemeente is een aparte deelsite opgestart

bullet

gemeente

bullet

't Gazetjen: de elektronische opvolger van De Gazet van Zele, die na 60 jaar ophield te verschijnen.
In januari 2007 stopte de site omdat er maar twee redacteurs meer overbleven. De site had met zo'n 1000 bezoekers per dag en heel wat bijdragen van allerlei verenigingen nochtans heel wat succes. Er was nog een tevergeefse poging via de gemeentelijke website om redacteurs te vinden. In 2009 werd een nieuwe poging opgezet.

bullet

Mensen van bij ons - Mark De Block startte begin 2010 met een website waarin hij interviews met mensen uit Zele wil brengen. Omdat hij, zoals nkb informatief, ervan overtuigd is dat zovele mensen uit de eigen gemeente een interessant en boeiend verhaal te vertellen hebben.

 

Dendermonde:

bullet

stad

bullet

Schoonaarde: de onlangs opgerichte Werkgroep Middenstand zette een informatieve website op en wil met de acties leven brengen in deze deelgemeente en directe buur van Berlare. Een voorbeeld ? nkb informatief wil hier zeker aan meehelpen.

 

Wichelen:

bullet

gemeente

bullet

ruimere nieuws- en informatiesite voor Groot-Wichelen

bullet

de KOUS is een vereniging voor oud-Schellebellenaren, die elk jaar de laatste zondag van augustus (kermis) bijeenkomt en een nieuwsbrief heeft. Meer informatie kan je aanvragen via dit adres.

bullet

Jeugdhuis OKA werkt in 2010 het filmproject '1919' uit, in samenwerking met acteur en regisseur Johan Heldenbergh en met Woestijnvisregisseur (en burgemeester) Kenneth Taylor. Er werd ook een dag in Berlare gefilmd. Meer.

 

Lokeren:

bullet

stad

 

Laarne:

bullet

gemeente

bullet

2007: De verbranding van vier heksen (+ twee die geen of een verbanning kregen) in 1607 is de aanleiding om 400 jaar later een hele reeks activiteiten op te zetten. Hoogtepunt worden de dagen tussen 24 augustus en 2 september. Dagelijks (vanaf 18 uur en op zondag vanaf 16 uur) is er een 17de eeuwse volksmarkt tussen de kerk en het kasteel, die gratis te bezoeken is. Er komt onder meer een Spaans legioenkamp met soldeniers die er van alles doen, voedsel en drank uit die tijd, allerlei attracties. De baljuw (gespeeld door de huidige burgemeester) en zijn (huidige) schepen sluiten de markt af en kondigen het afsluitend vuurwerk aan. Dat is ook het startsein (om 22 uur met op zaterdag nog een tweede opvoering vanaf 0.30 uur) voor een bijna twee uur durend wandelspektakel (max. 500 personen toegelaten per voorstelling) waarin zo'n 120 acteurs en figuranten (wie nog wil meedoen, kan zich nog aanbieden !) rondom het kasteel van Laarne de gebeurtenissen van toen in een aantal scènes terugspelen, als eerherstel. Hiervoor is de toegangsprijs €20. Meer info op www.heksenvuur.be. Laarne wil met dit initiatief, met de Heksengilde die drie jaar terug werd opgericht, met heksenproducten, met contacten met andere heksendorpen, met themawandel- en fietstochten de gemeente als heksendorp op de toeristische kaart zetten.

 

 

Leerrijke, toeristische ... sites

 

bullet

In Flanders' fields: (Ieper) museum in  waar men een indruk krijgt over hoe WO1 kon ontstaan, verliep en hoe 'de mensen' die wereldbrand ondergingen. Zou ook een beetje een voorbeeld zijn voor de inrichting van het thematisch bezoekerscentrum aan het Donkmeer.

 

bullet

Open bedrijvendag: een gelegenheid om eens van dicht bij te zien hoe ... wordt gemaakt.
 

bullet

Speelgoedmuseum: (Mechelen) de geschiedenis van het speelgoed, met regelmatig thematentoonstellingen.

 

bullet

Technopolis: een doe-museum (Mechelen) waar jong en oud in contact komt met wetenschap en techniek

 

 

Tips van nkb-lezers

 

bullet

heb je een reisverhaal of -anekdote ? Zie ook hier.

bullet

Voor Zele staan de tips sinds midden november 2009 op een aparte deelsite.

bullet

Hamme-Zogge heeft een eigen website met onder meer een web-krant. Voor wie uit dat Hamse gehucht komt of er familie wonen heeft is het boek 'Zogge, van verleden tot heden' van Cyriel Vercammen wellicht heel interessant. De foto's van het boek staan op de site.

bullet

Een  nkb-tip. Zeelse kunstenaarsroute. Van 1 tot 3 mei 2009 zet Zele een kunstenaarsroute op. 29 plaatselijke kunstenaars en kunstateliers openen hun deuren. Meer info is te vinden op een speciale website waarop een kaart en de verschillende plaatsen (met info) te vinden zijn.

bullet

Een  nkb-tip. Zele - Sint-Ludgerusjubeljaar. Nog tot het einde van 2009 jaar viert Zele de stichter van de gemeente met tentoonstellingen (mei-juni), zangavonden, een quiz, een ziekenzalving door bisschop Van Looy (15 april), tv-mis (26 april, een zoektocht (tot eind september), een reis in het spoor van Ludgerus (juli), een bloementapijt (augustus), een internationale viering in Werden (Duitsland), een toneel (oktober), een requiem (11 november). Info: deken Willems 052-44.4318

bullet

Een  nkb-tip. Tot 31 maart 2009 is in de Minderbroederskerk (MUSEA MAASEIK) in Maaseik een tentoonstelling te zien van een deel van het terracottaleger uit het graf van de eerste keizer (Qin-dynastie) en van keizers uit de West Han-dynastie. De 14 levensgrote beelden en de tientallen kleinere maar ook zo'n 200 andere vondsten in aardewerk, brons, goud en jade uit die graven geven een idee van de pracht van die graven, maar tegelijk wijst de tentoonstelling op de inspanningen en het lijden die nodig waren om ze zo'n 2200 jaar geleden te maken. Via een MP3-speler krijgen de bezoekers heel wat informatie over de getoonde voorwerpen maar ook over de Chinese cultuur en de wereld van de keizers. Meer info.

bullet

Pierre Geerinck, voormalig directeur van de school aan de Nieuwstraat, heeft zich volledig ingewerkt in de wijnvereniging van het Duitse Zell-Merl. Hij verzorgt er onder meer de website voor, gaat mee druiven plukken, en werd in 2008 verkozen tot Bacchus. Wie Merl wil leren kennen kan op de site terecht.

bullet

nog tot 2 september 2007: Heksenvuur in Laarne. De voorstellingen zijn bijna allemaal uitverkocht (enkel nog de nachtvoorstelling van 1 september, en de voorstelling op 2 september nog niet), maar de vrij toegankelijke markt alleen al is de moeite van het bezoeken waard, met heel wat wagenspelen, attracties met soldeniers en jongleurs, muziek en spel, naast allerlei standjes met 'bijna' 17de eeuwse dranken en gerechten. Op 2 september is (zoals vorige zondag, trouwens) Poppentheater Sloeber er ook. Ze spelen op podium 2 om 16, 17, 18, 19 en 20u, telkens voor een half uur. En ook vele handelaars in de rest van de gemeente spelen goed in op het heksengebeuren. Meer info op www.heksenvuur.be.

bullet

zo. 22 april 2007 (14-17 uur) - Dienstencentrum Lokerenbaan Zele: Remi Vonck, veilingmeester-expert van Veilingzaal d’Oude Galerij te Aalst keurt gratis 'schatten van op zolder': schilderijen, etsen, tekeningen, porselein, faience, kristal, juwelen, siervoorwerpen, verzamelstukken en rariteiten allerhande. Een initiatief van HOK Zele, n.a.v. de Erfgoeddag. Hun museum is dan gratis open van 10 tot 18 uur.

bullet

20-21 april 2007 (20 uur) - Skala, Colmanstraat 51, 9270 Kalken: 'Zij kusten de kont van de duivel': een samenwerking tussen dichtersgroep KeerKring (scenario en gedichten), toneelgroep Kattenheye
 (acteurs, regie, decor en techniek) en het project Gestalt (muziek). Dit initiatief past in het kader van HeksenVuur, de herdenking dat 400 jaar geleden vier vermeende heksen werden verbrand.

Deze voorstelling gaat, in het kader van HeksenVuur, over de kronieken van de heksenprocessen in 1607. Het is een mengeling van eigenzinnig theater, volkse geschiedenis, krachtige poëzie en sfeervolle muziek. Het betekent een ingetogen eerherstel voor de zes beklaagden, na 400 jaar.

bullet

16-25 november 2006 - Zele: Zeelse activiteiten in de Vlaamse 'Week van de smaak'. Het programma.

bullet

zo. 28 mei 2006 (10-22) - Zwaanstraat Zele: gezamenlijke activiteit van de vrouwenorganisatie van de moskee, de KVLV en het gemeentelijk integratiecentrum: geleid bezoek aan kerk en moskee (15.30 uur), standjes met allerlei producten, animatie ... om elkaar beter te leren kennen en verstaan.

bullet

Kerststallen in de Koekelbergbasiliek in Brussel. Meer dan 3000m2 vol met stallen uit verschillende landen. Nog tot 15 januari 2006, elke dag tussen 10 tot 18 uur. Toegang: volwassenen € 7,50 - kinderen € 2. Info: 02 732 41 66

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 06/06/10. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.