Omhoog Geweld in het gezin: "Ik wil getuigen" Economische crisis Marc Van Cauteren: aardbeving in Japan Armoededebat werkloosheidscijfers Lokale Werkwinkel OCMW Religie in de Donkgemeenten ontwikkelingshulp uit de Donkgemeenten Verbrand in Ghislenghien Rechtbankjury Kinderwelzijn leeftijdspiramide sociaal: archief

 ontwikkelingshulp uit de Donkgemeenten

 

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Goed nieuwsbrief
Mensen uit Donkgemeenten
Berlare: politiek
Berlare: cultuur
Berlare: sociaal
Berlare: toerisme
Berlare: jeugd
Berlare: milieu
Berlare: onderwijs
Berlare: sport

 

Omhoog
Pater De Visscher over zijn werk
Presidentskandidaat in Congo
Steun aan Haïti
Steun aan Zuidoost-Azië 

De initiatieven zijn hier gerangschikt naar orde van toevoeging
Waar (*)  staat, is het laatst een aanvulling gebeurd

 GROS -   pater De Visscher -   (*)Ethiopië Kayapo-indianen - KSJ- Vietnam -   pater Cesar Maes - Mozambique -
 Nepal -
Nicaragua-project - Overmeerse missionarissen -Oxfam-Wereldwinkel -   Freya Rasschaert (AzG)  
  Roemenië (Jireh) -  Senegal -   Vredeseilandenhulp aan Zuid-Oost (Azië tsunami)  -  Lees ook


Hier staan verslagen over activiteiten ivm ontwikkelingshulp en links naar columns over ontwikkelingshulp, naar organisaties die met ontwikkelingshulp bezig zijn. Zie ook de informatie over de acties voor het Roemeense Vîrtop - dat door deze site wordt gesteund. Reacties, voorstellen zijn altijd welkom.

 

 

Gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS)
Lees: 'Aanzet tot een beleidsnota voor ontwikkelingssamenwerking in Berlare'

 

bullet

ma. 21 april (20 uur) - Bibliotheek Berlare: Norbert Lostrie en voorzitter Greta Van Boven, bestuursleden van het GROS, vertellen over hun reis naar Rio Verde (Ecuador), waar Berlare mee een waterproject financiert. Ze bekeken er ook verdere samenwerkingsmogelijkheden.

bullet

wo. 7 maart 2012 (20u.) - CC Stroming: Voordracht over weeshuizen en crisiscentrum voor straatkinderen in Caïro, door Elli Cloots uit Berlare vrijwilliger bij de Belgische ngo FACE for Children in Need. Gratis Toegian. Info: Greta Van Boven: 0474 51 29 08.

bullet

kermis Berlare 2010 - gemeentehuis: tentoonstelling over het waterproject in het Ecuadoriaanse Chumunde.

bullet

ma. 21 december 2009 (20.30 uur) - Stroming: Karel De Gucht over de rol van Europa bij ontwikkelingshulp. Een initiatief van het Gros en de gemeente. Gratis toegang.

bullet

zo. 25 oktober 2009 (16 uur) - Sint-Martinuskerk: Herdenkingsconcert voor Slag van Berlare (4-8 oktober 1914) door koninklijke fanfare-orkest Sint-Pietersvrienden (Uitbergen). Kaarten: €5, kinderen jonger dan 12: gratis. De opbrengst is voor 11.11.11.

bullet

september 2009: tentoonstelling over het waterproject in Ecuador, onder meer met steun uit Berlare.

bullet

10-11 november 2007: verkoop van prentkaarten t.v.v. 11.11.11-actie.

bullet

Officiële start: 6 juni 2007
De vorige vergadering(en) waren vooral voorbereidend. Op 6 juni heeft de officiële installatie plaats. Wie nog wil lid worden moet dat voor 31 mei bekendmaken.

bullet

GROS start op 2 mei 2007

In maart besliste de gemeenteraad om een gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking op te richten. Die zou proberen om tot lokaal overleg te komen tussen al wie zich hier inzet voor projecten in ontwikkelingslanden, maar ook voor de vierde wereld. De startvergadering is gepland op woensdag 2 mei, om 20.30uur in Stroming. Alle geïnteresseerde verenigingen en burgers zijn welkom. Inlichtingen bij schepen Tom Temmerman, Michel Van der Haegen of Greta Van Boven.

 

Pater De Visscher en Berlare

bullet

Nieuws uit Kongo
Wie wil weten hoe het er in Kongo aan toe gaat, kan terecht op deze website waar dagelijks nieuws over dat land wordt gebracht. Het is wel in het Engels of het Frans. Mits voldoende belangstelling kan een vertaald overzicht op nkb informatief worden overwogen.

bullet

Op 27 februari werd een samenvatting van een brief van de pater bijgeschreven op zijn pagina. Daarin heeft hij het ook over een film gemaakt door Bert Sacré. Die film van bijna 40 minuten is te zien op YouTube.

bullet

zie ook het interview van september 2009 (later nog aangevuld met nieuws over de pater)

bullet

do. 8 oktober (20 uur) - Stroming: Opvoering van de monoloog “Missie”, gebaseerd op het boek 'Congo' van David Van Reybrouck (AKO literatuurprijs 2010), waarvoor ook pater De Visscher werd geïnterviewd. De opbrengst van de avond gaat naar het werk van de pater. Voor de voorstelling wordt de schrijver door het gemeentebestuur gehuldigd. Kaarten: 8 € (-26/+55=7€). Reserveren.

bullet

woe. 14 september (20.30 uur) - vergaderzaal 2 Stroming: pater De Visscher praat over zijn werk en de besteding van het geld dat hij van Berlare krijgt. De toegang is gratis. Een initiatief van GROS Berlare.

bullet

zo. 19 december 2010 (19.30 uur) - Stroming: Een bijzonder kerstverhaal door de Vriendenkring van het Sint-Annaplein. Ten voordele van het Pater De Visscherfonds. Toegang €5.

bullet

ma. 11 oktober 2010 (20.15 uur) - bibliotheek: verslag van reis van Greta Van Boven en Filip De Sutter naar pater De Visscher en zijn projecten. Toegang gratis.

bullet

di. 28 september 2010 - parochiezaal: frietkraam tijdens jaarmarkt ten voordele van pater De Visscher. Een initiatief van het Pater De Visschercomité. "De opbrengst wordt gestort op de subsidierekening en het is met dergelijke activiteiten en andere inkomsten dat een belangrijk steunfonds kan samengesteld worden voor mijn pastoraal werk en de plaatselijke ontwikkelingssamenwerking met de bevolking in Kongo. Ik nodig u hoopvol uit op deze gelegenheid . Door deze goede daad ten gunste van mensen die doorgaans mager eten, zal de frietschotel u dubbel smaken", nodigt pater De Visscher vanuit zijn missiepost in Mwembe (West Kasaï) uit. Aanvulling: er waren meer dan 300 eters

bullet

di. 20 oktober 2010 (20 uur) - Stroming: afscheidsavond voor het vertrek naar Kongo met concert door Willem Vermandere. Kaarten: €8. Reserveren

bullet

za. 6 september 2009 - parochiezaal: Spaghettifestijn.

bullet

di. 30 september 2008 - parochiezaal: frietkraam tijdens jaarmarkt ten voordele van pater De Visscher.

bullet

september 2007: De pater kreeg alvast een check van meer dan €12000, de opbrengst van het maandelijks spaarbedrag en van enkele activiteiten gedurende de voorbije twee jaar.

bullet

19 september 2007: pater De Visscher maakt bekend dat hij Kikwit eind volgend jaar wil verlaten om terug te keren naar de afgelegen missiepost waar hij tussen 1964 en 1987 verbleef. Zie Nieuws van de dag.

bullet

zo. 9 september 2007 (12- ) - Parochiezaal: Reuzenspagghettidag ten voordele van missiewerk van pater De Visscher in Kongo. Info: Freddy Schatteman (052-42.25.47) of Brigitte De Rouck (052-42.64.19).

bullet

7 mei 2007: pater De Visscher laat weten dat hij tussen 7 september en 4 november in België verblijft.

bullet

ma. 25 december 2006: kerstspel Sint-Annaplein: opbrengst ten voordele van de werking in Kongo.

bullet

Jaarmarkt 2006: eetmaal in parochiezaal tvv De Visscher.

bullet

zo. 4 september 2005 (vanaf 12 tot ... uur)
reuze spaghettidag in de Parochiezaal ten voordele van het missiewerk van pater De Visscher. Een initiatief van het pater De Visschercomité.

bullet

za. 3 september 2005 (CC Stroming in polyvalente zaal - 12.45 uur gewijzigd !!!)
Infosessie over samenwerking tussen België en de Kongolese provincie Zuid-Kivu en de stad Bukavu, met verantwoordelijken van daar. In aanwezigheid van minister De Gucht. Sluit aan bij de initiatieven voor pater De Visscher. Een organisatie van de ngo Plan Marshal Africa. info: Vital Barholere (tel. 0479-20 72). Verslag: zie Nieuws van de Dag van 4 september 2005 en ook op hun website (waar het krantenartikel nogal sterk op dat van deze site gelijkt ...).

bullet

Kunst voor Kongo en pater De Visscher
6-7 augustus 2005 - Parochiezaal: tentoonstelling van werken die 25 plaatselijke kunstenaars te koop aanbieden ten voordele van de acties van pater De Visscher in Congo. Open op za. van 14 tot 21 uur en op zo. van 9.30 tot 18 uur. Opening op vr. 5 aug. (20uur) met een debat met voormalig staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking, Eddy Boutmans. Meer informatie bij pastoor Marc Van Steen, Carine Bauwens, Camiel Van Boven of Leo Segerinck. Een initiatief van Open Kerk. (verslag: zie Nieuws van de dag)
Aanvulling: de verkoop van de tentoongestelde werken bracht €2505 op.

bullet

3 december 2004
Els en Annemie Vernimmen brachten vanavond de videoreportage
"Kongo, de rode aarde die aan onze harten kleeft" over een werkvakantie die ze de voorbije zomer bij pater De Visscher doorbrachten. In een klein toneeltje toonden ze het verschil tussen het leven hier en ginder. Tijdens een gsm-gesprek met de pater, dankte deze de bevolking van Berlare, wenste de organisatoren van het kerstspel op het Sint-Annaplein geluk, de bevolking hier alvast prettige eindejaarsfeesten, en kondigde aan volgend jaar van eind juli (Sint-Annakermis) tot eind september (Berlare-kermis) in zijn geboortedorp te zijn. Pastoor Van Steen riep om om het fonds voor de pater te steunen. Dat de activiteiten van de pater hier aanspreken, toonde de goed gevulde Parochiezaal. 

bullet

27 september 2004
Onder deze naam is een financieel hulpprogramma gestart voor missionaris Leo De Visscher. Men hoopt mensen te vinden die bereid zijn een maandelijkse bijdrage te leveren, via stortingen of met een doorlopende opdracht. Het geld - beheerd door pastoor Van Steen - moet de pater in staat stellen om in het Kongolese Kikwit gevangen bij te staan - dikwijls onschuldigen en allen moeten zelf zorgen voor hun eten, verzorging en medische bijstand, om arme gezinnen te helpen die niet voor medische en andere verzorging te betalen, en bij de uitbouw van een missieprocuur voor Kongolese missionarissen. Meer info bij pastoor Van Steen of bij Leo Segerinck.

 

Finado-Ethiopië

bullet

zo. 10 juni 2012 (11 u.) - kapel Heilige Maagdcollege, Noordlaan Dendermonde): concert door koor Medimuze (met als leden uit deze gemeente: Michel en Marijke Van der Haegen en Sabine Kochuyt) ten voordele van een project van vzw Finado in Ethiopië. Kaarten: €10 in voorverkoop, €12 aan de kassa. Telefonisch: 052 22 31 14 of 09 367 53 60.

bullet

15 januari 2011 (vanaf 16 uur) - Festivalhal: 9de Ethiopisch kerstfeest met Ethiopische gerechten (injera met wett), de typische koffieceremonie, de muziek en info over de werking van Finado Ethiopië.

bullet

september-oktober 2010 - SK Berlare: De voetbalclub zamelt sportuitrusting in om mee te geven met Greta Van Boven en burgemeester Katja Gabriëls, die in november naar Ethiopië gaan om er onder meer aan een (gesponsorde) 10km-loop mee te doen.

bullet

za. 17 januari 2009 (16-17.30 uur) - Festivalhal: wafelbak.

bullet

7, 8, 9 en 10 november 2008 (20 uur) - Stroming, zaal Ignace De Wilde: 'De Vrek' van Molière. Collectief Decorum, het vorig jaar opgerichte toneelgezelschap dat debuteerde met het WO1-drama 'A journey's end', brengt een eigentijdse versie. Ook nu gaat de opbrengst naar een goed doel: studiebeurzen voor 25 leerlingen in de Ethiopia Andinetschool in Addis Abeba (een Finado-project) en steun aan kinderopvang 'Butterfly kindergarten' in Nepal, om moeders toe te laten te gaan werken. Kaarten: €6, te bestellen bij Dirk Meesens (052 42 36 85).

bullet

2, 3, 9 en 10 november 2007 (20 uur) - Stroming (zaal De Wilde): Journey's End (Geen weg terug): WO I-antioorlogsdrama van RC Sherrif, gespeeld door een gelegenheidsgezelschap van Berlaarse toneelliefhebbers. Kaarten: €6. Beperkt aantal plaatsen. Reservatie: 052-42 36 85 of 09-367 53 60. De opbrengst gaat naar Finado -Ethiopië

bullet

7 oktober 2006
Benefietavond in de Festivalhal, met muziek, animatie en buffet, een initiatief van Finado.

bullet

29 oktober 2004
De actie op 9 oktober bracht uiteindelijk €11.000 op. Tennisclub T.C Zele overhandigde het bedrag eerlijk verdeeld aan de twee initiatieven. Beiden bedanken al wie de actie steunde en er aan meehielp.

bullet

9 oktober 2004
Finado Ethiopië (Greta Van Boven en Filip De Sutter) en One Earth (Dendermonde) zetten zich al enige tijd in voor de kinderen in Ethiopië. Dat gebeurt door financiële adoptie, acties om gezinnen te helpen een eigen inkomen te verwerven, het steunen van tehuizen, het leveren van kledij en medische hulp ... Als bijdrage aan deze initiatieven organiseert tennisclub Zele T.C. op 9 oktober(19 uur)  in Stroming een muzikale benefietavond. Treden op: jeugdharmonie Ste. Cecilia Zele, Madskad, De Jaumerja's, de Waas en Dender Showband en Tram 3. Tussendoor zijn er djembé-sessies en worden de projecten toegelicht. Voor informatie over de benefiet:09-367.53.60, over Finado: 052-43.32.28 of mail, en over One Earth: 0478 53 21 45.

 

Wereldreis voor Kayapo-indianen

11 november 2004

John en Stef uit Overmere zijn intussen terug van hun wereldreis in 410 dagen. Zij koppelden deze reis aan een steunactie voor de Kayapo-indianen uit Brazilië, hier onder meer bekend door het bezoek dat Rob Vanoudenhoven met Vera Dua er bracht aan chef Raoni. Door kilometersteun en het aangaan van uitdagingen zamelden zij er geld voor in. Meer op hun website.

 

KSJ onderzoekt jeugdwerk in Vietnam

Severine Rombaut en Maarten Keppens van de leiding van KSJ-Berlare trokken in juli 2005 met een delegatie van KSJ nationaal naar Vietnam. Ze leerden er het jeugdwerk kennen en legden de basis voor een uitwisselingsproject: volgend jaar hopen ze jonge mensen van ginder hier uit te nodigen. Meer informatie over dit initiatief is te bekomen bij Severine en Maarten of via de KSJ-site. Verslagen en foto's staan hier.

 

pater Cesar Maes en Overmere
Pater Maes werkte heel wat projecten uit in Guatemala, waar hij in 2006 overleed. Overmere wil zijn projecten blijven steunen.

bullet

 za. 10 oktober (20 uur) - O.L.Vrouw ten Hemel Opgenomenkerk Overmere: Zuid- en Midden-Amerikaanse liederen door het zangkoor TOON/OP/TOON  uit Ronse, concert door het TRIO ARPEGGIO ( fluit, harp en viool ) en reportage uit San José van Gaby Verzele. Dit initiatief van het Fundación Padre Cesar Maes wil het werk van de overleden Overmeerse missionaris in San José (Guatemala) verder financieel ondersteunen. Kaarten: vvk €8 (onder meer bij Raf Maes), kassa €10 (steeds een consumptie inbegrepen).

bullet

za. 21 april 2007(19.30 uur) - kerk Overmere: concert t.v.v. de projecten van wijlen pater Cesar Maes in Guatemala, met muziek gebracht door familieleden, gospelkoor Sonore; en achteraf nakaarten bij fotoreportage over de projecten in de Parochiale Kring. kaarten: vvk €8, kassa €10, gezinskaarten: vvk €25, kassa €30 (inclusief één drankje). Kaarten: 0485 93 89 36.

 

RK en Mozambique

bullet

11 juni 2005

Het Rode Kruis schenkt de opbrengst van de derde barbecue aan een actie in Mozambique. De barbecue heeft plaats op zaterdag 11 juni vanaf 17 uur in het lokaal (Dorp 101, achter de politie). Inlichtingen en inschrijvingen bij Willy Vertongen (091-367 97  60).

 

Water voor Nepal

bullet

7, 8, 9 en 10 november 2009 (20 uur) - Stroming, zaal Ignace De Wilde: 'De Vrek' van Molière. Collectief Decorum, het vorig jaar opgerichte toneelgezelschap dat debuteerde met het WO1-drama 'A journey's end', brengt een eigentijdse versie. Ook nu gaat de opbrengst naar een goed doel: studiebeurzen voor 25 leerlingen in de Ethiopia Andinetschool in Addis Abeba (een Finado-project) en steun aan kinderopvang 'Butterfly kindergarten' in Nepal, om moeders toe te laten te gaan werken. Kaarten: €6, te bestellen bij Dirk Meesens (052 42 36 85).

bullet

16 april 2005

De familie Sacré-Bonnarens zet zich al meer dan tien jaar in voor Nepal, waar hun pleegzoon Hari werd geboren. Dit leidde al tot de uitwerking van een drinkwaterproject en de bouw van een brug werd bekostigd. Tijdens hun jongste reis kregen ze de vraag ook in een ander dorp voor drinkwater en schoolmateriaal te zorgen. Daarom richt de familie op 16 april in Stroming een benefietdag in met vanaf 16 uur allerlei activiteiten: kinderateliers, optredens van jeugdkoor Abadabukileyo uit Wetteren en van De Paltoos, fuif met dj Fonic. Meer info:  G. Sacré, Haagstraat 8 (052-42.48.75).

 

Waterpompen op zonnepanelen voor Nicaragua

bullet

8 augustus 2004: de benefiet bracht meer dan € 4500 op. Hierdoor kan niet alleen het geplande project worden uitgewerkt, maar zelfs een waterput met zonnepanelen en een bosbouwproject in een naburige plaats worden opgestart. Griet en Bart willen dan ook iedereen danken die dit succes mogelijk heeft gemaakt.

bullet

4 juli 2004:

Griet Van Beveren en Bart Praet, twee jonge inwoners uit Berlare, trokken vorig jaar door Nicaragua. "Een onvergetelijke ervaring die ons heeft ondergedompeld in de soms harde realiteit van het Zuiden", schrijven ze in Infogem. Het zette hen aan om zich in te zetten voor de bevolking van Los Hidalgos, het dorpje waar ze een week verbleven. Een eerste inzamelactie, in december, liet toe om een waterpomp te plaatsen. Die werkt echter op benzine, wat vervuilend is en op termijn niet betaalbaar voor het dorp. Daarom zet het duo een tweede actie op. Met een benefietactie op zondag 8 augustus hopen ze genoeg geld in te zamelen om de benzinegenerator te kunnen vervangen door zonnepanelen, maar ook om een tewerkstellingsproject te starten. Ze denken daarbij aan een boomkwekerij. Het klimaat en de geografische omstandigheden zijn geschikt om er teak-, neem-, eucalyptus- en cedro rosadobossen te planten. Het is uiteraard een langetermijnproject: de eerste 'oogst' kan pas binnen een tiental jaar. Het project zou worden begeleid door Jan Van Bilsen, een Belg die er al zo'n 20 jaar woont. Hij geeft op 8 augustus zelf uitleg met woord en beeld.

zondag 8 augustus (vanaf 15 uur) - Stroming: Toegang € 5 (kinderen t/m 10 jaar gratis)

 

Overmeerse missionarissen

bullet

za. 8 december 2007 (20 uur) - Gemeentelijke feestzaal: Daens dagelijks, toneel dat aantoont dat Daens nog steeds actueel is. Een initiatiatief van ACV, KWB en KAV ten voordele van het KWB-KAV ontwikkelings- en missiesteunfonds. Kaarten (leden €5, niet-leden €6) bij de (bestuurs)leden van de deze verenigingen.

 

Oxfam-wereldwinkel

De winkel is sinds maart 2011 gehuisvest in Dorp 14. Openingsuren: woe 15-18 uur, za 10-12.30 en 13.30-16 uur.    Website.
 

bullet

za. 19 december 2009 (11-21 uur) - Foyer Stroming: geschenkenbeurs van Oxfam-Wereldwinkel met (h)eerlijk hapjes en drankjes, kwalitatief hoogstaande voedingsproducten en artisanale geschenken, gemaakt door producenten uit het Zuiden.

bullet

za. 10 mei 2008 (10-12.30 en 13.30-16 uur) - Dorp 67: Dag van de Fair Trade bij de Wereldwinkel, om de boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs te geven voor hun producten.

bullet

10 juni 2007: Verkiezingen: opendeurdag met wereldcafé tussen 9 en 17 uur.

bullet

12 mei 2007: Fair trade dag. Elke bezoeker krijgt een gratis kop Afrikaanse koffie en een versnapering aangeboden.

bullet

Kennismakingsdag (14 mei 2005):
Naar aanleiding van de internationale dag van de fair trade nodigt Oxfam-Wereldwinkel verenigingen, instellingen, scholen en groepen uit tussen 10 en 16 uur, een ideale gelegenheid om te proeven en kennis te maken met de verschillende producten, gemaakt in het Zuiden, door mensen die er een eerlijke prijs voor gekregen hebben.

bullet

Wereldwinkel-debat met Karel De Gucht (21 maart 2004):

Het debat met Karel De Gucht (VLD-voorzitter), opgezet door Oxfam-Wereldwinkels, lokte zo'n 40-tal geïnteresseerden. Ze hoorden hoe De Gucht, met zijn ervaring uit zijn (eerste ?) Europese Parlementperiode met ontwikkelingssamenwerking, graag inging op enkele suggesties tot samenwerking met Oxfam en andere ontwikkelingsngo's. Zo onder meer voor het opzetten van een initiatief waarbij producenten uit ontwikkelingslanden gemakkelijker aan informatie kunnen geraken over export naar het westen, voor een grote bananenconferentie in Brussel in 2005 en om nationale en zelfs lokale overheden aan te zetten goederen te kopen die een eerlijke prijs aan de producent garanderen. "Ik zal de gemeenteraad vragen dat Berlare koffie bij Oxfam koopt."

 

De Gucht zei verder nog dat er zeker iets voor te zeggen is om het Europese associatieakkoord met Israël te verbreken. "In dat akkoord is onder meer bepaald dat citrusvruchten uit de Gazastrook zonder Israëlische inmenging vrij kan worden geëxporteerd. Dat is nu niet het geval, zeker niet met die muur." Hij legde uit dat Afrika een minder snelle ontwikkeling kent omdat 'behoorlijk bestuur' (good governance) er blijkbaar moeilijker kan worden opgezet, wegens de aids-verspreiding, het ontbreken van een middenklasse, en het aanhouden van de monocultuur. Dat laatste zou Oxfam willen tegengaan door een diversificatiefonds waarmee producenten middelen zouden krijgen om andere gewassen te kweken. De Gucht reageerde dat dan eerst werk moet worden gemaakt van de kredietwaardigheid van die producenten. Hij voegde er aan toe dat integratie eveneens belangrijk is, zoals China onder meer aantoont door naast katoenkweek ook de denimbroekfabricatie te ontwikkelen.

 

Wil je weten hoe de andere Oxfamdebatten met politici verliepen: Oxfam-Wereldwinkel.

 

Freya Rasschaert, dokter bij Artsen zonder Grenzen

Op 8 februari 2008 sprak Freya Rasschaert over haar werk als dokter bij Artsen zonder Grenzen (AzG). De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking had deze Berlaarse uitgenodigd voor de algemene vergadering. Freya gaf een overzicht van het werk dat AzG in zowat alle werelddelen, maar vooral in Afrika verricht, en had het over haar eigen ervaringen in onder meer Colombia, Burundi, Ethiopië, Rwanda, Zuid-Afrika en momenteel als coördinator voor de acties die vanuit AzG-België tegen de gevolgen van HIV/aids worden opgezet. De meest opvallende uitspraak was wellicht dat ze  - ondanks de moeilijke werkomstandigheden en miserie die ze al te zien kreeg - wellicht niet graag meer terug voor patiënten uit de ontwikkelde landen zou werken: "De dank van de mensen ginder is zo veel groter. Hier vindt men alles maar normaal".

 

Roemenië Jireh Uitbergen

In UItbergen organiseert Maria Beauprez (Nieuwdonk 7 - 09 3675293) kledinginzamelingen en steunt ze er arme gezinnen, tewerkstellingsprojecten, meisjes van 18 die uit het weeshuis moeten vertrekken ...

 

Senegal

bullet

zo. 16 oktober 2010: sneukeltocht ten voordele van een scholenproject in Dakar. Start aan basisschool De Duizendpoot tussen 11 en 12.30 uur voor een tocht van 7 of  11 km met onderweg een 'vijfgangenmenu'. Prijs: volwassenen €14, kinderen tot 12 jaar €8. Initiatiefnemer Tim Rogiers neemt ook deel aan mountainbiketocht Vélo Afrique door Senegal ten voordele van Bonjour Afrique, dat in Dakar in een arme wijk scholen wil bouwen. Info: 0473/93.07.57 (liefst na 19u) of via tim.rogiers2@telenet.be -  www.bonjourafrique.be    

 

Vredeseilanden en Overmere

bullet

13-14 januari 2012:  acties volgens hetzelfde stramien als vorig jaar: op vrijdag een After Study&Work café in De Kroon, zaterdag deur-aan-deurverkoop en 's avonds kinderfuif.
bullet

vr. 13 (16-02 uur): after study and work café  in De Kroon

bullet

za. 14: 10-16 uur: deur-aan-deurverkoop plantjes  (i.s.m. chirojongens- en meisjes)
              18.30-20.30 uur - De Kroon: Kinderfuif voor lagere schoolkinderen.
                                Toegang €5 (twee drankjes en een pakje chips inbegrepen), ouders gratis toegang.

bullet

14-15 januari 2011: acties volgens hetzelfde stramien als vorig jaar: op vrijdag een After Study&Work café in De Kroon, zaterdag deur-aan-deurverkoop en 's avonds kinderfuif.

bullet

15-17 januari 2010: acties ten voordele van Senegal
bullet

vr. 15 januari (16 uur) - JC De Kroon (Burgemeester De Lausnaystraat 65 – Overmere)::After-Study-&-Work-Café

bullet

za. 16 januari:
bullet

10-16 uur : huis aan huisverkoop van plantjes- en gadgets met drie versierde verkoopwagens.  (ook za-zo aan de kerk tijdens en na de misvieringen).

bullet

18.30-20.30 uur: Kinderfuif in JC De Kroon voor de kids van de lagere school. Voor €4 kunnen ze binnen en krijgen ze 2 drankjes en 1 pakje chips. Mama's en papa mogen er gratis in.

bullet

vanaf 21.30 uur: Latino Heat (fuif) in JC De Kroon, omgetoverd in een zwoele danskroeg ergens in een feestelijk straatje in Zuid-Amerika. Muziek van DJ Moez & DJ V-Wee. Tickets: €3 vvk (café De Lantaarn en bij de verantwoordelijken), kassa: €4.

De actie krijgt nationale ondersteuning. Vredeseilanden trok de aandacht met een filmpje waarin Stijn Meuris een Senegalese bananenboer bezoekt die van zijn boerderij een stukje België maakte. “Om zo meer voor zijn bananen te krijgen”, is zijn uitleg. Dat filmpje is te zien op de site van Vredeseilanden (www.vredeseilanden/lebelge). Steunen kan ook met een gift op rekening 000-0000052-52 van Vredeseilanden. Vanaf 30 euro krijgt men een fiscaal attest om de gift van de belastingen te kunnen aftrekken. Info over acties in de verschillende gemeenten: www.mijnvredeseilanden.be

bullet

16-18 januari 2009: acties ten voordele van Nicaragua
bullet

vr.16 januari (19.30 uur) - JC De Kroon (Burgemeester De Lausnaystraat 65 – Overmere): Filmavond (op groot scherm) met  “Bread and Roses” en “Apocalypto”. Toegang gratis.

bullet

za. 17 januari
bullet

10-16 uur : huis aan huisverkoop van plantjes- en gadgets met drie versierde verkoopwagens.  (ook za-zo aan de kerk tijdens en na de misvieringen).

bullet

18.30-20.30 uur: Kinderfuif in JC De Kroon voor de kids van de lagere school. Voor €4 kunnen ze binnen en krijgen ze 2 drankjes en 1 pakje chips. Mama's en papa mogen er gratis in.

bullet

vanaf 21.30 uur: Latino Heat (fuif) in JC De Kroon, omgetoverd in een zwoele danskroeg ergens in een feestelijk straatje in Zuid-Amerika. Muziek van DJ Moez & DJ V-Wee. Tickets: €3 vvk (café De Lantaarn en bij de verantwoordelijken), kassa: €4.

bullet

zo. 18 januari: verkoop aan de kerk tijdens en na misvieringen.

Meer info: www.vredeseilandenovermere.tk, www.vredeseilanden.tk,

www.mijnvredeseilanden.be/vredeseilanden-overmere, Piet Van Der Sypt of Femke Maes 

bullet

11-12 januari 2008:
bullet

Op vrijdag: filmavond met  Afrikaanse kortfilms en als hoofdfilm "Blood Diamonds" met Leonardo Di Caprio. Gratis toegang.

bullet

Op zaterdag
bullet

van 's morgens: huis aan huisverkoop van plantjes- en gadgets in volledig Overmere,

bullet

namiddag Kinderfuif in De Kroon

bullet

's avonds fuif in De Kroon met DJ Moez, DJ VeeWee en DJ Vicious (from Oeganda).

 Meer info: www.vredeseilandenovermere.tk of via Piet Van Der Sypt (( - 0496/31.25.03)

bullet

13 oktober 2007: de lokale website is weer actief. Binnenkort komt daar info op over de de januari-actie.

bullet

za. 13 januari 2007:

bullet

9-16 uur: deur-aan-deurverkoop van gadgets en bloemetjes

bullet

18.30-20.30 uur - kantine SKVO: kinderfuif voor lagereschoolkinderen. Toegang €4, twee drankjes en een pakje chips inbegrepen. Ouders gratis toegang.

bullet

21 uur - kantine SKVO: Vredeseilandenfuif. Toegang: vvk (chiro, JZN, leden Vredeseilanden) €3, kassa €4.

meer info: Comité Overmere - Vredeseilanden

bullet

woe. 28 december 2006 (19.30 uur) - jeugdhuis JZN: infoavond over Vredeseilanden en de actie van dit jaar t.v.v. Ecuador, met o.m. coctailverkoop (JZN 6 jan.), voetbalwedstrijd met pronostiek (SKVO 8 jan.), verkoopstand ('t Boerken, AD Delhaize en kerk 14-15 jan.), kinderfuif en Vredeseilandenfuif (kantine van SKV Overmere 14 jan.). Voor info: website, Piet Van der Sypt of Kristof Van Peteghem

bullet

19 december 2004

Overmere doet volop mee aan de 'Ik ben verkocht'-actie van Vredeseilanden. Enkele jongeren, met jeugdhuis JZN en SKV Overmere als basis, zetten de volgende weken acties op. Wie wil meehelpen kan op 28 december (20 uur) naar een infoavond in JZN. Op 7 januari is daar een fuif, op 8 januari is er tijdens de rust van de wedstrijd van de eerste ploeg een pronostiekwedstrijd tussen jeugdploegen (wellicht gefilmd door Ketnet-Karrewiet), op 15 januari zet men een vredesfuif op in de kantine van SKVO, zowel voor kinderen als voor ouderen, en op 15 en 16 januari verkoopt men op verschillende plaatsen Vredesfuif-artikelen. Meer info op hun site. Eerst zou de opbrengst gaan naar Costa Rica, maar op vraag van Vredeseilanden wil men nu de heropbouw van het door de tsunami getroffen gebied in Zuidoost-Azië steunen.

 

 

Lees ook

bullet  'Aanzet tot een beleidsnota voor ontwikkelingssamenwerking in Berlare'
bulletColumns:
bullet Column Het nut van hulpacties
bullet(Anders)globaliseren
bulletOorlog en ontwikkelingshulp, onafscheidelijk ?
bulletHogere belangen ?
bulletHulpacties voor het Roemeense dorpje Vîrtop
bulletDe Milleniumdoelstellingen: tegen 2015 de armoede in de wereld minstens halveren
site Belgische inspanningen - site Verenigde Naties
bullet Europese ontwikkelingshulp - De Europese Commissie werkt aan een nieuw beleidsplan voor ontwikkelingssamenwerking en wil daarbij zoveel mogelijk mensen betrekken. Tot 19 maart 2005 kon men een vragenlijst (maar wel enkel in het EN of het FR) invullen.
bullet Cultuur als vredebrenger ? (Midden-Oosten)
bulletvragen aan en reacties van 'gewone' Ethiopiërs: een schrijnend verhaal (BBC stuurde een reporter met een laptop naar het land en gaf zo de kans vragen te stellen aan de plaatselijke bevolking)
bullet Veiligheid in Europa en elders: een overzicht van de crisisplaatsen in de wereld
 

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 25/03/12. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.