Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

gemeenteraad 26 januari 2011

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Beoordeel het gemeentebestuur
Gesprekken met de burgemeester
Communicatieambtenaar
gem.beleidsplan 07-12
gemeente: nieuwjaarsreceptie
Gemeenteraadsverslagen
Wat kost een gemeente ?
Halfweg-evaluatie 2003
Boerenkrijgmuseum
Viering Van Sande
politie
brandweer

 

Omhoog 

Het zou een rustige eerste gemeenteraadszitting van het jaar moeten worden, met slechts elf punten op de agenda en een receptie achteraf. Het punt over een visum voor een bestelling door het OCMW zorgde echter voor heel wat onrust.

OCMW - klooster - opladen wagens en yukigassengevecht - Waterfeesten

CD&V hekelt misleiding door OCMW-bestuur
OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) lichtte de gemeenteraad in over de beslissing om tegen het advies van de OCMW-ontvanger in toch een bestelling te plaatsen bij een bedrijf voor het leegmaken van afvalcontainers. CD&V-fractieleider Luc Vercruyssen reageerde dat deze OCMW-beslissing niet de normale regels had gevolgd. Hij verdedigde de redenering van de ontvanger dat omwille van het bedrag bij minstens drie bedrijven een offertevraag nodig was, of een openbare aanbesteding. Bovendien was, volgens Vercruyssen, het dagelijks bestuur van het OCMW niet ingelicht over de weigering van de ontvanger en was dat dagelijks bestuur pas na maanden gevraagd om de beslissing tot bestelling toch goed te keuren. Cooreman zei nog dat het contract jaarlijks opzegbaar was, en dat het jaarlijks bedrag daardoor lager ligt dan de grens die het onderhands toewijzen zonder offerteaanvraag verbiedt. Zoals de wet oplegt zal het dossier worden overgedragen naar de provinciale auditdienst die zal beslissen of alles wettelijk is verlopen.

Aanvulling (9-2): OCMW-voorzitter Cooreman laat weten dat de gouverneur 'geen enkele reden ziet om het besluit te schorsen en dus vindt dat er geen verkeerde procedure  werd toegepast. Hij beveelt wel aan om na  het  eerste  jaar  van het  contract  de markt  te raadplegen." Volgens Cooreman toont deze actie aan dat CD&V de werking van het  OCMW wil dwarsbomen. "Het  is een  trieste manier  van oppositie  voeren."

Sperwer en vzw Durme in voormalig klooster
 Het fietspoetsproject van De Sperwer en het natuureducatief centrum van vzw Durme krijgen een plaats in het vroegere klooster aan de Donklaan. Dat werd door de gemeenteraad goedgekeurd. De Sperwer zat vroeger waar nu het politiekantoor is gevestigd, vzw Durme komt van de Festivalhal. Zij moeten enkel telefoon- en internetkosten betalen. Durme zal ook de tuin heraanleggen om daar projecten met kinderen mogelijk te maken. Eerder was gezegd dat deze verenigingen zouden terechtkunnen in de uitbreiding van de Festivalhal. Wegens te duur werd die uitbreiding geschrapt. Volgens schepen René Kets zijn beide tevreden de nieuwe locatie, die aan de straat ligt.

Elektrische wagens en 'politiek' sneeuwbalgevecht
Het VB bracht tijdens de variaronde twee voorstellen aan. Dion Landuyt (VB) vroeg eerst om aan het Donkmeer een oplaadpaal voor elektrische wagens te plaatsen. “Een bijkomende troef voor het toerisme en een milieuvriendelijke maatregel”, vond hij. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) beloofde de mogelijkheid te laten onderzoeken.
Vervolgens stelde hij voor om zowel van de meerderheid als van de oppositie een ploeg te vormen om op 12 februari mee te doen aan de yukigassenwedstrijd tijdens het Winterfest aan het museum aan het Donkmeer. Yukigassen is een uit Japan overgewaaide vorm van sneeuwbalgevecht te vergelijken met paintballgevechten. "Deze wedstrijd zou de competitie kunnen openen", vond hij. Na wat aandringen, vooral dan bij de meerderheid, vond hij genoeg namen om de twee ploegen in te schrijven.

Organisatie Waterfeesten
De gemeente laat de Waterfeesten in augustus opnieuw organiseren door VVV Donkmeer. Die krijgt daarvoor 65.000 euro ter beschikking voor het programma, en 3000 euro als kostenvergoeding plus gratis toegang. Voor de eigen leden. Voor bezoekers kost de toegang 5 euro in voorverkoop, 7 euro de dag zelf. Inwoners van Berlare kunnen binnen de twee weken voor de feesten in het gemeentehuis voor zichzelf kaarten aan 3 euro kopen. Vorig jaar had de gemeente iets meer dan 6000 euro winst, de twee jaren voordien verlies. 

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 30/01/11. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2010 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.