Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

nieuws 2009

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Nieuws van de dag
'Grootste' Vlaming
informatie
column
Discussiethema's
nkb-wedstrijd
reacties over site
Web overzicht
Zoekpagina (deze site)
Sponsors

 

Omhoog
reacties nieuws 2009 

november - oktober - septemberaugustus - julijuni - mei - april - maart - februari - januari

 

december 2009

 

29 december 2009

Overmeerse honderdjarige in Destelbergen

Volgens enkele kranten werd in het woonzorgcentrum Kouterhof in Destelbergen onlangs Maria Van De Velde gevierd voor haar 100ste verjaardag. Maria zou op 25 november 1909 in Overmere zijn geboren, maar haar jeugd in Kalken hebben doorgebracht. Met haar echtgenote woonde zij in Heusden.

 

29 december 2009

Mannelijke strijker trekt aandacht

De verhuizing van het Strijkatelier in Overmere van de vroegere gemeenteschool naar het oude postgebouw (Brgms. De Lausnaystraat 54) trok niet alleen daardoor meer aandacht en zichtbaarheid. De aanwezigheid van een mannelijke strijker, Jurgen Vink (29) trok alvast media aan. De verhuizing gebeurde omdat de vroegere school in 2010 volledig wordt heringericht om zo de feestzaal meer mogelijkheden te bieden en om de buitenschoolse kinderopvang ruimere lokalen te bieden. KVLV, de inrichter van het strijkatelier, gebruikte de gelegenheid om ruimere lokalen te zoeken. Die vond men in het heringerichte postgebouw, waar men nu ook over eigen parkeergelegenheid beschikt. Met Jurgen Vinck kreeg men nog wat extra aandacht. "Ik was hiervoor tijdelijk tewerkgesteld bij het OCMW in Zele, waar ik hielp bij huishoudzorg. Hier vond ik iets gelijkaardigs. Ik vind het zeker niet speciaal om als man te komen strijken. Er werken toch ook vrouwen in de bouw. Naast de 28 uren in het atelier help ik ook hier bij huishoudzorg en kan dit combineren met mijn zelfstandige taak als bedeler van onder meer reclamefolders in Zele." Jurgen zegt alvast goed te zijn aanvaard door zijn twee collega's. "En door de betere zichtbaarheid van onze nieuwe locatie krijgen we ook steeds meer klanten. Onze dienst is voor vele, vooral uithuiswerkende vrouwen een grote hulp. En door de dienstencheques is het ook fiscaal interessant." Volgens Hilde De Meyst, die voor KVLV de strijkateliers coördineert bestaat de kans om zowel de openingsuren als het aantal personeelsleden te verhogen.

 

27 december 2009

Tweede kasteelfeest opnieuw succesvol

De tweede editie van wat eerder een kasteelfeest dan een kerstmarkt mag worden genoemd, lokte vooral in de namiddag opnieuw een groot deel van de bevolking naar het kasteeldomein. Een twintigtal plaatselijke verenigingen zorgden voor een waaier aan drankjes en hapjes. Bij sommige was men al voor het geplande sluitingsuur (18 uur) door de voorraad heen, de blijvende belangstelling zorgde er dan weer voor dat het sluitingsuur wat diende verlaat. Het opzet, van dit kasteelfeest tijdens de eindejaarsdagen een traditie maken, lijkt dan ook te lukken.

 

26 december 2009

De Gucht wordt geen lijsttrekker in 2012

Karel De Gucht mag in deze regio de voornaamste politicus worden genoemd. Zijn aanstelling tot Europees Commissaris is wellicht een hoogtepunt waar hij al jaren van droomde. Deze site sprak met hem over een jaar dat ook voor hem vele uitersten kende. Hij kondigt er ook in aan dat niet hij in 2012, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, de lijst zal trekken. Meer.

 

24 december 2009

Meer alcoholcontroles

Op vraag van gouverneur Denys houden de politiezones en de federale wegpolitie in Oost-Vlaanderen extra alcoholcontroles tijdens de eindejaarsfeestdagen en ‑nachten (kerstavond, kerstdag, oudejaarsnacht, Nieuwjaar). Dit zal gebeuren bij specifieke acties, maar ook de interventieploegen in verschillende zones kregen de opdracht om gestopte chauffeurs speciaal op alcoholgebruik te controleren. De boodschap is duidelijk: aangeven dat drank en veilig rijgedrag niet samen gaan, ook niet tijdens de feestdagen.

 

24 december 2009

Vîrtop: wat na twintig jaar ?

Vandaag twintig jaar geleden hingen de Donkgemeenten vol met affiches die opriepen om enkele dagen later kleren en ander bruikbaar materiaal in te zamelen voor Roemenië. Op de inzamelingsdag zelf kregen Willy Pardaens en de andere initiatiefnemers het bericht dat het dorpje Vîrtop, nabij het drielandenpunt Roemenië, Bulgarije en - toen nog - Joegoslavië, aan Berlare was toegewezen. Op 5 december vertrokken zes mensen van hier met een vrachtwagen en personenwagen naar ginder. Gedurende de volgende vier jaar lukte dit initiatief er in, ook door samen te werken met onder meer Moerbeke, Zele en vrijwilligers uit enkele andere gemeenten, om ginder naast kleding- en voedselbedelingen onder andere zelf een volledig nieuw dispensarium te bouwen, het 'cultureel centrum' te vernieuwen, een dak op de school te zetten, kachels te voorzien voor een plaatselijk wezenhuis en voor de school.

Daarna werd het stil. De inzamelacties werden stopgezet wegens te duur transport en omdat de Roemeense regering dergelijke acties niet echt meer graag zag komen. Het comité, of wat er van over bleef, hoopte dan op voorstellen van ginder om daar dan een bijdrage te kunnen aan leveren. Ook sparen om te kunnen helpen bij een groter waterleidingsproject werd aan Vîrtop aangeboden. Mede door de beperkte administratieve en organisatorische kwaliteiten in een dorp waar men zoals in vele gemeenten in het voormalige oostblok, niet meer gewoon was zelf initiatieven te nemen, stokte het dan. En door gebrek aan nieuws van ginder werd het ook steeds moeilijker om hier mensen hier te motiveren om zich nog voor Vîrtop in te zetten. Misschien is deze verjaardag een aanzet om de draad opnieuw op te pakken ?

 

22 december 2009

Cultuurcafé nu ook 'Orvalambassadeur Cum Laude'

Na enkele jaren reeds tot de zowat 320 ambassadeurs te behoren kreeg het Cultuurcafé nu ook, samen met slechts 16 anderen, van de Orvalbrouwerij de erkenning van 'Ambassadeur Cum Laude'. Hierdoor groeit de hoop om binnen enkele jaren ook de titel van 'Magna Cum Laude' te verwerven. Meer.

 

22 december 2009

De Gucht gelooft nog in ontwikkelingssamenwerking

Gisteren gaf Eurocommissaris De Gucht, op vraag van het GROS, zijn visie over ontwikkelingssamenwerking en tegelijk hoe de Europese Unie probeert de hulp efficiënter en meer gecoördineerd te maken. Meer.

 

21 december 2009

Brandweerinterventies

De brandweer werd vanavond opgeroepen voor een brand in de garage van een woning aan de Brgms. De Lausnaystraat. Een buurman die in afwachting van de komst van de corpsen van Wichelen en Berlare al begonnen was met blussen, werd door de rook bevangen en diende naar een ziekenhuis gebracht. Er was ondanks de snelle komst van de brandweer heel wat schade aan de achterbouw.

Vorige vrijdag was er ook al een schouwbrand in een woning aan de Loereveldstraat. Ook hier waren de corpsen uit beide gemeenten - Wichelen wordt ook hier als het meest nabije beschouwd - snel aanwezig waardoor de schade kon worden beperkt.

 

20 december 2009

Eurocommissaris De Gucht: eerste thuistoespraak

Op vraag van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) komt Europees Commissaris Karel De Gucht op maandag 21 decemeber (20.30 uur) in CC Stroming praten over het Europese ontwikkelingsbeleid.

De EU en de 27 lidstaten zijn de grootste donors aan ontwikkelingslanden. De Europese Commissie deed de voorbije jaren veel inspanningen om die hulp meer te coördineren, om met een betere werkverdeling de hulp efficiënter te maken. Vermoedelijk zal De Gucht het in zijn eerste toespraak als commissaris in zijn gemeente ook hebben over de klimaattop in Kopenhagen. De hulp die de ontwikkelingslanden nodig hebben om de verhelpen aan de gevolgen van de klimaatverandering en om hen toe te staan te groeien zonder zelf bij te dragen tot de vervuiling behoorden tot de voornaamste struikelblokken van de top.

 

19-20 december 2009

Sport

bullet

BK Duathlon Long Distance

bullet

Uitslagen van de deelnemers uit de Donkgemeenten
 

Pl. Name                ClubPlace       Nr   Cat  Pl Cat Run1 Time R. Pl Bike Time B. Pl R+B Tijd RB Pl Run2 Time R. Pl Finish time

78 Janssens Ivan         0 / Overmere 220  H40   21     1:08:01        76    4:23:16      87      5:31:17     80    3:05:55       86        8:37:12

91 Van Kerckhove Tom 0 / Berlare    101  H24   56     1: 07:58       74    4:28:59      97      5:36:57     94    3:08:51       96        8:45:48

120 De Schepper Bart    0 / Berlare  229 H24     71     1:12:49      117    4:57:34    148      6:10:23    144   3:07:43       92        9:18:06

139 Beeckman Daniel 0 BST Berlare247 H40     40     1:18:17      174    4:47:07    129      6:05:24    137   3:32:56     139        9:38:20

168 Sigin Jimmy        0  BST Berlare230 H24     98     1:24:25      197    5:42:01    172      7:06:26    174   4:21:23     163      11:27:49

DNFRuiz Stefan         0 BST Berlare 236 H24             1:27:35      201

Van de 257 ingeschrevenen startten er uiteindelijk 215 om 8 uur vanmorgen bij een temperatuur van -5°. Na het eerste deel, 15km lopen op een parcours dat door centimeters dikke sneeuw en ijs was bedekt, startten er nog 175 aan het fietsen. Ook vier deelnemers uit deze gemeente stopten bij of tijdens het eerste deel. Een deel van het fietsparcours wordt geschrapt wegens te glad, maar er wordt een ronde meer gereden, zodat de afstand gelijk blijft. De temperatuur zakt op sommige beboste gedeelten tot -11° en ook de ijzige wind zorgt voor extra hinder. De temperatuur stijgt eventjes in de namiddag, tot de zon ondergaat. Berlarenaar Jimmy Sigin is de laatste die de wedstrijd uitloopt. Bij zijn aankomt, om 19.28 uur, krijgt hij eveneens een fantastisch applaus in de feestzaal. (met dank aan de website van de organisatoren: www.winterduathlonkasterlee.be)

 

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Camu - Blauwe Vlam:                               afgelast
Volgende wedstrijd op 9 januari.
bullet

4de klasse A:  SK Berlare vrij                                          

bullet

3de prov. WB Sint-Niklaas - SKV Overmere:                           afgelast 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 18 december. (Meer.)

bullet

Handbal

bullet

 Groot Berlare vrij tot februari

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   JTV Brigand - Olva Brugge:                         3-1
Dit keer liet JTV zich niet verrassen door een lager geklasseerde ploeg, waardoor de degradatiedreiging minder wordt

bullet

1ste prov. heren:     VC Kalken - JTV Brigand:                            3-0

bullet

2de prov.a dames: Avo Melsele B - JTV Brigand:                      3-0

 

18 december 2009

Deelnemers aan Winterduathlon Kasterlee

Zondag nemen zes leden van WTC De Puiterijders en nog vier andere inwoners uit deze gemeente deel aan de Winterduathlon van Kasterlee, tegelijk het Belgisch Kampioenschap Long Distance Duathlon. Zelfs zonder de huidige winterse omstandigheden zijn de 15km lopen, 105km met mountainbike en dan weer 30km lopen al een heel zware opdracht die maandenlange voorbereiding vroeg. Deze wedstrijd wordt trouwens als een van de zwaarste in Europa bestempeld. Er zijn meer dan 250 deelnemers. Normaal doen zij er tussen 8 en 12 uur over. 

De deelnemers uit de Donkgemeenten: Daniel Beeckman, Johan D'Hauw, Yvan Janssens, Tom Van Kerckhove, Luc Willockx, Marc Van Hauwermeiren, Willy De Bakker, Bart De Schepper, Jimmy Sigin, Stefan Ruiz, .

 

18 december 2009

Laatste papierophaling door volleyclub Jong en Sportief

Vanaf volgend jaar mag de maandelijkse papierophaling niet meer gebeuren door verenigingen. Dit betekende dat het vorige week, na meer dan twintig jaar, de laatste keer was voor de chirojongens van Overmere en morgen voor volleybalclub Jong en Sportief in Uitbergen. Zij beloofden er alvast een prettige gebeurtenis van te maken, met jenever en de kerstman.

"Het begon bescheiden met enkele aanhangwagens en om de drie maand", vertelt voorzitter Christophe Van Gijseghem van deze amateurploeg die in de derde reeks van VOBOG uitkomt. "Later werd het maandelijks en kregen we eerst een container om op te vullen, dan een heuse wagen zoals bij de ophaling van het huisvuil." In Berlare stopten de chirojongens met de ophalingen nadat met een dergelijke wagen een dodelijk ongeval te betreuren viel. Dat er voortaan geen verenigingen meer mogen ophalen ligt onder meer aan het mogelijke gevaar. "Wij hebben gelukkig geen ongevallen gehad"; zegt Van Gijseghem. Als vergoeding kregen de verenigingen een vaste prijs per kilogram. "Als die prijs hoger lag dan de marktwaarde, legde de gemeente het verschil bij." De opbrengst diende om de competitiekosten te kunnen dragen. In Overmere kon de chiro er het eigen heem mee afbetalen. De volleyballers zullen voortaan hun clubkas spijzen met de tweemaandelijkse bedeling van het gemeentelijke infoblad Infogem. "Het is minder dan nu, maar toch een mooie geste van de gemeente", vindt men bij Jong en Sportief.

 

15 december 2009

Problemen om verplichting sociale huur- en koopwoningen te voldoen

De grootste discussie tijdens de gemeenteraadszitting ging over het zogenaamde pandendecreet. De gemeente wil de provincie vragen om niet te moeten voldoen aan het extra aantal sociale koopwoningen en sociale kavels. "Er zal al veel inspanning nodig zijn om tegen 2020 de extra 99 sociale huurwoningen te kunnen zetten"; luidde het. Wat belastingen betreft, die blijven ongewijzigd behalve voor de kermisattracties op winterkermissen (lager) en die voor uitbaters van (eet)standen (voortaan forfaitair en niet volgens grootte).  Meer.

 

13 december 2009

Graffiti op kerk van Uitbergen
Uit de kleinste deelgemeente komt het bericht dat buurtbewoners vrijdag op de kerk graffiti en godslaster hebben opgemerkt. Die was gespoten aan de achterzijde, de buitenzijde van het koor, en zo uit het zicht van het dorpsplein. De pastoor heeft de politie erbij geroepen.

 

13 december 2009

20 jaar feeërie in Dorp-Berlare

Het gemeentebestuur ontving vanmorgen een deel van de inwoners van het Dorp. Dit gebeurde naar aanleiding van de twintigste feestverlichting tijdens de eindejaarsdagen. Schepen Gunther Cooreman (Open Vld) bedankte 'de buren van het gemeentehuis' nadrukkelijk voor de inspanningen om reeds zo lang voor een aangenaam dorpscentrum te zorgen. Met affiches en brieven had het bestuur voor een klein overzicht van hun activiteiten gezorgd. De schepen leerde hieruit onder meer dat het feest voor honderdjarige Cyriel Van Den Abbeele de aanzet was. Voorzitter Paul De Bruyne vulde aan dat de buurt ook al in de jaren zeventig voor feestverlichting had gezorgd, maar dat het plan om te herbeginnen inderdaad tijdens het nafeest voor Van Den Abbeele ontstond. Om dat financieel rond te krijgen waren er de bijdrage van winkeliers en vrije beroepen, de vrije bijdragen van andere burgers en het opzetten van allerlei activiteiten. "Er was maar een jaar een echt tekort. En waar de E. Hertecantlaan vroeger 20.000 frank kreeg en wij de helft, slaagden wij er in om wel voort te doen." Zoals zo vele verenigingen kan het comité nu wel wat jong bloed gebruiken. "Gelukkig houdt Carine Sichin ons bij de zaak", aldus de voorzitter. De gemeente zou bereid zijn om zelf voor de verlichting te zorgen, maar daar wil men enkel op ingaan als er dan ook minstens zoveel lampen als nu zijn, dus ook in een deel van de Hogeweg.

 

13 december 2009

Fortis Shuffle wint 12de Eindejaarsquiz

Sven Van Der Linden, Bert Dierick en hun medewerkers bij de Eindejaarsquiz mochten vrijdagavond 64 ploegen welkom heten in Stroming. Na een plezante, leerrijke, afwisselend moeilijke en wat gemakkelijkere quiz haalde Fortis Shuffle het dit keer. Laatste werd KSJ 2, die een heuse strijd aanging voor de rode lantaarn en het bijhorende pak friet voor alle teamleden. Vorig jaar bracht de quiz €700 op voor Kom op tegen kanker. Ook nu gaat een deel van de opbrengst naar deze organisatie.

 

13 december 2009

Bedeling van rookmelders

"Wonen" is een van de aandachtspunten van het gemeentelijke sociaal beleidsplan. En bij de acties die daaronder zijn voorzien is het verbeteren van de brandveiligheid. De gemeente kocht daarom al een aantal rookmelders om die bij de bevolking te verdelen. Vrijdag deelden burgemeester Gabriëls, schepen en OCMW-voorzitter Cooreman en Carine Meyers, voorzitter van Hulp in Woningnood, de eerste uit. Dat gebeurde aan de bewoners van de onlangs officieel in gebruik genomen appartementen aan de Gaver. De gemeente zal ook de komende jaren nog rookmelders bedelen.

 

12-13 december 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Belskes:                                1-1
Er zat meer in tegen de vierde. BV zakt nu naar de zesde plaats.
bullet

4de klasse A:  SK Berlare - Harelbeke                                          1-1
Een gelijkspel tegen de derde laatste, maar wie had verwacht dat SK halfweg vijfde zou staan ?

PS De nieuwe kalender, met foto's van de spelersvrouwen al gezien ?

bullet

3de prov. SKV Overmere - S. Buggenhout                                    1-2
Thuisverlies tegen de derde laatste.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 11 december. (Meer.)

bullet

Handbal

bullet

 Groot Berlare - Elita Lebbeke: 12-45                                                    

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:  Lokeren - JTV Brigand:                                   0-3
JTV springt over Lokeren naar de zesde plaats. 

bullet

1ste prov. heren:      JTV Brigand B - VC Belvoc Belsele:            3-2
De ploeg, nu voorlaatste, kan deze punten goed gebruiken.

bullet

2de prov.a dames:  JTV Brigand - VC Moerbeke Waas B:         3-1
De dames staan op de derde plaats, op een punt van de tweede, op zes van de leider.

 

10 december 2009

Fietslichtcontroles

De politie van zone Berlare-Zele hield deze week preventieve controleacties op fietsverlichting. Dit gebeurde zonder verbalisering van slecht functionerende of niet aangezette lampen. Vanaf volgende week schrijven de agenten indien nodig wel processen-verbaal uit. Dat kan worden vermeden door er voor te zorgen dat de lichten vooraan en achteraan goed werken, en die aan te zetten wanneer dat nodig is, ook overdag. Verder wijst de politie er op dat fluorescerende kledij in deze donkerste tijd van het jaar bijdraagt om beter gezien te worden. 

 

10 december 2009

Sport

bullet

Zaalvoetbal (vandaag)

bullet

Futsal 3de prov. b:  Lampadaires Lokeren - La Doce Overmere: 7-5
De lichtblauwen kwamen op voorsprong maar konden die niet aanhouden. Na een maand competitiestop begint de terugronde. "Een maand om te bezinnen en de terugronde voor te bereiden", meldt onze verslaggever.

 

9 december 2009

Gemeenteraadszitting

De gemeenteraad bespreekt op dinsdag 15 december (20.30 uur) onder meer het budget en de gemeentebelastingen voor 2010 en de subsidies voor de verschillende verenigingen en organisaties.

 

9 december 2009

Uit het politieverslag

bullet

Inbraak
De inwoonster van een woning aan de Koffiestraat in Uitbergen merkte bij haar thuiskomst gisterenavond dat er was ingebroken. De dieven waren via een raam aan de zijkant binnengeraakt. Ze stalen onder meer een laptop, geld en allerhande klein materiaal.

bullet

Politieraad

De politieraad voor zone Berlare-Zele bespreekt op maandag 14 december (20.30 uur in gemeentehuis Berlare) ondermeer de begroting voor volgend jaar. Er komt ook een plaats vrij voor een politieman.
 

8 december 2009

Beoordeel het gemeentebestuur

Kranten vragen nu, halfweg de periode waarvoor het gemeentebestuur werd gekozen, wat de bevolking van het beleid vindt. Op deze site kan dat al een hele tijd. Zie hier. Aanvullingen zijn zeker welkom.

 

7 december 2009

VVV Donkmeer heeft nieuwe voorzitter

Zowel voorzitter Wim Van Beveren als penningmeester August Wauters hebben hun functie bij VVV-Donkmeer neergelegd. Ze blijven wel lid van de beheerraad. Hun taken worden overgenomen door respectievelijk Ignace Brys en Claudine Rogiers.

Als ontslagmotivatie wordt 'persoonlijke reden' opgegeven. Hun opvolgers werden unaniem gekozen. Brys was de uitbater van het restaurant Rivièra en Rogiers de domeinbeheerder van 'Nieuwdonk'. De nieuwe voorzitter beloofde alvast om de jeugd meer bij het bestuur te betrekken, meer met de middenstand aan het Donkmeer te willen overleggen, en met andere toeristische verenigingen zowel in de eigen regio als er buiten eventueel afspraken te willen maken. Hij had het ook over het samenstellen van een winterploeg, die onmiddellijk met initiatieven moet kunnen starten telkens het Donkwater bevroren ligt.

Sinds het oprichten van een gemeentelijke toeristische dienst, dat met twee mensen wel zelf niet veel eigen initiatieven kan nemen, wordt wat gezocht hoe beide kunnen samenwerken, en vooral hoe men nieuwe mensen kan aanzetten om te helpen bij het opzetten van (eventueel nieuwe) activiteiten. Bovendien wordt steeds meer geopperd dat ook de toeristische troeven uit de andere delen van de gemeente meer in het beleid en de informatie moeten worden opgenomen. Het VVV-vlaggenschip, de Waterfeesten, wordt al enkele jaren officieel door de gemeente georganiseerd, de VVV stelt wel het programma samen. En ook 'Berlare zingt' is een gemeentelijk initiatief. Enkele jongeren organiseren in naam van de VVV nog wel de 'Te land, ter meer en ter Donk' de dag voor de Waterfeesten (met in januari voor het eerst wellicht een 'winterversie' op kunstsneeuw), de Halloweentocht en de kerstboomverbranding. Volgend jaar zou normaal de toeristische folder over het Donkgebied worden vernieuwd. In het verleden bracht de VVV die uit.

 

7 december 2009

Uit het politieverslag

bullet

Niet-verzekerde auto’s aangeslagen
Dit weekend werden twee niet-verzekerde wagens van de weg gehaald. De eerste werd vrijdagnacht opgemerkt bij een alcoholcontrole in de Molenstraat in Overmere. De tweede werd gisteren in de E. Hertecantlaan tegengehouden. De wagen had zowel voor- als achteraan een zelfgemaakte nummerplaat en de eigenaar-bestuurder had geen rijbewijs.
 

6 december 2009
Resultaten van 'Verkeersveilige Nacht'

Ook politiezone Berlare-Zele deed de voorbije nacht mee aan de veiligheidsactie, de sttart voor de Bobcampagne van de eindejaarsdagen. In deze zone werden 119 personen gecontroleerd. Slechts drie (of 2,52%) daarvan werden positief bevonden. Overigens bleek het arrondissement Dendermonde (4,19%) dat met de minste alcoholovertredingen.

 

5-6 december 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - AZ77:                                    3-3
Hiermee blijven beide ploegen samen vijfde.
bullet

4de klasse A:  Petegem - SK Berlare:                                           0-2
SK wint nu ook op verplaatsing tegen een ploeg die tot vandaag hoger stond.

bullet

3de prov. SKV Overmere - Stekene Sportief                                 3-4
Veel doelpunten, jammer genoeg geen winst.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 4 december. (Meer.)

bullet

Handbal

bullet

 Groot Berlare - Brugge:                                                               12-33
 

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:  Denderhoutem - JTV Brigand:                      3-2
Opnieuw verlies tegen een lager geplaatste ploeg.

bullet

1ste prov. heren:     JTV Brigand - Sigivok Sint-Gillis-Waas A: 1-3

bullet

2de prov.a dames:  JTV Brigand - Sigivok Sint-Gillis-Waas A: 1-3

 

3 december 2009

Paul Van Gysegembeelden voor Sint-Niklaas

Kunst in de Stad, een vereniging die al 30 jaar regelmatig beelden opkoopt om in de stad te plaatsen, bestelde nu ook het vier meter hoge beeldenduo Gilgamesj en Isjtar van Paul Van Gysegem uit Berlare. Ze komen, vermoedelijk in april 2010, langs de belangrijkste invalsweg, de Prins Alexanderlaan. De beelden worden binnenkort in brons gegoten. Het is voor Kunst in de Stad, ene privaat initiatief,  de vijftigste realisatie. Om het te kunnen betalen verkoopt Kunst in de Stad aan de leden scènes uit het Reinaertverhaal, gemaakt door de kunstenaar Hugo Besard. (gezien in HLN)

 

3 december 2009

Sport

bullet

Zaalvoetbal (woensdagwedstrijd)

bullet

Futsal 3de prov. b:  La Doce Overmere - Vedett 90 Kalken: 5-4
Verdiende overwinning, het verschil had groter mogen zijn ! Koen Van Hoecke was de man van de match met 2 goede en 1,5 own-doelpunten! 

 

2 december 2009

Inwoners Uitbergen vragen veiligere Veerstraat

Pol Verschuere en Peter Adam, twee inwoners van Uitbergen, startten een actie voor een verkeersveiliger Veerstraat, de hoofdwegdoor het centrum. Schepen Wim Arbijn (sp.a) vreest dat deze actie tot verkeerde oplossingen zal leiden.

Deze week verdeelden zij folders in de bussen waarin met foto’s wordt aangegeven dat het plaatsen van paaltjes tussen weg en voetpad de Veerstraat veiliger zou maken. Die foto’s staan ook op hun blog.Ze gaan ervan uit dat wagens door het visueel versmallen van de weg trager zullen rijden en hoe dan ook voetgangers beschermen. De initiatiefnemers stellen voor om voldoende ruimte tussen de paaltjes te laten om fietsers toe te laten er indien nodig tussen te glippen.

 “We zijn gewoon inwoners en ouders die vinden dat de Veerstraat afgegeven is aan koning auto. Nochtans is dat een straat met  functies die ook voor voetgangers toegankelijk moeten zijn: kinderopvang, school, bewoning, winkels …. De aanleiding tot de actie is gewoon dat wij iets willen doen aan de dagdagelijkse onveiligheid die er al geruime tijd is”, doet Pol het verhaal. De initiatiefnemers zeggen dat hun actie al heel wat positieve reacties opleverde. Daarbij wordt toegegeven dat het verbod om vrachtwagens door het centrum te laten rijden de situatie al wat had verbeterd. “Maar het werd weinig gecontroleerd en ook de personenwagens rijden er nog te snel. En de afgeplatte boorden van de voetpaden nodigen eerder uit om er op te rijden dan te vertragen. Bovendien komen er nu vrachtwagens doorgereden met zand voor de Sigmawerken.”

Er waren al contacten met het gemeentebestuur. “Met onze actie willen we aantonen dat er een groot draagvlak is, dat velen een oplossing willen. We beseffen dat dit een doorgangsweg is, maar ook dat de weg breed genoeg is om met aangepaste snelheid vlot verkeer mogelijk te maken.”

Schepen Wim Arbijn geeft toe dat er al is gepraat en dat hij een oplossing zoekt. Hij vreest dat de actie zal leiden tot verkeerde verwachtingen. “Het is niet zeker dat het plaatsen van paaltjes echt een oplossing is.” Over het toegenomen vrachtverkeer door de Sigmawerken zegt hij dat de gemeente geen wettelijke basis heeft om de vrachtwagens een route op te leggen. “Toch zou men deze terechte vraag om overlast te vermijden niet zo maar naast zich mogen leggen. We hebben dit aangebracht tijdens de jongste werkvergadering. Men heeft me beloofd de veiligere route nog eens aan de betrokken firma’s voor te stellen. Maar een van de aanvoerders komt uit Zele. Via Wichelen moeten komen zou een grote omweg zijn.”

De actie in Uitbergen blijft wellicht niet beperkt tot de folders.  “We wachten nu eerst nog wat de reacties af en op mensen die zich willen aansluiten. Daarna willen we peilen naar wat de bevolking van Uitbergen wil.”

 

1 december 2009

Energiesnoeiers

Minister Lieten tekende dit weekend in naam van de juist bevallen minister Van den Bossche het subsidiebesluit voor drie zogenaamde ‘energiesnoeiers’. Zij worden tewerkgesteld bij de vzw Goed Wonen Denderstreek, een organisatie voor sociale economie. Na een opleiding krijgen zij als taak in  Dendermonde, Buggenhout, Lebbeke, Zele, Wetteren en Berlare energiebesparende maatregelen uit te voeren: energiescans en eenvoudige isolatiewerken. Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Van Malderen (sp.a) kan men door deze maatregel drie kortgeschoolde en langdurig werkzoekenden via de sociale economie een job bezorgen, die bovendien goed is voor het milieu en die de geholpen gezinnen geld uitspaart. De subsidie bedraagt 8000 euro per ‘energiesnoeier’. Meer info.
 

1 december 2009

Van de ezel die bleef staan ...

Eerder was er op deze site al een bespreking van het boek 'Bioboy' (van Inge Misschaert uit Zele). Dit keer wordt 'Van de ezel die bleef staan' belicht, een kinderboek geschreven en getekend door Lebbekenaar Jan De Kinder.

 

1 december 2009

Sport

bullet

Judo
bullet

Judoclub Berlare – Donkmeer 2° in 2° nationale 
Bijna was Judoclub Berlare Donkmeer er in geslaagd om voor het tweede opeenvolgende jaar te promoveren. De club die vorig jaar van 3de naar 2de nationale promoveerden, werd in een beklijvende finale door JC Eindhout van de overstap naar de 1° nationale gehouden. Het was echt met het kleinste verschil want de beslissing viel in de allerlaatste wedstrijd, in de categorie +100kg. De club had gehoopt dat de jonge maar talentvolle ploeg een podiumplaats zou halen, maar niet dat een nieuwe promotie zo dichtbij zou zijn. Het bestuur stelt dat dit succes te danken is aan het consequent doorgevoerde jeugdbeleid, de inzet van leden, trainers en bestuursleden en van de goede sfeer binnen de club. (op basis van ingestuurd artikel)
(Aanvulling:) De ploegleden waren: Matthias en Michael Van Styvendael, Sydney Van Steendam,  Wannes De Vuyst, Neal Coppieters, Kristof Van Nieuwenhuyse, Wouter Dierinck, Simon De Saedelaere, Mitchell Rockx, Marc Lauwerijssen en Kris Anseeuw.

 

november 2009

 

30 november 2009

Petitie voor veiliger Uitbergen

Pol Verschuere en Peter Adam verspreidden een petitie in Uitbergen waarin ze voorstellen doen om het verkeer in deze kleinste Donkgemeente veiliger te maken. Ze willen vooral een veiliger afscheiding tussen de rijweg en het voetpad.  Over de directe aanleiding tot deze actie staat niets op hun blog, maar vermoedelijk heeft het drukke vrachtwagenverkeer, veroorzaakt door de Sigmawerken (zie gemeenteraad 21/10), daar wel iets mee te maken, vermoedt onze Uitbergse verslaggever.

 

30 november 2009

Zone C

Vanavond werd in Stroming 'Zone C' voorgesteld. Dit is het tijdschrift dat voor Cultuurdijk, het cultureel samenwerkingsverband tussen Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Lebbeke en Wetteren, informatie wil verstrekken over wat in deze gemeenten aan cultuur wordt aangeboden. Er is ook een website waarin de activiteiten in een wat andere vorm worden voorgesteld.

Deze vijf gemeenten, met elk een cultuur- of gemeenschapscentrum, sloten vorig jaar een cultureel samenwerkingsakkoord. Die samenwerking werd 'Cultuurdijk' genoemd, verwijzend naar de aanwezigheid van rivieren en dijken en naar de bibliotheeksamenwerking onder de naam 'Leesdijk'. 'Cultuurdijk' wil het cultureel beleid en de activiteiten meer op elkaar afstemmen en aanzetten om samen initiatieven te nemen. Daarnaast gaat de aandacht naar 'communicatie' en naar 'erfgoed'.

Voor 'erfgoed' bereidt men een aparte samenwerkingsakkoord of convenant voor, waarin ook Hamme, Laarne, Wichelen en Zele meedoen. De 'communicatie' moet de inwoners uit de regio informeren over het culturele aanbod (niet alleen over podiumkunsten) en aanzetten om er aan deel te nemen. Acties als 'Verrekijker', waarbij abonnees in een cultuurcentrum aan abonneevoorwaarden naar het programma in de andere kunnen, dienen om ook het programma in de andere centra te leren kennen.

Voor de communicatietaak dienen het tijdschrift en de website. Wie op een mailinglijst van een cultureel centrum in de regio staat krijgt het tijdschrift (11.000 exemplaren) vier keer per jaar thuis. Het zal ook liggen bij kappers en dokters en in openbare gebouwen. Het eerste seizoen krijgen jazz en comedy speciale aandacht. Verder bevat het onder meer artikels over bijzondere plaatsen of activiteiten in de deelnemende gemeenten, een reactie op een al voorbije voorstelling, bibliotheekinfo en een kalender. Op de website krijgt dit alles een wat andere voorstelling en benadering.

Voor de financiering van Cultuurdijk en deze communicatiemiddelen krijgt men van elke deelnemende gemeente 0,2 euro per inwoner. De Vlaamse Gemeenschap legt er evenveel bij. Men hoopt ook nog op provinciale subsidies. Die zou men dan gebruiken voor eigen projecten.

 

30 november 2009

Afbraak rusthuis begonnen

Vandaag is de afbraak begonnen van het oude OCMW-rusthuis in Overmere. Een gespecialiseerd team in speciale witte pakken neemt op het dak de - vermoedelijk asbestbevattende - dakpannen weg. Dat zal wellicht nog een hele tijd duren. Wellicht morgen start de afbraak van het gedeelte dat het laatste aan het oude rusthuis werd gebouwd, onder meer de refter en de lokalen voor de administratie. De afbraak van het eigenlijke oude rusthuis is wellicht pas voor januari.

 

30 november 2009

Overmeerse muzikanten gehuldigd

Het intussen al 145ste Sint-Ceciliafeest van fanfare De Verenigde Vrienden omvatte de traditionele bezoeken aan leden-herbergiers, het opluisteren (samen met koor Meergalm) van een misviering, en een huldiging. Bij deze laatste zette men deze leden in de bloemen voor hun jarenlange inzet: Lynn Van Laeken (10 jaar lid van de drumband),  Laurent Van Den Steen  , Joke De Gucht, Herman Meganck en Anny Van de Velde (15 jaar muzikant), Geert D’Hont (25 jaar muzikant), :Jackie Huylebroeck (35 jaar muzikant) en Geert Faute (40 jaar muzikant). Secretaris Wim De Geest betreurde dat de fanfares minder in het straatbeeld te zien zijn, maar benadrukte tevens hoe de fanfares opnieuw veel jonge mensen aantrekken. Als een van de voornaamste redenen hiervoor noemde hij de vriendschap. (op basis van ingestuurd artikel)

 

29 november 2009

Meer aandacht voor de EU ?

Sinds kort hebben de Donkgemeenten met Karel De Gucht, nu ook een vertegenwoordiger in een van de hoogste beleidsorganen van de Europese Unie. En - gezien het weinig waarschijnlijk is dat het Europese Parlement op 26 januari tegen zijn persoon zal stemmen - dat zal zo zijn tot zeker eind 2013.

Wat betekent zijn nieuwe functie voor de Donkgemeenten ?
Hoe kunnen de Donkgemeenten daar, bv toeristisch, op inspelen ?

Zorgde zijn aanstelling voor meer belangstelling voor wat gebeurt in de EU, in de EU-instellingen ?

Laat het ons weten, via het gekende adres.

 

29 november 2009

De Regge opnieuw in Overmere

Op zaterdag 5 december wordt de misviering in de kerk van Overmere opgeluisterd door het Ierse koor 'Enniscorthy Choral Society'. Het koor brengt muziek van Ernest De Regge (1901-1958). Deze Overmerenaar verhuisde naar Ierland en verwierf er grote faam met zijn orgel- en koormuziek. Het toneelstuk dat over zijn leven werd geschreven kon nog niet worden opgevoerd omdat er een koor moet bij zijn en dat was voor de opdrachtgever, het Abbey Theatre in Dublin, blijkbaar te duur. Misschien iets voor 2011, het jaar dat hij 110 zou worden, in Ierland of in Overmere ?

 

29 november 2009

OCMW schenkt inboedel Herfstvreugde

OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) laat weten dat de OCMW-raad heeft beslist om wat van de inboedel van voormalig rustoord Herfstvreugde niet zelf meer kan worden gebruikt, aan de gemeente te schenken. Zo verhuist veel van het keukenmateriaal (spoelbakken, bak- en kookplaten , een friteuse, dampkap, een aantal kasten, soepketels,… )  naar de kantine die voor SK Berlare werd gebouwd. De gemeente bedong dat die ook zal worden gebruikt voor de kooklessen georganiseerd door de gemeentelijke dienst voor volwassenenvorming, en voor fuiven en vergaderingen van Berlaarse verenigingen. Zo'n  30 stoelen, 15 tafels en 10 zetels gaan naar de Jeugddienst en de Kinderopvang. "Dit zal kunnen dienen als een eerste inkleding van het  toekomstige  jeugdontmoetingscentrum", stelt de voorzitter.

 

29 november 2009

Tiende zangavond

De tiende zangavond van de vwz (vrij wilde zangers) ‘Singhet ende weset fro’ zorgde voor een goed gevuld cultuurcafé. Initiatiefnemer Hugo Vercruyssen schetste hoe het initiatief ontstond tussen pot en pint in het Parochiehuis en de drie doelen: mensen hun nog jong hart eens laten ophalen,  aangeven hoe plezant een avond zingen nog is, en het oerdelijk Vlaamse volkslied te laten overleven. Onder belegeiding van het Wichels Coctailtrio werd een heel repertoire doorgenomen met naast liederen van onder meer Rodenbach, Huylenbroeck en kampliederen ook meer recente Nederlandstalige ‘klassiekers’ en liederen uit andere landen. De toegangskaart gaf zoals de voorbije jaren recht op drie gratis halve liters, en er werden meer dan genoeg boterhammen met kop verdeeld. De aanwezigen spoorden op het einde alvast aan om dit initiatief te blijven hernemen.

 

28-29 november 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: VWHZ - Blauwe Vlam:                                 0-3
BV staat nu op een nooit eerder ingenomen vijfde plaats.
bullet

4de klasse A: Izegem - SK Berlare - :                                           2-0
 De leider bleek te sterk.

bullet

3de prov. Sombeke - SKV Overmere:                                          0-1
Een verdiende overwinning, meldt onze verslaggever.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 27 november. (Meer.)
Smits en Juri blijven aan de kop van de rangschikking.

bullet

Zaalvoetbal (vrijdagwedstrijd)

bullet

Futsal 3de prov. b  United Wetteren - ZVC La Doce: 18-2
De licht-blauwen werden weggeblazen, stelt onze verslaggever vast.

bullet

Handbal

bullet

 Moeskroen - Groot Berlare:                                                       32-14   
Een wedstrijd waarin de bezoekers vooral veel op de doellat mikten.

bullet

Volley
bullet

Provinciale beker heren: JTV Brigand B - VC Lochristi/Wachtebeke:           3-2

 

23 november 2009

Eindejaarscontroles
Volgens HLN plant de politie van zones Berlare-Zele en Wetteren-Laarne-Wichelen plannen gezamenlijke politiecontroles tijdens de eindejaarsdagen. Zo staan zeker al 5, 13, 19 en 30 december en vermoedelijk ook kerstdag en oudejaarsavond aangeduid. Deze acties passen in de plannen om dit jaar veel meer alcoholcontroles te houden dan vorig jaar.

 

23 november 2009

Uit het politieverslag

bullet

Inbraken

bullet

In Overmere stelden bewoners van een woning aan de Kerkstraat vrijdagnamiddag vast dat onbekenden hun woning hadden doorzocht en boven een geldsom hadden weggenomen.

bullet

Aan de Donklaan bleek zaterdagvoormiddag dat er was ingebroken in een taverne. De daders waren via de achterdeur binnengeraakt en hadden alles doorzocht. De uitbaters vertoeven in het buitenland. De inbraak werd vastgesteld door de zoon.

 

21 november 2009

De Gucht gevolgd tijdens toneelvoorstelling

De toneelvoorstelling van 'De manke van Inishmaan', door Panta Rhei in een regie van Franky Van Hee, werd vanavond gevolgd door Europees Commissaris Karel De Gucht. En hij was niet alleen. Woestijnvis stuurde er Martin Heylen en een cameraploeg op af. "Het is voor een nieuw programma waar ik verder nog niets van mag zeggen", aldus Heylen aan de plaatselijke nieuwsgaarder ... Wordt vervolgd.

 

21-22 november 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Dressel - Blauwe Vlam:                                0-1
Deze overwinning zet BV steviger op de zesde plaats.
bullet

4de klasse A:  SK Berlare - Ath:                                                     4-2
SK verstevigt de gedeelde vijfde plaats.

bullet

3de prov. SKV Overmere - Heikant:                                                0-0
Ook SKVO-supporters vonden dit een juiste uitslag tegen de iets hoger geplaatste buur.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 20 november. (Meer.)

bullet

Handbal

bullet

 Groot Berlare - Denderbelle:                                                         24-32   
Aan de rust was het 14-15, nadien lukten de bezoekers een kloof die niet meer kon worden opgehaald.

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:    JTV Brigand - Wevelgem :                           2-3
Wellicht een niet verwacht verlies tegen de hekkensluiter.

bullet

1ste prov. heren:     VBC Sint-Laureins - JTV Brigand B:            3-1

bullet

2de prov.a dames: Lochristi-Wachtebeke - JTV Brigand:           3-1

 

20 november 2009

Fietser overleden op Scheldedijk

Gisterennamiddag werd op de Scheldedijk nabij de Waterhoek het lichaam gevonden van een 64-jarige fietser uit Zele-Durme. De persoon die hem vond was een verpleegster. Zij trachtte de man nog tevergeefs te reanimeren. De brandweer werd opgeroepen om (verbeterde tekst) de opblaasbare tent te plaatsen en zo de gerechtsdokter toe te laten in beter omstandigheden te werken. Daarna werd het lichaam naar een mortuarium gebracht.

 

18 november 2009

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 13 november (Meer.)

bullet

Zaalvoetbal (woensdagwedstrijd)

bullet

Futsal 3de prov. b ZVC La Doce - Plovdiv Plastiek Hofstade: 5-17
De onbetwiste leider strafte elk foutje af. La Doce hoopt in de 3 resterende matchen voor nieuwjaar nog 6 op 9 te behalen.

 

17 november 2009

Gemeenteraad akkoord met uitbreiding Festivalhal

De raadsleden kregen vanavond een visueel beeld van hoe men de Festivalhal wil uitbreiden. De plannen werden unaniem goedgekeurd. Ook het voorstel om het fietspad en delen van het wegdek in Kamershoek te vervangen. In de varia-punten kwam het nieuwe voorstel voor het jeugdontmoetingscentrum en voor de uitbreiding van de kazerne aan bod.  Meer.

 

17 november 2009

Toch naar nieuwbouw voor JOC en brandweer

Tijdens een vergadering met de embryo van de raad van beheer die al voor het Jeugdontmoetingscentrum (JOC) werd samengesteld, stelde het schepencollege een nieuw plan voorgesteld voor de locatie van dat JOC. Dit voorstel wordt gekoppeld aan de uitbreiding van de brandweerkazerne. Meer.

 

16 november 2009

Rusthuisnieuws

bullet

Turkse maaltijd
In het kader van de Week van de Smaak, dit keer met Turkije als thema, krijgen de bewoners van het OCMW-Woonzorgcentrum Ter  Meere donderdag een speciale uitgebreide Turkse maaltijd. 's Namiddags komt een Turkse gastspreekster Turkse thee zetten en meer uitleg geven over de Turkse eetcultuur en gebruiken.

bullet

Kruyenberg overgekocht
In enkele Belgische en Nederlandse media stond vandaag dat het rusthuis Kruyenberg in oktober is overgenomen door
ANIMA CARE, een onderneming van Ackermans en Van Haaren dat zich op de zorg- en gezondheidssector richt. Eerder kocht dit bedrijf ook al een Aalsters rusthuis op. In totaal exploiteert Anima Care nu 213 bedden. Anima is ook eigenaar van de gebouwen in Aalst en Berlare. Anima Care is van plan om nog andere rusthuizen over te nemen en zelf nog nieuwbouwprojecten op te zetten. Navraag leerde dat de overname leidde tot het ontslag van de hoofdverpleger.

 

16 november 2009

Zele, onze dichtste buur

Omdat met Zele de meeste samenwerkingsverbanden zijn (politie, volley, een kieskanton ...), en omdat we die gemeente ook voor de krant meer volgen, worden nu ook artikels over deze gemeente op deze site gezet als ze voor inwoners van de Donkgemeenten nuttig of interessant kunnen zijn. Zie Zele.

 

15 november 2009

Groenwerkercursus

De PWA-dienst organiseert samen met Spoor 2 een eendagscursus voor groenwerker. Aanleiding is de grote vraag naar PWA-mensen voor klein tuinonderhoud. “In 2008 werden hiervoor 2350 uren toegewezen en konden we nog niet aan alle vraag voldoen. Met deze cursus hopen we meer mensen te kunnen aanbieden”, zegt schepen voor Tewerkstelling, Gunther Cooreman (Open Vld). De deelnemers leren veilig omgaan met onder meer grasmaaiers, kettingzaag en haagschaar en krijgen elementaire snoeitechnieken, basisprincipes  voor het algemeen onderhoud van siertuinen en tips  rond bemesting. Deelnemen is gratis en er is een verplaatsingsvergoeding. Voorwaarde is werkloos zijn en voldoen aan de voorwaarden om als PWA’er te worden ingeschakeld. PWA’ers krijgen bovenop hun werkloosheidsvergoeding een belastingvrije toeslag. Meer info is verkrijgbaar bij de PWA-dienst (Dorp 96, 052-42.80.41).

 

14-15 november 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Edoboys:                             5-1
Verdiende overwinning biedt uitzicht op snelle veilige plaats.
bullet

4de klasse A: Brakel - SK Berlare:                                                5-2
Serieuze nederlaag, maar SK blijft zesde in de stand.

bullet

3de prov. SV Waasmunster - SKV Overmere:                             4-0
De goede competitiestart dreigt nu wel verloren te gaan.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 30 oktober. (Meer.)
Wegens vakantie wordt deze pagina pas volgende week aangepast.

bullet

Handbal

bullet

 Groot Berlare   
 

bullet

Volley
bullet

1ste div. B heren:    Lot - JTV Brigand:                                        

bullet

1ste prov. heren:     JTV Brigand B - PNV Waasland B:           1-3

bullet

2de prov.a dames: VC Belvoc Belsele - JTV Brigand              2-3

 

 

12 november 2009

'The Lennon' wint ook tweede Uitbergse fanfarequiz

Vorige zaterdag won 'The Lennon' in De Venne in Uitbergen nipt de tweede editie van de quiz opgezet door de Koninklijke Fanfare Sint-Pietersvrienden in samenwerking met quizploeg De Kleine Beiren. Ook vorig jaar had deze ploeg gewonnen. Dit keer werd 'KAA Naypaidaw' tweede en 'The Chemical Brothers' derde. De organisatoren waren opgezet met 21 deelnemende ploegen, en die konden zich vinden met de organisatie en met de mooie prijzentafel. Er komt volgend jaar zeker een derde editie. 

 

12 november 2009

Gemeenteraad

De gemeenteraad komt samen op dinsdag 17 november (20.30 uur) in het gemeentehuis. Op de agenda vallen vooral de punten over fase 2 in de uitvoering van het Donkoeverpark op: de uitbreiding van de Festivalhal; en de goedkeuring van het bestek voor de heraanleg (samen met Zele) van de weg en het fietspad tussen Berlare en Zele (Kamershoek). Verder onder meer nog de kennisname van twee nieuwe leden voor de OCMW-raad en, in geheime zitting, de aanstelling van een gemeenschapswacht en van stagiair-brandweermannen.

 

11 november 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA bekerwedstrijd:  Blauwe Vlam - Nieuw Hofstade:                1-1 en 5-6 bij de penalty's
Een sterk spelende thuisploeg moet na de vernedering van zaterdag nu maar bij de penalty's het onderspit delven en verlaat met geheven hoofd de bekercompetitie.

 

11 november 2009

Legertuigen om aan oorlogsgruwel te herinneren

Als randactiviteit bij de herdenking van de wapenstilstand van november 1918 zette de Overmeerse afdeling van de Nationale Strijdersbond een tentoonstelling van legervoertuigen op. De jeeps, GMCs, halftracks en zelfs een heus kanon van Amerikaanse, Franse, Zwitserse legers voor de kerk kregen heel wat belangstelling. “We willen hiermee zeker niet de oorlog verheerlijken”, legt Peter Van Driessche uit. “Integendeel, door dit materiaal te bewaren en te tonen willen we vooral de gruwel ervan in de herinnering houden.” Met een twintigtal vrienden werkt Peter, zelf van Overmere, aan de ‘heropbouw’ van de Brigade Piron, die vanaf D-Day als Belgische eenheid deelnam aan de strijd. "We oefenen zelfs de originele drill van die tijd in. Mede daarom doet het leger al regelmatig een beroep op ons."

 

10 november 2009

Regio promoot opleiding toeristische gidsen

Voor het eerst worden opleidingen voor toeristische gidsen opgezet waarbij de studenten zich ook over deze streek kunnen specialiseren. Dit gebeurt in 'Het Perspectief', het provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs in Gent, in samenwerking met Toerisme Scheldeland. De lessen beginnen in februari. Er zijn twintig plaatsen. Een diploma secundair onderwijs is een minimumvereiste. Werklozen en wie opleidingscheques heeft, krijgen korting.
De opleiding gebeurt in avondschool (zaterdagmorgen en een avond per week; twee avonden indien ook taallessen worden gevolgd) en omvat een basisjaar, met onder meer geschiedenis, kunst en geografie, en een specialisatiejaar, specifiek over de gemeenten van Scheldeland-West: Berlare, Destelbergen, Hamme, Laarne, Melle, Merelbeke, Wetteren, Wichelen, Zele en enkele deelgemeenten van Gent. Er zijn zowel theoretische lessen als lessen waarin het vak, de praktijk van het gidsen, wordt aangeleerd. De afgestudeerde krijgt van Toerisme Vlaanderen een erkenning als Toeristische Gids en kan nadien onder meer als regiogids voor de toeristische diensten van Scheldeland werken.

Een uitgebreide brochure kan worden aangevraagd bij de gemeentelijke toeristische dienst (in het museum aan het Donkmeer.

 

10 november 2009

Uit de gemeentelijke persberichten

Sinds kort heeft de gemeente een communicatieambtenaar. Die zendt regelmatig persberichten uit. nkb informatief brengt hiervan zoveel mogelijk een bericht, indien nuttig aangevuld met zelf ingewonnen informatie.

bullet

Sportklassen in gemeenteschool.
Als onderdeel van de uitvoering van het gemeentelijke sportbeleidsplan organiseert de sportdienst volgende week sportklassen voor de leerlingen van het 2de en 3de leerjaar van de gemeenteschool. Zij krijgen elke dag 2,5 uur 'gewone' lessen (die ook zoveel mogelijk worden gekoppeld aan sport) en 2,5 uur sportlessen in de sporthal in Overmere. Ze maken daar kennis met gymnastiek, basketbal, badminton, baseball, atletiek, judo, volleybal en een aantal recente spelen. Schepen Tom Temmerman: "Hierdoor leren ze niet alleen sporten kennen, maar ook de gemeentelijke sportinfrastructuur." Sportfunctionaris Annelies De Wilde zegt dat dit een proefproject is. "Na de evaluatie willen we het uitbreiden om ook de andere scholen in de gemeente dergelijke sportklassen te kunnen aanbieden. We verwachten volgend jaar tien dergelijke weken te kunnen organiseren."

 

10 november 2009

Uit het politieverslag

bullet

Inbraken

bullet

Woning in Sarosstraat - De dieven profiteerden van de vakantie van de eigenaars. Voor ze de achterdeur openden rukten ze de alarmsirene van de buitenmuur. Binnen werden op alle verdiepingen de kasten doorzocht. Wat gestolen is kon nog niet worden achterhaald. Het gerechtelijk labo deed een sporenonderzoek.

bullet

Garage in Heisbroekstraat - Hier konden de dieven de garagepoort openen. In de wagen stalen ze de GPS, de autoradio werd vernield bij de poging om die uit het instrumentenborde te halen. Ze namen ook een racefiets mee.
 

10 november  2009

Sport

bullet

Zaalvoetbal (maandagwedstrijd)

bullet

Futsal 3de prov. b: Atletico Schoonaarde - La Doce: 6-5
La Doce knokte in de laatste tien minuten van 6-2 naar 6-5 maar de gelijkmaker lukte niet meer.

bullet

Atletiek

bullet

Godelieve Willems breekt Belgisch record speerwerpen voor 50-plussers. Meer.
 

7-8 november 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Nieuw Hofstade - Blauwe Vlam:                 7-1
Zware nederlaag voor wat een noodploeg van BV mag worden genoemd.
bullet

4de klasse A:  SK Berlare - Paturages:                                        2-0
SK staat nu zesde, op drie punten van de tweede !

bullet

3de prov. SKV Overmere - KSK Klinge:                                        0-1
Nipte nederlaag.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 30 oktober. (Meer.)

bullet

Handbal

bullet

 Groot Berlare   
 

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:    Belsele - JTV Brigand:                               1-3

bullet

1ste prov. heren:     JTV Brigand B - Sferos Deinze:                 3-1

bullet

2de prov.a dames: JTV Brigand - Bell's Temse B                     3-0

 

5 november 2009

Sport

bullet

Zaalvoetbal (woensdagwedstrijd)

bullet

Futsal 3de prov. b: ZVC La Doce - Sofkur Sint-Niklaas: 6-4
Meer dan verdiende overwinning van de Overmeerse licht-blauwen. Gelegenheidsdoelman Thomas De Veirman maakte het laatste en beslissende doelpunt.

 

2 november 2009

7de verjaardag

Vandaag, zeven jaar gelden, werden de eerste nkb-berichten via deze site op de Donkgemeenten losgelaten.

 

1 november 2009

Laatste bezoek aan 275 graven

In Infogem is aangekondigd dat begin volgend jaar 215 graven in Berlare (uit de periode 1959-1989) en 60 van het Bareldonkkerkhof (1968-1985) binnenkort verdwijnen. Van al de mensen die in die graven liggen komt een naamplaatje op een herinneringszuil. De familie werd per brief verwittigd en kan in januari nog zaken (zerk, voorwerpen ...)zelf weghalen, daarna doet de gemeente het. Er kan ook worden gevraagd om een plaats elders te voorzien of de overledene nog te laten cremeren.

 

30 oktober - 1 november 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Moerstraat: 1-4
BV was vooral aanvallend zwakker dan de leider.
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 30 oktober. (Meer.)
De Lantaarn lijkt een einde te willen maken aan de hegemonie van de ploegen die de voorbije jaren steeds aan de kop stonden.

 

oktober 2009

 

31 oktober 2009

Sympathie vur den Duvel wint Muziekquiz

56 ploegen kwamen gisteren opdagen voor de zevende Muziekquiz van PhyNix, in Stroming. De organisatoren hadden vooraf gezegd dat ze zowel de 'professionele' ploegen als de gelegenheidsploegen een aangename avond wilden bezorgen en, voortgaande op wat reacties, is dat ook gelukt. Winnaar werd 'Sympathie vur den Duvel' met 273 punten, zes meer dan 'Martha Mainwrong ain't right' en zeven meer dan 'Toni Servi Big Band'. Voor volgend jaar is alvast een achtste editie beloofd.

 

28 oktober 2009

Uit de gemeentelijke persberichten

Sinds kort heeft de gemeente een communicatieambtenaar. Die zendt regelmatig persberichten uit. nkb informatief brengt hiervan zoveel mogelijk een bericht, indien nuttig aangevuld met zelf ingewonnen informatie.

bullet

Subsidie voor tweede fase Donkoeverpark
Ook voor de tweede fase van het Donkoeverpark krijgt de gemeente subsidies van Toerisme Vlaanderen. De gemeente moet voor het geld wordt gestort wel een masterplan maken met de visie op het toerisme.

 

De tweede fase omvat de uitbouw van de Festivalhal. Er komt ruimte aan voor de fietspoetsdienst van v.z.w. De Sperwer en voor het natuureducatief bezoekerscentrum van v.z.w. Durme, een polyvalente ruimte/bergruimte en een extra sanitair blok. Met een spiegelende wand wil men de openluchttribune scheiden van het wandelpad, om verwering en vandalisme tegen te gaan. En twee tribuneblokken worden verwijderbaar om zo extra ruimte te creëren op momenten dat de tribune niet wordt gebruikt.

 

De werken zouden in februari starten en zo’n zes maand duren. De kostprijs is op een miljoen euro geraamd, waarvanToerisme Vlaanderen 252.000 euro wil bijdragen. In 2011 volgt een derde fase met onder meer de restauratie van de vroegere aanlegsteiger voor zeilboten en het zeilhuisje, twee herkenbare punten uit het verleden.

 

Masterplan

De gemeente moet een masterplan met de toeristische visie op het Donkmeergebied opmaken. Toerisme Vlaanderen staat hierop omdat het aan het Donkmeer nog gronden heeft en wil bepalen hoe die in de visie kunnen passen, en omdat al dikwijls naar zo een plan is verwezen zonder dat er concreet werk van werd gemaakt. De gemeentelijke toerismecoördinator krijgt voor de opmaak de hulp van de regiocoördinator van Toerisme Scheldeland.

 

Schepen René Kets (Open Vld) ziet in deze subsidie een bewijs dat Toerisme Vlaanderen het belang van de verdere toeristische uitbouw van het Donkmeer belangrijk vindt, en eveneens in het projet Donkoeverpark gelooft. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) belooft dat de plannen in november aan de gemeenteraad worden voorgelegd. “Omdat het voorstel ten laatste op 1 augustus moest, in volle vakantieperiode, kon dat niet eerder. We namen onze verantwoordelijkheid en verkozen de kans op subsidie niet te mislopen. De raadsleden krijgen nu zeker nog de kans om opmerkingen te maken.” Met de toekomstige gebruikers van de extra ruimte, vzw Durme en Sperwer, en met de raad van bestuur van Stroming (de beheerders van de culturele infrastructuur) is wel overlegd om hun behoeften te kennen.

 

27 oktober 2009

Huisvestingspremie
De Dienst Huisvesting van de gemeente wijst er op dat de Vlaamse overheid al meer aanvragen voor een renovatiepremie kreeg dan was voorzien. De premie zal daarom heel binnenkort worden aangepast: lager percentage en werken waarvoor geen subsidie mogelijk is. Wie nog deze week de aanvraag indient, komt wellicht nog in aanmerking voor de ‘oude’ voorwaarden. Voor info kan men terecht bij de dienst huisvesting in het gemeentehuis (052 43 23 47)

 

26 oktober 2009

Taxusinzameling

De inzameling van taxus in de containerparken werd in Oost-Vlaanderen een nog groter succes dan vorig jaar. Er meer 747,7 m3 snoeisel ingezameld, 20% meer dan vorig jaar. Dat was goed voor ruim € 29.906 voor Kom op tegen Kanker. In Berlare werd  = 6,5 m3 ingezameld wat tot een bijdrage van €259.14 leidde. Vele kleintjes maken ook een groot, geven de organisatoren mee. Een stof uit dit snoeisel wordt gebruikt om kankergeneesmiddelen te produceren. En elke kubieke meter brengt €40 op voor Kom op tegen Kanker.

 

26 oktober 2009

Sport

bullet

Zaalvoetbal (maandagwedstrijd)

bullet

Futsal 3de prov. b: Baert Berlare R1 - LaDoce Overmere: 8-2
De sterke thuisdoelman verhinderde La Doce telkens het scoren.

 

25 oktober 2009

Uit de gemeentelijke persberichten

Sinds kort heeft de gemeente een communicatieambtenaar. Die zendt regelmatig persberichten uit. nkb informatief brengt hiervan zoveel mogelijk een bericht, indien nuttig aangevuld met zelf ingewonnen informatie.

bullet

Feestzaal Overmere
Het college van burgemeester en schepenen stelde een ontwerper aan voor de vernieuwing van de gemeentelijke feestzaal in Overmere en voor de inrichting van de buitenschoolse opvang op dezelfde site. Johan Lauwaert moet een voorstel uitwerken dat zoveel mogelijk rekening houdt met de wensen van de gebruikers van de huidige zaal in de gebouwen van de vroegere gemeenteschool. Zijn plan zal nog met die gebruikers worden besproken. De uitwerking is voorzien voor het najaar van 2010.
Dat is een jaar later dan oorspronkelijk gepland omdat de vrije basisschool, dat een deel van die gebouwen gebruikte, later aan de bouw van eigen lokalen kon starten.

 

25 oktober 2009

Sint-Maarten is in Berlare

Dat Sint-Maarten nog aanspreekt bewijzen de zowat 250 kinderen en ouders die hem vanmiddag in Berlare onthaalden. Het was de Gezinsbond die hem hadden uitgenodigd. De kinderen moesten wel roepen om hem tot wat spoed aan te zetten: hij kwam een half uur later aan dan was aangegeven. Bij zijn binnenkomst in Stroming ontving hij van vele kinderen een – meestal mooi versierde - brief waarop zij wellicht al hun wensen hadden vermeld. Of de sint aan alle kan voldoen zal op 11 november blijken. Want ook hij zal de crisis wel voelen. Misschien kan hij te rade gaan bij de goochelaars van Abracadabra. Zij toonden alvast heel wat uit hun mouw te kunnen schudden en bezorgden de kinderen een prettige namiddag. De sint kwam na wat rusten van zijn lange reis nog eens op het podium om de kinderen meer persoonlijk goedendag te wensen en te polsen of zij het voorbije jaar wel braaf genoeg waren geweest.

 

25 oktober 2009

Berlare betaalt niet mee voor extra politieman

Tijdens de gemeenteraadszitting in Zele werd de beslissing van de politieraad in vraag gesteld, waarbij een extra politieman (of beter: de extra uren voor een extra politieagent) enkel door Zele zou worden betaald. Blijkbaar waren alle politieke vertegenwoordigers uit Berlare tegen personeelsuitbreiding "omdat die vooral voor Zele nodig is". De extra politieman komt er toch omdat Zele die extra uren wil gebruiken voor de bestrijding van de overlast. De Zeelse oppositie bestreed deze beslissing. "Wat als SK Berlare naar eerste nationale zou promoveren, gaat Berlare dan ook betalen voor die extra overlast ?", vroeg VB. "Misschien beter om de verdeelsleutel voor de kosten van politiezone Berlare-Zele bekijken ?", vond CD&V-Zele dat eigenlijk twee extra agenten had gevraagd nadat de korpschef had laten verstaan dat de politie door te weinig personeel niet voldoende kon werken aan de actieplannen rond verkeersveiligheid, overlast en drugs. "Eigenlijk werkt de politie nu al meer voor Zele dan de verdeelsleutel aangeeft", zei burgemeester Poppe (Open Vld). "En dat gebrek aan capaciteit was door een groot aantal zieken, onder meer door wonden opgelopen bij interventies. Dat lost zich nu stilaan op en er zijn bijkomende agenten beloofd via detachering." Achteraf werd ook nog geopperd dat het wellicht niet wettelijk is dat een gemeente uit een politiezone alleen voor een kost zou moeten instaan. Dat wordt nu nog onderzocht.

 

25 oktober 2009

De memoires van oud-senator Cooreman

Vorige vrijdag stelde voormalig CVP-volksvertegenwoordiger en -senator Etienne Cooreman in Zele zijn memoires voor, in interviewvorm geschreven door Henri Van Daele. Cooreman zijn moeder was van Overmere en zijn zoon woont er. En Henri Van Daele haalde veel van zijn fantasie uit de uren die hij als jong medewerker van pastoor Penne in het voormalig boerenkrijgmuseum in het oud-gemeentehuis van Overmere doorbracht. En omdat Cooreman zijn verkiezingen ook aan stemmen uit Berlare te danken had, ook een pagina over hem in onze reeks 'Onze verkozenen'.

 

24-25 oktober 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Stars - Blauwe Vlam:                                  1-0  (stilgelegd na 32 minuten)
Een Starsspeler viel de scheidsrechter aan, die een nochtans tot dan sportieve wedstrijd stopzette.
bullet

4de klasse A: La Louvière - SK Berlare:                                     1-2
SK deed nu wel wat het moest doen: winnen tegen een lager geklasseerde ploeg.

bullet

3de prov. SKV Overmere - KFC Moerbeke:                                4-1
Een vlotte en verdiende overwinning.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 23 oktober. (Meer.)

bullet

Handbal

bullet

Elita Lebbeke - Groot Berlare   39 - 13
Het verschil is vooral te wijten aan enorme pech in de afwerking.

bullet

Volley
bullet

Provinciale Beker heren: Belvoc Belsele - JTV Brigand B:       1-3

bullet

Provinciale Beker dames:  AV Melsele B -  JTV Brigand:                           

 

21 oktober 2009

Gemeenteraad breidt dorpskom uit en leent goedkoper

Vanavond keurde de gemeenteraad onder meer het voorstel goed om de dorpskern (en dus de zone waar trager moet gereden en waar geen vrachtwagens mogen overnachten) aan te passen en om voor leningen voortaan een soort - goedkoper - kaskrediet bij Finiwo te gebruiken. Andere punten: een overeenkomst met Regionaal Landschap Schelde-Durme om trage wegen te herstellen en het tariefreglement voor de minigolf aan het Donkmeer. De oppositie gaf een tienpunten-aandachtsnota als constructieve bijdrage bij de opmaak van het budget voor 2010, en kreeg op de vragen over het Jeugdontmoetingscentrum (JOC) als voornaamste antwoord dat tijdens een vergadering op vrijdag 13 november een nieuw concreet voorstel wordt gedaan.
Meer (wordt de volgende dagen aangevuld)

 

21 oktober 2009

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

Futsal 3de prov. b: La Doce - Donkere Wolk Lokeren: 2-6
Na tien minuten stond La Doce vandaag al 1-5 in het krijt, die kloof werd nooit meer gedicht !
Maandag zal er tijdens de derby tegen ZVC Baert uit een andere vaatje moeten worden getapt .

 

20 oktober 2009

Media-aandacht voor tragisch voorval in Overmere

Het tragische familiedrama in Overmere - de vermoedelijke moord en zelfmoord in een woning aan de Dendermondse Steenweg - kreeg heel wat media-aandacht. Opvallend was hoe verschillend mensen die toch wel regelmatig in contact met het gezin waren over hen dachten en oordeelden.

 

19 oktober 2009

Opendeur nieuw rusthuis: 2359 bezoekers

Met zaterdag 854 en zondag 1505 getelde bezoekers mocht voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) wel van geslaagde opendeurdagen spreken. De bezoekers mochten langs een kamer, de keuken, de sociale dienst en de ontvangsthal. Onderweg beantwoordde het personeel de vragen. Het kunstboek gemaakt door vzw Victoria Deluxe, met foto's van alle bewoners van de huidige rusthuizen in Berlare en Overmere, en het speciaal themanummer over het rusthuis van de Heem- en Oudheidkundige Kring werden vlot verkocht.  Cooreman: "De bezoekers waren erg geïnteresseerd, stelden heel wat vragen omtrent de werking en waren vol lof over de nieuwe accommodatie. Met deze opendeurdagen konden onze gemeentebewoners vaststellen dat dit het gemeenschapsgeld aan een goede investering is besteed."

 

18 oktober 2009

Saroléa-motorenshow aan Donkmeer

Dit weekeinde had in de Festivalhal een oldtimermototentoonstelling plaats, bijna volledig gewijd aan het intussen verdwenen merk Saroléa uit Herstal bij Luik. Zo'n 180 dergelijke motoren waren aanwezig, zelfs primitieve exemplaren uit het begin van vorige eeuw en enkele Saroléa-fietsen. De tentoonstelling kon zo de geschiedenis van dit merk weergeven. Het was echt een unieke tentoonstelling. Enkele jaren geleden stond in een gelijkaardige expo in de oude Saroléa-fabriek slechts een fractie van wat er nu aan de Donk te zien was. De tentoonstelling trok dan ook veel kijkers uit Wallonië.

Het initiatief kwam van Luc Janssens (Kalken) en Antoine Adam (Berlare). Zij hebben goede banden met het Saroléa-milieu en kregen van hun kennissen het vertrouwen om hun pronkstuk voor deze expo uit te lenen. De organisatoren werden onder andere bijgestaan door de vele Bommers: de leden van de B.O.M.-club, of nog: Berlaarse Oldtimer Motoren. (naar een verslag van Mark De Martelaer)

 

17-18 oktober 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - VKV:                                   1-0                          
Verdiende overwining die BV op een vijfde plaats brengt, samen met Stars, de tegenstander van volgende week.
bullet

4de klasse A: SK Berlare - Poperinge:                                       1-1
SK had wellicht meer verwacht tegen de laatste.

bullet

3de prov. Opdorp - SKV Overmere:                                            2-0
De Opdorpkeeper hield SKVO van een gelijkspel.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 16 oktober. (Meer.)

bullet

Handbal

bullet

Brugge - Groot-Berlare:                                                                 31-6             
 

bullet

Volley
bullet

1ste divisie B heren: JTV Brigand - Hemelveerdegem:             3-1
JTV bezorgt bezoekers eerste seizoensnederlaag.

bullet

1ste prov. heren: VDK Gent C - JTV Brigand B:                         2-3

bullet

2de prov. A dames:  Jevo Maldegem -  JTV Brigand:                0-3

 

17 oktober 2009

Halloweentocht trekt weer massa

De halloweentocht was vanavond opnieuw voor velen, vooral gezinnen met kinderen, een aanleiding om langs het Donkmeer te wandelen. Tussen 19 en 21 uur stond aan het vroegere Madonnamuseum aan het Kapelleplein permanent een lange rij aan te schuiven. Uit de reacties daar bleek dat velen er ook vorige jaren bij waren, en het zeker een geslaagd initiatief vinden. Heel wat onder hen, ook volwassenen, hadden zich voor de gelegenheid verkleed in heks, monster of ander schikwekkend figuur. Op de tocht, door de eendenkooi en langs de Brielstraat, ontmoetten zij verschillende 'soortgenoten'.  De kinderen tot 12 jaar kregen onderweg nog enkele versnaperingen aangeboden.

Voor de VVV Donkmeer, de organisator van deze tocht, is dit succes een opsteker, zeker voor de mensen die er zich nog volop achter zetten.  Het echte 'mirakel' is hiermee echter nog niet verwezenlijkt. De nood aan meer mensen om zich in te zetten voor het toerisme in deze gemeente is er nog altijd. Zoals een medewerker het zei: "In de VVV zitten ouderen, zeg maar zeventigers, en jongeren. Er is een tussengeneratie die ontbreekt." Kan een VVV Donkgemeenten een oplossing bieden om meer medewerkers aan te trekken ? Reacties zijn welkom.

 

15 oktober 2009

Deputatie Oost-Vlaanderen: geen milieuvergunning voor asbestverwerking in Schoonaarde

De deputatie van Oost-Vlaanderen besloot vanmorgen om Asbeco, het bedrijf dat in Schoonaarde een asbestverwerkend bedrijf wou oprichten, geen milieuvergunning te geven. De twee voornaamste redenen zijn de onmiddellijke nabijheid van woningen en de bepaling van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat daar enkel bedrijven met een lokaal karakter mogen komen. Bovendien ontbrak in het dossier een milieueffectenrapport en was er het negatief advies van de provinciale milieuvergunningcommissie. Het bedrijf kan tot 30 dagen na de betekening in beroep gaan bij de Vlaamse minister voor Leefmilieu.

Ook in Berlare hebben honderden mensen zich verzet via petitielijsten en was het gemeentebestuur ontevreden omdat hun mening niet was gevraagd. Burgemeester wn Katja Gabriëls reageerde al op de weigering van de milieuvergunning: “Het gemeentebestuur dankt al deze alerte inwoners voor hun burgerzin. Het gemeentebestuur zelf heeft ook alle argumenten in de strijd gegooid om de komst van dit bedrijf te vermijden. Het zou immers een mogelijk gevaar voor de gezondheid van onze inwoners hebben betekend.”

 

14 oktober 2009

Asbestbedrijf: Schoonaarde en Berlare weten morgen meer

De provinciale deputatie bespreekt morgen of het Asbeco, het bedrijf dat in Schoonaarde een asbestverwerking wil starten, een milieuvergunning wil geven. Daarna wordt uitleg verstrekt door afgevaardigde Dauwe. Zowel de inwoners uit Schoonaarde als uit omliggende gemeenten protesteerden de voorbije weken tegen de mogelijke inplanting in wat zij een te dicht bewoonde omgeving noemen. Ook de gemeente Berlare uitte haar ongenoegen omdat men iet was gecontacteerd. De provinciale milieucommissie gaf een negatief advies, ook omwille van de nabijheid van woningen, en omdat in die omgeving enkel bedrijven van lokaal belang mogen komen.

 

13 oktober 2009

'Berlaars' boek over Mischaël Modrikamen

Vanaf morgen ligt het boek 'Modrikamen Recht door zee' in de boekhandel. Filip Michiels, een journalist bij Vacature die in Berlare woont, schetst er het beeld in van de advocaat die vooral sinds de Fortis-teloorgang een begrip is geworden, en het nu ook met een eigen politieke partij probeert. Voor Michiels is het zijn eerste boek. Zelf zegt hij over het 'onderwerp': “Ik meen de ware persoonlijkheid van Modrikamen te hebben ontdekt en die is heel anders dan het beeld dat Jan Publiek van hem heeft.” Info.

 

11 oktober 2009

Nieuw OCMW-woonzorgcentrum opent donderdag

Donderdag gaat het officieel open, zaterdag- en zondagnamiddag is een deel voor iedereen toegankelijk en op maandag 26 oktober gebeurt de verhuizing van de 120 bewoners die nu in de oude rusthuizen in Overmere en Berlare verblijven. Meer.

 

11 oktober 2009

Overmere houdt boerenkrijg in ere
De Damiaanplechtigheid had misschien enkele getrouwen voor tv gehouden. Toch waren er nog heel wat tijdens de misviering, het vendelzwaaien door Vredon Aalst voor de kerk, en de bloemenhulde aan het Pa-Gijsmonument. Dat herdenkt dat de Boerenkrijg er op 12 oktober 1798 begon. Nadien dankte schepen Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) het Boerenkrijgcomité, de Heem- en Oudheidkundige Kring en de delegatie uit de stad Hasselt, omdat zij deze strijd tegen verdrukking in ere houden en aan volgende generaties doorgeven. Namens Hasselt, waar steeds rond 5 december wordt herdacht dat de strijd er na enkele maanden eindigde, zei schepen Lieve Pollet (CD&V) dat die herinnering in Hasselt steeds meer wordt gekoesterd. "Omdat bewoners uit de wijk waar de slag werd geleverd zich er achter zetten en anderen aanzetten om mee te doen." Zij beklemtoonde het belang van de band tussen Overmere en Hasselt,""een band van menselijke warmte". Ze had gehoord van de omgevingswerken rond het museum aan het Donkmeer, een museum waar ze blijkbaar naar opkijken omdat in hun museum de boerenkrijg enkel als een stukje van hun geschiedenis wordt voorgesteld. Ze hoopte dat het museum hier kan uitgroeien en  beloofde om meer Hasselaren aan te zetten om het eens te bezoeken.

Nog dit: omdat de viering dit jaar voor 12 oktober werd gehouden, diende pastoor Van De Winckel, die vandaag 80 werd, de eigen viering een week uit te stellen. Wat hij overigens met plezier deed: de boerenkrijg voor alles.

 

10-11 oktober

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Bloopers - Blauwe Vlam:                           1-3
Een moeizame zege tegen een nieuwkomer in de hoogste reeks..
 
bullet

4de klasse A: E. Zele - SK Berlare:                                             1-3
Een overwinning die wellicht deugd zal doen.

bullet

3de prov. SKV Overmere - Doorslaar:                                        0-1                                     
Tweede verlies op rij, maar toch nog steeds in de top5. Volgende week moetSKVO naar leider en titelkandidaat met stip Opdorp.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 9 oktober. (Meer.)

bullet

Handbal

bullet

Groot-Berlare - Moeskroen:                                                        15-28
Goede wedstrijd met toch enkele harde contacten en twee gewonde thuisspelers.

bullet

Volley
bullet

1ste divisie B heren: Halle - JTV Brigand:                                  3-1         

bullet

1ste prov. heren:  JTV Brigand B - VC Aalter:                            1-3

bullet

2de prov. A dames:  JTV Brigand - Ass'nee Assenede:           3-1

 

9 oktober 2009

Naar heiligverklaring Damiaan

Er zullen tijdens de heiligverklaring van pater Damiaan ook mensen uit Berlare op het Sint-Pietersplein staan. Caroline Wachtelaere, lerares van een van beide zesdes van De Duizendpoot, vliegt er morgen naar toe met vriend en moeder.
Haar motivatie.

Zijn er nog die gaan ? Graag ook hun verhaal.

 

9 oktober 2009

144 bloedgevers

Gisteren boden zich 144 mensen aan bij de bloedinzameling van het Rode Kruis in Berlare, waaronder 12 voor de eerste keer. Dat is ruim boven het gemiddelde. De verantwoordelijke van bloedinzamelingdienst zei dat de actie om meer mensen aan te trekken duidelijk vruchten afwerpt. Ook in andere gemeenten waren er de voorbije dagen duidelijk meer donoren.

Die in Berlare kregen alvast een uitnodiging meer voor het tweejaarlijkse eetfestijn, dit keer een kaas- en wijnavond op 7 november in de parochiezaal.

 

8 oktober 2009 (met aanvulling op 9 oktober)

Brand in Overmeerse chirolokaal

Vanuit Wichelen werd gemeld dat de brandweer van Berlare en Wichelen werd opgeroepen voor een brand in het chiroheem in het Boerenkrijgpark. Bij een activiteit waarbij de leden kaarsen maakten, ontstond een vlam bij het smelten van kaarsvet. De schade bleef naar verluidt beperkt. Er zouden vooral wat schilderwerken te herdoen zijn.

Aanvulling: de chiro laat weten dat de brand niet bij een chiro-activiteit ontstond. Wel waren leiders bezig aan een trouwgeschenk voor een oud-leider die dit weekeinde huwt.

 

8 oktober 2009

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

Futsal 3de prov. b: Hamboerke Lokeren - ZVC La Doce: 1-6
Na drie nederlagen was er gisteren eindelijk de eerste driepunter voor de lichtblauwen. Met maar liefst 9 aanwezige spelers werd in de tweede helft vlot afstand genomen van de Lokeraars. Volgende week moet de ploeg niet spelen.

 

5 oktober 2009

Een internationaal figurentheater

Met vrijdag een Pools figurentheater, zaterdag een Nederlands en zondag een Italiaans haalt de cultuurdienst, in samenwerking met de Gezinsbondafdelingen en de jeugdraad, toch wel iets speciaals naar de Donkgemeenten. Wellicht mede door de overgangsperiode na de opvolging van Bob Pieters als cultuurbeleidscoördinator door Stijn De Coster is daar nog niet echt veel om te doen geweest. Toch zou dit wel eens de aanzet tot iets groter kunnen worden. Stijn De Coster: "Alle culturele centra kregen vorig jaar de vraag van vzw Opendoek, dat in Ieper al langer om de twee jaar zo een festival opzet, om mee te doen. Hierdoor zouden de groepen op meer plaatsen in Vlaanderen kunnen spelen. Berlare en Gent reageerden, maar Gent haakte nog af. Als het dit weekend goed loopt, willen we de samenwerking zeker verder zetten." De groepen werden gekozen door Ronny Aelbrecht, artistiek leider van het figurentheater Vlinders & co. waarmee hij veel in het buitenland is, en ze dan ook al heeft gezien. Hij staat borg voor de kwaliteit. Info - Reserveren

 

4 oktober 2009

VVV Donkmeer op zoek naar mirakel ?

De voorbije maanden gonsde het nogal van de geruchten over VVV Donkmeer. Is er nog een bestuur ? Wat zijn de plannen nu er ook een gemeentelijke toeristische dienst is ? Hoe kunnen beide meer samenwerken ? Een duidelijk antwoord is vanuit de VVV nog niet gegeven. Vandaag trekt een deel van het bestuur op reis naar Leuven. Daarbij wordt ook afgestapt aan het graf van pater Damiaan. Op zoek naar een mirakel ?

 

4 oktober 2009

JOC: "Visie herbekijken"

Er is de voorbije dagen wat onrust ontstaan bij de jeugdraad. Een voor september beloofde algemene vergadering om over de uitbouw van het Jeugdontmoetingscentrum (JOC) te praten is niet doorgegaan.  Men vreest daardoor dat het JOC er niet zal komen dit jaar. Schepen Temmerman geeft toe dat hij de vergadering niet heeft bijeengeroepen. "De plannen die de architect voor de verbouwing van het huidige politiekantoor rechtover Stroming heeft voorgesteld kosten zeker vijf maal meer dan we hadden begroot. We moeten dit dan ook eerst binnen het schepencollege grondig evalueren. Een eerste vergadering is daarover al gehouden. Het komt er nu op aan om te beslissen of we het JOC alsnog elders plannen, waar het goedkoper kan. Maar dan blijft de vraag wat met het voorziene gebouw gebeurt. Of we doen toch ingrijpende veranderingen aan dat gebouw, maar dan moet dit gebouw iets worden dat niet enkel als JOC kan dienen, maar meer multifunctioneel. Daar zijn we nog niet uit." De schepen voegde er aan toe dat alvast de fuifmogelijkheid is vergroot door de nieuwe kantine aan de terreinen van SK Berlare. Er zouden al twee aanvragen voor binnen zijn.

 

4 oktober 2009

Nieuwe RK-helpers

Vanmorgen reikte het Rode Kruis de brevetten uit aan de 18 geslaagden in de jongste EHBO-cursus. Twaalf ervan slaagden later ook in de vervolgcursus. Volgens voorzitter Vertongen sloten er al vier deelnemers aan bij de afdeling. Hij liet verstaan dat de afdeling in volle bloei is, wat zich ondermeer uit in meer verenigingen die er een beroep op doen. Toch zal ook de samenwerking met andere afdelingen nog worden uitgebreid. Vertongen zei nog dat ook de lessen in de scholen steeds meer succes kennen. Hij dankte de bevolking voor de financiële steun, maar riep ook op om meer bloed te geven. "Het aantal donors daalt angstwekkend, terwijl de ziekenhuizen dagelijks zo'n 1400 zakjes nodig hebben." De vrijwillige (niet-betaalde) medewerkers in de verschillende diensten zullen zich verder blijven inzetten. Schepen Temmerman (Open Vld) loofde de inzet van die vrijwilligers. "Hun aanwezigheid tijdens de vele manifestaties is niet zo normaal. Het vraagt heel wat inzet en ook het volgen van cursussen." De volgende EHBO-cursussen zijn gepland voor januari.

 

3-4 oktober 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA bekerwedstrijd:Ronkenburg - Blauwe Vlam:                    0-2
BV bekert verder na een slechte eigen wedstrijd tegen een twee reeksen lager spelende ploeg.
 
bullet

4de klasse A:   SK Berlare - Sint-Eloois-Winkel                          3-3
Een gelijkspel gekruid met veel doelpunten tegen een kopploeg.

bullet

3de prov. E: Sinaai - SKV Overmere:                                          3-0,
Ondanks dit (eerste) verlies blijven de Overmeerse geelblauwen aan de leiding, samen met Opdorp, Sinaai en Sp. Stekene. Volgende week is de inzet van de thuiswedstrijd tegen Doorslaar: de eerste plaats! Supporters op post!

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

  (Meer.)

bullet

Zaalvoetbal

bullet

Futsal 3de prov. b: ZVC La Doc was vrij.

bullet

Handbal

bullet

geen wedstrijd dit weekeinde

bullet

Volley
bullet

1ste divisie B heren: JTV Brigand - Moorslede:                         3-1

bullet

1ste prov. heren: Navok Nazareth - JTV Brigand B:                   3-0

bullet

2de prov. A dames: VC Panda's Lokeren B - JTV Brigand      3-2

 

 

3 oktober 2009

Een nieuwe frituur openen in economische crisis ?

Als derde bijdrage in de reeks over de gevolgen van de economische crisis, een gesprekje met de familie Vermeiren. Zij openen vandaag een nieuwe frituur aan het Dorp.

 

september 2009

 

30 september 2009

1ste Memorial Fred De Bruyne

Maar liefst145 deelnemers vertrokken voor wat voortaan de Memorail Fred De Bruyne zal heten. Zijn echtgenote mocht de start geven en de bloemen aan de overwinnaar overhandigen. Onder hen vier wielrenners die in de Donkgemeenten wonen:  Preben Van Hecke, Kjell Van Driessche en Thomas Ongena. Tot bij de zevende ronde bleef de groep bij elkaar, dan ontsnapten een twintigtal. Veertien ervan bleven tot het einde bij elkaar, ondanks de druk van een bijna even grote groep die nog uit het peloton ontsnapte. In de spurt haalde de Litouwer Egidius Juodvalkis het voor thuisrijder Preben Van Hecke, aan een wederoptreden toe na maandenlang blessureleed.

Er was een grote opkomst. Velen bleken verrast door het gewijzigd parkoers, een gevolg van de kraan die voor bouwwerken op het Dorp stond. Die noodzaakte een parkoerswijziging op het laatste moment, maar vooral de verplaatsing van de aankomstlijn van het gemeentehuis naar de Nieuwstraat; Blijkbaar was in de toelating voor het plaatsen van de kraan niet gemeld dat die er tijdens de kermisweek niet zou mogen staan. Het nu eisen zou naar verluidt bijna 9.000 euro hebben gekost. Daarom werd op het laatste moment beslist om het het parkoers te wijzigen, waardoor de renners meer maar kortere ronden voorgeschoteld kregen.

 

29 september 2009

Juridisch advies
Het OCMW meldt dat steeds meer mensen gebruik maken van de het gratis juridisch advies, een dienstverlening die het OCMW enkele jaren geleden al startte. Eind september kwamen al 58 mensen langs, tegen 38 over heel 2008. Voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld): “Onze advocaat zit elke eerste en derde dinsdag van de maand tussen 16 en 18 uur in het Sociaal Huis. Dat is sinds kort ondergebracht in de nieuwbouw achter het huidige rusthuis (Baron Tibbautstraat 29). Je kan bij hem een eerste  advies vragen. Hij start nadien niet de gerechtelijke procedure op, maar kan je wel op de juiste weg zetten of nuttige informatie geven.” Een afspraak maken is verplicht. Telefoon: 09 326 97 10.

 

29 september 2009

Kermisnieuws

bullet

Overmeerse fanfare luistert kermis op
Zondag speelde de Overmeerse fanfare De Verenigde Vrienden op de kermis. Secretaris De Geest toont zich blij verrast met het vele publiek dat zich op de kermis bevond. Hij stelde ook vast dat de fanfare, die zoals de meeste fanfares afwil van het imago van 'straatmuzikanten', toch ook nog een bijdrage kan leveren om sfeer op kermissen te brengen.

bullet

Nederlandse belofte in kermiskoers
De Nederlandse neoprof Bauke Mollema (Rabobank) ziet de koers morgen in Berlare als een laatste voorbereiding op de najaarsklassiekers. Alvast een deelnemer is dus al gekend voor wat voortaan de 'Memorial Fred De Bruyne' zal heten.
Bron.

 

27 september 2009

Erfgoedkundigen werken samen

De opening van de kermistentoonstelling van de Heem- en Oudheidkundige Kring (HOK) over de evolutie van de hygiëne en van het Gros over een drinkwaterproject in Ecuador was de aanleiding voor twee aankondigingen. Cyriel De Bruyne had het over de plannen om van de Loskaai aan het Sluis een permanent bezoekerscentrum te maken waar uitleg wordt gegeven over het doel en het nut van het beertransport van Gent naar Berlare (zie ook gemeenteraadsverslag van 22 september) . Schepen Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) liet weten dat er een convenant is afgesloten met de gemeenten in de regio (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Lebbeke en Wetteren, maar ook Zele, Hamme en Laarne) om tot meer samenwerking tussen de heem- en oudheidkundige kringen te komen. Dit moet leiden tot meer overleg, tot afspraken en tot meer uitwisseling van informatie. De eerste vergaderingen zijn al gehouden.

Het HOK brengt dit keer allerlei voorwerpen die met hygiëne te maken hebben en toont zo onder meer hoe men zich vroeger zelf waste en hoe de was werd gedaan. Maar ook het 'kleine hoekje' komt duidelijk in beeld. Dat is tegelijk de overstap naar het project dat men aan het Sluis wil uitwerken. Cyriel De Bruyne riep alvast op om hiervoor nuttige voorwerpen en informatie ter beschikking te stellen. Provinciaal deputé Cocquyt schetste wat lang de achtergrond bij de tentoonstelling over het project in Chumunde, een provinciaal project waar intussen ook drie gemeenten bij helpen.

De tentoonstellingen in het gemeentehuis zijn nog te bekijken vandaag tot 20 uur en dinsdag tussen 10 en 20 uur.

 

26-27 september 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Galop:                               0-7
De superefficiënte leiders zetten BV met de voeten op de grond.
bullet

4de klasse A: Racing Gent - SK Berlare                                   1-0
"Maar een kans weggegeven, en zo de punten", vat kapitein Steven Vandersnickt de wedstrijd samen.

bullet

3de prov. E:  SKV Overmere - VK Hamme:                              1-1
Door de uitslagen van de andere ploegen blijft SKVO mee aan kop. De komende drie matchen speelt geel en blauw tegen de rest uit de top 4.
                                  

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

Na drie wedstrijden staan Juri en Smits ongeslagen aan de leiding. Meer.

bullet

Zaalvoetbal

bullet

Futsal 3de prov. b: Zonneke Sint-Niklaas - La Doce: 7-3.
La Doce kwam tweemaal op voorsprong en stond met rust nog gelijk (3-3), daarna kon het niet meer stand houden ondermeer omdat weer niet kon worden gewisseld.

bullet

Handbal

bullet

bullet

Volley
bullet

1ste divisie B heren: Ename - JTV Brigand:                             3-2 

bullet

1ste prov. heren: JTV Brigand B - Mezo Zottemegem A:        0-3

bullet

2de prov. A dames: JTV Brigand - Nidak Nieuwkerken B      3-0

 

24 september 2009

Uit het politieverslag

bullet

Gevaarlijke vandalen opgepakt
Vannacht werden in Uitbergen drie jongeren uit Dendermonde opgepakt die omstreeks 1 uur een brievenbus van De Post in brand trachtten te steken. Een buurtbewoner had hen opgemerkt en kon een beschrijving van hun voertuig doorgeven. Ze werden op de Donklaan klemgereden. Zij mogen zich verwachten aan een gepeperde rekening en het afleggen van verantwoording voor de rechtbank.

bullet

Fietser zwaar gewond
Gisterenavond werd de fietser Wim VDW (43) om iets voor 19 uur in het Dorp aangereden en daarbij levensgevaarlijk gewond. De aanrijder, David V.D.S. (22 jaar) uit Zele, had de controle over zijn voertuig verloren en toen niet allen een geparkeerde wagen maar vooral ook de fietser geraakt. Hij legde een positieve ademtest af, waarop zijn rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen werd ingetrokken.

 

22 september 2009

Katja Gabriëls nu ook voorzitter van gemeenteraad

Vanavond werd Katja Gabriëls aangesteld als voorzitter van de gemeenteraad, als opvolger van Karel De Gucht. Zijn plaats als raadslid werd ingenomen door Kris Malfliet. Meer (later volgen nog bijdragen, o.m. over de gemeentelijke steun om de gevolgen van de financiële crisis op te lossen, de studieplannen voor het kasteeldomein, een ruiternetwerk ...)

 

22 september 2009

Raoul Verhaeven: eerste diaken in Sint-Martinusparochie

Vorige zondag wijdde bisschop Van Looy Raoul Verhaeven tot de eerste diaken van de Sint-Martinusparochie. Over het waarom en hoe geeft de nieuwe diaken, die op 5 oktober echt aan zijn taak begint, meer uitleg. Ook over het Sint-Martinusfonds, waarmee dit tegelijk de tweede bijdrage wordt in de reeks over de gevolgen van de financiële en economische crisis voor de Donkgemeenten.

 

20 september 2009

"Brand in De Duizendpoot ..."

Vanmorgen brak brand uit in het hoofdgebouw van vrije basisschool De Duizendpoot aan de Nieuwstraat. Op dat moment hadden leerlingen van de twee zesdes er een extra les. De brandweer en het Rode Kruis waren snel ter plaatse, maar toch viel een dode te betreuren ... Gelukkig was het maar een oefening. Meer.

 

20 september 2009

De economische crisis: getuigenissen van hier

Een jaar na 'de officiële start' van de economische en financiële crisis willen we met getuigenissen van mensen van hier nagaan wat de gevolgen voor de Donkgemeenten zijn. Lees meer over het opzet.
Een eerste bijdrage is met Pascal Dujardin, een positieve want hij ziet alvast dat er opnieuw meer bedrijfsfeesten zijn.

 

20 september 2009

OCMW-rusthuis mag afgebroken

Het huidige en oude OCMW-rusthuis in Overmere staat op de vorige week gepubliceerde lijst van bouwkundig erfgoed. Voor die gebouwen geldt voortaan een zekere bescherming. “We mogen het toch afbreken omdat we de vergunning al hebben”; aldus OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld).

Het gebouw werd in het midden van de 19de eeuw gebouwd, als vervanging van een gasthuis/hospitaal waarvan al in 1361 sprake is. Het gebouw diende als wezenhuis, als hospitaal en de jongste decennia als rustoord. Voor twee jaar werd gestart met een nieuwbouw achter het rustoord, dat na de verhuizing van de bewoners, eind oktober, zal worden afgebroken.

“De vermelding in de lijst van het bouwkundig erfgoed verandert daar niets aan. Onze aanvraag voor afbraak werd al veel eerder ingestuurd en de vergunning is verleend. Hadden we de sloping nu nog moeten aanvragen, zou de aanvraag eerst een  "onroerenderfgoedtoets" moeten ondergaan”, zegt Cooreman. Op de site met de hele inventaris staat bij de beschrijving van het gebouw  (http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/79379) al vermeld dat de afbraak is voorzien. Aan de geschiedenis van het huidige rusthuis is een nummer van het tijdschrift van de Overmeerse Heem- en Oudheidkundige Kring gewijd.

Door de opname in de lijst kunnen voorwaarden worden opgelegd voor wie dergelijke woningen wil veranderen. Zo is het wellicht niet mogelijk om er zonnepanelen op te leggen. De bedoeling van de lijst is woningen te beschermen die een beeld vormen van hoe men hier vroeger woonde en werkte. Aan de lijst werd verschillende jaren gewerkt. Intussen werden al huizen afgebroken die er nog in vermeld staan. Wie wil zien of zijn huis in die bouwkundig erfgoedinventaris is opgenomen: http://inventaris.vioe.be/dibe/geheel/20025.
Reacties over de huizen die er op staan, of die er niet opstaan maar die volgens u toch zouden mogen worden bewaard, zijn welkom op het gebruikelijke adres.

 

19-20 september 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Excelsior - Blauwe Vlam:                         1-3
Met 4 op 9, na wedstrijden tegen twee mogelijke titelkandidaten, mag van een goede start worden gesproken.
bullet

4de klasse A: SK Berlare - Diksmuide:                                     2-1.
Eerste overwinning van het seizoen en met de nieuwe tribune.

bullet

3de prov. E:  Sp. Waasmunster - SKV Overmere                    1-3
SKVO staat met 12 op 12 aan de leiding, en wil daar met de hulp van de supporters blijven. Volgende week thuiswedstrijd tegen VK Hamme.

bullet

Volley
bullet

1ste divisie B heren: JTV Brigand - Aalst:                                 1-3

bullet

1ste prov. heren: BMV Beveren/Melsel A - JTV Brigand B:    3-0

bullet

2de prov. A dames: VC Kalken - JTV Brigand:                        1-3

bullet

 

19 september 2009

Officiële opening van nieuwe appartementen Hulp in Woningnood aan Gaver

 Gisterenavond had de plechtige openstelling plaats van het K- en L-blok van de appartementen die Hulp in Woningnood (HiW)er naast het al bestaande S-blok heeft gebouwd: vijf woningen met twee slaapkamers, vier appartementen met één slaapkamer en drie studio's. Vandaag was er een opendeurdag, zowel in de kantoren van HiW, die ook in deze nieuwbouw zijn gevestigd, als in de woningen. Die woningen werden immers al in mei toegewezen en sindsdien bewoond. Voorzitster Carine Meyers schetste de bouwgeschiedenis sinds de aankoop door de gemeente van het vroegere klooster en van de vrije meisjesschool, tot dan eigendom van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo in Gijzegem. In 2000 kon de bouwmaatschappij het overkopen, nadat de nodige wijzigingen aan het gewestplan waren aangebracht om er sociale woningen te kunnen bouwen. Dan nog diende beslist of ook het klooster weg moest. Dat gebeurde uiteindelijk eind 2001, nadat bleek dat ombouwen tot kantoren veel duurder zou zijn. De 25 appartementen van het S-blok werden in 2005 voltooid, de werken voor K en L startten in 2007. Zoals eerder gemeld (zie 11 september) draagt deze verwezenlijking bij tot het bereiken van de 436 sociale huurwoningen die er in Berlare volgens het nieuwe Grond- en Pandencreet tegen 2020 moeten zijn. Directeur Karolien Sercu zei dat er nog 120 mensen op de wacht lijst staan. Met studio's en appartementen met een en twee slaapkamer wou HiW het aanbod uitbreiden voor alleenstaanden en een-oudergezinnen.

De bewoners zijn alvast opgezet met de afwerking, die volgens de bewoners van het 'oudere' S-blok al heel wat beter is. Er waren wat opmerkingen over de vele trappen en over het gebrek aan parkeerplaatsen onmiddellijk aan de site.

 

19 september 2009

Kerkelijk nieuws

bullet

Paul Redant ook pastoor in Opstal
Paul Redant die pastoor in Berlare is geweest, krijgt er morgen naast de Buggenhoutse Sint-Niklaasparochie ook de Sint-Gerardus Majellaparochie in Opstal bij.

bullet

Raoul Verhaeven diaken in Berlare
Ook morgen wordt Raoul Verhaeven in de Sint-Baafskathedraal door bisschop Van Looy tot diaken gewijd. Hij zal die functie vervullen in de Sint-Martinusparochie, waar hij ook de acties van het Sint-Martinusfonds organiseert.
 

16 september 2009

Barroso kan nieuwe EU-commissie samenstellen

Vandaag kreeg José Barroso een absolute meerderheid van de leden van het Europees Parlement. Hierdoor kan hij ook de komende vijf jaar de Europese Commissie leiden. Hij begint nu met de samenstelling van die Commissie, waarbij hij uitgaat van de namen die hem door de lidstaten worden voorgedragen. Voor België is dat Karel De Gucht. Voor anderen landen is dat nog niet echt duidelijk, vooral omdat daar nog nationale verkiezingen zijn gepland. Ook het referendum in Ierland over het Verdrag van Lissabon heeft nog belang: als het daar 'neen' wordt, geldt het verdrag van Nice, waardoor er een commissaris minder zou mogen worden aangeduid. Als de Europese Raad daar intussen niet anders over beslist.

 

15 september 2009

Vergunningen voor 9 windmolens langs E17

De deputatie van Oost-Vlaanderen verleende op 10 september een milieuvergunning voor 5 van de 13 windmolens die BredeKop Wind en Electrawinds langs de E17 tussen Kalken en Zele willen plaatsen. Eerder ging minister Crevits al in op het beroep tegen de weigering voor vier andere molens. Mits er geen beroep komt tegen de beslissing van de deputatie, kan nu worden gestart met de uitwerking van het molenpark. Meer.

 

15 september 2009

Ongunstig provinciaal milieuadvies voor asbestbedrijf

De provinciale milieuvergunningscommissie heeft de deputatie voorgesteld om het asbestverwerkend bedrijf Asbeco geen vergunning te geven voor de geplande vestiging in Schoonaarde. De commissie had eerst alle betrokken partijen gehoord.

Het negatieve advies steunt onder meer op het bovengemeentelijk belang van het bedrijf: in die omgeving mogen enkel bedrijven van lokaal karakter komen. Bovendien wil het bedrijf meer dan 200 ton per jaar verwerken, waardoor het moet voldoen aan de milieueffectenrapport- (of MER-)verplichting. En er is de nabijheid van een twintigtal woningen op minder dan 100m, het dichtste huis zelfs op minder dan 20m. Het lokaal actiecomité legde een petitie met meer dan 3400 handtekeningen voor. Het bedrijf steunde naar verluidt vooral op de OVAM-suggestie dat er nood is aan een tweede asbestverwerkend bedrijf. De stad Dendermonde, waarvan werd gezegd dat de informatieverstrekking naar de bevolking correct was georganiseerd, wierp op dat de punten die het gunstig had beoordeeld, dat slechts waren als de voorwaarden kunnen worden nageleefd. De milieucommissie beschouwde dit als zich scharen bij het nee-kamp. De deputatie spreekt zich vermoedelijk eind november uit.

 

15 september 2009

Oliespoor zorgt voor ongevallen

Vanmorgen zorgde een oliespoor voor verschillende ongelukken in Berlare en Zele. Het oliespoor werd vastgesteld van de Heikantstraat (Overmere) tot de Gentsesteenweg, Keltenlaan en Europalaan (Zele). De brandweer van Zele én Berlare waren rond 8 uur druk in de weer om op de spekgladde wegen de olie te verwijderen. Er gebeurden verschillende ongelukken op de Gentsesteenweg, in de Heikantstraat en naar verluidt ook op de ronde punten in Zele, gelukkig enkel met blikschade. Een getuige uit de Heikantstraat meldt hoe de ABS van zijn wagen verschillende keren in werking trad om de wagen in het juiste spoor te houden.

 

15 september 2009

Wichelse kritiek op Beeldenstroom

Volgens de 'verwante' site met nieuws uit Wichelen gaf de oppositie tijdens de gemeenteraadszitting kritiek op Beeldenstroom, de tentoonstelling van foto's langs de Schelde. "Te duur ((€60.000), eentonig en niet weerbestendig", vond de CD&V. Eerder zou het agentschap voor Natuur en Bos al hebben gevraagd om in het vervolg rekening te houden met de broedende vogels. Het volledige verslag, met de reacties van de Wichelse cultuurschepen.

 

14 september 2009

Europees Parlement stemt voor De Gucht

Door een wijziging in de agenda stemde het Europese Parlement dan toch vandaag en niet woensdag of het Karel De Gucht als opvolger van Louis Michel aanvaardde om voor de rest van deze legislatuur de Belgische commissaris te zijn. Van de 472 uitgebrachte stemmen kreeg hij er 385 tegen 53 neen en 34 onthoudingen. Het parlement keurde ook de agenda van woensdag goed, wat betekent dat het dan zal stemmen of José Barroso nog vijf jaar voorzitter van de Europese Commissie is. Als dat is gebeurd kan ook met de samenstelling van de nieuwe commissie worden begonnen. Volgens het Belgische regeerakkoord zal De Gucht ook daar lid van zijn. Op de agenda voor de gemeenteraadszitting van dinsdag 22 september staat alvast dat hij verhinderd is om nog verder gemeenteraadslid en voorzitter van de gemeenteraad te zijn. Voor deze functies wordt een vervanger aangeduid.

 

14 september 2009

Moerzeke en Berlare

In een verslag over de Open Monumentendag in Gazet van Antwerpen stond vandaag dat het kasteel van Moerzeke in 1775 eigendom werd van de Heer van Berlare en Bareldonk.

 

14 september 2009

Sport

bullet

Atletiek

bullet

Belgische kampioenschappen juniores en beloften

Lynn De Coninck (Overmere) brons op 5 000 m in 17:53.67 

Cedric Van de Putte (Uitbergen): junioren 6e op 5000 m in 15:34.89

Lynn Van Der Stricht (Overmere): beloften 2e op  800m in 2:13.56

Hannes D'heer (Berlare): beloften 5e op 3000m steeple in 10:20.81

 

14 september 2009

Werken Heerweg
Wie de komende weken, om de langere omleiding in Schoonaarde te vermijden, via Zele naar Dendermonde wil, rijdt best niet via de Heerweg (Waterhoek). Daar zijn wellicht nog tot eind oktober werken bezig. Het wegdek is er al deels verwijderd om er een nieuw te leggen: asfalt tussen twee betonstroken van 50 cm. De aannemer kreeg er 40 werkdagen voor. De eerste dagen waren er wat problemen met de signalisatie. Verschillende auto’s dienden daarom na een tijdje om te keren, maar dat is intussen verholpen.  

 

13 september 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Camu: 0-0
Een verdiend punt tegen een titelkandidaat. Verslag.
bullet

4de klasse A: Heppignies - SK Berlare: 3-1.

bullet

3de prov. E:  SKV Overmere - Verrebroek: 3-2. De goede start gaat verder.

bullet

Zaalvoetbal
bullet

Futsal 3de prov. b: Votquenne F. Hamme - ZVC La Doce: 12-1
Het moedige vijftal van La
Doce kon tijdens de eerste periode nog aanklampen. Na de pauze profiteerde de thuisploeg van wisselmogelijkheden die de Overmeerse lichtblauwen niet hadden.

 

11 september 2009
"Op schema voor bijkomende sociale huurwoningen"

Onlangs raakte bekend dat door het Grond- en Pandendecreet, dat op 1 september in voege ging, er in Berlare tegen 2020 99 extra sociale huurwoningen moeten bijkomen. Volgens Carine Meyers, voorzitster van Hulp in Woningnood, is Berlare op schema.
Meyers stelt dat de berekening vertrok van 337 bestaande huurwoningen. “Intussen hebben wij er al 359 en nog deze maand worden de 12 nieuwe aan de Gaver in gebruik genomen. En de plannen zijn al ver gevorderd voor een project aan de Baron Tibbautstraat voor 29 woningen en voor vijf doorgangswoningen in samenwerking met het OCMW. En aan de Dendermondse Steenweg komen nog eens twee woningen. Hiermee zitten we dan al 407 waardoor er tot 2020 nog slechts 29 moeten bijkomen, wat zowel financieel als organisatorisch niet onoverkomelijk lijkt. Het wordt misschien wel zoeken naar beschikbare gronden.” De voorzitster kondigt alvast aan dat binnenkort een bijeenkomst wordt gehouden met gemeente en OCMW om alle aspecten van dit nieuwe decreet, dat meer inhoudt dan sociale huurwoningen, te bekijken.

De plechtige opening van de 12 woningen aan de Gaver, in de zogenaamde L- en K-blok, en van de eigen nieuwe kantoren, gebeurt op vrijdag 18 september om 17 uur. Op 19 september staan van 10 tot 16 uur de deuren open.

 

10 september 2009

Elektriciteitspanne duurde langer

Uit Uitbergen kwam de aanvulling dat alvast in de Koffiestraat de elektriciteitspanne langer heeft geduurd. Blijkbaar werkten zondagavond uiteindelijk wel de straatlichten, maar was er in de huizen nog geen elektriciteit. En dat zou zo tot maandagmiddag zijn geweest. En hierdoor werd het wel op het randje voor wat in de diepvriezers lag. Hopelijk houden de elektriciteitsleidingen het dit weekeinde, want dan is het kermis in Uitbergen...

 

10 september 2009

Veiligere oplossing voor schoolkinderen

De schepenen René Kets (Open Vld - Onderwijs) en Wim Arbijn (sp.a - Mobiliteit) wijzen er op dat naast het proper maken van de schoolomgeving de voorbije maanden nog andere maatregelen werden genomen om enkele gevaarlijke punten aan scholen veiliger te maken. Zo werd door de herinrichting van de omgeving van de Festivalhal een kindvriendelijke in- en uitgang aan de achterzijde van de basisschool mogelijk, weg dus van de gevaarlijke gewestweg. De nieuwe fiets- en wandelpaden zijn er sinds 1 september veilig afgewerkt en goed verlicht. Door het afsluiten van de middelste parking, die enkel wordt gebruikt bij manifestaties of tijdens zomerse weekends, kan er geen sluipweg ontstaan. En eind vorig schooljaar werden al nieuwe en volledig van de rijweg gescheiden voetpaden gelegd aan de school “Ten Berge”, wat het ook daar veiliger maakt voor de voetgangers en wandelaars, en bij het afzetten en ophalen van de kinderen. De schepenen kondigen aan dat er nog initiatieven komen in het kader van het zogenaamde '“STOP-project” van de Vlaamse regering. Dit project wil onder andere het ‘stappen en trappen’ van en naar de school promoten

 

9 september 2009
Figuranten voor outing-kortfilm gezocht
Ielde Vermeir uit Berlare, maar sinds enkele jaren inwoner van Oostende, studeerde dit jaar af aan de Stedelijke Kunstacademie van Oostende, optie Film en Video. Zij neemt deel aan een kortfilmwedstrijd opgezet door Holebifoon. Het onderwerp is coming-out: het in de omgeving openlijk (durven) zijn over je homo- of biseksuele gevoelens,  het 'uit de kast komen'. Zij zoekt hiervoor figuranten, holebi's, trangenders en ook hetero’s die bereid zijn om in de film als holebi te worden getoond. Leeftijd of acteertalent zijn niet nodig. Men moet ook geen tekst opzeggen. De opames hebben nu zaterdag plaats, tussen 11 en 14 uur in een zaal van Kinepolis in Oostende. Bij de jury zit onder meer regisseur Lieven Debrauwer.  Een selectie van de ingezonden films komt op Youtube en op www.cavaria.be. Wie wil meedoen kan contact opnemen met Ielde (ieldevermeir@hotmail.com of tel. 0475 40 70 60).  

 

8 september 2009

Elektriciteitspanne in Uitbergen en Overmere
Uitbergen en een deel van Overmere hadden zondagavond zo tussen 22 en 23.30 uur geen elektriciteit. Navraag bij netbeheerder Eandis leerde dat er een defect was in het middenspanningsnet dat beide dorpskernen van elektriciteit voorziet. Hoe ze dat in Uitbergen oplosten ? “Met kaarsjes en een zaklamp. En wij zijn dan maar vroeg gaan slapen. Mijn vrouw vond het wel spijtig dat ze de wedstrijd van Kim Clijsters niet kon volgen”’, zegt Mark De Martelaer. De panne duurde gelukkig niet lang genoeg om de inhoud van diepvriezers te vernielen. De enkele herbergen aan de verbindingsweg gingen wellicht wel vroeger toe.

 

8 september 2009
Uitbergen blij zonder vrachtwagens

Sinds enkele weken mag er opnieuw geen zware vrachtwagen meer door Uitbergen. De maatregel werd terug ingevoerd omdat verkeer weer beter via gewestweg Dendermonde-Wetteren kan. Uitbergen is blij.
“Het scheelt enorm veel”, laat Mark De Martelaer weten.  “Zowel voor de veiligheid in de Veerstraat als voor de geluidshinder in de huizen. Bovendien komen er nu ook geen vrachtwagens meer langs de dijkweg ‘Nieuwdonk’, tussen Uitbergen en Berlare.” Dat was eigenlijk altijd al verboden, maar dat werd genegeerd, mede omdat het GPS-systeem de chauffeurs via die weg leidde. De weg werd daardoor sterk beschadigd, te meer omdat ze niet voor dergelijk zwaar vervoer werd aangelegd. Bovendien is de baan ter hoogte van he
t kasteel veel te smal om een vrachtwagens en een tegenligger te laten kruisen. Dat zorgde voor vervelende situaties en scheldpartijen”, aldus de zegsman.

 

6 september 2009

Camelot is definitief weg

Gisteren werd voor het laatst 'Camelot' opgevoerd. Voor de medewerkers is er volgende week nog een dankfeest.

Reacties zijn nog altijd welkom. Er is er intussen al een. Wie het verslag nog niet las ...

 

6 september 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet
MTSA eerste reeks: Belskes - Blauwe Vlam: 3-2
Bijna een verrassing tegen de vice-kampioen van vorig seizoen. Verslag.
bullet

4de klasse A:  SK Berlare - Beloeil: 1-1. Het eerste punt in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.

bullet

3de prov. E:  SKV Overmere -.White boys Sint-Niklaas: 6-2
Overmere kwam 4-0l voor maar kwam net voor de rust met tien te staan. De bezoekers konden minderen tot 4-2, Overmere slaagde er tijdens de laatste 20 minuten in om de druk terug op te voeren en zo opnieuw uit te lopen. Gert-Jan de Kegel werd de matchwinnaar met 4 doelpunten, waaronder een zuivere hattrick voor de rust!

 

3 september 2009

Pater De Visscher over zijn missiewerk

Zondag is er in de Parochiezaal een Spaghetti- en Pannenkoekenfestijn waarvan de opbrengst pater De Visscher moet helpen bij zijn bouwplannen voor de nieuwe missie waar hij sinds januari verblijft. Een gelegenheid om hem over zijn werk aan het woord te laten. Interview.

 

3 september 2009

Nieuw schooljaar

Het schooljaar is intussen enkele dagen oud. Wat laat, maar misschien toch nog nuttig om eens te overdenken waarom een bepaalde school werd gekozen. Zie de aanzet voor een debat dat al vroeger werd gestart, een verslag van een onderwijsdebat met o.m. Karel De Gucht en zuster Monika uit 2003, en een overzicht van de scholen in deze gemeente (met alvast de meest recente leerlingencijfers van een school).

 

3 september 2009

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

zvc La Doce - Zebra's Buggenhout: 1-13
Na grote broer SKVO moest ook La Doce tegen Buggenhout spelen, een ploeg die net uit 2de prov. is gezakt. Jammer genoeg liep het niet zo vlot als bij SKVO. Bovendien mochten, door een fout van de voetbalbond, de drie nieuwe spelers nog niet aantreden. De lichtblauwen waren daardoor met nauwelijks genoeg spelers. Match om snel te vergeten!

 

1 september 2009

Wakkere De Gucht legt examen af voor Europees Parlement

Hoewel hij al actief is als commissaris bij de Europese Commissie, moet Karel De Gucht nog wel de goedkeuring krijgen van het Europese Parlement voor hij de eed als commissaris kan afleggen. In die procedure zit onder meer dat hij - als commissaris bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking - spitsroeden moet lopen bij de parlementscommissie voor ontwikkelingssamenwerking. Die geeft dan advies aan de andere parlementsleden, waarop een stemming in plenaire zitting volgt. De zogenaamde 'hearing' had vandaag plaats in Brussel, de stemming op 16 (en niet 14) september op de midag in Straatsburg.

De Gucht had zich duidelijk goed voorbereid. Hij toonde aan hoe hij als buitenlandminister met de problemen van ontwikkelingslanden was geconfronteerd, en dat hij ook de moeilijkheden om tot een goede ontwikkelingshulp had ondervonden: te weinig middelen, beloften die niet worden nagekomen, de hindernissen om tot samenwerking en een coherente politiek te komen van alle donorlanden, om beter bestuur, minder corruptie en meer groei te verwezenlijken in de ontwikkelingslanden. Vragen over hoe hij de extra problemen, veroorzaakt door de financiële crisis en de begrotingsproblemen, zal overwinnen beantwoordde hij met enkele concrete voorstellen, en met de oproep om samen met het Parlement de lidstaten te trachten te overtuigen van de noodzaak van meer hulp. Zijn voorganger Michel aanhalend: "Doe je het niet uit solidariteit, dan wel uit eigenbelang". Hij ontweek de uitdaging van de kosten van de strijd tegen de klimaatverandering niet, maar vroeg zich wel af waar die noodzakelijke miljarden zullen vandaan komen. De vraag of hij wel geëngageerd zal zijn, dan wel al met zijn gedachten al een andere bevoegdheid voorbereidend, beantwoordde hij met: "Met de ernst waarmee ik al mijn politieke taken heb vervuld". Op de opmerkingen over de Fortis-aandelen zei hij dat de Gentse onderzoeksrechter die nu met alle lof het recente onderzoek naar de in opspraak gekomen voorzitster van de Brusselse Kamer van Koophandel leidt, ook 'zijn' Fortisdossier heeft onderzocht en niets heeft gevonden. Het is nu afwachten of hij de leden van die commissie voldoende heeft overtuigd. Dat blijkt dus op 16 september.

 

1 september 2009

Opkuis Donkere Wolk: volgende week
Drie jaar nadat camping De Donkere Wolk werd gesloten start de gemeente Berlare volgende week zelf de opkuis van het terrein. De camping werd gesloten nadat Toerisme Vlaanderen allerlei gebreken had vastgesteld. Omdat het terrein daarop niet meer werd gebruikt, maar er wel nog restanten van caravans op stonden, trok het onder meer vandalen aan.  De site werd nog gebruikt bij opnames voor 'Flikken' in een verhaal waarbij een junkie zich daar kwam verstoppen.

Door de nabijheid van het Donkmeer (aan de Brielstraat) was de verlaten en vuile campingsite storend voor het toerisme. De gemeente wou daarom het terrein kopen, maar wegens erfenisproblemen - de eigenares was intussen overleden - kon geen akkoord met de familie worden bereikt. Omwille van de volksgezondheid en de veiligheid keurde de gemeenteraad het voorstel goed om het zelf proper te maken. "Wij hopen de kosten bij de familie te recupereren", zegt burgemeester Gabriëls (Open Vld)
Een gespecialiseerde firma kreeg de opdracht alle zichtbare onderdelen op het terrein te verwijderen en het domein te effenen tot een braakliggend stuk grond. De werken zouden een week duren.

 

1 september 2009

Marc Van Der Sypt over zijn kampioenen

Als er nog een sport is waar dit land goed in is, dan zeker de wedstrijden met zangvogels. En daar behoort Overmerenaar Marc Van Der Sypt tot de top, met tientallen medailles op wereldkampioenschappen, honderden op Belgische kampioenschappen en meer dan 1000 bij lokale wedstrijden. Zijn verhaal.

 

augustus 2009

 

31 augustus 2009

Sport

bullet

Wielrennen

bullet

18de Pa-Gijs Wielerfeest op Heikant. De intussen traditionele afsluiter van Overmere-kermis kreeg zaterdag 73 renners aan de start, waaronder Iljo Keisse en verschillende renners uit de Donkgemeenten. Na enkele ronden ontsnapte die, samen met Patrick Cocquyt en Gunter Sterck. Cocquit, een ploegmaat van Keisse, ontsnapte in de voorlaatste ronde en behield voldoende voorsprong. Keisse werd tweede. Organisator Buurtcomité Heikantstraat had 50 medewerkers ingezet om alles zo veilig maar ook zo gezellig mogelijk te maken. Het comité is intussen al begonnen aan de voorbereiding van het nieuwe werkjaar, het 20ste in hun bestaan. (gebaseerd op een ingestuurd verslag).
 

30 augustus 2009

Een 'Camelot' achter de schermen

Gisteren werd een voorstelling eens achter de schermen gevolgd. Dat is eigenlijk even spannend als er voor. En het legt uit waarom de meesten die eens hebben meegedaan, dat blijkbaar toch nog eens willen doen. Het verslag.

 

30 augustus 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

4de klasse A: SK Berlare is vrij dit weekeinde

bullet

3de prov. E:  S. Buggenhout - SKV Overmere: 0-2. Uitstekende competitiestart.
 

28 augustus 2009

Een gemeentelijke communicatieambtenaar

Er is al vele jaren gevraagd naar meer gestructureerde communicatie en informatie van uit het gemeentehuis. Infogem, hoe waardevol ook, en de gemeentelijke website voldoen immers duidelijk niet. Met wat vertraging, omwille van de problemen bij de aanstelling van een nieuwe cultuurbeleidscoördinator, begint Bob Pieters binnenkort als communicatieambtenaar. Een terugblik op zijn cultuurfunctie en een vooruitblik op zijn nieuwe taak.

 

28 augustus 2009

Gemeente heeft toerismecoördinator
Sinds begin juni is een nieuwe ambtenaar actief om het toerisme in de gemeente te coördineren. Een eerste kennismaking.

 

27 augustus 2009
Unieke glascollage verwelkomt bezoekers nieuw OCMW-rustoord

Op openbare gebouwen moet een kunstwerk komen. Voor het nieuwe OCMW-zorgcentrum koos men voor een kunstwerk verwerkt in de ramen van de polyvalente ruimte. “Noem het aub geen glasraam. Het is een glascollage waarin mijn grafisch werk met verschillende technieken, voor het eerst in België voor een kunstwerk gebruikt, is verwerkt”, besloot kunstenaar Wim Geerts uit Mechelen vanmiddag de uitleg over zijn ‘Permuteren’.

Toen waren de vijf ramen met in totaal 65m2 glas in de polyvalente zaal van het nieuwe OCMW-rusthuis bijna geplaatst. Van tien tot bijna twee hadden zes man van een Aalsters glasplaatsbedrijf er voor nodig. Zij poseerden achteraf fier voor dit toch niet alledaags werk. Dat dacht ook Cultuurraad ervan toen ze dit adviseerde als beste uit de 35 inzendingen voor de OCMW-wedstrijd. “Dit werk verandert de ruimte waarin het is geplaatst”, zei Marc Van Gysegem, die het gebeuren filmde. Het werk won het van een voorstel van een zitbank die in 24 uur zachtjes rond een vijver draaide. "Mooi maar wellicht duur in onderhoud en herstel later", zei Cultuurraadvoorzitter Lieve De Keukeleire hierover. Dank zij het glasbedrijf en de gebouwontwerpers kwam Geerts’ werk niet op drie maar op alle vijf de ramen. “Het vormt zo een beschermende kom voor de mensen in de zaal, zonder dat het een opgesloten gevoel geeft”, vond Geerts.

Wie denkt aan een figuratief glasraam zal ontgoocheld zijn. Het is een figuratief werk dat vertrekt van een vierkant, dat in allerlei draaiingen regelmatig terugkomt, met tussendoor gekleurde strepen. Deze tekening geeft door de spreiding over de ramen zowel openheid naar de buitenwereld, als de thema’s ‘verhuizen’ en ‘pleinen en straten’ weer. Als technieken gebruikte de Duitse ‘Glasmalerei Peters’, voor wie dit een opening naar België is, zandstralen, brandschilderen en het verlijmen van in Duitsland mondgeblazen of ‘antiek’ glas. Dit werd in dubbel glas verwerkt om aan de isolatie- en veiligheidsnormen te voldoen. Het OCMW betaalt er 40.000 euro voor en heeft nog bijna evenveel over voor een tweede werk, fotografische wanden voor de rusthuisafdelingen en een fotoboek van de bewoners.

 

27 augustus 2009

Nieuw rustoord opent in oktober

Het meer dan 100m brede nieuwe OCMW-zorgcentrum opent op 15 oktober, bevestigde voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld). Het weekend nadien kan iedereen het komen bekijken. De 80 bewoners van het huidige rustoord in Overmere en de 40 uit dat in Berlare verhuizen later in oktober. “Dat kan allemaal op een dag gebeuren. Omdat we wettelijk verplicht zijn om elke kamer te voorzien van bed, tafel, zetel en twee stoelen, zijn er bijna geen meubels te verhuizen. Enkel de kleren. We vragen familie van de bewoners om die daags voor de verhuizing in te pakken.” De kamers en de keuken zijn eigenlijk klaar. Er is nog werk aan de centrale ruimten zoals leefruimtes, de speciale badkamers, de polyvalente ruimte en de gangen. Na de verhuizing kan de afbraak van het afgeleefde rusthuis in Overmere gebeuren. Het einde van een tijdperk.

26 augustus 2009
Nieuwe GAS-actie in Schoonaarde
Ruim 120 mensen uit Schoonaarde maar ook uit Berlare stonden vanavond tussen 18 en 19 uur met borden en witte pakken langs de hoofdweg nabij het centrum. Het was de tweede actie van Geen Asbest in Schoonaarde (GAS), dat protesteert tegen de mogelijke komst van een asbestverwerkend bedrijf. Het bleef rustig. Met toeters supporterende wagens kregen wel luid applaus. Woordvoerder Pascal De Roock: “De actie kent een stijgend succes, ook in omliggende gemeenten. We hebben nu al meer dan 1100 handtekeningen en er worden er nog ingezameld, ook buiten Schoonaarde. We zijn uiteraard blij met de reactie uit Berlare, ook van het gemeentebestuur. En ook het ACV beloofde steun.” Hij herhaalde dat men niet tegen asbestverwerking is, maar wel niet zo dicht bij een dorpskern. Een inwoner uit Berlare had bij de Dendermondse milieudienst het dossier opgevraagd. “Goed opgesteld en alles lijkt veilig. Maar wat als er iets gebeurt ? Zo dicht bij mensen en een natuurgebied.” Anderen wezen op het aanbrengen van het asbest, dat altijd door verschillende dorpskernen zal moeten.
Het riep op om maandagavond mee te stappen in een toegelaten stoet door Dendermonde naar de gemeenteraad. Op 7 september verdedigt men het dossier bij de provinciale milieucommissie, en contacten zijn gelegd om de deputatie te spreken. GAS wil zeker doorgaan, indien nodig tot de Raad van State. Het bereidt zich daar ook financieel op voor.


Aanvulling: ook het gemeentebestuur van Wichelen heeft het dossier opgevraagd, hiertoe aangezet door de reacties in Schoonaarde en Berlare.

25 augustus 2009
Circusmensen kamperen in Overheet
Sinds vrijdagavond staan er woonwagens aan de Overheet, achter 'De West-Vlaming'. Ze behoren tot zeventien families van Franse circusartiesten die in het stille seizoen rondtrekken, op vakantie en om nieuwe plaatsen voor circusvoorstellingen te ontdekken.
Joseph Marcel, de leider van de groep: “We zijn van het circus Salvatar. Omdat we van de vrije natuur houden, gaan we liever niet op campings. Gelukkig laten vriendelijke mensen ons op hun grond. Tegen het begin van het Franse schooljaar vertrekken we.” Voor Berlare stonden ze vier weken in Lede op terrein van schepen Dirk Rasschaert. In Schoonaarde dienden ze te vertrekken omdat een buur klacht had ingediend. “Zonder reden”, zegt de groepsleider. “En omdat verkeerdelijk was gezegd dat we zigeuners waren”, vult Bernard, de leeuwentemmer, aan.

Bij Gaspart De Smedt, die er rechtover woont en deels eigenaar is van het terrein, had men maar een vijftal wagens verwacht, en voor enkele dagen. “We schrokken wel van hun aantal. Maar ze tekenden direct een contract dat ze tot 15 september blijven.En dank zij onze camera's konden we zien dat niemand op ons erf is geweest, vorig weekend, hoewel we niet thuis waren” Burgemeester Gabriëls: "Ze staan op privéterrein met toelating van de eigenaar. De schepen uit Lede bevestigde dat hij geen problemen had gehad. ." Hier werd een probleem met energievoorziening intussen met een electrogroep opgelost.

25 augustus 2009
Berlare: “Geen asbestbedrijf !”
Het nieuws over de mogelijke komst van een asfaltverwerkend bedrijf over de Schelde in het naburige Schoonaarde beroert steeds meer mensen. Het gemeentebestuur krijgt er dan ook heel wat vragen over. Eerder werd hier al gemeld dat Berlare verwonderd was dat het vooraf niet was geïnformeerd. In een persbericht zegt het gemeentebestuur nu dat het contact opnam met de provinciale diensten en daaruit bleek dat een beslissing wellicht in september wordt genomen. Berlare wil alvast trachten hen te overtuigen om geen vergunning te geven, zelfs al is het geen echt zogenaamd Seveso-bedrijf. Naar verluidt zouden er wel stedenbouwkundige problemen zijn omdat het te dicht bij de bewoonde kom zou komen. Het stadbestuur van Dendermonde liet weten verbaasd te zijn over de reacties van de bevolking. Tijdens een infovergadering een tijd terug zou niemand bezwaren hebben gemaakt.

23 augustus 2009
SK Berlare met degelijke tribune, kantine en kleedkamers nieuw seizoen in
Van de hoogst spelende ploeg uit de Donkgemeenten (vierde nationale) werd al lang gezegd ‘een goed plein maar infrastructuur die de beste jaren heeft gehad.’ Vernieuwen bleek moeilijk. Omdat de gronden eigendom zijn van de gemeente diende gezocht naar een haalbare prijs en een goede overeenkomst om andere verenigingen niet voor het hoofd te stoten.
Schepen Temmerman (Open VLD) schetste hoe men samen met architect, aannemers en club begin dit jaar van te dure voorstellen tot een compromis kwam. Dat plan werd in slechts enkele maanden gebouwd en kostte 650.000 euro (+BTW). "Ik heb zelfs nog €53 over." Het resultaat: een ruime kantine, tribune met 200 zitplaatsen, deftige en voldoende kleedkamers. De hele infrastructuur is nu eigendom van de gemeente. De club betaalt huur, met korting voor de eigen inbreng. Andere verenigingen kunnen de lokalen (niet de terreinen) gebruiken als SK ze niet nodig heeft, en de gemeente geeft er de kooklessen van de dienst Volwassenvorming.

Burgemeester Gabriëls (Open VLD): “Deze infrastructuur toont onze erkentelijkheid voor al de medewerkers van de club, speciaal voor de jeugdwerking.” Sportief manager Bert De Meyer beloofde iets terug: “De club, die ploegen uit heel het land ontvangt, wordt een ambassadeur voor onze toeristische gemeente”. Hij riep spelers, ouders, supporters op om alles proper te houden. Kapitein Steven Vandersnickt zei nadien dat de spelers hun verantwoordelijkheid tegenover club en gemeente beseffen: “Het motiveert om er een goed seizoen van te maken. Bovendien weten verschillende jonge spelers dat ze elders niet de kans zouden krijgen om nu al in de eerste ploeg in vierde te staan.” Huidig voorzitter Herman Niessens gaf nog aan dat de club de moeilijke periode na het wegvallen van de grootste sponsor heeft overleefd. "Het bestuur bestaat nu wel maar uit drie mensen met daarnaast een hele groep medewerkers. Het heeft het voordeel snel beslissingen te kunnen nemen, maar vraagt goede communicatie naar de anderen toe."
Zo’n 200 voetballers van SK Berlare, tussen 5 en … jaar, liepen gisterenmiddag als apotheose massaal naar de huisfotograaf: een imposant beeld en een symbolisch ‘dank u’.

De Broekskes
De velden en andere infrastructuur voor de jeugdwerking van voetbalclub SK Berlare heet voortaan ‘De Broekskes’. Sportief manager Bert De Meyer legde uit dat deze naam een viervoudige betekenis heeft. Het broek is een moerassig gebied, zoals de grond waar de terreinen nu liggen vroeger waren. Broekskes zijn ook jonge onervaren mannen, zoals de jeugdspelers nog zijn. Het woord slaat uiteraard ook op de voetbalbroekjes. En tenslotte is het Broek de plaats waar de Berlaarse puitenkloppers vroeger hun bijnaam verdienden. Hij kondigde ook aan dat de club nog extra grond kon huren, voor een bijkomend terrein. "De beslissing om zo hoog mogelijk te blijven spelen, is een dure. Maar dat mag niet ten koste gaan van het jeugdbeleid."

Wielerschool
In de overeenkomst tussen gemeente en SK Berlare staat dat de lokalen ook voor andere initiatieven moeten open staan, op momenten dat SK ze niet nodig heeft. Er bestaan alvast al plannen om in wat SK in 1997 als Club 93 bouwde een nieuwe wieler- en mountainbikeschool te beginnen. Schepen Temmerman (Open VLD): “De aanvraag kwam van Berlare Sportief, dat in Berlare de wielerwedstrijden organiseert. Het zou de bedoeling zijn om in Club 93 te vergaderen, theoretische lessen te geven, en om de douches en kleedkamers te gebruiken. Volgende week is er een nieuwe vergadering met Berlare Sportief over. Ook SK blijft Club 93 verder gebruiken, onder meer tijdens de thuiswedstrijden.

23 augustus 2009
Gabriëls in kabinet Van Hengel

Toen de Open VLD uit de Vlaamse Regering viel, verloor Berlaars (waarnemend) burgemeester Katja Gabriëls haar werk als kabinetsmedewerker bij begrotingsminister Dirk Van Mechelen. Vorige week verhuisde ze naar het kabinet van federaal vice-premier en begrotingsminister Guy Van Hengel. Gabriëls, een juriste van opleiding, zal er haar ervaring als raadgever economie, ondernemen, buitenlandse handel, stedenbeleid en werk kunnen gebruiken. Zoals bij Van Mechelen is ze er twee dagen in de week, om daarnaast haar taak als burgemeester ten volle te kunnen uitoefenen.

23 augustus 2009
Nieuwe directrice

Op 1 september begint het nieuwe schooljaar in gemeenschapsschool Ten Berge met een nieuwe directrice. Kathy Van Langenhove uit Lede vervangt dan Livia Schollaert. Deze was de laatste maanden van het vorige schooljaar al wegens ziekte afwezig. De nieuwe directrice krijgt al onmiddellijk onder meer de uitwerking van het bouwdossier in handen. De school staat redelijk vooraan op de lijst van scholen die volgens de nieuwe financieringswijze nieuwe lokalen krijgen.

 

23 augustus 2009

OCMW breekt huis aan Berlare-Dorp af

De OCMW-raad Berlare ging akkoord met het voorstel om de woning aan Dorp 37, naast de toegangsweg naar de sporthal, af te breken. Dat kan nog dit najaar. "Wat er daarna gaat gebeuren staat nog niet vast. Er is hierover overleg nodig met het gemeentebestuur", zegt OCMW-voorzitter en schepen Gunther Cooreman (Open VLD). Toen het huis tijdens de vorige legislatuur werd gekocht, was het idee er een opvanghuis voor mensen uit derde landen voor te maken, die wachten op het resultaat van de procedure om in dit land te blijven. Omdat er al zo een woning is aan de Nieuwstraat stelde het nieuwe bestuur in 2007 (zie 10 juli 2007) voor om er een tijdelijke noodwoning van te maken. Het OCMW had van toenmalig minister Dupont de toezegging van €50.000 voor een dergelijk project. Dat is daar nu overbodig. Met Hulp in Woningnood is overeengekomen dat in hun nieuw project in Overmere enkele noodappartementen worden voorzien. Hierdoor komt de piste van verbreding van de toegangsweg naar de sporthal weer boven. Te meer omdat de feitelijke hoofdingang naar het administratieve centrum, dat op de plaats van de vroegere AMI komt, eigenlijk langs die weg zal liggen. Schepen Arbijn (sp.a), bevoegd voor mobiliteit, zegt alvast dat die piste wordt bekeken. "We moeten echter vermijden dat door het verbreden van die weg, waar nu toch eigenlijk weinig ongelukken gebeuren, het gevaar vergroot."

 

22 augustus 2009

Camelot, de opvoering

De première was gisteren. nkb informatief, dat op verschillende tijdstippen de voorbereiding volgde en er met verschillende acteurs en medewerkers sprak, zag de avant-première donderdag. Lees wat we er over schreven.(zie hier). Uw mening over deze productie is welkom.

 

22 augustus 2009

Berlare wil informatie over asbestverwerking
Het gemeentebestuur van Berlare weet enkel door de persberichten over de onrust bij de inwoners van Schoonaarde over de mogelijke komst van een asbestverwerkingsbedrijf daar. Het bedrijf zou komen aan de overkant van de Schelde, die de grens tussen beide gemeenten vormt. "We stuurden daarop onmiddellijk een brief naar Dendermonde om meer uitleg te krijgen omtrent de stand van zaken en over de argumentatie van de stad om toch gunstig te adviseren", zegt burgemeester Katja Gabriëls (Open VLD). Schepen Wim Arbijn (sp.a), die over leefmilieu gaat: "Door de zogenaamde Ikea-wet krijgen we wel info als er een groot warenhuis komt, en kunnen we er op reageren. Bij een toch niet ongevaarlijk klasse 1 bedrijf is dat blijkbaar niet nodig..." Het Berlaarse college beraadt zich over wat kan worden gedaan naar de provinciale milieucommissie toe. Wordt zeker vervolgd.

 

22 augustus 2009

Provinciale subsidies
De Oost-Vlaamse deputatie kende vorige week 3000 euro subsidie toe aan Overmerenaar Steven Prengels voor zijn ‘Exhibition’. Hij bracht dit muziektheater in 7 tableaus naar het werk van kunstenaar Marcel Duchamp, op enkele plaatsen in eigen land en ook in Amsterdam. De gemeente Berlare krijgt 5000 euro voor het opzetten van een tentoonstelling  van werk van de internationaal gekende beeldhouwer Paul Van Gysegem, die bijna 75 jaar geleden in Berlare werd geboren. Die tentoonstelling zal plaatsvinden in het voorjaar van 2010 in het kasteelpark.

 

22 augustus 2009

Veilig en proper naar school
De gemeente Berlare wil tegen 1 september, start van het schooljaar, zorgen voor extra propere fiets- en voetpaden. René Kets (Open vld), schepen bevoegd voor onderwijs: “Deze maatregel past in een initiatief opgezet door minister Crevits en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). We willen hiermee niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van onze kinderen verbeteren. Maar dit alleen helpt niet. We vragen automobilisten om extra oplettend te zijn en rekenen erop dat de kinderen en hun begeleiders nauwgezet de verkeersregels volgen en de fluorescerende vestjes dragen.” In Berlare gaan ongeveer 1.300 kinderen tussen 2,5 en 12 jaar naar een van de vijf scholen. Ongeveer 45% van dit aantal fietst van huis naar school; nog eens 15% gaat te voet.

 

18 augustus 2009

'Rechtvaardige Rechters' toch aan Donkmeer ?

In de Corelio-kranten stond vandaag dat een Gents advocaat er van uitgaat dat de 'Rechtvaardige Rechters', het verdwenen paneel van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, dan toch aan het Donkmeer te vinden zou zijn. Hij vermoedt dat het in een van de kapelletjes van de beeweg achter de kapel zou liggen, en gokt zelfs op dat waar de naam van de veronderstelde dief, Goedertier, in het gebed staat. In 1986 werd al een keer naar het paneel gegraven in de calvarieberg. Ook toen was de redenering dat Goedertier in 1934, het jaar van de diefstal, koster was in de kapel, en dat zijn vriend, Zelenaar Aloïs De Beule, de beeldhouwer die de beeweg en calvarieberg maakte, daar toen aan werkte.

 

18 augustus 2009

Wel nog windmolens mogelijk langs E17

Vandaag verscheen in verschillende media dat er wellicht geen windmolens langs de E17 in Oost-Vlaanderen komen. Men baseerde zich daarvoor op de weigering door de deputatie van de provincie om aan Electrabel een stedenbouwkundige vergunning te geven voor 14 molens tussen Beervelde en Lokeren. Daarbij werd over het hoofd gezien dat Electrabel nog gedurende 30 dagen na de beslissing op 13 augustus in beroep kan gaan, en dat er al een stedenbouwkundige vergunning is verleend aan BredeKop Wind en Electrawinds voor 9 van de 13 molens die zij tussen Kalken en Lokeren willen plaatsen. De deputatie heeft bovendien volgende week en ten laatste begin september de eventuele verlening van een milieuvergunning voor dit project op de agenda. Nog over windmolens in Berlare.

 

15 augustus 2009

Veel volk voor 't Meziek

Deze morgen zat er veel volk rond de tafeltjes onder de bomen van het dorpsplein in Berlare. Naar jaarlijkse traditie gaf 't Meziek er haar 'Concert onder de bomen'. Die traditie krijgt volgend jaar een andere locatie. Voorzitter Stijn Van Den Abbeele zei dat het gemeentebestuur heeft voorgesteld om het concert volgend jaar voor het kasteel te houden. En dat kreeg toch wel wat applaus.

Voor het concert speelden een aantal muzikanten al tijdens de eucharistieviering aan de kapel aan de Hogeweg. Ook daar moet heel wat volk zijn geweest want naar verluidt waren er te weinig hosties voorhanden.

 

15 augustus 2009

Uitbergen weer 'vrachtwagenvrij'

De wegeniswerken in Wichelen en Schoonaarde zijn intussen zo ver gevorderd dat vrachtwagen er weer door kunnen. Het gemeentebestuur besliste daarom op de tonnagebeperking voor het doorgaand verkeer in Uitbergen weer in te voeren. Burgemeester Gabriëls (Open VLD): "Ook de politie van Wichelen werd hiervan op de hoogte gesteld en gevraagd om er mee op toe te zien dat vrachtwagens dit verbod niet negeren. In het begin zal er geen verbalisatie zijn."

 

15 augustus 2009

Sport

bullet

Minivoetbal

bullet

BSC Tuinhuis wint tornooi VMD de gust. (van onze verslaggever ter plaatse)  Op de vooravond van Overmere kermis organiseerde VMD de gust gisteren al het 7de tornooi, voor het eerst 's avonds. Dit kon dank zij een imposante kunstlichtinstallatie. Voor de organisatoren, en voor de chiromeisjes die een deel van de opbrengst krijgen, werd het dank zij de vele aanwezigen een groot succes. VMD denkt er, mede door de reacties van spelers en aanwezigen, dan ook aan om er ook volgend jaar een avondtornooi van te maken. BSC Tuinhuis kon het tornooi voor het tweede jaar op rij winnen, tevens de derde keer op zeven edities. Sundayboyz SKVO - MVC De Lantaarn werd eervol tweede en ZVC Squadra Overmere derde.
De volledige uitslag van dit 'Overmeers kampioenschap': 1) BSC Tuinhuis - 2) Sundayboyz skvo - mvc De Lantaarn - 3) Squadra Overmere - 4) Touzot - 5) Veteranen SKVO - 6) MVC Fina Overmeire - 7) ZVC La Doce - 8) MVC KWB - De Lantaarn.

bullet

Wandelen

bullet

Dodentocht.  Ook dit jaar waren er verschillende deelnemers uit de Donkgemeenten. Je vindt hun (eventuele) uitslag door hier de naam van de (deel)gemeente in te geven.
 

15 augustus

De jobs van onze politiekers

Voor wie de betaalde en niet-betaalde functies van onze gekozenen  wil nagaan, van althans diegene die dit tijdig hebben aangegeven, is hier de link naar het staatsblad van vrijdag. Druk op 'beeld' onderaan de pagina en dan kan je bovenaan het document de achternaam (evt. plus voornaam)ingeven van de persoon die je zoekt.

 

15 augustus 2009
Organisatoren Waterfeesten toch blij
De Waterfeesten aan het Donkmeer konden opnieuw niet echt op de weergoden rekenen. "Dat het de hele zondagmorgen regende houdt bezoekers weg”, zegt Wen De Lathouwer (VVV Donkmeer) die de feesten voor de gemeente organiseert. Schepen René Kets (Open VLD):”Toch zijn we al bij al tevreden, en zeker over het programma.”

De organisatoren weten dat het al 's morgens moet goed weer zijn om een topjaar te worden. “Nu waren er zo’n 10.000 betalende bezoekers. Met daarboven nog de bezoekers met een VVV-lidkaart en zij die al voor het afsluiten van het terrein aanwezig waren, schatten we dat er zo’n 15.000 waren”, aldus de schepen. 

De Lathouwer: “Over het programma kregen we alvast veel positieve reacties. We slagen duidelijk in ons opzet: er een familiegebeuren van maken. En ook de organisatie staat nu zowat op punt. Het programma spreekt aan en wordt jaarlijks indien mogelijk nog aangevuld met nieuwigheden, de toegangscontrole werkt." En naar verluidt zijn ook de standhouders en de mensen met de attracties tevreden. “Waar de markt de voorbije jaren steeds kleiner werd, groeit die nu weer. En er zijn minder eetstandjes. “ Schepen Kets vult aan dat ook de horeca positief reageerde. Vooral naar de avond toe hadden zij het druk. Kets benadrukt dat de vrijdag en de zaterdag steeds meer volk lokken. “Op vrijdag namen zo’n 50 kinderen deel aan de viswedstrijd en zat het circus (gratis voorstelling voor de kinderen en bejaarden uit de gemeente) helemaal vol.  Alle zaterdagactiviteiten hadden veel deelnemers en toeschouwers.”

De schepen wil nog wachten op de uiteindelijke evaluatie om zich uit te spreken over volgend jaar. Hij hoopt alvast dat er dan nog meer medewerking van anderen uit de gemeente komt.

12 augustus 2009

60 jaar Internationaal Humanitair Recht

Vandaag 60 jaar geleden werden de Verdragen van Geneve getekend, een doorbraak in de erkenning van het internationaal humanitair recht. Die verdragen (intussen uitgebreid) werden al door 194 landen getekend. Wie zijn kennis ervan wil testen, kan dit met een Quiz op de pagina van het Rode Kruis. Zie hier meer over deze verdragen, en ook de verklaring van de EU.

 

10 augustus 2009

"Al meer weidevogels op Kalkense Meersen"

Nu al worden weidevogels aangelokt om nesten te maken in de Kalkense Meersen, een natuurgebied van 600ha langs de Schelde in Berlare en Kalken. Dat staat in het augustusnummer van 'Schelde', de nieuwsbrief van het Schelde InformatieCentrum. Het artikel stelt dat volgens het geactualiseerde Sigmaplan, bedoeld om te beschermen tegen overstromingen, de meersen daar tot natte graslanden worden omgevormd, die niet onder invloed van het getij staan. Tegen 2010 wil men een deel ervan als thuishaven voor weidevogels zoals grutto's en kieviten, voor dotter- , pinkster- en koekoeksbloemen. Contracten tussen de Vlaamse overheid met landbouwers, tegen vergoeding voor het minder intensief grondgebruik, zorgen dat het maaien pas na 15 juni begint. Populieren, die vijanden van weidevogels verbergen, worden verwijderd. Het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Schelde - Durme zorgen voor het tijdig markeren of verplaatsen van nesten. En landbouwers worden uitgenodigd om meer over weidevogelbeheer te leren.

Volgens het InformatieCentrum leidde dit al tot een groter voortplantingssucces. Een onderzoek van de Universiteit Gent brengt dit de komende jaren verder in kaart.
Het InformatieCentrum werd opgericht in het kader van Bestuurlijk Overleg Westerschelde en wil informeren over de Schelde tussen Gent en de monding. De Vlaamse en Nederlandse overheid financieren het.

 

10 augustus 2009

Bijna herrie op KSJ-kamp

Bijna was er ook herrie op het kamp van de KSJ, van 1 tot 11 augustus in Meerhout. Vrijdagnacht trachtten enkele jongeren uit de onthaalgemeente – zoals zij dat blijkbaar al eerder bij andere kampgroepen hadden gedaan – de KSJ-vlag te stelen om die dan na enkele dagen in ruil voor enkele bakken bier terug te bezorgen. De leiding en enkele leden hadden echter gehord dat er mensen steeds rond de - overigens prachtig gelegen - kampplaats liepen. Omdat men dieven geen kans wou geven, had de leiding zich verdekt opgesteld. Toen de 'dieven' op het terrein kwamen, zorgde dat bijna voor een gevecht. Gelukkig kon iemand van de keukenploeg allen tot bedaren brengen. Bij een pint werd alles uitgepraat en de ‘dieven’ op het hart gedrukt dat dergelijke grappen weleens verkeerd kunnen uitdraaien …

 

10 augustus 2009

Nog wat Camelot-verhalen

Met enkele dagen vertraging, nog wat verhalen uit de Camelot-achtergrond.

 

9 augustus 2009

Mossevelde-Bayaerdstraat winnen chiro-stratenspel

De 24ste editie van het spel zonder wijkgrenzen, een onderdeel van de chirofeesten in Overmere, werd gewonnen door de ploeg uit de Mosseveld-&Bayaerdstraat. Het team won ook het meest begeerde spelonderdeel, het touwtrekken. Een herboren Lindestraat werd met slechts weinig verschil knap tweede. Derde werd de Kerkstraat, en de rode lantaarn (op twaalf deelnemers) was dit jaar voor de Heikantstraat. De chirojongens kregen opnieuw alom lof voor de sterke organisatie. Naast dit wijkenspel was er ook, en dit al voor de 29ste keer, varken aan 't spit. Afwachten wat ze er volgend jaar voor de dubbele jubileumeditie van maken.  Een verslag van onze reporter ter plaatse.

 

6 augustus 2009

Win Radio 2-kaarten voor Camelot

Bij Radio 2 kan je een ticket winnen voor een Camelot-opvoering. Kijk hier.

 

6 augustus 2009

Berlare tekende ook 'Mayors for Peace"-covenant voor atoombomvrije wereld

Vandaag 64 jaar geleden werd de atoombom boven Hiroshima gegooid. Vanuit die stad groeide een organisatie die zoveel mogelijk burgemeesters in de hele wereld tracht te verenigen om zich samen voor een atoombomvrije wereld in te zetten. Eind 2007 tekende ook burgemeester Gabriëls dat covenant. In totaal schreven zich nu 3047 gemeenten en steden in 134 landen in, waaronder 337 Belgische. Voor meer info: zie de site.

 

4 augustus 2009

Uitslagen van de (trio-)triatlon

De uitslagen van de trio- en van de kwart-triatlon en heel wat foto's zijn te vinden op de site van de jury).

 

4 augustus 2009

Gemeentehuis Uitbergen beschermd

Volgens Het Laatste Nieuws zou het besluit zijn getekend waardoor het gemeentehuis van Uitbergen als beschermd monument wordt erkend.

 

2 augustus 2009

Wat vond jij van de Waterfeesten ?

De organisatoren van de Waterfeesten zaten wellicht met de handen in het haar. Tot ongeveer 11 uur regende het immers, soms zelfs heel hard. Gelukkig bleef het daarna droog. Hierdoor kon alles in de namiddag gewoon doorgaan. Om de organisatoren te helpen om de feesten volgend jaar nog beter te maken, kan je je mening doorgeven: wat was goed, wat kon beter, heb jij voorstellen voor nieuwe dingen ? Sturen naar het nkb informatief-adres.

 

1 augustus 2009

Ter land, Ter Donk en ter meer blijft massa aanspreken

De tribune was bijna gevuld, maar met de mensen die er voor zaten bijgeteld kan het aantal toeschouwers voor deze ludieke wedstrijd op ruim 3000 worden geschat. Zij kregen 19 deelnemers te zien die met soms heel creatieve, soms zeer vernuftige tuigen trachtten om zo goed mogelijk van de helling te geraken en zo snel mogelijk bij de bel. Een deelnemer was alleen: hij werd pas een half uur vooraf door zijn vrienden verwittigd dat dit een onderdeel van zijn vrijgezellenavond was. De inspiratie werd onder meer bij de 'Camelot'-omkadering gezocht. Er was ook een 'ziekenwagen' en verschillende die met hun voertuig vooral oog voor hun sponsor hadden. De jury, met onder meer burgemeester Gabriëls en schepen Kets, keek nauwlettend toe en spaarde noch kritiek, noch bewondering. Al zei een van de andere juryleden wel dat 'omkopen kan met friet en bier".

 

1 augustus 2009

Wouter Monchy eerste plaatselijke kwarttriatlonwinnaar

Vader Remo werd zelfs bijna sprakeloos - en dat wil wat zeggen - toen zoon Wouter deze namiddag als eerste aan de aankomst kwam van de kwarttriatlon in en om het Donkmeer. Hij werd zo de eerste inwoner uit de Donkgemeenten die daarin slaagde, en dat in de 26ste editie. En het was verdiend. Wouter kwam als tweede uit het water. "Tijdens het fietsen ging het vlot en toen ik bij de wissel zag dat Bart Colpaert haperde, ben ik vol doorgegaan. Dat lukte twee ronden goed. De derde ronde heb ik echt afgezien. Wie zegt dat de eerste in het lopen geen pijn voelt, die heeft nooit als eerste gelopen", was zijn wedstrijdverhaal aan de micro. Wouter begon de tweede ronde met zo'n twee minuten voorsprong en verdubbelde die zelfs. Hij eindigde na 1uur56min34. Colpaert werd in die derde ronde nog voorbijgelopen door Stijn Veldeman (2u9sec), maar kon zijn derde plaats nog juist veilig stellen (2u3min12sec).

 

Van de uiteindelijk 169 gestarte deelnemers eindigden er 151 de wedstrijd, die bij 27° en sterke tegenwind werd gelopen. Daaronder ook 15 uit de Donkgemeenten, waarvan er drie niet eindigden. Tweede uit deze gemeente werd Davy Blanquaert (20ste na 2u14min45sec). Beste jongere werd RuudDe Rijbel (2u15min02) en eerste dame Lien Maes (2u24min59sec). Bij de veertigers wonnen Luc De Wispelaere (H) en An Derweduwen (H), bij de vijftigers Filip Colpaert, bij de zestigers.Herman Van Den Driessche en bij de zeventigers Frans Rubbrecht. De volledige uitslag komt op de gemeentesite. (is al terug te vinden op de site van de jury)

 

De voor het eerst vernieuwde omloop, waardoor de (vele) toeschouwers de lopers drie keer zagen passeren, sloeg alvast aan. Enkel bij het aanduiden van het zwemparcours kan nog wat worden verbeterd. De organisatie - de gemeentelijke sportraad, sportdienst en heel wat vrijwilligers - had daarnaast aan zowat alles gedacht om het de deelnemers tijdens de wedstrijd zo comfortabel mogelijk te maken, met drinken, fruit, koeken en sponsen. Het Rode Kruis diende niet echt veel tussen te komen. Er waren wat schaafwonden, een atleet werd onwel tijdens het lopen en een toeschouwer kreeg een epilepsieaanval.

 

Meer op halve triatlon
De winnaar gaf ons nadien nog mee dat het lopen dit jaar sterk was verbeterd door voor halve triatlonwedstrijden te trainen. "Hierdoor loop ik veel meer en leg ook intervaltrainingen op de piste in." Bij zijn eerste deelname was hij onmiddellijk vierde. Hij wil zeker nog kwarts lopen, onder meer het Belgisch kampioenschap binnenkort en zeker ook die aan het Donkmeer, maar de eerder uitgesproken droom om aan de Olympische Spelen in Londen mee te doen laat hij vallen: "Ik ondervond dat ik zo'n vijf minuten te traag ben in het lopen." Op termijn ziet hij zijn toekomst dan ook in de halve triatlonwedstrijd.

 

1 augustus 2009

51 ploegen voor trio-triatlon

De tweede editie van de trio-triatlon, waarbij drie personen elk een onderdeel afleggen (250m zwemmen, 20km fietsen en 5km lopen), bracht vanmorgen 51 ploegen aan de start. Winnaars werden 'Efkes tsjeezen) in 30min57sec, voor Stuurken (32min04sec) en familie Bockstaele (3min22sec). Bij de gemengde ploegen was 'Gas Geven' het snelst (en vierde in de totaaluitslag) en bij de damesploegen chiro Overmere.

 

juli 2009

 

30 juli 2009

Ghislenghien, een Berlaarse getuigenis

Vijf jaar geleden werden ook twee mensen uit deze gemeente gewond bij de ontploffing in Ghislenghien. Hun verhaal staat nog altijd hier.

 

30 juli 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

La Doce (zaalvoetbal Overmere) komt volgend seizoen uit in derde prov B van de futsalcompetitie. Vorig seizoen kwamen de tegenstanders vooral uit het Wetterse, nu meer van de andere kant. Onder de 12 andere ploegen onder meer Appels, Buggenhout, Hamme, Zele en Lokeren, maar vooral: de reserveploeg van ZVC Baert. Er komt dus een futsalderby in de Donkgemeenten, altijd aangenaam voor spelers en supporters.
 

29 juli 2009

Na Boekbaby's nu ook Boekpeuters

Twintig Vlaamse gemeenten (waaronder Berlare en Zele), schenken sinds september vorig jaar via Kind en Gezin en linnen boekbaby-tas met een aangepast boekenpakket aan ouders met baby’s van zes maanden. Bedoeling is ouders en kleine kinderen samen te laten genieten van taal en boeken. Dit project wil ook de al wat oudere baby's betrekken. Wie nu met een peuter van 15 maand naar Kind en Gezin gaat, kan nadien met een bon in de plaatselijke bibliotheek om een vervolgpakket. In een nieuwe Boekbaby’s-tas zitten het kartonnen aanwijsboekje ‘Nellie en Cezar in bad’ (Jan Van Coillie en Ingrid Godon, Averbode), het prentenboek ‘Klipperdeklop’ (Nicola Smee, Gottmer) en een infobrochure. Ook voor baby’s van zes maanden blijft de actie verder lopen. In de Kind en Gezinconsultatiebureau’s in andere Vlaamse gemeenten krijgen ouders met kinderen van zes maand oud een brochure over deze actie. Meer info op www.boekbabys.be.

 

28 juli 2009

De Marmotte-ervaringen en -uitslagen

Op 7 juli trokken 18 'Puiterijders' naar de Franse Alpen om er deel te nemen aan de loodzware Marmotte, een wedstrijd van meer dan 170km over enkele van de zwaarste bergtoppen, met aankomst op de Alpe d'Huez. Chris Roggeman zorgde voor een verslag en bracht ook de uitslagen mee. De 'Puiterijders' moeten zeker niet blozen van de prestaties die werden geleverd !

 

26 juli 2009

De Camelot-repetities zijn gestart

Gisteren werden de figuranten voor de Festivaria (eigenlijk moeten we Pretoria-)productie 'Camelot' voor het eerst naar het ponton op het Donkmeer geroepen voor een repetitie. Aanleiding voor een eerste sfeerbeeld.

 

26 juli 2009

Te kalme Sint-Annakermis ?

Alvast volgens de uitbaters van de kermiskramen is het een rustige Sint-Annakermis. Toch willen zij dat niet een gevolg van de crisis noemen. "Het succes van de kermissen is nog heel wisselvallig, de ene is goed, de andere minder. Het is niet zo dat het overal slecht gaat." Toch geven ze toe dat er vorige jaren hier meer volk was op zondag. Dat kleine kermissen minder zouden zijn dan de grote wil men niet gezegd hebben. "De kosten om op een grote kermis te staan zijn veel hoger en juist daar heeft men dikwijls wel veel volk, maar mensen die vooral voorbij wandelen. Er zijn daar foorkramers die niet uit de kosten komen."

De Sint-Annakermis eindigt morgenavond met een vuurwerk.

 

26 juli 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Beker van België: K.SK.Halle - SK.Berlare 1-1 (pen.: 5-3)
SK is uit de bekercompetitie, maar enkel na penalty's. Dat mag voor deze jonge en bijna volledig vernieuwde ploeg, die pas sinds woensdag samen traint, alvast een succes worden genoemd. Naar verluidt was de tegenstander zelfs in afzondering gegaan om deze wedstrijd voor te bereiden. Door deze uitschakeling kan SK zich wellicht met minder druk op het nieuwe seizoen voorbereiden.
 

25 juli 2009

Werkloosheidscijfer stijgt, maar nog lager dan het Vlaamse

Schepen voor Sociale Zaken, Gunther Cooreman (Open VLD), meldt dat er in juni 347 inwoners werkloos waren, of 62 meer dan een jaar terug. "De crisis laat zich ook hier voelen", stelt hij. Vooral laaggeschoolden zijn erger getroffen. "Maar met een werkloosheidspercentage van 4,86 % zit Berlare  nog gevoelig lager onder het Vlaamse cijfer (6,81 %)", voegt de schepen er aan toe. Dit zou onder meer te danken zijn aan de werking van de jobfinder, een gezamenlijk initiatief met Zele, die door een aangepaste begeleiding de jongste maanden 20 inwoners aan werk hielp. “ We zitten momenteel in een moeilijke periode maar  Berlare en Zele pogen met hun specifiek tewerkstellingsbeleid deze zo goed mogelijk door te komen”, aldus de schepen nog.

 

25 juli 2009

Pastoor Redant nu ook pastoor voor Opstal

Paul Redant, die voor Marc Van Steen pastoor voor de Sint-Martinusparochie was, is sinds 20 juli naast pastoor van de St.-Niklaasparochie in Buggenhout ook pastoor van de  St.-Gerardus Majellaparochie in Opstal. Hij volgt Hugo Van Royen op, die op rust gaat.

 

24 juli 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

SK Berlare stelde vanavond de nieuwe ploeg voor en dat mag bijna letterlijk worden genomen. Van de 24 spelers (4 keepers en 20 veldspelers) uit de A-kern zijn de meesten nieuwkomers. Manager Bert De Meyer gaf als inleiding in het kort de gebeurtenissen sinds nieuwjaar weer. Het plotse volledige vertrek van de hoofdsponsor en van enkele mensen van het bestuur bracht de club op de rand van de afgrond: een faling en herbeginnen in vierde provinciale. "De vier overgebleven bestuursleden (Herman Nissens, Bert De Meyer, Dirk Vertongen en Maurice Cock) stelden het Raadgevend Bestuur voor deze keuze en toen werd beslist om een oplossing te zoeken en in bevordering te blijven. We rekenen er nu op dat zich nog een aantal mensen aandienen om dit ook verder mogelijk te maken." Er werden enkele grote sponsors gevonden, maar toch werd het spelersbudget gehalveerd. Bovenop kwamen nog het aandeel van de club in de kosten van de nieuwbouw, pleinen en verlichting, wat al tot een lening van €80.000 leidde (verhoogd sinds de jongste gemeenteraad wegens hogere kosten voor de verlichting). Toch slaagde men er alvast in om het vorige seizoen uit te spelen en het behoud te verzekeren. En om de vele spelers die vertrokken te vervangen. "De nieuwe ploeg zal bestaan uit heel wat jonge spelers, waarvan de meesten nog niet in een eerste ploeg hebben gespeeld, aangevuld met enkele oude ervaren ratten. Het collectieve zal in dit - voor elke ploeg moeilijke - tweede seizoen in bevordering wellicht belangrijker zijn dan de individuele klasse. We rekenen er op dat de jonge spelers de kans om nu al in bevordering te kunnen spelen met beide handen en veel inzet grijpen ", aldus De Meyer nog. Hij gaf onder meer aan dat de gemiddelde leeftijd maar 22 is, maar ook dat er bij de kern acht spelers uit Berlare zijn. "En dat is wellicht al heel lang geleden." Yves Vanderstraeten, die trainer werd maar ook tweede keeper blijft, heeft er alvast vertrouwen in. "Zo'n 90% van de spelers heeft duidelijk het individuele voorbereidingsprogramma uitgevoerd want de fysieke conditie is goed. Het zal er nu op aankomen om deze spelers tot een ploeg te vormen." De wedstrijd, nu zondag, voor de beker van België komt wellicht te vroeg: de ploeg traint pas sinds woensdag en er zijn nog enkele afwezigen, maar met nog enkele oefenwedstrijden in het verschiet hoopt men klaar te zijn voor de competitie. Die start overigens met een rustdag omdat de voorziene tegenstander, Wielsbeke, nu toch in de hogere reeks mag blijven.
En de nieuwe accommodatie ? Die wordt pas op 23 augustus officieel ingehuldigd. Tot dan moeten nog wat zaken worden afgewerkt. Zo is er nog geen warm water in de kleedkamers ("Ik heb de spelers echter nog niet horen klagen.'') en zijn de meubels in de kantine er nog niet. De club is alvast blij met wat is gerealiseerd. "Bedankt", zei de trainer tot de eventuele aanwezigen van de gemeenteraad.
Nog dit: een toegangsticket kost dit seizoen €8. Men kan ook opteren voor een bronzen, zilveren (brons + enkele andere voordelen) of gouden (zilver + gereserveerde tribune- en parkeerplaats) abonnement. En er is ook een busabonnement voor wie mee op verplaatsing wil.

bullet

De Blauwe Vlam start binnenkort met de voorbereiding voor het nieuwe seizoen, opnieuw in de hoogste MTSA-reeks.. Er zijn enkele oefenwedstrijden gepland

 

22 juli 2009

De Gucht bij Europese Commissie

Vandaag woonde Karel De Gucht voor het eerst een vergadering van de Europese Commissie bij. Hier zijn de beelden genomen voor de start.

 

19 juli 2009

Sven Van der Linden wordt 'Ludo' tijdens Gentse Feesten

De gisteren gestarte Gentse Feesten krijgen een inbreng uit de Donkgemeenten. Sven Van der Linden, die nu wel in Sint-Gillis woont, wordt er op 23 en 24 juli 'Ludo', een straatact als onderdeel van het Internationaal Puppetbuskerfestival. Meer.

 

17 juli 2009

Oud-Schellebellenaren gezocht

Omdat er wellicht ook hier oud-inwoners van Schellebelle wonen.

 

De Kring voor Oud Schellebellenaren (KOuS) roept op 30 augustus, de zondag van augustuskermis, alle uitwijkelingen voor de vijfde keer sinds hun bestaan samen voor een aangenaam dagprogramma. Om 10u is er een korte wandeling op de Aard onder leiding van Marcel De Grauwe. Om 12u wordt er door het gemeentebestuur een receptie aangeboden in de sporthal in de Spoorwegstraat waarna een walking dinner volgt. Nadien is er nog gelegenheid voor een gezellig samenzijn. Inschrijven voor het diner kan tot 21 augustus door 25 euro te storten op rekening 751-2017692-35 van KOuS. Voor extra inlichtingen kan contact opgenomen worden met Ingrid Van Doorselaer via 0476/97.38.85 of vdingrid@telenet.be.

 

14 juli 2009

'Mensen voor mensen' slapen in KSJ-lokaal

Leden van 'Mensen helpen Mensen', een vzw uit het Pajottenland die zich inzet voor instellingen die kankerpatiëntjes, ongeneeslijke kinderen, personen met autisme en personen met een handicap opvangen, maken deze week een fietstocht van zo'n 800km door Vlaanderen. Onderweg delen ze cheques uit aan hoger vermelde organisaties Vandaag kwamen ze in Berlare aan. Het 'Fonds voor kinderen van bij ons' kreeg een cheque. De groep overnacht in het gratis ter beschikking gesteld KSJ-lokaal, achter de parochiezaal.

 

11 juli 2009

Vlaams feest …om geduld te kweken

Bijna was het Vlaamse feest uitgeregen. Uiteindelijk konden enkel de toespraken, en de muzikale begeleiding door een trompetkwartet van fanfare Sint-Pietersvrienden, niet van op de mooie pui van het voormalige gemeentehuis van Uitbergen worden gegeven. Nadien was er zeker sfeer op het dorpsplein. Je moet maar geduld hebben. Dat was eigenlijk ook de ondertoon van de toespraak van prof. Carl Devos. Hij twijfelde over het snelle regeringsakkoord omdat wellicht enkele problemen nog zullen opduiken. Dat de Vlaamse regering voor het eerst moet besparen kan daar een van zijn, hoewel: ‘dat zal wellicht beter hier lukken dan bij de federale regering’. De nabijheid van het Belgische presidentschap over de EU (2010) en/of de volgende federale verkiezingen (2011) zullen wellicht voor een bescheiden staatshervorming zorgen. “En hierdoor dreigt Vlaanderen niet de instrumenten te krijgen waarvan al zo dikwijls is gezegd dat het die nodig heeft.” Cultuurschepen Anne-Marie De Lausnay (Open VLD) herinnerde er aan de inspanningen die onze voorouders moesten leveren om Vlamingen nu alle kansen te geven en tot de welvarendste streken te behoren. Ze wees er tegelijk op dat Vlaanderen ook solidair moest zijn met de mensen daarbuiten die nog niet dezelfde kansen hebben.

Buiten werden de kinderen met boogschieten, aardappelen doormidden hakken, ringsteken en het eigen brood bakken opgeleid tot ridder of jonkvrouw. Bij dat bakken vonden enkele kinderen dat dit toch zo lang duurt. “In de Middeleeuwen moest men nog veel meer geduld hebben”, was het prompte antwoord van een medewerker van Ultreya en Florisimo, die voor hun Middeleeuwse inkleding beter weer hadden verdiend.

 

11 juli 2009

Gemeenteraad akkoord over 'SK Berlare'-concessie

De gemeenteraad aanvaardde vrijdagavond de tekst van een concessieovereenkomst met SK Berlare voor het gebruik van de nieuwe (en overgebleven) lokalen naast de voetbalterreinen aan de Bosstraat. Voornaamste punten: de kantine kan ook door andere verenigingen worden gehuurd en SK betaalt vanaf 2014 huurgeld.

Sinds de laatste thuiswedstrijd is de oude kantine afgebroken en de bouw van een nieuwe kantine, een tribune en kleedruimten gerealiseerd. Volgens het akkoord betaalt de club voor het gebruik €800 per maand. Dat bedrag wordt herleid tot €625 en pas geïnd vanaf 2014. De vermindering werd overeengekomen omdat de gemeente de kookruimte zal gebruiken voor de kookcursussen van Vorming Overdag, en omdat de gemeente de kantine (er is geen sprake van de voetbalpleinen, nkb) – met respect voor de voetbalkalender – wil verhuren aan andere verenigingen. Met dit laatste wil men tegemoet komen aan de nood aan fuifruimte. SK mag zelf niet aan derden onderverhuren, behalve voor de eigen activiteiten die binnen de voetbalkalenderdagen vallen. De opschorting met vijf jaar is er omdat SK bepaalde werken voor eigen rekening neemt, zoals een spelerstunnel, het scorebord, de keukenvoorzieningen en de toog in de kantine, en die met een lening afbetaalt.

Meer.

10 juli 2009

KSJ wint €1000 in Studio Brussel-wedstrijd

Gisteren kon op Studio Brussel worden gehoord hoe Merijn Keppens voor KSJ-Berlare €1000 won, te besteden aan kampmateriaal. Dat gebeurde in het programma 'Zet'm op Siska'.  In het spel 'Wie zit er in de tent van Siska' wist Merijn sneller dan zijn tegenstrever, Wouter van chiro Wijgmaal, dat dit journalist Lieven Verstraeten was. Zijn wedervaren is nog te herbeluisteren op www.stubru.be. KSJ besliste nog niet wat men met dit geld zal kopen, maar het zal zeker van pas komen tijdens het kamp in Meerhout (1-11 augustus).

 

9 juli 2009

Waterfeesten richten zich opnieuw tot het hele gezin

Vanavond werd het programma van de Waterfeesten voorgesteld. Zoals de vorige jaren liet de gemeente dit samenstellen door VVV Donkmeer, een taak die vooral door Wen De Lathauwer werd uitgewerkt. En ook zoals de vorige jaren was de voornaamste bekommernis een programma opmaken waarin iedereen, van welke leeftijd ook, er zeker iets naar eigen gading in vindt. "Met, zoals schepen Kets het verwoordde, als uiteindelijk doel te trachten zowat iedereen aan te zetten om deze toeristische regio te leren kennen, en er later terug te keren." Hij is alvast verheugd dat de lokale horeca het belang van activiteiten begint in te zien en dat sommigen zelf al initiatieven beginnen te nemen.

De toppers zijn dit jaar, naast het vuurwerk (dat start met een opstijgende raket), het vliegend podium, Piet Piraat, de vele kinderanimatie, en heuse circusvoorstellingen. Daar rond is er heel wat straatanimatie (onder meer met de Aalsterse Gilles), tentoonstellingen, demonstraties, waterski en Seakingvluchten. Details komen op de gemeentesite of de site van VVV Donkmeer.
Nog dit, kaarten kosten €5 in voorverkoop, €6 aan de kassa. Kinderen tot en met 12 kunnen gratis binnen. Inwoners uit de Donkgemeenten kunnen tussen 13 en 31 juli, dus enkel vooraf, kaarten aan €3 bekomen in het gemeentehuis. De toegang tot het Donkmeergebied wordt opnieuw afgezet en de toegangscontrole gebeurt door een veiligheidsbedrijf. De Overmeerse voetbalclub doet de kaartenverkoop aan de kassa.

 

7 juli 2009

De Gucht gaat voor post van Europees Commissaris

In de vooravond raakte bekend dat Karel De Gucht (Open VLD) zich ter beschikking stelt om Louis Michel op te volgen als Europees Commissaris. Michel stopt op 13 juli, de dag voor hij de eed aflegt als lid van het Europese Parlement. Het is naar verluidt nog niet zeker of De Gucht dan al de nieuwe functie opneemt. Hoe dan ook moet hij nog verschijnen voor dat Europees Parlement, dat zich na een vragenronde over zijn kandidatuur moet uitspreken. Vermoedelijk neemt hij alvast tot zolang de huidige Commissie aanblijft de portefeuille van Michel (Ontwikkelingssamenwerking) over. Al kan het ook nog zijn dat men hem een domein aanbiedt van een van de andere commissarissen die de komende dagen ontslag nemen. En als de nieuwe commissie aantreedt kan er eventueel opnieuw een herverdeling gebeuren. De jongste dagen werd in verschillende media ook verondersteld dat hij de functie van Javier Solana zou ambiëren. De Spanjaard stopt na tien jaar als de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid en als Secretaris-Generaal van de Raad. Als het Verdrag van Lissabon in voege treedt wordt de Hoge Vertegenwoordiger ook Commissaris voor het Buitenlands Beleid.

 

Aanvulling (8/7): Eens de aanvraag officieel is toegekomen bij Commissievoorzitter Barroso is naast diens goedkeuring ook nodig dat een meerderheid van de Europese Raad de kandidatuur aanvaart. Dan kan De Gucht zijn taak al beginnen, maar is alsnog een meerderheid in het Europese Parlement nodig om echt als lid de Europese Commissie te kunnen vertegenwoordigen. Zijn overstap heeft ook gevolgen voor de gemeenteraad. Als commissaris mag hij geen enkel andere openbare functie hebben. Door het Vlaamse decreet kan hij zich wel als 'verhinderd' laten verklaren en zich laten vervangen tot het einde van zijn mandaat, dat echter tot na de volgende gemeenteraadsverkiezingen loopt. Om aan die verkiezingen te kunnen deelnemen moet hij de toelating krijgen van de voorzitter van de Europese Commissie.

 

7 juli 2009

Circo Loco zeker drie maanden dicht

Omdat de eigenaar van  afterpartyclub Circo Loco in het buitenland is, en dus niet kan worden gehoord, is alvast beslist om de zaak drie maand te sluiten omdat de inrichting niet brandveilig is en er drugs zijn gevonden. Na het verhoor kan de club langer, eventueel zelfs definitief worden gesloten.

 

5 juli 2009

Gemeenteraadszitting over SK Berlare, GROS, Sigmaplan, ...

Tijdens de zitting van de gemeenteraad, op vrijdag 10 juli (uitzonderlijk om 19 uur !) komen onder meer aan bod: de goedkeuring van een akkoord tussen de gemeente en SK Berlare over de gebruiksvoorwaarden van de lokalen rond de terreinen aan de Bosstraat, het subsidiëringsreglement van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking en het advies over de afbakening van de gebieden in de Kalkense Meersen die worden ingenomen door de nieuwe Sigmaplannen. De volledige agenda komt op de gemeentesite.

 

5 juli 2009

Nieuwe voetbalkantine en –tribune klaar

In recordtempo is de voorbije weken aan de nieuwe kantine, tribune en kleedkamers aan het terrein voor SK Berlare gewerkt. De dag na de laatste thuiswedstrijd van het voorbije seizoen werd de oude afgebroken en nu donderdag gebeurt de oplevering van de nieuwe al. De nieuwe kantine is een stuk ruimer en geeft ook meer plaats voor de keuken. Voor de toeschouwers is er nu ook een tribune met 200 zitplaatsen. En de spelers zullen wellicht raar opkijken als ze voor het eerst de nieuwe kleedkamers binnenstappen. Intussen is ook een akkoord bereikt tussen de gemeente, die eigenaar is van de terreinen en al de gebouwen, en de club over de te betalen huur en de gebruiksvoorwaarden. Dat akkoord moet vrijdag nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Ook andere organisaties zullen de lokalen voortaan kunnen gebruiken.

 

4 juli 2009

Opnieuw veel sfeer bij 'Berlare zingt'

Het weer was nog beter dan vorig jaar en de bereidheid om er in te vliegen duidelijk minstens even groot, vandaag tijdens 'Berlare zingt' op het Kapelleplein. Wat deelnemers betreft, dat aantal groeide gestaag aan. De bestelde 2000 krantjes met liedjesteksten waren omstreeks 20 uur bijna allemaal weg en dan waren er nog velen zonder. Toch begon het wat moeilijk. Tijdens het eerste deel had Maarten Cox het nog wat moeilijk om de aanwezigen mee te krijgen. "Misschien toch beter een uurtje later beginnen ?", zoals iemand zei. Maar tijdens het tweede deel, met een plaatselijk gelegenheidskoor (met nogal wat stemmen uit het parochiekoor van Berlare) op het podium, ging het snel heel wat vlotter. Ook op de wei werd duchtig meegezongen, door de ene wat enthousiaster dan door de andere, wat snel voor heel wat sfeer zorgde. Karolien De Smedt, de nieuwe toerismecoördinator, was vooral opgezet over de samenwerking met de verenigingen die rondom de zangruimte een standje hadden: "Het klaarzetten van de ruimte was vanmorgen nog sneller klaar dan verwacht." Misschien kwam het beste compliment nog van een bezoeker uit Zele: "Dat lukt bij ons niet: zo een feest waaraan Jan en alleman zo enthousiast aan meedoet."

bullet

Reacties

 

4 juli 2009

Afterpartyclub Circo Loco aan Donkmeer dicht

Vanmiddag vielen zo'n vijftigtal agenten van politie (met drugshonden), sociale inspectie en financiën binnen in de afterpartyclub Circo Loco aan het Donkmeer (Donklaan 144a). Het onmiddellijke resultaat was dat de club verplicht werd om te sluiten. Maandag komen de betrokken instanties samen om te beslissen over wat er verder moet gebeuren.

De club opende in december vorig jaar. Jongeren gaan er pas 's morgens vroeg naar toe. Naar verluidt kwamen er veel Fransen op af. De voorbije weken steeg het aantal klachten over vandalisme gepleegd door de bezoekers ervan. Toevallige voorbijgangers zouden ook zijn lastig gevallen en volgens omwonenden mag het een wonder worden geheten dat er nog geen drugsdoden zijn gemeld. De gemeente en de politiediensten bereidden de inval al een tijdje voor.

 

3 juli 2009

Brandweer start opendeurdagen met nieuwe wagen

Dit weekeinde houdt het plaatselijke brandweercorps opendeurdagen in de kazerne aan de Hogeweg. Bijna traditioneel houdt men op vrijdag een optocht naar het gemeentehuis waar de brandweerlui door het gemeentebestuur worden ontvangen als dank voor hun werk. Dit keer was er nog een extra reden: de ontvangst van een nieuwe personeelswagen. Het was naar verluidt wel nog even spannend wachten: de wagen werd pas deze namiddag na 14 uur geleverd...

Burgemeester Katja Gabriëls (Open VLD) benadrukte het belang van de inzet van de brandweerlui, die daar toch heel wat van hun vrije tijd in stoppen. Ze wees ook op de snelheid van het corps. Maandag was Berlare eerder dan Wichelen, dat volgens de nieuwe procedures als dichtste corps was opgeroepen, ter plaatse na een oproep in Overmere. "Weeral een bewijs dat theorie en praktijk soms ver uit elkaar liggen...", zei ze. Ze erkende tevens dat de nieuwe wagen hierbij voor veiliger vervoer van de manschappen moet zorgen. De sinds mei nieuwe bevelhebber, Luc De Block, gaf zijn voorganger, nu ere-commandant Remi Van Acoleyen de eer om de sleutels van de nieuwe wagen te overhandigen, omdat hij toch het aankoopdossier in gang had gezet. De Block dankte het gemeentebestuur voor de financiering. De wagen zal vooral dienen voor het vervoer bij branden (1+8 plaatsen), maar kan ook worden gebruikt om de nieuwe kandidaat brandweerlui (volgende week wordt de gemeenteraad gevraagd om vijf mensen te mogen aannemen, nkb) naar de brandweerschool te brengen, tijdens de maandelijkse oefeningen, voor het aanbrengen van persluchtdragers of bevoorrading, voor dijkcontroles en als commandowagen. Hij wees tevens op de stilaan te krappe behuizing. Deze week, toen men op een dag 22 wespennesten moest verwijderen, bleek hoe nuttig deze wagen zou kunnen worden.

Hoewel hij besefte dat beslissingen hierover uitblijven wegens het steeds uitstellen van de brandweerhervorming, hoopte hij toch dat men werk zou maken van de vernieuwing van de verwarming en van een kleine uitbreiding of extra poort.

De burgemeester mocht na een inspectie van de wagen zelf een eerste ritje over het dorp maken. En dat bleek goed mee te vallen. Er waren wat vragen over de mooie zetels in de wagen. "Gaan de brandweerlui hun vuile kleren uittrekken voor ze instappen ?" "Zetels kunnen worden overtrokken", was het praktische antwoord.

 

3 juli 2009

Meer dan honderd bloedgevers

Gisteren boden zich 108 bloedgevers aan voor de inzameling in Berlare. Daarbij waren er zeven. De aanwezigen misten wel Boudewijn, een van de Rode Kruis-verplegers die al jaren deel uitmaakte van de de RK-ploeg die voor de inzamelingen instaat. "Wegens niet vermelde redenen naar een andere ploeg overgeplaatst", wilden de andere verplegers er enkel over kwijt.

 

juni 2009

 

30 juni 2009

15 Puitenrijders naar La Marmotte

Vannacht vertrekken de laatste van de 15 leden van WTC De Puiterijders naar Bourg d'Oisans in de Franse Alpen. Ze nemen er zaterdag deel aan La Marmotte, een zware cyclosportieve proef voor beloften, profs en wielertoeristen met de beklimming van de Col du Glandon, Col du Télégraphe, Col du Galibier en als slotklim Alpe d'Huez. Het mag een van zwaarste ééndagstochten in Europa worden genoemd. Er zijn zo'n 7000 ingeschreven en het wordt verwacht dat daarvan zo'n 5000 de finish binnen de tijd halen. De groep uit Berlare bereidde zich er grondig op voor. Iedereen reed dit jaar al minstens 6000km. Zo stond er de voorbije maanden elke week een tocht in de Ardennen op het programma. Enkelen hadden er zelfs een stage in de Vogezen en de Alpen voor over.
 

28 juni 2009

€11.000 voor pater De Visscher

Pater De Visscher is sinds kort met vakantie uit Congo. Kort na zijn thuiskomst overhandigde de werkgroep 'Pater De Visscher en Berlare' hem een cheque van €11.000, het resultaat van maandelijkse stortingen, de opbrengst van frituur Pater De Visscher, van een wandelactie van scholen in Buggenhout, een actie in de abdij, enz. van de voorbije twee jaar.  Bovenop bracht een spaghetti-activiteit nog eens bijna €3700 op. En van de dienst voor Belgische ontwikkelingshulp kwam onlangs het bericht dat men bereid is €1 miljoen te gebruiken voor het herstel van een ontsluitingsweg naar het gebied waar de pater sinds begin dit jaar actief is. Door deze ontsluiting krijgt die streek meer onwikkelingsmogelijkheden. De pater blijft tot 25 oktober in België.  Op 6 september is opnieuw een spaghettimaaltijd gepland en op 20 oktober een info-avond in de parochiezaal, tegelijk afscheidsbijeenkomst.

 

28 juni 2009

Vernieuwde Eendenkooi plechtig opengesteld

Er was vanmorgen heel wat belangstelling voor het plechtig openstellen van de gerestaureerde eendenvangplaats in het dierenpark aan het Donkmeer dat eigenlijk al sinds 1961 Eendenkooi heet. En dat was niet toevallig: in een vermelding uit 1678 staat dat er toen al een eendenvangplaats was. Die werd tot de jaren dertig gebruikt, maar raakte daarna in onbruik. Al kort nadat de familie van graaf de Bocarmé in 1952 het Donkmeer aan de toen nog drie aparte Donkgemeenten had verkocht, en zeker toen er het dierenpark Eendenkooi werd geopend, dacht men er al aan om de eendenvangplaats te herstellen. Het project had door allerlei interne en externe problemen nog heel wat jaren nodig voor het echt kon worden gerealiseerd. Schepen René Kets (Open VLD) benadrukte het belang ervan voor dit toeristisch gebied, dat meer en meer inspeelt op ecologisch en cultureel toerisme en zo een bijdrage wil leveren voor tewerkstelling en plaatselijke welstand. Met deze eendenkooi en de andere mogelijkheden aan het Donkmeer worden dagarrangementen steeds interessanter. Voor scholen en groepen zijn gidsen van vzw Durme beschikbaar en ook een aantal vakoverschrijdende pedagogische takenbladen zijn ter beschikking in het toeristisch infokantoor in het museum langs het meer. Scholen uit de Donkgemeenten kunnen zelfs gratis een beroep doen op de gidsen. Voormalig vzw Durme-voorzitter André Verstraeten noemde de vangplaats aan het Donkmeer uniek in Europa: nergens is een vangplaats van dit pijptype hersteld. Bovendien wordt hiermee terug aandacht besteed aan het ambacht van kooiker (eendenvanger). Deze ving de eenden, soms tot 400 per dag, hoofdzakelijk ten dienste van kapitaalkrachtige meesters. Een eend zou naar verluidt tot 3 daglonen van een arbeider hebben gekost. Omdat het vangen van eenden voor consumptie in 1971 werd verboden, zal de eendenkooi niet echt meer worden gebruikt. Hoewel: er wordt aan gedacht om het te doen om eenden te kunnen ringen en zo te kunnen volgen op hun trek.

De eendenkooi is gratis toegankelijk, in juli en augustus alle dagen van 10 tot 19 uur, tot eind september ook tijdens het weekend tijdens die uren en tijdens week- en feestdagen van 10 tot 18 uur, van oktober tot maart van 10 tot 16 en tijdens week- en feestdagen van 10-17 uur.

 

Uw mening over deze vernieuwde eendenkooi en over het Donkmeerbeleid zijn welkom, liefst via mail.
Lees hier ook wat hierover eerder al werd ingestuurd.

 

28 juni 2009

Beeldenstroom zet reuzenportretten langs Schelde

Sinds gisteren en dit tot 27 september staan op enige afstand van de Schelde en Kalkense Vaart tussen Berlare en Wetteren zo'n 150 reuzengrote portretten  van inwoners van Berlare, Laarne, Wichelen en Kalken. Ze maken deel uit van Beeldenstroom, de derde editie intussen al van een openluchttentoonstelling langs dit traject. Bij vorige edities toonde Cultuuroverleg Scheldeland (Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen).grotere beeldhouwwerken van plaatselijke kunstenaars. Nu werd gekozen voor een project van de West-Vlaamse kunstenaar Pieter Vermeersch, die al onder meer in New York, Mexico en verschillende Europese landen tentoonstellingen had. Hij koos uit foto's van dorpsbewoners, gemaakt door 21 plaatselijke fotografen, een aantal uit die op heel groot formaat (2,5 op 3,5m) en elk in verschillende kleurschakeringen werden afgedrukt. Die beelden werden langs het traject geplaatst, soms een alleen, soms in reeksen van meerdere. De foto's staan op zo'n 150m van het fiets- en wandelpad. Het is dus niet de bedoeling dat men er dicht bij gaat staan. De letterlijk voorbijganger of -fietser moet vanop afstand een impressie opdoen. Tegelijk hoopt men zo om vandalisme tegen te gaan. Tijdens dit openingsweekeinde staan op twee plaatsen standjes met streekspecialiteiten. De hele reeks foto's, en ook andere die door de deelnemende fotografen voor dit project zijn gemaakt, zijn in kleiner formaat nu ook te bekijken in zaal 't Veer in Schellebelle. Daarvoor kan men aan de 'Aard' (deel Wichelen/Schellebelle aan deze kant van de Schelde) de overzetboot nemen. In september komt die tentoonstelling naar CC Stroming.

Nog dit, na de plechtige opening vroegen vertegenwoordigers van enkele deelnemende (en meebetalende gemeenten) zich af waarom bestendig afgevaardigde Coucquyt hun gemeente niet had vernoemd. Een kwestie van slechte briefing, wellicht.

 

Uw mening over deze Beeldenstroom is welkom, liefst via mail. Zie ook de reactie op de eerste editie (2004).

 

24 juni 2009

Winnaar 'Met belgerinkel ...'

Vanavond werd de winnaar uitgeloot van de 'Met belgerinkel naar de winkel'-wedstrijd, opgezet door Unizo in samenwerking met de gemeente. Uit de zowat 1300 inzendingen werd de volledig met stempels gevulde kaart van Nathalie Vlaeminck uit Uitbergen gehaald. Zij kwam de met de wedstrijdkleuren versierde witte fiets (geschonken door het gemeentebestuur) onmiddellijk ophalen en reed er mee naar huis. "Een heel nuttige prijs want ik heb geen auto", gaf ze aan en bevestigde tegelijk dat ze alles met de fiets doet, ook naar het werk in Lede rijden. Onder de andere inzendingen werden de 100 waardebons van €10 van de gemeente en de bons van €12 geschonken door de deelnemende handelaars verloot. De handelaars brengen die bons zelf aan huis.

 

24 juni 2009

De windmolensstory ...

Aangespoord door de plechtige openstelling van het windmolenpark in de Noordzee werd geïnformeerd naar de stand van het dossier van de windmolens in de Donkgemeenten. Het blijkt dat de provincie, die eerder dit jaar al goedkeurde dat windmolens ook in landbouwgebied mogen staan, intussen ook de stedenbouwkundige vergunning verleende voor 9 van de 13 molens die Electrawinds/Bredekopwind hadden voorgesteld langs de E17 tussen Laarne en Zele. Het gemeentebestuur van Berlare had het dossier een gunstig advies gegeven, in tegenstelling tot Laarne (en Zele ?). Er moet nu wel nog een milieuvergunning komen voor men werkelijk met het bouwen van de molens kan beginnen. Dit wil nog niet zeggen dat concurrent Electrabel, dat een eigen voorstel heeft ingediend, nu alle kansen kwijt is, maar het eerstgenoemde project staat al een stap verder.

Lees ook.

 

21 juni 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

ZVC La Doce - Reunited Waasmunster: 10-3 
De derde en laatste oefenmatch, tegen een zeer sterke tegenstander, speelde La Doce bij tijden op een zeer hoog niveau. De inpassing van enkele nieuwe spelers verliep alvast vlekkeloos. Dat belooft voor de competitiestart begin september. Na de vakantie doet La Doce op 14 augustus mee aan het tornooi van V.M.D. de gust in Overmere, waarna nog enkele oefenmatchen worden gepland.

 

19 juni 2009

Belaagde directrice van Charleroi-luchthaven is van ... Berlare

Le Vif (de Franstalige tegenhanger van Knack) meldt vandaag dat de - onder meer - (belaagde) voorzitster van de luchthaven van Charleroi, Edmée De Groeve in Berlare zou zijn geboren. Wat opzoekingswerk leerde dat er in het jongste fotoboek van de Heem- en Oudheidkundige Kring van Berlare op p. 84 (volgens het erratablad) ene 'Edmée De Groeve' staat. Gaat het om dezelfde vrouw ? Indien ja, wie weet meer over haar 'Berlaars' verleden ?

 

De luchthavenvoorzitster is ook directeur bij Lotto en bij de NMBS en zetelt in nog andere beheerraden. Nog volgens het artikel zouden er aan moederszijde textielfabrikanten zijn geweest en aan vaderszijde ambtenaren. Zij studeerde in Parijs, waar zij met Cohn-Bendit in 1968 ten strijde trok, en kwam door haar huwelijk in 1971 in Henegouwen terecht. Zij wordt bestempeld als een PS-getrouwe.

 

19 juni 2009

Burgemeester bijna zonder werk ?

Het ziet er dus naar uit dat de Open VLD uit de Vlaamse regering valt. Dat heeft directe gevolgen voor burgemeester Gabriëls, die op het kabinet van minister Van Mechelen werkt. Open VLD zegt wel dat de partij niet uit de federale regering stapt, zodat Karel De Gucht vooralsnog enkel titelvoerend burgemeester blijft. En nog steeds in aanmerking komt om Europees Commissaris te worden.

 

15 juni 2009

'De Kampioenen' ook een beetje van hier

Nu vandaag bekend raakte dat De Kampioenen in 2011 stoppen, is het gepast er even aan te herinneren dat Frank Van Laecke in 1990 mee aan de wieg stond van dat succesverhaal. In een interview uit 1992 staat het nog vermeld als een van zijn prille successen.

 

15 juni 2009

Er waren ook gewonden uit Berlare in Ghislenghien

Het proces over de gasramp in Ghislenghien is nu echt gestart. Ook voor de twee slachtoffers uit Berlare wordt dit een bangelijk terugdenken aan die dag. Hun verslag van toen.

 

14 juni 2009

"1000 zonnen" brengt gebakken paling in 't groen ...

De regen, tot het begin van de namiddag, schrok wellicht nog heel wat belangstellenden af om naar het Donkmeer te komen voor het '1000 zonnen'-evenement. Maar er was zeker nog genoeg volk om er een stemmige gebeurtenis van te maken. En de uitzendingen op maandag, dinsdag en woensdag van telkens enkele minuten met sfeerbeelden uit de hele Donkgemeenten, zorgen voor nog heel wat reclame. Voor de kookdemonstratie had 'Eén' de actrices Marijke en Lotte Pinoy uitgenodigd. Zij kregen de opdracht om paling in 't groen te maken, het gerecht waarmee het Donkmeer decennialang culinair bekendheid verwierf. De beide burgemeesters, Karel De Gucht en Katja Gabriëls, mochten proeven en oordeelden dat de dochter het beste gerecht had klaargemaakt. De Gucht had wel gesmaakt dat er geen 'palingkruid' was verwerkt, 'een kruid dat in deze gemeente is te vinden en een speciale smaak aan de paling geeft'. Voor de camera zegden ze wel niet dat men hier voor paling in 't groen de paling niet bakt maar kookt...

 

14 juni 2009

Piet Vandoolaeghe niet akkoord met partijgenote (en minister) Ceyssens

De rubriek 'Politici aan het woord' wil plaatselijke politici de kans geven om hun mening te geven, liefst over plaatselijke toestanden, maar ook over andere politieke onderwerpen. Tot nu nam slechts een politicus die kans waar. Daar kwam nu iemand bij, die direct uithaalt naar een minister uit de eigen partij. Meer.

 

14 juni 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Futsal (zaalvoetbal) - ZVC La Doce Overmere - Bosklappers Laarne: 6-4
Na een moeilijk eerste kwartier (0-3 achter), kwam La Doce volledig in zijn eigen spel en haalde de schade in.

bullet

4de klasse B - SK Berlare: de werken aan de nieuwe kantine met tribune schieten goed op. Het zal zowel voor spelers, supporters als bezoekers wennen worden.
 

8 juni 2009

Gemeenteraad: Stijn De Coster cultuurbeleidscoördinator, Donker Wolk te saneren

De gemeenteraad benoemde vanavond tijdens de geheime zitting Stijn De Coster tot nieuwe cultuurbeleidscoördinator. Vorige maand had men Ann De Kryger benoemd, maar die besliste om de functie niet op te nemen. De raad ging verder onder meer akkoord met het voorstel om het terrein van de vroegere camping Donkere Wolk te saneren. Het terrein is erg vervuild, maar de gemeente hoopte tot nu dat de familie zelf zou saneren. Dat blijkt niet mogelijk door familiale problemen, waardoor men momenteel ook niet goed weet wie eigenaar is, met gerechtelijke en ook financiële gevolgen. Daarom beroept de burgemeester zich op veiligheid en gezondheid om zelf tot saneren over te gaan. Men hoopt een en ander later te kunnen recupereren. De raad keurde ook begrotingswijzigingen goed, onder meer nodig voor de hogere dan eerst geraamde kosten voor de verbouwing van het vroegere toerismebureau tot politiekantoor en van de zolder van de vroegere gemeenteschool naast Stroming. Er werd €67.000 vastgelegd voor de (her)aanleg van voetpaden. Met dit bedrag wil men alvast al zoveel mogelijk doen, met als prioriteiten de schoolomgevingen.

 

7-8 juni 2009

Verkiezingsuitslagen

CD&V is ook in kanton Zele (Berlare-Zele) als grootste partij uit de verkiezingen voor het Vlaamse Parlement gekomen. Met 26% heeft deze partij 1,5% meer dan Open VLD. VB staat derde (16%). sp.a (10,7%), N-VA (10%) en LDD (6,4%) komen ook nog boven de kiesdrempel. Groen! (3,5%) zit er onder en alle andere partijen blijven zelfs onder 1%. Voor de volledige uitslag per partij, de voornaamste voorkeursstemmen en reacties, kijk hier.

 

7 juni 2009

Verkiezingsdag (16 uur)

De kiesbureaus zijn dicht. In de Donkgemeenten is alles - voor zover geweten - redelijk vlot verlopen. Hier en daar diende wel een scherm vervangen en alvast een bureau opende een half uur te laat omdat de kaart in de computer van de voorzitter klem raakte. "De computers dienden eigenlijk al vervangen maar er werd beslist om ze wat langer dan voorgeschreven te houden. Bovendien staan die computers tussen twee verkiezingen 'stil'. Wellicht is ook daar de reden voor technische problemen te zoeken", wou iemand daarover kwijt. Wel werden alle computers de voorbije dagen getest en werkte toen alles goed.

De voorbije dagen werd nog druk 'gepost' en geplakt, maar op de CD&V-kandidatenvoorstelling was er niet echt een verkiezingsmeeting in de Donkgemeenten. De campagne zorgde ook niet echt voor herrie in deze gemeente, hoewel de ene partij toch wel wat beter de regels volgde dan de andere. Toch werden de verkiezingen druk besproken, wellicht ook al om de mediaoptredens van J.J. De Gucht te bespreken. Naar verluidt was er vanmorgen ook een tv-camera toen vader en zoon De Gucht hun stem uitbrachten. Anderen in hun partij hoopten deze morgen toch zo'n 18% van de stemmen zouden halen.

De uitslagen komen zo vlug mogelijk op deze site.

 

3 juni 2009

Steven Prengels brengt muziektheater en schilderijen

Overmerenaar Steven Prengels die eerder al internationale prijzen won met zijn muzikale creaties en ook de Boerenkrijgcantate schreef, is met een nieuwe productie klaar. Volgende zaterdag gaat in het gemeentehuis van Aalter (21 uur,  kaarten €12 via 09/325.22.62 of cultuur@aalter.be) zijn ‘Exhibition’ in première. Het gaat om een muziektheater in 7 tableaus naar het werk van kunstenaar Marcel Duchamp. Het wordt gebracht door 9 acteurs. Bij de cast behoren, uit de Donkgemeenten, acteur Luc Vernimmen en muzikant/trombonist Bart De Lausnay. Op vrijdag 19 juni wordt 'Exhibition' in Amsterdam gebracht.

Steven heeft nog meer creatieve pijlen op zijn boog. Zaterdag opent hij in datzelfde gemeentehuis een tentoonstelling van eigen schilderijen. Die loopt tot 25 juni, gratis te bezoeken tijdens de kantooruren.

 

2 juni 2009

Gemeenteraad: naar nieuwe benoeming cultuurbeleidscoördinator

Op maandag 8 juni (20.30uur) komt de gemeenteraad samen. Dat was eerder voorzien voor 28 mei, maar een 'onverwachte' reis van minister De Gucht naar Afghanistan zorgde voor uitstel. Op de agenda van de geheime zitting staat het intrekken van een vorig benoemingsbesluit voor een cultuurbeleidscoördinator. De in april voorgestelde kandidaat weigerde immers. Het is nu de bedoeling om een van de twee andere weerhouden kandidaten op proef aan te stellen, dit om te vermijden dat opnieuw een examen moet worden uitgeschreven, wat opnieuw tot kosten en ook tijdverlies zou leiden. Volledige agenda: zie gemeentesite.

 

2 juni 2009

Pater De Visscher bijna in Berlare

Pater De Visscher, momenteel in Kinshasa voor een missieraad van de paters Oblaten, is op 14 juni in Berlare. Hij zal hier aan het Sint-Annaplein mee de mis opdragen, tegelijk een gelegenheid om hem te ontmoeten en meer te vernemen over de ervaringen in zijn nieuwe bestemming (eigenlijk oude want hij verbleef er vroeger al enkele jaren) in Congo.

 

2 juni 2009

20km van Brussel

Hier kan je de uitslagen bekijken van de deelnemers uit de Donkgemeenten, en vergelijken met de vorige edities.

 

2 juni 2009

Het was stil, maar met wat hulp ...

De voorbije weken kwam er wat minder vaak nieuws op deze site. De reden was een verminderde motivatie, deels te wijten aan internetproblemen, deel ook wel door wat 'vermoeidheid'. Is het allemaal de moeite wel waard ? Er zijn dan wel een aantal mensen die vroegen waarom er zo weinig bij kwam, er er zijn enkele vaste correspondenten die de moeite doen om over hun vereniging regelmatig nieuws brengen, maar van vele andere verenigingen en organisaties komt er nog steeds nauwelijks iets. Misschien toch nog eens benadrukken dat deze site in de eerste plaats de kans wil bieden om de Donkgemeenten, hun inwoners en verenigingen de kans wil bieden om hun inspanningen, realisaties en initiatieven 'zichtbaar' te maken op het internet, om zo ook de band te versterken tussen de inwoners en met 'ex-inwoners'. Met wat hulp kan dat nog veel beter dan de voorbije jaren.

 

mei 2009

 

25 mei 2009

CD&V-meeting

De verkiezingscampagne beperkte zich tot vanavond tot het plak- en folderwerk. CD&V hield vandaag (als enige ?) een meeting om de kandidaten en het programma voor te stellen. Zoals bij vorige verkiezingen tracht deze site van al de meetings die hier worden gehouden een verslag te geven. Meer.

 

25 mei 2009

Proces over ontploffing in Ghislenghien

De start van het proces over de ontploffing in 2004 brengt het verhaal van Gert en zijn vader (uit Berlare) terug in herinnering ...

 

24 mei 2009

Garageverkoop: "Wordt vervolgd"

Het initiatief van de Gezinsbond om een garageverkoop te organiseren kreeg heel wat bijval. De 53 ingeschreven 'verkopers' kregen heel wat volk over de vloer, geïnteresseerd in wat zoal te koop was. Bovendien kreeg Chris Temmerman, die het initiatief had georganiseerd, de vraag van verschillenden om volgend jaar ook op de lijst te worden gezet. "We mogen het inderdaad een succes noemen en zijn dan ook heel tevreden. Dat er een tweede uitgave komt, staat dan ook vast", bevestigt Chris. Enig mispuntje was dat de straten waar deelnemers waren op de folder alfabetisch stonden. "Blijkbaar kennen vele inwoners de straatnamen niet. De volgende keer zetten we de straten meer volgens een logisch traject." Of de crisis bijdroeg tot het succes ? "Wellicht wel. Bij een dergelijke verkoop zijn immers dikwijls 'kloppen' te doen. Maar ook dat de deelnemers zich niet moesten verplaatsen om hun waar aan te bieden droeg er toe bij." En uiteraard was het ook echt fietsweer vandaag, waarbij ook toevallig voorbijrijdende fietsers halt hielden. De organisatoren bevestigen dat bij deze verkoop, waarbij de waren op privaat grond staan, geen vergunning nodig is.

 

24 mei 2009

'Berlare fietst': "tevreden"

Vandaag schaarde Berlare zich achter het 'Vlaanderen fietst'-initiatief. Met het eigen 'Berlare fietst' wou men de route meer bekend maken waarbij men op een MP3-speler uitleg krijgt over het parcours dat men door de drie Donkgemeenten aflegt en over de gebouwen waar men langs rijdt, en tegelijk duidelijk maken waar de nieuwe gemeentelijke toeristische dienst is gevestigd. In het museum langs het Donkmeer schreven zich 35 mensen in om de toer te maken. "Maar, zegt men bij de dienst, niet iedereen die de tocht maakte schreef zich ook in." Het MP3-verhaal kan immers ook van thuis uit worden gedownload van op de gemeentesite. In het museum kwamen ook verschillende mensen die de Turfputroute wilden maken. Vanaf 1 juni wordt de dienst versterkt met een toerismebeleidscoördinator. Dat wordt wellicht het echte startschot tot de uitwerking van een gemeentelijk toerismebeleidsplan. Vanuit de gemeente is al gesteld dat een van de taken wordt de troeven van de gemeente meer bekendheid te geven.

 

21 mei 2009

Sluis wint Hogewegfeesten

Na 12 jaar onderbreking waren er vandaag weer feesten aan de kapel in de Hogeweg. Aanleiding was de herdenking dat de buurt 25 jaar geleden de kapel heropbouwde. Het initiatief lokte alvast een druk bijgewoonde misviering, meer dan 200 eters, heel wat bezoekers aan de feesttent en acht ploegen voor een buurtcompetitie met verschillende proeven. Daarin bleek het Sluis het sterkste, voor de brandweer. Toch is het nog niet zeker of dit een herstart voor de wijkkermis is. Voorzitter Lucien De lathouwer: "Als jongere mensen het willen overnemen, dan krijgen ze carte blanche, maar daar zal het van afhangen."

 

21 mei 2008

Sport

bullet

Voetbal

bullet

ZVC La Doce - Affligem: 8-5
De Overmeerse lichtblauwen zetten al vroeg het nieuwe seizoen in met een reeks oefenmatchen en tornooien.
Gisteren won het van Affligem. Met enkele nieuwkomers en dezelfde leuke sfeer als vorig seizoen wil ZVC La Doce het  komende competitie (eind augustus) aanvatten met de bedoeling om hoger te eindigen in het klassement.

 

11 mei 2009

Benoemde cultuurbeleidscoördinator zegt af
An De Kryger, die tijdens de jongste gemeenteraadszitting tot cultuurbeleidscoördinator werd benoemd, besliste om alsnog haar huidige functie bij de provinciale administratie te behouden. Navraag in het gemeentehuis leerde voorlopig enkel dat "tijdens
de gemeenteraadszitting van 28/05/09 de cultuurbeleidscoördinator wordt benoemd na intrekking van het besluit van 21/04/09 ter zake". Hieruit kan worden afgeleid dat wellicht zal worden gekozen uit de andere geslaagden van het examen dat eerder dit jaar werd afgenomen. Voor de gemeentelijke culturele werking zou dit afzeggen geen directe gevolgen hebben. Het huidige cultuurseizoen is bijna om en het programma 2009-2010 is naar verluidt "op enkele details na, volledig geregeld".

 

11 mei 2009

Sport

bullet

Handbal

bullet

 Pentagoon Kortessem - Groot Berlare:                                                                      32 - 9.
Berlare beschikte over slechts zeven spelers, waaronder Wim Arbijn die als tegenaanvaller voor enig weerwerk trachtte te zorgen.                  

 

11 mei 2009

Internetproblemen

Aanhoudende problemen met het internet zorgden er voor dat er de voorbije dagen niets werd bijgezet op deze site, en dat er ook geen nieuwsbrief werd verspreid. We hopen dat er snel een oplossing wordt gevonden.

 

3 mei 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

4de klasse B:  Berchem - SK Berlare                                                                                3-2
En zo geen eindronde maar toch een verdienstelijke 10de plaats in het eerste jaar in nationale.
Zeker omdat al kort na nieuwjaar bekend raakte dat er volgend seizoen financiële problemen konden zijn, waarop trainer en vele spelers al beslisten om volgend jaar bij een andere club te gaan.

bullet

Handbal

bullet

Berlare - Middelkerke:                                                                                                       13-41

 

 

april 2009

 

30 april 2009

Officieel afscheid brandweercommandant

Vanavond nam het gemeentebestuur officieel afscheid van brandweercommandant Remi Van Acoleyen, die de pensioensleeftijd heeft bereikt. Vanaf morgen neemt  Luc De Block het roer over. Naar verluidt had het corps dinsdag al voor een speciaal einde gezorgd door hem op te roepen voor een brand die ze zelf hadden aangestoken en die hij dan maar moest blussen ...

De overdracht valt zowat samen met een nationale brandweerhervorming waar Van Acoleyen zich steeds heeft tegen verzet omdat die naar zijn zeggen ingaat tegen de eigenheid van de kleinere corpsen. En dat het Berlaarse vrijwilligscorps een zekere eigenheid heeft, dat wordt door alle corpsen in de omgeving volmondig bevestigd. "Er moet plezier zijn, maar als er moet gewerkt worden dan moet ge er ook staan" mag zowat het motto van de groep worden genoemd.

 

30 april 2009

Festivaria licht 'Camelot'-sluier wat meer op

Tijdens een persconferentie gaf de Festivaria-ploeg vanmorgen wat meer details vrij van wat men tussen 21 augustus en 5 september van de 'Camelot'-productie mag verwachten. Een verslag.

 

28 april 2009

Meer gemachtigde opzichters

Vandaag kregen 24 leraars en medewerkers van de buitenschoolse kinderopvang in het gemeentehuis hun brevet van 'gemachtigd opzichter'. Hiermee kunnen zij op het grondgebied van de gemeente het verkeer stilleggen om kinderen veilig te laten oversteken. Om dit brevet te krijgen volgden zij bij hoofdinspecteur Van de Velde van politiezone Berlare-Zele een theoretische en praktische vorming van een uur. Burgemeester Gabriëls was blij met het grote aantal en bedankte de nieuwe opzichters voor hun motivatie en zin voor verantwoordelijkheid. Zonechef De Rocker rekende er op dat zij zich voor de rest van hun carrière in de school of in de kinderopvang voor deze dienst ter beschikking zullen stellen.  

 

27 april 2009

Mooiste plekje ligt aan Donkmeer

Gisteren 'wijdden'  Pisar Berlare en Overmere een plekje aan de Brielstraat, langs het wandel- en fietsgedeelte tussen de vroegere 'Donkere Wolk' en het Nieuwdonkdomein in als mooiste plekje van de gemeente. De gemeente zette er speciaal een rustbank met een gedenkingsplaatje. De verkeizing gebeurde doro de deelnemers aan de Sneukeltocht op 1 juni vorig jaar en door te stemmen op de website van Achiel De Smet.

 

25-26 april 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Galop:                                                                    3-3
BV behaalde  ondanks 0-2 en 2-3 stand toch gelijkspel en blijft zo in de hoogste reeks.

bullet

4de klasse B:  SK Berlare - Bornem:                                                                                1-1
Met dit gelijkspel, tijdens de laatste thuiswedstrijd met de huidige kantine, geeft SK aan Temse alsnog meer uitzicht op de titel, en zichzelf op deelname aan de eindronde..

bullet

3de prov. B:  Edeboys - SKVO:                                                                                         4-1
 

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie eindstand

bullet

Volley

bullet

eerste divisie B heren: Gavere - JTV Brigand                                                         

bullet

tweede prov. A heren:  Eevoc Ertvelde/Evergem - JTV Brigand VV Temse:               3-0
Achtste in de eindstand

bullet

tweede prov. B heren:  Kangoeroes Aalst - JTV Brigand VV Temse:                           1-3
Kampioen met een straat voorsprong.

bullet

eerste prov. dames: JTV Brigand -Avanti Aalter:                                                             3-1
Aanvulling: De ploeg eindigt 4de (en niet 6de) in het klassement; maar intussen raakte bekend dat de ploeg stopt.

bullet

tweede prov A dames:  JTV Brigand - VC Panda's Lokeren B:                                     0-3
Deze ploeg werd zo 8ste.

bullet

Handbal

bullet

Desselgem:- Berlare:                                                                                                         41-11

 

23 april 2009

Schoonaarde-station: vanaf 11 mei bereikbaar

Uit nieuwe info blijkt dat fase 5 van de wegeniswerken in Schoonaarde normaal gezien op 11 mei beginnen. Vanaf die dag zou het station opnieuw bereikbaar zijn met de wagen. Dit als het weer toelaat om eind april de nieuwe asfaltlaag te leggen in het gedeelte waar nu wordt gewerkt. In fase 5 wil men in 28 dagen het stuk vanaf het midden van de Schoonaardebrug tot aan het midden van de parking van de Aldi aanpakken. Dit houdt in dat men vanaf 11 mei (en dit zeker tot na de vakantieperiode) niet meer langs daar naar Aalst of Dendermonde kan. De info op de site van Dendermonde.

 

21 april 2009

Gemeenteraad: Ann De Kryger wordt nieuwe cultuurbeleidscoördinator, Luc De Block brandweercommandant

Tijdens de geheime zitting benoemde de gemeenteraad vanavond Ann De Kryger als opvolgster van Bob Pieters tot cultuurbeleidscoördinator, en Luc De Block als opvolger van Remi Van Acoleyen als luitenant-dienstchef. Voor de cultuurfunctie was het echt een nek-aan-nekrace. Drie kandidaten haalden bijna evenveel punten voor de examens. De Kryger werkt momenteel bij de provinciale administratie, waarmee zal moeten onderhandeld over de periode die ze daar nog moet uitdoen. Bij haar start in Berlare kan Bob Pieters dan zijn nieuwe taak van communicatieambtenaar opnemen. Voor de brandweer ligt wel al vast dat De Block, die bij de gemeentelijke technische dienst werkt, op 1 mei de fakkel overneemt. Dan gaat Van Acoleyen immers officieel met pensioen als brandweercommandant.

Tijdens het 'openbare' gedeelte van de gemeenteraadszitting werden zonder veel discussie onder meer goedgekeurd: de statuten voor het Jeugdontmoetingscentrum (JOC), de samenwerkingsovereenkomst voor bibliotheken met de provincie (waardoor lezers meer bibliotheekdiensten van op de thuiscomputer kunnen uitvoeren), een wijziging van het contract met Festivaria (waardoor de nv Festivaria voor de producties het ponton kan laten gebruiken door vzw Pretoria), en de erkenning van de ouderraad voor het gemeentelijk onderwijs. Bij het voorstel over de jeugprojectsubsidies stelde titelvoerend burgemeester Karel De Gucht (Open VLD) vragen over het projectmatige van de voorstellen - 'Dat zijn eigenlijk bouwprojecten" - maar werd er door partijgenoten van overtuigd dat tot nu meestal dergelijke projecten werden voorgelegd. Steven Baeyens (CD&V) vroeg om na te gaan waarom de jeugd geen voorstellen deed voor internationale samenwerking. Zijn partijgenoot Francky Verhofstadt wou weten waarom de fontein in het Donkmeer niet werkte. Schepen René Kets (Open VLD) legde uit dat ijs en wind de fontein hadden laten wegdrijven. Bij het terugplaatsen was een leiding stukgeraakt. Dat zou deze week worden hersteld.

 

19 april 2009

De verkiezingen naderen ...

En dus wordt de nieuwe rubriek gestart over de verkiezingen voor het Vlaamse en het Europese parlement. Met als eersteling een verslag van een debat tussen Jean-Luc Dehaene en ambtenaren van Europese instellingen.

 

18-19 april 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks:  Leeuwerik - Blauwe Vlam:                                              1-1
BV verdiende de overwinning (en zo zekerheid op redding) maar miste te veel kansen.

bullet

4de klasse B: Temse - SK Berlare:                                                                    1-2
SK zorgt dat Temse nog niet zeker is van de titel en behoudt zelf kans op de periodetitel.

bullet

3de prov. B:  SKVO - Melle:                                                                                 1-4
 

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van speelweek 8 - ronde 2

bullet

Volley

bullet

eerste divisie B heren:  JTV Brigand - Wevelgem:                                                          3-2 

bullet

tweede prov. A heren:  JTV Brigand VV Temse:                                                             1-3

bullet

eerste prov. dames: Kuros Zulte - JTV Brigand :                                                             0-3

bullet

tweede prov A dames: Nidak Kieuwkerken B - JTV Brigand                                         3-1

bullet

Handbal

bullet

Berlare - B.Denderbelle:                                                                                      18-27

 

16 april 2009

Wegenwerken Schoonaarde

Uit de gegevens van de stad Dendermonde blijkt dat de huidige fase 4 tot begin mei zou duren. Wel zou het in die periode nog kunnen dat het verkeer tussen de brug en Schoonaarde-centrum over een wegstrook moet. In mei zou dan alle verkeer van en naar de brug onmogelijk worden. Bij de start van fase 5 wordt een nieuwe timing voor de rest van de werken verspreid.

 

15 april 2009

Gemeenteraadsagenda

De gemeenteraad komt op dinsdag 21 april (20.30 uur) samen om onder meer de statuten van de milieuraad te vernieuwen en om die voor een jeugdontmoetingscentrum (JOC) te aanvaarden. Verder staan op de agenda ondermeer het goedkeuren van projectsubsidies voor jeugdorganisaties, van een samenwerkingsverband met de provinciale bibliotheek en - in geheime zitting - het benoemen van een nieuwe cultuurbeleidcoördinator. Volledige agenda.

 

13 april 2009

'Temmerman 1' wint 2de Pedalokampioenschap in Donkmeer

Als onderdeel van het openingsweekend van het toerisme aan het Donkmeer organiseerden de gemeentelijke sport- en jeugddienst vandaag het 2de Donkmeerkampioenschap voor pedalo's. 25 ploegen schreven zich in. Het team "Temmerman 1" kroonde zich met een toptijd van 4min50 tot de winnaars. Team "Waterschei" werd tweede. "Team Evi&Katrien", de winnaars van de vorige editie, strandden deze keer op de derde plaats. Volgens onze verslaggever was het een leuke competitie, maar is er zeker plaats voor nog meer ploegen. Afspraak volgend jaar ?
 

12 april 2009

Samenwerking leidt tot elf wandelmodules in Donkgemeenten

Gisteren werd in het Bezoekerscentrum in de Festivalhal een brochure voorgesteld die moet bijdragen tot een grotere aantrekkingskracht van de Donkgemeenten. Er staan elf  groepswandelingen in met een duurtijd tussen 1,5 en 3 uur. Elke wandeling belicht een ander aspect van de Donkgemeenten. De brochure geeft voor elke wandeling een korte beschrijving (met foto's) van wat te zien is en technische informatie over duur, moeilijkheidsgraad (evt. geschikt voor rolstoelen en kinderwagens), en een overzichtskaart. Voor elke wandeling staan vrijwillige gidsen klaar om de nodige uitleg te geven. Groepen die meerdere modules samennemen kunnen er een hele dag in de Donkgemeenten van maken.

 

Meest opvallende is dat elke wandeling door een vereniging is uitgeschreven en dat die vereniging ook voor de gids zorgt. De deelnemende verenigingen zijn bovendien heel verschillend: van milieu- en toerismevereniging over heemkundige kringen tot landbouworganisaties en jagers. Jan Maertens, die voor vzw Durme het bezoekerscentrum beheert, zei in zijn inleiding dat uit deze verenigingen al eerder mensen bereid waren om groepen in de streek rond te leiden. Het gebrek aan coördinatie zette aan om er een gezamenlijk initiatief van te maken. "Door naast het Donkmeer ook alle deelgemeenten aan bod te laten komen bewijst de brochure dat de Donkgemeenten meer bieden dan alleen het Donkmeer", zei hij nog.

 

Het was het samenwerkingsverband tussen zo verscheiden verenigingen dat bij Regionaal Landschap Schelde-Durme de doorslag gaf om de brochure (8000 exemplaren) te willen uitgeven (en betalen). Provinciaal Afgevaardigde Jozef Dauwe erkende dat dit sectoroverschrijdende er een uniek project in Vlaanderen van maakt en wil het dan ook als voorbeeld stellen voor andere regio's. Als voormalig conservator van het Boerenkrijgmuseum liet hij niet na te benadrukken dat bijna alle wandelingen beginnen en eindigen in het 'nationaal Boerenkrijgmuseum' naast de Festivalhal. Daar is sinds januari de gemeentelijke toeristische dienst gevestigd. En dat wordt tegelijk het enige aanspreekpunt voor wie voor de wandelingen uit de brochure wil boeken (09-342 92 40 of toerisme@berlare.be) Toerismeschepen René Kets had het over het stijgend belang van het toerisme dicht bij huis en de rol die initiatieven zoals deze wandelingen daarbij kunnen hebben. Hij was ook opgezet met de grote samenwerking tussen verschillende verenigingen en dankte allen die hadden meegewerkt, en de gidsen voor de taak die ze op zich nemen. Deze samenwerking toont volgens de schepen ook aan dat toerisme nauw verbonden is met aspecten als milieu, cultuur, landbouw en andere, en bovendien een invloed heeft op de kwaliteit van de leefomgeving en op het welzijn van de plaatselijke bevolking. Achteraf gaf hij toe te hopen dat ook de middenstand zich meer bij toeristische acties zou aansluiten. (zie ook ander bericht).

 

Nog dit: de brochure kan onder meer worden verkregen in de gemeentehuizen en de toeristische dienst. De wandelingen kosten €2 per persoon met een minimum van €40 per groep. Dat geld gaat naar de vereniging die de wandeling uitwerkte waarvoor wordt ingeschreven.

 

12 april 2009

Schepen Kets: "Geen overgangsjaar voor toerisme"

Omdat er nog volop wordt gewerkt aan de uitvoering van de eerste fase van het zogenaamde Donkoeverplan, omdat de gemeentelijke toeristische dienst pas op 1 januari startte en dat de coördinator pas op 1 juni in dienst komt, omdat de renovatie van de eendenkooi blijkbaar langer duurt dan verwacht, omdat ... , wordt hier en daar al eens gesteld dat 2009 een overgangsjaar wordt voor het toerisme aan het Donkmeer. Schepen René Kets (Open VLD) is daar niet volledig mee akkoord. "Natuurlijk zal het resultaat van de werking van de toeristische dienst pas later dit jaar duidelijk worden. Maar intussen is al veel bezig. De werken aan de eendenkooi duurden door weersomstandigheden langer dan verwacht, maar zullen in mei zeker klaar zijn. De vernieuwde parking nabij de Festivalhal (eerste fase Donkoeverplan) is voorzien tegen de opvoeringen van Camelot in augustus. Die opvoeringen worden wellicht opnieuw een grote publiekstrekker. En we verwachten ook veel van de vandaag voorgestelde groepswandelingen. De toeristische dienst zal zo snel mogelijk eigen initiatieven beginnen uit te werken, maar vooral ook inspanningen doen om wat al bestaat zo ruim mogelijk en via zo veel mogelijk kanalen gekend te maken. Omdat groepen slechts een onderdeel vormen van de mensen die naar het Donkmeer komen, wordt ook dit jaar nog werk gemaakt van het verstandig plaatsen van wegwijzers naar wat de 'toevallige' bezoeker hier allemaal kan zien en doen."

 

De schepen benadrukt dat het toerisme enkel kan verbeteren als de bevolking daaraan meewerkt. "De brochure met groepswandelingen is enkel mogelijk als verschillende verenigingen willen samenwerken. We hopen nu alleen maar dat ook de plaatselijke horeca en middenstand spoedig op de kar springt en initiatieven of middelen aanbrengt. Tot nu is het heel moeilijk om zelfs maar tot overleg te komen. Sommigen lijken nog niet te snappen dat toeristische initiatieven vooral tot doel hebben mensen van buiten de gemeente naar hier te brengen. Nochtans zijn zij daar de eerste belanghebbenden bij. Maar ook de andere gemeentebewoners hebben belang bij een groeiend toerisme. Het kan in tijden van economische crisis alsnog bijdragen tot ondermeer tewerkstelling."

 

11-12 april 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Dressel                                                    3-2
Een zege die al wat meer uitzicht geeft op redding.

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie (de uitslagen van speelweek 8 - ronde 2)

bullet

Volley

bullet

Beker van Oost-Vlaanderen

bullet

Junioren jongens: JTV Brigand - VDK Gent:                                           3-1

bullet

cadetten jongens: JTV Brigand - Kangoeroes Aalst                              3-0
 

9 april 2009

Politiezone Berlare-Zele centraliseert lokalen
In politiezone Berlare-Zele zijn de werken gestart om het aantal politielokalen te verminderen en zo meer te centraliseren. Dat was voor de burgemeesters van Berlare en Zele en voor korpschef De Rocker vandaag aanleiding om de plannen voor te stellen. Voor Katja Gabriëls was het tegelijk het eerste 'openbaar' optreden sinds de geboorte van haar tweede zoontje.

Van het aangekochte gebouw van het ministerie van Financiën aan de Poststraat in Zele zijn enkele bijgebouwen afgebroken, Daar komen, vermoedelijk tegen januari 2011, de interventie- en recherchediensten, de wijkagenten voor Zele, de korpschef, administratie, de cellen en verhoorlokalen, en de kwaliteitscel. De politie krijgt een eigen parking en garage op de parkeerruimte naast de brandweer. Na de verhuizing kan de gemeente de politielokalen in het gemeentehuis ombouwen om de eigen administratie meer plaats te bieden. De vroegere rijkswachtkazerne aan de Kouterstraat wordt verkocht.

Wat Berlare betreft, daar wordt de vroegere kazerne in Overmere verkocht en het huidige lokaal in Berlare-centrum verlaten. Met de Regie der Gebouwen is overeengekomen dat de verkoop van de kazerne en van de vier woningen achteraan (waarvan er nog altijd een is bewoond door een het gezin van een vroegere rijkswachter) samen mag gebeuren. De wijkagenten voor Berlare en de politiedienst Jeugd en Gezin krijgen een aangepaste ruimte aan het Donkmeer, waar tot voor kort de (provinciale) toeristische dienst was gehuisvest. De verbouwing van dat gebouw begint kortelings. De opening is gepland voor oktober dit jaar.

Volgens korpschef De Rocker zal deze centralisatie sterk bijdragen om de politiediensten nog operationeler te maken. Dat er in Berlare nog een cel blijft is geen bezwaar omdat de wijkagenten en de twee personen van de dienst Jeugd en Gezin toch meer apart kunnen werken. De centralisatie voor Berlare is ook een goede zaak, vindt burgemeester Gabriëls. "En ouderen kunnen ook nog altijd terecht in de gemeentehuizen in de deelgemeenten om eventueel politiediensten op te roepen." De werken in Zele, waar het gebouw eigendom is van de politiezone, worden op €2,2 miljoen geraamd. Dat bedrag moet komen van de verkoop van de twee vroegere kazernes en van leningen. De gemeente Berlare voorziet dat de werken aan het gebouw aan het Donkmeer zo'n €350.000 zullen kosten.

9 april 2009
Gratis energiescan in 117 huizen

De gemeente heeft met energieverdeler Eandis een contract afgesloten waardoor er in 117 huizen in deze gemeente een gratis energiescan kan gebeuren. De gemeente hoopt hiermee bij te dragen tot de sensibilisering over de noodzaak van efficiënter energiegebruik. Bij deze scan onderzoekt een inspecteur de woningen en noteert alle energiegegevens. Nadien krijgen de bewoners tips om energie te besparen en worden een aantal gratis aanpassingen aangeboden. Wie interesse heeft in dit gratis onderzoek van zijn woning, kan terecht bij de milieudienst van het gemeentebestuur voor een inschrijvingsformulier (052 43 23 47 en milieu@berlare.be). Dit kan tot eind dit jaar maar milieuschepen Arbijn raadt aan om snel in te schrijven.

 

8 april 2009

In Terzake

Niet alleen vader en zoon De Gucht worden tegenwoordig uitgenodigd in Terzake. Eergisteren mocht Els Sichien voor het KMI uitleg geven over de aardbeving in Italië en gisteren kon Tania Vis namens de Boerenbond van op haar boerderij de grieven van de landbouwers voorleggen.

 

4-5 april 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Nieuw Hofstade                                                    5-3
Verdiende overwinning in een wedstrijd waarin de ploeg de scheidsrechter niet mee had ...

bullet

4de klasse B:  SK Berlare - Londerzeel:                                                                          0-1
Nederlaag tegen de toekomstige ploeg van de trainer, en puntenverlies voor de periodetitel.

bullet

3de prov. B:  Erembodegem - SKVO:                                                                              3-1
Met nog twee wedstrijden te spelen heeft SKO 5 punten voorsprong op derde laatste (eindronde) Heusden.

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van speelweek 7 - ronde 2

bullet Volleybal
bullet

eerste prov. dames:   JTV Brigand - Evoc Ertvelde/Evergem                                      3-1

bullet

Wielrennen

bullet

Preben Van Hecke, die sinds enkele jaren in Berlare woont, reed een zeer sterke Ronde van Vlaanderen. Spijtig genoeg kon hij dat niet bekronen met een podiumplaats.

 

4 april 2009

Club 85 steunt 'Fonds voor kinderen van bij ons'

Vanmiddag overhandigde Club 85, zes Overmeerse ex-Chiroleidsters (en een mannelijke begeleider) geboren in 1985 die een clubje oprichtten, in praatcafé De Lantaarn een check van €1085 aan het 'Fonds voor kinderen van bij ons' . Het was de opbrengst van een fuif die men tijdens de winterkermis had georganiseerd. Het Fonds kon er onmiddellijk Christelle Vanhouwe, moeder van de 4-jarige Dante, mee blij maken. Het geld zal worden gebruikt voor de aankoop van een speelmat met opstaande randen waardoor de jongen zonder vrees om zich pijn te doen zal kunnen spelen. "Normaal doen wij geen acties voor een bepaald kind, ook al om de privacy van gezinnen met kinderen met een handicap te beschermen", zei Fonds-voorzitter Viviane De Vriendt. Maar omdat Club 85 graag wou zien waarvoor de opbrengst van hun fuif naar toe zou gaan, zochten wij in deze deelgemeente een gezin dat er geen bezwaar tegen had dat hun naam zou worden genoemd." Christelle kon de mat intussen al bestellen. "Het zal Dante zeker helpen om zich verder te ontwikkelen", zei ze duidelijk tevreden met deze steun. "Omdat er tijdens de winterkermis niet echt veel activiteiten zijn, dachten wij aan het opzetten van een fuif", legden de Club 85-leden uit. "We wilden er tegelijk een goed doel mee steunen, maar dan liefst iets uit de gemeente zelf. Zo kwamen we bij het Fonds terecht. Dank zij de steun van enkele sponsors en van de jeugd van Overmere die massaal opdook is onze "Sensation Green" (De Kroon was volledig in het groen gezet) een succes geworden. Of er nog acties komen ? Club 85 blijft zeker bestaan. We zien wel wat er nog uit de bus komt." "Zeg nu nog dat de jeugd niets doet", zei De Vriendt nog die er tevens aan herinnerde dat het Fonds voor moederdag (10 mei) weer ontbijtpakketten aanbiedt en opriep tot medewerking bij de jaarlijkse pannenkoekenveertiendaagse in september.

 

3 april 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: Hamboerke Lokeren - La Doce: 3-4
De match werd vooral spannend omdat de lichtblauwen teveel kansen lieten liggen. Daardoor was naar het einde toe nog sterk verdedigingswerk nodig om de overwinning veilig te stellen. Nog 2 matchen te gaan.

 

3 april 2009

't Veerhuis verkozen tot strafste locatie

't Veerhuis kreeg de meeste stemmen bij de zoektocht van Vlaanderen Vakantieland naar de café met de strafste locatie. (zie ook 7 maart).

 

1 april 2009

Nieuwe partij zoekt geïnteresseerden

Er blijkt in de Donkgemeenten een nieuwe partij in oprichting te zijn. De initiatiefnemers, die voorlopig nog anoniem willen blijven, zeggen dat de voorbije bijna twee jaar hebben aangetoond dat er dringend nood is aan een partij die opnieuw echt aan politiek doet. Zij omschrijven dit als: zich voorstellen aan de kiezers met een realistisch programma met voorstellen die de bevolking hier en elders alvast alle levensnoodzakelijke behoeften garanderen, en die de kansen bieden om - met respect voor en steun aan wie dat niet kan - de eigen mogelijkheden en zin voor verantwoordelijkheid ten volle te gebruiken. Om deel te nemen aan de verkiezingen van juni is men er te laat aan begonnen, maar men wil nu wel al starten om in 2011 klaar te staan met een degelijke lijst van mensen die deze basisideeën willen ondersteunen en verder uitwerken. Wie meer info wil kan zich aanmelden op dit adres.

 

maart 2009

 

31 maart 2009

Ook NV-A heeft kandidaat op Vlaamse lijst

Naast de andere kandidaten op de CD&V- en Open VLD-lijsten, meldt zich nu ook een plaatselijke kandidaat op de NV-A-lijst voor de Vlaamse verkiezingen van 7 juni. Marie Christine Vleminckx staat op de 12de plaats bij de opvolgers.

 

30 maart 2009

Jan Schepens speelt Lancelot

Uit een eerste folder over 'Camelot', de productie die Festivaria/Pretoria deze zomer op het Donkmeer brengt, blijkt dat Jan Schepens, intussen gekend door vele musicalproducties, de rol van Lancelot zal spelen. Intussen wordt ook al aan het decor en aan de randfiguratie gewerkt. Ridders vinden voor een tornooi zou niet gemakkelijk zijn.

 

30 maart 2009

Uitbergse fanfare naar hoogste reeks

Aan het slot van het provinciaal tornooi voor fanfares en harmonieën; gisteren in Stroming, bleek dat de Sint-Pietersvrienden uit Uitbergen naar de superieure reeks of de werkelijk hoogste reeks mochten promoveren. Onder leiding van Guy Audenaert konden ze de jury overtuigen met hun versie van 'Tales from the fens' van Leon Vliex (keuzewerk) en 'The Wind of land of Water' van Jan de Haan (plichtwerk). Michel (voorzitter), Kirsten (hoorn), Charlotte (tenorsax) en Imanuel (eufonium = tenortuba) Van der Haegen mochten dan weer juichen omdat ze met hun Dynamic Symphonic Band (Dendermonde) in die superieure reeks grote onderscheiding bijeenspeelden.

 

28-29 maart 2009

Sport

 
bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks:  Edoboys - Blauwe Vlam:                                                              1-1
Een verdiend gelijkspel, zeker omdat slechts 11 spelers beschikbaar waren. 

bullet

4de klasse B: SK Berlare - Grimbergen:                                                                         2-1
Een overwinning die weer hoop geeft op de periodetitel.

bullet

3de prov. B:  SKVO - Heusden:                                                                                         3-2
Opnieuw een belangrijke stap naar het behoud.

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van speelweek 6 - ronde 2

bullet Volleybal
bullet

eerste divisie B heren:  JTV Brigand - Mevoc Meerbeke:                                             3-0                                      

bullet

tweede prov. A heren:   JTV Brigand - VBC Sint-Laureins                                            0-3

bullet

tweede prov. B heren:  JTV Brigand - Mevoc Meerbeke B                                            3-0 

bullet

eerste prov. dames:  VC Lochristie/Wachtebeke - JTV Brigand:                                 1-3

bullet

tweede prov A dames: Avo Melsele B - JTV Brigand:                                                    2-3

bullet

Handbal

bullet

Berlare - Kortessem:                                                                                                        12-37

 

26 maart 2009

Werken op baan Wichelen-Lede

Volgens de infosite voor Wichelen starten maandag grootse werken op de weg Wichelen-Lede, in de omgeving van de spooroverweg. Door die werken, die wellicht enkele maanden kunnen duren, zullen wagens die naar Lede willen een omleiding moeten volgen. Dit heeft ook gevolgen voor wie langs daar naar Aalst wil, of moet zodra de werken aan de baan in Schoonaarde verhinderen dat de Scheldebrug nog kan worden gebruikt.

 

26 maart 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: La Doce - Picasso Lochristi: 1-5
Een barslechte laatste thuismatchen. Er volgen nu nog drie wedstrijden op verplaatsing in dit eerste seizoen in derde provinciale.

 

25 maart 2009

Ooievaar in gemeentehuis

Dat burgemeester Katja Gabriëls van een zoon beviel was hier al te lezen. Dat men ook in het gemeentehuis trots is, toont de ooievaar die men aan het bordes heeft gehangen.

 

25 maart 2009

Axl Peleman doet het licht uit

Zaterdag treedt Axl Peleman op in Stroming. Hij liet de pers weten dat hij daarbij een nummer volledig in het donker zal spelen. Dit als bijdrage aan de Nacht van de Duisternis, een internationaal initiatief met als naam 'Earth Hour' van WWF. Het wijst op de lichthinder en herinnert er tegelijk aan dat we allemaal samen te veel elektriciteit verbruiken. Het WWF roept op om tussen 20.30u en 21.30u alle lichten te doven. In verschillende gemeenten worden in dat verband acties opgezet zoals het doven van niet-noodzakelijke lichten.

 

23 maart 2009

Kandidaten bij volgende verkiezingen

Voor zover geweten staan de volgende kandidaten uit de Donkgemeenten op de lijsten voor de verkiezingen in juni:

Vlaamse Parlementsverkiezingen

- CD&V: Steven Baeyens: 3de opvolger

- Open VLD: Jean-Jacques De Gucht: lijsttrekker (woont naar verluidt nog altijd in Berlare)

 

21-22 maart 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Moerstraat - Blauwe Vlam:                                                             6-2
BV is na een zware nederlaag tegen de leider terug laatste. 

bullet

4de klasse B: Dilbeek - SK Berlare:                                                                                1-0
Nipt verlies tegen de vierde en directe tegenstander voor de periodetitel.

bullet

3de prov. B:  Sint Gillis - SKVO:                                                                                       0-1
Belangrijke driepunter tegen de hekkensluiter

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van speelweek 5 - ronde 2

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: Les Bleus Wetteren - ZVC La Doce:                       5-3
De laatste 5 minuten waren er te veel aan. Tot dan hield La Doce, met een sterk keepende Piet Van der Sypt, de stand in evenwicht. Volgende woensdag speelt de club de laatste thuismatch van het seizoen (22 uur, sporthal Overmere).

bulletVolleybal
bullet

eerste divisie B heren:  Olva Brugge - JTV Brigand                                      

bullet

tweede prov. A heren:  PNV Waasland  C - JTV Brigand                                             3-0

bullet

tweede prov. B heren:  Hebo Borsbeke-Herzele - JTV Brigand                                   0-3   
De kampioenen blijven winnen.

bullet

eerste prov. dames:   JTV Brigand - VBCSint Laureins:                                               3-0

bullet

tweede prov A dames: JTV Brigand - Bell's Temse B:                                                  3-2     

 

14-15 maart 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam -AZ77:                                                                       3-2
BV is niet langer laatste en behoudt kans op redding.. 

bullet

4de klasse B: SK Berlare - Opwijk:                                                                                   1-0
SK blijft nu (bijna) zeker in vierde klasse.

bullet

3de prov. B:  SKV Overmere - Schoonaarde                                                                   0-3
De leider liet zich niet verrassen.

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van speelweek 4 - ronde 2

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: ZVC La Doce - Kwatrecht Wetteren:                         8-5
De ploeg kon een 2-3 achterstand uit de eerste helft nog ombuiten tot een schitterende overwinning. Tom Keppens werd de matchwinnaar met 4 doelpunten.

bulletVolleybal
bullet

eerste divisie B heren:   JTV Brigand - Belvoc Belsele                                                    3-1

bullet

tweede prov. A heren:  JTV Brigand - KVB Beveren B                                                    3-0

bullet

tweede prov. B heren:  JTV Brigand - VDK Gent C                                                          3-0
 Leider JTV gaf de tweede geen kans en is nu zeker van de titel !

bullet

eerste prov. dames:  Nidak Nieuwkerken A - JTV Brigand:                                             3-2

bullet

tweede prov A dames: VDK Gent C - JTV Brigand:                                                         3-0

bullet

Handbal     

bullet

Denderleeuw - Berlare:                                                                                                       35-20
De ploeg kwam na een 21-7 ruststand nog sterk terug: de tweede helft was eigenlijk 14-13.

 

 

14 maart 2009

Tweede zoon voor burgemeester

Gisteren werd burgemeester Katja Gabriëls voor de tweede keer moeder. Een dag na de derde verjaardag van zoon Mathis werd Samuel geboren. Moeder Katja, vader Wim en Samuel stellen het naar verluidt wel.

 

14 maart 2009

Leerrijke brieven van soldaten van Napoleon

Tijdens het jaarlijkse ledenfeest van de Overmeerse Heem- en Oudheidkundige Kring HOK), gisteren in de gemeentelijke feestzaal, gaf Johan De Wilde een idee van wat men uit de brieven van Vlaamse soldaten in het leger van Napoleon kan leren. Hij baseerde zich op de 18 teruggevonden brieven van ene Francien Casteels uit Oosterzele die in 1805 bij het 27ste regiment Dragonders was ingelijfd, er mee door Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Polen en Spanje trok, waar hij in 1813 overleed. Zijn brieven geven onder meer aan hoe Vlaamse soldaten bij elkaar werden gelegerd ("waardoor ik moeilijk Frans kan leren"), over de verhoudingen tussen de soldaten en de bevolking van de streken waar ze door trokken, over het eenzame gevoel wanneer er lang geen brieven van thuis meer (konden) komen, over de censuur op brieven van en naar soldaten, opmerkelijk weinig over de veldslagen zelf. Tegelijk werd gisteren het raadsel opgelost over de Overmeerse soldaat waarvan men niet goed wist of hij in 1805 dan wel in 1809 overleed. Het blijkt nu dat er een bijna naamgenoot was die in 1809 stierf en bij de lijst van Overmeerse soldaten bij Napoleon moet worden bijgevoegd

Voor de HOK, aan het 26ste jaar toe, was deze vergadering de gelegenheid om aan te kondigen dat er na het themanummer over de Eendenkooi,nog een komt over het rusthuis in Overmere, dat dit jaar wordt vervangen door 'het grootste gebouw van de gemeente'. Ere-burgemeester Van Sande herinnerde er aan hoe de heemkundige kringen in de gemeente ontstonden, huidig burgemeester De Gucht noemde de kring een brug tussen verleden en toekomst omdat zij in de toekomst het verleden doet herleven: "Zo komt er hier later wellicht iemand spreken over wat jij in deze periode hebt gedaan", wees hij naar onder meer Van Sande, prof. Pensaert en anderen. Voorzitter De Block had het over de inzet van de (bestuurs)leden om jaarlijks drie tijdschriftnummers uit te brengen en in het eigen archief in het voormalig gemeentehuis, dat elke zaterdagmorgen van 9 tot 11 kan worden bezocht om gegevens op te zoeken.

 

10 maart 2009

Donkmeerplannen goedgekeurd

De gemeenteraad keurde vanavond het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan goed voor het Donkgebied. Daarin werden enkele wijzigingen opgenomen waardoor minder zal moeten onteigend. De CD&V-oppositie stemde tegen omdat men het zogenaamde baken, het grote appartementsgebouw met 20m hoogte, als te groot beschouwd en zo de aandacht van het Donkmeer zal wegnemen. Het schepencollege stelde dat in het aangepaste plan is geëist dat het gebouw verder achteruit komt en moet inpassen in de omgeving. Nog in verband met het Donkmeer werd de tweede fase van het Donkoeverplan goedgekeurd, die vooral de uitbreiding van de Festivalhal omvat. Daar wordt een sanitair blok aangezet, een ruimte voor de fietspoetsdienst Sperwer, een nieuwe locatie voor het bezoekerscentrum, en bergruimte. De heras-afsluiting van de tribune wordt vervangen. Door tijdig een plan voor deze werken in te dienen rekent de gemeente op subsidies. En nog aan het Donkmeer komt dit jaar nog een politiekantoor waar tot begin dit jaar de toeristische dienst was. De raming voor de omvormingswerken bedraagt bijna €236.000. Eens verhuisd worden zowel de huidige politielokalen in Berlare en Overmere voor andere doelen bruikbaar. Nog in verband met het Donkmeer: het overzetten met de boot wordt duurder ("Maar nog steeds goedkoper dan in 2006") en de toegang tot het museum wordt gratis. Nog enkele andere punten. Het AMI-gebouw wordt nog dit jaar afgebroken om zo de 90% subsidies voor de saneringswerken te kunnen verwerven, maar de bouw van het nieuwe administratief centrum zal er pas later komen. De onthaalmoeders krijgen 100 luierzakken gratis. Op de SK Berlare terreinen komen een nieuwe cafetaria, tribune en sanitair blok voor een totaalkost van bijna €670.500 (+ BTW), wat meer is dan wat eerder was gezegd, maar waarbij nu alles in een keer wordt gepland. De buitenschools opvang in Overmere verhuist in juli dit jaar naar de overkant (vroegere gemeenteschool) en de vrije basisschool verlaat de gemeenteschool tegen begin volgend schooljaar. Tegen dan moet hun nieuwbouw af zijn.

Later meer.

 

10 maart 2009

Herstel van netwerk trage wegen

De gemeente en het Regionaal Landschap Schelde-Durme willen het netwerk herstellen van zogenaamde trage wegen zoals kerkwegels. Een eerste inventaris van deze wegen wordt op donderdag 12 maart (20 uur) in het gemeentehuis voorgesteld, waarbij ook de mogelijkheid wordt gegeven om suggesties te doen. Ook wie dan niet aanwezig kan zijn, kan ook via een vragenlijst meehelpen. In juni volgt dan een tweede infosessie voor aan de werkelijke werken te beginnen.

 

7-8 maart 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: VKV - Blauwe Vlam:                                                               0-5 (forfait)
BV staat nu op twee punten van de voorlaatste.                                                            

bullet

4de klasse B: Duffel - SK Berlare:                                                                            2-1                                                        
Misschien toch wat te lang na de quiz of na het steakfestijn blijven hangen ?

bullet

3de prov. B: Nieuwerkerken - SKV Overmere:                                                        1-0     
 Een verlies met mogelijks zware gevolgen..  

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van de derde wedstrijd van de 2de ronde

bullet Volleybal
bullet

eerste divisie B heren:   JTV Brigand - VC Panda's Lokeren:                              3-0         

bullet

eerste prov. dames:  Mevoc Meerbeke - JTV Brigand:                                          3-2
Het wordt nu wel heel moeilijk om bij de top drie te komen.

bullet

tweede prov A dames: VC Belvoc Belsele A - JTV Brigand:                                1-3
De ploeg behoudt hierdoor de kans om wat hoger te eindigen.

 

7 maart 2009

Dré & Co winnen eerste SKB-quiz

De eerste quiz van SK Berlare trok gisteren 90 ploegen naar de Festivalhal. Presentator was (bijna ex-)trainer Leo Van Der Elst die voor een onderdeel bijstand kreeg van 'Slimste Mens'-presentator en filmregisseur Erik Van Looy. Naar verluidt was het geen gemakkelijke quiz. Dré & Co haalde het met één punt meer dan Bolwerk. Nescio werd derde. Het succes is voor de club alvast een aanmoediging om het initiatief volgend jaar te hernemen 'opnieuw in de Festivalhal of in onze nieuwe kantine'. De quiz was het eerste onderdeel van een feestweekend, waarbij vanavond en morgenmiddag nog steaks kunnen worden gegeten in de 'naar afbraak snakkende' kantine. En morgen hoopt men dat de ploeg, met punten in Duffel, het behoud nu ook mathematisch kan bevestigen. Het clubbestuur kon alvast nog voor dit weekeinde meedelen dat de financiële problemen na het terugtrekken van de hoofdsponsor zijn weggewerkt.

 

7 maart 2009

't Veerhuis in 'Strafste café'-selectie

Deze maand stellen de 'Vlaanderen Vakantieland'-presentatoren een selectie van 20 opmerkelijke cafés voor, verdeeld over de categorieën strafste interieur, strafste cafébaas of -bazin, strafste concept en strafste locatie. Bij die laatste is ook een café van hier: 't Veerhuis. Het persbericht geeft als omschrijving: "Het charmante 't Veerhuis in Berlare ligt vlakbij de veerdienst aan de Scheldedijk in Berlare, die er al een hele geschiedenis heeft opzitten, en langs het mooiste fietstraject aan de Schelde. Toen Stijn Streuvels' de Teleurgang van de Waterhoek een verfilming kreeg, was dit een van de filmlocaties. De authenticiteit van het oude veerhuis bleef in al die jaren bewaard." Met dit initiatief willen de programmamakers geen felle competitie starten, maar een ludieke zoektocht maar een ludieke zoektocht naar cafés die een uitstap of weekendje helemaal af maken. De kijkers kunnen ook hun stem uitbrengen of nog tips doorsturen van cafés die ontbreken. Begin april worden de winnende cafés passend in de kijker gezet.

 

7 maart2009

Bart De Bruycker: politiehondopleider

In HLN staat vandaag dat Bart De Bruycker uit Uitbergen in de politieschool in Gent de eerste volledige basisopleiding voor politiehonden geeft.  Hij is met zijn hond Black verbonden aan het korps van Hamme-Waasmunster.

 

5 maart 2009

Gemeenteraadsagenda

De gemeenteraad komt samen op 10 maart (20.30uur). Op de agenda onder meer de goedkeuring van een gewijzigde (hogere) raming voor de cafetaria van SK Berlare, van het gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Donk (met een gewijzigd onteigeningsplan), het verlenen van gratis luierzakken aan onthaalmoeders, en het gratis openstellen van het museum aan het Donkmeer.

 

5 maart 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: Alindo Wetteren - La Doce: 2-1
Het anti-voetbal haalde het van de ploeg met het meeste pech in de afwerking, aldus onze verslaggever.

 

1 maart 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Belskes - Blauwe Vlam :                                                                5-1
Een overdreven zware overwinning van de leiders.    

bullet

4de klasse B: SK Berlare - Tubantia:                                                                               3-0
Er moet nu nog veel gebeuren om SK uit vierde te houden.

bullet

3de prov. B: SKV Overmere - Doggen:                                                                           2-0
De ploeg laat hierdoor in het klassement drie ploegen achter zich. De overwinning wordt gewijd aan de als speler afscheidnemende Pieter-Jan Van der Vorst, die na een geplande knieoperatie bij het bestuur komt.

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitiede uitslagen van de tweede wedstrijd tweede ronde

bullet Volleybal
bulletBeker Walgraeve: VC Gavere - JTV Brigand (1ste divisie B):                                       4-2
De zesde set was nodig omdat JTV de heenwedstrijd met 3-2 had gewonnen.
bulletOostvlaamse beker: JTV Brigand (2de prov.B) - Sint Laureins                                     3-0
Knappe overwinning tegen de eveneens ongeslagen leider uit 2de prov. A
bullettweede prov A dames: Madavoc Hamme - JTV Brigand:                                               3-0
bullet Handbal
bullet

Berlare - Desselgemse HC:                                                                                              15-31
Play-offwedstrijd tegen de eerste uit de competitie...

bullet

Atletiek (toegevoegd op 2/3)

bullet

BK Cross dames: Selien De Schrijder won gisteren het zilver. Als dochter van Rudy, die nu in Zele woont, maar zijn jeugd in Berlare doorbracht, is ze toch ook een beetje van hier.

 

februari 2009

 

28 februari 2009

Actieve politie op Verkeersveilige Dag

Gisteren organiseerden de Oost-Vlaamse gouverneur en de Procureur-generaal van het Hof van Beroep van Gent voor de 13de keer een Verkeersveilige Dag gehouden, ter nagedachtenis van de verschrikkelijke kettingbotsing op de E17 ter hoogte van Nazareth/Deinze/Kruishoutem. De politiezones houden daarbij extra controles. In de drie arrondissementen en op de autosnelwegen werden in totaal bijna 51.000 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Daarvan waren er 2446 in zone Berlare-Zele, een zesde plaats op 28 zones. In deze zone pakte men 72 voertuigen die minder dan 10% sneller dan toegelaten reden, en 54 voertuigen die de toegelaten snelheid met meer dan 10% sneller overtroffen. Er werden geen rijbewijzen ingetrokken. Met 5,2% geverbaliseerden ligt de zone wel onder het gemiddelde in het arrondissement (5,4%), dat uitschieters heeft in Kruibeke-Temse, Lokeren, Beveren, en Ninove, waar meer dan 10% van de gecontroleerde voertuigen een proces-verbaal kreeg. Provinciaal uitschieter was zone Aalter-Knesselare met meer dan 26% geverbaliseerden. Er werden ook alcoholcontroles gehouden, maar die cijfers werden niet per zone vrijgegeven. In arr. Dendermonde nam men 195 alcoholtesten af. Daarbij bleken er 2 resultaten alarmerend en 2 positief.

 

26 februari 2009

Schoonaardse stationsplein sneller dicht

De werken aan de weg Wichelen-Schoonaarde blijken nu sneller te verlopen dan nog midden vorige maand aan het gemeentebestuur is gemeld. In Infogem staat nog - op basis van info van het Dendermondse gemeentebestuur - dat de parking aan het station in Schoonaarde pas vanaf midden maart niet meer met de wagen te bereiken zou zijn vanuit richting Dendermonde (Berlare). Vandaag hingen er echter affiches aan het station dat dit al vanaf 2 maart zo is. De werken tussen de Oude Brugstraat en de Scheldebrug zouden zes weken duren. In die periode kan wel nog steeds vanaf de brug richting Dendermonde-Aalst worden gereden. Midden mei zouden dan werken op het stuk Scheldebrug-kerk Schoonaarde gebeuren, waardoor men niet meer via Schoonaarde naar Dendermonde of Aalst kan.

 

26 februari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: La Doce - N. Notelaar Wetteren: 1-5
Tegen de tweede stonden de lichtblauwen al snel 0-2 achter. Er kwam wel nog een aansluitingstreffer, maar dan ging de thuisploeg door wat slordigheden kopje onder. La Doce staat nu op de 11 de plaats, wat men zelf wat te laag vindt. Tijdens de volgende weken hoopt men daar wat aan te kunnen doen.

 

23 februari 2009

'Boten op Donkmeer' te koop

Uit een artikel in GvA blijkt dat op 14 maart bij Veiling De Vuyst in Lokeren het schilderij 'Boten op het Donkmeer' van Pieter Goris te koop komt. De geschatte waarde is €15 à 20.000. Gorus leefde onder meer in Overmere.

 

22 februari 2009

Gesprek met de burgemeester

Vorige maandag had nkb informatief een derde gesprek met burgemeester Gabriëls. Door omstandigheden is de tekst pas nu geschreven. De financiële toestand, de investeringen, de personeelsaangroei en de communicatie werden ook nu de voornaamste thema's. Meer.

 

22 februari 2009

Festivaria wordt vzw Pretoria

Tijdens de algemene vergadering van VVV Donkmeer werd duidelijk dat de nv Festivaria is omgevormd tot de vzw Pretoria. Ook de VVV wordt lid van deze vzw, waardoor de leden een vermindering van 10% krijgen op de toegangskaarten van 'Camelot', het openluchtspektakel dat in augustus-september wordt gebracht.

 

Over de eigen VVV-activiteiten werd nog gezegd dat de zomerfietszoektocht niet meer op de kalender komt wegens te weinig belangstelling, dat er wel opnieuw een sneukeltocht, een 'Ter land, ter Donk en in het meer' en een Halloweentocht zijn gepland, en als nieuwigheid een 'Ter land, ter Donk en in de sneeuw' op 23 januari 2010 op het Kapelleplein.

 

22 februari 2009

Fortis Shuffle wint eerste La Doce-quiz

Fortis Shuffle won de allereerste algemene kennisquiz van zaalvoetbalclub ZVC La Doce. Tabascom werd tweede, Under Preasure haalde brons. De Lantaarn kreeg de beker voor de best verterende ploeg en Bobby Solo ging met de speciale La Doce-prijs naar huis (twaalfde geëindigd). La Doce Femina (de spelersvrouwen) wonnen als 31ste eindigende ploeg de rode lantaarn. De club wil dit initiatief volgend jaar zeker herhalen.

 

21-22 februari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam had een week rust om dan aan acht belangrijke wedstrijden te beginnen. 

bullet

4de klasse B: Opstal - SK Berlare:                                                                                   0-3
SK geeft achtervolgers geen kans om dichterbij te komen.

bullet

3de prov. B:  SKV Overmere:   heeft eveneens een vrij weekeinde vooraleer het zich aan de operatie redding begeeft.                                                       

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van speelweek 1 - ronde 2

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: ZVC La Doce:  eveneens een vrij weekeinde
 

bulletVolleybal
bullet

tweede prov. B heren:  JTV Brigand - Griffoenen Steenhuizen A                                    3-0
De ploeg blijft uiteraard op titelkoers.

bullet

eerste prov. dames:  JTV Brigand - Meteors Zottegem A:                                              1-3

bullet

tweede prov A dames: JTV Brigand - Nidak Nieuwkerken B:                                         1-3

 

21 februari 2009

VVV Donkmeer viert Camiel Moerman

Vrijdag zette VVV Donkmeer secretaris Camiel Moerman in de bloemen tijdens de algemene vergadering en het ledenfeest. Voormalig schepen Moerman is al 50 jaar bestuurslid, waarvan 35 jaar als secretaris. Voorzitter Van Beveren begon zijn overzicht met het feit dat Moerman in 1937 werd geboren, het oprichtingsjaar van de VVV. Hij kwam in 1969 in het bestuur als vertegenwoordiger voor Uitbergen. In 1974 volgde hij Jan Van den Broecke op als secretaris. Volgens Van Beveren werd hij sinds dan zowat de spreekbuis van de vereniging, de rots in de (onder meer administratieve) branding en de ambassadeur voor het Donkmeer, onder meer als vertegenwoordiger in de provinciale Raad voor Toerisme en op vele beurzen in binnen- en buitenland waar hij de Donkse paling voorstelde. Camiel gaf ook de aanzet tot de viering van 50 jaar VVV met de opvoeringen van 'Het Witte Paard' vanop het meer, de aanzet tot wat Festivaria zou worden. "Zonder Camiel was er geen VVV meer", besloot hij. Ook vanuit de gemeente kwam er erkenning. Schepen Kets had naast een geschenk de wens mee dat men nog verder een beroep op Camiel zou mogen doen om het toerisme verder te promoten. (gebaseerd op een verslag van VVV-bestuurslid Rene Stevens)

 

18 februari 2009

Goedkopere PWA-gezelschapsdienst

Het PWA-bestuur laat weten dat het tarief voor de gezelschapsdienst goedkoper wordt. Voortaan moet de aanvrager, indien dat een zestig plusser is, nog €2 per uur betalen, en wie een WIGW- of OMNIA-statuut heeft €1 per uur. De normale uurprijs om een PWA'er in te huren is €6,20 per uur. De PWA-dienst legt voor de gezelschapsdienst het verschil bij. Deze gezelschapsdienst werd vorig jaar opgericht. Men kan er een beroep op doen om thuis enkele uren gezelschap te houden of om samen boodschappen te doen. Vorig jaar deden 25 mensen dat.

 

16 februari 2009

Uit het politieverslag

bullet

Veel te snelle bestuurders
Bij snelheidskontroles vorige vrijdag in Berlare (Schuitje en E. Hertecantlaan) en Zele bleken 88 op 993 wagens te snel te rijden. 8,9% (en in Schuitje zelfs 25%) is ruim meer dan wat doorgaans wordt ontdekt. Wie volgens de radar te snel reed, werd door de politieagent op de motor ingehaald en verplicht om bij de politiecombi te stoppen. "Wou iedereen sneller thuis zijn omdat het vrijdag de 13de was", vraagt de politie zich af. "Hoe dan ook, deze controle wijst er op dat die op elk ogenblik en overal kan gebeuren", voegt men er aan toe.

 

15 februari 2009

"Overstromingsgebied heeft gewerkt"

De Dienst Waterwegen en Zeekanaal lieten de voorbije week weten dat de overstromingsgebieden langs de Schelde goed werk hebben geleverd. Doordat het water daar terecht kon was er geen schade tijdens het stormtij van dinsdag. Het Scheldewater bereikte toen een hoogte van 6,85m boven de referentiehoogte. In Antwerpen kwam het peil zo boven de 'blauwe steen', maar omdat het water stroomopwaarts in de overstromingsgebieden liep, kwam de stad niet in gevaar. Onder meer de Paardenweide in Berlare en de Bergenmeersen in Wichelen liepen geleidelijk onder water. Die overstromingsgebieden kwamen er na de overstroming in Ruisbroek en waren onderdeel van het toen opgestarte Sigmaplan. Momenteel worden plannen uitgewerkt om nog een aantal dergelijke overstromingsgebieden toe te voegen.

 

14-15 februari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Stars:                                                                      5-2
Een overwinning die hoop op redding brengt.    

bullet

4de klasse B: SK Berlare - Wilrijk:                                                                                   5-0
Eindelijk een duidelijke zaterdagavond-thuisoverwinning

bullet

3de prov. B: Laarne-Kalken - SKV Overmere:                                                                5-1
Overmere scoorde het eerst, maar de beste ploeg uit de reeks blies daarna al wat geel en blauw was gewoon weg. Volgende week is er geen competitie, dus tijd om zich te beraden hoe de ploeg zich tijdens de acht resterende cruciale matchen van de laatste plaats weg kan wegwerken.                                                      

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie (de uitslagen van de derde bekerweek)

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: Tonneke Wetteren - ZVC La Doce:                          6-3
Goeie match van de lichtblauwen. Met een beetje meeval zat er meer in tegen de 4de in het klassement.

bulletVolleybal
bullet

eerste divisie B heren:  VK Aalst - JTV Brigand:                                                             0-3

bullet

tweede prov. A heren:  VC Kalken B - JTV Brigand:                                                       2-3

bullet

tweede prov. B heren:  VC Drongen A - JTV Brigand:                                                    0-3
De leidersplaats blijft uiteraard onbedreigd.

bullet

eerste prov. dames:  JTV Brigand - VC Oudegem B:                                                     3-1

bullet

tweede prov A dames: JTV Brigand - Sigivok Sint-Gillis-Waas B:                               0-3  

 

12 februari 2009

Vlaamse regering steunt uitbouw stiltegebied aan Donkmeer

De Vlaamse Regering koos het project 'Stilleven II' als een van de vier voorstellen uit voor het verlenen van subsidies om er een stiltegebied van te maken. 'Stilleven II' werd ingediend door vzw Durme, dat hiermee haar reservaat aan het Donkmeer verder wil uitbouwen tot een gebied waar rustbeleving mogelijk is. Men krijgt hiervoor maximaal €20.000 subsidie (€60.000 in totaal voor de vier gekozen projecten) om dit jaar te gebruiken. In totaal had de Vlaamse regering 16 voorstellen gekregen.

 

Aanvulling: Het door vzw Durme ingediende project had een kostprijs van €3000, waarvan de helft nu wordt gesubsidieerd.

 

12 februari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: ZVC La Doce - Vedett 90 Kalken: 4-7
De bezoekers maakten op het einde van de eerste helft plots het verschil: van 3-2 ging het naar 3-6. ZVC kon zich niet meer herpakken. Volgende week is er geen wedstrijd en alle tijd vrij voor de eerste kwis van de ploeg (zie op sportblz.)

 

9 februari 2009

En nog een verslag uit Australië

Ilse De Corte, echtgenoot Ive en kinderen Marte, Lars en Tine verhuisden na enkele jaren in Dubai dit jaar naar het Australischë Sydney, in de staat South Wales. Hun verslag over de branden.

 
"Het is zomer, maar dit jaar wel heel warm, zo rond 40°. De ergste branden zijn vooral in de staat Victoria, maar de jongste dagen zijn er ook in onze buurt een paar serieuze branden geweest. En zaterdagmorgen werden we zelfs wakker van de rook die overal hing. Dat was best wel even schrikken! Blijkbaar kwam die rook van een brand in het Lane Cove National Park. Door de warmte van de voorbije dagen, bleef de rook in bepaalde delen rond Sydney hangen. Men zegt nu dat de branden hoogstwaarschijnlijk zijn aangestoken.  Wie doet nu zoiets ??? Als je ziet wat dat veroorzaakt !!

 

Wat rondvragen leerde dat de branden in het verleden nooit echt tot in Sydney zijn geraakt.  We hopen dat de regen, die morgen verwacht wordt, kan helpen om de meeste branden onder controle te krijgen. In de staat Victoria verloren al heel wat mensen hun hele hebben en houden, en zijn al meer dan 100 doden geteld, veelal mensen die wilden vluchten en onderweg vast raakten omdat ze door de rook de oriëntatie verloren.
 
Bosbranden zijn hier blijkbaar `normaal`. Je staat er echter niet bij stil tot je er mee geconfronteerd wordt hoe verwoestend die kunnen zijn. We hopen dat de mensen die alles kwijt zijn goed geholpen worden. De Australiërs kennende zal dit zeker het geval zijn. Eerst nu hopen op veel regen en het uitsterven van de pyromaansoort."
 

8 februari 2009

Een Berlaarse ooggetuige in Australië

De branden in Australië zorgen voor een steeds stijgend aantal doden en voor grote verwoestingen. Ook uit de Donkgemeenten zijn er mensen die ginder wonen. Jo De Smet stuurde een verslag.

 

"Dit is iets dat we hier nog nooit gezien hebben. Het weerbericht van vorige week donderdag en vrijdag waarschuwde voor hoge temperaturen in Victoria. We hadden toen al enkele dagen temperaturen van meer dan 40 graden gehad, waardoor het het land héél droog lag. Het is trouwens al weken geleden dat we hier een goeie regen gezien hebben." Meer.
 

8 februari 2009

Pastoor van Berlare: "De Holocaust ontkennen is niet ernstig"

Pastoor Marc Van Steen hekelde tijdens zijn preek de houding van de Britse bisschop Williamson, die nog steeds weigert om de Holocaust te erkennen. En tegelijk stelt de pastoor vragen bij het heropnemen van Williamson in de kerk: "Dit alles (de miljoenen doden in de concentratiekampen, nk) te ontkennen, is natuurlijk niet ernstig, en onze paus heeft er gelukkig op aangedrongen zo’n uitspraak terug te nemen. Vraag is of hij er goed aan deed deze bewuste bisschop en zijn drie andere ultra-conservatieve medebisschoppen te rehabiliteren door hun excommunicatie ongedaan te maken." Verwijzend naar de decaan van de theologische faculteit van Nijmegen, die omwille van deze zaak uit de kerk stapt, vroeg hij de aanwezigen om dat niet te doen omdat de kerk meer is dan wat 'menselijke inkleuringen' er mee doen. Van de paus - "hij blijft natuurlijk mens, hij mag menselijke fouten begaan" - hoopt de pastoor dat die niet de weg kiest van de Job uit de parabel die op zichzelf terugplooide en tot moedeloosheid aanzette.

 

7-8 februari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Camu:                                                                      1-2
BV kon de voorsprong uit de eerste helft niet behouden.                                     

bullet

4de klasse B: Schoten - SK Berlare:                                                                               0-3
Ondanks de problemen, een logische overwinning tegen de hekkensluiter.

bullet

3de prov. B: Massemen - SKV Overmere:                                                                     1-1                          
Ook nu geldt: goed maar genoeg voor het behoud ?

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van de tweede bekerweek

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: Tonneke Wetteren - ZVC La Doce:                          6-3
Goeie match van de lichtblauwen. Met een beetje meeval zat er meer in tegen de 4de in het klassement.

bulletVolleybal
bullet

eerste divisie B heren:  JTV Brigand - SSJ Hemelveerdegem:                                    1-3      

bullet

tweede prov. A heren:   JTV Brigand - Melvoc Melsele:                                                 3-0        

bullet

eerste prov. dames: Meteors Zottegem A - JTV Brigand:                                             1-3
Deze ploeg staat, met een wedstrijd minder, vijfde op zes punten van de top drie.

bulletHandbal
bulletGroot-Berlare - Gent:                                                                                                         21-22
Zo dicht is de ploeg er nog niet bij geweest dit seizoen.

 

6 februari 2009

Liesbet Cornelis sportfiguur van het jaar

Vanavond werd Liesbet Cornelis verkozen tot sportfiguur van 2008. Dat gebeurde tijdens een sportgala georganiseerd door de gemeentelijke sportdienst en de sportraad. Liesbet werd vorige zomer met haar drie teamgenoten van Siluskip Zele wereldkampioen in verschillende disciplines van het rope-skipping, wat je niet zomaar koordjesspringen mag noemen. Dat bewees ook de demonstratie die ze met de club gaf. Eerder werd ze met haar team ook al Belgisch en Europees kampioene. In september startte ze met een Berlaarse afdeling van de club. Elke zaterdagmorgen komen al meer dan 30 kinderen zich oefenen in deze sport. Opvallend is wel dat opnieuw een vrouwelijke sportster werd verkozen, na marathonloopster Veerle D'haese, schermster Melanie Van Dorpe en judoka Sofie De Saedelaere.

 

Tijdens het gala werden een 50-tal sportclubs, individuele sporters en mensen die zich jarenlang ten dienste hebben gesteld van een sportclub gehuldigd. Voor de nog actieve sporters was het criterium dat ze vorig jaar minstens een derde plaats hadden behaald in een of ander kampioenschap.

Meer.

 

6 februari 2009

Gaston Van der Gucht overleden

Op de collega-site voor Wetteren staat dat Gaston Van der Gucht (86) er donderdag is overleden. Gaston is vooral in Overmere gekend. In 1985 (niet 1995 !) zorgde hij voor het verhaal van 'Frere Pachters' over het begin van de Boerenkrijg, dat Panta Rhei voor de eigen 25ste verjaardag als openluchtspektakel in het gemeentepark speelde. De basis van die productie zorgde later ook voor de opvoeringen van 'Het Witte Paard' op het Donkmeer, met VVV Donkmeer als organisator, en richtte daarna Festivaria op.

 

4 februari 2009

Meer overheidondersteuning voor BINs

Wim De Geest, hoofdcoördinator van de Buurtinformatienetwerken (BINs) in politiezone Berlare-Zele, was maandag met commissaris Van de voorde op het BIN-congres waarop minister De Padt zijn plannen voor de BINs meedeelde. Hij kondigde alvast aan dat die BINs meer ondersteuning zullen krijgen. Zo stelde hij de volgende initiatieven in het vooruitzicht: meer info via de website van de algemene directie Veiligheid en Preventie, sneller doorsturen van e-mails naar BIN-leden vanuit de Communicatie- en Informatiecentra, meer sensibilisering van lokale beleidsmensen om BINs te betrekken bij de uitwerking van het lokaal integraal veiligheidsbeleid, een aanspreekpunt bij Binnenlandse Zaken voor BINs die er met eventuele problemen terecht kunnen, een provinciale werkgroep om de band met het lokale te versterken, en een jaarlijks BIN-evenement waarop informatie kan worden uitgewisseld en goede projecten worden voorgesteld. In de zone Berlare -Zone is sensibilisering alvast minder nodig. Hier werden de eerste BINs uit het waasland opgericht en met vijf BINs in de zone is de werking al sterk uitgebouwd. De Geest ziet deze extra aandacht van de overheid dan ook als een erkenning van het al geleverde werk en van hun doeltreffendheid.

 

4 februari 2009
"Meer PWA'ers gezocht"

Vorig jaar was er volgens een persbericht van OCMW-voorzitter Cooreman een lichte stijging van het aantal mensen dat een beroep deed op een zogenaamde PWA'er: 86 tegenover 82 in 2007. Gemiddeld een twintigtal mensen per maand - waarbij een kleine meerderheid aan vrouwen - kregen zo de kans om bovenop het stempelgeld nog maximaal €185 (= 45 werken in dit stelsel) belastingvrij bij te verdienen. PWA'ers worden onder meer gevraagd voor poetswerk en thuishulp (3036 uur, maar dalend gezien velen nu dienstencheques gebruiken), voor klein tuinonderhoud (2350 uur) en - voor het eerst - voor gezelschapsdienst (25 uur). PWA'ers worden ook door gemeente en scholen ingeschakeld (989 uur). De voorzitter zou het aantal PWA'ers willen zien stijgen: "Men is nuttig bezig, het aantal werkuren is niet hoog en je verdient een extra centje bij". Zowel mensen die PWA-hulp willen inroepen of werklozen die 2 jaar (indien jonger dan 45) of 6 maanden (ouder dan 45) volledig stempelen en PWA'er willen worden, kunnen voor informatie terecht bij PWA-beambte AnVanhove, Dorp 96 (052-428041).

 

1 februari 2009

Debatteer mee over armoede

Het armoedebat dat het GROS woensdag organiseerde is de aanleiding om een nieuw discussiethema op te starten. Geef je mening via een e-mail.

 

januari 2009

 

31 januari - 1 februari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: VKV Aalst - Blauwe Vlam:                                                        afgelast

bullet

4de klasse B:  SK Berlare - Verbroedering Meldert:                                                     2-2                           
Een punt tegen de nu zesde in de stand moet deugd doen, maar of het volstaat ?

bullet

3de prov. B: SKV Overmere - VSV Gent:                                                                       0-1                                               
Tegen de tweede gaf SKVO maar een tegendoelpunt weg, maar ook hier helpt het de ploeg weinig.

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie (de uitslagen van de bekerwedstrijden)

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: LA Doce - Begijn. Wetteren:                                     3-1
Om deze kelderploeg te verslaan (heenronde 1-0 verlies) was een goeie organisatie en knap keeperswerk nodig. Joeri Janssens maakte het verschil met 2 doelpunten. Door deze overwinning komt La Doce op een mooie 6de plaats in het klassement.

bullet

Volleybal
bullet

eerste divisie B heren: Evo Ename - JTV Brigand:                                             1-3                       

bullet

tweede prov. A heren: VC Lochristi-Wachtebeke - JTV Brigand:                      3-1

bullet

tweede prov. B heren: Evo Ename B - JTV Brigand:                                           0-3
De leiders gaan door op hun elan.

bullet

eerste prov. dames:VC Panda's Lokeren A - JTV Brigand:                               1-3            

bullet

tweede prov. A dames: JTV Brigand - Sigivok Sint-Gillis Waas A                     3-2                  

bullet

Handbal

bullet

 Groot-Berlare - Aalst:                                                                                            11-20

 

31 januari 2009

CD&V: "Jaar van de veerkracht"

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van CD&V kondigde plaatselijk voorzitter Steven Baeyens een actieplan aan met meetbare doelstellingen om van de partij een 'vernieuwde en vernieuwde partij te maken, waar Berlare nood aan heeft'. Voor nationaal voorzitster Marianne Thijsen moet 2009 het jaar van de veerkracht worden waarin de partij aantoont dat men sterk staat in moeilijke perioden.

 

31 januari 2009

Wat met SK Berlare ?

Wat al enkele weken 'in de wandelgangen' werd verteld is nu bevestigd: manager Jacques Schreurs stopt de sponsoring van SK Berlare. De economische crisis, die meer aandacht voor het eigen bedrijf noodzaakt, wordt als reden aangegeven. Hij belooft wel om zich zodra mogelijk terug ten dienste van de club te stellen. Zijn beslissing zorgt er alvast voor dat ook trainer Leo Van Der Elst na dit seizoen de club verlaat "omdat de sportieve ambities van SK Berlare voor volgend seizoen niet in overeenstemming staan met die van mezelf". Yves Vanderstraeten volgt hem op. En Bert De Meyer wordt de nieuwe sportieve manager, "wat geen afscheid van de jeugdwerking betekent". Hij benadrukt dat een goede jeugdwerking nodig is om de club verder gezond uit te bouwen. Het bestuur benadrukt alvast de betrachting om het behoud in bevordering te verzekeren.

 

31 januari 209

Schoonaarde-station blijft bereikbaar

Tijdens en infovergadering vorige woensdag over de werken in Schoonaarde werd naar verluidt gezegd dat de aannemer eerstdaags met de vierde fase begint: het deel tot aan de brug. Daarbij wordt enkel een kant van de weg onderbroken, zonder echter doorgaand verkeer toe te laten. De toegang tot het stationsplein blijft gegarandeerd via een alternatieve weg, De parking wordt in twee gedeeld om te vermijden dat het plein als sluikweg wordt gebruikt. Een deel van de parking wordt zo voorbehouden voor wie van richting Schoonaarde (Berlare) komt, een ander voor pendelaar vanuit richting Wichelen (Uitbergen). Deze fase zou in mei moeten eindigen, waarna het deel van de weg tussen brug en centrum aan de beurt komt. Die werken duren tot het bouwverlof. 

 

29 januari 2009

Kruis weer op Overmeerse kerk

Gisteren werden het kruis en de haan weer op de kerk van Overmere geplaatst. Die waren daar zo'n twee jaar geleden bij een storm afgewaaid.

 

29 januari 2009

Armoedebedat

Gisteren organiseerde de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), die ook over de zogenaamde 'vierde wereld' wil sensibiliseren, een debat over armoede in onze omgeving. In het panel zaten zuster Monica Van Kerrebroeck (Vlaams Volksvertegenwoordiger), Staf Nimmegeers (ex-senator), Gunter Cooreman (OCMW-voorzitter) en twee ervaringsdeskundigen (mensen die in armoede hebben geleefd en die een opleiding kregen om te helpen deze mensen 'een stem' te geven) . Moderator was niet: Filip maar zijn zus Ruth Joos (eveneens VRT). Het debat had de bedoeling deze problematiek met 'een andere bril' te bekijken. Vooral door de inbreng van de ervaringsdeskundigen lag er veel nadruk op de niet-materiële problemen van mensen in armoede, en hoe daar eerst moet aan worden verholpen. Tijdens het debat bleek verder dat er intussen een aanzet tot samenwerking is gegroeid tussen het OCMW en het Sint-Martinusfonds, wat onder meer tot coördinatie in de bedeling van voedselpakketten (zie ook 18 januari) en tot gezamenlijke acties om de leefwereld en problemen van mensen in armoede beter te leren kennen. Meer in een nieuw debatthema.

 

27 januari 2009

Berlare stelt ontwerper bosbeheersplan aan

Tijdens een nogal korte gemeenteraad - er was een nieuwjaarsreceptie achteraf - ging de raad akkoord met de aanstelling van een ontwerper voor het opmaken van een bosbeheersplan voor het kasteeldomein. En ook voor de wegenis- en rioleringswerken in de Bontinckstraat mag een ontwerp worden gemaakt. Andere punten op de agenda waren de aankoop van een lichte vrachtwagen en van podiumelementen, de goedkeuring van een overeenkomst met VVV Donkmeer voor de Waterfeesten, de huur van fietsen om aan het toerisme-infokantoor aan toeristen te verhuren en de wijziging van het subsidiebesluit voor het hemelwatergebruik. Meer.

 

27 januari 2009

Uit het politieverslag

bullet

Rijbewijs kwijt
Twee jonge autobestuurders raakten de voorbije dagen hun rijbewijs voor 15 dagen kwijt. Zondagochtend merkte de politie dat een bestuurder uit Ninove, die in de Donklaan een zware verkeersovertreding had begaan, drugs had gebruikt. En gisteren werd een jongeman uit Berlare bij een snelheidscontrole met radar in de Hoogstraat uit het verkeer gehaald.

 

26 januari 2009

Reactie op nieuwsbrief

Er kwam een reactie op de redactionele tekst in de nieuwsbrief die gisteren werd gestuurd naar de mensen die hierop zijn ingeschreven. Daarom komt die nu al op de site, met de reactie. Andere zijn uiteraard nog welkom.

 

26 januari 2009

2778 wandelaars voor Scheldebroektochten

De Scheldebroektochten van de Boerenkrijgstappers lokte 2778 betalende deelnemers, waarvan er alvast 1320 aangaven ook voor de andere wandelingen in het jaarlijkse drieluik in de Donkgemeenten te zullen meedoen. In de drie andere wandelingen die gisteren in de provincie werden georganiseerd haalde men hoogstens 1600 deelnemers. Volgens voorzitter Norbert Sichien ligt dit voor een groot deel aan de inspanningen die de club levert om de kwaliteit, het comfort en de klantvriendelijkheid zo hoog mogelijk te houden, naast uiteraard de mooie wandelomgeving die men hier vindt. De gratis 'dreupel ' (jenever) zal wellicht ook wel hebben meegespeeld.

 

25 januari 2009

Nieuwjaarsrecepties bij meerderheidspartijen

Zowel sp.a als Open VLD hielden vanmorgen hun nieuwjaarsreceptie. Bij sp.a lag de nadruk op het belang om ook in economische crisis de sociale rechten te vrijwaren, "een boodschap die aan de jeugd moet worden doorgegeven".

Bij Open VLD luidde het dat deze partij de enige is die de toekomst met een positieve visie tegemoet wil gaan.

 

24-25 januari 2009

Sport

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Nieuw Hofstade:  afgelast                              

bullet

4de klasse B: Zele - SK Berlare:                                                                                       3-2 
SK verliest weer van het zwarte beest, dat nu nog maar een punt achter staat.

bullet

3de prov. B: SKV Overmere - Serskamp-Schellebelle:                                                  3-2                                           
SKVO houdt drie broodnodige punten thuis. (nog een tegengoal in de 94ste minuut ...)

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van de 19de speelweek

bullet

Volleybal
bullet

eerste divisie B heren (beker):  JTV Brigand - VC Gavere:                                 3-2

bullet

tweede prov. B heren (prov. beker): JTV Brigand (+2) - PNV Waasland B:      3-2                    
een stuntzege tegen een twee reeksen hoger spelende ploeg !

bullet

eerste prov. A dames (prov. beker):Avanti Aalter - JTV Brigand:                       3-0

bullet

tweede prov. A dames: Gevok Gent B - JTV Brigand:                                         1-3

bullet

Handbal

bullet

Dendermonde - Groot Berlare:                                                                             30-11.

 

23 januari 2009

Steekpartij in Sint-Gillis raakt iedereen

De gruwelijke daad vanmorgen in een kinderopvangplaats in Sint-Gillis raakt ook de gemoederen hier. Ook al omdat deze gebeurtenis aangeeft hoe eigenlijk overal dergelijke feiten kunnen gebeuren. Er waren wel geen slachtoffers uit de Donkgemeenten, maar bij de mensen die de kinderen en volwassenen in de ziekenhuizen verzorgden waren er zeker van hier. Om het leed van de familie van de slachtoffers niet nog zwaarder te maken wordt hier niet getracht om daar meer over te brengen.

 

23 januari 2009

Een getuige van een rechtbankjurylid

Het jurysysteem zoals dat in dit land bestaat staat weer ter discussie na de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de zaak Cools. In Koppen was er gisteren een interview met twee mensen die al in zo een assisenjury hebben gezeteld. Vorige dinsdag werden in Zele (ook in Berlare ?) de mensen uitgeloot die eventueel kunnen worden opgeroepen om te zetelen. In 2003 had nkb informatief een interview met iemand van hier die zo een juryervaring had gehad.

 

22 januari 2009

Vernieuwd onteigeningsplan voor Sigmawerken

Het gemeentebestuur laat weten dat minister Crevits een aangepast onteigeningsbesluit heeft gemaakt voor de uitvoering van het Sigmaplan in Uitbergen. In oktober had het gemeentebestuur zwaar geprotesteerd omdat het eerdere onteigeningsplan voor Wijmeers I geen rekening hield met de overeengekomen wijzigingen waarover men maanden had onderhandeld. Door dit aangepaste besluit worden meer dan 30 kadastrale percelen , of ruim 13 ha landbouwgrond, minder onteigend. Burgemeester Gabriëls is alvast tevreden dat men met een constructieve dialoog met het kabinet van Crevits tot een oplossing is kunnen komen. "We hebben zo 30 kadastrale percelen extra kunnen sparen in het belang van de leefbaarheid van Uitbergen.” 

 

22 januari 2009

Congolese handtekening nodig voor weg

Pater De Visscher laat weten dat langs Belgische zijde alles in orde is om de weg van Kikwit tot llebo te vernieuwen. Deze weg loopt door het gebied waar de pater binnenkort gaat werken en zal het gemakkelijker maken om er goederen naar toe te brengen en om landbouwproducten van daar te verkopen. De officiële Belgische ontwikkelingshulpinstanties zorgen voor financiering en uitvoering. Het is wel nog wachten op de Congolese handtekening om de werken te kunnen starten.

De pater kreeg onlangs ook goed nieuws uit Buggenhout. De organisatie "Vastenvoettocht" kon de opbrengst van hun activiteit (€ 625) aan Pater De Visscher schenken..

 

22 januari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: Breughel Wetteren - ZVC La Doce: 2-6,
Na een 2-0 achterstand bij de rust, kreeg La Doce de rode lantaarn toch op de knieën.

 

19 januari 2009

Nieuw kasteelverhaal

Volgens oude verhalen zou er een ondergrondse gang zijn in het kasteeldomein. Wie weet daar meer over ?

En wie kent nog kasteelverhalen ?

 

18 januari 2009

Cultuurraad mikt op cultuurtoerisme

De cultuurraad wil dit jaar werk maken van het meer samengaan van cultuur en toerisme, ook al omdat de nieuw opgerichte gemeentelijke toeristische dienst in het museum aan het Donkmeer wordt gevestigd. Dat was zowat de voornaamste boodschap uit de toespraak van cultuurraadvoorzitster Lieve De Keukeleire tijdens de nieuwjaarsreceptie vanavond. Maar wat de aanwezigen vooral zal bijblijven is het 'optreden' van de jonge violisten (kleuterklas tot 12 jaar) die aantoonden dat Griet Wytynck - die vorig jaar het hoogste peil behaalde in het lesgeven volgens de Suzuki-methode - daar inderdaad resultaat mee haalt. Naast Griet kregen ook Bob Pieters (regie van 'Othello'), Nies Van Steendam (illustraties in dichtbundel "Late Ogentroost" van Lisette Waterschoot), vzw De Sperwer (voor de uitwerking van een i-bikeroute) en de Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare (uitgave van boek 'Van bevrijding tot 2000", intussen in herdruk). (Meer)

 

18 januari 2009

Vredeseilanden: "Zo'n €3000"

Uit de eerste tellingen blijkt dat de actie voor Vredeseilanden, dit weekeinde in Overmere, wellicht zo'n €3000 zal opgehaald hebben. De organisatoren danken alvast de medewerkers en de bevolking.

 

18 januari 2009

"Ook voedselbedelingen in Donkgemeenten"

"We delen ook pakketten uit voor Groot-Berlare, 92 pakketten in totaal. Voor onze komst waren er voor inwoners in Berlare zelfs nog helemaal geen voedselpakketten." Zo stond het deze week in GvA, in een interview met diaken Michel Van Geeteruyen, die met enkele vrijwilligers een klein jaar geleden  Het Noodwinkeltje opstartte.

 

OCMW-voorzitter Gunther Cooreman reageerde verrast toen hierover uitleg werd gevraagd. "Het OCMW zelf deelt twee keer per jaar een voedselbedeling op met de goederen die we van de Europese voedselbanken krijgen. Daarnaast kan iedereen die in acute nood verkeert het hele jaar door terecht in de OCMW-keuken. We weten we ook van een initiatief in augustus, opgezet door het Sint-Martinusfonds in Berlare en zijn er nog bedelingen via een privaat initiatief in Overmere."

 

Drempel
" We hebben al heel wat inspanningen gedaan om de drempel om naar het OCMW te stappen te verlagen. Maar we beseffen dat wie in moeilijkheden verkeert, daar niet graag mee naar buiten komt in de eigen gemeente. Zo gebeurt het dat mensen uit andere gemeenten die wegens betaalproblemen bij Electrabel enkel nog een minimum aan elektriciteit krijgen, hier de kaart komen opladen. Zo zullen er misschien ook mensen van hier daarvoor naar een andere gemeente gaan. En wellicht zijn het ook deze mensen die in Zele om een voedselpakket zijn geweest. Maar dat er hier geen pakketten worden bedeeld, is dus zeker niet juist."

 
18 januari 2009

Woongids

Sinds enkele dagen is in de Donkgemeenten een Woongids ter beschikking. Deze brochure, opgemaakt door gemeente, OCMW en Hulp in Woningnood, gaat over huur en verhuur, kopen en bouwen van een woning, en premies. Het boekje, waarvan papieren versies gratis ter beschikking liggen bij deze diensten en in de bibliotheken, bevat heel wat contactadressen maar geeft antwoorden op vragen zoals over hoe aan een sociale woning te geraken, over de huurwetgeving, hulp voor daklozen, waarop te letten bij koop van woning of grond. De brochure was een van de activiteiten die was opgenomen in het sociale beleidsplan. Het is de bedoeling de brochure regelmatig aan te passen. Daarbij zal men een beroep kunnen doen op de wooncoördinator die de gemeente, samen met Zele, binnenkort in dienst neemt, en die ook deel zal uitmaken van de werkgroep 'Wonen', naast 'Ouderen' en 'Tewerkstelling', een van de drie thema's van dit plan.

 

17-18  januari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Gildenhuis - Blauwe Vlam:                                             1-1.
BV miste een heel pak kansen en dus twee belangrijke punten in de strijd voor het behoud.

bullet

4de klasse B:  SK Berlare - Ternat:                                                                  2-3.
Sterk verweer tegen de derde in de stand, maar dit brengt SK niet terug in de linkerkolom.

bullet

3de prov. B:  Oordegem - SKV Overmere:                                                       4-0
Slecht resultaat tegen een andere ploeg uit de staart van de rangschikking ...

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie de uitslagen van de 18de speelweek. 

bullet

Volleybal
bullet

eerste divisie B heren:  JTV Brigand - Diksmuide:                                        2-3

bullet

tweede prov. A heren: JTV Brigand - Ass'nee Assenede:                            0-3

bullet

eerste provinciale A dames: Hebo Borsbeke/Herzele A - JTV Brigand:     0-3

bullet

Atletiek
Vandaag namen in totaal 434 atleten mee aan de Grote Prijs Julien Van De Velde, verdeeld over 19 wedstrijden, met 22 leeftijdscategorieën.

bullet

seniores heren    9600m

        Naam                                     club      tijd                    geb.jaar

1     Vanslambrouck Tom            EA      30.24                 85   

2     Vanderstraeten Marc           OEH    30.36       Mas   69   

3     Van Poucke Gert                 KAAG    31.12                 85

 

bullet

senioren, junioren en masters dames  48000

1    De Schrijder Selien                VS   16.59         Sen   86   

2    Van Peteghem Ingrid          VITA   18.05         Sen   85   

3    De Coninck Lynn                    VS   18.29          Jun   90

bullet

Volledige uitslag.

16 januari 2009

146 bloedgevers

Gisteren boden zich 146 donors aan voor de bloedinzameling in deelgemeente Berlare. "Dat is, zeker voor een inzameling in januari, een zeer hoog aantal, dat we zelfs wellicht nog nooit hebben gehaald. Meestal komen de meeste donors naar de inzameling in april", aldus een tevreden Lucien De Lathauwer, voorzitter van de Berlaarse Vriendenkring van Bloedgevers. Misschien had een en ander te maken met de brief die het Rode Kruis vorige week nog naar donors had gestuurd om er op te wijzen dat er jaarlijks vele duizenden nieuwe donors nodig zijn om de mensen te vervangen die zich wegens leeftijd of een andere reden niet meer (mogen) aanbieden.

 

15 januari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Futsal (zaalvoetbal) 3de prov. D: ZVC La Doce - United 99 Wetteren: 2-11
Een totale offday van heel het team!

 

14 januari 2009

"De Gucht-amendement" definitief goedgekeurd

Verschillende media melden dat het Vlaamse Parlement vandaag meerderheid tegen minderheid definitief het amendement op het gemeentedecreet goedkeurden waardoor gemeenteraadsleden die Europees Commissaris worden hun plaats tijdelijk kunnen doorgeven. Hierbij wordt telkens herhaald dat dit amendement er kwam voor Karel De Gucht, die volgens de afspraken bij de regeringsvorming eind dit jaar naar de Commissie kan. Zelf houdt hij dat laatste nog in beraad: "Eerst kijken welke bevoegdheid aan de Belgische commissaris wordt gegeven."

 

13 januari 2009

Uit het politieverslag

bullet

Automaat in wassalon opengebroken

Dieven braken de automaat van een droogtoestel op in een wassalon aan de Dendermondsesteenweg in Overmere. Ze slaagden er in de scharnieren aan het toestel te openen en namen al het geld in het toestel mee. 

 

12 januari 2009

Overmeerse kerkkruis gewijd

Gisterenmorgen werd tijdens een plechtigheid het nieuwe kruis voor op de kerk van Overmere gewijd. Het vorige kruis was vorig jaar tijdens een storm vernield. De wijding gebeurde nog veilig op de grond. Binnenkort wordt het kruis op zijn plaats boven op de herstelde toren geplaatst.

 

12 januari 2009

Uit het politieverslag

bullet

Politie als hulpverlener
De politie had de handen vol tijdens de voorbije schaatsdagen. Op het Donkmeer wezen schaatspatrouilles bezoekers terecht die zich op gevaarlijke plaatsen begaven, verplichtten ze handelaars om hun kraampjes van het ijs te halen, hielpen ze bij het terugvinden van GSM-eigenaars en boden ze hulp bij onfortuinlijke vallers. Op zaterdag kon de patrouille een jongen die een voetbreuk had opgelopen met twee 'in beslag genomen' sleden naar de kant brengen en ook zondag werden ze twee keer als hulpverlener ingeschakeld. Langs het meer moesten ze trachten orde te brengen in de parkeerchaos, waarbij automobilisten elkaar letterlijk vast zetten. En uiteraard was er politiehulp nodig om de uittocht wat in goede banen te leiden. 

bullet

Politiecontroles
Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werd een controle gehouden in Berlare en Zele. Daarbij bleek dat verschillende jonge bestuurders te veel hadden gedronken of onder invloed van drugs waren. Dat leidde tot PV's, tot het intrekken van rijbewijzen en in een geval zelfs tot het opsluiten in de 'amigo'.

 

12 januari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bullet

plaatselijke VMF-kerncompetitie: uitslagen van 17de speelweek

bulletVolleybal (van het weekeinde)
bullet

eerste divisie B heren:  VC Argex Duvel Puurs - JTV Brigand:                      1-3
Een goede start van de terugronde.

bullet

tweede prov. A heren: VC Sibok Sinaai - JTV Brigand:                                  3-1

bullet

tweede prov. B heren:  Cosmos Wontergem - JTV Brigand:                          0-3
Deze ploeg blijft onbedreigd leider.

bullet

tweede prov.A dames: JTV Brigand - VC Spectrum Moerbeke A:                2-3

 

11 januari 2009

"VVV Donkmeer blijft verder werken"

VVV-voorzitter Wim Van Beveren ontkent dat de VVV niet meer nodig is, nu de gemeente zelf een toeristische dienst uitbouwt. "De VVV blijft verder werken aan de promotie van het Donkmeer in het algemeen en blijft zelf enkele activiteiten organiseren. Wij hebben een andere functie dan de gemeente die meer infrastructurele initiatieven moet nemen. We zullen zeker verder samenwerken. Zo organiseren wij de Waterfeesten en zullen we ook in het toeristische informatiekantoor bijspringen. Maar het is niet onze opdracht om die echt te bemannen, dat is een infrastructurele taak." Over de vernieuwing in het VVV-bestuur wou hij kwijt dat er een actieve jonge groep is die al voor enkele activiteiten instaat zoals het 'Te lucht, te water, ter Donk' en de kerstboomverbranding. "Maar die groep moet zich nu ook voorbereiden om ook de andere taken op zich te nemen, zoals administratie en secretariaat. Tot zolang zal ook de groep oudere bestuursleden nodig zijn." Over eventuele activiteiten op het Donkijs stelde Van Beveren dat het moeilijk is om die te plannen, gezien de onzekerheid over ijsdikte en duur van het ijs. "Maar de VVV heeft het wel op zich genomen, en betaald, om het ijs effen te maken en zo de schaatspret te verhogen."

 

11 januari 2009

Rode Kruis: "Te weinig medewerkers voor EHBO-post langs Donkijs"

Zoals in 1997 viel op dat er geen hulpdiensten te bespeuren waren langs het Donkijs. Plaatselijk Rode Kruisvoorzitter Vertongen zegt contact met de gemeentelijke administratie te hebben genomen maar dat men daar oordeelde (zoals in 1997, zie archiefartikels) dat het plaatsen van een EHBO-post kon worden gezien als het nemen van verantwoordelijkheid bij eventuele ongevallen. "Wij hebben daarom ook geen eigen initiatief genomen, ook al omdat de plaatselijke afdeling over te weinig medewerkers beschikt om daar een post te bemannen."

 

11 januari 2009

Nieuw OCMW-raadslid

In de rand van de nieuwjaarsreceptie raakte bekend dat Kris Malfliet de voorbije week de eed als OCMW-raadslid heeft afgelegd. Hij volgt Rita Sichien op. Deze wisseling was bij het begin van de legislatuur afgesproken.

 

11 januari 2009

Gemeentebestuur: "Er samen iets mooi van maken"

"2009 wordt een jaar waarin gemaakte plannen worden uitgevoerd" en "Laat Berlare een mooie uitzondering zijn, een gemeente waar wordt samengewerkt om tot een mooie gemeente te komen, ondanks de crisis". Dat waren zowat de hoofdthema's van de burgemeesters Katja Gabriëls en Karel De Gucht tijdens een opnieuw druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie in de Festivalhal. Meer.

 

11 januari 2009

Kasteelverhalen

Het kasteeldomein in Berlare is opnieuw dicht voor het publiek. De volgende maanden wordt eerst overlegd met hogere instanties wat er kan en mag, nadien start de uitwerking, te beginnen met het domein. Intussen komen steeds meer verhalen boven over 'het kasteel', of over 'den bos' zoals het hele domein in de volksmond meestal werd genoemd. Hier staan er al enkele, andere zijn uiteraard welkom. En uiteraard worden ook 'kasteelverhalen' uit Overmere en Uitbergen graag opgenomen.

 

11 januari 2009

Weer brand in camping

De brandweer bevestigde dat het gisterenavond opnieuw heeft gebrand in camping Gamma nabij het Donkmeer. Ditmaal ontstond de brand aan de electriciteitscabine nabij de ingang en dreigde ook een nabijgelegen chalet in vuur te geraken. De brandweer, die een wagen bij de kerstboomverbranding op het Kapelleplein had staan, kon door een snel optreden erger voorkomen.

 

8 januari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bulletMTSA eerste reeks: Blauwe Vlam : wedstrijd van zaterdag wordt uitgesteld.

bullet

Futsal (zaalvoetbal) oefenwedstrijd: BSC Tuinhuis - La Doce: 3-4
Tegen de
jongste winnaar van het tornooi van V.M.D. de gust haalde La Doce het vlot. Volgende woensdag herstart de competitie met een thuiswedstrijd om 22 uur.

 

8 januari 2009

Renovatie stationsplein Schoonaarde

De Dendermondse schepen Dierick liet deze week weten dat met de NMBS een samenwerkingsakkoord zal worden gesloten voor de renovatie van het stationsplein in Schoonaarde. Nog dit jaar wil men een ontwerper aanduiden.

 

8 januari 2009

CD&V tegen wijziging gemeentedecreet

In een persbericht laat CD&V Berlare weten gekant te zijn tegen de wijziging van het gemeentedecreet, waardoor zou worden toegelaten dat een Europees Commissaris ¨voor de periode van dat ambt te worden beschouwd als 'verhinderd' in het uitoefenen van een gemeentelijk mandaat. "Het is duidelijk dat onze titelvoerende burgemeester een decreet wil laten aanpassen ten voordele van zijn eigen situatie. Het feit dat coalitiepartner CD&V niet betrokken was bij de beslissing om dit voorstel in te dienen, maakt duidelijk dat De Gucht een strategisch spel voert in het voordeel van zijn eigen situatie.", schrijft voorzitter Baeyens in naam van zijn partij. Verder stelt het bericht dat dit onfair zou zijn tegenover de plaatselijke bevolking. Het Vlaamse Parlement keurde deze decreetwijziging meerderheid (dus ook CD&V) tegen minderheid goed. Er is wel nog een tweede stemming nodig omdat het VB een tweede lezing vroeg.

 

8 januari 2009

Gedragsregels voor Europese Commissarissen

Ter info, in de Gedragscode voor Europese Commissarissen  (EN, p. 3) staat dat zij geen enkel ander openbaar ambt mogen uitoefenen. Wel mogen zij actief zijn in een politieke partij, voor zover dat hun activiteiten in de Commissie niet compromiteert. Zij moeten de Commissiepresident informeren als zij aan verkiezingen willen deelnemen en, indien zij actief campagne willen voeren, gedurende de periode van de campagne uit de Commissie stappen.

 

7 januari 2009

De Gucht kan gemeenteraadszetel behouden

Verschillende media melden dat het Vlaamse Parlement vandaag het Open VLD-amendement goedkeurde op het decreet over de onverenigbaarheden met het ambt van gemeenteraadslid. Dit amendement moet toelaten dat een Europees Commissaris gedurende die taakuitoefening wordt beschouwd als 'verhinderd' om een eventuele zetel in de gemeenteraad te bezetten. Door deze wijziging kan die Commissaris zich tijdelijk laten vervangen en dan nadien terug naar de gemeenteraad. Naar verluidt waren er bezwaren zowel van coalitiepartners CD&V en sp.a als van de oppositie, omdat zij dit een wijziging vinden die er komt voor Karel De Gucht. Volgens afspraken gemaakt bij de regeringsvorming zou hij in het najaar Commissaris worden. Uiteindelijk stemden de coalitiepartners mee met Open VLD.

 

7 januari 2009

Gemeente informeert over ijsdikte

Het gemeentebestuur laat in een mededeling weten dat het betreden van het ijs op het Donkmeer nog steeds op eigen risico gebeurt. Wel wordt de ijsdikte regelmatig gemeten en op borden langs het meer bekendgemaakt. Gisteren was die 10 cm, wat op stilstaand water als voldoende wordt beschouwd. Men wijst er wel op dat dit niet wil zeggen dat de dikte overal dezelfde is.

 

6 januari 2009

Wandelaars: €2000 voor Kinderfonds

Wandelclub De Boerenkrijgstappers sloot vorige zaterdag met een receptie het tiende werkjaar af. Voorzitter Norbert Sichien kon niet alleen melden dat het aantal leden opnieuw was gegroeid, met 15% tot 212. Maar ook dat ondanks het mindere weer tijdens twee van de drie wandeltochten die men in de Donkgemeenten opzet en die in totaal 7300 deelnemers hadden, opnieuw een bijdrage kon worden gegeven aan het 'Fonds voor kinderen van bij ons'. Dit keer was de cheque €2000 groot. Er werden nog geschenken uitgedeeld: de 820 wandelaars die de drie grote tochten hadden meegedaan kregen een bierpakket en Agnes De Wilde en Norbert Janssens een waardebon omdat zij dit jaar voor de tiende keer op rij de Dodentocht uitstapten. Voor 2009 plant men om naast het normale wekelijkse wandeluurtje een 'start to wandel' te organiseren, om die mensen aan te trekken die wel zouden willen beginnen wandelen maar niet goed weten hoe of zij die angst hebben voor een te snel beginritme. Met die nieuwe reeks zoekt men ook meer leden in de deelgemeenten Berlare en Uitbergen aan te trekken.

 

4 januari 2009

Jeugdraadreceptie: JOC, maar ook andere initiatieven in 2009

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Jeugdraad, vanavond in De Kroon in Overmere, beklemtoonde schepen Temmerman (Open VLD) dat de politiekers hun deel voor het oprichten van een Jeugdontmoetingscentrum (JOC) hebben gedaan: er komen gebouwen ter beschikking. "Maar voor de uitwerking rekenen we op de jeugd, op jonge ouders. Wij kunnen helpen maar het JOC niet dragen. Uiteindelijk behoren wij niet meer tot de jeugd." Jeugdraadvoorzitter Ruud Van De Weghe bedankte alvast voor de ruimte, maar vond niet dat een 'light' versie mocht volstaan en riep dan ook op om er samen meer van te maken. "We zullen wel zien waar we uitkomen". Hij kondigde alvast ook aan dat naast inspanningen voor het JOC ook andere initiatieven aan bod komen dit jaar. Zo wil men in het najaar, bijna halfweg deze legislatuur, een evaluatie maken van wat met de punten die voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn aangebracht al is gebeurd en voor welke eventueel acties nodig zijn om ze alsnog te verwezenlijken. (ruimer verslag)

 

4 januari 2009

Donkijs: "Wachten met organiseren activiteiten"

Er was dit weekeinde een massa volk op en rond het Donkmeer. Het gemeentebestuur blijft echter voorzichtig. "We hebben zeker nog geen officiële toelating gegeven voor welk initiatief dan ook op het ijs en raden ook af om dat voor de komende dagen te doen, zeker zolang niet zeker is of het ijs dik genoeg blijft. Maar we kunnen de mensen ook moeilijk van het ijs houden. De dikte wordt wel regelmatig gecontroleerd en mocht het ijs dunner worden dan zullen we zeker oproepen om van het meer te gaan.", is zowat de officiële houding.

 

4 januari 2009

Ook vrouw overleden na brand

Deze namiddag overleed ook de vrouw aan de gevolgen van de brand in de woning zaterdagmorgen in het Vennepark. Daarbij kwam ook een man om het leven.

 

4 januari 2009

Sport

bullet

Voetbal

bulletMTSA eerste reeks: Blauwe Vlam : wedstrijd afgelast

bullet4de klasse B:  SK Berlare - Schoonaarde (3de prov. B)  (vriendenwedstrijd) 5-0 (rust: 1-0)

bullet3de prov. B: SKV Overmere - Erembodegem:                                                    1-3            

bulletplaatselijke VMF-kerncompetitie: uitslagen van 16de speelweek          

bullet

Volley
bullet

tweede prov. B heren:  JTV Brigand - Argos Waarschoot:                                 3-0
JTV blijft uiteraard leider.       

 

4 januari 2009

Opnieuw brand(stichting ?)

De voorbije nacht, volgens de brandweer kort voor middernacht, brandde een caravan uit op een camping aan de Strijddam aan het Donkmeer. Het parket onderzoekt nog of er, zoals eerder deze week bij de brand van een chalet op dezelfde camping, sprake is van brandstichting. Wel zouden zowel chalet als caravan van dezelfde eigenaar zijn.

 

3 januari 2009

Dode bij woningbrand

Vanmorgen werd de brandweer omstreeks 4.30 uur opgeroepen voor een brand in het Vennepark. De brandweer vond er de bewusteloze lichamen van de bewoners. Ze werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed de man kort na aankomst. De vrouw vecht nog voor haar leven. Het huis werd door de brandweer afgedekt zodat moeilijk te zien is hoeveel schade er is. In een aanpalende woning is er rookschade.

Volgens het parket zou er zeker geen kwaad opzet zijn. Er zou wel sprake zijn van theelichtjes die waren blijven branden toen het koppel ging slapen. Het echtpaar had weinig contact met buren. Er waren wel drankproblemen, waarvoor de man gisteren trouwens nog door de politie werd meegenomen.

 

1 januari 2009

Schaatsen op het Donkmeer

Vandaag en ook al gisteren werden schaatsers opgemerkt op het Donkmeer. Er wordt gezegd dat het ijs al zo'n 8cm dik zou zijn. Wellicht geldt zoals in het verleden dat men zich op eigen risico op het ijs begeeft. Het is nu af te wachten of het nog voldoende blijft vriezen om toeristische initiatieven op het meer te kunnen opzetten. Lees ook over wat vroeger zoal gebeurde in enkele archiefartikels (zie 1991, 1996 en 1997).

 

1 januari 2009

Vuurwerk maar ook vandalisme

Tijdens de nacht van oud naar nieuw was er niet alleen minstens 20 minuten vuurwerk te horen. Naar verluidt maakten sommigen van het geluid gebruik om ruiten in te gooien van een woning in aanbouw aan de Waterhoek (en niet Quôte). De daders vluchtten in de velden toen een wagen voorbijreed.

(Aanvulling:) Het Nieuwsblad meldt op 3/1 dat het al de vijfde vandalenstreek zou zijn.

 

1 januari 2009

Kerstwandeling smaakt naar meer

Wegens ziekte kon het verslag over de kerstwandeling pas vandaag op de site worden gezet. Meer.

 

1 januari 2009

Wie heeft JOC-ideeën ?

De werkgroep JOC zette in de jongste Infogem en op hun website een oproep om voorstellen in te sturen voor de verbouwingswerken aan het gebouw dat - als alles goed gaat - in september of december het Jeugdontmoetingscentrum moet worden. Het plannetje vermeldt wel niet wat de 'dragende' muren zijn, een gegeven dat toch wel belangrijk is bij de bepaling van de mogelijkheid en kostprijs van een voorstel. Deze oproep is echter vooral belangrijk om te peilen naar de bereidheid van de jeugd uit de Donkgemeenten om zich actief achter dit initiatief te scharen. Mocht blijken dat die er niet is dan is de kans groot dat het beleid oordeelt dat er te weinig belangstelling voor is, en het dus ook niet de moeite loont om er veel kosten in te stoppen. De oproep van de Jeugdraad mag dus ook worden gelezen als: Wil de jeugd van Berlare nog dat er in de gemeente infrastructuur komt voor de jeugd of niet ? (zie ook het forum op deze site, waar nog plaats is voor reacties.)

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 18/11/09. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.