Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Podium-verslagen 2008

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Podium-verslagen
Festivaria

 

Omhoog 

Hier staan korte verslagjes, van de redactie of ingestuurd door lezers van nkb informatief over opvoeringen in Stroming of in andere zalen in de Donkgemeenten, of zelfs van waar ook waar mensen van hier aan hebben meegewerkt. Zag jij een voorstelling waar je je mening over kwijt wil. Het moet niet lang zijn. Gewoon doen ! Je bent wel zelf verantwoordelijk voor wat je schrijft, en 'op de man/vrouw' spelen wordt geweerd.

28 december: Kerstwandeling met toneel, opgezet door enkele wijkcomités - Wouter Dierinck

Na een jaartje rust vond het Sint Annacomité opnieuw de moed om met een aantal nieuwe mensen het kerstverhaal nieuw leven in te blazen. Zij kregen daarbij de medewerking van de wijkcomités van Gaver-Koolstraat en van de Bloemenwijk.

Het opzet was om op zondag 28 december een kerstwandeling te houden waarbij tussendoor enkele taferelen van het klassieke kerstspel zouden worden opgevoerd. De opendeurdagen van het kasteel van Berlare werden gebruikt om in 'originele' klederdracht uit het jaar 0 promotie te maken en als startplaats voor de wandeling.

Voor de initiatiefnemers was het zondag lang koffiedik kijken naar hoe groot de belangstelling zou zijn. Wie kwam alleen voor het kasteel, en wie zou ook meestappen ? En dat laatste bleek goed mee te vallen: zo'n 150 schreven zich in.

Voor het democratische inschrijvingsgeld van € 2,50 kregen de deelnemers warme chocomelk, een suikerwafel, een tas soep, en glühwein. Voor de dapperen was er ook een 'druppe'l. En onderweg waren er natuurlijk de vier taferelen "op locatie".
Wellicht ook door het koude weer zat de pas er goed in. De organisatoren hadden gepland om alle deelnemers rond 19u aan het Sint Annaplein te verzamelen voor de apotheose met de geboorte van het kindje Jezus. Maar iedereen was er al omstreeks 18u. Om niet iedereen een uur in de kou te laten staan werden de ouders van het kindje dat Jezus zou spelen gevraagd om vroeger te komen, en werd ook de soep vroeger bedeeld.

Reacties achteraf wijzen er op dat al naar een vervolg wordt uitgekeken. Vooral de samenwerking bleek deugd te hebben gedaan. Zoals een van de sterkhouders zei: "Voor de eerste keer in jaren had ik het gevoel dat ik er niet alleen voor stond.".De initiatiefnemers hopen dan ook dat dit nog meer wijken zal aanzetten om volgend jaar mee te stappen "op weg naar eenheid", het thema van dit jaar.
 

7 november: 'De vrek' (premičre) door Collectief Decorum in Stroming

Na het ernstigere WO-1 verhaal vorig jaar bracht dit vorig jaar opgerichte gezelschap dit keer een aangepaste versie van wat Moličre juist 340 jaar geleden een eerste keer opvoerde. Wist de groep dat er juist nu een  financiële crisis zou zijn ? Bovendien bleek opnieuw dat de keuze van het stuk past bij de mogelijkheden van de, nu met vrouwen uitgebreide groep. De vrek leek perfect op het lijf geschreven van een hyperactieve Dirk Meesens (voor alle duidelijkheid: dan hebben we het niet over de gierigheid van het personage). Of politicus Steven Baeyens juist daarom geschikt was voor de rol van Valčre laten we aan uw oordeel over. En ook de 12 andere acteurs brachten hun rol met overtuiging. En bij de premičre zorgde een kleinzoon van Dirk van uit het publiek nog voor een extra komische noot, door zijn grootvader gelijk te geven, toen die zei: 'ik word hier gek van'.. Lut Verhulst regisseerde ook nu en bewees opnieuw hoe belangrijk de aandacht voor details is. Dat bleek ook uit het decor. In de Ignace De Wildezaal zijn de mogelijkheden heel beperkt. Om dan met enkele elementen zowel een huiskamer als een tuin te suggereren is niet eenvoudig. Het wegneembare schilderij is alvast goed gevonden.

Nog opvoeringen op 8, 9 en 10 november, telkens om 20 uur. Kaarten bij Dirk Meesens (052 42 36 85).

16 april: 'Othello' (algemene repetitie) door Panta Rhei, in een regie van Bob Pieters -
Gemeentelijke feestzaal Overmere

Shakespeare brengen in een gemeente. Het doet op zich al huiveren. En toch durfde het bestuur van Panta Rhei het aan. Het bleek een berekende gok want met regisseur Bob Pieters, de tien acteurs die het brengen - een mix van ervaren mensen en nieuwe spelers -, en al wie achter de schermen nodig is, hebben ze duidelijk het nodige talent in huis om er een geslaagde vertoning van te maken. Zeker het tweede deel houden emoties, tragiek en drama zelfs de meest sceptische toeschouwer over dit soort theater in de ban.

Het verhaal van de moor Othello, generaal van de vloot van Venetië, gelegerd in Cyprus en getrouwd met Desdemona, die ten onder gaat door het leugens van Iago is genoegzaam gekend. Het brengen blijft toch nog altijd een avontuur en vooral met de vele jongere spelers een echte uitdaging.

Bob Pieters koos voor een eenvoudig decor dat enkel door panelen te verschuiven aangeeft dat men zich in een andere ruimte bevindt. Dat maakt het iets gemakkelijker om zich als kijker te concentreren op de toch niet zo eenvoudige tekst. Het is uiteindelijk geen billenkletser. De acteurs brengen het er schitterend van af en zorgen er voor dat iedereen gespannen en stil geconcentreerd blijft kijken: men wil weten hoe het afloopt. En het stuk blijft echt 'hangen'. De bril als steeds weerkerend attribuut geeft een extra dimensie aan het verhaal. De boodschap is duidelijk: zorg dat je de juiste bril aanhebt om wat je wordt verteld en getoond in de juiste context te kunnen plaatsen. Het is een zeer actuele boodschap.

De reacties na de algemene repetitie waren zowel bij de ploeg als bij de mensen die er bij waren overwegend positief. Het blijft uiteraard een moeilijk stuk dat op een moderne wijze wordt gebracht. Niet iedereen is daar voor. Algemeen was wel de lof over de geleverde prestatie. Ook bij de acteurs was er duidelijk opluchting na de reacties. Het resultaat van vier maanden intensieve voorbereiding was niet voor niets geweest. "Het was zwaar maar een regisseur als Bob, die zoveel vertrouwen geeft, zorgt er voor dat iedereen het beste geeft", zei Margriet D'Hollander die de zware Desdemona-rol met verve brengt. Lokeraar Tom Ysewijn, die een letterlijk en figuurlijk niet volledig zwarte Othello op scčne zet, was door Bob aangezocht na zijn rol in MacBeth in Lokeren. "Nee, ik heb geen echte toneelopleiding gehad, maar speel wel in verschillende groepen om zo verschillende ervaringen op te doen. En die valt bij Panta Rhei alvast heel goed mee." Ouderdomsdeken Luc Vernimmen (Brabantio) had vooral woorden van lof voor zijn jonge medespelers. "Het is prettig om te mogen ervaren dat we sterke opvolgers hebben." Zijn dochter Livia (Emilia), die intussen ook al wat toneelwatertjes heeft doorzwommen, toont opnieuw dat ook zij gerust bij professionele gezelschappen een plaats zou kunnen krijgen. Jef Coppieters overtuigt als de valse Iago. Bob De Schutter (Cassio) toont opnieuw wat hij in zijn mars heeft.  Koen Blanquaert (Roderigo) is een waardig toneelopvolger van vader Roger. Greet Pieters (Bianca), Siegbert Van Wichelen (Montano) en Rudi Suwyns (hertog van Venetië) komen minder op maar tonen dat ook de bijrollen in een stuk als dit heel belangrijk zijn, en voor meer kunnen worden gebruikt dan hun eigenlijke rol.

Voorstellingen op 18, 19, 25 en 26 april (20 uur) - kaarten: 0474 68 32 55.

18-19 januari: Nieuwjaarsconcert De Verenigde Vrienden - Gemeentelijke feestzaal Overmere
Zaal en muziek in Far Weststijl - Wim De Geest

Zowel vrijdag als zaterdag dienden heel wat stoelen bijgezet om alle geďnteresseerden in het nieuwjaarsconcert een plaats te geven. De fanfare had de avond in het teken van Far West gezet, en dat bleek al door de inkleding van de zaal. Die had veel weg van een saloon, de tipi stond aan het podium en bij de muzikanten waren verschillende cowboys en indianen. En uiteraard was ook de muziek aangepast. De prachtige Morricone-muziek uit de westerns van Sergio Leone ("The Good, the bad and the Ugly", "Once upon a time in de West") en het thema uit "Dances with Wolves" bezorgden het publiek kippenvel. Het 40-koppig orkest, waarvan de meesten uit Overmere zelf, zetten het nieuwe jaar zo op een gepaste wijze in. En vermits verschillende muzikanten jonge recruten uit de eigen muziekschool zijn, is het liedje van de fanfare duidelijk nog lang niet uitgespeeld.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

 

Verkiezingen 10/06/07

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 14/12/08. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.