Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Kevin De Rouck: Orvalambassadeur

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Mensen in het nieuws
Ik ben fier op ...
Onze emigranten

 

Omhoog 

Trouwe bezoekers van het Cultuurcafť weten dat Orval er een speciale plaats heeft. Dat werd ook opgemerkt door de paters van de Orvalbrouwerij. Mede hierdoor werden Kevin en Nikki De Rouck al verschillende jaren erkend tot Orvalambassadeur, en eind 2010 zelfs tot een van de 17  ambassadeurs 'Cum Laude'.

 

2009

Eind 2009. Het Cultuurcafť werd door de paters die het Orvalbier brouwen nu ook erkend als Ambassadeurs Cum Laude. Er werden dit jaar maar 17 dergelijke erkenningen uitgereikt. Kevin en Nikki zien het als een erkenning voor de manier waarop ze met Orval en met de Orvalklanten omgaan. "Die trachten we inderdaad zo goed mogelijk te informeren over wat men kan bestellen en wat de verschillen zijn. Zelf aanwezig zijn in de zaak en de manier van opdienen zijn eveneens belangrijk. En wellicht speelde sterk mee dat we echt oude Orval liggen hebben. Vijf jaar terug zetten we onmiddellijk enkele bakken opzij, die we nu beginnen aan te bieden. Het was een investering, maar die loont zich nu."

Zij hopen er nu op om binnen drie jaar kans te maken op de hoogste onderscheiding, de Magna Cum Laude, die men slechts een keer kan krijgen en een titel waarmee men, behalve als na echt grote fouten, van dan af mag blijven mee uitpakken. "Om daarvoor in aanmerking te komen moet men drie keer als ambassadeur cum laude worden erkend. Maar er is ook de regel dat er om het jaar een horecazaak uit Vlaanderen en WalloniŽ de eer krijgt. Dit jaar werd het Bistro Leo uit Bastogne, volgend jaar een Vlaams, maar te vroeg voor ons zodat we tot eind 2012 zullen moeten wachten. We gaan er zeker ons best voor doen. Zo denken we er aan om een groter evenement rond Orval op te zetten. Er zijn al wat ideeŽn, voorstellen zijn nog altijd welkom."

 

2007

Eind 2007. Kevin en Nikki De Rouck, uitbaters van het Cultuurcafť in Stroming, mochten onlangs voor het derde opeenvolgende jaar naar de brouwerij in de abdij van de paters in Orval, om er het getuigschrift en het e-mailplaatje van Orvalambassadeur op te halen. En daar zijn zij duidelijk fier op.

 

Wat is dat eigenlijk: een Orvalambassadeur ?

"De Brasserie díOrval richtte deze erkenning in 2001 in. De paters willen hiermee de horecazaken belonen die het jaar er voor aan drie voorwaarden voldeden:

  1. Duidelijk het onderscheid maken tussen een oude en jonge Orval. Een oude Orval moet tot minstens zes maanden na het bottelen in het flesje blijven. Daardoor is het bier volledig uitgesuikerd. Dat is onder meer belangrijk voor diabetespatiŽnten. Een oude Orval is tevens minder bitter. Op de kaart moet vermeld staan dat men oude en jonge aanbiedt, en dit verschil ook aan de klanten uitleggen. 

  2. De service is belangrijk. Dat omvat onder meer een proper en origineel glas aanbieden, volgens de regels correct uitgieten of -  zoals wij doen - de klant laten uitschenken, het etiket naar de klant richtenEn natuurlijk de zichtbaarheid van het bier in de herberg verhogen door onder meer borden, toogmatjes, enz.

  3.  Een evenement organiseren met betrekking tot Orval.

Het heeft dus eigenlijk niets met de omzet in Orvalbier te maken. Als je in aanmerking wilt komen, moet je de Brasserie verwittigen. Die beslissen na een gesprek en een bezoek aan de herberg of je je kans mag wagen. Na een jaar volgt dan de evaluatie. Let wel, er worden bijna geen nieuwe kandidaten meer aanvaard omdat men het aantal tot een 300-tal wil beperken.

 

In de horeca heeft dit ambassadeurschap intussen al een zekere faam verworven. Omdat men er mag van uit gaan dat wie een goede service biedt voor Orval, dat ook voor de andere producten in de zaak zal doen, vergelijken sommigen het al met de Michelinsterren voor restaurants, maar dat is toch nog wat anders."

 

Wat zette je eigenlijk aan om naar dat ambassadeurschap te streven ?

"Het helpt zeker om in contact te komen met de betere horecazaken. En om zo kennis aan elkaar door te geven. Uiteraard helpt het voor de eigen naambekendheid, en zo ook van de gemeente."

 

Hoe gebeurt de uitreiking van het ambassadeurschap ?

"Alle uitgekozen ambassadeurs worden op het einde van het jaar uitgenodigd in de abdij van Orval. Tijdens de receptie krijgt iedere ambassadeur een e-mailleiplaatje dat ze in de eigen zaak moeten ophangen om het ambassadeurschap aan te tonen.  Daarna krijgen alle ambassadeurs door de Brasserie een wel heel grote maaltijd aangeboden. "

 

Is dit nu het hoogste wat je kan bereiken ?

"Er bestaan drie niveaus. Wie minstens drie jaar ambassadeur was, mag meedingen naar de titel 'Cum Laude'. Die gaat elk jaar naar hoogstens 20 ambassadeurs. En dan is er nog de hoofdtitel: 'Magna Cum Laude', die maar naar een uitbater gaat, gekozen uit drie 'Cum Laude's die het jaar ervoor werden geselecteerd om in aanmerking te komen.

Omdat we dit jaar de derde keer als ambassadeur zijn erkend, komen we volgend jaar in aanmerking voor een 'Cum Laude'. En dat gaan we zeker trachten te bereiken.

 

We kregen alvast al lof van de uitbaters van 'De Heeren Van Liedekercke', een restaurant in Denderleeuw, en de allereerste Magna Cum Laude in 2004. Zij waren blijkbaar al een paar keer incognito in het Cultuurcafť geweest, en waren zeer tevreden over ons. Ze hadden zelfs een brief naar de directeur-generaal gestuurd met verschillende opmerkingen over hoe men ambassadeur kon worden. En daarbij een compliment van jewelste. Ze vonden dat wij meer dan vele andere bedrijven eigenlijk nu al in aanmerking hadden moeten kunnen komen voor het 'Cum laude', in plaats van daar nog een jaar te moeten op wachten.
 

Je zei dat het helpt voor de naambekendheid van de gemeente. Hoe is deze titel voor de Donkgemeenten belangrijk ? 

"Er zijn nu 267 ambassadeurs in BelgiŽ en 73 buiten BelgiŽ.  Wat sowieso toch niet veel is. Wij zijn de enige ambassadeur in Berlare en omliggende gemeentes.  Dan moet men al naar Lede, Wetteren, Lebbeke, met elk ook maar een ambassadeur, of naar steden zoals Aalst en Gent, waar er dan wel verschillende zijn. Je gelooft me zeker wel als ik zeg dat maar raar wordt opgekeken als men bij de ambassadeursbijeenkomst naar de plaatjes kijkt en daar 'Berlare' ziet hangen. 'Waar ligt dat in godsnaam', klinkt het dan. En niet alleen bij de Walen, ook bij Vlamingen, jawel, zelfs bij Oost-Vlamingen.  Wij zijn daar fier op, met onze gemeente te kunnen uitpakken. En niet alleen tijdens die bijeenkomst. Bij alle ambassadeurs liggen boekjes waarin alle ambassadeurs zijn vermeld, dus ook wij en Berlare. En het is al gebeurd dat  wij mensen die omwille van dit ambassadeurschap bij ons komen drinken, kunnen doorverwijzen naar een restaurant in de gemeente. En regelmatig kunnen we informatie geven over het programma in Stroming."

 

En hebben jullie er naast de professionele erkenning ook persoonlijk iets aan ?

"Tijdens die ambassadeursbijeenkomsten hebben we al heel wat interessante mensen ontmoet. Morgen vertrekken wij (interview afgenomen voor kerstmis, nkb) naar de 'Hems', ambassadeur in Londen. We doen hem 6 Orvalglazen mee, omdat hij bijna zonder zit. Vorig jaar zijn we zo naar 'Le Trappiste' geweest, de ambassadeurs in Parijs. In Orval zaten we vorige jaar met hen en met de Milanezen aan tafel. Zie je ons daar al tussen zitten, wij van Berlare ?"

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje VÓrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 18/11/09. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.