Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Cultuurraadreceptie 2009

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Ken je gemeente
Met pen, computer ...
Officiele cultuur
Met verf, laspost, foto, ...
Op het podium
Met stem en instrument
cultuur: archiefagenda

 

Omhoog 

Het was wat wachten op de start van het programma van de cultuurraadreceptie. Karel De Gucht zou immers nog komen. Tot een telefoontje leerde dat hij ziek diende af te zeggen. Wat Katja GabriŽls bij haar insprongspeech deed zeggen: "Voor het eerst in twee jaar voel ik me echt de vervang-burgemeester". Maar toen waren de culturele vermeldingen en de vooruitzichten voor 2009 al bekend.

Het plaatselijke muzikale gezelschap Four Roses mocht de spits afbijten. Zij kwamen nog enkele keren met - hoewel uit de jaren van en kort na WO 1 - toch herkenbare melodieŽn.

Voorzitster Lieve De Keukeleire stuurde de eerste wensen. Die gingen vooral naar al wie zich in het verenigingsleven inzet, die naast een goede gezondheid veel zin voor initiatief, actie, gedrevenheid en boeiende activiteiten kregen gewenst. Uit haar overzicht van het 75-tal aangesloten verenigingen bleek een ruime waaier die zich in deze gemeente bevindt "en die nog steeds groeit".

Van 2008 had ze vooral Berlare Zingt (dit jaar op 11 juli op het Uitbergse dorpsplein), de Donk verbeeld(t) en de opendeurdagen in het kasteeldomein onthouden. "Deze en andere activiteiten bewijzen dat de Donkgemeenten rijk is aan sites om mensen samen te brengen, te vieren en te genieten." Over de adviesfunctie van de cultuurraad zei ze dat de raad was gevraagd om mee het kunstwerk te kiezen voor het nieuwe OCMW-rusthuis. Ze benadrukte dat de raad enkel advies geeft en dat het gemeentebestuur de beslissingen neemt.

Voor 2009 had ze het vooral over het samengaan van cultuur en toerisme. Dat wordt in de hand gewerkt doordat de nieuw opgerichte gemeentelijke toerismedienst in het museum aan het Donkmeer wordt gevestigd "onder het oog van de Franse inspirators van de Verlichting, de mensen die nieuwe inzichten over de maatschappij hadden gebracht". En voor wie dacht dat zo een samengaan enkel kan in grootsteden, legde ze uit dat ook hier kansen zijn voor cultuurtoeristische activiteiten die men nog rustig kan beleven, zonder dat men eerst moet reserveren. "En bovendien kunnen deze activiteiten leiden tot aangename economische neveneffecten (lees: tewerkstelling) en tot kansen op participatie." "Maar, verduidelijkte ze achteraf aan deze site, of de cultuurraad echt de motor hiervoor kan zijn ? Hopelijk hebben anderen vanavond goed geluisterd." De verenigingen kregen alvast de opdracht mee om deze uitdaging met 'verlichte' ideeŽn aan te gaan.

Schepen voor Cultuur, Anne-Marie De Lausnay kon aankondigen dat er dit jaar een onderdeel van een poppentheaterfestival naar Berlare komt, dat er opnieuw een openluchttentoonstelling langs de Schelde wordt uitgewerkt, en dat het subsidiereglement wordt herzien. Bob Pieters, die binnenkort communicatieambtenaar wordt, werd bedankt voor al het werk dat hij de voorbije jaren voor de ontwikkeling van cultuur had geleverd.

De culturele vermeldingen dan.

bulletGriet Wytynck kreeg de eerste van een reeks van foto's van Marc Van Gysegem omdat zij vorig jaar het hoogste peil had bereikt in het lesgeven volgens de beroemde Suzukimethode. Hierbij leren kinderen al van heel jonge leeftijd om op een auditieve wijze viool te spelen. Het was 15 jaar geleden dat in BelgiŽ iemand dat peil had bereikt. En dat de methode werkt demonstreerden enkele leerlingen uit de muziekschool van Zottegem. Vier leerlingen uit de 2de en 3de kleuterklas toonden dat zij de viool al perfect kunnen aannemen en de verschillende snaren bespelen. Haar eigen dochter (1ste leerjaar) en een vriendinnetje uit het derde leerjaar, brachten met slechts drie jaar les volgens deze methode al een prachtig stukje Brahms laten horen. En wat de 12-jarige leerlinge deed met een Sonate van Haydn, daar zullen velen heel wat jaren 'klassiek' conservatorium voor nodig hebben.
bulletBob Pieters kreeg een vermelding voor Othello-regie bij Panta Rhei. Luk Vernimmen herinnerde er aan dat Bob ook als acteur al zijn sporen had verdiend. Bob zelf kon er niet zijn. Zijn vervanger Tom Ysewijn (die Othello had vertolkt) maakte er een originele speech voor gemaakt.
bulletNies Van Steendam had de tekeningen gemaakt voor de dichtbundel "Late Ogentroost" van Lisette Waterschoot. Het resultaat kreeg heel wat positieve reacties. Nies en Lisette vertelden achteraf te hopen dat dit uitgevers zal aanzetten om  nog meerdere boeken uit te geven.
bulletFrancky Van Hee mocht namens de vzw De Sperwer een vermelding ontvangen. Deze vzw houdt met enkele mensen met een verstandelijke beperking aan het Donkmeer een fietspoetsdienst open. De vzw had vorig jaar het initiatief genomen om een i-bikegids te maken: een toeristische gids bij een fietsroute waarbij men op een i-pod informatie hoort over wat men voorbijrijdt.
bulletDe Berlaarse Heem- en Oudheidkundige Kring, tenslotte, mag een foto van Van Gysegem in hun lokaal hangen voor het uitgeven van hun fotoboek over het leven in Berlare tussen de bevrijding in 1945 en 2000. Het boek is trouwens uitverkocht en in herdruk.

Burgemeester GabriŽls mocht afsluiten. Ze dankte op haar beurt allen die zich inzetten voor het culturele leven in de gemeente en voor de verdere uitbouw van een culturele gemeente.

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

 

Verkiezingen 10/06/07

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje VÓrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 07/01/09. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.