Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Verhalen uit Anglesea

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Mensen in het nieuws
Ik ben fier op ...
Onze emigranten

 

Omhoog 

Jo De Smet woont al enkele jaren met echtgenote Elise en intussen twee kinderen, Amelia en Elke, in het Australische Anglesea, aan de kust bij Melbourne. Hij bracht al enkele verhalen.

8 februari 2009
Zware branden: Anglesea in alarmfase

De branden in AustraliŽ zorgen voor een steeds stijgend aantal doden en voor grote verwoestingen. Ook uit de Donkgemeenten zijn er mensen die ginder wonen. Het verslag van Jo.

 

"Dit is iets dat we hier nog nooit gezien hebben. Het weerbericht van vorige week donderdag en vrijdag waarschuwde voor hoge temperaturen in Victoria. We hadden toen al enkele dagen temperaturen van meer dan 40 graden gehad, waardoor het het land hťťl droog lag. Het is trouwens al weken geleden dat we hier een goeie regen gezien hebben." Meer.
 
Zaterdag was het "total fire ban". Dat betekent dat je geen vuur kan maken, geen gereedschappen kan gebruiken die vuur maken, en wanneer je vuur ziet het direct moet melden aan de politie/brandweer. 's Morgen lag de temperatuur rond de dertig graden, en wij dachten dat het niet veel warmer zou worden. Maar omstreeks 11.30 uur begon het hier plots te waaien vanuit het noorden. 10 minuten later was het al 45 graden. Wij konden het echt niet geloven. De wind was zo sterk dat het bijna voelde alsof je voor een vuur stond. Op de radio begonnen verslagen binnen te komen van bushfires in het noorden van Melbourne en in het Westen van Victoria.

Het nieuws zondagmorgen was heel somber. Toen meldde men al 30 doden en 100 huizen verwoest. En die aantallen bleven tijdens de loop van de dag maar stijgen. De beelden op tv waren schrijnend. De verhalen van mensen die de situatie overleefden zijn ongelooflijk. Veel van de doden zijn mensen die met de auto probeerden te vluchten. De rook is zo dik dat mensen hun oriŽntatie verliezen, vast geraken, en in hun auto verbranden. De televisie toont beelden van autowrakken aan de kant van de weg.

Anglesea aan de kust (great Ocean Road), waar wij wonen is een "high Risk" gebied. Ik ben hier bij de locale brandweer (CFA = Country Fire Authority) en wij verwachtten dat het hier ook zou branden. Gelukkig zijn we ervan gespaard gebleven. In de jaren 80,  kwamen er 75 mensen om het leven tijdens wat nu de Ash Wednesday Fires genoemd. Anglesea was toen een van de zwaar getroffen dorpen.

 
De echte grootte van de ramp zal pas de volgende weken duidelijk worden. Er is nu wel al nood aan financiŽle steun voor de getroffen families. Men vraagt ook bloeddonors om de vele slachtoffers met brandwonden te kunnen helpen. Indien er mensen uit BelgiŽ willen helpen, dat kan via het Rode Kruis (www.redcross.org.au)."

22 februari 2006
Zwaar ongeval en voorstel voor reis

Bedankt voor de nieuwsbrief, waardoor we op de hoogte te blijven van wat er daar in Berlare gebeurt.
Gelukkig geen slachtoffers in de brand, hier (in Mildura, in North West Victoria, aan de grens met New South Wales) daarentegen hebben ze het meest vreselijke verkeersongeval gehad. Een man reed zaterdagavond met zijn wagen in een groep jongeren die op het voetpad aan het wachten waren. Vijf tieners kwamen ter plaatse om het leven, een zesde stierf later in het ziekenhuis aan de verwondingen.
Je kan meer over lezen op de ABC website.
In Anglesea is het ondertussen heel wat rustiger (na de drukke eindejaarsperiode in het toeristische Anglesea, nkb). De meeste vakantiegangers zijn terug aan het werk, we hebben het strand soms terug voor ons alleen. We hebben geluk dat we hier kunnen wonen. Denk je dat er vanuit Berlare interesse zou zijn voor een groepsreis in AustraliŽ, met een Berlaarse gids? Ik zie dat wel zitten...

27 december 2005
Jo vertelt hoe AustraliŽrs de eindejaarsperiode vieren. Lees hier.

21 december 2005
Rellen beperken zich vooral tot Sydney

Er zijn hier  wat rellen geweest vorige week. Het was eigenlijk allemaal begonnen toen een groep Libanese jongeren 2 surf life savers hadden aangevallen zonder provocatie. Ik heb hier zelf in Anglesea nog niet veel gemerkt. De rellen waren voornamelijk in Sydney. Ik denk ook dat de combinatie van alcohol en zonneschijn niet veel heeft geholpen om de hoofden koel te houden. De politie in Sydney heeft de handen vol gehad, en ze controleren nog altijd wagens, en personen die naar de rellen-wijken willen gaan.
Dus weinig redenen om jullie druk te maken. Ik denk ook dat AustraliŽrs soms denken dat die dingen (zoals  racisme) enkel in andere landen voorkomen en nooit in AustraliŽ. Wel ze hebben nu gezien dat ook hier heel wat mensen problemen hebben met mensen van andere afkomst.
Maar wij stellen het hier allen goed.

 

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

 

Verkiezingen 10/06/07

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje VÓrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 27/01/09. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.