Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

 Kinderfonds

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog
Hoe integreren ?
Fonds-inkomsten

 

 

 

Hoe helpt het Fonds ? - 15 jaar Kinderfonds

2016 - Het 'Fonds voor kinderen van bij ons' is gestopt. De reden: de mensen die het Fonds zo lang hebben aangehouden vonden niemand om hen op te volgen.

Een fonds voor kinderen uit de Donkgemeenten

Sinds 1995 bestaat in de Donkgemeenten het 'Fonds voor kinderen van bij ons'. De eerste bedoeling was gezinnen met zwaar zieke of gehandicapte kinderen bij te staan zowel voor medische zorgen als om de kinderen aan activiteiten deel te laten nemen en zo beter te integreren. Intussen is die werking uitgebreid naar andere gezinnen die het moeilijk hebben om hun kinderen alle kansen te geven. Uitgangspunt is dat eerst officiële instanties hun werk moeten doen en dat het Fonds bijspringt voor gezinnen die door de mazen van het net vallen of voor extra kosten die deze niet kunnen dragen.

Om te kunnen helpen zetten de Fonds-vrijwilligers zelf verkoopacties op, zoals de veertiendaagse pannenkoekenbak en de aanwezigheid op kerstmarkten. Daarnaast rekenen zij op de financiële hulp van de verenigingen en inwoners van de gemeente.

Zo bepaalt de bevolking zelf in hoeverre het Fonds inwoners uit de eigen gemeente kan helpen.

En de bevolking heeft dat begrepen. Van bij de oprichting kreeg het Fonds al steun van tal van verenigingen, over deelgemeente-, ideologische of andere grenzen heen. Daarnaast waren er schenkingen, van privé-personen, van verenigingen die ophouden en hun overschot naar het Fonds storten. Het Fonds was zelfs de aanzet voor de oprichting van een motorclub die tussen 1998 en 2001 jaarlijks een motorrit opzette. Jaarlijks stijgt ook de medewerking van de verschillende scholen uit de gemeente.

Wie dat wil kan worden opgenomen in de lijst van schenkers (zie Fonds-inkomsten).

Hoe helpt het Fonds ?

Gezinnen die al minstens een jaar in de Donkgemeenten wonen en die niet of onvoldoende terecht kunnen bij officiële hulpinstanties, daar is het Fonds voor. Daarnaast rekent het Fonds op informatie van mensen die beroepshalve deze gezinnen en hun noden kennen. Zelf probeert het Fonds de regels zo soepel mogelijk te houden, juist om de gezinnen die het echt nodig hebben niet opnieuw door het net te laten vallen. Uiteraard rekent men op de eerlijkheid van de betrokkenen zelf en staat het vrij om hulp te weigeren. Het Fonds helpt ook regelmatig niet-financieel: door naar een niet gekende officiële hulpinstantie te verwijzen en door bemiddeling.

Het Fonds kan, in de mate van het mogelijke, een bijdrage leveren voor onder meer medische (na)zorgen, het huren van speelgoed,  Sint-Maarten of Sint-Niklaasdagen, deelname aan schoolse en ontspanningsactiviteiten. Tot begin 2003 kon het Fonds al voor meer dan €20.000 inspringen. In 2003 kwam daar nog meer dan €3500 bij, waarvan een derde voor tussenkomst in schoolse activiteiten. In 2006 werd voor €11.200 bijgedragen voor ziekenhuisfacturen, medicatie, nabehandelingskosten, kosten voor schoolactiviteiten

Het Fonds werkt vooral in stilte, ook al om de privacy van de betrokken gezinnen niet te schaden. 

Voor informatie:
Vivianne De Vriendt, Rijtewegel 21 in Berlare, tel.: 052-42.48.45

Het rekeningnummer van het Fonds is: 445-6632571-66.

Er wordt geen reclame voor op nkb informatief  meer gezocht. Toch willen we iedereen blijven oproepen om het Fonds te blijven steunen. Alvast bedankt.

15 jaar Kinderfonds

in 2010 viert het Fonds de 15de verjaardag. Er was al een optreden van Les Femmes Uniques in Overmere. En op 21 augustus nodigt het Fonds alle kinderen uit de gemeente uit voor een gratis kinderfeest in en rond de Festivalhal.

“Nog nooit hulp moeten weigeren”

Het ‘Fonds voor kinderen van bij ons’ helpt al 15 jaar gezinnen met kinderen die het om een of andere manier moeilijk hebben. Dat kan met de hulp van de hele bevolking van Berlare. Als dank zet het fonds zaterdag een gratis kinderfeest op.

Het Fonds ontstond toen bij het plaatselijke Rode Kruis hulp werd gevraagd om een mechanische rolstoel te kopen voor een jongen met een spierziekte. Enkele leden vonden dat met een fonds ook andere gezinnen met kinderen konden worden geholpen. Intussen is het Fonds wel een aparte vereniging. “Eerst dachten we enkel gezinnen te helpen met zwaar zieke of gehandicapte kinderen, waarvoor het sociale vangnet niet voldoende was om alle kosten te dekken, en om hen deel te laten nemen aan het socio-culturele leven”, vertelt Viviane De Vriendt, nog altijd de grootste bezieler van het Fonds. “Intussen is dat uitgebreid naar alle gezinnen die het moeilijk hebben om hun kinderen alle kansen te geven.” Het Fonds helpt zonder aan de klok te hangen wie is geholpen. De aanvragen komen dikwijls via de school, het OCMW, door kennisen of familie. “We hadden eigenlijk wat meer op de dokters en andere hulpverleners die regelmatig bij mensen thuis komen gerekend. Maar we zijn zeker tevreden dat het Fonds intussen zo gekend is dat zowat iedereen ons situaties meldt waar hulp nodig is.”

De laatste vijf jaar werd in totaal voor meer dan 50.000 euro geholpen. Die steun wordt verleend onder meer bij het aankopen van medisch hulpmateriaal, het betalen van te grote ziekenhuisfacturen, voor schoolkosten en steeds meer ook voor logopedie. “Wij hebben tot nu geen enkele aanvraag moeten weigeren”, klinkt het trots. Dat kan door de steun van vele verenigingen die de opbrengst van een activiteit schenken en door verschillende eigen initiatieven, zoals de jaarlijkse pannenkoekenbak met deur-aan-deurverkoop. Zelf kan het Fonds op zo’n 50 medewerkers rekenen, een aantal die men de vaste kern kan noemen, anderen die bij activiteiten bijspringen.

Tijdens het feest zaterdag kunnen alle kinderen uit de gemeente in en rond de Festivalhal aan het Donkmeer terecht voor allerlei speeltuigen, er is grime en animatie, de minigolf is gratis en elk kind krijgt een pannenkoek en drankje. “Allemaal gratis, zodat ook elk kind er naar toe zou kunnen, en als dank voor de steun.”

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 10/01/16. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.