Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

 Windmolens

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog
Windmolens
Waarom (geen) leeuwenvlag ?
Kasteel kopen ?
Help de regeringsformatie
Waarom democratie ?
Wil jeugd jeugdhuis/JOC ?
2007: 30 jaar fusie
'Open' begrafenissen ?
Godsdienstige Donkgemeenten ?
"Ons belastinggeld"
Ruimte voor jeugd
stemrecht vreemdelingen
Berlaars onderwijs
Vlaamse symbolen
cultuur, voor wie ?
Golfoorlog
Sport: wie doet wat ?
Adoptie
Europa, wat nu?
Midden-Oosten
rioleringen verkopen ?

 

Omhoog
windmolens: je mening ? 

Lees eerst deze artikels over
het windmolenparkpark langs de E17
en geef dan jouw mening
(of via inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar)
over dit project.

De ingezonden meningen komen hier.

Bredekopwind start werkenElectrawinds haalt band met omwonenden aan - visie provincie - Hoe Bredekop Wind financieren - Vier turbines werken - Volg de bouw thuis - Eerste steenlegging - Zeven turbines definitief vergund - Twee soorten aandelen - Start aangekondigd - (provinciale) vergunning voor negen turbines - Electrabel: geen stedenbouwkundige vergunning - Bredekop: stedenbouwkundige vergunning - Laarne: neen - openbaar onderzoek bouwvergunning - provinciaal inplantingvoorstel - infoavond - interview

 

15 november 2013

Windenergie voor gemeentediensten

De coöperatieve Wase Wind, die ook voor de financiën zorgt voor de windturbines die Bredekopwind in Berlare en Overmere uitbaat, mag vanaf 1 januari de energie leveren voor de gemeentediensten van Berlare en nog zes andere gemeenten. Ze bleken bij een aanbesteding opgezet door Eandis de goedkoopste prijs te hebben geboden.

 

25 november 2013

"Bredekopwind heeft geen juridische banden met Electrawinds"

Het gonst de jongste tijd van verhalen over financiële problemen bij Electrawinds. Bij BredeKopwind zegt men dat dit alvast voor hun windmolens geen gevolgen heeft, omdat er tussen beide geen juridische banden zijn.

 

23 maart 2012

Veel volk voor werf BredeKopmolenpark

Er is in deze regio belangstelling voor energie opgewekt door windturbines. Dat bleek vandaag weer tijdens de open werfdag op het terrein voor de bouw van een van de drie turbines die Wase Wind langs de E17 wil zetten op de grens tussen Berlare en Zele (te bereiken via Heikant). Ondanks het gure weer kwamen vele tientallen mensen er op af om van gidsen te horen hoe de bouw is gepland, om de enorme wieken te bekijken, om informatie te vragen over de coöperatieve aandelen en de stroomvoorziening.

"Met het gure weer hadden we er vanmorgen wel wat voor gevreesd", zei Wase Windwoordvoerster Christa Schaut. Maar ook transportproblemen hadden bijna voor problemen gezorgd. "De wieken zijn donderdag toegekomen, de gondel zelfs pas vrijdagmorgen", vult Katrien Moens van BredeKopwind, de eigenlijke initiatiefnemers van het windmolenpark in deze gemeente (zie ook interview), aan.

De gidsen hadden meer dan de handen vol om de bezoekers, in groepen, informatie te geven. Over het vele beton en ijzer dat al in de grond is gestopt om de palen ook bij hevige wind recht te houden (per paal zo'n 50 ton ijzer en vier vrachtwagens beton). Over hoe de palen lijnrecht omhoog worden geplaatst. Over de controle- en besturingscomputers die toelaten dat de turbines vanop verschillende plaatsen kunnen worden beheerd.
In een grote tent kregen de bezoekers pannenkoeken en drank, maar ook de mogelijkheid om nog vragen te stellen. "Opvallend veel technische vragen", zegt Schaut, maar toch ook over de financiering, over de aandelen. "Voor het grootste deel van de financiering gingen we lenen bij de Triodosbank. Wase Wind zorgde voor het startkapitaal. Voor de coöperatieve aandelen beslisten we uiteindelijk om dat niet zelf te doen, maar dat over te laten aan Wase Wind, die al een vergunning had om elektriciteit te leveren en om aandelen uit te schrijven", zegt Moens. "Anders hadden we ook zelf nog eens de kosten voor het verkrijgen van de vergunningen moeten dragen." Wie een aandeel koopt, neemt dan ook zijn energie van Wase Wind af. "Wij vragen daarvoor een vaste prijs, waar geen andere kosten meer bijkomen. Dat maakt de factuur veel duidelijker.", aldus Schaut. Of de windenergie goedkoper zal zijn? "Vergelijkingen met andere leveranciers vallen meestal in ons voordeel uit. Wij werken uiteindelijk met minder kosten, onder meer voor reclame. We rekenen vooral op de mond-aan-mondreclame van enthousiaste coöperanten. Want het gaat hier vooral om het totaalplaatje: de levering van duurzame en vernieuwbare energie." De levering zal kunnen starten kort nadat de turbines zijn geplaatst. "Dat is wel zo'n anderhalf jaar later dan gepland. Eandis was niet klaar, en eigenlijk nog niet, met de werken die nodig zijn om 'onze' elektriciteit op het net te brengen. Wanneer de turbines klaar zijn, zullen ze nog een tijdje niet volop mogen produceren. Eandis moet nog een dikkere kabel leggen. In afwachting zullen zij met een transformator wel al een deel van onze aanvoer kunnen 'opladen'."

De open werfdag was vooral gericht op bewoners uit de regio tussen Zele en Dendermonde. Gisteren kwamen al kinderen van het kleuter tot het zesde middelbaar de site bezoeken. En 's avonds werd een infosessie gehouden waarvoor bedrijfsleiders uit Zele en Lokeren waren uitgenodigd. De officiële opening gebeurde vanavond, in aanwezigheid van onder meer minister Freya Vandenbossche.

 

15 maart 2012

Ook BredeKopwind start met bouw van molens

Op zaterdag 23 maart kunnen buren en belangstellenden op de werf voor de bouw van de drie windturbines van BredeKopwind.  De turbines (masthoogte 10m, rotordiameter 92,5m) komen op terreinen in Berlare en Zele langs de E17. Ze hebben elk een vermogen van 2Mw en zullen stroom kunnen leveren voor zowat 4500 gezinnen.

 

Tussen 15 en 18 uur kan men op het terrein aan Heikantstraat 70a de werf, funderingen, gondel, naaf en wieken bezoeken, om 18.30uur wordt de bouw officieel gestart.

 

do. 3 mei 2012

Electrawinds haalt band met omwonenden van windturbines verder aan

Ondanks het mindere weer bezochten toch vele tientallen vanavond de nocturne van het windturbinepark langs de E17 in Overmere. Electrawinds vergastte diegenen die met de fiets kwamen op friet en iedereen mocht eens binnen in de voet van een windturbine. In een tent er naast lag info over de turbines en over Electrawinds. Woordvoerster Marleen Vanhecke: "Met acties als deze willen wij aantonen dat wij de omwonenden niet enkel willen overtuigen voor de turbines er staan, om zo minder weerstand te krijgen bij het aanvragen van vergunningen. Ook nadien willen wij steeds aanspreekbaar blijven om eventuele vragen te beantwoorden." Ze beklemtoonde tegenover nkb informatief nog het belang van Electrawinds, dat zich in enkele jaren tijd kon opwerken tot een middelgrote speler met steeds groeiende activiteiten in het buitenland. "Door onze manier van werken en door aandacht te geven aan plaatselijke omstandigheden", aldus Vanhecke. Zo plaatsten zij bij de wereldkampioenschappen voetbal in Zuid-Afrika daar de eerste commerciële windturbine. "Dat gaf ons heel wat bekendheid en opende nadien vele deuren." De groei in het buitenland is nodig omdat de mogelijkheden in eigen land om turbines te plaatsen heel beperkt zijn, vooral door de dichte bevolking. "Maar er zijn er zeker nog." Ze brak nog een lans voor een betere uitwerking van het elektriciteitsnet, dat nu nog te veel is gericht op meer centrale energiecentrales, terwijl er meer gedecentraliseerd elektriciteit moet worden opgewekt. Het Europese '20-20-20'-verhaal (tegen 2020 moet er 20% minder worden verbruikt, 20% minder CO2-uitstoot zijn en het aandeel hernieuwbare energie opgetrokken zijn tot 20%, alles in vergelijking met de cijfers van 1990) ziet zij als de voornaamste aanzet tot de uitbouw van hernieuwbare energieproductie. "De politiek moet nu ook het kader creëren om dat mogelijk te maken."

Morgen wordt het windturbinepark, waar Electrawinds al vier turbines actief heeft, en waar het plaatselijke BredeKop Wind begonnen is aan drie andere, officieel geopend.

 

27 maart 2012

Provinciebestuur wil grotere draagkracht voor windenergie

Het provinciebestuur is overtuigd van de noodzaak om meer windturbines te plaatsen. Omdat men zich beschouwt als het beste beleidsniveau om het beleid voor de plaatsing van windturbines te sturen (het gemeentebestuur zit hiervoor te dicht op de mogelijke bezwaren van de burger en het Vlaamse gewest te ver), ziet het provinciebestuur het als haar taak om er op toe te zien dat "als de turbines er komen de plaatsing zo correct mogelijk gebeurt, met aandacht voor mens en omgeving'. Tegelijk wil de provincie proberen om een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen, zo veel mogelijk mensen die ook overtuigd zijn van de noodzaak van de turbines.

Al in 2009 stelde de provincie vijf concentratiegebieden vast: de Gentse Kanaalzone, de Waaslandhaven, de E17 ten noorden van Gent, de omgeving van de E40 en de zone Maldegem-Eeklo. Men wil zo de nadelen van kleinere projecten tegengaan, waarvoor steeds meer aanvragen gebeuren.

(aanvulling 28/3) Op onze vraag of de provincie buiten de vijf concentratiezones nog windturbines wil laten plaatsen, werd het volgende geantwoord: "Het doel van de planprocessen is om de concentratiegebieden zelf te ordenen en hierbinnen dan ook de zones aan te duiden waar turbines kunnen en waar deze niet kunnen. In de onmiddellijke omgeving van de concentratiezones (5 à 7 km) zullen windturbines worden geweerd, om landschappelijke rustzones te kunnen vrijwaren. Het is wel niet zo dat hierdoor volledig Oost-Vlaanderen al gedefinieerd zal zijn. De potentiële inplantinglocaties uit het beleidskader van 2009 die niet binnen één van de huidige onderzoeksgebieden liggen, blijven bestaan (bijvoorbeeld omheen de stedelijke kernen in het zuiden van Oost-Vlaanderen). Hier kunnen kleinere projecten eventueel nog een plaats vinden."

Meer over het provinciale standpunt over windenergie.

 

14 maart 2012

BredeKop Wind verkoopt maximum 5000 aandelen

Op 7 maart volgden zo'n honderdtal geïnteresseerden in de Parochiale Kring in Overmere de uitleg over de drie windturbines die de plaatselijke coöperatieve BredeKopwind met Wase Wind en Fortech wil plaatsen in Overmere en Zele. Een week eerder had ongeveer het dubbel aantal mensen de infoavond in Zele gevolgd. Naast de planning kregen de aanwezigen ook uitleg over de aandelen die men zal kunnen/moeten kopen om groene elektriciteit van BredeKop Wind te kunnen gebruiken. Dit artikel is gemaakt na een telefoongesprek met Eddy Stuer, die met zijn echtgenote Katrien, de aanzet gaf tot het plaatsen van windturbines in deze gemeente (zie interview)

De bouw van de 'BredeKop Wind'-turbines begint binnenkort en men hoopt vanaf eind dit jaar elektriciteit van deze turbines op het elektriciteitsnet te kunnen sturen. "Dat hangt ook af van wanneer de kabelwerken klaar zijn om de aansluiting te maken", zegt Stuer. Enkel wie zich minstens een en maximaal vijf aandelen aanschafte, kan bij BredeKop Wind elektriciteit bestellen. "Er zijn geen aparte leidingen of tellers voor nodig omdat men op het 'gewone' elektriciteitsnet blijft aangesloten. Wie bij ons bestelt, helpt wel mee om 100% groene elektriciteit van hier te ontwikkelen."

"De beperking tot vijf aandelen (aan €255 per stuk) is ingegeven door financiële redenen, maar ook door capaciteitsredenen", legt Stuer uit. BredeKop Wind wil maximaal 20% financieren via eigen kapitaal. De rest moet komen van subsidies van de Vlaamse overheid, Wase Wind en vooral van banken. "Leningen zijn voor ons goedkoper dan het uitbetalen van dividenden. Bij Wase Wind bedroegen die de voorbije jaren tussen 4 en 6%." BredeKop Wind mag ook niet meer elektriciteit verkopen dan men met de eigen turbines gemiddeld kan opwekken en in het net stoppen. "De capaciteit van onze turbines is normaal hoger dan het verbruik dat we plaatselijk willen verkopen. Het overschot willen we aan andere maatschappijen verkopen." Stuer is er gerust op dat men het beoogde kapitaal zal ophalen: "Geleerd uit de aanvragen die we al kregen en uit het enthousiasme tijdens de infovergaderingen. Met 5000 verkochte aandelen zouden we al meer hebben dan wat we via deze weg willen samenbrengen." Hij verwacht zelfs dat men de verkoop eerder zal moeten afsluiten dan juni, de nu vooropgestelde uiterste inschrijvingsdatum.

De turbines hebben een vooropgestelde levensduur van zo'n 20 à 25 jaar. Na 15 jaar wordt overwogen of het interessanter is de vijfjaarlijkse grote onderhoudskosten nog te dragen, dan wel een nieuwe turbine te plaatsen die dan misschien al een betere kwaliteit hebben. De elektriciteitsverkoop moet instaan voor het uitbetalen van de dividenden en voor de onderhoud- en vernieuwingskosten. Aandelen zijn niet alleen persoonlijk, ze zijn ook plaatsgebonden omdat ze recht geven op elektriciteitsaankoop voor de woonplaats van de aandeelhouder. Ze kunnen dan ook enkel worden doorgegeven aan iemand op hetzelfde adres. "Wie ze bijvoorbeeld wil verkopen, moet dat aan ons doen. Met de verkoper wordt dan een termijn voor terugbetaling overeengekomen."

Voor info over de BredeKop Wind-aandelen.

 

31 januari 2012

Vier eerste turbines werken

Sinds vandaag leveren alle vier de turbines van Electrawinds elektriciteit aan het net. Dit gebeurt de eerste weken in een testfase om de turbines eventueel nog wat bij te stellen. Tegelijk wordt de werkwerf opgekuist en verkleind, en de terreinen waarop de voorlopige wegen werden aangelegd, terug hersteld. Er komt nog een officiële opening met kans op bezoek aan de turbines. (zie ook 'Nieuws van de dag' van 31 januari)

Intussen maakte ook BredeKopwind, dat met Wase Wind ook turbines in windpark Scheldeland plaatst, bekend dat men nog dit jaar met de bouw begint. Zowel Electrawinds als BredeKopwind hebben een coöperatieve waarvan iedereen aandelen kan kopen om zo mee te investeren in groene stroom. Ze dienden samen de aanvraag in voor het bekomen van vergunningen, maar werken als aparte bedrijven.

 

14 juli 2011

Volg bouw windturbines op je pc

Electrawinds, dat de eerste vier windturbines van het windmolenpark langs de E17 plaatst, laat met foto's en filmpjes op Facebook iedereen toe om de werken thuis te volgen. Later dit jaar is er ook een werfbezoekdag voorzien.

 

15 juni 2011

Windturbines: eerste steenlegging op Dag van de Wind

Eurocommissaris Karel De Gucht was vandaag naar Overmere gekomen om er, op de Europese Dag van de Wind, met burgemeester Katja Gabriëls de eerste steenlegging te doen van het windmolenpark dat tussen Overmere en Zele langs de E17 wordt aangelegd. De bouw van de eerste vier turbines is nu officieel gestart. Er is een vergunning aangevraagd voor oorspronkelijk 13, later elf turbines, maar nog niet alle kregen die. Het park is een samenwerking van Electrawinds, de plaatselijke cv Bredekop Wind en nog een maatschappij die al in het waasland actief is. De Gucht zei dat Berlare met dit park meehelpt om meer duurzame energie te ontwikkelen, maar voegde er aan toe dat nog veel initiatieven nodig zijn om tegen 2020 het doel van 13 percent hernieuwbare energie te halen.

 

10 december 2010

Nog drie windturbines vergund

Minister Schauvliege (CD&V) bevestigde de vergunning voor drie windturbines, aangevraagd voor het windpark Scheldeland, langs de E17 tussen Kalken en Zele. Hiermee hebben Electrawinds, BredeKop Wind en Fortech de vergunning voor 7 van de 13 turbines die men daar wil planten.

Eerder kregen ze alle vergunningen voor vier turbines die in Berlare (Overmere) komen. Electrawinds begon al met de voorbereidende werken. De minister ging niet in op de klachten die waren geuit tegen de vergunning voor nog een turbine in Overmere en twee in Zele. Deze drie worden door Bredekop Wind geplaatst. Deze coöperatieve, opgestart door twee inwoners van Berlare, zoekt nu naar financiering en stuurt prijsaanvragen uit. Voor die financiering rekent men op de uitgifte van coöperatieve aandelen. Men hoopt deze drie turbines in 2012 op te starten. Voor twee turbines in Kalken gaf de minister geen vergunning. En voor nog eens vier turbines in Zele loopt het onderzoek nog.

 

1 november 2010

Electrawinds en Bredekop Wind geven elektriciteitsaandelen uit

Vrijdag (28-10) gaf Electrawinds, dat samen met het plaatselijke Bredekopwind het windturbinepark tussen Kalken en Zele langs de E17 wil uitbouwen, een persconferentie om de start van de bouw van de vier eerste turbines aan te kondigen. (zie ook 17 oktober). Als voornaamste nieuwigheid bleek uit die persconferentie dat nu al aandelen kunnen worden gekocht bij coöperatieve vennootschap Groenkracht. Hiermee investeert men mee in het turbinepark, en heeft men recht op een dividend. Navraag achteraf maakte duidelijk dat ook BredeKop Wind van plan is om eigen aandelen uit te geven, zodra men zeker is van de toelating om de 'eigen' turbines te mogen zetten. Electrawinds kondigde ook nog een infoavond, een soort 'opendeurdag' en bezoeken door de plaatselijke scholen aan.

 

17 oktober 2010

Bouw windmolens start in voorjaar

Het gemeentebestuur kondigt aan dat in het voorjaar in Overmere de werken beginnen voor de eerste vier windmolens van het windmolenpark Scheldeland. Electrawinds en het plaatselijke Bredekopwind willen dat tussen Zele en Kalken langs de E17 willen uitbouwen.

Samen met een later nog te bouwen vijfde turbine moet de opgewekte elektriciteit het verbruik van alle Berlaarse huishoudens kunnen opwekken. Navraag leerde dat nog dit najaar de grondsonderingen gebeuren. In het voorjaar past  men de wegen naar de bouwplaatsen aan. Het plaatsen van de turbines is voor het najaar van 2011 gepland, om de molens dan in de winter op te starten. Het jaar nadien hoopt Bredekopwind de vijfde molen te kunnen plaatsen. Dan zou ook de verkoop van aandelen kunnen beginnen.

Het gemeentebestuur zegt nog het project te steunen om zich zo als een groene gemeente en geëngageerde partner voor duurzame en hernieuwbare energie te profileren. In Kalken was er meer tegenstand en kon men de bouw van de windmolens die volgens het plan waren voorzien (voorlopig ?) tegenhouden.

 

15 september 2009

Vergunning voor negen windmolens langs E17

De deputatie verleende (vorige week - 10 september) een milieuvergunning voor vijf windmolens. Hierdoor hebben BredeKop Wind (Berlare) en Electrawinds (Oostende) de nodige vergunningen voor 9 van de 13 molens voorzien in het windmolenpark langs de E17.

De deputatie oordeelde dat, mits enkele aanpassingen zoals het stoppen van de molens bij ijsafzetting en indien er meer dan 30 dagen slagschaduw is geweest, de molens voor weinig hinder en gevaar zullen zorgen. En gezien ze in lijn met de autosnelweg komen te staan, wordt ook de visuele hinder beperkt.

Eerder had de deputatie voor negen molens, met elk een capaciteit van maximum 3000kW en met een transformator van maximum 3200kVA, al een stedenbouwkundige vergunning verleend. Voor vier ervan was de aanvraag van een milieuvergunning al vroeger door de deputatie geweigerd. Toen was het decreet nog niet goedgekeurd dat plaatsing van windmolens in landbouwzone toelaat zonder wijziging van het gewestplan. Volgens Eddy Stuer van BredeKop Wind ging minister Crevits echter al in juli akkoord met het beroep tegen deze weigering.

Van de negen windmolens komen er twee op grondgebied Kalken (Laarne), vijf in Overmere (Berlare) en twee in Zele. De bouw moet binnen de drie jaar gebeuren. Na  20 jaar is een nieuwe vergunning nodig.

Stuer is blij dat men wellicht binnenkort met de uitwerking kan starten. Eerst zoekt men nog aandeelhouders voor de coöperatieve vennootschap, en zo financiële middelen. “Uit de vragen naar informatie die we al kregen en door de lokale verankering, verwachten we dat dit vlot zal verlopen.” De eerste molens zouden er in 2011 kunnen staan. Intussen wil men ook aantonen dat de resterende vier vooropgestelde molens geen nadelig effect hebben op de vogelroutes.

Een ander project, van Electrabel, kreeg van de deputatie nog geen vergunning.

 

18 augustus 2009

Geen stedenbouwkundige vergunning voor Electrabel

De provinciale deputatie weigerde op 13 augustus een stedenbouwkundige vergunning te verlenen voor de 14 molens die Electrabel tussen Beervelde en Lokeren wil plaatsen. Men vreest te veel lawaai en slagschaduw. Electrabel heeft wel een maand om in beroep te gaan. nkb informatief vernam bij de provincie dat de deputatie ofwel volgende week ofwel begin september beslist of het project van BredeKop Wind/Electrawinds een milieuvergunning krijgt.

 

24 juni 2009

Wel stedenbouwkundige vergunning, nog wachten op milieuvergunning

Nadat de provincie eerder al bepaalde dat windmolens op landbouwgebied mogen staan, blijkt dat ook al een stedenbouwkundige vergunning zou zijn verleend voor 9 van de 13 molens die Electrawinds/BredeKop Wind langs de E17 tussen Laarne en Zele wil plaatsen. Er is nog een milieuvergunning nodig voor men werkelijk met de bouw kan starten. Het dossier ingediend door Electrabel kreeg nog geen stedenbouwkundige vergunning.

 

8 januari 2009: Laarnse schepencollege zegt 'neen'

Het schepencollege van Laarne besliste een negatief advies te geven voor de plannen om op hun grondgebied windmolens langs de E17 te plaatsen. Als argumenten gebruiken ze dat het openbaar onderzoek voor het provinciale windmolenplan nog loopt, en dat er 13 bezwaarschriften zijn van eigen inwoners, onder meer over het mogelijk te dicht bij woningen plaatsen van de torens. Volgens Het Nieuwsblad reageert men rustig  bij BredeKop Wind, dat samen met Electrowinds 13 torens wil plaatsen tussen Laarne en Zele, en wil men het einde van de volledige procedure afwachten. Berlare en Zele gaven nog geen advies en bovendien zijn die gemeentelijke adviezen niet bindend. Het Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen is bevoegd voor de uiteindelijke beslissing. De ontvangen adviezen worden daarbij wel in overweging genomen.

 

29 november 2008: Openbaar onderzoek voor bouwvergunning: 1-30 december

 

Het openbaar onderzoek, een onderdeel van de procedure om een bouwvergunning toe te staan, loopt van 1 tot 30 december. In de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten (Berlare, Zele en Laarne) kan men het aanvraagdossier inkijken en dan eventuele suggesties en opmerkingen maken. Volgens de site van BredeKop Wind was er tijdens de infovergaderingen in de drie gemeenten (er komt, zoals tijdens die in Overmere gevraagd en aangekondigd, ook in Lokeren) een stijgende belangstelling voor dit windmolenpark.

 

8 november 2008: Provinciaal 'windmolenplan' in openbaar onderzoek

 

Het provinciebestuur stuurde gisteren een persbericht rond over de visie op het plaatsen van windmolens in deze provincie. De provincieraad keurde op 15 oktober een aanvulling bij the provinciaal ruimtelijk structuurplan goed waarin de mogelijke plaatsen voor windmolens in deze provincie worden aangegeven. (zie onder punt 15 van de agenda van 15 oktober) Er loopt van 3 december tot 2 maart een openbaar onderzoek waarbij opmerkingen kunnen worden gemaakt. Daarna wordt het - eventueel gewijzigd - plan voor definitieve goedkeuring aan de provincieraad voorgelegd. Volgens dit voorlopig goedgekeurde voorstel mogen er molens komen rondom E40 en E17, het kanaal Gent-Terneuzen en de Gentse haven, Oudenaarde, Ronse, Zottegem en Geraardsbergen in het zuiden van onze provincie en Eeklo en Maldegem in het noorden. Het vernieuwde ruimtelijk structuurplan wil molens weren in natuur-, woon- en stiltegebieden en landschappelijk waardevolle gebieden: de bosgordel van Maldegem tot Stekene, het krekengebied, de valleien van Schelde, Leie, Durme en Dender en de toppen van de Vlaamse Ardennen. Dit plan voorziet dus ook molens langs de E17, wat de uitvoering van het oprichten van Windpark Scheldeland dichter bij kan brengen.

 

5 november 2008: De infoavond

 

Vanavond kwamen zo'n honderdtal belangstellenden naar de infoavond in de Parochiale Kring in Overmere over het Wind(molen)park Scheldeland, dat BredeKop Wind en Electrawind langs de E17 tussen Kalken en Zele willen plaatsen. Ze kregen ze uitleg over het nut en de noodzaak van windenergie en over hoe men de plannen wil uitwerken. Veel tijd ging naar de aandacht die bij het opmaken van de plannen is gegaan naar het vermijden van hinder, zowel van geluid, slagschaduw, mogelijke schade aan woningen, E17 of ondergrondse gasleidingen, de doortocht van vogels. De vragen uit het publiek toonden onder meer aan dat men het nodig is goed uit te leggen hoe de elektriciteit die met deze molens wordt opgewekt op het 'gewone' net wordt gebracht en zo naar de klanten gebracht. Men was ook geïnteresseerd in de levensduur en kostprijs van zo een molen. Een molen kost, geplaatst, zo'n € 3 miljoen, en zou zo'n 20 jaar meegaan. Maar omwille van steeds verbeterende technologie worden de molens dikwijls vroeger vervangen. Wat de elektriciteitsprijs betreft, verwees men naar de prijzen van al met molens werkende bedrijven, die volgens de VREG tot de laagste behoren. Vragen over hoe men kan participeren (en dus eventueel kan genieten van winstdeelname) in dit project werden verwezen naar latere infoavonden, die men wil houden zodra de nodige bouw- en milieuvergunningen zijn verkregen.

 

Namens het gemeentebestuur schetste schepen Arbijn (sp.a) de geschiedenis van het windmolendossier in Berlare. Een eerste vraag in 2002 door WestenWind en Electrawind werd geweigerd omdat molens toen niet in landbouwgebied mochten komen. Later werd in een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan opgenomen dat een park met molens in een lijnopstelling wel zou kunnen. In het voorjaar van 2008 kwam een aanvraag van Electrawinds om, als onderdeel van het gezamenlijke project met BredeKop Wind, 4 molens in Overmere te mogen plaatsen. Intussen is duidelijk dat de provincie dit langs de autosnelweg zou willen toestaan, ook in landbouwgebied. Vooraleer de bouwvergunning af te geven wacht men echter nog op het decreet dat dit moet mogelijk maken, of op de goedkeuring van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

26 oktober 2008: een gesprek met de initiatiefnemers

 

Als de verdeling goed is verlopen, dan heeft intussen elk gezin in de Donkgemeenten een uitnodiging ontvangen voor een info-avond op woensdag 5 november (19.30 uur - Parochiale Kring Overmere) over de mogelijke oprichting van Windpark Scheldeland, dertien windmolens langs de E17 tussen Beervelde en Lokeren. Initiatiefnemers zijn Electrawinds en BredeKop Wind. Electrawinds is een bedrijf uit Oostende dat al eerder windmolens plaatste. BredeKop Wind, een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, werd in 2007opgestart door twee inwoners uit Berlare, Eddy Schuer en Katrien Moens, en bvba Fortech Studie, dat met Wase Wind al drie molens in Kruibeke zette. "Omdat we ervan overtuigd zijn dat we allen iets kunnen doen om meer alternatieve energie te produceren en zo onze onafhankelijkheid van het buitenland te verzekeren", motiveren ze hun initiatief.

Eerst en vooral dit duidelijk stellen: het is nog niet zeker dat Windpark Scheldeland er komt. Vorige donderdag vertrok de aanvraag voor een bouwvergunning naar de provincie en binnenkort ook de aanvraag voor een milieuvergunning. "Die laatste heeft een procedure met vastgelegde termijnen. En bovendien beslist men binnenkort of de plaatsing kan zonder de voorafgaandelijke opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan. Voor de bouwvergunning kan het soms langer wachten zijn. Pas als we alle vergunningen hebben, kunnen we echt van start. En ook dan pas komt de oproep om mee te investeren. De eerste molens verwachten we dan ook ten vroegste in 2011."

Waarom dit opzet ?
Eddy Schuer: "We komen beiden uit de milieuzorgsector. De voorbije jaren wordt steeds duidelijker hoe belangrijk schone energie is om ons klimaat te beschermen, en om voor de energiebevoorrading minder afhankelijk te zijn van het buitenland. We vonden dat eigenlijk meer mensen daar iets konden aan doen en wilden zelf een eerste stap zetten. Mijn vrouw en ik dachten eerst aan een molen in het waterwinningsgebied in de omgeving van het Broekbos. Al snel werd duidelijk dat we daarvoor nooit een vergunning zouden krijgen. Toevallig kwam Katrien in contact met Christiaan Derde van Fortech, die uit Wichelen afkomstig bleek. Hij had met Wase Wind al ervaring opgedaan en wou met ons in een nieuw initiatief instappen. Te meer omdat hij ooit als stagiair had gewerkt bij Blagden, het vatenpoetsbedrijf in Wichelen waarvoor ik milieucoördinator ben."

"We beslisten een coöperatieve op te starten om zo ook mogelijks andere mensen toe te laten als coöperant in dit project te stappen. Een windmolenpark langs de E17 kwam al snel als mogelijke ligging naar voor, ook al omdat de provincie dat als mogelijke plaats voor dergelijke molens had aangeduid. Toen we vernamen dat Electrawinds er aan dacht om er daar vier te zetten, stelden we hen voor om samen een groter project uit te werken. Toen zij akkoord gingen, zochten we de eigenaars op van de terreinen die we als meest geschikt zagen. We moeten immers met heel wat rekening houden. Om geluidsoverlast en slagschaduw (schaduw veroorzaakt door de grote wieken) te vermijden moeten we ver genoeg van huizen en de E17 blijven. En bovendien moet er genoeg plaats zijn tussen de molens om zo de vogeltrekroutes door te laten. Die fase is intussen voorbij: we hebben de nodige toelatingen van eigenaars om, eens we ook de vergunningen hebben, de molens op hun grond te zetten. Inderdaad, die grondeigenaars krijgen daar een vergoeding voor, maar zeker niet de bedragen die ik de voorbije maanden heb horen circuleren."

Genoeg en goedkopere energie
De initiatiefnemers stellen dat ze met deze molens zo'n  65MWh per jaar (of genoeg voor zo'n 20.000 gezinnen) kunnen opwekken, en zo voor 105% van de huidige energiebehoefte van de gezinnen in Berlare, Zele en Laarne instaan. "Niet voor de bedrijven. Voor de bedrijventerreinen in Zele en Lokeren zouden er aparte molens moeten komen." Naar de toekomst toe zijn ze ervan overtuigd dat windmolenparken nog meer nodig zullen blijken. "Als een van de middelen voor alternatieve energie", voegen ze er aan toe. "Die gedecentraliseerde vorm van energieopwekking zal wel wat aanpassing aan het netwerk vragen, iets waar Eandis moet voor zorgen."  

"Wellicht zal men in de toekomst wat soepeler moeten zijn bij het geven van vergunningen. Zo staan in omliggende landen molens op heuveltoppen, waar die molens uiteraard meer wind vangen. Hier heeft de provincie al gezegd dat niet te zullen toelaten op de heuvels van de Vlaamse Ardennen. En ook langs de Schelde mag het niet." De eigen naam, BredeKop Wind, komt alvast van de naam die op de kaarten is vermeld voor een hoogte in het gebied langs de E17. "Vermoedelijk was er daar een zandbank, de Bredekop, in een gebied dat Bredehoek werd genoemd."

Voortgaande op de energieprijzen die andere dergelijke lokale energieleveranciers aanbieden, verwachten zij die elektriciteit aan een lagere prijs dan de 'grote' spelers te kunnen aanbieden.

Tegenstanders ?
De initiatiefnemers hebben niet echt zicht op mogelijke tegenstanders. "Ervaringen in andere gebieden leren dat mensen er soms tegen zijn omdat ze de masten (en dus de vergoeding) liever op hun eigen terrein hadden. Maar vooral tegen het argument 'ik zie het niet graag' is weinig tegen in te brengen. Zelf vinden we dat dergelijke molens wel iets hebben, zeker als ze zo in een lijn langs de autosnelweg staan of met meerdere bijeen zoals in delen van Duitsland is te zien." Het is vooral om verkeerde perceptie te vermijden dat men nu al informatieavonden opzet, zowel in Overmere, Zele als Kalken. "Die avonden vallen pal in de periode van het openbaar onderzoek, zodat wie vragen heeft, daarop nog een antwoord kan krijgen voor hij beslist om een bezwaar in te dienen. Bovendien, de aankondigingen van dat onderzoek staan wellicht op plaatsen waar men weinig komt. Door zelf de aandacht te trekken, willen we vermijden dat men achteraf zegt dat men er niets van wist."

Mee investeren ?
Het wordt een coöperatieve onderneming, dus andere mensen zullen mee kunnen financieren. "We beslisten om alle kosten voor het voorbereidende werk tot het verkrijgen van de vergunningen zelf te dragen. Ook voor het project zelf zouden we wellicht wel interessante financieringen bij banken kunnen krijgen. Maar we vinden dat bij dergelijke lokale projecten iedereen de kans moet krijgen om mee te participeren in de aanmaak van de eigen elektriciteit." Zodra de vergunningen verkregen, komt er een nieuwe ronde van informatieavonden om uit te leggen hoe die medefinanciering kan gebeuren.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 27/05/14. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.