Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, maart 31, 2006

De erwten zijn geplant.

De erwten van Daniël zijn vandaag geplant lezen we op zijn weblog.
Hierbij een samenvatting, met telkens een link naar de juiste beschrijving en de verhelderende foto's.
1. Het begon allemaal op 18 februari met het voorkiemen van de erwten.
2. Na drie dagen waren de kiemen zichtbaar en werd er gezaaid in potjes van 7x7cm.
3. Een week na het zaaien zijn de erwten gekiemd en worden ze in de serre (kas) geplaatst.
4. Nog eens twee weken later werden de erwten al eens buiten gezet overdag bij zonnig weer om af te harden.
5. De laatste week voor het planten stonden de erwten ook al 's nachts buiten.
6. Zowat zes weken na het zaaien zijn de erwten geplant.

Klik hier om alle berichten over erwten vervroegen van Daniël te lezen.

Zeker de moeite waard om een mooie voorsprong op te bouwen of toe te passen op zware grond die pas laat in het voorjaar bewerkbaar wordt. Daar tegenover staat het vele extra werk (voorkiemen, vochtig houden, zaaien in potjes, uitplanten) ten opzichte van het ter plaatse zaaien van erwten.
Zij zaaien doperwten, maar sluimerwten of peulen zijn ook een heerlijke lentegroente.

donderdag, maart 30, 2006

Witte Vlieg

Er waren enkele reacties van lezers op het bericht Over aardappelplaag, witte vlieg, citroenmelisse en koperdraad bij tomaten, ik heb ze bijgevoegd onderaan dit artikel

Tuinbonen zaaien en planten (fotoreportage)

Bekijk de fotoreportage met elf foto's van het volledige proces van zaaien tot uitplanten door te klikken op : tuinbonen zaaien en planten.

Bekijk ook de videoreportage over tuinbonen planten

Wil je meer weten over tuinboon telen, lees
dan ook nog eens het artikel over tuinboon zaaien en planten.

woensdag, maart 29, 2006

Tuinbonen planten

Wil je meer weten over tuinboon, lees
dan ook het artikel over tuinboon zaaien en planten

Wie dit voorjaar zijn tuinbonen voorgezaaid heeft zal daar ruimschoots de vruchten van plukken. Het koude voorjaar heeft immers verhinderd om vroeg tuinbonen ter plaatse te zaaien. Je kan zowat 6 weken voor de voorziene plantdatum tuinbonen zaaien in potjes, na ze eerst een nachtje voorgeweekt te hebben in water. Deze grote zaden kunnen heel wat water opnemen.

Je kan twee zaden in één kleiner potje zaaien. Of je kan grotere potten nemen en daar een tiental zaden inleggen. Of je kan zaaien in een zaaikist of zelfs de koude bak.

Met twee zaden per potje plant je de volledige potkluit in een voldoende diep plangat. Er mogen wel geen bladeren in de grond gaan natuurlijk. Deze 'tweelingen' planten we op 70x20 centimeter. (enkele seconden geduld, vooraleer de video automatisch afspeelt)

Tuinboon, heeft sterke, dikke wortels, het kan geen kwaad de plantjes die dicht opeen gezaaid zijn uit elkaar te halen en elk afzonderlijk uit te planten, bijvoorbeeld op 70x13 centimeter.

dinsdag, maart 28, 2006

Groenten in potten, tips van anderen (de serie, deel 8)





(8)Tips van anderen


Nee, dit is niet het laatste artikel over Groenten in Potten. Gewoon tussendoor enkele tips van anderen.

1. Een veel gevraagd onderwerp bij mijn lezingen voor De Volkstuin is "Groenten in Potten".
Drie denkoefeningen die mij bijgebleven zijn uit de reacties uit het publiek zijn:
- Potten? Voor mij betekent dit plaatsbesparing. Sluitkolen kan ik op die manier opkweken tot eind juli. Zo ben ik zeker dat er voldoende plaats is in de tuin om de koolsoorten uit te planten. Indien ik kleine plantjes zou opkweken dan heb ik in juni geen plaats vrij om deze te planten. Zo doe ik het ook met bloemkoolplanten.
- Potten? Voor mij is dit een ideaal middel om de "overproductie" in ons klein gezin op te vangen. Tot nu toe teelde ik wel eens veel te grote hoeveelheden, dat zal mij bij het telen in potten niet overkomen.
- Potten? Voor mij is dit een ideaal middel om een teelt te vervroegen. Zo plant ik al vroeg in het voorjaar enkele ajuintjes in pot.

2. Op de website De Lusthof, een tuin voor veel zintuigen van Lieven David lees ik de volgende passage over het gebruik van potten. Ook hier is vervroegen aan de orde.

Ik start nu wortel en radijs, maar dan niet gewoon in de serregrond: de worteltjes (Amsterdamse Bak) zaai ik dun en breedwerpig in vijfliterpotten vol gezeefde compost, en de radijsjes (French Breakfast of een ander vroeg ras) zaai ik in ondiepe kweekbakken van 40 op 45. Deze bakken en potten zet ik binnenshuis, tot de kiempjes verschijnen: dan verhuizen ze naar de serre. Zo kunnen we met wat geluk in de tweede helft van maart radijs oogsten, en half mei de eerste worteltjes.
Potten en bakken zijn verplaatsbaar, en zo staan deze groentjes nooit in de weg bij serrewerkzaamheden. Ook kan ik de hele radijzenbak bij felle voorjaarszon gewoon even buitenzetten: hoge serretemperaturen deden vroeger vaak hele rijen serreradijsjes doorschieten, en dat is bij deze verholpen. Natuurlijk moet ik deze teelten op tijd water geven, en het is ook soms een gesleur, maar dat neem ik er dan graag bij.
Het loont trouwens even de moeite de website van Lieven te bezoeken. Vooral het gebruik van het composteringsproces als verwarming van de kas is mij bijgebleven.

3. De website van Laurent Brits laat heel wat mooie voorbeelden zien van groenten in pot. Laurent heeft al vele jaren ervaring met de teelt in metserkuipen en laat op zijn website veel mooie voorbeelden zien daarvan.
De teelt in metserkuipen met een mulching van hooi levert mooie resultaten op van vroege aardappelen.
Laurent kweekt zowat alles in metserkuipen, van sla over tomaten tot twee meter hoge stokslabonen.
Ook hier komt het aspect van vervroeging aan bod, ditmaal door de kuip te overkappen of af te dekken met plastic.


Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"

maandag, maart 27, 2006

Warmste nacht in maart ooit

In de artikels Geen lente in de groentekas en Een late lente? werd bericht over de uitzonderlijk donkere en koude februarimaand. Daarna volgde een uitzonderlijke koude maand maart. Althans tot vrijdag laatstleden. Want toen konden we al schrijven "Hoge nachttemperaturen, het startschot is gegeven"
En nu zien we dit

De afgelopen nacht was in Vlaanderen de warmste ooit gemeten in maart. Dat was deze middag te horen en te zien in het VTM-nieuws. (Bron)
Zoals gemeld in het vorige bericht Hoge nachttemperaturen, het startschot is gegeven maakt de natuur op enkele dagen tijd een grote inhaalbeweging. De groei kwam op drie dagen in één sprong op gang. (Uw gazon al eens bekeken?). Ook nog op het VTM-nieuws:

Op het veld toont een landbouwer hoe het kiemproces van de erwten in enkele dagen tijd vlot op gang kwam en hoe alzo verloren gewaande groeidagen nog gedeeltelijk kunnen worden gerecupereerd. Wat verder in de straat blijkt net hetzelfde aan de hand te zijn bij Rode Eersteling: een primeuraardappelras voor directe verkoop.
Een wat rijpere landbouwer zei : "De natuur herstelt steeds zichzelf. De verliesdagen zullen nu wel gedeeltelijk worden gerecupereerd". (Bron)
Inderdaad, de natuur komt altijd op zijn pootjes terecht.....

zondag, maart 26, 2006

Kookfornuis bij de groenten.

Nog niet zolang geleden hadden we het hier over het innovatieve bedrijf Koppert Cress. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van microgroenten, dit zijn kers-varianten van diverse groente- en kruidensoorten.

Welke dat zijn en hoe dat alles in zijn werk gaat kunt u lezen in het artikel Tuinkers krijgt gezelschap van andere microgroenten

Het bedrijf wil echt wel baanbrekend zijn op alle gebied. Het heeft nu een kookstudio gebouwd bij het bedrijf. Met niet zomaar een fornuis, maar wel één waar er op de hele wereld nog maar drie van zijn.

Het is de bedoeling dat koks kunnen experimenteren met allerlei toepassingen van de door Koppert Cress geteelde Cress-varianten. Koppert Cress wil op deze manier actief trends in de horeca gaan zetten, met culinaire gerechten waar zijn producten in zijn verwerkt.
De belangstelling om te koken aan de 'Ferrari onder de kookfornuizen' is groot. Zo zullen de 'Euro-tocs', leden van een exclusieve koks-sociëteit, er hun jaarvergadering gaan houden. Naast de keuken bestaat het kookdemonstratiecentrum uit een eetzaal waar bedrijven hun klanten kunnen uitnodigen voor een maaltijd. (Bron)

Je kan foto's van dit gewaagde experiment bekijken via deze link

Kiemen en microgroenten kan je ook makkelijk zelf telen. Hoe? Lees er alles over in het zeer praktische boekje Kiemen en Microgroenten (bestel hier voor de prijs van 10,44 euro) van Peter Bauwens. Ik heb het boekje zelf ook gelezen en vind het bijzonder praktisch en begrijpelijk geschreven. Na het boekje door te nemen kan je onmiddelijk aan de slag!

vrijdag, maart 24, 2006

Hoge nachttemperaturen, het startschot is gegeven.

Volgens alle weersverwachtingen worden de komende zeven nachten vrij zacht. Dit betekent dat de natuur eindelijk tot leven zal komen. Voorjaarsplanten die al lang moesten groeien en bloeien, maar nog niet op gang kwamen, zullen hun achterstand nu wel heel snel inhalen. Vandaag zijn op één warme dag de Narcissen 'Tête-à-Tête' geel geworden.

Wie de vorige dagen al wat kon zaaien en planten zal nu zijn geduld beloond zien. Zij hebben immers kunnen zaaien in vrij droge omstandigheden. Plantgoed en zaad zullen dankbaar zijn voor de voorspelde malse regen en de hogere temperaturen.
Wie straks wil starten heeft de koude als tegenstander afgeschud, maar zal nu de regen als spelbreker moeten aanvaarden. Probeer niet te zaaien of te planten in doorweekte grond. Dit geeft nadien alleen maar opkomst en inwortelingsproblemen.

Al bij al lijkt door de plotse weersverandering het startschot gegeven voor het nieuwe groenteteeltseizoen.

Volgende teelten kunnen alvast zonder enig risico opgestart worden

De Teeltschema's kan je hier opzoeken

donderdag, maart 23, 2006

Aardappelen planten? Vergeet de kalium niet!
Een bemestingsadvies.

In dit artikel wordt het belang van kalium en stikstof bij de teelt van aardappelen nagegaan, het artikel wordt afgesloten met een direct uitvoerbaar advies voor bemesting bij de teelt van aardappelen. Om het even welke bemesting toegepast wordt, aanvullen met een extra kaliumbemesting is altijd noodzakelijk.
Lees verder in het pas verschenen artikel op deze website



woensdag, maart 22, 2006

Groenten in potten, de bemesting (de serie, deel 7)





Groenten in potten (7), de bemesting.



Na een tijdje ( 6-8 weken) zullen de planten die u teelt wat extra voeding nodig hebben. Hoeveel en wanneer u daarmee moet starten hangt af van de groenten die u teelt en het groeimedium. Zo zal u voor snijsla of raapsteeltjes in bloembakken niet moeten bijbemesten. Grotere planten die langer in de pot blijven, zoals tomaten en courgettes zullen vanaf dat ze goed vruchten beginnen dragen toch wel wat extra voeding nodig hebben.

Daartoe zijn er verschillende mogelijkheden.
*Strooi samengestelde meststof (een koffielepel per 10 liter grond) op het grondoppervlak. Telkens als u dan water geeft zal er wat meststof oplossen en dieper in de grond dringen.
* Gebruik meststoffen die je zelf oplost in het gietwater. Los nooit meer dan 2 gram per liter op.
Tip : Maak een stamoplossing van 1 kg meststof per 10 liter water en giet hiervan telkens 200 ml in een gieter (inhoud 10 liter) bij het water geven.
*Voor langdurige teelten in pot is het daarenboven aan te raden traagwerkende meststoffen in het substraat te mengen. Meng ongeveer 40 gram in 10 liter potgrond.

Er zijn verschillende types traagwerkende meststoffen
1. Meststoffen die traag werken doordat ze gevat zitten in een half doorlaatbaar laagje. Hierbij komen alle voedingselementen geleidelijk vrij gedurende een aantal maanden. Afhankelijk van het type meststof schommelt dit tussen 3 en 9 maanden. Dit zijn meststoffen van het type 'Osmocote' of 'Agroblen'.
2. Meststoffen die traag werken doordat de stikstof onder de vorm van Isodur aanwezig is. de ureumstikstof wordt slechts geleidelijk omgezet naar nitraatstikstof. Dit zijn meststoffen van het type 'Floranid Permanent'.
3. Meststoffen die traag werken doordat de omzetting van ammoniumstikstof naar nitraatstikstof geremd wordt. Dit zijn meststoffen van het type 'Entec'
4. Organische handelsmestoffen. Deze werken traag omdat de organische stof geleidelijk in voeding omgezet wordt door mineralisatie.

*Voor wie dit allemaal te omslachtig vindt : Er is ook speciale vloeibare meststof voor de bemesting van moestuingewassen. Deze moestuinmest is vloeibaar en kan zelfs als bladvoeding aan het gewas worden toegediend. Geeft zeer snel resultaat. Telkens bij het water geven moet dan de aangegeven dosis bij het gietwater gemengd worden.

Probeer alvast bij de keuze van de meststof ook rekening te houden met de groep waartoe de groente behoort. (Let dus op de N+P+K formule van de gebruikte meststof) De aangehaalde getallen zijn enkel voorbeelden, waarbij vooral de verhoudingen tussen de elementen van belang is.
Bladgroenten : vragen ongeveer evenveel stikstof, fosfor en kalium (bv 8+8+8)
Vruchtgroenten : vragen veel stikstof en fosfor, maar ook extra kalium (bv 8+8+16)
Wortelgroenten : vragen weinig stikstof, maar wel extra kalium (ook bv 8+8+16, maar dan minder toedienen)
koolgewassen : vragen veel stikstof en fosfor en iets meer kalium (bv 8+8+12)

Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"

dinsdag, maart 21, 2006

Kinderen maken kennis met de groenteteelt




Voor meer info en het volledige artikel: www.reo.be


Sla je Slag biedt kinderen uit het 5e en 6e leerjaar de kans om op een boeiende en interactieve manier kennis te maken met de tuinbouwsector. De leerlingen brengen in de voormiddag een bezoek aan de REO Veiling waar ze een kijkje nemen achter de schermen. Ze zien er hoe tuinders hun groenten en fruit aanvoeren, hoe de producten zorgvuldig gekeurd worden, hoe de veilingklokken werken en hoe heftrucks de producten vervolgens naar de laadkaaien brengen. Aansluitend kunnen ze een en ander zelf ontdekken op de interactieve tentoonstelling Sla je Slag van LAVA (Logistieke en Administratieve Veiling Associatie).

De leerlingen zetten in de namiddag hun ontdekkingstocht verder met een bezoek aan een tuinbouwbedrijf in de streek. Dit is voor vele kinderen het hoogtepunt van de dag waar ze een pak leuke herinneringen aan overhouden. Opdat de bezoeken in alle weersomstandigheden zouden kunnen plaatsvinden, komen vollegrondsgroenten niet aan bod. De nadruk ligt op glastuinbouw (sla, tomaat, aardbei), witloof en champignons.

De organisatoren willen met dit initiatief kinderen op een aangename manier laten kennismaken met de tuinbouw. Het is eveneens een belangrijk initiatief waarmee de sector het imago van de tuinbouw wil verbeteren.

maandag, maart 20, 2006

Groenten van het Flandria keurmerk hebben nieuwe website.

Sedert kort is de volledig vernieuwde website over Flandria groenten actief.
Je vindt er informatie over al de verschillende groentesoorten die verkocht worden onder het Flandriakeurmerk.

De website wil in de eerste plaats de consumenten helpen aan goede en nuttige informatie en recepten over groenten en fruit en in het bijzonder over het Flandria-keurmerk. Ze kunnen zelf recepten en tips insturen en zich registreren om elke week een seizoensgebonden recept in hun mailbox te vinden. Elke vrijdagnamiddag wordt de rubriek ‘Groenteman’ vernieuwd. Net vóór de weekendaankopen kan men hier lezen welke producten in de afgelopen dagen op de LAVA-veilingen voordeliger of duurder werden. Nieuwsberichten en actuele dossiers kan de gebruiker downloaden uit de rubriek ‘Flandriamail’.

Een aanrader is de pagina met productinfo. Je vindt er informatie over alle groenten die verkocht worden onder het Flandria keurmerk. En dat zijn er heel wat!

En zou je nog niet weten wat het Flandria keurmerk voor groenten inhoudt, dan kan je op deze pagina terecht.

http://www.flandria.vlam.be

zondag, maart 19, 2006

Over aardappelplaag, witte vlieg, citroenmelisse en koperdraad bij tomaten

Deze voormiddag was ik te gast bij de Volkstuin van Kortrijk. Ik gaf er een lezing over tomaten telen. Zoals steeds kwamen er heel wat vragen uit het publiek.

Daarbij veel gestelde vragen zoals

Dit is steeds een interessant moment. Via onderlinge discussie komt er heel wat jarenlange praktijkervaring opgedaan door gedreven liefhebbers bovendrijven.

Deze zijn mij vandaag vooral bijgebleven:

- Het planten van enkele planten citroenmelisse in de deuropening van de kas vermindert de druk van witte vlieg. Dit werd alvast bevestigd door twee verschillende aanwezigen op de lezing.

- Op iedere lezing komt het verhaal van het stukje koperdraad en de preventie van aardappelplaag weer bovendrijven. Als je een stukje koperdraad onderaan de plant doorheen de stengel steekt kan dit de kans op aantasting door aardappelplaag sterk verminderen. Dit is een zeer wijd verbreid gebruik bij moestuinbezitters in de Lage Landen.

Tot nu toe moest ik op deze vraag steeds onbeslist antwoorden omdat ik het zelf nog niet uitgetest heb. Het is wel zo dat oudere preventieve gewasbeschermingsmiddelen tegen de aardappelplaag koper bevatten.

Eén van de aanwezigen had echter wel de proef gedaan. Uit zijn ervaring blijkt dat planten met een stukje koperdraad minder of niet aangetast worden door aardappelplaag. Je moet wel met schuurpapier het vernis van de koperdraad afwrijven. Zoniet kan het koper niet oxideren en wordt de opname via de sapstroom belet.

Opgelet! Er is echter ook een negatieve kant aan deze methode. Uit proeven van de Universiteit Gent is gebleken dat op die manier de hoeveelheid koper in de plant aan de hoge kant wordt en op het randje van de toelaatbare norm. Een belangrijke waarschuwing toch. Die proeven waren mij tot nu toe onbekend en ik ben nu op zoek naar de resultaten van deze proef. Klik onderaan dit artikel op Reageren? Vragen? indien u hier meer over weet of om uw ervaringen met koperdraad kenbaar te maken. Ik ben echt benieuwd.

- De resultaten met het gebruik van sluipwespen als bestrijding van witte vlieg bleken bij een liefhebber zeer goed als enkele bladeren met zwarte poppen van witte vlieg (deze zijn dus geparasiteerd door de witte vlieg, zie artikel) in de kas gebracht werden. Deze bladeren kunt u misschien bekomen van een tomatenteler in de buurt.
Aangekochte sluipwespen gaven bij één moestuinder minder goed resultaat. Daarom dit advies:
Wie sluipwesppoppen aankoopt moet nagaan of het transport niet te lang zal duren en als dit steeds gekoeld gebeurt (piepschuimdoos met koeler erin) , zoniet kunnen de sluipwespen te vroeg uitkomen en krijgt u enkel lege zwarte poppen thuis geleverd. Ook het toepassingstijdstip is van belang. Als er één witte vlieg te zien is, dan moeten de sluipwespen onmiddelijk ingezet worden. Gele vangplaten kunnen u helpen om deze vroege vogels waar te nemen. Lees meer over witte vlieg en sluipwespen

- Ook over het planten van een tabaksplant in de kas was één aanwezige niet tevreden. Nochtans wordt dit soms aangeprezen als een goede preventie van witte vlieg. De plant trekt heel wat witte vlieg aan in plaats van deze af te stoten. Alhoewel de ervaringen tot nu toe hiermee wisselend zijn lijkt het ondertussen (na het beluisteren van tientallen ervaringen) dat de meerderheid van de tuinliefhebbers eigenlijk minder goede resultaten heeft met deze methode.
update 30/03/2006
Er waren enkele reacties van lezers op dit bericht.
Ton schrijft

Ik heb ook tabaks planten geprobeerd bij de tomaten tegen de witte vlieg in de koude kas. Geen resultaat de witte vlieg was nog veel aanwezig , ondanks de vroege zaai van deze tabaksplant.
Henri uit Spanje schrijft
Sinds een tweetal jaar planten wij tussen de tomaten wat basislicumplantjes en zaaien ook wel peterselie tussen de rijen tomaten, deze beiden houden de witte vlieg ook weg en op die manier hebben wij onze kruiden ook.
Gijsbert schrijft

Mijn ervaring is dat gewone siertabak wel last heeft van witte vlieg, de echte ken ik niet goed genoeg. Wat ik wel weet is dat fijne tabak, de restjes uit een pakje shag, wel prima helpen tegen ongedierte, dus vandaar dat ik ervan uit ga dat het werkt :)

donderdag, maart 16, 2006

Nitraten in groenten : nader verklaard.

Op de website van www.proefstation.be kan je de kleurrijke brochure "Goede keukenpraktijken voor groenten en fruit" downloaden via deze link.

Het gedeelte over nitraten genoot mijn bijzondere aandacht omdat dit soms wel heel moeilijk uit te leggen is zonder bladgroenten als het ware in een slecht daglicht te zetten.
Het deel over nitraten kunt u hieronder lezen. Maar je leest er ook tips voor aankoop, bewaring, bereiding en verwerking van groenten. En ook waarom de aankoop van groenten van bij ons absoluut veilig is (voedselveiligheidsketen voor groenten).

Nitraten zijn een belangrijk voedingselement voor planten en ze worden omgezet in eiwitten. Soms is de plant omwille van allerlei factoren niet in staat om alle opgenomen nitraten om te zetten in eiwitten zodat er nitraten voorkomen in ons voedsel.

Nitraten op zich zijn niet gevaarlijk voor de mens. Wanneer ze bij bederf van de groente of door onhygiënische behandeling omgezet worden in nitrieten, ontstaan er nitrosamines in de maag. Nitrosamines hebben mogelijk nadelige effecten, maar deze worden steeds vaker in twijfel getrokken.

Voor baby’s tot 4 maanden oud zijn nitrieten gevaarlijker dan voor volwassenen
omwille van het risico op blauwzucht. Kinden Gezin raadt dan ook aan om baby’s pas
vanaf 4 à 6 maanden groenten en fruit telaten eten.

In België wordt het nitraatgehalte bij bladgewassen, geteeld in de serre, gecontroleerd vóór de oogst. Indien het nitraatgehalte de geldende normen overschrijdt, mag het product niet op de markt gebracht worden.

Tips
  • De meeste bladgewassen bevatten een hoger nitraatgehalte, voornamelijk in de winterperiode.
  • Varieer voldoende tussen bladgewassen en andere types groenten, zeker tijdens de winterperiode.
  • Verwijder de nerven en de oudste bladeren van het bladgewas, want deze bevatten het meeste nitraat.
  • Reeds bereide spinazie mag nietopnieuw opgewarmd worden, want tijdens het opwarmen worden de aanwezige nitraten omgezet in nitriet.
  • Geef baby’s jonger dan 4 maanden geen bladgewassen. Ze zijn gevoeliger voor denegatieve gevolgen van nitriet.
  • Bewaar verse bladgewassen nietlanger dan 2 dagen in de koelkast. Bereide bladgewassen mogen niet bewaard worden.
  • Gebruik geen groentenat van bladgewassen in soep of saus. Het kookvocht wordt dus altijd weggegoten.

dinsdag, maart 14, 2006

Groenten bij blogtuinders....

Radijs in een bloempotje (op Kaatjestuintips)
Bloemstuk met uien en sneeuwklokjes (Tuinieren in ons Hofke.)
Erwten vervroegen en roodlof overwinteren (Tuinclub Velt Jabbeke)
Kruiden zaaien en bieslook in pot (Kruiden Blogje)
De groentetuin maakt gezond (Consuminderen)

Groenten in potten, water geven (de serie, deel 6)





(6) Water geven




Het minste wat je kan doen is dagelijks controleren. Zeker bij weersovergangen kunt u wel eens voor verrassingen komen te staan. Geef water zodat de gietrand volledig met water gevuld is. Herhaal dit eventueel nog eens. Het is de bedoeling dat er een beetje water uit de pot loopt. Het is goed dat er bij het water geven wat drain is. Dit hoeft niet te betekenen dat er teveel water gegeven werd, als er een luchtig substraat in de pot aanwezig is.

Routinematig iedere dag water geven is af te raden, hou rekening met de snelheid van verdamping en controleer de vochtigheid van de grond.

De grond in de potten kan gemulcht worden. Vooral bij rechtopgroeiende planten kan die mulchlaag zijn nut tegen uitdroging bewijzen. Controle op de vochtigheidstoestand van de grond wordt daardoor iets minder makkelijk.

Hoe de vochttoestand controleren? Er zijn grote verchillen volgens de samenstelling van hetsubstraat. Als algemene regel geldt dat als je de grond samenknijpt en deze weer uit elkaar valt het weer tijd is om water te geven.

Laat u echter vooral leiden door het weer, op bewolkte regenachtige dagen zal de plant niet snel afzien en op een zonnige wame periode zult u niet makkelijk teveel water geven.

Gebruik sommige planten als signaalplanten. Op de duur weet u welke plant het meeste water verdampt of dit het makkelijkst toont. Als deze plant duidelijk watertekort vertoont is het tijd om ook de andere potten water te geven of op zijn minst te controleren

Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"
111

maandag, maart 13, 2006

Grondwitloof krijgt erkenning.


Anderhalf jaar geleden kon u hier het bericht lezen
Brussels grondwitloof zoekt erkenning".

Nu is het eindelijk zover.

Weldra krijgen ook het Vlaams-Brabantse grondwitloof, de Vlaams-Brabantse tafeldruif en de Gentse azalea een Europese erkenning als streekproduct.
De goedkeuringsprocedure om een Europees label ‘Beschermde Geografische Aanduiding' te krijgen, is ingezet.
"Ik ondertekende vandaag de dossiers en ze vertrekken nu ter goedkeuring naar Europa. Maar we voorzien geen problemen", aldus minister van Landbouw Leterme vrijdag tijdens een persconferentie.

Een dergelijke label heeft naast verschillende economische voordelen ook een erkenning in zich. Trees Merckx, Vlaams Volksvertegenwoordiger, stelt terecht dat :"Streekproducten door de consumenten terecht geassocieerd worden met vakmanschap, traditie en vooral kwaliteit."

De Europese Commissie verstrekt regelmatig beschermde oorsprongslabel aan allerlei streekproducten. Dat moet die producten beschermen tegen namaak en de authenticiteit daarvan waarborgen.

Toch wel eigenaardig dat het "Vlaams-Brabants" grondwitloof is en niet "Brussels" grondwitloof zoals oorspronkelijk aangegeven. Een communautaire kwestie?

zaterdag, maart 11, 2006

De nieuwe moestuin.

De drijfveren om een moestuin te hebben zijn met de jaren sterk veranderd. Naast de geestelijke en lichamelijke ontspanning is er ook de mogelijkheid om minder gekende groenten te telen. Groenten uit de moestuin halen die niet in elke supermarkt om de hoek liggen is een aangename ervaring. Bloemen en kleurrijke groenten geven een moestuin ook sierwaarde. Dat laatste is vooral het werk van de vrouwelijke moestuinbezitters, zo blijk uit het artikel dat dit weekend in De Telegraaf verscheen.

Nederlanders met een volkstuintje hebben vergeten groenten herontdekt. De wortelsoorten Amsterdamse bak, pastinaak, de op asperges gelijkende schorseneren en de snijselderij Zwolse krul groeien in veel moestuintjes weer volop.


Dat meldt het Algemeen Verbond van Volkstuinders Verenigingen in Nederland (AVVN), "Voor veel mensen is het een sport om vergeten groenten in hun tuintje te telen", zegt woordvoerder Herman Vroklage. "Het is weer eens wat anders dan bonen of koolsoorten."


Opvallend is dat het aantal vrouwen met een volkstuintje de afgelopen jaren zienderogen aan het stijgen is. "Vroeger was het echt het domein van de man, maar inmiddels zijn er heel wat dames met groene vingers", vertelt Vroklage, die wel heel duidelijk het verschil ziet tussen mannen- en vrouwen-tuintjes. "Mannen zijn veel fantasielozer. Zij gaan voor productie. Daar is meer sprake van een monocultuur. Ze maken hele vakken vol met kolen of bonen. In de vrouwelijke moestuin staan groenten, bloeiende keukenkruiden en boerenbloemen als dahlia's en ridderspoor. Dat zijn vaak erg mooie tuinen."


Lees het volledig artikel in De Telegraaf.

Tomaten, export : winst voor Nederland, verlies voor Spanje.

De Nederlandse Tuinbouw is er nog steeds mee bezig. Nadat op 10 december al een uitgebreid en deskundig geschereven bericht verscheen in het AD - Nederlandse tomaat herwint imago - staat er woensdag ll. ook een bericht daarover in het Brabants Dagblad, ditmaal met de nadruk op de export en verkoopcijfers.

..."Met name het overschakelen op de trostomaat heeft veel goed gedaan, stelt hij. „Verder zijn er goede rassen, zoals de Tasty Tom in de markt gezet.“
Dat was het probleem van de oude losse tomaat. Die plukten we vroeg van de plant en tijdens het transport en in de winkel moest die dan rijpen“, aldus Kolmans. „De trostomaat rijpt aan de plant en plukken we pas daarna.“ Ook het groene struikje dat aan de tomaten blijft zitten, doet het goed. „Alles voor de smaak“, zegt Kolmans. Ook de veilingen in Nederland zijn blij met het heroveren van de toppositie in Duitsland, stelt een woordvoerder van de Veiling in Zaltbommel. Duitsland is namelijk de grootste importeur van tomaat in de Europese Unie. In 2004 werd 661.000 ton tomaten geïmporteerd terwijl er lokaal maar 60.000 ton werd geproduceerd. In 2001 nam Spanje met een record hoeveelheid van 276.000 ton tomaten de koppositie van Nederland over. Maar in 2004 haalde Nederland een nieuw record met een export van 313.000 ton naar Duitsland, terwijl Spanje de export sinds 2001 zag dalen naar 202.000 ton, de laagste in tien jaar... "

Volledig artikel in het Brabants Dagblad.

Kom in de kas!





Op zaterdag 1 en zondag 2 april aanstaande bent u weer van harte welkom tijdens Kom in de Kas, de open dagen van de Nederlandse glastuinbouw.

Het thema is dit jaar: 'tuinbouw in beweging', ingegeven door de razendsnelle ontwikkelingen in de glastuinbouwsector: automatisering, robotisering, klimaat, belichting, milieu (gewasbescherming, voedingsstoffen, energie), oogst-, sortering- en verpakkingsystemen en schaalvergroting.

Kom het ontdekken! Kom in de Kas is een heerlijke dag uit voor het hele gezin. Tijdens Kom in de Kas vertellen tuinders en hun medewerkers u over hun producten, teeltwijze en hun zorg voor het milieu. Iedere dag kwaliteit leveren is topsport. Tijdens Kom in de Kas ziet u welke inspanningen tuinders leveren om die kwaliteit te garanderen. Trendy bloemen, exotische kamerplanten en avontuurlijke groenten: u ontdekt het allemaal. Een kijkje achter de schermen.

Kom in de Kas is met zijn 200.000 bezoekers en omvangrijke publicitaire aandacht een gezichtsbepalend evenement voor de glastuinbouw

Aan Kom in de Kas doen dit jaar door het gehele land 29 teeltgebieden mee. Dit betekent dat zo'n driehonderd glastuinbouwbedrijven hun deuren openen.

Kom in de Kas!!! Deelnemende bedrijven

vrijdag, maart 10, 2006

Tomaten die naar honing smaken

De Honeytomaat is sedert deze week opnieuw beschikbaar bij Looije Tomaten.
De naam Honeytomaat werd gekozen omwille van zijn honingzoete smaak. De zoete smaak en zijn lieve formaatje maken de honeytomaat bij uitstek geschikt als gezonde snack. Niet in de laatste plaats voor kinderen. De doorsnede van het tomaatje is 25 tot 30 mm, het vruchtgewicht schommelt rond de 12 gram. Het suikergehalte van de tomaat is 10 %. De honeytomaat wordt aan de tros (14 of meer tomaten per tros) verkocht.

Voor de honeytomaat is een karakteristieke verpakking en merknaam ontwikkeld. Op elke doos vindt u een smullend beertje tegen een achtergrond van honingraten.
Met de merknaam Dulcita wordt meteen duidelijk dat het merk uit de merkenfamilie van Looije Tomaten afkomstig is. Het woord ‘dulce’ (spaans voor zoet) in de merknaam benadrukt nog eens de zoete smaak van dit tomaatje.
In 2004 is dit tomaatje op zeer kleine schaal getest. In het teeltseizoen 2005 werd een oppervlakte van 3000 m2 voor de honeytomaat gereserveerd. Al vroeg in het seizoen 2005 werd duidelijk dat dit niet voldoende was. Voor het teeltseizoen 2006 is deze oppervlakte nog uitgebreid.

Meer info op de website http://www.looijetomaten.nl/

donderdag, maart 09, 2006

Groenten in potten, het vullen (de serie, deel 5)





(5) Het vullen van de potten.



Vooraleer u start met de potten te vullen, vergewis u er dan van dat de grotere kuipen op een goeie plaats staan. Verplaatsen wordt daarna moeilijk. Voor een goede drainage plaatst u de grote kuipen op enkele blokjes. Of zorg voor potten met een profiel onderaan, zodat er steeds wat ruimte is tussen pot en ondergrond. Extra openingen onderaan, zijdelings van de pot zijn ideaal.
Onderaan de pot legt u enkele potscherven op de drainagegaten. Door hun ronde vorm creëren ze een luchtige, waterdoorlaatbare structuur onderaan de pot en verhinderen dat de drainagegaten verstoppen.
U kunt ook enkele stenen met onregelmatige vorm gebruiken.
U kunt dit dan afdekken met een stuk antiworteldoek of een stuk plantjute om te verhinderen dat de grond tussen de drainagelaag spoelt.
U merkt dat het belangrijk is om te voorkomen dat de grond te nat wordt. Waarschijnlijk is er jaarlijks meer schade aan planten in potten door te nat te telen dan door te droog te telen.
Vul tot enkele centimeter onder de potrand om later nog makkelijk water te kunnen geven (gietrand)
Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"
111

woensdag, maart 08, 2006

Primeur Belgische aardbeien

Het nieuws staat vandaag op de website van de VRT, de eerste aardbeien geteeld onder glas zijn vandaag verkocht.

Vanmorgen zijn de eerste Belgische aardbeien van het seizoen verkocht op de veiling van Hoogstraten.
Het kistje met acht bakjes zogenoemde Lambada-aardbeien is gekocht door grootwarenhuis Delhaize voor vierduizend euro. Dat bedrag wordt door de aardbeiproducenten verdubbeld en geschonken aan een goed doel, een organisatie voor kankerbestrijding.
De teler van de aardbeien is Adriaan Van Boxel uit Meerseldreef. Hij levert al vijftien jaar de eerste aardbeien van het seizoen. De veiling van Hoogstaten verhandelde vorig jaar bijna twintig miljoen kilogram aardbeien en is daarmee de belangrijkste van het land.
Volgende vrijdag worden aardbeien uit Hoogstraten plechtig overhandigd aan het koninklijke hof.
Het betreft het ras Lambada. Dit ras wordt door beroepstuinders weinig geteeld. Een heel groot deel van de aarbeien bij professionele tuinbouwers zijn van het ras Elsanta, een veel kleiner deel van het ras Darselect. Lambada is echter het ras dat het vroegst rijp is bij eenzelfde plantdatum.
Volgend jaar zal het niet meer Adriaan van Boxel zijn die deze primeuraardbeien levert staat te lezen in dit artikel op VILT. Dit na vijftien keer de primeur gehad te hebben.
Adriaan van Boxel maakt er een erezaak van om de eerste aardbeien te leveren. "Eén jaar lukte het me niet omdat ik problemen had met het geleverde plantmateriaal. De kwaliteit is de sterkste troef van de Hoogstraatse aardbei. Ik heb altijd geprobeerd om die kwaliteit zo goed mogelijk na te streven. Ik heb er mijn hart en mijn ziel in gelegd. Ik ben nu 64. Een hoofdstuk wordt afgesloten, maar stilzitten staat niet in mijn woordenboek".

Hebt u het dossier over de teelt van aardbeien al gelezen?
Het bevat niet minder dan zes artikels over aardbei.

dinsdag, maart 07, 2006

Nieuw! Raapstelen laten thuisleveren als TPG postpakket!

Op de website www.raapstelen.nl staat momenteel het volgende bericht.

Ca. 10 maart verwachten we weer de eerste raapstelen 'Gewone Groene' te oogsten. Dit jaar starten we met direct versturen naar u als geïnteresseerde in deze relatief onbekende groente.

Kwekerij Miranda wil u dus graag het product toesturen per TPG post. Daartoe werden al de nodige voorbereidingen getroffen. Welke voorbereidingen dat zijn en wanneer dit initiatief op gang komt kan je nalezen op de raapstelenweblog : http://raapstelen.web-log.nl/
Kwekerij Miranda laat duidelijk verstaan waarom ze dit initiatief nemen:

"Ik/we weten wel één ding zeker: "Als we niet bewegen, gebeurt er zeker niets......." We zijn een relatief kleine kwekerij dus moeten we creatief worden in het grote geweld van supermarkten en grootschalige kwekerijen."


Wie dacht dat deze groente alleen in grootmoederstijd gegeten werd zit er goed naast. Raapstelen zijn hip en smaken voortreffelijk, zowel rauw als gekookt, als voorjaarssoep en stampot, als pastagroente en garnituur. Er zijn heel veel recepten mogelijk.
Raapstelen worden op traditionele en ambachtelijke wijze geteeld. De handmatig gezaaide bladgroente groeit zonder verwarming op tot een ouderwetse voorjaarsgroente. Ze worden in bosjes of los verkocht. De aanvoer begint meestal medio februari en loopt tot en met juni.
Kwekerij Miranda zette de volledige teelt van zaadje tot oogst in beeld.
Klik hier om de foto's van het teeltverloop te bekijken

maandag, maart 06, 2006

Neusrot bij tomaat : nu voorkomen.

neusrotWie kent het niet. De onderkant van de tomaten wordt bruin en droogt in. Het kan voorkomen zowel bij zeer jonge vruchten als bij uitgegroeide vruchten. Deze laatste worden dan noodrijp. Wie er vroeger al last van had neemt best zijn voorzorgen.
Waar op letten?

  • Geen te hoge zoutconcentratie van de grond. De zoutconcentratie kan te hoog geworden zijn door jaren na elkaar in dezelfde grond te telen en te bemesten. Immers in een kas spoelen de mineralen niet uit. Dus de serre (kas) spoelen met minstens 100 liter water per m². Over het waarom en hoe kunt u lezen in het artikel
    De grond en het groeimilieu in de serre (kas)
    U leest er ook over andere bodemproblemen in de kas. Zo is het ook mogelijk de bovenste grondlaag in de kas te vervangen. Indien er geen ziekten inde grond voorkomen is het voldoende de bovenste twintig centimeter te vervangen.
  • De pH moet voldoende hoog zijn zijn. Bekalken met zeewierkalk is nodig. Zeker om de twee jaar, maar als je het al lang niet meer gedaan hebt, jaarlijks. Lees hier over het waarom en hoe van bekalken.
  • Niet te droog kweken, maar ook niet te nat want dan zijn de wortels zwakker.
  • Zorgen voor een goede doorgroei van de planten, misschien groeien de wortels niet meer goed door de wortelziekte "kurkwortel" genaamd. Zijn de dikke wortels bruin op het einde van het seizoen? Dan is het kurkwortel. Gebruik geënte planten indien mogelijk of kweek in grote kuipen van 20 liter in de grond zonder bodem waar u verse grond in doet.
  • Zuidkant van de serre afschermen (afwitten) vanaf de eerste warme periode om zo te grote verdamping te vermijden. Hou het dus zo koel mogelijk in de serre, zonder evenwel tocht te veroorzaken, want dan wordt de verdamping weer groter.

Op het eerste zicht lijkt het moeilijk te verstaan dat al deze factoren elkaar beïnvloeden bij het optreden van neusrot. Maar je moet weten dat neusrot eigenlijk verdroging of vochttekort is in de plant. De plant haalt het vocht dan uit de vrucht. Als deze vrucht niet sterk genoeg is (te weinig kalk in de celwanden) dan gaat de celwand van de vrucht kapot.

Wil je echt het fijne er van weten? Lees dan het artikel

zondag, maart 05, 2006

Tuinkers krijgt gezelschap van andere microgroenten.

We hadden het er al even over in de artikelenreeks "Broccoli? Gezondheid!". Naar analogie met tuinkers is het ook mogelijk broccolikers te telen. Maar daarmee is de kous niet af. Er is een groeiende belangstelling voor andere kersgroenten, microgroenten. Het bedrijf Koppert Cress heeft het gat in de markt ontdekt, of beter gezegd: ze hebben het gat zelf gemaakt.
De bedrijfleider Rob Baan van Koppert Cress in het artikel Koppert Cress groot in microgroente dat vrijdag ll. in het AD verscheen:

„Er is geen markt voor microgroente. Iedereen kan leven zonder een blaadje cress en een biefstukje. Vraag moet je creeëren. Dus we bezoeken culinaire beurzen en laten iedereen proeven. Het is een geweldig gezicht als iedereen je product in zijn mik schuift.”
Ze kweken ondertussen vijftien verschillende kiemplantjes. In enkele dagen tijd hebben zij een verkoopsklare groente. Dat kan niet iedere tuinbouwer vertellen.
En toch domineert een klein Monsters bedrijf met 25 medewerkers wereldwijd de afzet van vijftien soorten kleine kiemplantjes. Concurrentie in binnen- en buitenland is er nauwelijks. roente kweken voor miljonairs vindt hij geen probleem. Het bedrijf vaart er wel bij. De kassen worden op dit moment nog steeds uitgebreid, de productie kan er met sprongen vooruit. De teelt, door koks gebruikt voor allerlei smaaknuances en garnering, neemt namelijk weinig ruimte in. Bovendien is het tussen de vier dagen en vier weken allemaal volgroeid.
Wil je meer weten over deze microgroenten? Kijk dan eens op deze pagina van de website van Koppert Cress. Er zitten een aantal exotische, minder gekende soorten bij, maar er zijn er toch een aantal waarvan je makkelijk zaad kan verkrijgen. Leuk om zelf even aan de slag te gaan...

Hoe kan je zelf aan de slag gaan? Lees er alles over in het zeer praktische boekje Kiemen en Microgroenten (klik hier voor de prijs van 10,44 euro) van Peter Bauwens.

zaterdag, maart 04, 2006

Groene groenten en rood vlees

Geeft rood vlees echt een hoger risico op darmkanker en moet ik mijn biefstuk nu met spinazie eten?
Waarom deze vraag gesteld wordt kun je lezen op Voedingscentrum.nl

En dit is het besluit van het Voedingscentrum.nl:
...Op basis hiervan vindt het Voedingscentrum dat bij een gevarieerde voeding volgens de Schijf van Vijf af en toe een normale portie rood vlees eten geen kwaad kan. Sterker nog: vlees, en zeker rundvlees, is een belangrijke bron van ijzer, waarvan bijvoorbeeld 13-19 jarigen, vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, gemiddeld genomen wel wat meer kunnen gebruiken....
...Verder is het niet zo dat groene bladgroenten beter zijn dan andere groentesoorten. In het algemeen geldt dat nog te weinig bekend is om de consumptie van bepaalde groente- of fruitsoorten te stimuleren....
...Het Voedingscentrum blijft bij het advies gevarieerd te eten, met volop groente, ook te variëren met vlees en vleesvervangers en regelmatig vis op het menu te zetten.....

vrijdag, maart 03, 2006

De vroegste bonen

Klik op de foto's voor een vergrote weergave

Wie al eind mei, begin juni boontjes wil oogsten kan vanaf nu tot einde maart zaaien in potjes, drie zaadjes per pot. Zorg wel voor een omgeving waar het tijdens de kieming niet onder de 10°C gaat. En het overdag makkelijk 15°C wordt. Eenmaal de plantjes gekiemd kunnen ze wel wat meer koude verdragen, indien ze overdag maar warm genoeg staan (koude kas). Vanaf begin april kan je deze plantjes planten in een onverwarmde kas. Laat ongeveer 50 cm tussen de rijen en plant in de rij om de 25 cm een potje. De plantjes moeten dan al een tweetal echte blaadjes hebben en de potkluit moet al doorworteld zijn.
Komt er in april een periode met koude nachten, dek dan de plantjes af met een vliesdoek of folie. Bonen kunnen nu eenmaal geen vorst verdragen.

Als alles goed gaat heb je einde mei - begin juni een mooi bonengewas in de kas en kan de oogst beginnen.

Lees ook de teeltbeschrijving van bonen
11

donderdag, maart 02, 2006

Groenten tegen nierstenen

Om de haverklap bevestigen persberichten dat wie veel groenten eet daar grote voordelen kan uithalen voor zijn gezondheid. Over urinestenen (nierstenen, ureterstenen en blaasstenen) hebben we het hier nog niet gehad. Dit bericht verscheen vorige week op http://www.e-gezondheid.be/fruit_groenten_versus_urinestenen-13164-404-art.htm

"Om urinestenen te vermijden, raadt men aan om veel water te drinken. Maar ook wat men eet is van tel. De aanvoer van kalium bijvoorbeeld is erg belangrijk. En omdat fruit en groenten rijk zijn aan kalium wordt aangeraden om er meer van te eten als men de vorming kalkstenen wil voorkomen....
...Daarom wordt personen die te kampen hebben met kalkstenen aangeraden om meer fruit en groenten te eten en water te drinken dat niet te veel kalk bevat. Daarnaast moeten ze minder zoutproteïnen (natrium) consumeren....
Het volledige bericht met de nodige uitleg kunt u lezen op http://www.e-gezondheid.be/fruit_groenten_versus_urinestenen-13164-404-art.htm

woensdag, maart 01, 2006

Een late lente?

Waar al gewag van gemaakt werd in het artikel Geen lente in de groentekas is uitgekomen.

Februari gaat de geschiedenis in als de somberste tweede maand van het jaar ooit. Normaal krijgen we 73 uur zon voorgeschoteld, nu moesten we het stellen met amper 29 uur. Het vorige laagterecord dateert, met 35 uur, uit 1966.
Wat temperatuur betreft zaten we normaal: 2,4 graden tegenover 2,5 gemiddeld. En ook qua neerslag hoefden we niet echt te mopperen: er viel op 19 dagen zowat 75 millimeter uit de lucht tegenover 52,9 mm op 16 dagen gemiddeld.” (bron : Het Nieuwsblad)

Zacht en droog kan je de februarimaand bezwaarlijk noemen. Dat alles maakt dat de meeste gronden (ook lichte grond) er nog nat en koud bijliggen. De weersvoorspelling belooft extra zonneschijn en droog weer voor de komende dagen, maar helaas blijven de temperaturen aan de lage kant. De bezitters van lichte grond kunnen straks als eerste aan de slag met vroege voorjaarsgroenten zoals
Controleer in ieder geval goed de vochtigheid van de grond vooraleer je aan de slag gaat. Neem wat grond in de hand en knijp het samen, lekt er water uit, wacht dan nog wat met de grondbewerking. Wie te natte grond bewerkt veroorzaakt structuurbederf waardoor de plantengroei achteraf sterk gehinderd wordt. Ook in april kan je nog starten met de hiervoor opgesomde teelten!