Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, november 26, 2004

Flandria-tomaten: winteraanbod groeit

In januari en februari 2005 ligt het aanbod Flandria-tomaten zes keer hoger dan in 2004, omdat een aantal producenten hun aanplantingen hebben vervroegd.
lees verder op de website van VLAM

donderdag, november 25, 2004

INTERPOM 2004 en PRIMEURS 2004

Op zaterdag 11, zondag 12 en maandag 13 december wordt Interpom, de internationale vakbeurs van de aardappel, al voor de 12de keer georganiseerd. In 2003 werd de beurs uitgebreid met groenten en fruit. De markt reageerde positief en er werd dan ook beslist om op de ingeslagen weg verder te gaan. De organisatoren hopen dat Interpom/Primeurs uitgroeit tot de AGF-beurs in België.
Meer info op de website

dinsdag, november 23, 2004

Nieuwe groenten van Fine Fleur

Nieuwe producten brengen naast de klassieke groenten een nog ruimere variatie op uw bord. Tot de nieuwe producten behoren ook groenten uit grootmoeders tijd die we herwaarderen.
Wenst u meer info over de aankoop en gebruik van deze relatief onbekende en nieuwe groenten, kijk dan op deze pagina van Fine Fleur
(Je vindt er info over Beukenzwam Koolrabi Japanse bundelzwam Courgettebloemen Batavia Crosnes Gele courgette Tatsoi Mosterdsla Witte komkommer Pousse de blete Zoete puntpaprika Rucola Rabarber Mizuna Koraalsla Augurken Wortelpeterselie Keukenraapjes Aardpeer ........ )


zaterdag, november 20, 2004

Zeegroenten : "wild" of geteeld?

Deze week verscheen een artikel in het Friesch Dagblad over zeekraal en lamsoor.
Zeegroente in wad ligt klaar voor de oogst .
Zo vond ik het gepast nog even de actualiteit van dit jaar in verband met deze minder gekende groenten op te rakelen. Zeekraal wordt o.a. in Friesland en Zeeland geoogst uit de schorregebieden. Daarover vind je ook info op de website http://zeeuwsezeegroente.nl/

Sedert juni dit jaar is er in West-Vlaanderen ook een teler die zijn eigen zeekraal en lamsoor teelt. De zeekraal wordt verkocht op veiling REO en er zijn zelfs kwaliteitsnormen voor. Kwaliteitsnormen zeekraal
Je leest er meer over in de Nieuwsbrief Fine Fleur en in het artikel Verse zeegroentjes zijn nieuwste lekkernij

In dezelfde artikels vind je ook al één en ander over het gastronomisch gebruik van deze groente. Over de mogelijkheden in de keuken van zeekraal lees je op dit adres http://www.dekooktips.com/warenkennis/groenten/zee.htm of zoek eens recepten met zeekraal of lamsoor in google .

donderdag, november 18, 2004

Is het witte goud bedreigd?

Als er geen actie wordt ondernomen, is de aspergeteelt over een jaar of tien uit Limburg verdwenen.
Dat zegt L. Brouns van de Stichting AspergeRijk, een organisatie die in het leven is geroepen om volgend jaar juni het aspergesymposium in Horst in goede banen te leiden. Het gaat om een internationaal symposium dat om de vier jaar op een ander continent wordt gehouden. AspergeRijk wil het symposium aangrijpen om de koningin der groente beter in de markt te zetten.
De reden: er wordt steeds meer asperge ingevoerd uit lagelonenlanden. ,,In Brabant zit een teler die zich heeft toegelegd op het schillen van asperges. Die krijgt de groente aangeleverd vanuit Peru. Transport stelt niks meer voor tegenwoordig'', zegt Brouns. Het zijn vooral de kleine bedrijven die verdwijnen; terwijl de grotere in omvang zijn toegenomen.
Lees het volledig artikel in het Dagblad De Limburger

woensdag, november 17, 2004

De koolvlieg vliegt in de fuik

Wortelvlieg en koolvlieg vliegen laag boven grond en gewas. Tot nu toe is het steeds een efficiënte maatregel gebleken om de teelten die men vrij van koolvlieg of wortelvlieg wil houden af te dekken met insectengaas of met vliesdoek. Dit geeft zeer goede resultaten en is zelfs aan te raden voor de kleinere oppervlaktes en zeker in moestuinen. Voor grote velden is dit minder praktisch. Misschien kan de oplossing zijn om het veld te omheinen met insectengaas. Daarover gaat dit bericht uit WOS Internet.
Praktijkonderzoek Plant & Omgeving onderzoekt voor het tweede jaar een omheining van fijnmazig gaas tegen koolvlieg. Percelen tot 2,5 hectare worden omheind met gaas van 1,80 meter hoog. Aan de bovenkant zitten langs buiten uitstaande flappen in een hoek van 45 graden, waardoor een soort fuik ontstaat.
De laagvliegende koolvlieg komt daarin terecht wanneer deze op het gaas landt en naar boven kruipt. Een conclusie over de werking van de omheining is nog niet bekend, omdat er tot nu toe nog geen koolvlieg is voorgekomen. In Canada zijn er wel goede ervaringen mee.
Bron: WOS Internet - Nieuws
Meer info over de koolvlieg : klik hier

dinsdag, november 16, 2004

Een vorstelijk aspergejaar 2005

Onder het motto AspergeRijk 2005 zullen gedurende het hele aspergeseizoen van 2005 activiteiten en publieksevenementen georganiseerd worden, gericht op consument, retail en de aspergebranche zelf.
Voor elke doelgroep zijn activiteiten in het programma opgenomen: van een internationaal wetenschappelijk symposium en een internationale aspergebeurs tot en met branche- en marketingmeetings en culinaire en muzikale evenementen. Deze grootse promotiecampagne moet uiteindelijk een extra impuls leveren aan de omzetgroei van de Nederlandse asperge.
Meer info op http://www.aspergerijk.nl

maandag, november 15, 2004

Wat met de bodembedekking na
een tweejarige teelt van aardbeien


Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.
Alle afgebeelde najaarsgroenten werden gezaaid op 5 augustus 2004 en een week later al verspeend in perspotten. Het warme weer zorgde voor een zeer snelle kieming (nachttemperatuur was 18-20°C). Planten kon al op 16 augustus. Voor broccoli is dit een zeer late plantdatum, maar dankzij het goede oktoberweer kon al eind oktober geoogst worden, net zoals van de andere groenten. Bij dit goede novemberweer loopt de oogst nog steeds door. De groenten bewaren als het ware op het veld.

Al eens gedacht wat je kan doen met de bodembedekking (zwarte plastiek of gronddoek) nadat je tweemaal aardbeien geoogst hebt?Rond half juli worden de aardbeiplanten gerooid. Je kan die bodembedekking nog eventjes laten liggen en er enkele najaarsgroenten op telen die ongeveer op dezelfde afstand kunnen geteeld worden.
Omdat de bodem al wat uitgeput is na twee jaar aardbeien telen, meng je in het plangat wat gedroogde organische mest. Deze mest heeft als voordeel dat er minder kans is op verbranding als je direct plantjes in het plantgat zet.
Een ideale najaarsgroente die je er goed in kan telen is groenlof. Een beetje nachtvorst kan groenlof niet deren en met wat bescherming kun je de grote groene kroppen gebruiken tot kerstmis of later Als je de grote groene ombladeren verwijdert bekom je een langwerpige krop (de vorm is vergelijkbaar met die van Romeinse sla) die niet zo bitter smaakt als andijvie, vandaar ook de naam suikerbrood. Zowel rauw als gestoofd is suikerbrood een lekkere groente.
De klassieker voor het najaar, (krul)andijvie deed het ook heel goed op de zwarte plastiekfolie.
Broccoli telen als herfstgroente is echt de moeite waard. Tijdens de maand november heb je dan een langgerekte oogstperiode. Je kan er heel wat in één keer planten en toch zit je bij de oogst niet met een massa broccoli's die je niet de baas kan.
Ook diverse slasoorten zijn goed te telen op de bodembedekking van de aardbeien.

zondag, november 14, 2004

Perfecte groenten scheppen wantrouwen.

En dan is het weer niet goed......
Groente en fruit uit Nederland wordt in Duitsland steeds meer gewantrouwd. De producten zien er onnatuurlijk groot en te mooi uit. (...Alhoewel Nederland op wereldniveau bekend staat als koploper wat betreft milieuvriendelijk telen..)
Steeds meer Duitse consumenten prefereren de Turkse groenteboer. ,,Het assortiment van de Turkse groenteboer is groter en de paprika's en tomaten zien er natuurlijker uit dan de Nederlandse producten.
Lees verder in het Dagblad De Limburger

zaterdag, november 13, 2004

Wijziging plan voor watervoorziening groenten Almeria

"De nieuwe Spaanse regering heeft een geheel nieuw waterplan bekend gemaakt. In plaats van het afdammen van de noordelijk gelegen Ebro en het afvoeren van het zoete rivierwater via lange kanalen naar het zuiden, wil Spanje nu meer ontziltingsinstallaties langs de kust gaan bouwen.

Met die beslissing maakt de in maart aangetreden Spaanse regering een einde aan de zeer omstreden waterplannen van de vorige regering. Het waterplan van Aznar, Plan Nacional Hydrologico, omvatte een achthonderdtal maatregelen om de waterloop van de rivier de Ebro om te buigen naar Zuid Spanje.

Jaarlijks zou daardoor ongeveer duizend kubieke hectometer naar het zuiden afgeleid worden. Daardoor zou Spanje onder meer de citrusoogst in Valancia en de teelt van tomaten, paprika's en aardbeien in de regio van Almeria moeten redden. Het land hoopte voor de financiering ervan beroep te kunnen doen op de verkoop van staatsbedrijven en subsidies van de Europese gemeenschap."

Lees meer op Managing21:

vrijdag, november 12, 2004

De zwaarste pompoen
Beeld- en geluidsfragment op L1 Televisie

Hij wordt wel 'de pompoenen-koning van Limburg' genoemd.
Al 20 jaar is hij in de weer om een zo'n groot mogelijke pompoen te kweken. Dit jaar, viel de oogst wat tegen. Want de koning uit Roggel, kwam niet verder dan een pompoen van 291 kilo. Vorig jaar was dat nog 374 kilo.
Klik hier om een beeld- en geluidsfragment te bekijken

donderdag, november 11, 2004

Vlaamse groenten naar Japan

Na tien jaar doorgedreven inspanningen zijn de Mechelse Veilingen en haar tuinders erin geslaagd om met hun tomaten en komkommers de Japanse exportmarkt aan te boren.
Vanaf heden zal een Japanse controleur de kweek, verpakking en verzending van de Belgische tomaten en komkommers op de voet volgen. ,,Niet alleen het product, maar ook het productieproces moet aan de Japanse eisen voldoen. Ze controleren alles tot in de puntjes. Je moet kunnen aantonen dat de planten niet besmet kunnen worden door bepaalde schimmels of niet in contact komen met bepaalde insecten."
Lees verder op de website van Het Nieuwsblad Online
Vorig jaar nog werd de export uit het Nederlandse tuinbouwgebied, het Westland, een tijdlang stil gelegd wegens de vondst van de Middellandse Zeevlieg bij een partij vruchtgroenten.(Lees hier)

woensdag, november 10, 2004

Uitkijken voor valse meeldauw bij peterselie

klik op de foto's voor vergroting

Laat u niet verrassen door het mooie groene gewas dat je momenteel bij de peterselie ziet. Als je wat dichterbij gaat kijken is het goed mogelijk dat je wit schimmelpluis ziet op de onderkant van het blad. Als je deze schimmel zijn gang laat gaan zullen veel bladeren spoedig geel verkleuren.
Sedert eind oktober werd al op verschillende plaatsen Plasmopara nivea of valse meeldauw bij peterselie vastgesteld, bij aanplantingen onder plastiek en in open lucht
Zowel bij de gekrulde peterselie (foto links) als bij de gladbladige peterselie (foto rechts) zijn symptomen opgemerkt. Het betreft hier dus ook een schimmel die behoort tot de groep van de wierzwammen (Oömycetes), zoals al vermeld in het bericht over witte roest bij broccoli.
De kenmerken van de schimmel zijn heel typisch, namelijk wit schimmelpluis aan de onderkant van het blad, gele vlekken aan de bovenkant. Bij krulpeterselie zie je de aantasting ook aan de bovenkant, dit is natuurlijk te wijten aan de typische groei van het blad. Het zachte najaar heeft de ontwikkeling van de schimmel sedert half oktober duidelijk bevordert. Bij de teelt in de kas moet er steeds voldoende gelucht worden om het gewas iedere dag droog te krijgen.
De schimmel Plasmopara nivea komt voor bij alle leden van de schermbloemenfamilie (Apiaceae) . Op deze internetpagina vind je nog foto's van aantastingen bij wortelen en bij pastinaak.

Lees hier meer over deze typische najaarsschimmels

Nederlandse landbouwschool oogst paarse wortelen

Klik hier om het bericht te lezen (VILT.be)
Eerder stonden paarse wortelen al in de belangstelling dit jaar, lees dit bericht van Plantaardig.com

dinsdag, november 09, 2004

Sla van de vensterbank

Supermarktketen Sainsbury’s gaat beginnen met de verkoop van slaplanten die men op de vensterbank kan telen. Deze planten zullen worden verkocht in 180 van de 550 Sainsbury’s-winkels. De consument plukt blaadjes naar believen . De slasoort is volgens het bericht een kruising (of is het een mix, dit is niet helemaal duidelijk) van verschillende sla-achtigen, waaronder krulandijvie en Little Gem (kleine romeinse sla). Een plantje kost ongevevee € 1,50. Het wordt volledig onder glas geteeld en heeft een anvoerperiode van 12 maanden. De levensduur, éénmaal aangekocht wordt aangeprezen als zeven dagen, maar zou eventueel langer kunnen zijn.

Meer info vind je in dit bericht of in The Guardian

Dat je dit ook zelf kan telen, dat kon je al eens lezen in dit bericht
De slamix van McDonalds in uw plantenbak.

maandag, november 08, 2004

Witte roest bij koolgewassen


klik op de foto's voor vergrote weergave
Tijdens dit zacht najaar groeien de schimmels op een rustige, maar toch vlotte wijze verder. Met name de groep van de wierzwammen (Oömycetes) waartoe ook de valse meeldauw toe behoort houdt van een vochtig najaar. Een minder gekend lid van deze groep is witte roest (Albugo candida). Ook witte roest kan sporadisch optreden. Witte roest komt voor op de bladeren van allerlei kruisbloemigen. Zo zie je de schimmel ook al eens bij herderstasje en bij radijzen. Bij spruiten grijpt de aantasting vooral plaats op het marktbare deel van de plant, met name de spruitjes. Het kenmerkende gezwel (de opperhuid van de plant zwelt door ophoping van de sporen zeer sterk vooraleer open te barsten) is zeer gemakkelijk te herkennen.
Hier zie je een aantasting die gisteren vastgesteld werd bij de late herfstteelt van broccoli. Op de bovenkant van de bladeren zie je gele vlekken, hier groeit de schimmel er ook al wat doorheen. Meestal is de schade door witte roest te verwaarlozen (behalve dan bij spruitjes en radijs)
Hier zie je foto's van een sterke aantasting op herderstasje
Lees meer over witte roest op gewasbescherming.nl

vrijdag, november 05, 2004

Bewaren van de groenten in of naast het veld.

Vele groenten moeten eind oktober of ten laatste eind november gerooid worden (zie het artikel over vorstgevoeligheid van groenten) Gelukkig kunnen we veel van deze groenten nog een tijdje bewaren. Wortelen of peen kunnen we zelfs op het veld bewaren. Rode kool en witte kool moeten vorstvrij bewaard worden........

Lees het volledige artikel

donderdag, november 04, 2004

Vergeten groenten van de boerkes

Uit Het Nieuwsblad
Wouter Keersmaeckers houdt van wat in zijn streek uit de grond komt.
,,Ik ben geboren en getogen in Boechout en ik zal hier wellicht ook sterven. Ik ben van boerenafkomst, opgegroeid met groenten en fruit, en dat heb ik in mijn keuken nooit willen wegsteken.''
Wouter Keersmaekers, chef van De Schone van Boskoop, is verzot op de producten van zijn omgeving. Hij maakte er een kookboek voor, met heel veel aandacht voor de groenten en het fruit die verloren dreigen te gaan, die bijna vergeten zijn.
Een citaat:
........Nog zo'n bijna vergeten groente is kardoen : ,,Als er een gerecht met kardoen op het menu staat, moet ik er altijd enkele in de koelkast hebben, om aan de klanten te tonen. Kardoen is het best gebraiseerd in kalfsfond of gestoofd, heel lekker met eend..........
en een straffe uitspraak:
"Dan maar liever iets invoeren uit het buitenland, ook als het niet bij onze seizoenen past. Dat kan toch niet? Wij werken met tomaten van mei tot september, verder niet. Ik ben niet tegen de invoer van goede producten, maar vergelijk eens Franse bloemkolen met de onze. De Franse zijn bitter en stinken.''
Lee s het volledig artikel uit Plaza Weekend van Het Nieuwsblad.
Lees het artikel over kardoen.

woensdag, november 03, 2004

Nieuwe aardbei is resistent tegen vruchtrot.

Spaart deze aardbei ons leefmilieu? Of net niet?
Dat het niet steeds eenvoudig is om iets als milieuvriendelijk te bestempelen blijkt opnieuw uit dit bericht. Enerzijds kan men zo het milieu sparen door het lagere gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen, anderzijds is het thema Genetische Modificatie ook nog steeds gevoelig bij de consument.

Onderzoeker Jan Schaart van de Universiteit Wageningen ontwikkelde met planteigen materiaal een nieuwe aardbei die bestand is tegen vruchtrot. Niet volgens de traditionele methoden door aardbeirassen te kruisen, maar door de aardbei genetisch te manipuleren met planteigen DNA.
Hij spoorde in rijpende aardbeien een restistentiegen op dat vruchtrot tegengaat. Via genetische modificatie werd de activiteit van dit gen met planteigen materiaal verhoogd, waardoor de resitentie veel beter werd "
Ook voor ethici
Ook sociologen en ethici namen deel aan het onderzoek. Genetische modificatie is nog steeds een gevoelig thema bij de consument.
Duizend consumenten werden bevraagd over hun mening aangaande genetisch gemodificeerde gewassen. Daaruit bleek dat mensen het heel belangrijk vonden dat genetische modificatie niet met andersoortige organismen plaatsvond.

Lees het volledige artikel op
Persbericht Wageningen Universiteit: "Minder bestrijdingsmiddelen bij teelt nieuwe aardbei " of Planet - Nieuwe aardbei schimmelt niet

update : dat men met de problematiek van 'ggo' producten ook in de land- en tuinbouwpraktijk al bezig is valt te merken aan dit artikel :LTO tevreden over afspraken teelt genetisch gemodificeerde planten en op Agriholland: http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=48995. Het gaat hier over de coëxistentie van gangbare, ggo, en biologische teelten. Dat er ook organisaties zijn die niet kunnen leven met deze coëxistentie blijkt uit dit artikel http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=48886


Lees het aardbeidossier met alles over de teelt van aardbeien

Luizen gaan plat voor cola

Is dit nu biologische teelt of niet? Heeft er al iemand ervaring mee?
INDIA - Voor Indische boeren hoeven dure pesticiden niet langer in hun strijd tegen de bladluizen. Ze gaan al sinds enkele maanden de beestjes te lijf met een veel goedkoper product: cola. Met succes overigens want na één korte sproeibeurt is het resultaat al merkbaar. "

Lees verder op Het Nieuwsblad Online: "Luizen gaan plat voor cola - 03/11/2004


dinsdag, november 02, 2004

Groenten en Bloemen 2004, de foto's

Klik op de afbeelding om de foto's te zien
De liefhebbers van de overweldigend mooie en kunstzinnige creaties zijn weer massaal naar Hoogstraten afgezakt voor dit onvergetelijk schouwspel. Een autoloze Vrijheid en een nazomerzonnetje zorgde voor een gezellige en feestelijke sfeer. Procifiat voor de initiatiefnemers en de vele vrijwilligers die weken gewerkt hebben aan deze meesterwerken.
Elk jaar sluit Hoogstraten op een kleurrijke en originele manier de zomer af. Tijdens het weekeinde van zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 september werd het centrum van Hoogstraten omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met ontelbare …… bloemen en groenten! Ontwerper Etienne Van Nyen laat zich bij het ontwerpen van de creaties inspireren door het basisthema ‘De vruchten van het land’. Dat is geen toeval want de land- & tuinbouw zijn in de regio sterk vertegenwoordigd.Over een lengte van maar liefst 1 km worden gevels, gebouwen en stoepen versierd met groenten-, fruit- & bloemencreaties.....
Bekijk de foto's van deze gebeurtenis op streektoerisme.be

maandag, november 01, 2004

Vorstgevoeligheid van de groenten


"Een aantal groenten staan nog in onze tuin, wat doen we ermee nu de eerste vorst zich aankondigt?"
Lees het artikel: