Vorst eind februari;wat nu met de jonge groenten in de koude kas?
Momenteel staan er bij sommigen in kas al heel wat groenten die in de loop van februari gezaaid of geplant zijn. (Hoe dit in zijn werk gaat staat en over welke soorten het gaat staat beschreven in het artikel vervroegen en verlaten) Sla, spinazie, worteltjes, peterselie, veldsla, peulen, bloemkool, aardbeien zijn enkele van deze groenten die we nu onder glas aantreffen.
Overdag doen zij het zeer goed, de warme zonnestralen zorgen ervoor dat het makkelijk 20°C wordt in de kas. Maar wat als je niet kan of wil verwarmen en het 's nachts binnenvriest?
De plantjes zullen niet afsterven. Voor al deze groenten geldt dat zolang ze nog in jong stadium zijn (dat wil zeggen nog niet dichtbij het oogstbare stadium) er eigenlijk geen schadelijke gevolgen zullen zijn. Let wel op voor worteljes en spinzazie die juist aan het kiemen zijn. Ze zouden wel eens kunnen uitdrogen door de warme zonnestralen overdag. Ook bij vriesweer moet de grond in de kas al eens vochtig gemaakt worden!
Wel kunnen we enkele maatregelen nemen om de groeiachterstand, die de jonge groenten door de vorst oplopen, te verminderen. Het 's nachts afdekken van de plantjes, is een goede maatregel. Leg over de jonge groentegewassen een agryldoek. Dit agryldoek mag ook overdag blijven liggen. Dit is beter dan plastiekfolie, omdat deze makkelijker aan de tere blaadjes vastvriest. Om dit te vermijden kan je ook een klein plastic tunneltje in de kas maken. Een minikas in de kas du.
Of als je dat niet hebt dan kun je tijdelijk wat krantenpapier of een dun laken gebruiken, dit laat ook nog wat licht door. Dat kan maar voor enkele dagen, anders zullen de plantjes lijden onder het lichttekort.