Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zondag, februari 27, 2005

Vorst eind februari;wat nu met de jonge groenten in de koude kas?

Momenteel staan er bij sommigen in kas al heel wat groenten die in de loop van februari gezaaid of geplant zijn. (Hoe dit in zijn werk gaat staat en over welke soorten het gaat staat beschreven in het artikel vervroegen en verlaten) Sla, spinazie, worteltjes, peterselie, veldsla, peulen, bloemkool, aardbeien zijn enkele van deze groenten die we nu onder glas aantreffen.
Overdag doen zij het zeer goed, de warme zonnestralen zorgen ervoor dat het makkelijk 20°C wordt in de kas. Maar wat als je niet kan of wil verwarmen en het 's nachts binnenvriest?
De plantjes zullen niet afsterven. Voor al deze groenten geldt dat zolang ze nog in jong stadium zijn (dat wil zeggen nog niet dichtbij het oogstbare stadium) er eigenlijk geen schadelijke gevolgen zullen zijn. Let wel op voor worteljes en spinzazie die juist aan het kiemen zijn. Ze zouden wel eens kunnen uitdrogen door de warme zonnestralen overdag. Ook bij vriesweer moet de grond in de kas al eens vochtig gemaakt worden!
Wel kunnen we enkele maatregelen nemen om de groeiachterstand, die de jonge groenten door de vorst oplopen, te verminderen. Het 's nachts afdekken van de plantjes, is een goede maatregel. Leg over de jonge groentegewassen een agryldoek. Dit agryldoek mag ook overdag blijven liggen. Dit is beter dan plastiekfolie, omdat deze makkelijker aan de tere blaadjes vastvriest. Om dit te vermijden kan je ook een klein plastic tunneltje in de kas maken. Een minikas in de kas du.
Of als je dat niet hebt dan kun je tijdelijk wat krantenpapier of een dun laken gebruiken, dit laat ook nog wat licht door. Dat kan maar voor enkele dagen, anders zullen de plantjes lijden onder het lichttekort.

dinsdag, februari 22, 2005

Tuinkrant.com - Aardappelen telen: een beknopte handleiding

Onder plastiekafdekking en op de lichtere grondsoorten kunnen we al begin maart de vroegste teelt van aardappelen planten. Zonder plastiekafdekking wachten we tot einde maart. Op Tuinkrant.com staat de handleiding over de aardappelteelt te lezen.
Aardappelen telen: een beknopte handleiding

zondag, februari 20, 2005

Groenten telen op kantoor.


In Tokyo, misschien wel het meest verstedelijkte gebied ter wereld groeien er groenten in een torenhoog kantoorgebouw. Alles groeit er met kunstlicht in verschillende kamers verspreid tussen de kantoren. Kruiden, groenten en rijst worden verbouwd door de Japanse human resources firma Pasona O2.
Zij willen het verbouwen van groenten dichter bij de stedelingen brengen, die dikwijls geen voeling meer hebben met de nieuwe landbouwtechnieken. Er wordt natuurlijk ook gebruik gemaakt van hydrocultuur. Naast het promoten van de groenteteelt bij de stedeling wil men er tuinbouwers opleiden en vertrouwd maken met de nieuwste technieken. De geproduceerde groenten worden verbruikt in het bedrijfsrestaurant. Bekijk meer foto's op Yahoo! News - Entertainment Photos - Reuters
Of luister naar de uitleg en bekijk het filmpje van dit project.

vrijdag, februari 18, 2005

Op naar dubbele productie bij asperges?


De Boerenbond in het Limburgse Helden presenteert eind maart een nieuwe teeltmethode die meer dan twee keer zo veel asperges per hectare belooft.
Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste aspergerassen, waarvan verwacht wordt dat zij voor 90% alleen maar dikke stengels opleveren. Daarnaast worden er meer planten per hectare geplant. Tegelijk met het planten worden plastic verwarmingsbuizen aan weerszijden van de plant gelegd. Met grondverwarming gaat de aspergeplant maanden eerder uitlopen dan normaal.
Om het groeiproces nog verder te versnellen worden de percelen tijdelijk bedekt met uit Engeland afkomstige plastic folietunnels. Deze tunnels zijn voorzien van telescoopbuizen en in hoogte verstelbaar. Tijdens de opwarmperiode, zijn de tunnels dicht tot aan de grond om zo weinig mogelijk lucht te hoeven verwarmen. Tijdens de oogst, worden de tunnels omhoog gedraaid.
Lees het volledig artikel in Dagblad De Limburger

woensdag, februari 16, 2005

Plantuien

Plantuien telen kan iedereen, als je er vroeg mee begint. Plantuien zijn makkelijker te telen en vergen minder zorgen dan zaaiuien. Het plantgoed vindt u te koop in het vroege voorjaar (februari-maart) in z alle tuincentra. Het is het jaar voordien gewonnen op gespecialiseerde bedrijven uit zaad. Ze groeien snel, verdragen goed lage temperatuur en hebben minder last van ziekten en insecten dan zaaiui.
Lees het volledig artikel over plantuien.

dinsdag, februari 15, 2005

Sla in het vroege voorjaar

In het voorjaar kan de slateelt aanmerkelijk vervroegd worden door te telen in een koude serre (kas) of plastiektunnel. Zonder risico op vorstschade kan je er de zelf geteelde of aangekochte plantjes uitplanten vanaf half februari. Dan oogst je half april. De kans op vorstschade op kleine slaplantjes is eerder gering. Het mag al eens wat vriezen in de kas, de plantjes zullen zich hiervan snel herstellen. (Grote oogstbare kroppen lopen sneller vorstschade op, dit is dan vooral in het late najaar)
Komt er toch nog een late vorstperiode, dek de slaplantjes dan wat af met agryldoek of plastiekfolie. Zo valt de groei niet stil en blijft de kwaliteit optimaal. Maar het moet niet!
Onder beschutting planten kan tot einde maart, vanaf dan schakelen we zeker over naar de buitenteelt. In de maand maart kan je al buiten planten, als ja afdekt met geperforeerde plastiekfolie of agryldoek.

Welke groenten je nog kan vervroegen lees je in dit artikel
vervroegen en verlaten van groenten onder glas en onder plastiek

dinsdag, februari 08, 2005

Een variatie van erwten

Nog maar even het artikeltje over erwten van enkele jaren terug boven halen. Bij dit mooie weer is het mogelijk om erwten te zaaien, als de grond tenminste voldoende droog is. In de praktijk betekent dit de lichtere, zandigere grondsoorten.
Erwten zijn typische voorjaarsgroenten en groeien het best in het koele voorjaar. 's Zomers groeien de erwten niet meer zo goed, is de vruchtzetting minder en is de kans op massale luisinfecties groot. Vanaf februari tot en met april is de ideale periode om te starten met erwten.
Als je denkt aan erwten verbouwen in je groentetuin dan denk je misschien ook aan urenlang erwten doppen. Maar je kan ook erwten telen zonder die voor sommigen vervelende dopkarwei. Er zijn erwten die je kan gebruiken met de peul erbij, een beetje zoals bonen.
Veel liefhebbers zaaien die "peulen" eind januari of begin februari in potjes om dan einde februari of begin maart uit te planten. Zo ben je zeker van een goede opkomst en ben je ook extra vroeg.
Een overzicht.
Lees hier verder

maandag, februari 07, 2005

Aardappelen voorkiemen

Voorkiemen is belangrijk bij de vroege teelt van aardappelen om een voorsprong op te bouwen. Een drietal weken voor het planten wordt het pootgoed opengelegd in bakjes in een plaats met veel licht, bij een temperatuur van 10°C. Dit om de ogen te doen uitlopen en scheuten te vormen die kort en stevig zijn.
Om de kieming sneller en gelijkmatiger te laten verlopen kan u het pootgoed bij 18°C en bij veel licht plaatsen. Doe dit alleen als het pootgoed nog geen uitgelopen ogen heeft. Als de ogen uitgelopen zijn worden ze afgehard, door ze terug bij een temperatuur van 6-10°C te plaatsen. Dit kan ook buiten, op een droge plaats. Bij nachtvorst terug binnen zetten.
Het is belangrijk dat de kiemen mooi groen zijn en niet te lang. Dit betekent dus voldoende licht en voldoende afharden.
Uit: Groente- en Fruit Encyclopedie (© Alle rechten voorbehouden)

zondag, februari 06, 2005

Met één proef zestig ziekten opsporen

Tuinders kunnen voortaan met één proef alle mogelijke ziektes in hun planten of in hun cultuurgrond opsporen binnen 24 uur.
De DNA-multiscan(®) bestaat uit een biochip, waarop het erfelijk materiaal is geënt van de 60 meest voorkomende ziekteverwekkers van planten. Het gaat zowel om schimmels, bacteriën, nematoden of aaltjes en virussen. Dat membraan wordt in contact gebracht met een staal van een gewas, van grond, van zaden, van water of van een materiaal dat men wil onderzoeken op plantenziekten.
Een correcte identificatie van de pathogene kiemen kan de start zijn van een gerichte gewasbescherming. Vooral de snelheid waarmee pathogene kiemen via die chip kunnen worden opgespoord, is baanbrekend.
Lees het volledig artikel op
VILT
Meer over deze techniek in de praktijk leest u op de website van www.denhaan.nl

zaterdag, februari 05, 2005

Tomaten: meerdere jaren doorgaan met dezelfde plant.

"Deze teeltwijze die nog in onderzoek is maakt gebruik van hangende goten zonder substraat. De wortels van de plant worden in een donkere omgeving voortdurend vochtig gehouden. Zo blijft de plant zich voortdurend verjongen door telkens nieuwe wortels te vormen. In het systeem laat men de plant tot maximaal 5 meter groeien. De plant wordt via een touw naar een bovendraad geleid. Bij verdere groei laat men een deel van de stengel in de goot hangen. Een plug zorgt ervoor dat dit deel nooit meer dan anderhalve meter betreft. Het uiteinde van de laatste anderhalve meter van de stengel wordt regelmatig door de plug heen getrokken en dan afgesneden.
Doordat de tomatenplant zich zowel aan de bovenkant als aan de onderzijde zich voortdurend verjongt kan de plant 3 tot 4 jaar mee. "
Lees het volledige artikel op AgriHolland Nieuws

vrijdag, februari 04, 2005

We eten te weinig groenten...

"De gemiddelde consumptie van groenten schommelt rond 150 gram per dag, terwijl bijna de helft van de Belgen het op een dagelijkse portie van 90 à 150 gram houdt. Er is een opmerkelijk verschil op naarmate de leeftijd toeneemt. De groenten die het meest geconsumeerd worden, zijn tomaten, wortels en salade.
Bijna zeven op de tien Belgen beseft dat ze te weinig groenten en fruit eten, vooral jongeren. De belangrijkste redenen die de Belgen aanhalen zijn tijdsgebrek (31 procent), de beperkte houdbaarheid (23,8 procent) en het seizoensgebonden karakter van fruit en groenten (20,3 procent)."
Lees verder op
VILT