Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

donderdag, maart 31, 2005

In het veld bewaarde peen nog steeds uitstekend


Er werd al veel peen gezaaid, maar er wordt er ook nog geoogst! Onderdekkerspeen zijn wortelen die gedurende de winter in het veld bewaard worden. De peen wordt afgedekt met stro en bij vorst wordt er ook plastic gebruikt.
Lees het bericht op Bejo.nl

woensdag, maart 30, 2005

Wolf bij spinazie : nu acht fysio's!

In het twee weken terug gepubliceerde artikel over spinazie was nog sprake van acht fysio's van valse meeldauw (Wolf) bij spinazie. Onlangs werd een achtste fysio geïdentificeerd. Een fysio is een variant van een schimmel die zich onderscheid van de andere door een ander resistentiegedrag. Dit fenomeen is ook heel goed gekend in verband met de valse meeldauw bij sla. Daar is al sprake van meer dan twintig fysio's.

Een uittreksel uit het artikel van Oogst dat zopas verscheen.
"In spinazie is een nieuwe variant van valse meeldauw ofwel wolf gevonden: fysio 8. De meeste rassen zijn resistent voor de fysio's 1 tot en met 7.
Het isolaat van de ziekte Peronospora farinosa f.sp. spinaciae is afgelopen twee jaar op verschillende plaatsen in Nederland, Duitsland en België gevonden. Dat is reden om de fysio te benoemen. Inmiddels hebben zaadbedrijven al weer resistente rassen. Veredelaar Rijk Zwaan heeft zelfs al rassen met resistentie 1 tot en met 8 klaar liggen, omdat een aantal rassen al resistentie bezat toen 8 werd gevonden."

Lees meer over Wolf en de teelt van spinazie
Lees meer over Valse meeldauw schimmels bij diverse groenten

dinsdag, maart 29, 2005

Kom in de Kas!!!

zie http://home.scarlet.be/groenteninfo/2006/03/kom-in-de-kas.html

maandag, maart 28, 2005

Veel meer asperges door verwarming

"Door aspergebedden te
verwarmen, de afstand tussen de planten
te verkleinen en er plastic folietunnels
overheen te zetten kunnen per hectare
twee- tot driemaal zo veel asperges
worden geoogst als tot nog toe het geval
was.
Lees het volledige artikel in Reformatorisch Dagblad - Internet Editie
Lees het artikel met foto op Planet.nl

zondag, maart 27, 2005

Tomaten zaaien.

Dinsdag werd melding gemaakt van
Zacht weer vergemakkelijkt de opkweek van tomatenplantjes
Klik op de foto's
Alhoewel je tomaten die je wil uitplanten in de serre (kas) al kan zaaien vanaf begin maart is het einde maart zeker nog niet te laat om aan de slag te gaan. Ook wie geen verwarmde kas heeft. Na zes weken heb je een plant die klaar is om uit te planten in de kas of in open lucht.
Het zaaisubstraat bestaat uit drie vierde gewone universele potgrond en één vierde wit zand. Zorg ervoor dat het zaaisubstraat al een tijdje in een warme ruimte gestaan heeft en dat het een normale vochtigheidsgraad heeft. Neem een isomokist (piepschuim) , dit behoudt beter de warmte 's nachts. Neem ook een voldoende diepe kist, zodat er een acht centimeter lucht tussen de glasplaat en het substraat zit. Het laagje zaaigrond hoeft niet zo dik te zijn, zes centimeter is voldoende.

Dit alles moet goed gemengd worden.







Mooi vlak aandrukken (niet duwen)








Bevochtigen met een nevelspuit duurt wat langer maar zorgt er voor dat de grond mooi vlak blijft en er geen opspattende grond is.






Het zaaikistje wordt ingedeeld met stokjes als er verschillende rassen moeten gezaaid worden of als je paprika, tomaat en aubergine in hetzelfde kistje wil zaaien. Leg je de zaadjes niet al te dicht dan kan je de plantjes wat groter laten worden vooraleer je gaat verspenen.



Afdekken met wit zand. Gebruik een zeef of een vergiet om het zand mooi te verdelen. Enkele milimeter is voldoende.








Nog eens goed bevochtigen. Dan een glasplaat erop of een laag plastiekfolie. Dit alles bovenop de keukenkast waar de koelkast zit.(want daar is het 2°C warmer dan op de grond). De glasplaat houdt het substraat vochtig en zorgt voor een goed warm klimaat.




En zes dagen later is de kieming al bezig. Om te veel rekken van de kiemplantjes te voorkomen moet de zaaikist nu onmiddelijk op een plaats met meer licht komen (in dit geval dicht bij het venster). Wacht niet totdat de plantjes helemaal zichtbaar zijn want dan zijn ze al gerokken.




En nog twee dagen later staan de meeste rassen boven

Alles over tomaat telen

zaterdag, maart 26, 2005

Beroepstelers zaaien peen op ruggen


De lente lijkt definitief begonnen en dus wordt de eerste peen gezaaid. Maar de datum en het weer zijn niet de bepalende factoren om met zaaien te beginnen. De grondstructuur moet goed zijn, zoals bij telers Van Woerden en Hogendijk het geval is.
Lees verder op Bejo.nl

vrijdag, maart 25, 2005

Plastic tunnels om herfstprei in te zaaien.


Prei heeft warmte nodig bij de kieming. Er wordt gespreid gezaaid over een lange periode tijdens de winter en het voorjaar. De vroegste prei word al gezaaid rond de jaarwisseling onder verwarmd glas. Ook alle zomerprei wordt gezaaid in een glazen kas in de loop van januari en februari. Vroege herfstprei wordt door de liefhebber dikwijls in de koude bak gezaaid. De beroepsteler zaait in plastiektunnels. Vanaf eind februari worden grote tunnels gebruikt. Soms nog met extra afdekking binnenin. Op deze foto zie je, naast de verschillende formaten van plastictunnels, dat er in de grote tunnel nog twee kleine tunneltjes gemaakt zijn om een hogere temperatuur te bekomen tijdens de kieming.

De late herfstteelt kan ook in kleine tunnels gezaaid worden.
In de grote en kleine tunnels wordt steeds beregening voorzien, op deze foto duidelijk te zien. Het zaaibed mag tijdens de kieming niet uitdrogen en ook tijdens de opkweek moet al eens water gegeven worden. Na opkomst en als de planten wat groter zijn moeten deze kleine tunnels gelucht worden om te hoge temperaturen te vermijden. Later worden ze helemaal opengezet om de planten af te harden.
De prei wordt gezaaid in rijtjes met een onderlinge afstand van 15 of 20 cm. Er wordt zo ongeveer één plantje per cm geteeld. Preizaad mag slechts lichtjes afgedekt worden. Een plasticfolie op de pas gezaaide prei verbetert de kieming die na een tiental dagen begint. Drie weken na zaaien ongeveer staat de prei boven.
Een maal de plantjes boven staan moet er bij mooi weer gelucht worden. Als de planten bijna plantklaar zijn worden de kleine tunnels helemaal opengezet om de planten af te harden.

Bekijk tabel Teeltspreiding bij prei.

donderdag, maart 24, 2005

OrganicXseeds : databank biologisch zaaigoed


Als je wil weten of van een bepaald ras biologisch zaaigoed ter beschikking is dan moet je deze website raadplegen.
Deze website is voor iedereen toegankelijk, maar richt zich in het bijzonder tot iedereen die professioneel met de biologische landbouw bezig is
De aanbieders van biologische zaden en pootgoed maken hun aanbod bekend van de rassen waarvan ze biologisch zaad- of pootgoed verkopen in het Belgische grondgebied.
De landbouwers kunnen deze databank raadplegen om op een eenvoudige wijze na te gaan van welke rassen er in het Belgische grondgebied biologisch zaad- of pootgoed beschikbaar is.
In geval het aanbod van biologisch zaaizaad of pootgoed niet voldoet aan hun behoefte, kunnen de landbouwers via deze weg een vraag voor ontheffing richten aan hun controleorganisatie.
Voor de controleorganisaties is deze databank de referentie bij het beoordelen van de ontvangen aanvragen voor ontheffing voor het gebruik van niet biologisch zaad of pootgoed.
OrangicXseeds

dinsdag, maart 22, 2005

Zacht weer vergemakkelijkt de opkweek van tomatenplantjes

update 27/03/2005 : volledige beschrijving tomaten zaaien

De volgende dagen verwacht men vrij zachte temperaturen, ook 's nachts. Een ideaal tijdstip om tomaten te zaaien voor wie niet over een verwarmd zaaibakje beschikt.
Alhoewel er nog koudere perioden zullen komen is deze warmere periode juist op tijd. De fase van de kieming is de meest gevoelige wat temperatuur betreft. Daarna mag het al eens wat minder warm zijn. De ideale kiemingstemperatuur voor tomaat is ongeveer 20°C. Overdag is het niet moeilijk om de streefwaarden van meer dan 20°C te bereiken in de koude kas en onder de glasplaat. 's Nachts nemen we onze voorzorgen. De glasplaat op de zaaikist dekken we nog eens extra af . Overdag worden de zonnestralen volop benut om het zaaisel onder de glasplaat mooi op te warmen. Zaaien 'onder glasplaat' is in ieder geval noodzakelijk om aan een goede temperatuur te komen.
Tomaten telen

maandag, maart 21, 2005

Juiste moment planten bloemkool blijft een gok

Lees het artikeltje in Noordhollands Dagblad
Zie ook eigen berichtgeving in het artikel van vorige week.

zondag, maart 20, 2005

De laatste en de vroegste prei


Donderdag stond op sommige velden de winterprei nog met zijn wortels in het water en wachtte op een oogst vanaf nu tot ten laatste eind april. Vanaf dan zal de prei immers snel bloemstengels maken en onverkoopbaar worden. Prei is een tweejarige plant die een koudeperiode nodig heeft om te bloeien.

Ook op donderdag was men op andere velden in streken met lichte zandgrond de vroegste zomerprei aan het planten. Deze prei werd gezaaid rond de jaarwisseling in een warme kas. (ook al om de vorming van bloemstengels door koude te voorkomen) Vanaf juli kunnen we daarvan de nieuwe oogst verwachten. Het planten gebeurt hier met de hand en is dan ook zeer arbeidsintensief (let op de karretjes op de foto). Vooraf werden machinaal de ponsgaten gemaakt en de aarden ruggen. Het voordeel van dit plantsysteem is dat men op die manier prei met een perfect rechte en witte schacht kan oogsten.

In dezelfde streek met lichte grond was een landbouwer bezig met de prei vlakvelds in geulen te planten, dit kan machinaal in één werkgang. (Met een zogenaamde lepelplanter of schijvenplanter).
Dit werkt veel sneller en als bijkomend voordeel is er de iets snellere weggroei als de prei niet onmiddelijk in diepe ponsgaten terecht komt. Vooral voor vroege prei is dit natuurlijk mooi meegenomen.

vrijdag, maart 18, 2005

Cherry Prunella

"De Belgische productie van minitomaten is de jongste jaren steeds groter en diverser geworden. Amper enkele dagen na de lancering van de Miniflavour is nu de Cherry Prunella aan de beurt. De mini-tomaat werd woensdag voor het eerst geleverd op Veiling Hoogstraten. De aanplant van nieuwe rassen en de uitbreiding van het assortiment zijn deels het gevolg van de lage tomatenprijzen vorig jaar."

Lees verder bij VILT

donderdag, maart 17, 2005

Vlaams aardbeiteler scoort wereldprimeur met energiesysteem

"Kostelijke aardgasleidingen? Dure stookolieprijzen? Guy Herrijgers heeft er niet de minste last van. Voor de energievoorziening in zijn nieuwe serre heeft de aardbeiteler gekozen voor een ongebruikelijk concept. Tijdens de winter haalt de tuinder water uit een warmtebron. Een warmtepomp brengt dat water op een temperatuur van 45 graden. Het hete water wordt doorgesluisd naar diverse units die het omzetten in warme lucht die via ventilatoren verspreidt wordt in de serre. In de zomer put Herrijgers water uit een koudebron om via hetzelfde circuit voor de nodige koeling te zorgen. Omdat dit water opwarmt, kan het gestockeerd worden in de warmtebron. "
lees verder op VILT:

woensdag, maart 16, 2005

Winterbloemkool Zeeland heeft weinig geleden

Even een vervolg op het artikel van 5 maart. "De winterbloemkool in Zeeland heeft weinig schade opgelopen door de late vorst in maart. In Zeeland zakte de temperatuur in de nacht van 3 op 4 maart naar -10. De vroegste rassen zullen hierdoor iets verlaat zijn en wat minder nieuw blad produceren....."
Lees het volledige artikel op Bejo

zaterdag, maart 12, 2005

De vroegste bloemkool : een ambachtelijke teelt

Klik op de foto's voor een vergrote weergave


Een tiental dagen later dan normaal zijn de tuinders begonnen met de allervroegste bloemkoolteelt, de weeuwenteelt, uit te planten. De grote planten, ze zijn immers gezaaid in oktober vorig jaar, laten geen machinale planting toe. Nadat de plantgaten gemaakt zijn worden de planten één voor één opgenomen, voorzichtig van de bloempot ontdaan en in de grond gestopt. De planten moeten diep geplant worden om afdraaien te vermijden.
Enkel in de streken met lichte grond kan deze teelt uitgevoerd worden. De foto werd genomen in West-Vlaanderen, maar ook in het Mechelse is de weeuwenteelt een traditie die blijft.
Gezien de lange en dus kostelijke plantenopkweek zal de tuinder dit ook zelf doen.
Kortom, met een geslaagde weeuwenteelt bewijst de teler dat hij zijn stiel onder de knie heeft!

De weeuwenteelt was ooit de aanleiding voor een nieuw glastuinbouwgebied in de streek van Gits.
Een citaat uit de website
www.tglazendak.be
Gevaert was de grondlegger van de (glas)tuinbouw in Gits.
In 1932 bouwde hij een serre (warenhuis) van 800 m2 met betonnen onderbouw. Hij was daarvoor naar het Westland in Nederland gaan kijken met een collega die een gelijkaardige serre bouwde in Roeselare. Deze serre diende voor de opkweek van de bloemkoolplanten (vroege teelt of weeuwenteelt). De opkweek van de bloemkoolplanten werd gevolgd door een teelt sla en een teelt tomaat"

vrijdag, maart 11, 2005

Eerste Belgische krulandijvie [AGRI PRESS BENELUX]

Krulandijvie onderscheidt zich van de breedbladandijvie door een smaller blad en een zeer fijn ingesneden bladrand. Voor slanklijners is het met 5kcal per 100 gram een ideaal product. Omwille van de goede bewaarbaarheid wordt het vaak verwerkt in versneden voorverpakte slamengsels.
In de REO Veiling werden woensdag 9 maart de eerste honderd kisten van deze krulandijvie verkocht. "Het is een moeilijk product omdat de blaadjes tijdens de teelt gemakkelijk beschadigd worden. Zeven dagen voor de oogst worden de kroppen samengebonden met elastiekjes. Dat is nodig om de hartbladeren te bleken. Vooral de gebleekte bladeren hebben een hoge marktwaarde." aldus de teler (foto : de krulandijvie ondergaat, op de veiling, een grondig nazicht op kwaliteitskenmerken vooraleer ze te koop aangeboden kan worden)
Lees verder op AGRI PRESS BENELUX

donderdag, maart 10, 2005

Een ‘groente- en fruit-shot’ uit de koelkast.

Unilever pakt uit met vloeibare groenten en fruit. Men claimt dat het flesje groentesap van 100 ml vergelijkbaar is met 200 gram groente of fruit. ”Een belangrijke doelgroep voor Knorr Vie zijn de jongvolwassenen”, aldus Hans Peters, business leader Koelvers bij Unilever Bestfoods. Van deze 19- tot 30-jarigen eet slechts 4% voldoende groente en fruit, blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Peters: “Jongvolwassenen zijn veel onderweg en eten vaak buiten de deur. Ze zijn zich echter wel bewust van hun ongezonde eetpatroon. In een later stadium zie ik voor de drank een bredere doelgroep.”
Lees verder"

woensdag, maart 09, 2005

spinAZie van a tot z

Spinazie kan al zeer vroeg op het jaar gezaaid worden. De normale voorjaarsteelt die vanaf maart kan gezaaid worden is de makkelijkste en meest aangewezen teelt. Matig snel groeiende rassen zijn in die periode het meest aangewezen. Vanaf juni tot half augustus lukt spinazie telen minder goed. Dan zijn de snelle bloemvorming en de droogte spelbrekers. Na het warmste seizoen is er nog een herfstteelt mogelijk, evenals een overwinteringsteelt.
Of een ras geschikt is voor de gekozen teeltperiode hangt nauw samen met de groeiduur van het ras De teeltwijze bepaalt hoe dicht gezaaid wordt. In Nederland is dat snijspinazie, in Vlaanderen plukspinazie.

Lees het volledige artikel over
de teelt van spinazie

dinsdag, maart 08, 2005

Koolsoorten gebruiken virus als wapen tegen bladluizen

Koolsoorten die plantwetenschappers kennen als Brassica oleracea, gebruiken virussen als wapen tegen belagende bladluizen. Op een nog niet helemaal doorgronde manier nemen de koolplanten virussen van besmette bladluizen op en sluizen die door naar onbesmette exemplaren.
Tijdens het onderzoek was Van Munster gestuit op een nieuw virus, Myzus persicae densovirus, dat korte metten maakt met de groene perzikbladluis.
Onderzoeker Van Munster ontdekte dat besmette bladluizen het virus konden overdragen aan hun nakomelingen en aan elkaar – en op een raadselachtige wijze aan bladluizen met wie ze geen contact hadden, maar die wel dineerden op dezelfde plant. Fysiek contact was daarbij niet noodzakelijk.
Lees het volledige artikel op WB - Weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum: "Koolraap gebruikt virus als wapen"

maandag, maart 07, 2005

De allervroegste teelt van boontjes

Klik op de foto's voor een vergrote weergave

Wie al eind mei, begin juni boontjes wil oogsten kan vanaf nu tot einde maart zaaien in potjes, drie zaadjes per pot. Zorg wel voor een omgeving waar het tijdens de kieming niet onder de 10°C gaat. En het overdag makkelijk 15°C wordt. Eenmaal de plantjes gekiemd kunnen ze wel wat meer koude verdragen, indien ze overdag maar warm genoeg staan (koude kas). Vanaf begin april kan je deze plantjes planten in een onverwarmde kas. Laat ongeveer 50 cm tussen de rijen en plant in de rij om de 30 cm een potje. De plantjes moeten dan al een tweetal echte blaadjes hebben en de potkluit moet al doorworteld zijn.
Komt er in april een periode met koude nachten, dek dan de plantjes af met een vliesdoek. Bonenplantjes kunnen nu eenmaal geen vorst verdragen.

Als alles goed gaat heb je einde mei een mooi bonengewas in de kas en kan de oogst starten.

zondag, maart 06, 2005

Mogelijk schade bij aardbeien in grote tunnels?

Een uittreksel uit een artikel van gisteren in Het Nieuwsblad Online: "Het zachte fruit, en dan vooral de aardbeien die in de tunnels gekweekt worden, kan beschadigd zijn. ,,Hoewel daar ook nog niet veel van te zien is, pas als het dooit, kunnen we de schade opmeten'', meldt Eddy Bal van veiling Borgloon. ,,Vooral de schrale noordoosten wind doet de plantjes en blaren bevriezen.''
Aardbeien in grote tunnels waren immers al aan de groei toen de vorst toch nog plotseling opdook. Voor de aardbeien in open lucht zijn er geen problemen. De sneeuw heeft daar de laatste dagen zelfs voor een goede isolatie gezorgd. Normaal gezien waren de kleine plastiektunnels nog niet of pas heel onlangs geplaatst zodat ook daar nog geen hergroei te bespeuren was.
Lees hier meer over grote en kleine plastiektunnels bij aardbeien.

zaterdag, maart 05, 2005

Winterbloemkool tijdens de strenge vorst.

klik op de foto's voor een vergrote weergave

Winterbloemkool heeft uiteindelijk toch nog wat te lijden gehad van de strenge vorst. Zeker als de vorst zo laat komt is de kans op schade aanzienlijk groter. Bij de meeste planten is de koolvorming immers al aan de gang. Op deze foto zie je duidelijk dat vervriezen eigenlijk verwelken is. Als dit lange tijd aanhoudt ontstaat er schade, net zoals dit gebeurt als een plant dagen na elkaar bijna geen water kan opnemen.


Dit veld met winterbloemkool in West-Vlaanderen, België, is dan ook sedert vorige zaterdag afgedekt met vliesdoek. Dit was immers de eerste keer deze winter dat men vorst voorspelde die lager zou zakken dan -5°C. Met afdekking zullen deze kolen deze winterprik wel te boven komen
Lees meer over de teelt van winterbloemkool http://home.scarlet.be/groenteninfo/bloemkool_winter.htm

vrijdag, maart 04, 2005

Sneeuw isoleert...

Op veel plaatsen ligt een flink pak sneeuw, dit is een ideale bescherming voor de planten buiten. Deze tuinliefhebber vreest voor zijn winterbloemkool, maar de planten zitten toch onder een flink pak sneeuw, misschien zal het nog meevallen. (klik hier voor de foto). Net zoals bij de koude bak die onder de sneeuw zit, een goede isolatie is dat. Natuurlijk mag dit niet te lang duren, anders hebben de slaplantjes te lijden van het lichtgebrek.

donderdag, maart 03, 2005

Eerste Belgische aardbeien verwacht.

Veiling Hoogstraten zal de eerste Belgische aardbeien op vrijdag 04 maart om 08.40h presenteren in de verkoopzaal. Traditioneel zal de teler, Adriaan van Boxel uit Meersel-Dreef, de opbrengst ter beschikking stellen van een goed doel.
Lees verder: