Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 30, 2005

De koolvlieg ontwaakt

Nu het warmer wordt moeten we zeker rekening houden met de koolvlieg die wakker wordt. Plant u binnenkort broccoli, bloemkool, rode kool, witte kool, savooikool, spruitkool neem dan uw voorzorgen. Bloemkool en broccoli lijken wel de lievelingskolen van de koolvlieg.
De koolvlieg overwintert als pop in de bodem. Bij een bodemtemperatuur van ongeveer 15°C op 5 tot 8 centimeter diepte ontluiken de vliegen. Dit gebeurt rond half april. De witte eieren zijn ongeveer 1 mm lang en worden nabij de plantvoet gelegd. De maden zijn 1 cm lang en glimmend wit. De made vreet eerst alle zijwortels af en dringt dan in de hoofdwortel, met rotting tot gevolg. Een lichte verkleuring van de bladeren tot een totale verwelking en omvallen van de planten is het gevolg. Als de plant in leven blijft, kunnen enkele nieuwe wortels vanuit de basis gevormd worden. Minder ernstige aantastingen leiden tot groeivertragingen. Vooral op de humeuze, lichte zavel en zandgronden kan ernstige schade optreden. Ook radijs en rammenas zijn heel gevoelig voor de koolvlieg. (artikel ingekort)Lees hier het volledige artikel over de Koolvlieg:

dinsdag, april 26, 2005

Courgettes zaaien van eind april tot eind juni

Courgettes groeien snel. Daarvoor hebben ze veel warmte nodig. Als je niet kiest voor de vroegste zaaidata kan je na zes weken al de eerste courgettes oogsten. Zorg voor een hoge temperatuur bij het zaaien, bij de opkweek en tijdens de teelt.
Zaai niet alle zaden op hetzelfde moment. Je kan al zaaien eind april onder beschutting, maar ook eind juni kan je nog courgettes zaaien. Dit zorgt ervoor dat je in augustus en september een jong en productief gewas hebt. Courgette is een gulzige en snelle groeier, maar raakt ook snel ´versleten´. De groei van oudere planten stagneert wat waardoor ze vatbaarder worden voor witziekte (echte meeldauw).
Kies niet alleen een plekje uit de wind en in de zon maar voorzie dit plekje ook van voldoende compost of organische mest. In droge periodes is water geven zeker nodig. De grote bladeren verdampen zeer veel en de snelgroeiende vruchten kunnen alleen maar zwellen als ze voldoende water kunnen opnemen.
Lees de volledige teelthandleiding over courgettes

Nieuwsbrief "Groenten in het nieuws"
Vul een e-mail adres in om iedere week de nieuwste berichten te ontvangen!

Inschrijven Uitschrijven

maandag, april 25, 2005

Tomatenplant heeft zijn eigen afweersysteem tegen bladvlekkenziekte.


"Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben samen met Britse collega's het afweersysteem van tomaat tegen de ziekteverwekkende schimmel Cladosporium fulvum (bladvlekkenziekte) verder ontrafeld. Hun bevindingen staan in Science van 21 april.
Het onderzoeksteam is een afweermechanisme bij de tomatenplant op het spoor gekomen waarbij de schimmel indirect herkend wordt. Hierbij wordt een zogenaamd bewaker-eiwit (het product van een resistentiegen) gealarmeerd dat vervolgens het afweersysteem van geprogrammeerde celdood bij de plant in werking stelt. Hierdoor wordt de schimmel de pas afgesneden.
Het afweersysteem beschermt de plant tegen de schadelijke werking van belagers zoals virussen, bacteriën en schimmels.
Planten kennen dus als mensen een afweer- of immuunsysteem om ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Maar hoe dat afweersysteem werkt is nog niet geheel duidelijk
Lees verder in het Persbericht Wageningen Universiteit

zondag, april 24, 2005

Boodschappen? Lees het nieuws van “De Groenteman”

Sinds vorige week biedt LAVA als koepel van de zes grootste groente- en fruitveilingen een nieuwe service aan de consument. “De Groenteman” geeft op de LAVA-website een bondig overzicht van de trends in de veilingprijzen van groenten en fruit. Ideaal als houvast voor de weekendboodschappen en de seizoenskeuken.

U vindt er een handige samenvatting van de inlandse groente- en fruitprijzen op de Belgische veilingen van de afgelopen week.

Wat is er deze week duurder of goedkoper geworden? Wat is voordelig of juist heel duur gebleven? Is een bepaalde groente- of fruitsoort deze week meer of minder aangevoerd? En wat kan de oorzaak zijn van een plotselinge prijsdaling of hausse?

Bovendien krijgt u telkens een recept met een groente- of fruitsoort die in de afgelopen week voordelig is gebleken of die ‘in the picture’ staat. Eerder verscheen “De Groenteman” al geregeld in “De Zondag”, maar voortaan is de informatie voor iedereen elke week beschikbaar en uitgebreid.
De Groenteman is iedere vrijdag te lezen op http://www.lava.be

woensdag, april 20, 2005

Koude nachten in aantocht

Zolang de ijsheiligen niet de revue gepasseerd zijn kunnen er nog steeds zeer koude nachten voorkomen.
Donderdagmorgen en vrijdagmorgen wordt het heel koud. In ieder geval is er algemene vorst aan de grond. Ook de luchttemperatuur kan in sommige streken onder de 0°C gaan.
Voor de fruitbomen kan dit schade aan de bloesems betekenen.
Het loof van vroege aardappelen waarvan het loof al boven de grond uitkomt, dit zonder folie , zal vervriezen. Je kunt dit vermijden door deze aan te aarden zodat het loof opnieuw onder de grond terecht komt.
Jong plantmateriaal van tomaten, komkommer, paprika... dat in de kas staat wordt afgedekt met een doek, folie of krantenpapier om de temperatuurschok wat op te vangen. Kan je de plantjes tijdelijk op een warmere plaats zetten of de kas licht verwarmen, dan is dit zeker aan te raden.
Ook is het beter om tijdens deze twee dagen geen groenteplantjes, opgekweekt in de kas, uit te planten. Zaaien van de groenten buiten mag natuurlijk wel.
Bij openluchtaardbeien zijn nog maar enkele bloemen open en zal de schade wel meevallen. Indien er al wat meer bloei is dan kan je door af te dekken ook de eerste bloemen behoeden voor vorstchade. Wie al stro of mulching tussen de openluchtaardbeien aangebracht heeft kent meer kans op vorstschade omdat de grond zijn opgeslagen warmte dan niet zo goed kan afgeven aan de luchtlaag net boven de grond.
Bij de teelt onder directe afdekking werd onlangs de flodderfolie verwijderd. (zie Robben Aardbeien) Deze aardbeien bloeien al volop. Deze teler zal moeten beregenen om vorstschade te vermijden
Laat u in ieder geval niet misleiden door de warme zonnestralen overdag. Sluit de kas of tunnel 's avonds zo vroeg mogelijk af om zo warmte op te slaan.

Verschillende links naar weerberichten

dinsdag, april 19, 2005

Het nieuwe slankplan met groenten en fruit

‘Het nieuwe slankplan met groenten en fruit’ is een praktisch en gratis voedingsschema om verstandig en smaakvol af te slanken. Het werd door de Belgische veilingen opgesteld in overleg met NICE en houdt rekening met onze nieuwe kookgewoonten en de nieuwe inzichten in de voedingsleer.
Het slankplan is een volledig voedingsschema voor één week maar bevat voldoende afwisseling en variatiemogelijkheden om het gedurende meerdere weken aan te houden.
Het initiatief heeft een dubbel doel: een volwaardig alternatief bieden voor de vaak ongezonde crashdiëten van tegenwoordig en rekening houden met de nieuwe kook- en voedingsgewoonten van de Belgen. Het slankplan is bedoeld voor mensen die bewust op een gezonde manier enkele kilo’s kwijt willen.
Lees meer.

maandag, april 18, 2005

Spinazie zaaien

Gewoon één methode om spinazie te zaaien.
Voor een geslaagde zaaiing : lees zeker ook Water geven
Voor afstanden, grondvoorbereiding en teelttechniek : lees Spinazie van A tot Z
Klik op de foto's om detail te zien
Span een touwtje en trek een geultje van anderhalve centimeter diep. De diepte van het geultje mag voldoende groot zijn, de hoeveelheid grond waarmee het zaad straks afgedekt wordt is belangrijker.









Verdeel de zaadjes op de juiste afstand. Voor snijspinazie wordt dichter gezaaid dan voor plukspinazie. Zaai niet te dun voor plukspinazie, je kan achteraf ook nog uitdunnen.






Met hetzelfde bamboestokje wordt het geultje dicht gemaakt. Je kan ook met de hand het geultje dicht maken. De dikte van het grondlaagje op het zaad is ongeveer één (tot maximum anderhalve) centimeter.





De grond mag lichtjes aangedrukt worden. Zo blijft het vocht beter behouden.








Ongeveer twee weken later staan de eerste plantjes boven. Vroeg gezaaide spinazie zit natuurlijk wat langer weg.

zondag, april 17, 2005

Aubergines zaaien en verspenen : warmte nodig, maar toch traag


Om aubergines te zaaien ga je net zo te werk zoals bij tomaten. Ook het tijdstip komt overeen met dat van tomaten zaaien. Aubergines worden best gezaaid in maart of ten laatste de eerste twee weken van april om de volle opbrengst aan vruchten te bekomen. Alle info over zaaien en verspenen vind je bij het artikel over tomaten zaaien en tomaten verspenen. De (dure) hybride zaadjes worden één per één op het zaaisubstraat gelegd op 1 à 2 cm afstand. Zo hebben ze voldoende ruimte en is het verspenen achteraf niet zo dringend. Afdekken met wit zand tot het zaad net niet meer zichtbaar is.

Aubergine is een heel trage kiemer en vraagt veel warmte voor een goede kieming. Een minikasje op een zonnige vensterbank is een absoluut minimum. Toch duurt het dan nog tot drie weken vooraleer de plantjes tevoorschijn komen.
Deze plantjes zijn klaar om te verspenen, want het eerste echte blaadje na de twee kiemblaadjes is zichtbaar. Ondertussen zijn er al vijf tot zes weken na het zaaien verstreken.

zaterdag, april 16, 2005

Mini bloemkool wordt gepromoot

Vanaf dit voorjaar stijgt het aanbod minibloemkolen onder het Flandria-label. Hiermee speelt men in op de maatschappelijke trend van het groeiende aantal alleenstaanden en kleinere gezinnen. Dergelijke gezinnen vinden gewone bloemkolen vaak te groot.
De minibloemkolen zijn geen echte primeur. De tuinders teelden deze kleinere exemplaren in het verleden al, maar toen konden ze het Flandria-keurmerk nog niet krijgen. Dat was exclusief gereserveerd voor de klassieke grote en zware bloemkolen. Maar daar komt nu verandering in.
Voortaan kunnen kleinere bloemkolen met een overlangse diameter vanaf minimum 16 cm ook het Flandria-keurmerk krijgen, uiteraard op voorwaarde dat ze aan dezelfde strenge kwaliteits- en productievoorwaarden van het keurmerk voldoen. In de praktijk duidt dit op een milieubewuste en voedselveilige teelt, een egale witte kleur, topkwaliteit inzake versheid en stevigheid, traceerbaarheid en interne en externe controles.
De kleinere Flandria-bloemkolen zullen het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Tussen nieuwjaar en half mei zijn ze afkomstig uit de teelt onder glas. Daarna wordt ze gevolgd door exemplaren uit volle grond en door licht vorstbestendige winterrassen. "
(Bron : VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw )

vrijdag, april 15, 2005

Eerste gekweekte lamsoor van het seizoen

Op de REO Veiling van Roeselare werden vrijdag 15 april de eerste lamsoren van het seizoen verkocht. Lamsoren zijn zeegroenten die van oudsher op de Zeeuwse en Picardische schorren groeien, maar die in Vlaanderen nog vrij onbekend zijn. In Nederland en Frankrijk groeien lamsoren in het wild.
Een teler uit het West-Vlaamse Lo-Reninge bracht zijn lamsoren in 2004 voor het eerst op de markt. Hij experimenteerde toen al een tijdje met het kweken van zeegroenten in tunnelserres. Deze teelt in een kunstmatig klimaat is uniek. Voor het zaaien van de groenten strooit de producent zeezout op de bodem. Ook tijdens het groeiproces dient de teler zout toe, soms via beregening.
De zeegroente zit boordevol mineralen en vitaminen.
Lamsoren hebben lange, smalle blaadjes. Koel bewaard zijn ze minstens een week houdbaar. Lamsoren zijn geschikt om in te vriezen. Ze zijn lekker in bijvoorbeeld een omelet, een soep van zeegroenten of een terrine van mosselen.
Lees het volledige artikel op Agripress

donderdag, april 14, 2005

Aardappelziekte en vroegheid : hand in hand?

De aardappelrassen zijn in te delen in vroegrijpe (‘nieuwe aardappelen’) en laatrijpe aardappelen (bewaaraardappelen). In de praktijk was al bekend dat vroege aardappelrassen een lager resistentieniveau bezitten dan late aardappelrassen. De vatbaarheid voor de gevreesde aardappelziekte Phytophtora infestans lijkt onafscheidelijk verbonden met de vroege afrijping van een aardappelras. Uit onderzoek van promovenda ir Marleen Visker blijkt dat beide eigenschappen waarschijnlijk door hetzelfde gen worden aangestuurd. Dit verklaart waarom het veredelaars maar niet lukt vroege aardappelrassen resistent te maken tegen de ziekte.
Lees het volledige artikel : WB - "Vroege aardappel is genetisch zwak":

woensdag, april 13, 2005

Raapstelen uit de kas : de groei in beeld.

Wie dacht dat deze groente alleen in grootmoederstijd gegeten werd zit er goed naast. Raapstelen zijn hip en smaken voortreffelijk, zowel rauw als gekookt, als voorjaarssoep en stampot, als pastagroente en garnituur.
Raapstelen worden op traditionele en ambachtelijke wijze geteeld. De handmatig gezaaide bladgroente groeit zonder verwarming op tot een ouderwetse voorjaarsgroente. Ze worden in bosjes of los verkocht. De aanvoer begint meestal medio februari en loopt tot en met juni.
Kwekerij Miranda zette de volledige teelt van zaadje tot oogst in beeld.
Klik hier om de foto's van het teeltverloop te bekijken

dinsdag, april 12, 2005

Primeurteelt aardappelen, de eerste Eerstelingen

Klik op de figuur voor de website van kwekerij Miranda
Het ras 'Eerstelingen' heeft nog steeds zijn naam niet gestolen. Voor de echte primeurteelt is dit nog steeds de winnaar. Wie de absolute primeur wil hebben moet aardappelen telen in een glazen kas. Zo levert kwekerij Miranda morgen de op deze manier geteelde eerste aardappelen af bij The Greenery. Door de grote koudeperiode in het vroege voorjaar is de oogst verlaat. Daarom worden er voorlopig een aantal kistjes poters en kriel aangevoerd. Maar dit zal al snel toenemen.

maandag, april 11, 2005

Tomaten verspenen

zie ook tomaten zaaien
Als de eerste echte blaadjes te zien zijn kan er verspeend worden. Staan de plantjes ruim uit elkaar dan kan je nog wat wachten. In dit zaaibakje staan de plantjes te dicht om het verspenen nog langer uit te stellen. Zoniet worden de stengeltjes veel te lang (fileren).

Vul de potjes met potgrond en druk deze aan met de hand. Een gietrand hoef je nu nog niet te laten, die komt er later vanzelf als we de potjes begieten. Kies een goede kwaliteit potgrond. Dit betekent dat er naast tuinturf (zwartveen) ook turfstrooisel (witveen) moet aanwezig zijn zodat de structuur steeds voldoende luchtig is, ook bij veel water geven. Tuinturf of zwartveen heeft de eigenschap goed water op te nemen maar zal in natte toestand te weinig zuurstof bevatten. De potgrond die we gebruiken mag best wat voeding bevatten (staat vermeld op de verpakking). Een potgrond van het type 'geraniumpotgrond' is dan ook een goede keuze.

Begiet de potjes na het vullen zodat ze goed nat zijn. Dit is nodig want de plantjes die we straks verspenen hebben zeer weinig wortels. Laat daarna deze potjes 24 uur rusten zodat het overtollige vocht weg kan en de grond wat kan opwarmen. Door het begieten zal de potgrond wat bezakken waardoor er een kleine gietrand ontstaat.

Je kan allerlei potjes gebruiken. Wil je grote planten telen, dan zijn potjes met diameter twaalf cm nodig (rechts boven). Ook de vierkante potjes van negen centimeter voldoen nog wel. Kerstomaten die van nature niet zo snel groeien en laat gezaaide tomaten kunnen ook wel in potjes van acht centimeter verspeend worden (links onder)

Haal voorzichtig een 'kluitje' met plantjes uit de zaaibak. Doe dit door met een plat stokje de plantjes op te lichten en daarna een deeltje daarvan los te maken. Zeker als er dicht gezaaid werd moet je niet proberen om één plantje afzonderlijk uit de zaaikist te halen. Maak daarna de plantjes voorzichtig los van elkaar.

Als je voldoende plantjes hebt selecteer je de kleinere plantjes er beter uit. Soms groeien ze minder goed weg en ze blijven hoe dan ook steeds een groeiachterstand behouden.
Maak met een bamboestok van 0,5 cm diameter in ieder pot een gaatje. De diepte hangt af van de lengte van de kiemplantjes. Wie op de vensterbank zaaide zal nogal lange plantjes bekomen.

Neem de plantjes vast bij de kiemblaadjes. Laat ze zakken tot de kiemblaadjes nog één of twee centimeter boven de grond uitkomen en druk dan het gaatje voorzichtig dicht. Lukt die niet zo goed, dan kan je het gaatje ook opvullen met wat drogere potgrond.

Geef daarna nog ieder potje een scheutje water, vooral om het verspeengaatje dicht te maken. Plaats de plantjes de eerste twee dagen in de schaduw en laat ze daarna geleidelijk gewoon worden aan de zon. Bij een felle dag de eerste dagen na het verspenen dekken we de plantjes best af met krantenpapier. Vooral de eerste dagen kunnen enkele plantjes tijdens het warmste deel van de dag lichtjes verwelken. Staan ze 's morgens weer fris, dan is er niets aan de hand.
Plaats de planjes de week na het verspenen ook niet te koud. Dit kan desnoods nog een tijdje bij het raam. Na een week staan de potjes beter in de kas, zoniet lijden ze onder het lichtgebrek. (fileren en scheef naar het licht groeien)

zondag, april 10, 2005

Oogst winterbloemkool gestart

Zowel bij de liefhebber als bij de beroepsteler is de oogst van winterbloemkool begonnen. Volgens de website van Bejo.nl zijn er bij de vroege rassen toch wat kwaliteitsproblemen. Dit door de groeistilstand door de felle koude begin maart en vrij snel daarna de hoge lenterige temperaturen. De plotse groeistoot leidde bij de vroege rassen tot gespleten stronken en uiteindelijk gaten in de kolen.

zaterdag, april 09, 2005

Promotie stellingteelt aardbeien

"Veiling Borgloon gaat telers financieel ondersteunen die omschakelen van de teelt van aardbeien in de vollegrond naar zogeheten 'beschermde stellingteelten' waarbij de aardbei op stellingen geteeld wordt. De telers zijn daardoor minder afhankelijk van het weer en de grondsamenstelling. De stellingteelt is ecologisch meer verantwoord en minder arbeidsintensief voor de teler. De grote kracht van de stellingteelt is de gecontroleerde vroege en verlate teelt met een constante goede oogst. Dat zorgt voor een betere prijs."
Lees het artikel op
VILT.be :

vrijdag, april 08, 2005

Vlaamse groenten publiekstrekker op Foodex Tokyo

Op de beurs Foodex in Japan was de Japanse consument zeer te vinden voor het hoogkwalitatieve groenteaanbod. Velen kwamen de groenten monsteren en lieten zeer tevreden geluiden horen. Witloof bleek een blijver, tomaten een welkome nieuwkomer. De aanwezige vertegenwoordigers kregen vele concrete vragen te verwerken. Foodex Tokyo bewees eens te meer zijn gevestigde waarde als gespecialiseerde voedingsbeurs voor Japan en, per extensie, Azië.

Met deze deelname kreeg het imago van de Vlaamse tuinbouw in Azië een serieuze duw in de goede richting. Op Foodex zelf werd duidelijk dat Vlaanderen zeker een rol kan blijven spelen op de Japanse markt wat de export van groenten betreft. Desondanks blijven de fytosanitaire belemmeringen parten spelen. De zeer strikte reglementen die de Japanse overheid de exporteurs van voedingsproducten oplegt zorgen ervoor dat het zowel voor de producenten als voor de handelaars erg moeilijk blijft om producten klaar te maken voor de Japanse markt. Het is van belang dat deze invoerrestricties goed worden opgevolgd en op topniveau in vraag worden gesteld.
Lees het volledige artikel op de website van VLAM

donderdag, april 07, 2005

Intensiever zwavelen voorkomt meeldauw

Een citaat uit AgriHolland Nieuws: Intensiever zwavelen voorkomt meeldauw in belichte paprika
De maatregelen die heeft genomen zijn: een zwavelpotje per 500 vierkante meter kasoppervlak, iedere nacht zwavelen, om de 100 uur de zwavel vervangen en poederzwavel in plaats van pijpzwavel gebruiken.

dinsdag, april 05, 2005

Fine Fleur : fijne, vreemde of exclusieve groenten

Koolrabi klinkt niet lekker maar is het wel, rauw geraspt in de soep of gevuld met gehakt. Vitelotte ligt vlotter in de mond maar wie weet nog dat dit een paarse aardappel is die soms tot chips wordt verwerkt? En ooit gehoord van mizuna of mosterdsla? Al deze groenten groeien op West-Vlaamse velden en maken deel uit van het Fine Fleur-project van de Reo-veiling in Roeselare.
Lees het artikel over Fine Fleur in Het Nieuwsblad Online

maandag, april 04, 2005

Erwten zaaien

Erwten zijn typische voorjaarsgroenten en groeien het best in het koele voorjaar. 's Zomers groeien de erwten niet meer zo goed, is de vruchtzetting minder en is de kans op massale luisinfecties groot. Vanaf februari tot en met april is de ideale teeltperiode om te starten met erwten. Voor een goede oogstspreiding kan je proberen vroeg en laat te zaaien. Later dan begin mei is af te raden. Het hoeven heus niet alleen doperwten te zijn, peulen (sluimerwten) zijn ook heel makkelijk om te telen.
Lees hier over de verschillende soorten erwten

Erwten zaaien is niet zo moeilijk. Laat de erwten 24 uur weken in een laagje water. De droge erwten nemen heel veel water op waardoor ze al een voorsprong hebben bij het kiemen.

Maak een geultje van een tweetal centimeter diep en leg om de vier cm een zaadje. Het geultje toedekken en lichtjes aandrukken met de hand of een blokje hout. Erwten worden dikwijls in dubbele rijen gezaaid met een onderlinge afstand van dertig centimeter. Tussen deze dubbele rijen zit dan 60 cm (lage) of 120 cm (hoge) afstand.

Na een paar dagen is er al een worteltje en na een tweetal weken is er groen aan de oppervlakte te bespeuren.
Op heel wat plaatsen moet men ook voorzorgen nemen opdat de vogels de erwten niet uit de grond halen.
Lees ook het artikeltje een variatie van erwten

zondag, april 03, 2005

Vroeg in het voorjaar peterselie oogsten

Klik op de foto's om detail te zien.
Gladbladige peterselie of bladpeterselie is minder gekend als de krulpeterselie. De smaak is aromatischer en de groeikracht is groter waardoor de teelt eigenlijk iets makkelijker is dan deze van krulpeterselie. Je kan al vroeg in het voorjaar peterselie zaaien, maar om de teelt te overwinteren zaai je begin augustus zodat de plantjes eind augustus de grond in kunnen.

Nog hetzelfde najaar kan er al geoogst worden door regelmatig blaadjes te snijden of te plukken. Tijdens een zachte winter loopt de oogst gewoon door. Na de winter is er een flinke hergroei waardoor je al vanaf het vroege voorjaar verse peterselieblaadjes kan oogsten. Vanaf de maand mei zal de peterselie bloeien waarna de plant zal afsterven.

Krulpeterselie kan ook gedaan worden als winterteelt, maar dan best met een bescherming (bijvoorbeeld plastic tunnel). Zaai in augustus in de tunnel of plant begin september. Tot in mei kan je dan regelmatig peterselie oogsten.

zaterdag, april 02, 2005

Laatste dagen om plantui te planten.

Klik op de foto's om detail te zien.
Nog tot uiterlijk half april is het mogelijk plantui te planten. Indien er nog langer gewacht wordt is het plantgoed teveel gegroeid met een slechte kwaliteit tot gevolg. Ook de opbrengst zal minder zijn door een te kort groeiseizoen. Klassiek wordt de plantui in de vooraf bewerkte en geharkte grond geduwd zodat de bovenkant gelijk komt met de grond. (foto 1)

Op veel plaatsen trekt dit echter vogels aan die de uitjes uit de grond trekken (o.a. kraaien). Dan moet je de uitjes tijdelijk afdekken met gaas totdat ze goed ingeworteld zijn.
Op lichtere gronden kan je de uitjes ook in geultjes leggen en licht afdekken waardoor de uitjes net onder de grond zitten. (foto 2)

Selecteer tijdens het planten het plangoed. Uitjes die zacht aanvoelen of waar zelfs schimmelpluis op staat mogen niet geplant worden. Ze kunnen een bron van infectie zijn tijdens de latere teelt. (foto 3)

Het loont de moeite in februari al enkele plantuitjes in de glazen of plastieken kas te planten, want dan kan je begin april al genieten van jonge, verse pijpajuin of zilveruitjes.

Lees het volledige artikel over plantui

vrijdag, april 01, 2005

Fusarium nu ook probleem in komkommerteelt.

Fusarium oxysporum is een gevreesde ziekte voor wie al een aantal jaren bezig is met meloenen telen. Door de enge vruchtwisseling in de kas komen meloenen regelmatig op dezelfde plaats. Na verloop van tijd kan Fusarium de kop opsteken. Het is een schimmel die via infectie van de wortels de vaatbundels aantast waardoor deze verstoppen. De bladeren verkleuren geel en de plant verwelke en sterft in enkele dagen tijd volledig af. Op de voet van de plant ontstaat gomuitscheiding en rozerode schimmelpluis.
Alhoewel het bekend is dat deze ziekte ook andere komkommerachtigen kan aantasten was dit tot nu eerder zeldzaam.
In het zopas verschenen nieuwsbericht op Oogst.nl maakt men melding van een sedert dit jaar zeer sterk toegenomen aantastingsdruk van Fusarium oxysporum in de komkommerteelt.
De ziekte is bijzonder besmettelijk en bestrijdingsmiddelen zijn er niet. Verwijder zieke planten onmiddelijk. Vooral niet gaan slepen met ziek materiaal maar ter plekke in een plastic zak stoppen.
Lees het artikel in oogst.nl

Lees het artikel over ziekten bij komkommerachtigen (met foto fusarium)
Dit pdf-document van telenmettoekomst.nl toont een goede foto en een goede beschrijving van de ziekte.