Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

donderdag, september 30, 2004

Groenten telen in het najaar : controleer op schimmels

Het najaar komt er blijkbaar pas nu goed aan. Vorige week veel regen gehad en ook deze week blijft het vrij vochtig. Een ideaal klimaat voor de schimmelgroei. Daarom nog eens het al eerder gepubliceerde artikel over de typische schimmels die in het najaar voorkomen op de groenten.

De herfst komt er met rasse schreden aan. De dagen worden korter en de gemiddelde luchtvochtigheid stijgt. De temperatuur, met name ´s nachts is nog vrij hoog. Maar als het geregend heeft, drogen de bladeren moeilijk op en ’s morgens blijven ze lang nat. Met als gevolg dat de bladeren van heel wat groenten makkelijker ten prooi vallen aan schimmels dan in het voorjaar of de zomer. Vooral bij de groenten die nog even moeten doorgroeien kan dit vervelend zijn.
De algemene preventiemaatregelen voor alle deze schimmels zijn vrij simpel, maar nooit voor honderd procent uitvoerbaar. Het weer moet ook nog wat meezitten! De infectie gebeurt immers meestal via sporen die zich in de lucht bevinden en die makkelijk kiemen als de bladeren lange tijd nat blijven.

lees verder

dinsdag, september 28, 2004

Late herfstteelt van broccoli geplaagd door rupsen

Klik op de foto om op ware grootte te zien
koolwitje-kooluil-rupsen Begin augustus werd er broccoli gezaaid, die dankzij het warme weer bij het zaaien, een week later (!) in perspotten kon verspeend worden. Na vijftien augustus kon deze zeer late teelt van broccoli al geplant worden. Het blijft hoe dan ook afwachten of er nog voldoende productie van deze teelt komt. Vroege vorst in november kan hier misschien spelbreker spelen. Het is nu eind september, maar de rupsen zijn er nog. Na een eerste invasie begin september waren ze er gisteren terug. Enkele dagen onoplettendheid en zo ziet het eruit als je even naar de broccoli gaat kijken. Ingrijpen is hier wel degelijk nodig, anders blijft er niet veel meer over. De rupsen die in groep zitten zijn deze van het kleine koolwitje. De lichtgroene solitaire rups is deze van de kooluil. Ze zijn nog niet volgroeid, maar de schade heeft alvast de schadedrempel beriekt. Een snelwerkend middel zonder nawerking kan hier op milieuvriendelijke en snelle wijze deze teelt redden. Ook bacteriepreparaten zijn veel gebruikt. Lees een artikel hierover.

maandag, september 27, 2004

Wat zijn graanluiskweekjes?

Bladluizen zijn in veel groenten het grootste probleem. Om bladluizen te lijf te gaan bij de professionel teelt gebruikt men sluipwespen. Maar wat als er nog geen bladluizen zijn? Dan kunnen de sluipwespen niet overleven! De oplossing daarvoor is dat er een graanluiskweekje opgezet wordt op verschillende plaatsen in de kas. De graanluizen lusten geen groenteplanten en blijven dus ter plaatse. De sluipwespen kunnen zich te goed doen aan de graanluizen, maar zullen toch de weg vinden naar de bladluizen als die zich ondertussen in het paprikagewas vestigen.
Klik hier om een foto te zien van de graanluiskweek op Paprika Kwekerij A. vd Berg

zondag, september 26, 2004

Speciale tomatenrassen : Rose de Berne


Rose de Berne is een krachtige groeier. En zeer productief. De vruchtzetting is zeer goed. De kleur is rozerood, en de vruchten zijn mooi glanzend.

De kleuring is uiteindelijk goed, zonder groenkragen. In rijpe toestand zijn er echter bij zowat alle vruchten scheurtjes rond het kroontje (sterscheurtjes).

Dit doet echter niets af aan de bewaring. Blijkbaar bewaren de vruchten zeer goed en zijn twee weken later nog steeds goed te consumeren. Wat betreft smaak is er niets opgevallen, gewoon een goede smaak dus.
Troeven van deze tomaat zijn : mooie glanzende kleur, mooi geribde vorm maar toch niet te groot.

Vorige berichtjes verschenen over "speciale tomatenrassen"
Johannisbeer
Géante de Belgique
Green Zebra
Pêche Blanche
Gele kerstomaat, zelftoppend

zaterdag, september 25, 2004

Veel Pseudomonas infectie bij ui dit jaar

Op de website van Bejo zaden maakt men melding van Pseudomonasinfecie :"In heel veel uienpercelen heeft een Pseudomonasinfectie plaatsgevonden. Deze bacterieziekte is bij hevige regenbuien van eind juni/begin juli door opspattend water van bovenaf ingetreden. In de bewaring kan de ziekte zich openbaren in bruin wordende vleesrokken. Deze ziekte mag niet verward worden met Erwinia ‘aantasting’, dat zijn de zgn. "snotteballen" die je zo leeg kunt knijpen. "
lees verder

vrijdag, september 24, 2004

Stroom uit spinazie kan laptop voeden

Dat de fotosynthese alle energie voor de planten levert, dat wisten we al. Ook steenkool, aardolie en aardgas zijn het resultaat van plantengroei en fotosynthese uit lang vervlogen tijden.
Maar dat het fotosyntheseproces op een rechstreekse wijze ook energie zou kunnen leveren is toch wel heel speciaal. Dit bericht valt te lezen op de website van www.webwereld.nl

"Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn erin geslaagd om het biologische proces waarbij licht wordt omgezet in energie (fotosynthese), te gebruiken om energie op te wekken.
De opgewekte energie is voldoende om laptops, mobiele telefoons en andere apparaten minimaal een dag van stroom te voorzien. In totaal wordt ongeveer 12 procent van het zonlicht in energie omgezet."

lees verder op
WebWereld: Stroom uit spinazie kan laptop voeden

donderdag, september 23, 2004

Groente & Fruit Encyclopedie wint Beervelde Award 2004.

"De Groente en Fruit Encyclopedie van Luc Dedeene en Guy De Kinder is de winnaar van de 'Beervelde Award 2004' (Belgisch tuinboek van het jaar)"
" .........Elk aspect van de groente- en fruitteelt wordt helder, overzichtelijk en met het realisme van de tuinman die met beide voeten in de praktijk staat, behandeld. Haarscherpe, functionele foto's, schetsen, teeltschema's en overzichtslijsten ......."
Lees de volledige motivering van de vakjury op
De Beervelde Award 2004

woensdag, september 22, 2004

Spruitkoolboulevard

"Al enkele jaren liep DLV rond met het idee ook in spruitkool een mooie demonstratie te organiseren en hier een groot evenement van te maken. Dit resulteerde in een actie met als doel de kwaliteit en houdbaarheid van spruiten te verhogen en de spruitkoolkwaliteitsgroep.
Hiervoor zijn telersbijeenkomsten georganiseerd welke goed bezocht werden. Dit leidd naar de spruitkoolboulevard. Het doel van de Spruitkoolboulevard is om alle nieuwe en innovatieve ontwikkelingen in de teelt van spruitkool bij elkaar te brengen en laagdrempelig toegankelijk te maken voor de gehele sector. Op deze manier kunnen we met iedereen die daarbij betrokken is de teelt een nieuwe impuls geven en nieuw elan aanboren."
Op 23 oktober is de spruitkoolboulevard geopend voor het publiek
Lees meer op de website volledig gewijd aan dit evenement.


maandag, september 20, 2004

Speciale rassen tomaat : Gele kerstomaat, zelftoppend.

Klik op de foto om deze groter te zien
Cérise Jaune is een zelftoppende soort die zeer snel afrijpt. De plant vormt een compacte struik die heel dicht bij de grond blijft , wat stro onder de planten om de vruchten niet te bevuilen is aan te raden. Je zou ook kunnen planten op plastiekfolieDe vruchtjes hebben inderdaad de grootte van de gekende kerstomaten. De soort was van alle geteelde soorten in 2004 de vroegst rijpende. Interessante soort om in pot te telen. De vroegheid maakt de soort waarschijnlijk ook geschikt voor de buitenteelt (bijvoorbeeld op zwarte plastiekfolie).
Dit was het vijde tomatenras dat besproken werd, eerdere besproken rassen vindt u via deze links. Bezoek regelmatig deze website om de bespreking van de andere tomatenrassen te vinden of schrijf u in op de nieuwsbrief.
http://home.scarlet.be/~tor-1228/2004/08/speciale-tomatenrassen-johannisbeer.html
http://home.scarlet.be/~tor-1228/2004/08/speciale-tomatenrassen-gante-de.html
http://home.scarlet.be/~tor-1228/2004/09/speciale-tomatenrassen-green-zebra_18.html
http://home.scarlet.be/~tor-1228/2004/09/speciale-tomatenrassen-pche-blanche.html

zondag, september 19, 2004

Verkoop van groenten via de veiling.

Twee artikels in de krant over het kloksysteem van de groenteveilingen. Het systeem van de veilinklok bestaat al sinds de tweede wereldoorlog, en heeft al dikwijls zijn nut bewezen voor de commercialisatie van groenten.

Het Volk Online: ",,Telers kiezen zelf voor kloksysteem'' - 18/09/2004

Het Volk Online: "Prijs op basis van kostprijs'' - 18/09/2004

Dit zijn de websites van de veilingen in Vlaanderen
Reo veiling Roeselare
www.reo.be
Mechelse Veilingen www.vmv.be
Hoogstraten Veiling
www.veilinghoogstraten.be
Limburgse tuinbouwveiling (Herk-de-Stad)
www.ltv.be
Brava Zellik
www.brava.be
Belgische Fruitveiling St.-Truiden
www.bfv.be
Borgloon veiling
www.veilingborgloon.be
Haspengouwse veiling
www.veilinghaspengouw.be


Hebben sommige groenten last van de droogte?

Zonnig septemberweer tot nu toe. De najaarsschimmels krijgen geen kans zich te ontwikkelen. In sommige streken viel er de laatste weken echter weinig regen. Daarbij is er steeds een nogal sterke wind en de zon is meestal van de partij. We hebben in september al dikwijls sterk drogende dagen gekend. Dat er tot nu toe geen nevel of mist te bespeuren is hier niet vreemd aan.
Alvast op de lichtere grondsoorten is het te droog geworden. Knolselder moet nu nog veel dikken, slasoorten moeten steeds over voldoende water beschikken, bloemkool kan door de droogte een te kleine kool vormen en recent geplante groenten hebben het soms moeilijk met de wateropname. Water geven gebeurt best eenmalig en met een flinke hoeveelheid in één keer.
Andere soorten zoals prei, sluitkoolsoorten, spruitkool en de vruchtgroenten ondervinden weinig hinder van dit drogende weertype.
Maandag : het weerbericht belooft herfstweer met regen, weg droogte......
Hier vindt u interessante links naar het weer:
Verschillende links naar het weerbericht en de weersvoorspelling

zaterdag, september 18, 2004

Speciale tomatenrassen : Green Zebra


Green zebra is tomaat die ook in rijpe toestand groen is met donkergroene strepen. Bij de rijping worden de vruchten zacht en hebben een ietwat geelachtige schijn. Maar de algemene druk blijft die van groene tomaten. Ook binnenin zijn ze groen. De smaak is goed, sommigen menen een lichtzure smaak waar te nemen, die ideaal is bij bepaalde gerechten.


De groei is vrij krachtig, de vruchtzetting verloopt vlot, de plantstructuur is open met lange, losse bladeren.
De grootte van de vruchten varieert tussen 40 en 65 mm.


Klik op de foto's voor een grotere afbeelding.

vrijdag, september 17, 2004

Oorzaak voor allergie in paprikateelt kan ook bij biologische bestrijder liggen

In de paprikateelt is beroepsallergie, veroorzaakt door hoge en chronische blootstelling aan paprikapollen, een omvangrijk probleem. Als gevolg daarvan hebben tuinders een duidelijk verminderde kwaliteit van leven. Dit stelt Giséle Groenewoud in haar proefschrift 'Beroepsallergie in de glas- en tuinbouw', waarop zij woensdag 22 september 2004 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maatregelen om blootstelling aan pollen te verminderen zijn noodzakelijk om verdere toename van deze nieuwe beroepsallergie te voorkomen
lees verder op Agriholland

REO Veiling reikt 500ste EurepGAP-certificaat uit


"De REO Veiling heeft aan producent Hubert Boudry uit Kemmel het 500ste EurepGAP-certificaat uitgereikt. Hubert Boudry, zijn vrouw Maria Carnel en hun zoon Bart telen sluitkool, prei, bloemkool en knolselder voor de REO Veiling.
,,Drie jaar geleden heb ik al geïnvesteerd in EurepGAP, vooral in afwatering", vertelt Boudry. ,,Toen was ik nog een beetje tegen EurepGAP, omdat ik het administratief nogal zwaar vond. Maar de teeltbegeleiders van de REO Veiling hebben me overtuigd om deel te nemen."
artikel niet meer op de website, klik op de foto om nog een gedeelte te lezen

Meer info over Eurepgap? Klik hier.

donderdag, september 16, 2004

Kwaliteitsproblemen in peen (Bejo zaden)

"De overvloedige regen van de afgelopen weken zorgt in grote delen van Nederland voor kwaliteitsproblemen in peen. Peen aangetast door rotpunten kan als verloren beschouwd worden. Herstel is niet mogelijk. Rotpunten ontstaan door overvloedige neerslag in combinatie met het dichtslaan van de grond, waardoor zuurstofloosheid ontstaat. De peen stikt en begint te rotten, omdat de Erwinia-bacterie de peen secundair aantast. Afhankelijk van het verdere verloop van het seizoen stagneert het rottingsproces of zet het zich voort"

lees verder op de website van Bejo zaden


Vandaag bericht ook de website van Groenten en fruit over dit fenomeen : lees het artikel.

Speciale tomatenrassen : Géante de Belgique Jaune


De Géante Belgique Jaune is mijn persoonlijke favoriet bij de tomatenrassen die ik dit jaar teelde

Grote vruchten met stevig vruchtvlees met snelle groei en rijping

En met een frisse, fruitige smaak!

woensdag, september 15, 2004

Opendeur bij aardbeikweker Wim

Het Nieuwsblad Online: "Wim Van Den Heuvel (27) startte met een aardbeienbedrijf in Minderhout (Hoogstraten). Op de Dag van de Landbouw, deze zondag, opent hij zijn bedrijf voor het publiek.
Hij werkt met de modernste technieken en uitermate milieuvriendelijk. "

lees het artikel van het nieuwsblad:

Hoogstraten in Groenten en Bloemen

Elk jaar sluit Hoogstraten op een kleurrijke en originele manier de zomer af. Tijdens het weekeinde van zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 september wordt het centrum van Hoogstraten omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met ontelbare …… bloemen en groenten!
Ontwerper Etienne Van Nyen laat zich bij het ontwerpen van de creaties inspireren door het basisthema ‘De vruchten van het land’. Dat is geen toeval want de land- & tuinbouw zijn in de regio sterk vertegenwoordigd.
Over een lengte van maar liefst 1 km worden gevels, gebouwen en stoepen versierd met groenten-, fruit- & bloemencreaties.....


Meer info over dit evenement vindt u hier

dinsdag, september 14, 2004

Tip voor de tuinliefhebber : Nu veldsla zaaien of planten

"De ganse winter, te starten vanaf september kan u veldsla planten onder koud glas of in de plastiektunnel. Een plantdatum half oktober geeft u een teelt waar u tijdens de winter kan van oogsten. In november en december is het minder interessant een teelt te starten, de groeisnelheid is miniem. Start opnieuw in januari.
Plant de gekiemde plantjes in een zeer jong stadium (twee zichtbare, echte blaadjes), om de groeiremming te beperken. Plant de potjes op een afstand 10*15cm, steek ze niet al te diep in de grond"
Veldsla telen. Hoe veldsla zaaien of zal je ze planten? Lees verder:

zaterdag, september 11, 2004

Wortels afgestorven door lange regenperiode

NIEUWS VAN WLTO
Schade in groente nu pas zichtbaar
"In de vollegrondsgroenten wordt nu pas zichtbaar hoeveel schade de regen vorige maand heeft aangericht. Nu het weer warmer is en de groenten volop beginnen te verdampen, valt het pas op. De WLTO heeft diverse telefoontjes gekregen van gedupeerde telers. De organisatie roept op om de schade te melden.Gerard Broersen, groenteteler uit Lutjebroek, ziet de spinazie voor zijn ogen verrotten. „Van tien hectare spinazie....."
lees het volledige bericht op de website van ltonet
Commentaar : Ook in België is hier en daar schade te melden van de intense buien tijdens de maand augustus.

donderdag, september 09, 2004

Hoe wordt een zaadje een groente?

Aardappelen, aardbeien, asperges, bloemkool, bonen, courgette, erwten, spruitjes en tomaten en ook nog uien...
Van al deze groenten vind je hier versnelde video opnames waarop je goed kunt zien hoe een tomatenplant, een bonenplant, .... het hele groeiproces doorloopt van zaadje tot oogstbaar product. Mooi gedaan!

Schooltv-beeldbank: honderden educatieve clips online versie
(kies indien nodig, biologie en dan planten)

dinsdag, september 07, 2004

Pas gekiemde onkruiden herkennen

Het herkennen van piepkleine ongewenste plantjes is een lastige klus. Gaat het om aardappelkruid of zwijngras? Stinkwied of avondkoekoeksbloem? Nochtans is dit belangrijk om de gepaste maatregelen te kunnen treffen. Ook een onkruid gevonden? Hier kan je misschien wel de juiste naam vinden.
Start hier het online programma

maandag, september 06, 2004

Rupsen en motten in de kas

"In bijna elk tuinbouwgewas komen wel rupsen voor. Ook in kassen gedijen ze vaak goed. Ze vreten aan de bladeren, jonge scheuten, vruchten of bloem(knopp)en. Hierdoor gaat het gewas in productie en groei achteruit, of kan (bij een grote aantasting) zelfs helemaal afsterven. Maar vaker gaat het om de cosmetische schade. Een plant, vrucht of bloem die aangevreten is door een rups, is vaak onverkoopbaar. In kassen zijn het meestal de rupsen van nachtvlinders (motten) die de meeste schade veroorzaken. Ze komen in allerlei soorten en maten voor.
Op deze site vindt u informatie over de meest voorkomende schadelijke rupsen en motten voor de glastuinbouw in Nederland. "
lees verder:

zaterdag, september 04, 2004

Groeistoring bloemkool door slecht weer

Gefreesde grond zal na een felle regenbui snel dichtslaan en een slechte structuur vertonen.Dit blijkt nog eens uit dit bericht op zibb.nl /tuinbouw
"Volgens Vlaar is er duidelijk verschil in percelen die gefreesd of geploegd zijn. In de geploegde velden zakt het water sneller weg dan in de gefreesde velden waar momenteel de groei helemaal stil ligt. "
lees het volledige artikel

vrijdag, september 03, 2004

Spaanse kasgroente versus Nederlandse

Plantinfo
Tuinbouwproductieketens - Minder energie, meer chemische middelen. Teelt en transport van een kilo tomaat, paprika of komkommer vraagt in Nederland 9 tot 17 keer zoveel energie als in Spanje. Maar op het gebied van chemische gewasbeschermingsmiddelen liggen de verhoudingen totaal omgekeerd: een Spaanse teler gebruikt per kilo eindproduct 16 tot 26 keer zoveel middelen als een Nederlandse."
lees verder

donderdag, september 02, 2004

Vraatschade succesvol bestreden met tobasco

AgriHolland Nieuws: "In praktijkproeven in West-Brabant in verschillende gewassen heeft tobasco zich een probaat middel getoond voor het voorkomen van vraatschade door duiven, kraaien en klein wild. "lees verder

Zomer 2004 was abnormaal warm en nat.

Het Nieuwsblad Online: Misschien heeft u het niet meteen aan den lijve ondervonden maar de voorbije meteorologische zomer - juni, juli en augustus op een hoopje - was geen gewone, stelt het Koninklijke Meteorologisch Instituut.
lees verder

woensdag, september 01, 2004

Speciale tomatenrassen : Pêche Blanche


Pêche Blanche is een kleine, zachte, witte tomaat. Ze is iets groter dan een cocktailtomaat met een ietwat hoekige vorm. De vruchthuid voelt zacht aan, bijna zoals de behaarde vruchthuid van een perzik.

De trossen zijn zeer lang, met een tiental tomaten.

De groei is zeer sterk en de planten groeien zeer gerekt. Het was het hoogste ras van alle geteelde specialiteiten dit jaar. De oogst start vrij vroeg. De kleur en de smaak kregen een goede waardering.