Even geen berichten meer.
Tot half juli is het onmogelijk nieuws te publiceren op deze website http://nieuws.plantaardig.com.
Tot half juli is het onmogelijk nieuws te publiceren op deze website http://nieuws.plantaardig.com.
Het eerste bloempje is er! En nu binnen een tiental dagen de eerste komkommer op tafel? Dit is mogelijk, maar het zou ook wel eens de laatste komkommer van die plant kunnen zijn. De plant is eigenlijk nog te klein om nu al vruchten te dragen. De eerste zes à zeven bladoksels worden dan ook volledig uitgeplozen, zowel zijscheuten als bloemen. Zo krijgt de plant de kans voldoende bladmassa te vormen en kan het zevende bloempje een mooie vrucht vormen.
Lees verder op Komkommers telen betekent ook vruchten dunnen
Lees alles over komkommers telen
Ieder jaar in het begin van de teelt worden hier en daar 'krulkoppen' bij tomaat gesignaleerd. Krulkoppen zijn een signaal dat de plant heel wat energie over heeft en het gaat ook vanzelf weer over. Toch is het interessant om even na te gaan wat de oorzaken hiervan zijn. "
Lees verder op Krulkoppen bij tomaat geven je een signaal - (Tuinkrant.com)
Lees alles over tomaten telen
foto is afkomstig van de website www.lucberden.nl
Op een aantal plaatsen viel gisteren een kleine hoeveelheid neerslag. Op veel plaatsen lag de grond er kurkdroog bij. Vandaag is jammer genoeg bijna alles opgedroogd.
Groentetelers nemen dan ook hun voorzorgen. Met name op de bloemkoolpercelen die bijna oogstbaar zijn komen de beregeninshaspels in actie.
Met de warme dagen die in het vooruitzicht gesteld worden is beregenen aangewezen. Vooral de groenten die binnenkort een oogst zullen brengen of waarvan de oogst bezig is zoals bloemkool, broccoli, sla, aardbei, spinazie, jonge worteltjes. Maar ook bij groenten die pas geplant zijn en nog niet de kracht hebben om water dieper te gaan zoeken is beregenen nu aangewezen. Kiemende plantjes moeten nauwgezet gevolgd worden. Tijdens de kieming kan droogte gecombineerd met hitte fataal zijn.
Het is beter niet te wachten tot de hittegolf eraan komt, dan zal het water minder de tijd hebben om de grond in te dringen. Beter is nu water te geven zodat de grond geleidelijk terug op veldcapaciteit komt. Over het algemeen is het goed net zoveel water in één keer te geven als de grond aan kan, plasvorming is uit den boze. Maar geef dan wel meerdere beurten in korte tijd (bijvoorbeeld twee per dag) zodat ook de onderste grondlaag voldoende vochtig wordt.
Eénmaal de grond helemaal vochtig is, wordt er enkele dagen gewacht vooraleer opnieuw water te geven.
Het is namelijk fout om elke dag een beetje water te geven. Zo kunnen enkel de bovenste wortels vocht opnemen en is de wortelgroei eerder oppervlakkig.
Nadat de grond voldoende vochtig gemaakt is, is het nuttig te schoffelen. Een geschoffelde grond verdampt minder en de harde laag die soms ontstaat door water te geven wordt gebroken. Mulchen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
Op het tuinbouwbedrijf van Luc Berden wordt jaarrond knolselderij geteeld. De laatste knollen uit de bewaring zijn de vorige week geveild, de eerste nieuwe stonden werden op maandag 5 juni al geoogst. De nieuwe knolselderij heeft een flinke bos fris blad wat voor velerlei doeleinden geschikt is.
Deze vroegste knolselderij wordt in maart-april geplant en afgedekt met vliesdoek. Dit is absoluut nodig. Knolselder mag geen koudperiode meemaken zoniet wordt er een bloemstengel gevormd. De plantjes warm opkweken en niet uitplanten voor tien mei is de gulden regel om voldoende dikke knolselder te kunnen telen voor de bewaring die niet vroegtijdig opschiet. Deze vroegste knolselderij is dan ook niet zo dik als wij gewoon zijn van de oogst in de late zomer en in de herfst. Het is een echte primeurgroente, waarvan de teelt niet zonder risico's is.
Voor meer info: www.lucberden.nl en op Agf.nl
Lees hier alles over de teelt van selder - selderij .
Klik op de foto's voor een grotere weergave!
Zie ook artikel spinazie zaaien.
Spinazie van het type Viroflay is bleker van kleur, heeft vrij grote en zachte bladeren en is snelgroeiend. En was dan ook het vroegste oogstbaar. Half mei kwam deze spinazie stilletjes aan bij het oogstbare stadium. Zorg bij het oogsten voor dat het hart van de plant intact blijft en u kunt wat later nog oogsten
Traaggroeiende spinazie (hier Rico F1, type Viking) is minder schietgevoelig en beter geschikt voor teelten naar de zomer toe. Het blad is kleiner, donkerder en harder. De groei komt wat trager op gang. Uiteindelijk levert deze spinazie ook een mooie oogst, met een tiental dagen vertraging. De schietgevoeligheid is klein.
Links is spinazie Rico F1 (Viking-type) met kleinere en donkerder bladeren. Rechts is spinazie van het Viroflay type, het blad is bleker en zachter.
Door enkele zeer warme dagen die we in mei kenden is begin juni de Viroflay spinazie aan het schieten gegaan. Wacht dan niet meer met plukken, want de kwaliteit kan vanaf dit stadium alleen maar verslechteren.
Op de traagroeiende spinazie is nog geen bloemstengel te zien. We kunnen dus nog wat extra blaadjes uit het hart van de plant verwachten
Lees alles over de teelt van spinazie
Het nieuws staat in vele kranten deze week en is afkomstig uit Engeland. De aardbeitomaat heeft de vorm van een aardbei, proeft zoet, maar het is een tomaat. Deze 'strawmato', zoals de Britse uitvinders de fruitige groente noemen, is binnenkort te koop bij Marks & Spencer in Engeland. Ideaal om in chocolade te doppen of tussen de salade te mengen. Sommige bronnen hebben het over de kruising tussen een aardbei en een tomaat. Wie wat op de hoogte is van plantenveredeling weet dat dit niet kan, want aardbeien behoren tot verschillende plantenfamilies.
Aardbeien komen er dus niet aan te pas, de creatie is het resultaat van kruisingen van verschillende puntige tomaatsoorten.
Hoewel het de vorm van een aardbei aanneemt, smaakt het meer als een cherrytomaatje en kan het beste in een salade geserveerd worden. De strawmato wordt ontwikkeld door Flavour Fresh Salads.