Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

woensdag, april 12, 2006

Groenten opkweken in een rollend kasje.

Ik las zopas een heel goede tip op de blog van Jo van Dreumel.
Hij heeft een klein kasje op wieltjes geplaatst zodat hij het overdag in de zon kan zetten, maar bij dreigende nachtvorst binnen kan zetten.

Bekijk de uitleg en de mooie foto op zijn blog.

dinsdag, april 11, 2006

En toch eten we te weinig groenten.

Het vorige bericht wijst op een dalend verbruik wat betreft volume. Net vandaag ook komt het radio- en televisie nieuws van de VRT ons vertellen dat het verbruik aan groenten van de Belg helemaal niet goed is.

Luister naar het nieuwsbericht op de radio:
Belgen eten te weinig groenten (.mp3 breedbandversie)

Bekijk de video van het nieuwsbericht in het journaal


Een citaat uit de tekst op de website van de VRT :

di 11/04/06 - Nagenoeg geen enkele Belg eet genoeg groenten. Dat blijkt uit een grootscheepse peiling in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Minister Rudy Demotte (PS) lanceert nu een nationaal voedings- en gezondheidsplan.

Vier op de tien Belgen is te dik, meer dan een half miljoen zijn suikerziek en een op de zes heeft een te hoge bloeddruk. Het kost de gezondheidszorg handenvol geld. Voor het eerst in twintig jaar zijn de voedingsgewoonten van de Belg nog eens onderzocht.
Uit het onderzoek blijkt dat we te weinig fruit en groenten eten en dubbel zoveel vlees dan nodig.
"Steak met frietjes is daar een typisch Belgisch voorbeeld van. We moeten meer fruit en groenten eten", zegt minister van Volksgezondheid Rudy Demotte.
We eten wel genoeg aardappelen. Daardoor heeft de gemiddelde Belg geen tekort aan vitamine C.

De minister lanceert een jaarlijkse campagne met brochures en een website. Die moet de Belg aansporen om elke dag 400 gram groenten en fruit te eten.
Bovendien moeten vet en suiker beperkt worden, en we moeten meer bewegen.
Meer informatie vindt u op www.gezondheidsplan.be

De consumptie van groenten : minder volume, maar duurder.

Al voor de derde keer wordt "de hitparade van de groenten" gepubliceerd.
zie ook *De hitparade van de groenten (België, 2003)
en *De hitparade van de groenten (België, 2004)

groenten_verbruik
(Klik voor vergroting)

De Belg besteedde in 2005 meer aan verse groenten.


De besteding van de Belgische gezinnen van verse groenten en fruit, geregistreerd door GfK Panel Services, zit de jongste jaren in de lift. Sinds 2000 groeide de totale groente- en fruitbesteding met 18%. In 2005 besteedde de gemiddelde Belg er 266 euro aan. Dit is 1% meer dan in 2004.

De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 63 kg verse groenten voor een totaal bedrag van 117 euro. Inzake volume resulteerde dit in een daling van -2,2 % t.o.v. 2004. Door een hogere gemiddelde groenteprijs (+6,9%) besteedden de Belgen echter 4,5 % meer aan verse groenten.
Als we kijken naar alle versaankopen, dan groeide het aandeel van groenten daarin vrij sterk met 5,8 %. In de bestedingen voor groenten namen verse groenten vorig jaar een aandeel van 87,7 %, een stijging van 1,1 % ten opzichte van 2004. Het aandeel van diepvries (5,8 %) daalde met -0,7 %, dat van conserven (7,5 %) met – 0,4 %.

Groenten: minder sla, meer witloof

Van alle vers aangekochte groenten blijven tomaten het meest populair (10 kg per hoofd, zie de tabel). Op de hitparade worden ze gevolgd door wortelen (9 kg), uien (7,2 kg), koolsoorten (7kg), witloof (6,6 kg), slasoorten (4,2 kg), prei (3 kg), champignons (2 kg), selderij (1,4 kg).
Van de koolsoorten was bloemkool de belangrijkste (3 kg).

Binnen de tomaten (de meest aangekochte groente) blijft het aandeel van de trostomaten groeien: ze nemen nu 36,5 % (34,6 % in 2004) van het aangekochte volume voor hun rekening tegenover 55,2 % voor de losse tomaten (59,1 % in 2004).

Oudere en jonge producten

In 2005 namen de gezinnen met kinderen het grootste aandeel van de groenteconsumptie voor hun rekening. Groenten die bij hen beter scoorden dan andere zijn wortelen, paprika’s en Spaanse pepertjes.
Groenten die meer door gepensioneerden gekocht werden zijn selderij, bonen en peulvruchten, witloof en asperges.
Uitgesproken ‘jonge’ producten zijn paprika en kerstomaten. Ook Spaanse pepertjes, champignons en de nieuwe slasoorten zijn meer in trek bij jongeren dan bij ouderen.

DIS 1 verliest weer terrein aan DIS 2

In 2005 vertegenwoordigden de supermarkten (Dis 1 en Dis 2) 76,7 % van de verkoop van vers fruit en zelfs 81,6 % van de verkoop van verse groenten. DIS 2 (hard discount en buurtsupermarkten) blijft echter groeien ten koste van DIS 1 (F1’s en grotere supermarkten). Het marktaandeel van DIS 2 nam in volume toe van 28,1 naar 30,2 %, in waarde van 26,1 naar 28,4 %. DIS 1 kende een daling van zijn marktaandeel van 49,7 naar 48,6 % in volume en van
52,1 % naar 50,8 % in waarde.

maandag, april 10, 2006

Vergeten groenten : heilig boontje (bonen)

heilig boontje of soldatenboonVandaag een artikel in http://www.bndestem.nl over "Boomspinazie en Heilige boontjes"

Wel eens boomspinazie gegeten? Ooit een heilig boontje of een brave Hendrik geproefd? En hoe bekend is de smaak van haverwortel en Bredase put? Deze vergeten groenten prijken vanaf september op de menukaart van restaurant Wolfslaar.
Het naburige Milieu Educatief Centrum (MEC) aan de Wolfslaardreef kweekt de gewassen op in de moestuin. „Verser kan dus niet“, zegt Ton Pinxten, mededirecteur van het landgoed.

Het MEC stond zaterdag in het teken van de Nationale Zaaidag. Landgoed Wolfslaar zorgde voor de ambiance. Pinxten plantte een aantal boontjes in een grote pot.....
......„Wij hebben ons verdiept in de historie van het landgoed. Behalve de moestuin willen we ook de kruidentuin terugbrengen. We zoeken naar authenticiteit in onze gerechten en op dat gebied kan het MEC veel voor ons betekenen“, zei Pinxten.

Lees verder in het artikel in BN/DeStem

Het heilig boontje behoort tot de groep van de droogbonen.
Droogbonen of Flageoletbonen zijn hardschillige bonen, waarvan de volgerijpte en gedroogde zaden kunnen bewaard worden en later gekookt gegeten. Toch kan je deze peulen ook in een zeer jong stadium eten.

Als uitleg over het heilig boontje vinden we op de website van het MEC:

Het Heilig Boontje is een witte boon met een aantal bruine vlekken. De tekening op het Heilig Boontje doet denken aan een biddende Maria en is daarmee de naamgever van de boon.

Op de website van www.vergeteneten.nl lezen we waarom de boon ook adelaarsboon genoemd wordt:
De boontjes groeien in 16 cm lange peulen en kunnen droog of vers worden gepeld. Jonge boontjes kan je gedopt eten. Ronde witte boontjes met rondom het naveltje een rood-bruine tekening in de vorm van een lofprijzende engel of een roofvogel, net wat je er in wilt zien….! De structuur is zacht en de smaak gaat richting tamme kastanjepurée. Lage plant.

De boon is ook gekend als soldatenboon lezen we op de website van www.dekooktips.com
Soldatenbonen hebben rond het oog (de plek waarmee ze aan de peul vastgezeten hebben) een tekening, die - met enige fantasie - doet denken aan tinnen speelgoedsoldaatjes uit de 18e eeuw (met zo'n rare helm met pluim er op).
De tekening blijft na koken behouden, maar de bonen moeten erg voorzichtig gekookt worden, ze splijten makkelijk (en vallen dan uit elkaar).
Engelstalige benamingen zijn Dove of Spread Eagle maar vooral European soldier beans
(klik hier om de afbeeldingen van deze bonen te zien)


Tenslotte nog enkele Franse benamingen van deze boon, waar deze variëteit ook heel goed gekend is.
Saint-Sacrement
St-Esprit à œil rouge

Nombril de bonne soeur (Afbeelding in groen stadium)

Deze bonensoort kan geteeld worden als alle andere bonen van de soort Phaseolus vulgaris, meer info is terug te vinden in het uitgebreide artikel over de teelt van bonen.

Groenten als eetbare medicijnen.

Farmaceutische gewassen kunnen van nature voorkomen of door genetische modificatie ontstaan. In het laatste geval worden als gevolg van genmodificatie de gewenste eiwitten in de plant aangemaakt. Die kunnen geëxtraheerd worden, waarna ze worden gezuiverd en verwerkt tot medicijnen. Een andere mogelijkheid is om in de eetbare producten van de plant vaccins te produceren, de zogenaamde eetbare vaccins. Dit zijn bijvoorbeeld groenten en fruit waarin vaccins zijn aangemaakt.

Momenteel wordt de ontwikkeling van farmaceutische gewassen afgeremd door onduidelijkheid over de Europese wetgeving en de mogelijke gezondheidsrisico's van medicijnen die geproduceerd zijn door planten. Om deze thema's verder uit te spitten, is het Europees consortium Pharma-Planta opgericht.

Het gebruik van genetisch gemodificeerde planten voor de productie van vaccins, antilichamen en biofarmaceutica biedt aantrekkelijke kansen voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Dat schrijft de Nederlandse staatssecretaris voor Milieubeheer Pieter van Geel in een brief aan de Tweede Kamer. In diverse Europese landen vinden al veldproeven plaats met farmaceutische gewassen, maar dat is niet het geval in België en Nederland. De Nederlandse staatssecretaris Van Geel vindt biopharming alvast een 'interessante ontwikkeling waar voor Nederland veel economisch en medisch voordeel uit te behalen valt'.

Met name voor de glastuinbouw ziet Van Geel kansen. De teelt in serres maakt een strikte ketenscheiding met voedingsgewassen mogelijk. Samen met de certificering van telers moet de ketenscheiding ervoor zorgen dat farmaceutische gewassen geen voedsel- en voedergewassen 'bevuilen'. Dergelijke maatregelen kunnen volgens de staatssecretaris binnen het bestaande wettelijke kader voor GGO's getroffen worden.

De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) had Van Geel geadviseerd om voedingsgewassen uit te sluiten voor de teelt van farmaceutica. Hierdoor zou het risico op contaminatie van de voedselketen verder afnemen en worden ook eventuele problemen met de Europese regels over voedselveiligheid vermeden. De staatssecretaris wil echter niet op voorhand de ontwikkeling van eetbare vaccins uitsluiten. Ontwikkelingslanden hebben immers behoefte aan toegankelijke en goed houdbare vaccins, luidt het.

(Bron : VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw)

zaterdag, april 08, 2006

Cursus groenten, bloemen en kruiden telen in Utrecht

In het bericht De nieuwe moestuin.
stond het al : "Opvallend is dat het aantal vrouwen met een volkstuintje de afgelopen jaren zienderogen aan het stijgen is"
En daar is er nu warempel een speciale cursus tuinieren voor vrouwen........

Vrouwen die willen leren tuinieren kunnen vanaf vrijdag 21 april meedoen met de cursus 'drie seizoenen op de tuin'. De cursus wordt gegeven op de educatieve tuinen aan de Kanaalweg in Utrecht. Onder professionele begeleiding worden groenten, bloemen en kruiden gekweekt. Bij grote belangstelling wordt voorrang gegeven aan vrouwen uit Utrecht-West.

Meer info over inschrijvingen en data in Het persbericht van de Gemeente Utrecht

vrijdag, april 07, 2006

Asperges krijgen nieuw kwaliteitslogo.

Samen met de Stichting Afzetbevordering Asperges en Asparagus Centre voeren ZON en the Greenery vanaf dit aspergeseizoen een nieuw, gezamenlijk aspergelogo.

Het nieuwe logo is onderdeel van een campagne ter promotie van de consumptie van Nederlandse asperges. Zo verschijnt het ook op alle dekvellen en etiketten van de (klein)verpakkingen. Zowel bij de telers als in groentewinkels en supermarkten zal dit vernieuwde logo aanwezig zijn. Er komt zo één herkenbaar Nederlands logo voor asperges: het beeld van de omwikkelde bundel Hollandse dubbel A’s.

Met het nieuwe logo willen de samenwerkende partijen een nieuw en eenduidig beeld creëren. Een beeld dat een aantal kwaliteitseigenschappen symboliseert, zoals vers, gezond, voedselveilig en Nederlands. Kortom, topkwaliteit van vaderlandse bodem.

Aardappelen komen uit Zuid-Amerika, dat is alvast zeker

Chili en Peru twisten over de oorsprong van de aardappel. De kwestie doet de spanningen tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen verder oplopen. Peru nam vorig jaar een wet aan die de aardappel beschermt. Het land wil een internationaal patent aanvragen en wil de kwestie voorleggen aan de Verenigde Naties.

Maar volgens deskundige Frans van de Pol van Patentpunt Nederland is het niet mogelijk om patent aan te vragen op iets dat al jaren bestaat. 'Alleen bij nieuw ontwikkelde rassen kun je bescherming aanvragen. Op de aardappel, die al duizenden jaren bestaat, is het niet mogelijk', luidt het. De aardappelboeren moeten voorlopig dus niet bang zijn dat ze straks royalties zullen moeten afdragen aan de Peruanen.

De ruzie ontstond toen de Chileense hoogleraar Andrés Contreras 280 aardappelsoorten wilde laten registreren als nationaal erfgoed. De Chileen wil hiermee voorkomen dat mensen de rechten van de aardappelen gaan opeisen en daarmee geld gaan vragen. Peru noemt de plannen van het buurland 'ongepast'.

'De aardappel behoort dus tot ons nationaal erfgoed', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Oscar Maurtua. De minister baseert zich voor die uitspraak op recent onderzoek van het Amerikaanse ministerie van landbouw, waaruit blijkt dat alle moderne aardappelsoorten kunnen worden teruggeleid tot één plant die 7.000 jaar geleden in Peru groeide.
Bron : Vilt




Lees ook de andere berichten over aardappelen en aardappelen telen.

donderdag, april 06, 2006

Siertuin en moestuin worden één.

Heel regelmatig wordt er over geschreven: De moestuin integreren in de siertuin
En ook ook wel over sierplanten naar de moestuin brengen (daar was het artikel de nieuwe moestuin over).

Vandaag dit artikel in het Eindhovens Dagblad

“Romke van der Kaa vertelde gisteravond in café Meneer Frits op de Markt in Eindhoven over ’de tuin als het verlengde van de keuken’. Abonnees van het Eindhovens Dagblad luisterden naar zijn pleidooi voor het integreren van de siertuin en de moestuin.

„Niet alleen omdat er vaak niet genoeg ruimte is om beide apart in te richten, maar ook omdat asperges, rode kool, artisjok, maïs en pompoen heel mooie kleuren hebben, die het goed doen tussen bloemen en bloeiende struiken“, betoogde Van der Kaa, die voor deze krant een tuinrubriek verzorgt.”

Groenten in de siertuin? Waarom niet?
Groenten integreren in een formele tuin met veel verhardingen en veel rechtlijnige structuren, buxus- en taxushaagjes, dat is een ander paar mouwen. Groenten in potten kunnen hier een oplossing brengen.
De tuin waarin een moestuin meest tot zijn recht komt is er één van een echte plantenliefhebber, waar heesters, vaste planten, bloembollen en bloeiende éénjarigen de overhand hebben. Kortom, een "levende" tuin. Doorlevende groenten zoals aardpeer, aardbei, artisjok, zuringsoorten, kardoen, rabarber, asperge, zeekool, knoflook, crosne vinden daar zeker en vast een plekje. Ook de zogenaamde "vaste groenten" zijn er op hun plaats.

Minder voor de hand liggend zijn groenten die jaarlijks of meerdere malen per jaar opnieuw aangeplant worden. Deze vragen een optimale conditie van de grond door jaarlijkse grondbewerking en organische bemesting. Denk aan erwten, tuinboon, slabonen, aardappelen, tomaten, spinazie, slasoorten....
Voor deze groenten kan het niet anders dan een apart stukje grond te voorzien. Kunnen wie dan de "groenteborder" noemen? (staat dat al in de Dikke Van Dale?). Natuurlijk hoeft dat geen stuk 'naakte' border te zijn. Je kan perkjes vorm geven met randbeplanting zoals buxus en je kan tussen de groenten éénjarigen, bloembollen en (bloeiende) kruiden planten. Als je voorziet om meerdere jaren groenten te integreren in de siertuin, hou dan de regels voor de vruchtwisseling in de gaten. Verschillende jaren na elkaar groenten van dezelfde soort of familie op dezelfde grond is nu éénmaal om problemen vragen.

woensdag, april 05, 2006

Oogst van winterbloemkool voor het tweede jaar op rij aan de late kant.

Winterbloemkool is opnieuw op achterstand, althans zo blijkt uit dit bericht van zibb.nl/tuinbouw.

Verleden jaar was er ook al vertraging van de oogst. Toen was er eveneens een late koude inval in maart. Er werden drie artikels aan gewijd :
Oogst winterbloemkool gestart(2005)
Winterbloemkool tijdens de strenge vorst (2005).
Winterbloemkool Zeeland heeft weinig geleden (2005)

Winterbloemkool is een speciale teeltwijze die moet uitgevoerd worden met specifieke rassen.
Er wordt gezaaid aan het begin van de zomer, uitgeplant in augustus en geoogst na de winter. De teelt is enkel haalbaar in de kuststreken en op gronden die ook in de winter geen last hebben van wateroverlast. Zelfs dan is de teelt niet zonder risico.

In de teelthandleiding van winterbloemkool lees je er alles over, van zaaien tot oogsten.

dinsdag, april 04, 2006

Lagere inflatie door goedkopere groenten.

De inflatie in Nederland is in maart 2006 uitgekomen op het laagste niveau sinds september 2004. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. De inflatie ligt in lijn met de verwachting van door Betten Beursmedia geraadpleegde analisten. Op maandbasis bedroeg de stijging 0,8%, eveneens conform verwachting van analisten.

In februari stegen de prijzen in Nederland nog met 1,1% op jaarbasis en bedroeg de stijging op maandbasis 0,4%. Volgens het CBS komt de daling van de inflatie op jaarbasis in maart vooral door een prijsdaling van verse groenten, maar ook bloemen en planten waren in maart 2006 goedkoper dan in februari.

De inflatie volgens de Europese geharmoniseerde methode kwam in maart 2006 uit op 1,4%, evenals in februari 2006. Nederland behoort volgens het CBS tot de landen met de laagste inflatie in de eurozone. Alleen in Finland was de inflatie in februari lager.

maandag, april 03, 2006

Groenten uit een flesje? De echte zijn onvervangbaar

Een jaar geleden pakte Unilever uit met Knorr Vie, waarover wij toen berichtten in het artikel
Een ‘groente- en fruit-shot’ uit de koelkast.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt het een onmogelijke taak om zomaar een gezonde portie groenten in een flesje te doen.


Dez razend populaire - en peperdure - groente- en fruitdrankjes als '2 fruit a day' (Hero) of 'Knorr Vie' suggereren een volwaardige vervanger te zijn voor verse groente en fruit.


In de Consumentgids van april wordt die claim afgedaan als 'pulp'.
De consument wordt met de nieuwste groente- en fruitdrankjes op het verkeerde been gezet, aldus de Consumentengids. Op het productetiket wordt het idee gewekt dat een flesje van het groente- en fruitsap overeenkomt met de dagelijkse behoefte groente en fruit. Geen enkele fabrikant blijkt die claim te kunnen onderbouwen.


Albert Heijn (producten: '2onsgroente&2stuks fruit' en '2 stuksfruit') en Zonnatura (product: 'Zappa') geven aan zodanig veel groente en fruit in hun flesjes gestopt te hebben, dat de Consumentenbond zich afvraagt hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben, gezien de beperkte inhoud van de verpakking.
Fabrikant Knorr beweert dat een 'Knorr Vie' de helft van de dagelijkse behoefte groente en fruit dekt. Eigenlijk zegt deze fabrikant: je moet iedere dag twee van onze flesjes drinken. Daarmee krijg je echter minder voedingsvezels binnen dan met de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit.

(Bron : zibb.nl / landentuinbouw - Flesjes groente en fruit niet meer dan aanvulling)


Lees ook het originele artikel in de consumentengids

Kasteel Groeneveld : Tentoonstelling
Volkstuinen, lekker groen, traditie en vernieuwing.

Vanaf vandaag is er de tentoonstelling
Lekker groen! Volkstuinen,
traditie en vernieuwing
in Kasteel Groeneveld, Baarn.

De functie en locaties van de volkstuinen in Nederland veranderen.
Fungeerden zij voorheen vooral als extra voedselbron, tegenwoordig hebben de volkstuinen steeds meer een sociale - en recreatieve functie. Zo'n 250.000 Nederlanders hebben tegenwoordig een volkstuin, en waren het vroeger alleen de arbeidersgezinnen, nu maken ook studenten, tweeverdieners en alleenstaanden er gebruik van.

Waren zij vroeger echter vooral gelegen op aantrekkelijke locaties in en om de steden, ze worden nu steeds meer bedreigd door bijvoorbeeld woningbouw en veranderende infrastructuur.

De tentoonstelling laat zien wat de volkstuinen bedreigt en wat voor een mogelijkheden en kansen zij juist bieden. De tentoonstelling bestaat uit foto's, kaarten, moderne gereedschappen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tuinen. Tevens zal er bij deze tentoonstelling in de moestuin een kunstwerk te bezichtigen zijn van Wim Schermer passend bij het thema.

De tentoonstelling 'Lekker groen' is te zien van 3 april 2006 t/m 7 januari 2007 in Kasteel Groeneveld,. Groeneveld 2 Baarn, routebeschrijving via www.kasteelgroeneveld.nl

zondag, april 02, 2006

Regen houdt aan

Maart was voor de plantengroei een koude maand, al eindigde maart door het zachtere weer van de laatste dagen niet bij de klimatologisch koudste.
Maar was ook zonnig, maar in een groot deel van de Benelux eindigde de maand nat.
Intussen valt in de eerste aprildagen een pak neerslag.
Het ziet er niet naar uit dat de veldwerkzaamheden de eerste dagen al hervat zullen kunnen worden.
Een en ander heeft concrete gevolgen en vraagt bijsturing:
Lees verder:

zaterdag, april 01, 2006

Cannabisolie voor in de lenteslaatjes.


Wist je dat hennep olie kan gebruikt worden in de groentensalades of om mee te koken? Het is de voedzaamste olie die bestaat en ze bevat veel omega 3 en 6. Je vindt tegenwoordig zelfs hennepolie bij Delhaize, maar die is van Franse makelij. Er is nu ook een Belgisch product.

De jonge landbouwer Peter de Herdt (25) uit Haasrode heeft vorig jaar zijn eerste lading legale cannabis geoogst en opent vandaag, zaterdag, de eerste eerste winkel in het land die uitsluitend hennepproducten slijt.

Sinds 1992 kun je in België legaal cannabisplanten kweken, er bestaan zelfs subsidies voor. Je moet natuurlijk wel een vergunning aanvragen bij de overheid.

Cannabis is pas een drug als de plant zo'n zeven procent THC bevat, een product dat vergelijkbaar is met alcohol. De variant die Peter De Herdt gebruikt bevat maar een half percent THC bevat en dient speciaal om er olie uit te persen.

De winkel die vandaag open gaat heet Hempmade. Je koop er producten van kleding over cosmetica tot voeding. De prijzen van de producten variëren van erg redelijk tot gepeperd. Een laptoptas voor 30 euro, een jeans voor 80 euro vallen heel erg mee. Zeker als je weet dat henneptextiel veel langer meegaat dan katoen of kunststof. Voor de hennepolie - "voor al uw slaatjes" - moeten consumenten dan weer dieper in de buidel tasten met een prijs van 11,20 euro voor 250 ml.

Hennep is nog veel te weinig bekend in België, terwijl er wel al een breed gamma aan Europese producten beschikbaar is.

De voordelen van de plant wil de boer best nog wel eens op een rijtje zetten. "De plant groeit heel snel en zorgt dus voor een groot rendement, het materiaal is enorm duurzaam, in voeding is het erg gezond en er is nauwelijks een gewas dat zo veelzijdig is", luidt het. Een tiental boeren die hennep willen aanbouwen, hebben intussen contact opgenomen met De Herdt. De pionier gaat er dan ook van uit dat dit jaar al heel wat meer hennep zal geteeld worden in Vlaanderen.

(uit 30/9/05: Jonge boer uit Haasrode oogst 35 are hennep en 01/04/2006 Eerste hennepboer wekt nieuwsgierigheid bij collega's )

Update : artikel uit het Nieuwsblad van 02/04/2006 :
Burgemeester bezoekt eerste hennepshop

Groenten kennen geen seizoenen meer.

Op zaterdag 1 april opent het Openluchtmuseum te Arnhem weer alle deuren voor het publiek.
Je maakt er kennis met het telen van oude gewassen. Dit is een onderdeel van het thema ‘Eten en Drinken’ die dit jaar aan bod komt. Vroeger at je wat de pot schafte, al was het slechts een ‘boterham met tevredenheid'. Zomergroenten waren er in de winter niet.

Vanaf het blauwe ‘los hoes’ uit Harreveld begint een wandeling langs boerderijen, huizen en velden in het museum. Bezoekers ontdekken hoe het eten werd verbouwd en vergaard, bewaard en verwerkt. Ook maken ze kennis met oude gewassen en groenten en granen als spelt, boekweit, pronkbonen en pastinaak.

In het blauwe ‘los hoes’ uit Harreveld hangt vanaf 1 april de kookpot te pruttelen boven het vuur. „Daar wordt ook geregeld echt gekookt“, zegt Berkhof. ,,De mensen proeven zo de sfeer van vroeger, waar beesten en mensen samenleefden in één ruimte en er maar één pot beschikbaar was voor een karige maaltijd.“

Meer info : het openluchtmuseum van Arnhem