Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zondag, oktober 31, 2004

De mosterd lokt extra sluipwespen naar de spruitjes!

De laatste tijd wordt heel wat onderzoek gedaan om de biologische bestrijding van insecten, die onder glas ondertussen algemeen toegepast wordt, ook in de vollegrond te introduceren. Ook op internet is al één en ander daarover te vinden. Hierbij drie citaten

"Koolplanten die verstopt zijn tussen gerst weet de sluipwesp Diadegma semiclausum nog uitstekend op te sporen. En als de kool tussen mosterdplanten staat, komen er zelfs éxtra sluipwespen op af. Dat ontdekte de Hongaarse promovendus Tibor Bukovinszky. Door slim gebruik te maken van mengteelten kan men in de toekomst de biologische bestrijding van plagen wellicht verbeteren" Lees verder

Op spruitkoolboulevard.nl vinden we dat bloemranden langs de akkers moeten meer nuttige insecten in het gewas brengen. Je kan dit pdf-document hier downloaden http://www.spruitkoolboulevard.nl/poster%20NIOO2.pdf

Uit de nieuwsbrief van het "Laboratorium voor Entomologie" uit Universiteit Wageningen halen we het volgende. (http://www.dpw.wau.nl/ento/) D

Daarbij blijkt dat het toch opletten geblazen is met de keuze van de wilde planten in de akkerranden.
Minder plagen met meer biodiversiteit?
"...We doen dat op twee manieren. Ten eerste door stroken met nectarproducerende
bloemen naast het gewas te planten. Nectar wordt uitbundig gebruikt door natuurlijke vijanden van plagen, waardoor deze nuttige insecten langer leven, meer nakomelingen produceren
en dus meer schadelijke organismen doden.
Ten tweede door geen monocultures meer te gebruiken, maar gewassen in mengteelt aan te planten. In mengteelten vinden plaaginsecten hun waardplant moeilijker, terwijl er voor de natuurlijke vijanden vaak meer voedsel aanwezig is waardoor ze effectiever plagen kunnen bestrijden. In wetenschappelijk literatuur wordt het nut van beide methoden uitvoerig theoretisch beredeneerd, maar de praktijk is weerbarstig.
Bij de eerste methode werd al snel duidelijk dat je de bloeiende gewassen in akkerranden heel secuur moet kiezen, anders stimuleer je niet alleen de overleving van nuttige insecten maar ook die van plaagsoorten Ook in het geval van mengteelten, de tweede methode van biodiversiteitsverhoging, is de keuze van de plantensoorten cruciaal. De gewassamenstelling moet de ontwikkeling van plagen frustreren, maar die van nuttige
insecten juist stimuleren"


zaterdag, oktober 30, 2004

Daar komen de torenbloemkool, de bruine tomaat en het mini-witloof

Uit Het Nieuwsblad, maandag 25 oktober,pagina 2.
■ SINT-KATELIJNE-WAVER Zo'n honderd standhouders toonden afgelopen weekend hun nieuwste tuinbouwproducten op Tuinbouw Vlaanderen, een organisatie van de Mechelse Veilingen. Groene torentjesbloemkool, bruine tomaten en mini-witloof waren enkele van de blikvangers. (CRM)
„Torentjes blijven rechtop staan"
De groene torentjes-bloemkool of romanesco (afbeeldingen)is een product van Hollandia Rijk Zwaan. „Qua smaak leunt deze groente aan bij de witte bloemkool, maar voor garnering heeft ze toch iets meer te bieden", vindt teeltadviseur Peter Scheire. „Deze groente is al langer gekend in Italië. Na jaren onderzoek en na kruisingen met ook wilde bloemkoolsoorten kwamen we tot dit egaal product qua kleur, uitzicht en vorm. Nu is er nog Belgische teelt beschikbaar, maar binnenkort is er alleen Italiaanse romanesco verkrijgbaar. In gerechten kan deze groente een prima aanvulling zijn bij de witte bloemkool of als aperitiefhapje met dipsaus. De torentjes blijven overeind, ook na het koken.

„Zonde in de soep"
Syngenta Seeds doopte zijn bruine tomaat kumato. „We zochten een naam die internationaal uitspreekbaar was én herkenbaar", vertelt Rik Lootens, productmanager tomaten. „In vergelijking met de gewone tomaat heeft de kumato een iets zoetere smaak en verloopt het rijpingsproces van binnen naar buiten."
„De nieuwe vrucht werd ontwikkeld in Spanje en bevat ook pitjes. Rauw komt ze prima tot haar recht in bijvoorbeeld slaatjes met olijfolie en andere tomatengerechten. Verwerken in soep zou ik zonde vinden", lacht Lootens. „Afgelopen seizoen waren er slechts 200 planten. Maar vanaf april-mei volgend jaar is de oogst beschikbaar van 8.000 vierkante meter van een kweker uit Rijkevorser', weet teeltadviseur Peter Geerts.

„Eenpersoonsgezinnen"
Op de stand van Nunhems Zaden toont Frans Bruyninckx zijn mini-witloof of chiconnettes. „Dit witloof is kleiner dan normaal en moet dus niet meer versneden worden. De smaak is vergelijkbaar met 'gewoon witloof en de chiconnettes werden geteeld op hydrocultuur." „Met deze groente mikken we onder meer op eenpersoonsgezinnen, maar ook chef-koks en fijnproevers weten ze te waarderen."
„Door haar kleine vorm kan deze groente mooier gepresenteerd worden en komt ze niet langer terecht onder een lap vlees. Deze chiconnettes wegen 30 a 40 gram, terwijl normaal witloof vlug 150 gram haalt."

vrijdag, oktober 29, 2004

Veldmuizen hollen de krulandijvie uit.

Klik op de foto voor detail
Heb je dit al gezien? Van een verrassing gesproken als je juist van plan was enkele mooi gebleekte krulandijviekroppen te oogsten. Middenin de krop een groot gat! Bij een drietal planten blijven enkel de bladeren over. De lange penwortel die typisch is voor andijvie en zowat voor alle samengesteldbloemigen (denk maar aan witloof) werd volledig aangevreten. Veld muizen hebben zich een weg gebaand onder de zwarte folie via oude mollengangen en zorgen voor dit 'verloren' beeld.

donderdag, oktober 28, 2004

Ideaal najaarsweer om de krulandijvie bleken

Klik op de foto's voor een grotere versie
Mooi, zonnig najaarsweer. Ideaal weer om de andijvie te bleken. Door het zonnige weer en de warme nachten groeien de kroppen goed door, waardoor na één week er al een mooi geel hart gegroeid is. Als u nog kroppen moet bleken, stel dit dan niet te lang meer uit. Als het wat koeler wordt raakt de groei immers uit het gewas. Toegebonden kroppen kunnen nog minstens twee tot drie weken in de tuin bewaard worden. De kroppen zijn toegebonden met een elastiek. Het is krulandijvie van het type "Walonne", dit is de grove krulandijvie, maar die is minder gevoelig voor bruine randen op de jonge hartblaadjes.
Klik op de foto's voor een grotere versie
Gebleekte krulandijvie is een echte delicatesse!

woensdag, oktober 27, 2004

Brussels Grondwitloof zoekt erkenning. - Wedstrijd op de site

Eerst een stukje uit De Standaard van vandaag:
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vraagt een Europese erkenning aan van het grondwitloof. Als Europa instemt, kan alleen echt ambachtelijk geteeld witloof nog aanspraak maken op de naam ,,Brussels grondwitloof''. ,,Het loof uit volle grond zal niet zo snel verdwijnen als sommigen hopen'', zegt Frans Croon, de bezieler van de vzw Brussels Grondwitloof. Toch daalde het aantal witloofboeren in Vlaams-Brabant van 2.400 naar 400 in twintig jaar tijd. De procedure voor de erkkenning sleept twee jaar aan, maar houdt wel enkele belangrijke voordelen in. "Het gebied en de naam zijn dan beschermd. Momenteel verbied niemand je een bordje 'Brussels grondwitloof' buiten te hangen. Met een Europese erkenning wordt dat anders".

Waarschijnlijk gaat het hier dus over de types Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Gegarandeerde Traditionele Specialiteit Guaranteed (GTS). Meer info per land en welke landbouwproducten daartoe behoren vindt u op deze webpagina .

In Belgie zijn er heel weinig landbouwproducten Europees erkend. Kijk maar eens op de daarpas vernoemde webpagina. Frankrijk heeft er veel meer, ook voor groenten en fruit, bijvoorbeeld de Mâche Nantaise, de veldsla uit Nantes dus, en de Haricot Tarbais. En zo zijn er nog veel regionale producten erkend in Frankrijk.

De vzw Brussels Grondwitloof heeft ook een website met alle informatie over traditioneel geteeld witloof www.grondwitloof.be
En tot 31 oktober kunt er deelnemen aan een wedstrijd waar u een pakket witloof kunt winnen.

Lees ook het artikel over de forcerie van witloof

dinsdag, oktober 26, 2004

Groe(n)ten uit Balen verdwenen.

"Zijn hele gamma aan groenten moest eraan geloven. ,,Ze sneden de beste stukken uit mijn preistokken, savooikolen, tomaten, rode kolen en witte selder", vertelt de man bedrukt. ,,De groenten waren bedoeld voor drie huishoudens, nu moeten we alles in de winkel kopen."
,,Die dieven zijn erg brutaal te werk gegaan. Ik ben er echt niet goed van. Bovendien moet ik altijd extra hard werken om fatsoenlijke groenten te kweken. Scheps loopt regelmatig onder water, waardoor de grond heel drassig en moeilijk te bewerken is. De groenten waren bedoeld voor drie huishoudens, dat van mijn dochter, mijn zoon en mezelf', besluit Dierckx boos. ,,Nu moeten we al de groenten in de winkel kopen. Dat gaat ons veel geld kosten.' "
Lees meer op de website van Het Nieuwsblad

zondag, oktober 24, 2004

Palmares fotowedstrijd "Onze Flandria-groenten: een klasse apart’’

De meest opvallende bekroonde foto was zowel technisch als inhoudelijk een voltreffer. De tuinder wilde met het beeld een boodschap overbrengen. Hij vreest ,,dat de milieunormen zo streng worden dat de tuinder op lange termijn geen gewasbeschermingsmiddelen zal mogen gebruiken en moet teruggrijpen naar de traditionele methoden zoals bv. de wijding van het veld. De jury kende de boodschap niet, maar heeft toch dit beeld gekozen omwille van de originaliteit en de geslaagde compositie."
De andere winnende foto's vindt u hier

Viering 60 jaar REO onverhoopt succes.


"De viering van 60 Jaar Veilen in de REO Veiling van Roeselare is een groot succes geworden. Ruim tienduizend bezoekers zakten zondag 17 oktober naar de veiling af. Ook van buiten de tuinbouwsector was de interesse bijzonder groot. Lees verder.

zaterdag, oktober 23, 2004

Voorkom zaadvorming muur


Op de preikalender (*) staat maand per maand wat de teler te doen staat om op een duurzame wijze prei te telen. Bij de maand oktober staat onder andere "Voorkom zaadvorming muur". Inderdaad, de oktobermaand is een gevaarlijke maand om "onkruid te telen". De weersomstandigheden laten het soms minder goed toe om een vlotte mechanische onkruidbestrijding te doen. Maar het is wel nog voldoende warm en vochtig om het onkruid sterk te doen groeien. Zorg dat de muur (en andere onkruiden) niet in bloei komt, dit scheelt alvast heel wat kiemend onkruid in het voorjaar. Muur is trouwens één van de weinige onkruiden die de hele winter door groeit en bloeit. Enkel bij vorst valt de groei stil, om bij dooi onmiddelijk weer verder te gaan.

(*) De preikalender kan je hier downloaden (pdf-bestand)

vrijdag, oktober 22, 2004

Bladverdorring in bloemkool "tweede vrucht".

Wie in West-Vlaanderen rondtoert tijdens deze dagen heeft het zeker al gemerkt : de oogst van de bloemkool tweede vrucht (*) is volop aan de gang. Het uitzonderlijk zachte weer zorgt ervoor dat de groei van de bloemkool in een stroomversnelling komt. Vorige week was de groei er met het schrale, droge weer helemaal uit. Sommigen gingen zelfs aan de slag met de beregening. Maat dit is nu niet meer te merken.

Een bacterieziekte
Dit najaar duikt er op heel veel percelen ook een probleem op. Namelijk de bacterieziekte Xanthomonas campestris (zwartnervigheid). (foto1, sterke aantasting) (foto 2, detail matige aantasting) Dit probleem is niet onbekend, maar dit jaar is het zeer algemeen op sommige percelen. De toppen van de bladeren drogen op. De nerven in deze dorre plekken vertonen zwarverkleuring van de vaatbundels. Op de meeste percelen is er geen directe economische schade. Maar de mogelijkheid bestaat dat de zwartverkleuring tot in de basis van de bloemkool komt. Sommige percelen hebben er dan weer helemaal geen last van. Het is waarschijnlijk een rasgebonden probleem. Verband met de zaadpartijen is echter ook niet uit te sluiten. Want overdracht via het zaad is mogelijk. Alvast bij één zaadleverancier wordt melding gemaakt dat "alle zaadpartijen van koolsoorten onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie Xanthomonas campestris pv. campestris, de veroorzaker van zwartnervigheid. Dit gebeurt met behulp van een detectiemethode volgens een door de Naktuinbouw goedgekeurd protocol"
De ziekte kan gemakkelijk overleven in de grond op afgestorven delen van de plant. Een ruime vruchtwisseling dringt zich op. De besmetting kan ook gebeuren vanuit het zaad. De verdere verspreiding gaat dan van zieke naar gezonde planten via het opspattend regenwater of beregeningswater.

Of Verticillium?
Verwarring van deze ziekte met Verticillium is mogelijk. Maar het onderscheid is te maken aan de hand van de vorm van de vlekken De necroseverschijnselen bij Xanthomonas zijn namelijk V-vormig. Deze bij Verticillium zijn eerder over de ganse lengte van het blad, aan een kant van de nerf. (foto 1)
(*)De diepvriesindustrie vriest twee maal per jaar bloemkool in, de eerste keer in het begin van de zomer (eerste vrucht) en een tweede keer in het najaar (tweede vrucht). De groentetelers moeten er dus voor zorgen dat de oogsttijd dan ook op dat moment valt.

donderdag, oktober 21, 2004

Chinese kool voor de bewaring

Rode kool en witte kool kunnen heel lang bewaard worden. Chinese kool is traditioneel niet echt een bewaarkool. Toch specialiseren sommige tuinders zich in de de middellange bewaring van Chinese kool. Bij de meeste professionele groentetelers is het snijden van Chinese kool voor de bewaring begonnen. Op de website van Bejo zijn zopas een aantal tips verschenen om de bewaring te optimaliseren:
Tips voor de professionele bewaring van chinesekool

Lees ook het artikel over de teelt van chinese kool

Gouden regels voor voedselveilig gebruik van groenten en fruit

Voedselveiligheid is een woord dat tegenwoordig snel in de mond wordt genomen. En wat houdt het in voor het gebruik van verse groenten en fruit thuis? We legden een aantal elementaire vragen voor aan Yves Vanden Bosch van het Meldpunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Enkele vragen uit het interview :

  • Moet je milieubewust geteelde groenten nog wassen vóór het gebruik?
  • Op welke ondergrond kan men groenten in de keuken best versnijden?
  • Moeten we nog bang zijn voor te hoge nitraatgehaltes in bepaalde groenten tijdens de wintermaanden?
  • Mogen we ontdooide diepvriesgroenten weer invriezen, bij voorbeeld wanneer we een te grote portie hebben laten ontdooien?
  • De eeuwige vraag: mag je een rest bereide spinazie opwarmen?
  • Hoe zit het met de residu’s van bestrijdingsmiddelen in de groenten die we kopen?
  • Mogen we groenten en vruchten met rotte plekken nog eten?

Lees de antwoorden op deze en andere vragen in dit uitgebreide artikel


woensdag, oktober 20, 2004

Spruitjes in een doosje

Flandria-spruitjes vormen de absolute top inzake kwaliteit in spruitjesland. Om die hoge kwaliteit duidelijk te maken worden ze vanaf eind oktober ook verkocht in plastic doosjes van 500 g met een doosje. De doosjes dragen het Flandria-logo.
(uit Flandria-mail oktober)

maandag, oktober 18, 2004

Groente en Fruit Encyclopedie

Dinsdag 19 oktober om 6u55, interview over de Groente en Fruit Encyclopedie op Radio 2, omroep West-Vlaanderen (100.1 Mhz)

zondag, oktober 17, 2004

De hitparade van de groenten (België)

Volgens het GfK-consumentenpanel
besteedde de Belg in 2003 gemiddeld 263 euro aan verse groenten en fruit – een stijging met 3 % ten opzichte van 2002. Hij kocht 62 kg verse groenten (117 euro) en 82 kg vers fruit (146 euro) aan.


De top 10 van de aankopen
1. Tomaat met 10 kg per hoofd (29 % zijn trossen.)
2. Wortelen met 8 kg per hoofd,
3. Witloof (7 kg)
4. Uien (6 kg)
5. Slasoorten (5 kg),
6. Bloemkool (4 kg)
7. Prei (3 kg),
8. Champignons (2 kg)
9. Komkommer (2 kg)
10. Broccoli (ook 2 kg).

Aankoop leeftijdsgebonden
Mensen vanaf 54 jaar kopen relatief meer verse groenten dan jongeren. De 54-plussers kopen meer prei, selderij, kolen, kropsla, bonen, peulvruchten, witloof, asperges en schorseneren dan jongeren,
Jongeren zijn grotere kopers van paprika’s, kerstomaten, chilipepertjes, champignons, nieuwe slasoorten en voorverpakte gemengde verse groenten.

Supermarkten verkopen het leeuwenaandeel van de groenten
In 2003 waren de supermarkten (Dis 1 tot en met 3) goed voor 80 % van alle groente-aankopen en van 76 % van al het aangeschafte fruit. Nog in 2003 ging vooral het aandeel van de Dis 2-supermarkten (Aldi, AD Delhaize, Nopri, Unic, Profi…) erop vooruit, ten nadele van de kleinere superettes (Dis 3), de groente- en fruitspeciaalzaken en de markten.

(Bron : Flandriamail oktober 2004)

zaterdag, oktober 16, 2004

De slamix van McDonalds in uw plantenbak.

Sla is in. Ook bij McDonalds hebben ze het geweten. Hun nieuwste product bevat volgens hun reclame zes verschillende soorten sla. Net deze zes soorten sla komen ook aan bod in het artikel over babyleaf telen. (opmerking voor de plantkundigen onder u: niet alles is echte sla, er is namelijk ook andijvie en radicchio bij)

Zo'n mix van slablaadjes kan je ook makkelijk zelf telen zonder zes verschillende percelen sla te moeten telen. Babyleaf is een vorm van sla telen waarbij veel dichter opeen gezaaid wordt. Daardoor ontstaat er een opgerichte groeiwijze met iets smallere bladeren, die zich uitstekend leent om met het mes of de schaar 'afgeknipt' te worden. De blaadjes zijn nog jong bij het oogsten en daardoor net iets minder knapperig dan de blaadjes afkomstig uit volgroeide kroppen.

U kunt dit in de vollegrond telen, maar evengoed in potten en bakken. Je kan best deze teelt starten vanaf februari in een zonnige veranda of kas en vanaf maart gewoon buiten. Daarna kan je tot en met september regelmatig wat zaaien.

Lees hier het gedetailleerde artikel over mesclun of babyleaf telen

vrijdag, oktober 15, 2004

Hoger inkomen, minder belasting van het milieu.

Brochure ziekten en plagen in prei beschikbaar

Tijdens het najaar is prei heel gevoelig voor een aantal schimmelziekten. Vooral roest en papiervlekkenziekte treden op als de weersomstandigheden vochtig zijn en er regelmatig regen valt. Geen gewasbescherming toepassen, leidt gemakkelijk tot een kwalitatief minderwaardig en door de consument niet gewenst product. Zelfs tegen een verminderde prijs is dit product zo goed als onverkoopbaar. De consumenten die geld willen besteden aan prei met roestvlekjes of gaten van de preimot te kopen zijn waarschijnlijk heel schaars!

Oplossing voor het probleem is geïntegreerd telen. Wat betekent dat op verantwoorde wijze omgesprongen wordt met gewasbescherming. Dit vraagt van de tuinder een zeer goede kennis over ziekten en plagen die prei kunnen aantasten. De ziektebeelden moeten in een vroeg stadium kunnen herkend worden. Door waarnemingen uit te voeren worden de kritieke perioden vastgesteld om enkel te behandelen wanneer dit echt zinvol is.

Anderzijds moeten sommige ziekten preventief behandeld worden. Proefstations zullen de teler verwittigen als de kans op aantasting groot is. Daarvoor werd in Vlaanderen een net van waarnemingsvelden uitgebouwd, waarop de ziekten en plagen op de voet worden gevolgd.
Zo slaat de teler twee vliegen in één klap, enerzijds minder chemische middelen in het milieu brengen, en anderzijds minder geld moeten uitgeven aan gewasbeschermingsmiddelen. Op die manier verbetert het financieel resultaat van het bedrijf zonder dat het milieu er onder lijdt!

Om deze ziekten beter te herkennen staat er op de website van PCG Kruishoutem een volledige beschrijving met foto's van de ziekten en plagen bij prei"
Brochure ziekten en plagen in prei (PCG, Kruishoutem)
Op de website van POVLT (Beitem-Roeselare) vindt u dezelfde brochure in een handiger pdf-formaat. (klik met rechtermuisknop en kies voor opslaan als)

donderdag, oktober 14, 2004

Pythium bij peterselie

Volgens het POVLT was er dit jaar opvallend veel peterselie die last had van een ongelijke stand. Dit betrof Pythiumaantasting. Alles wat de groei van de plant afremt is bevorderlijk voor een Pythiumaantasting. Te koude en te natte grond zijn mogelijke oorzaken. Maar ook een te droog perspotje bij het uitplanten. Te grote planten ondervinden meer wortelbreuk en dit bevordert eveneens de aantasting van Pythium. Als er problemen optreden door ongunstige groeiomstandigheden dan zal chemische behandeling dikwijls niet goed werken.

woensdag, oktober 13, 2004

Foto galerij Uitreiking van de Beervelde Award 2004

Dankzij het prachtige weer en de inzet van de exposanten werd de 32ste editie van de Tuindagen van Beervelde opnieuw een groot succes.
Op vrijdag 8 oktober werd tijdens de Tuindagen de Beervelde Award voor het Belgisch tuinboek van het jaar overhandigd. (zie ook dit eerder verschenen bericht)
De zon, het prachtige decor, maar vooral het weerzien van de vele personen die aan het boek meewerkten en ook hun steentje bijdroegen tot het succes, maakten dit tot een intense dag.
De fotogalerij van dit evenement kunt u bekijken op
Uitreiking van de Beervelde Award 2004

Meer info over de prijs die toegekend werd aan de Groente en Fruit Encyclopedie vindt u op http://www.parkvanbeervelde.be/Pages/Herfsttuindagen1.php
Meer info over het boek op
http://home.scarlet.be/~tor-1228/groentenencyclopedie.htm

dinsdag, oktober 12, 2004

REO veiling (Roeselare) houdt open dag.

De groenteveiling REO uit Roeselare is de tweede grootste veiling van België. Op zondag 17 oktober houden ze een opendag ter gelegenheid van hun zestigjarig bestaan. Zeker de moeite om eens te bezoeken!
U kunt er die dag volgende evenementen bezoeken
Jaarmarkt
Fototentoonstelling
Fine Fleur Mode
Flandria Gastronomie
Lumière Stratifié
Groentenkermis
Meer info over het programma en de historiek van de veiling op
http://reo.tales.be/fotowedstrijd/
http://www.vilt.be//nieuwsarchief/detail.phtml?id=5246

zondag, oktober 10, 2004

Groenten op de 32ste Tuindagen van Beervelde

Een nieuw milieuvriendelijk product uit Frankrijk.
Peter Bauwens (kwekerij De Nieuwe Tuin) stelt in Beervelde de fertil-humuskweekpotten voor. De FERTIL-HUMUS potjes zijn gemaakt in een milieuvriendelijke fabriek in Frankrijk op basis van houtafval uit natuurbeheer. Ze bevatten geen bind- of kleefstoffen en kunnen gewoon zo met de plant mee in de grond uitgeplant worden. Vriendelijk voor het milieu en gemakkelijk voor de gebruiker.

Een maxitentoonstelling van minigroenten.

Small is beautiful, tout ce qui est petit est joli, klein maar fijn... Een belangrijke reden voor Peter Bauwens en Guy Dirix om dit seizoen op heel kleine groente te mikken. Kleinduimpje sla, mini-maïs, Petit gris de Rennes meloen, ... aangevuld met een reeks van klassieke groenten in een supersnelle microversie: broccoli, rucola, radijsjes...
Bron: Electronische Nieuwsbrief van Het Park Van Beervelde

zaterdag, oktober 09, 2004

Kropsla telen volgens een strikt lastenboek.

Kropsla geteeld onder glas is in West-Vlaanderen nog steeds de belangrijkste groente voor de verse markt. In Vlaanderen is de groente beter bekend als serresla. Het is een zeer belangrijk exportproduct. Onder andere in Duitsland weet men de interne en externe kwaliteit van de Belgische kropsla enorm te waarderen.
Heel veel jonge Vlaamse bedrijven hebben zich gespecialiseerd in de slateelt. Nieuwe technieken werden verder ontwikkeld om het arbeidsintensieve karakter van deze sector te verlichten.De meest recente ontwikkelingen zijn de slaoogstband, de volautomatische zelfrijdende plantmachine en de spuitboom.
De slaoogstband zorgt ervoor dat de knieën en de rug veel minder belast worden, hetzelfde kan gezegd worden van de plantmachine. De spuitboom zorgt voor een optimale verdeling van de plantenbeschermingsmiddelen, waardoor de hoeveelheid product sterk verminderd kan worden.
Wist u trouwens dat voor iedere oogst de tuinder een controle moet laten uitvoeren op de eventuele aanwezigheid van plantenbeschermingsmiddelen? Dit is slechts één van de vele voorwaarden waaraan een teelt moet voldoen om te mogen gecommercialiseerd worden. Flandria kropsla wordt namelijk geteeld volgens een strikt lastenboek, gecombineerd met regelmatige controle op het bedrijf. Bijna alle bedrijven leveren kropsla onder het Flandria keurmerk.

Wilt u eens weten hoe het eraan toe gaat op zo'n serreslabedrijf? Francky Bouckaert doet mee aan het project "samen de boer op" , waardoor u in groep het bedrijf kunt bezoeken. Maar eerst moet u een kijkje nemen op de zeer informatieve website 't glazen dak waar u een alvast een mooie impressie krijgt van deze dynamische tuinbouwsector.

vrijdag, oktober 08, 2004

Weeuwenteelt van bloemkool

"De laatste twee dagen van september en begin oktober worden de eerste weeuwenbloemkolen gezaaid. Dit zijn de hele vroege zaaiingen. Om de vroegheid nog beter te maken moeten deze overwinterd worden in stenen bloempotten van dertien centimeter. Uit proeven, jaren na elkaar uitgevoerd door het proefstation te St.-Katelijne Waver, blijkt dat de planten opgekweekt in stenen bloempotten steeds het vroegst in productie gaan. Latere weeuwenteelten worden van tien tot twintig oktober gezaaid. Deze planten kunnen overwinterd worden in plastieken potten van 10 cm. Eind oktober kan ook nog gezaaid worden en dan overwinterd in grote perspotten of bloempotjes, maar hier is januarizaai te overwegen als alternatief."
Lees het nieuwe artikel over de Weeuwenteelt van bloemkool op Groenteninfo

donderdag, oktober 07, 2004

Paarse wortelen

Paars is blijkbaar in dezer dagen. Na het bericht over paarse spruiten enkele dagen terug worden er dit najaar ook paarse wortelen geoogst. Op de website van AGF maakt men gewag van een eerste oogst op Nederlandse bodem. Vorig jaar en dit jaar opnieuw werden al paarse wortelen geteeld in België. Ze werden gecommercialiseerd via het Fine Fleur project van REO veiling te Roeselare.
Ook in Engeland is men al twee jaar bezig met paarse wortelen. Lees het bericht op cnn
Op de foto van AGF is zien dat de wortelen groot zijn (type winterwortel) en oranje gekleurd binnenin. Ze hebben een dikke, paarse buitenlaag.

De foto in de nieuwsbrief van Fine Fleur toont ons fijne wortelen (busselwortelen) die paars gekleurd zijn.

Met de paarse wortelen keert men eigenlijk terug naar de vroegere vorm waarin wortelen voorkwamen. Op de Duitse affiche die je ziet bij AGF spreekt men van ur-möhre.
Na oerprei zijn er nu ook oerwortelen.

Lees het bericht op de website van AGF
Lees de nieuwsbrief van Fine Fleur van september 2003

VILT - "Dikste Europese pompoen weegt 416 kilo"

Lees het volledige artikel over de Europese pompoenwedstrijd op www.vilt.be
Meer info over pompoenen : http://pompoenen.pagina.nl/

woensdag, oktober 06, 2004

Knoflook telen

"Knoflook moet bij voorkeur in oktober, november worden geplant. Om nog een redelijke opbrengst te halen mag dit niet tot later dan half december worden uitgesteld. Wanneer toch later wordt geplant kan structuurbederf optreden, waardoor de opbrengst lager uitvalt. Vooral op wat zwaardere grond is dat het geval. Daar komt nog bij dat de bodemtemperatuur niet lager mag zijn dan 7 à 10°C, omdat anders de planten niet goed weggroeien. Later planten - in het voorjaar - kan wel maar dan met andere rassen. Voor een goede ontwikkeling heeft knoflook een koudeperiode nodig van een tweetal maanden. Daarom geeft planten in het najaar de beste opbrengst. Vooral in een flauwe zomer is een voorjaarsplanting dikwijls een tegenvaller. "
Lees dit artikel op Groenteninfo

dinsdag, oktober 05, 2004

Tentoonstelling Vergeten Groenten (VILT)

Met onze tentoonstelling Vergeten groenten mikken we op hernieuwde aandacht voor de rijke tuinbouwgeschiedenis van onze regio”, zegt Koen Es, medewerker bij de Plantentuin in Meise.
Middeleeuwse Benedictijnen- en Cisterciënzerkloosters teelden in onze streken eeuwenlang groenten uit de Romeinse tijd. En we bleken er nog goed in te zijn ook. Onze 16de-eeuwse tuiniers waren gegeerd aan de Europese koninklijke hoven. Plantkundigen beschreven aardappel, aardpeer, rode kool, spruitjes en bloemkool lang voor Linnaeus ze in 1753 catalogeerde.
In de 19de eeuw werden ontelbare Koninklijke tuinbouwmaatschappijen opgericht in het Brabantse, Gentse, Luikse, Antwerpse en daarbuiten. Diverse gerenommeerde tuinbouwtijdschriften zagen het levenslicht. In deze publicaties verscheen teelt- en productinformatie, werden talrijke tentoonstellingen besproken en kwamen nieuwigheden uitgebreid aan bod. De Belgische cultuurvariëteiten vierden hoogtij...
Lees verder op de website van VILT

maandag, oktober 04, 2004

Marktpotentie vergeten groente is nihil

Vergeten en oude groenten kennen momenteel weer meer belangstelling. Voor wie een groentetuin heeft is het zeker de moeite waard om met deze minder bekende groenten te experimenteren. Het brengt alvast eens iets anders op tafel.Het zijn groenten die je in de supermarkt niet of moeilijk terugvindt en dus nog meer de moeite waard om zelf te telen.
En waar een gans verhaal achtersteekt. Maar zijn deze groenten ook voor de professionele groenteteler een haalbaar alternatief?
Het Nederlands Genootschap voor Vergeten Groenten schat de marktwaarde voor de zogenoemde vergeten groenten minimaal in.
lees het artikel op van 28/09/2004 op www.zibb.nl/food

Neem ook eens een kijkje op de website van Het Nederlands Genootschap voor Vergeten Groenten
http://www.vergeteneten.nl/


zondag, oktober 03, 2004

Fotowedstrijd ,,Onze Flandria groenten: Een klasse apart’’


Alle foto's die ingezonden werden voor de fotowedstrijd "Groenten en Fruit" ter gelegenheid van 60 jaar REO veiling zijn nu te bekijken op de website. Neem eens een kijkje! U kunt er ook deelnemen aan de stemming voor de publieksprijs. De uitreiking van de prijzen heeft plaats op 17 oktober ter gelegenheid van de open namiddag.
Klik hier

vrijdag, oktober 01, 2004

AgriHolland Nieuws: Paarse spruiten met zoetige smaak

Lees het artikel (eerst Verschenen in Groenten & Fruit, 30/09/04)

Sclerotinia in wortelgroenten. Te lijf gaan met antagonisten?

Begin oktober start het voornaamste oogstseizoen van wortelen (waspeen, winterwortelen), witlof en knolselderij. Eén van de problemen die ieder jaar weer opduiken zijn bewaarverliezen veroorzaakt door Sclerotinia of rattekeutelziekte. Stengel, knol of vruchten rotten. Meestal gaat het om verspreide aantastingen en niet zozeer om een aantastingshaard zoals bij aardappelplaag. Dit wijst er dus ook op dat de infectie vanuit de grond gebeurt.
Typische kenmerken zijn het sneeuwwitte schimmelpluis, dat in kleine vlokjes voorkomt en de verharde,als rattekeutels uitziende, zwarte deeltjes. Precies deze zwarte sclerotieën zorgen ervoor dat de ziekte vele jaren in de grond kan overblijven om dan opnieuw toe te slaan. De ziekte begint dus al op het veld en tast later nog groenten aan die zich al in de bewaring bevinden.
Meer uitleg over oorzaken en preventie van deze ziekte vindt u op deze website.
Schimmels tegen schimmels
Er is sedert kort een product op basis van een antagonist beschikbaar voor de bestrijding van Sclerotinia. Op de website van de Duitse leverancier vindt u een mooie tekening van de levenscyclus van sclerotinia. Er zijn ook nog foto's te vinden. Bestrijding met antagonisten betekent dat er "roofschimmels" ingezet worden om andere schimmels te bestrijden.

Het product is in Belgie erkend, u vindt het op fytoweb .
Licentiehouder in België is BIPA. Op hun website staat ook nog een verduidelijking van de levenscyclus van sclerotinia.

Ook in Nederland is het product erkend zie hier .

Twee foto's van Sclerotinia in witlof kunt u hier bekijken : http://www.ttw.nl/TestKennis/uitslag_van_de_test_uw_kennis_va.htm

Een foto van sclerotinia bij wortelen (waspeen) vindt u hier :
http://www.inra.fr/Internet/Produits/HYP3/images/6036166.jpg