Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zondag, januari 30, 2005

Groenteteelt in Spanje getroffen door uitzonderlijke koudegolf

Prijsstijgingen in het vooruitzicht!
Spaanse landbouworganisaties melden zware schade aan tuinbouwteelten in Catalonië, Andalucië, Murcia, Valencia en de Balearen, vanwege de koudegolf van de afgelopen dagen.
Hoewel al zeker is dat de vorst tot schade heeft geleid, is de omvang hiervan nog niet bekend. Het is in ieder geval duidelijk dat er de komende weken een schaarste in tuinbouwproducten zoals tomaten, paprika en komkommer te verwachten is en in artisjokken en bonen, inclusief navenante prijsstijgingen.
Bronnen AGF en Agrovia

maandag, januari 24, 2005

Salanova : snijden, wassen en klaar.

Op de Mechelse Veilingen is vrijdag voor het eerst Salanova verkocht. Dat is het nieuwe slatype van zaadveredelaar Rijk Zwaan. De sla bestaat uit vele kleine blaadjes die met een beweging kunnen worden losgemaakt. De nieuwe sla is rood of groen. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.
Hier vindt u de website van dit exclusieve product www.salanova.de
De nieuwe sla speelt met de boodschap 'snijden-wassen-klaar' in op de toenemende vraag naar gemaksproducten bij de consument. Het voordeel van deze nieuwe Salanova is dat de vele kleine, volgroeide blaadjes op een beperkte plaats aan de stam vastzitten en ze daardoor met één snijbeweging loskomen.

Carrefour testte de voorbije weken de belangstelling van de consumenten voor deze slasoort uit. Het resultaat was meer dan bevredigend. De rode variant kan voortaan vrij worden aangekocht via de klokverkoop van de Mechelse Veilingen.
Bron VILT

maandag, januari 10, 2005

Smaak is moeilijk te vatten

Even een recent berichtje van mij uit het Tuinkrantforum geplukt, u kan gerust uw reactie kwijt op hetzelfde forum

Graag wil ik ook even mijn zegje doen over de smaak van tomaten. Een definitie over wat een goede smaak is, bestaat er volgens mij niet. Het blijft hoe dan ook voor het grootste deel een subjectief gegeven. Er is inderdaad een verschil tussen de rassen, maar dan eerder een verschil tussen de verrschillende rassengroepen. Zo zijn kerstomaten en pruimtomaten gekend voor hun typische, smaak, bij kerstomaten zoet, bij pruimtomaten eerder aromatisch. Zo zal de smaak ook verschillen volgens de kleur van de tomaat. De 'bruinezwarte' vleestomaatypes zoals Noir de Crimée zullen anders smaken dan moderne rode vleestomaten en nog anders dan een gele vleestomaat zoals Géante de Belgique. Maar volgens mij wordt de smaak voor een groot deel bepaald door de teeltwijze.
- Zon - Voeding (zoutconcentratie, EC, kalium) - Droog of nat telen - Rijpen aan de stam -
zijn stuk voor stuk belangrijke factoren.
Als je kunt telen bij veel zon, er voldoende kalium in de grond zit, de watergifte niet overdreven wordt en de vruchten de tijd krijgen om te rijpen aan de stam, dan is de smaak op zijn best voor het gegeven ras. Dan zal de beoordeling van de smaak enkel nog afhangen van van het geteelde ras, dat op zijn beurt zowel door verschillende mensen op een verschillende manier zal beoordeeld worden.

vrijdag, januari 07, 2005

Ruzie over prijzen in diepvriesgroentensector

De telers van groenten weigeren nieuwe jaarcontracten te tekenen met de producenten van diepvriesgroenten, omdat die de prijzen fors willen verlagen. Volgens de Boerenbond zou een teler daardoor gemiddeld 7 procent minder inkomsten krijgen en dat is onaanvaardbaar vindt de organisatie. De diepvriesindustrie van haar kant zegt dat ze niet anders kan dan de prijzen verlagen onder druk van de supermarkten
(Bron Kanaal Z)
Lees ook Boeren eisen eerlijke prijs voor diepvriesgroenten (vilt.be)

maandag, januari 03, 2005

Wortelen zaaien kan al vanaf de jaarwisseling!

De teeltperiodes voor busselwortelen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C. Het is wel goed te weten dat de bijna oogstklare wortelen niet tegen dergelijke vriestemperaturen kunnen, waardoor je wortelen gedurende de winter niet op het veld kan laten, althans niet zonder afdekking. Natuurlijk zal de grondsoort voor het grootste deel bepalend zijn of je al dan niet vroeg kan uitzaaien. Alleen wie lichte grond heeft die 's winters nooit wateroverlast kent kan dan al aan de slag begin januari of zelfs eind december

Op een zonnige droge dag, vorstvrij natuurlijk, kan je dan al beginnen met de teelt van busselwortelen in de kas of onder kleine plastiektunnels. Dat wil zeggen dat je na het zaaien een kleine plastiektunnel over het zaaibed aanbrengt. In de tunnel wordt op de grond van het zaaibed nog eens een plastiekfolie gelegd. De oogst is dan te voorzien vanaf mei. Het ras Mokum staat nog steeds gekend als het standaardras voor de vroege wortelteelt. Klik hier voor het teeltschema van dit ras.

Als je de zaaiingen aanvat eind januari of in februari hoef je geen gebruik meer te maken van kleine plastiekkoepeltjes, maar is het toch best om een dubbele afdekking van het zaaibed te voorzien. Dit betekent eerst een laag vliesdoek en daarover een flodderfolie (geperforeerde folie). De tweede plastiekfolie wordt dan vanaf half maart verwijderd. Een stuk van de zaaiing kan ook met één laag plastiek afgedekt worden, zodat deze wortelen dan iets lager oogstbaar zijn. Deze wortelen kunnen geoogst worden vanaf juni

Vanaf eind februari kan je met een gerust hart wortelen gaan uitzaaien zonder afdekking. Wat afdekking met agryldoek kan dan nog een lichte teeltspreiding in de hand werken. Ook de rassenkeuze kan de teeltspreiding bevorderen.
Om regelmatig wortelen te oogsten kan je zo om de drie weken zaaien, de uiterste zaaidatum van busselwortelen is half augustus. Indien je later zaait dan valt de oogstperiode na half november en is de groei van de wortelen minimaal waardoor er niet voldoende productie is. Het teeltschema van wortelen vind je hier

zaterdag, januari 01, 2005

Beste wensen voor 2005. Dat het opnieuw een jaar boordevol groeikracht mag zijn.