Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, december 30, 2005

Leg eens wat sneeuw in de groentekas.

In een kas kan de zoutconcentratie (=totale concentratie aan mineralen in de grond) na een tijdje te hoog worden. De niet verbruikte mineralen stapelen zich op en tijdens de verdamping van het water uit de grond blijven heel wat mineralen aan het grondoppervlak achter.

In open lucht worden de overtollige zouten tijdens de wintermaanden door regen uitgespoeld.

Je kan voorkomen dat de accumulatie van mineralen te hoog wordt door jaarlijks de kas te spoelen. Dit kan door in meerdere beurten, maar kort na elkaar water te geven. Niet alle situaties lenen zich echter om de grond overvloedig te begieten. Je kan de stijgende trend van de zoutconcentratie alvast wat vertragen door samengestelde organische ipv anorganische meststoffen te gebruiken. Of je kan in plaats van door te spoelen, de bovenste teeltlaag na drie jaar vervangen door verse tuingrond. Twintig cm is voldoende, zouten blijven vooral achter in de bovenste laag. Niet echt haalbaar voor grotere kassen.

Een alternatieve methode die sommige tuinliefhebbers toepassen is het binnenbrengen van sneeuw in de kas. Dit doe je best als de kasgrond (nog) niet vervroren is. De geleidelijk smeltende sneeuw zorgt dan voor een uitspoeling van de grond. Hoe dikker de laag sneeuw hoe beter, een halve meter is niet te veel.

Spruiten : ieder zijn eigen smaak.

Spruitentelers en handel hebben met de smaak van spruiten een prima instrument in handen om deze wintergroente op een onderscheidende manier onder de aandacht van de consument te brengen. Tegenover rassen met een uitgesproken zoete smaak, zijn er soorten met een genuanceerde en met een meer karaktervolle [bittere, zwaardere] smaak. In het algemeen blijken zoet smakende spruiten het hoogst te worden gewaardeerd. Bittere spruiten scoren lager. Kijkend naar individuele voorkeuren, blijkt bitterheid echter wel geapprecieerd te worden.
Het smaakonderscheid tussen spruitenrassen is welllicht weer te geven op de verpakking, zodat consumenten werkelijk een keus voor de ene of andere soort kunnen maken, aansluitend bij hun smaakvoorkeur.

Over smaak valt niet te twisten, dat bleek ook nu. Wat de een minder positief aanduidt als ‘zware koolsmaak’ karakteriseert een ander als ‘echte koolsmaak’. De karakterisering ‘helemaal voor kinderen’ kan juist een reden zijn zo’n spruit links te laten liggen, door het ontbreken van voldoende bitterheid en ‘zwaarte’.

Een uitgebreide artikelenreeks over deze smaakproef is verschenen op zibb.nl/tuinbouw.

Naast het hoofdartikel Spruitensmaakpanel zet zoet boven bitter vindt u er ook uitleg in vier andere artikels.
Samenstelling van het panel
De meningen van het panel
De aanpak van de smaakproef
Het ervaringsverhaal van een panellid

donderdag, december 29, 2005

Knolselder(ij) met groen tijdens de wintermaanden
De nieuwe en de oude werkwijze

Knolselderij verdraagt weinig vorst. En toch vind je momenteel in de winkel 'knolselder met groen'. Ook de liefhebber kan tijdens de winter knolselder met groen oogsten. Voor half november worden de knollen gerooid en ingetafeld in een plastieken of glazen kas.

Luc Berden, gespecialiseerd in de teelt van knolselderij. ( Zie ook artikel De vroegste knolselderij ) brengt voor het tweede jaar op rij knolselderij met loof op de markt die afkomstig is van de gekoelde bewaring. Dat is dus de moderne methode.

De 'oude' methode gaat als volgt. In de kas graaf je een lapje grond zo'n 15 centimer uit, de bodem ervan maak je goed los. De knolselderij moet je oogsten met de spitvork om wortels intact te houden. De vergeelde en gekreukte bladeren worden verwijderd. Dit gaat het makkelijkst als je de bladeren naar beneden toe en van het hart van de plant weg trekt. Laat 5 à 10 blaadjes op de plant staan. Zet de knollen dicht opeen en maak dat de wortels wat contact hebben met de ondergrond. Strooi dan wat droge, losse aarde tussen de knollen. Sproei daarna water over de planten zodat de aarde mooi tussen de knollen terecht komt. Zolang het niet vriest zal het groen opnieuw schieten. Als je verwacht dat het ook in de kas gaat vriezen moet de kuil afgedekt worden met één laag agryldoek of plastiekfolie. Bij heel strenge en aanhoudende vorst kunnen twee lagen nodig zijn. Controleer regelmatig de knollen, want vanaf februari kan de kwaliteit sterk verminderen door uitdroging.

woensdag, december 28, 2005

Groenten, onze ogen varen er wel bij.

Vandaag in Het Laatste Nieuws :
Vitaminerijk dieet kan ouderdomsblindheid voorkomen

Een dieet met veel vitamine C, E, zink en beta caroteen, kan deze vorm van blindheid voorkomen.
Vooral vitamine C (citrusvruchten en sappen, broccoli en aardappelen) en beta caroteen (wortelen, boerenkool en spinazie) moeten gehaald worden uit groenten en fruit.

Interessant hierbij is het hier onlangs verschenen artikel Welke groenten bevatten de meeste vitaminen.

Verbruik groenten buitenshuis : ondermaats.

Bij alle maaltijden die hij buitenshuis eet (horeca, gemeenschapskeukens…) consumeert de Belg 24 g fruit en 138 g groenten per dag. Dat is minder dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid. In de schoolmaaltijden en de maaltijden van ziekenhuizen en rusthuizen blijft het aandeel van verse groenten en vers fruit bovendien verontrustend laag. Gelukkig beseft de Belg dat het anders moet… Een en ander blijkt uit het onderzoek “Groenten en fruit op de Belgische foodservicemarkt” dat door Food in Mind werd uitgevoerd.
Het lijstje van de tien meest aangekochte en verbruikte groenten in de buitenhuisconsumptie van de Belgen wordt met vlag en wimpel aangevoerd door de tomaten (34,5 % van het volume en bijna 37 % van de waarde). Krulsalades nemen de tweede en derde plaats in.
Lees het volledige artikel van Food in Mind.

dinsdag, december 27, 2005

Kiemplantjes van wortelen verdragen de vrieskou.

De teeltperiodes voor busselwortelen bieden een waaier aan mogelijkheden. Zaaien kan al zeer vroeg, want de kiemplantjes van wortelen zijn ongevoelig voor vriestemperaturen tot -6°C. Het is wel goed te weten dat de bijna oogstklare wortelen niet tegen dergelijke vriestemperaturen kunnen, waardoor je wortelen gedurende de winter niet op het veld kan laten, althans niet zonder afdekking. Natuurlijk zal de grondsoort voor het grootste deel bepalend zijn of je al dan niet vroeg kan uitzaaien. Alleen wie lichte grond heeft die 's winters nooit wateroverlast kent kan dan al aan de slag begin januari of zelfs eind december. Maar zaaien in een plastiek tunnel of in een onverwarmde kas, dat moet zeker lukken.
Lees verder in het artikel 'Wortelen zaaien rond de jaarwisseling'

vrijdag, december 23, 2005

Het Nieuwsblad - Ajuin houdt botten stevig

Artikel vandaag verschenen in het Nieuwsblad :Ajuin houdt botten stevig

Uien mogen dan tranentrekkers zijn (een tip: versnipper ze onder de afzuiginstallatie van uw fornuis), gezond zijn ze well. Niets houdt zo goed de neus open bij een verkoudheid als een versneden ajuin. En uien zijn wellicht ook goed voor uw botten, denken Zwitserse onderzoekers. In het Journal of Agricultural and Food Chemistry beschrijven ze een stofje uit uien dat de teloorgang tegengaat van in het laboratorium gekweekte botcellen. (HVDE)

woensdag, december 21, 2005

Hopscheuten uit De Lovie halen recordprijs op de REO-veiling

In de REO Veiling van Roeselare werden vandaag de eerste Poperingse Hopscheuten van het seizoen 2005-2006 verkocht. De West-Vlaamse delicatesse haalde een recordprijs van gemiddeld 759,5 euro/kg.
Met deze prijzen haalt de REO Veiling recordprijzen. Enkele jaren geleden noteerde de veiling wel eens 500 €/kg. Er werd vier kilogram aangeboden.
Zoals elk jaar worden de eerste hopscheuten van het nieuwe seizoen aangeleverd door De Lovie uit Poperinge. Ook twee particuliere telers leverden een bescheiden hoeveelheid.
De REO Veiling heeft bij het VLAM een aanvraag ingediend voor een Europese erkenning van de Poperingse Hopscheuten als streekproduct.
Traditionele Streekproducten zijn producten die op een of andere manier verbonden zijn met een streek. Ofwel zijn de ingrediënten afkomstig uit de streek, ofwel is de bereidingswijze streekgebonden. Maar het zijn altijd producten met een rijke geschiedenis of traditie.Om zeker te zijn dat deze kostbare producten niet zouden verdwijnen, zijn verschillende labels in het leven geroepen. Zij zorgen ervoor dat de consument de producten (h)erkent als een traditioneel streekproduct en geven de producent de kans zijn product buiten de streek te promoten.

Over hoe men hopscheuten teelt leest u hier en hier

Lees meer over de gastronomische streekproducten bij De Lovie.

Bericht op de website van REO-veiling.

dinsdag, december 20, 2005

Ook ui voelt zich thuis in ons klimaat.

In het artikel Waarom België de beste prei ter wereld teelt kon u lezen dat het klimaat in België en Nederland zowat perfect is om kwalitatieve prei telen. Maar ook voor de teelt van bewaarui zitten we goed. Dat de productie van uien zou verschuiven naar Oost-Europa, Oekraïne of zelfs China is volgens zibb.nl/landentuinbouw dan ook ongegrond. Ui verdraagt niet de extremen, eigen aan het landklimaat van Oost-Europa.
Ook de daglengte speelt voor uien een rol.

"De Rijnsburger ui heeft een daglengte van 16 uur nodig voor een goede bolvorming. In Nederland is dat op 21 mei. Ook groeit de ui niet bij een temperatuur onder de 6 graden, daarom is het milde klimaat in Nederland zo gunstig. In China of Oekraïne staan de daglengte en het klimaat de groei van harde exportuien in de weg."
Bron en volledig artikel op zibb.nl / landentuinbouw - Toekomst telers exportuien rooskleurig
De teelt van plantajuin of plantui.

maandag, december 19, 2005

Belg eet meer groenten

Vandaag in Het Nieuwsblad
Het gaat over het verbruik in 2004. Een bescheiden stijging is het, dat wel.

"De stijging in het verbruik van groenten bedraagt vier procent. De winkelprijzen daalden tegelijk met acht procent, heeft onafhankelijk landbouwexpert Luc Busschaert berekend."
Voor de tuinbouwer een financieel verlies, maar een winst voor ons aller gezondheid.
"Bij de groenten blijven tomaten, met 10,5 kg per Belg, het populairst. Trostomaten rukken daarbij verder op. Wortelen staan tweede, met 8,6 kg, gevolgd door kolen met 8,5 kg. De bloemkool, met 4 kg, is daarbij de grootste. We eten ook nog 6,9 kg uien, 6,2 kg witloof, 4,5 kg sla, 3 kg prei, 1,5 kg selder, 2 kg champignons en 1,9 kg komkommer."

Bron en volledig artikel op Het Nieuwsblad - Belg houdt meest van tomaten en appelen

Lees ook De Hitparade van de groenten voor meer info over het verbruik in 2003.

Allereerste Belgische truffel geoogst

Rudi De Volder, die al jaren het gerenommeerde hotel-restaurant 't Convent in Reninge leidt, liet elf jaar geleden enkele tonnen aarde uit de Perigord naar zijn landgoed overkomen. In die grond zaten sporen van zwarte wintertruffels, die nu oogstrijp zijn. De truffelplantage is de enige in België. Het oogstseizoen loopt van half december tot half maart.

Bron en volledig artikel: Het Nieuwsblad: Allereerste Belgische truffel geoogst

zondag, december 18, 2005

Oude groenterassen contra hybriderassen

In het artikel 'De zaadhandel klaar voor een nieuw seizoen' sprak het tijdschrift moestuin met de vertegenwoordigers van vijf belangrijke Nederlandse zaadhuizen die leveren aan de hobbytuinder. Rob van der Voort van Van Hemert, Chris Douwes van De Bolster, Ton Vreeken van Vreeken's Zaden, Bauke Beukens van Garant Zaden en Henk van der Wal van de gelijknamige zaadhandel namen deel aan het gesprek. (update : het artikel is niet meer te lezen op de site voor niet-abonnees)

De discussie van oude tuindersrassen tegenover hybriderassen kwam daarbij ook aan bod. Zoals u weet ben ik persoonlijk voorstander van zoveel mogelijk nieuwe rassen (en dus dikwijls hybriderassen) te gebruiken. Daarbij is de oogstzekerheid de belangrijkste motivatie. Natuurlijk zal er ook een opbrengstverhoging zijn, maar dat is voor de hobbytuinder van minder belang. Oude rassen zijn wel interessant indien ze specifieke kenmerken hebben die je niet in de tegenhanger bij de hybriderassen terugvindt. Wie dus variatie wil brengen, zowel wat vorm, kleur al soortenrijkdom betreft zal kiezen voor oude (vergeten) rassen én hybriderassen.
Wat de vertegenwoordigers van de zaadhuizen erover denken leest u hieronder (overgenomen uit artikel uit De Moestuin)
Rob van der Voort

Nieuwe rassen (hybriden en zaadvast) zijn oogstzekerder dan veel oude rassen,maar ze hebben soms ook een nadeel: alles is in één keer oogstbaar. Oude rassen hebben een onder meer een eigen smaak, kleur en vorm die liefhebbers terecht opprijs stellen. Indien de verschillen tussen nieuw en oud minimaal zijn dan is het beter om voor een nieuw ras te kiezen vanwege de betere resultaten.
Bauke Beukens

De belangstelling neemt af, steeds meer moestuinders gaanover op hybriderassen hoewel die steeds duurder worden, ook in vergelijking metde oude, zaadvaste rassen. Lang niet alle hybriderassen moeten in een keer geoogst worden. Bijvoorbeeld van de hybridespruiten op mijn tuin oogst ik maandenlang.

Chris Douwes
Het blijft bij ons een kleine markt. Met een oud ras savooiekool, Bloemendaalse Gele, hebben we goede ervaringen. Het ras was bijna verdwenen maar is nu weer volop verkrijgbaar. En terecht, het is een bijzonder lekkere kool.Wat bij ons ook belangrijk is: vinden we een product leuk. Als dat het geval is zijn we gauwer geneigd om het in ons assortiment op te nemen.
Henk Van der Wal
Er zit weinig groei in ... Het instand houden van oude rassen heeft iets te maken met ideologie maar het is nog maar de vraag of zo'n kleine markt rendabel is.
Ton Vreeken

We hebben heel veel oude rassen, de term 'Vergeten Groenten' hebben wij niet voor niets gedeponeerd. Wij merken een groeiende belangstelling voor dat soort rassen. In onze winkel hangen meer dan duizend soorten groenten, we timmeren veel aan de weg en halen ook de pers.


U kunt het volledige interview lezen op http://www.moestuin.nl/ , volgende onderwerpen komen er aan bod : Belangstelling gestegen? Nostalgie naar oude rassen? Toppers in de verkoop? Interactie met de moestuinbezitters?
Wat is uw ervaring met oude groenterassen tegenover hybriderassen? Laat het weten via de link hieronder Reageren? Vraag stellen?

zaterdag, december 17, 2005

De Groente en Fruit Encyclopedie, een tijdloos cadeau.

Op zoek naar een degelijk en tijdloos geschenk? Vergeet dan de Groente en Fruit Encyclopedie niet!
Bij Proxis, de bekendste online boekhandel staat de Groente en Fruit Encyclopedie nog steeds op nummer 1 in de categorie 'Natuur en Tuinieren'. Ook bij de tuinkrant boekenshop staat dit unieke werk op nummer 1 in de bestsellerlijst.
Het boek maakt zijn reputatie als standaardwerk in Vlaanderen en Nederland over de eetbare tuin meer dan waar!
Bij tuinkrant boekenshop kost het boek €39,99 ( €5 verzendkosten.)
Bij Azur kost het boek € 39,99 en met €1,5 verzendkosten.

Het boek is natuurlijk ook gewoon in de reguliere boekhandel te krijgen.
Veel meer info en recensies over het boek vind je op deze pagina.
Bij het jaareinde wil ik iedereen danken die het boek kocht voor het gestelde vetrouwen. Hopelijk beleeft u er nog vele jaren (naslag)plezier aan.
Wil je graag uw mening geven of een vraag stellen over het boek, dan kan dit door hieronder te klikken op Reageren, Vragen?

vrijdag, december 16, 2005

Bruinverkleuring vruchtvlees van knolselder(ij)
Zwarte harten, deel 2

In het bericht Zwarte harten bij selder(ij) scheppen verwarring werd nagegaan wat de oorzaken van zwarte harten zijn. Uit de drie mogelijkheden kwam ook boorgebrek naar voor. Hierbij het advies om boorgebrek te vermijden en hoe je boorgebrek kan herkennen.

Alhoewel Boor geen hoofdelement is, is het bij knolselder heel belangrijk.
Vooral op lichte gronden, met een hoge pH en onder droge omstandigheden zijn er grote problemen met boorgebrek.
De kenmerken zijn
- Gele, later afstervende hartbladeren
- Kleine knollen
- Van boven vaak hol
- Inwendig bruine tot grijsachtige proppen
- De bruinverkleuring wordt vooral in het onderste deel van de wortel waargenomen en niet bij de kop.
Door het strooien van Borax kan deze gebreksziekte niet worden voorkomen. Het strooien van Borax kan trouwens een boorvergiftiging veroorzaken bij de volggewassen.
De beste oplossing is het op regelmatige basis spuiten van een goed oplosbare boorhoudende meststof.
Bij droog en warm weer valt de booropname via de wortels bijna volledig stil.
Als deze omstandigheden zich vroeg in het seizoen voordoen is het noodzakelijk al heel vroeg te beginnen met een water geven, of anders te starten met boorbespuitingen.
Zeker vanaf augustus moeten de boorbespuitingen gestart worden. Het aantal bespuitingen is afhankelijk van het boorgehalte van de grond en schommelt tussen één en vier bespuitingen. In de praktijk wordt dikwijls om de veertien dagen behandeld vanaf begin augustus tot begin oktober.
Voor de bespuiting is het beter geen Borax te gebruiken, maar een andere vloeibare boormeststof. Borax is immers enkel goed oplosbaar in warm water.

Foto's : bruinverkleuring en holheid van het vruchtvlees. Na enkele uren doorgesneden te zijn wordt de bruinverkleuring nog veel intenser


donderdag, december 15, 2005

Blad bloemkool favoriet bij kippen.

Het verhaal van de groene bloemkool van november ll. kent nog een vervolg. De laatste kooltjes die niet geoogst werden voor het begon te vriezen hebben de temperaturen tot -3°C overleefd. Daartoe werden de kooltjes afgedekt met enkele bladeren van de plant zelf. (zie foto) Zo kan er half december nog steeds verse groene bloemkool uit open lucht geoogst worden. Een smaakvolle groente om te verwerken in het kerstmenu!
Trouwens, van deze verlate teelt van groene bloemkool hoeft er niets verloren te gaan als er kippen in de buurt zijn. Bloemkoolbladeren behoren tot hun favoriete groenten. Zelfs al laten ze sla, andijvie, of ander vers groen links liggen, dan nog zullen ze de bloemkoolbladeren verorberen. Ze zijn gewoonweg verzot op de bladeren. Enkel de dikke hoofdnerf blijft achter. Een welgekomen afwisseling in deze periode waar het groen voor hen stilaan schaars aan het worden is.

dinsdag, december 13, 2005

Oogst spruiten valt kleiner uit

De diameter van de spruitjes is minder dan gewoonlijk. Professionele telers verwachten een veel kleinere opbrengst. Sommigen proberen de oogst wat uit te stellen om alsnog grotere spruiten te kunnen leveren aan de diepvriesindustrie. Ook de hobbytuinder heeft kleinere spruiten dit jaar.
De koele en natte zomer, gevolgd door het relatief warme najaar speelt de spruitentelers parten. Nadat de spruitenplanten tijdens de zomer weinig gegroeid waren zorgde het warme najaar voor een hergroei van de bladeren. Alle energie kwam in de bladeren terecht en slechts weinig in de spruitjes. Ook in november bleef de vorst grotendeels uit, waardoor de spruitengroei ook dan nog moelijk op gang kwam.

Gastronomische teelten uit De Lovie

maandag, december 12, 2005

Aardbeien bloeien voor de winter


Wie het dossier over de teelt van aardbeien al doorgenomen heeft, herinnert zich misschien nog de tabel over de groei en bloei bij aardbeien. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat de junidragers hun bloemen aanleggen tijdens het najaar. Daarna gaan de planten volledig in winterrust. In het voorjaar komen de bloemen dan tevoorschijn.
Soms worden er tijdens zachte winters wat winterbloemen opgemerkt Door de zachte temperaturen gaan aardbeien dan al bloemen vormen in januari of februari.
Dit jaar vertonen op veel plaatsen een lichte tot bijna algemene voorbloei. We kunnen het niet echt winterbloemen noemen. Het fenomeen deed zich deze keer voor in het najaar. De warme nachten tijdens de maand oktober hebben ervoor gezorgd dat de bloemen die aangelegd waren tijdens de maanden augustus en september vroegtijdig uitgelopen zijn. Ook de koudere periode eind juli en begin augustus zou volgens sommigen als stressfactor gefunctioneerd hebben om uiteindelijk de voorbloei te veroorzaken.
De bloemen die nu al witte bloemblaadjes vertonen worden best verwijderd. De andere bloemen kunnen misschien nog vruchten opleveren, alles zal afhangen van de temperatuur tijdens de komende wintermaanden.
Op de foto's ziet u wachtbedplanten met voorbloei. De ene plant vertoont al witte bloemblaadjes. De andere plant toont al een volledige tros bloemen. Dit zal hoe dan ook een negatieve invloed hebben op de productie het komende voorjaar.

zaterdag, december 10, 2005

Nederlandse tomaat herwint imago


In het Algemeen Dagblad verscheen dinsdag ll. een uitgebreid en deskundig artikel over het imago van de Nederlandse tomaat bij de consument.
Ooit was de onder glas geteelde tomaat een delicatesse. Tot er een tijd kwam dat de tuinders dachten in termen van kwantiteit, wat de goede naam van de Nederlandse tomaat uiteindelijk besmeurde. Na een crisisperiode zijn de telers al tien jaar bezig met hun productie kwalitatief te verbeteren. Dit lijkt nu zijn vruchten af te werpen, ook in het buitenland.
Hieronder leest u de voornaamste bevindingen uit het artikel. Het volledige artikel vindt u hier.

"Openlijk verklaren dat de Nederlandse tomaat goed kan smaken, is nu geen teken van onvermogen in de kringen van fijnproevers. Het imago onder consumenten is inmiddels ook een stuk beter, maar de Nederlandse tomaat is er nog niet helemaal...

Het ging de telers van deze glasgroente voor de wind tot aan het eind van de jaren tachtig. Tomatenteelt- en export groeiden tot die tijd alsmaar door en de groente drong door tot vele buitenlandse magen. Met name in Duitsland was dat het geval, het land dat tevens aan de voet stond van een waar tomatentelerscomplex. „Die Nederlandse tomaten zijn helemaal niet lekker,’’ zei een oosterbuur namelijk achteloos op een kwade dag. „Het zijn net Wasserbomben.’’

Onmiddellijk ingrijpen was noodzakelijk. Bedrijven als Rijk Zwaan, Enza en De Ruiter Seeds begonnen wederom tomatenrassen te kruisen.

Ditmaal om er meer smaak in te krijgen. Dat is een proces dat al snel vijf tot zeven jaar duurt. Het was de Limburgse tuinder Ton Jansen die uiteindelijk de revanche voor de Nederlandse glasgroente inzette. Zijn ’liefdesappel’, de Tasty Tom, kwam tien jaar geleden op de markt en wist snel de harten te veroveren van fijnproevers.

Die moeten dan wel geld overhebben voor een goede tomaat. Een hogere prijs was (en is) nog steeds noodzakelijk, aangezien de productie van smaaktomaten lager ligt dan die van wateriger familieleden. Maar soorten als de Red Pearl, Roma King, Amoroso en Campari hebben zich inmiddels gevestigd."

vrijdag, december 09, 2005

De professionele teelt van radijs onder glas

Glastuinbouwbedrijf Coolbergen is gespecialiseerd in de jaarrond-teelt van radijs onder glas. Zij en vele andere, vooral Nederlandse, tuinders zorgen ervoor dat er, met kerst en met oud en nieuw, radijs in de winkels te vinden zal zijn. Het valt nochtans niet mee om in december radijs te telen. Men kan wel verwarmen, maar het licht is dan immers de beperkende factor. Komt daarbij dat de hoeveelheid licht in december nog iedere dag afneemt. De groei neemt dan ook dag na dag af. Maar daar passen zij wel een mouw aan. Hoe zij jaarrond radijs telen kunnen we uitgebreid lezen op hun website De teelt van radijs. De teeltbeschrijving omvat volgende onderwerpen
De grond, zaaien, watergift en bemesting, gewasbescherming, registratie Klimaatbeheersing, de groeistadia, oogst en verwerking, jaarrondcyclus.

donderdag, december 08, 2005

Pastinaak, een groente voor de winter


Met de winter in aantocht valt het op dat het assortiment aan vers te oogsten groenten in onze tuin weer heel wat minder wordt. Winterprei vinden we natuurlijk nog in bijna iedere tuin. Savooikool overleeft de vorst ook wel. Maar wist je dat er een groente is die pas het lekkerst is als de vorst erover gegaan is? Terwijl alle andere wortelgroenten gerooid moeten voor de naderende vorst, laten we de pastinaak ongemoeid. Misschien behoort deze witte wortel straks wel tot één van uw favoriete wintergroenten

Lees dit en veel meer in het uitgebreide artikel over pastinaak

woensdag, december 07, 2005

Knolvoetresistentie zit in de lift

Knolvoet is op wereldschaal de meest voorkomende en gevreesde ziekte in de groenteteelt. Van Alaska tot Nieuw Zeeland is de ziekte gekend. En nergens is een effectieve bestrijding van de ziekte mogelijk. Alleen preventie is mogelijk door een zeer ruime vruchtafwisseling en het aanhouden van een vrij hoge pH. In streken (maar ook tuintjes) met intensieve groenteteelt wordt knolvoet vroeg of laat toch een probleem. Er zijn immers nogal wat verschillende koolgewassen. Eenmaal de grond aangetast is wordt het moelijk om ooit nog kolen op deze grond te telen.
Al enkele jaren is knolvoetresistentie ingebouwd in enkele rassen van Chinese kool. De firma Syngenta Seeds brengt nu ook knolvoetresistente rassen op de markt van andere koolsoorten. Hierbij het persbericht.

'Na vele jaren van onderzoek en ontwikkeling is Syngenta Seeds (S&G) er in geslaagd rassen te ontwikkelen die hoogresistent zijn tegen de meeste in de markt voorkomende vormen van knolvoet.

Bloemkool De nieuwe F1 hybride Clapton is het eerste commerciële bloemkoolras met deze resistentie. Dit ras heeft zich zowel in de proeven als in de praktijk in Nederland, België en Duitsland als uitstekend bewezen. Naast de resistentie tegen knolvoet bezit dit ras zeer goede agronomische eigenschappen die zowel voor de teelt voor de verse markt als voor de industrie van belang zijn.

Witte kool Telers uit de verschillende segmenten hebben het afgelopen seizoen uitstekende ervaringen opgedaan met de dit jaar geïntroduceerde witte koolrassen: Kilaton, Kilaxy en Tekila.

Spruitkool Ook voor de spruitkoolteelt zijn er rassen in ontwikkeling welke resistent zijn tegen knolvoet. Op dit moment worden diverse rassen getest op hun agronomische waarde. Deze rassen kunnen op korte termijn beschikbaar komen voor de praktijk.

Bron Syngenta Seeds (S&G)

Lees info over knolvoet

Reactie van Hennie (kwam toe via onderstaande link Reageren? Vragen?
Ik heb dit jaar voor het eerst kool kunnen zetten . Ik hoorde van mijn zwager dat ik een gat moest maken en in dat gat compost moest doen en daar je koolplantje inzetten. Dit gaat perfect ik heb er 1 plantje uit moeten halen omdat deze knolvoet had.Het is wel even wat werk maar het resultaat is er naar. Volgend jaar probeer ik het weer.Ik zet er maar een paar hoor (particulier).

dinsdag, december 06, 2005

Spint overwintert in het rood

Tijdens het jaar is de eerste spintaantasting zeer moeilijk te zien. Zowel het beestje zelf als de aantasting is in eerste instantie onooglijk klein. Wat witte puntjes op de bovenzijde van het blad verraden de zuigschade die aangericht is. Later worden de bladeren echter geel en verdorren. Er komt ook wat spinragsel op de bladeren.
Dan is het echt tijd om alles op te ruimen. Naar het najaar toe wordt de eerst onopvallende, bruine, kleine spint plots zeer goed zichtbaar. De bruine kleur gaat over naar bloedrood. Een teken dat de laatste exemplaren overgaan naar rusttoestand. Pas na de winter zullen deze overwinterende wijfjes hun eitjes afzetten. Het gewas tijdig opruimen voorkomt dat de overwinterende wijfjes in de kas overblijven. Vooral vruchtgroenten onder glas zijn gevoelig voor spintaantasting. In eerste instantie komkommerachtigen, daarna paprika, en heel soms op tomaat ( foto )
Een grotere foto
Meer info over spint.

maandag, december 05, 2005

'Reuzenradijs' groeit door het asfalt heen

Blijkbaar is daikon een zo sterke groeier, dat hij door de asfalt heen kan! De daikon is een Japans hybrideras van de rammenas en is in Japan een heel populaire groente.

'In het gemeentehuis van Aioi, in West- Japan, ligt een witte reuzenradijs op de intensive care. De 'daikon' radijs, met de vorm van een reuzenwortel, haalde enkele maanden geleden al de media omdat hij dwars door het asfalt heen groeide. Deze week heeft een onbekende het topje van de radijs afgesneden.
Het afgesneden topje werd een dag later in de buurt gevonden. Bezorgde Japanners proberen het in water in leven te houden.

De radijs laat Japan niet onberoerd en kreeg al heel wat aandacht in tv-shows. Sommige buurtbewoners pinkten zelfs een traantje weg toen ze hoorden dat hun 'dappere radijs' een kopje kleiner werd gemaakt.'

Bron: Het Nieuwsblad - Reuzenradijs slachtoffer van moordpoging

Lees over de teelt van daikon

zondag, december 04, 2005

Aubergines gaven slechte vruchtzetting deze zomer.

Aubergines blijken moeilijke klanten te zijn in verband met de bestuiving. Op het tuinkrant forum kwamen heel wat berichten binnen over slechte vruchtzetting bij aubergine deze zomer.

Hoofdoorzaak van deze slechte resultaten bij aubergine is de lage nachttemperatuur. Afhankelijk van de bron worden minimum nachttemperaturen aangegeven van 12,5 tot 15°C om tot een goede vruchtzetting te komen. Tijdens de flauwe zomermaanden kwamen we daar dikwijls onder.

Ook een hoge vochtigheidsgraad in de kas speelt een rol. Als het stuifmeel vochtig is, dan komt het moelijk los van de stempel.
De bouw van de auberginebloem lijkt heel goed op deze van tomaat. Bij tomaat zit de stempel van de stamper op dezelfde hoogte (of is zelfs iets korter) als de meeldraden. Dit leent er zich toe opdat het stuifmeel van de bloem op de stamper van dezelfde bloem zou terechtkomen. Bij tomaat is zelfbestuiving dan ook zeer algemeen.
Bij aubergine is de stempel iets langer dan de meeldraden. (zie foto) Dit maakt het mogelijk dat er ook stuifmeel van andere bloemen of op de stempel kan terecht komen. Naast zelfbestuiving kan kruisbestuiving bij aubergine dus makkelijk voorkomen.
Verschillende bronnen geven aan dat, alhoewel aubergine een zelfbestuiver is, het beter is de bestuiving te ondersteunen met insecten. Sommige geven zelfs aan dat 'insectenbestuiving nodig is om een rijke oogst te bekomen'. Dit laatste lijkt wat overdreven.
Je kan de bestuiving verbeteren door om de paar dagen eens de bloemetjes te tikken. In moelijke klimaatsomstandigheden kan het nuttig zijn eens met een penseeltje stuifmeel van de ene naar de andere bloem te brengen. Bij een voldoende hoge nachttemperatuur zou de bestuivng dus geen probleem mogen zijn.

Tot slot nog een laatste oplossing voor dit probleem. Heel wat moderne auberginerassen kunnen ook vrucht zetten zonder bestuiving, parthenocarpie noemt men dat. Toch zijn de vruchten mooier van vorm en groter als er wel bestuiving is.
Het is mij echter niet duidelijk welke rassen parthenocarp zijn. Ik veronderstel dat dit in ieder geval de hybriderassen zijn, maar misschien ook nog andere. Misschien hebt u meer info daarover? U kunt mij hier contacteren, alvast bedankt!

Enkele reacties die deze zomer gegeven werden in het tuinkrant forum.

Ik teel al verschillende jaren aubergines in de kas en het is de eerste maal dat ik ook hier zo'n povere vruchtzetting zie. Slechs enkele vruchten van tien planten tot nu toe, bloemen vallen af. Ik kan het alleen maar wijten aan het flauwe weer en vooral het gebrek aan licht en te lage temperaturen. Ik teel dit jaar wel een ander ras dan voorgaande jaren. Misschien dat dit ras veredeld is om warm te telen (stookteelt), daar ben ik momenteel nog niet uit. Door de aanwezigheid van andere planten kan ik 's nachts wel de kas niet sluiten zoals Biekie doet. Hoofdoorzaak moet hoe dan ook het weer zijn.


Vorig jaar had ik hetzelfde probleem. Pas op het einde van de zomer (na een warme periode in augustus) had ik enkele aubergines. Later las ik dat er bij aubergines geen vruchtzetting is als de temperaturen onder een bepaalde graad gaan. (de juiste temperatuur weet ik niet meer, 't was in Fahrenheit en ik heb het toen niet omgerekend). Dit jaar sluit ik elke avond de serre (deed ik vorige jaar niet) en tril ik regelmatig de planten. Of het daardoor komt weet ik niet maar ik heb momenteel al verschillende aubergines hangen, vorige week zelfs al mijn eerste kunnen oogsten


Anderszijds is het zo dat het de laatste dagen te koud en donker was voor aubergines. Aubergine is de eerste plant die het onder slechte weersomstandigheden laat afweten ivm de vruchtzetting. Bij mij rotten de bloempjes en het kleine vruchtje zelfs. Bij aubergine is het beter het verdroogde bloempje weg te nemen, (zie foto)maar afgelopen week moest je er wel snel bij zijn of het vruchtbeginsel was al rot.

Bekijk hier het teeltschema van aubergine
Lees ook het artikel
Gewasonderhoud bij aubergine.
Op de website van Koppert staat info over de bestuiving van aubergines met hommels. Volg de link 'producten bestuiving' en klik op aubergine onderaan.

zaterdag, december 03, 2005

Zaadcoating met levende schimmels (antagonisten)

Het gebruik van schimmels als antagonisten ter onderdrukking van andere schimmels is niet nieuw. Dit werd al besproken in deze artikels
Sclerotinia in wortelgroenten. Te lijf gaan met antagonisten?
Zijn bijen de gewasbeschermers van de toekomst?
Ook is gekend dat een rijk bodemleven noodzakelijk is om de schadelijke schimmels af te remmen. In een bodem die arm is aan micro-organismen zullen ziekteverwekkende schimmels en bacterieën zich veel makkelijker kunnen ontwikkelen.
Nu heeft een firma dit principe toegepast om aan zaadontsmetting te doen.

Het Japanse zaadbedrijf Sakata heeft een nieuwe coating technologie voor zaden ontwikkeld. Zaden worden gecoat met levende organismen die schadelijke grondschimmels remmen in hun ontwikkeling. Dit zal in de toekomst helpen om de milievriendelijkheid van de professionel teeltwijzen nog te verbeteren. De techniek zal 'Live Coat' heten, de benaming is ingediend om erkend te worden als handelsmerk. Bron : Investors.com

vrijdag, december 02, 2005

Waarom België de beste prei ter wereld teelt


Door een samenspel van factoren komt de beste prei ter wereld vandaag uit België.

De exportcijfers liegen er niet om: in de eerste helft van 2005 nam de uitvoer van Belgische prei in volume nogmaals toe met ruim 13 % in volume en 20 % in waarde ten opzichte van de eerste helft van 2004. Wat maakt die Belgische prei zo geliefd in het buitenland? En beseffen de Belgen zelf wel hoezeer ze boffen met hun prei?

Ideaal klimaat…

Ga in om het even welke buitenlandse winkel kijken naar de kwaliteit van de prei en leg er een bundel of zak met prei met het Flandria-keurmerk naast: het kwaliteitsverschil spat eraf. Die kwaliteit hebben we te danken aan een historisch gegroeid samenspel van twee factoren.

Eerst en vooral mogen we ons klimaat dankbaar zijn: de productie van prei gebeurt in de open lucht en ons milde zeeklimaat blijkt ideaal te zijn voor deze teelt. We hebben geen echt strenge winters en maar zelden periodes van lang aanhoudende vorst. Hierdoor kunnen de telers hun preiplanten op het veld houden en de hele winter door zonder onderbreking vers oogsten uit de aarde. Een lange bewaring in koelcellen wordt hiermee vermeden.

Lange periodes van zeer hoge warmte zijn bij ons eveneens eerder uitzonderlijk. Dat is opnieuw goed voor de preiteelt. Een te extreme warmte is immers slecht voor de groei en bevordert bovendien de ontwikkeling van trips en andere schadelijke insecten en plagen.

…. en familiaal vakmanschap

Dit ideale klimaat gaat hand in hand met het vakmanschap van onze telers. Die is grotendeels het werk van zeer gespecialiseerde en familiale tuinbouwbedrijven, die
generatie na generatie een doorgedreven stielkennis in deze teelt hebben opgebouwd. Omdat deze bedrijven kleinschalig zijn en heel soepel kunnen werken, kunnen ze goed inspelen op de marktsituatie. Wanneer er plotseling een grote vraag naar prei ontstaat, kunnen ze hier snel en accuraat op reageren.

Lees het volledige artikel hier (persbericht van LAVA).

donderdag, december 01, 2005

Zwarte harten bij selder(ij) scheppen verwarring

Zwarte harten bij knolselder uiten zich als een zwartverkleuring van de jongste hartblaadjes. Toch worden niet steeds dezelfde oorzaken van dit verschijnsel aangehaald. Dit schept alvast de nodige verwarring.
Zo kan er op warme dagen met een te sterke verdamping en in droogteperiodes beschadiging van de jonge hartblaadjes plaats vinden. De blaadjes kunnen het vocht niet meer vasthouden en de cellen gaan kapot. Dit is te vergelijken met bijvoorbeeld rand bij krulandijvie. Dat de blaadjes bij sterke verdamping rap beschadigd raken wordt dikwijls aangewezen als calciumgebrek in het blad. Calcium zorgt immers voor de stevigheid van de celwanden.
Op deze pagina van de website van PCG wordt dit ook zo vermeld:
"Zwarte harten" is een fysiologische ziekte die vooral voorkomt bij te veel zouten in de bodem (te hoge bemesting) of te weinig water."
In het hart van de plant verschuilen zich soms kleine, donkerbruine, zuigende insecten met dekschild. Dit zijn wantsen. Vooral in droge, warme zomers zijn ze zeer actief. De zuigschade die ze veroorzaken doet de hartblaadjes zwart verkleuren, met later rotting tot gevolg. Op deze pagina van Productschap Tuinbouw wordt dit als volgt vermeld:

"Wantsen kunnen in knolselderij groeistagnatie en misvorming van hartblaadjes veroorzaken. Deze hartblaadjes worden zwart en kunnen later in het seizoen bacteriehartrot veroorzaken."

Ten derde worden zwarte harten dikwijls gemeld als gevolg van boorgebrek. Boorgebrek komt meest voor op droge gronden en na een droog teeltseizoen. Op deze pagina van de website van vilt worden zwarte harten op de volgende manier uitgelegd:
"De meest vergevorderde verschijnselen van boriumgebrek zijn zwarte harten."

De foto's die onlangs genomen werden wijzen in de richting van zwarte harten als gevolg van boorgebrek bij knolselder. Vooral de bruine vlekken in de dwarsrichting op de bladstelen lijken dit te bevestigen.
klik op de foto's voor vergroting.
update 03/12 : na doorsnijden van de knol van de laatst afgebeeld knolselder werd inderdaad boorgebrek vastgsteld. Meer daarover in een volgende artikel.

Lees ook het artikel over selder telen