Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

nieuws 2010

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Nieuws van de dag
'Grootste' Vlaming
informatie
column
Discussiethema's
nkb-wedstrijd
reacties over site
Web overzicht
Zoekpagina (deze site)
Sponsors

 

Omhoog
reacties nieuws 2010 

 

 november - oktober - september - augustus - juli - juni - mei - april - maart - februari - januari

 

december 2010

 

31 december 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 30 december. (Meer.)
 

30 december 2010

Opletten met vuurwerk

Oudejaarsavond gaat de jongste jaren gepaard met (veel) vuurwerk. Blijkbaar is er geen algemeen verbod op klein vuurwerk, voor ontploffend vuurwerk (zoals klappers) en voor vuurwerk op openbaar domein moet wel eerst een toelating worden gevraagd bij het gemeentebestuur. Hoe dan ook blijft het opletten want ongelukken zijn snel gebeurd...

 

30 december 2010

Oudste Berlaarse ?

Volgens de nieuwssite voor het Pajottenland werd gisteren in serviceflat 'Klein Veldeken' in Asse Emma Le Bon gevierd voor haar 102de verjaardag. Zij is daarmee niet alleen de oudste inwoonster van Asse, wellicht ook de oudste die in een serviceflat woont, en de oudste Berlaarse. Ze werd hier geboren en groeide hier op. Toen ze trouwde trok ze naar Brussel, waar haar echtgenoot bij de politie van Sint-Jans-Molenbeek werkte. Ze hadden geen kinderen.

 

29 december 2010

Veel volk en mountainbikers voor 1ste Grote Prijs Frans Benaerens

De eerste uitgave van de Grote Prijs Frans Benaerens, op tweede kerstdag aan de Hogeweg, kreeg ongeveer 120 deelnemers aan de start; verdeeld over verschillende reeksen. Bovendien was er, ondanks de verschillende kerstmarkten, veel volk langs het parcours. Het staat dan ook vast dat er volgend jaar een tweede editie komt.

David De Coster (initiatiefnemer, kleinkind van Frans): "Ons doel, er een sportief volksfeest van maken, is gelukt. Met de inzet van vele medewerkers bouwden we een mooi parcours dat in de smaak viel van de deelnemers, en er was veel volk." Zowat alle deelnemers hebben beloofd er volgend jaar terug bij te zijn. De kans is groot dat het opnieuw een (tweede) kersteditie wordt.  
Ook de buurt was naar verluidt tevreden; 'eindelijk nog eens iets te doen op de Hogeweg' was de algemene commentaar. En nog een gehoorde opmerking: In Berlare kan echt alles ... je moet er alleen maar in geloven

Uitslagen: 

Kids -12 : Bent Roggeman (Berlare)

Kids +12 : Tibo Verhofstadt (Berlare)

C reeks : Paul Herrewege (Zele)

B reeks : Bart Depickere (Zelzate

A reeks : Luc Baert (Zele) - (Oost Vlaams kampioen MTB XC)

25 december 2010

€2500 voor Glazen Huis-actie

De leden van Jocoloco, die dinsdag vertrokken voor een tweedaagse wandeltocht naar het Glazen Huis in Antwerpen, konden er €2500 schenken aan de Studio Brussel-actie ten voordele van kinderen die hun ouders verloren hebben ten gevolge van AIDS. Onderweg hadden ze het bedrag nog wat kunnen aandikken, onder meer door langs de straat te zingen.

 

24 december 2010

Huishoudster pastoor De Bruyne wordt 100 op kerstdag

Volgens het regionieuws in de kranten wordt Maria (Madeleintje) Van Deynze, van 1957 tot 1975 huishoudster van pastoor De Bruyne in Berlare morgen 100. Na het overlijden van de pastoor ging ze terug in Lovendegem (Kerkelare) wonen. Sinds 2005 verblijft ze in rusthuis Ons Zomerheem.

 

22 december 2010

Burgemeester Gabriëls: "Met nuttige aanwending de reserves tegen 2012 halveren"

Een meerderheid van de gemeenteraad keurde gisteren het budgetvoorstel voor 2011 goed. CD&V zei 'neen' en VB onthield zich. "Dan kunnen wij er opnieuw volop invliegen", dankte burgemeester Katja Gabriëls. Eerder had ze er op gewezen dat men verder gaat om het doel te bereiken: tegen het eind van deze legislatuur de reserves van meer dan 6 miljoen te halveren door ze nuttig te gebruiken. Ze voegde er aan toe dat een gemeente over slechts zo'n 30% zelf de besteding kan bepalen, 70% gaan naar 'vaste' uitgaven. CD&V vond enerzijds dat men inhoudelijk toch wat andere keuzes had moeten nemen, maar erkende anderzijds dat men in vergelijking met gelijkaardige gemeenten op vele vlakken goed scoort. De steeds stijgende kost van het OCMW baarde financieel de meeste zorgen. De belastingen blijven ongewijzigd.

Er komt volgend jaar - "hopelijk tegen de start van de nieuwe Festivaria-productie", zei Gabriëls - een uitbreiding van het sanitair aan de Festivalhal. De fietspoetsdienst De Sperwer en het natuureducatief centrum van vzw Durme wil men naast de politie onderbrengen wanneer het contract met 't Snoekje afloopt. (Aanvulling/verbetering: zou in het voormalig klooster zijn, en niet naar het restaurant ...)

In de Turfputstraat (richting Zele) komen vijf wegversmallingen om de snelheid te remmen. "We hadden er drie voorgesteld, de buurtbewoners stelden er nog twee meer voor", zei schepen Wim Arbijn (sp.a).

Meer.

 

21 december 2010

Henri Van Daele overleden

Gisteren overleed Henri Van Daele (64). Deze geboren Zelenaar had ook heel wat banden met de Donkgemeenten. Veel van zijn jeugd bracht hij door in het boerenkrijgmuseum in Overmere, waar hij onderpastoor Penne hielp. De Boerenkrijg was ook het onderwerp van zijn eerste (jeugd)boek en ook later schreef hij er nog veel over. En voor Guy Van Cauteren schreef hij een boek dat toch meer was dan een kookboek. Zoals zijn andere boeken voor de jeugd, maar ook voor volwassenen droegen zij bij tot een gekendheid tot ver buiten de grenzen. Als hoofdredacteur van 'Gazet van Zele' zette hij verschillende aan tot kritische journalistiek. Hij gaf ook de moderne media een kans. (Toen 'zijn' Gazet zes jaar geleden niet meer werd gedrukt, probeerde men het een tijdje zoals deze site.) Maar ik kreeg toch de wind van voor toen ik hem vroeg, om hem - toen al ziek - te sparen, vragen voor een interview per mail te beantwoorden. "Je moet toch de reacties van de geïnterviewde kunnen zien !", was zijn (terechte) reactie. Maar ja, het moet dikwijls vlug gaan ...  Moge zijn raad aan schrijvers-in-spe velen bijblijven: "Ga boeken lezen, lezen en lezen. Durf kijken, luisteren, ruiken en voelen. En heel misschien komen daar mooie verhalen van." Zie ook 28 april 2008, toen hij in Zele het ereteken van ridder in de Kroonorde kreeg.)

 

21 december 2010

Koning Boudewijnerkenning voor Heikantstraat- 'facebook'

Het Buurtcomité Heikantstraat kreeg voor haar 'Facebook 2010' een erkenning van de Koning Boudewijnstichting. Met dit project, een onthaalbord waarbij de letters zijn gevormd door foto's van de kinderen uit de wijk, wou de wijk benadrukken dat reële banden de buurt zeker zo goed versterken als een virtueel facebook. Het project was een onderdeel van de activiteiten om het twintigjarig bestaan te vieren. Naar verluidt is dit project ook genomineerd voor een culturele vermelding van de Cultuurraad.

Aanvulling: het wijkcomité krijgt voor deze erkenning €1300 van het Fonds Groupe Delhaize, dat door de Koning Boudewijnstichting wordt beheerd. Het geld zal worden gebruikt om nog meer wijkacties op te zetten en iedereen regelmatig samen te brengen.
 

21 december 2010

Stappen naar het Glazen Huis

Vanmorgen vertrokken een tiental leden van Jocoloco, het gemeentelijk jeugdontmoetingscentrum, te voet naar Antwerpen. Ze willen daar een bijdrage overhandigen aan de Music for Life-actie van Studio Brussel. De stappers verzamelden bij familie en kennissen sponsorgeld en kregen daar alvast €500 van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking bovenop. Onderweg hopen zij nog geld te kunnen inzamelen. Daarvoor duwen zij een reuze-spaarvarken mee, met een gleuf bovenaan. De tien krijgen deze namiddag nog wandelaars bij, leden die vanmorgen nog naar school moesten. Ze overnachten in Temse en hopen morgenavond het Glazen Huis te bereiken. Met de weersomstandigheden wordt het alvast geen gemakkelijke tocht van zowat 50km. "Bovendien is het de eerste keer dat we zo ver zullen stappen", gaf Ruth Rasschaert voor het vertrek toe.

 

20 december 2010

OCMW tegen zinloos geweld

Het OCMW heeft twee blauwe tegels met een gele vlinder ingemetseld voor het Sociale Huis en het Woonzorgcentrum in Overmere. Hiermee toont het OCMW haar medewerking aan de actie van vzw 'Actie tegen zinloos geweld' tegen agressie, geweld en onverschilligheid. Om  te  benadrukken dat agressie en geweld in onze maatschappij  niet normaal en vanzelfsprekend is. "Onze sociale dienst staat mensen bij die slachtoffer zijn van zinloos geweld, onder meer van partnergeweld. Deze mensen krijgen opvang en begeleiding en men tracht tot een structurele oplossing te komen. Maar we beschermen ook het eigen personeel tegen agressie. Hiervoor werd het sociaal huis zo ingericht dat fysiek contact bijna onmogelijk is", zegt OCMW-voorzitter Gunther Cooreman.

 

20 december 2010

Gulle wandelaars

Tijdens het eigen winterfeest schonken de Boerenkrijgstappers 2000 euro aan het ‘Fonds van kinderen van bij ons’, of de winst van de drie eigen grote wandelorganisaties. De wandelaars steunen al verschillende jaren de vereniging die gezinnen met zwaar zieke of gehandicapte kinderen bijstaat. De eigen wandelaars kregen ook goed nieuws: de beloning voor deelname aan wandelingen wordt verdubbeld.

 

17 december 2010

Een bijzonder kerstverhaal

Zondag brengt het Sint-Annapleincomité, na twintig kerstverhalen op het eigen plein en een wandeltocht, voor het eerst een kerstverhaal in Stroming. En het wordt, zoals de titel aangeeft, iets heel speciaals. Meer over het opzet en over de regisseur staat hier.

 

14 december 2010

Sport

bullet

Judo

bullet

Brent Van Hecke wint goud tijdens Open Internationale Kampioenschappen in Frankrijk. Vorig weekend haalde Brent, lid van Kumiuchi Berlare, in het Franse Harnes (voorbij Lilles) goud in de categorie -17 jaar tot 60kg. Hij haalde de selectie door het Oost-Vlaams judocomité. Er waren 52 deelnemers, onder meer uit Engeland, Tsjechië, België, Luxemburg, Ierland, Georgië en Algerije.

 

13 december 2010

Brandweervrouw op gemeenteraadsagenda

Als de gemeenteraad daar op 21 december (2030 uur) mee instemt, krijgt de brandweer voor het eerst een vrouwelijk lid. Indra De Nil wordt met Benny Van Malderen en Frank De Wulf voorgesteld als nieuwe stagiairs. Op de agenda staan verder nog onder meer het budget voor 2011 (met daaraan gekoppeld de bepaling van de belastingen en de subsidies voor verenigingen) en de plannen voor de aanbouw van sanitair aan de Festivalhal.

 

12 december 2010

"Donkwater gezond"

Schepen René Kets (Open Vld) reageert op het bericht van mogelijke gifstoffen in het Donkmeer, veroorzaakt door algengroei (zie bericht op 10 december).

"Met behulp van micro-organismen worden organische bestanddelen (bladeren-mest...) afgebroken en uiteindelijk omgezet in nitraat. Deze stof is NIET waargenomen in het Donkmeer.
Gepaard gaande met afbraakprocessen worden naast stikstofverbindingen ook grote hoeveelheden fosforverbindingen geproduceerd. Evenals nitraat is fosfaat mee verantwoordelijk voor het ontstaan van draad- en zweefalgen.
Planten en algen nemen het fosfaat op om te groeien. Vijvers met een laag aanbod aan waterplanten zullen vaak te kampen hebben met hogere waarden en zal vaak  gecombineerd worden met algenbloei. EUTROFIERING  is het woord dat hiervoor wordt gebruik en slaat dus op een overschot van nitraat en fosfaat, wat meestal leidt tot door massale algenbloei.
In samenwerking met de natuurvereniging VZW Durme en ANB proberen we de plantengroei (riet) langs de oevers van het Donkmeer, en op put 12 en 13 te stimuleren. Dit moet de algenbloei verminderen en het water een nog betere kwaliteit geven."

 

11-12 december 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 10 december. (Meer.)
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - FCG Zele: 5-5 (van woensdag)

Spectaculaire wedstrijd die de lichtblauwen eigenlijk altijd hadden moeten winnen.
La Doce gaat de winterstop in op een 10de stek, wel met nog een match te goed en een match die op de groene tafel ligt (en ook 3 punten zou moeten opleveren).

 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - AZ77:                               1-1
De bezoekers scoorden pas laat in de lange toegevoegde tijd.

bullet

4de nationale B:  SK Berlare - Berchem:                                  1-1
Een gelijkspel tegen deze voormalige 'grootmacht', net zoals bij de heenwedstrijd.

bullet

4de prov. D:  Baardegem - SKV Overmere:                             2-2
Een punt tegen een staartploeg houdt SKVO toch op de zevende plaats.
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: Kemzeke - JTV Brigand:          

bullet

1ste prov. heren:    JTV Brigand B - VDK Gent B:                    3-0

bullet

3de prov. heren:    VC Kuros Zulte B - JTV Brigand C:            0-3

bullet

2de prov.b dames: JTV Brigand - Isorex Ladies Nazareth B: 0-3

 

10 december 2010

Vlaamse Regering steunt 'Groote Oorlog'-project in Scheldeland

Wandel- en fietsroutes langs de plaatsen aan de Schelde waar tijdens het begin van WO1 werd getracht om de Duitse opmars te vertragen, en zo de Belgische en andere legers de kans te geven zich achter de IJzer terug te trekken, krijgen €239.000 steun van de Vlaamse regering. Die geeft in totaal €15 miljoen uit aan 44 projecten die een of ander aspect van die oorlog belichten. Het project zet aan om de streek van het Scheldeland te verkennen. Het gaat om een groot aantal locaties, die elk een stukje van het verhaal van de 'Groote Oorlog' in het Scheldeland vertellen. Het is meer dan waarschijnlijk dat ook de 'Slag van Berlare' hierbij aan bod komt.

Het project werd ingediend door Toerisme Scheldeland.  Bedoeling is 'De Groote Oorlog in het Scheldeland' zichtbaar en belevingsgericht te maken. Men denkt aan drie pakketten:

- infrastructuur: hierbij gaat het vooral om bewegwijzering en randinfrastructuur;
-
digitale ontsluiting: o.m. GPS-gestuurd;
-
gemeenschappelijke communicatie: een gemeenschappelijke (Scheldeland) promotionele publicatie en een wandel- en fietsgids

10 december 2010

Algen zorgen mogelijk voor ziektes

Verschillende kranten melden over een persconferentie van een onderzoeksteam over de gevolgen van de grote aanwezigheid van algen in vijvers. De teams van de universiteit van Namen, de universiteit van Luik, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent bestudeerden de toestand in het Donkmeer, twee vijvers in Elsene (Brussel), het meer van Falemprise bij Cerfontaine in Wallonië, de Westveldvijver in Sint-Amandsberg. Ze stelden daarbij een toename van cyanobacteriën vast. Deze 'water- of algenbloei' zorgt voor cyanotoxines, die ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken bij mensen of dieren die eraan worden blootgesteld. Zonder aan te geven waar, melden de teams dat er 'in sommige gevallen' alarmerende concentraties zijn waargenomen. Zij  roepen de autoriteiten op de mogelijke gezondheidsrisico's te detecteren en te evalueren. Dit zogenaamde B-BLOOMS2-project werd gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid. 

 

10 december 2010

Nog drie windturbines vergund

Minister Schauvliege (CD&V) bevestigde de vergunning voor drie windturbines aangevraagd voor het windpark Scheldeland, langs de E17 tussen Kalken en Zele. Hiermee hebben Electrawinds, BredeKop Wind en Fortech de vergunning voor 7 van de 13 turbines die men daar wil planten.

Eerder kregen ze alle vergunningen voor vier turbines die in Berlare (Overmere) komen. Electrawinds begon al met de voorbereidende werken. De minister ging niet in op de klachten die waren geuit tegen de vergunning voor nog een turbine in Overmere en twee in Zele. Deze drie worden door Bredekop Wind geplaatst. Deze cooperatieve, opgestart door twee inwoners van Berlare, zoekt nu naar financiering en stuurt prijsaanvragen uit. Voor die financiering rekent men op de uitgifte van coöperatieve aandelen. Men hoopt deze drie turbines in 2012 op te starten. Voor twee turbines in Kalken gaf de minister geen vergunning. En voor nog eens vier turbines in Zele loopt het onderzoek nog.

 

8 december 2010

Donkgemeenten pompen water, en zijn als rampgebied erkend

Van vandaag tot wellicht volgende woensdag kan er geen verkeer via de Nieuwdonkstraat (de verbindingsweg tussen Uitbergen en Berlare, beter gekend als ‘de groene dijk’). De gemeente besliste om het overtollige water uit de vijvers in het Broekbos onmiddellijk in de Schelde te pompen. Door de regen in november en de gesmolten sneeuw staat het peil in het pompgemaal Leeggoed 50cm boven het normale peil. Omdat ook het Donkmeer hoog staat, kan dat water nu beter niet naar daar worden gepompt", motiveert burgemeester  Katja Gabriëls (Open Vld) de beslissing. Met een extra zware pomp wordt 1200 liter water per uur overgepompt. Dat gebeurt via een waterbuis die nabij het kasteel van Uitbergen over de rijweg ligt. Op advies van de brandweer wordt het verkeer daarom omgeleid. Brandweercommandant Luc De Block: “Het water ontwikkelt bijzonder veel kracht in de waterbuis. Het risico is te groot om daar wagens over te laten rijden, zelfs met speciale beschermende constructies. Want als de buis het begeeft, riskeert de dijk weg te spoelen.”

Vandaag raakte ook bekend dat Berlare tot de 54 Oost-Vlaamse gemeenten behoort waar de overstromingen van half november als natuurramp worden erkend. Dit betekent dat getroffenen vanaf heden bij gouverneur André Denys een schadedossier kunnen indienen. Zij hebben daarvoor drie maand de tijd, dus tot 31 maart. Voor de vergoeding moet men wel eerst de eigen verzekering aanspreken, behalve indien men een leefloon ontvangt en geen eigen verzekering heeft; een landbouwer is die schade had aan teelten op het veld, aan de veestapel of aan bosaanplantingen; of een groot bedrijf met brandpolis 'geen eenvoudige risico's'. Gouverneur Denijs stelde de provinciale dienst Rampenfonds (09.267.88.22 - sabine.verbanck@oost-vlaanderen.be - Kalandeberg 1, 9000 Gent) aan als centraal aanspreekpunt voor meer informatie. Deze dienst werkt samen met de gemeenten die een ambtenaar hebben aangesteld om getroffenen bij te staan bij de opmaak van het dossier.

8 december 2010

Pastoorswissel in Uitbergen

Volgende zaterdag neemt pastoor Daniel De Backer afscheid van zijn parochie Uitbergen. Hij gaat met pensioen. Na zijn afscheidsmis, die om 17.30 uur begint, is er in de gemeenteschool (Kleine Kouterstraat) een receptie georganiseerd door de Dorpsraad. De week nadien neemt pastoor Marc Van Steen officieel zijn taak over. Ook hiervoor houdt de Dorpsraad na de inhuldigingsmis (17.30 uur) een receptie, ditmaal in S.C.C. De Venne (Veerstraat 38).

 

 5 december 2010
Rode Kruis zoekt vrijwilligers

Om te kunnen inspelen op nieuwe noden zoekt het Rode Kruis steeds weer naar vrijwilligers die zich voor de verschillende diensten willen inzetten. Ze worden na een gepaste opleiding ingeschakeld, volgens de tijd die ze aan dit vrijwilligerswerk willen besteden. De voornaamste voorwaarde is eigenlijk te willen werken volgens de Fundamentele Beginselen van het Rode Kruis.

Informatie over de hulpdienst: Diane Verhaegen (0496/72.17.87) of Jefke Herman (0473/50.28.18).
                                sociale hulpverlening: Vera De Schutter (052/42.29.73)
In januari start een nieuwe cursus EHBO. Inlichtingen: Martha Van Houteghem (09/367.97.60).   

 

4-5 december 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 3 december. (Meer.)
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Vedett 90 Kalken - La Doce Overmere 3-1 (van woensdag)

La Doce kwam door het extreme winterweer maar aan 5 spelers. De onthoofde kern weerde zich, maar moest nipt de duimen leggen.

 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: d'AA Beloften - Blauwe Vlam:                 afgelast
4de nationale B:  SK Berlare:                                                       vrij

bullet

4de prov. D:  Vlierzele - SKV Overmere:                                   afgelast
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: JTV Brigand - Rembert Torhout:           2-3

bullet

1ste prov. heren:    Eevoc - JTV Brigand B:                             3-0

bullet

3de prov. heren:    JTV Brigand C - PNV Waasland D:          3-1

bullet

2de prov.b dames: VC Kalken - JTV Brigand:                         3-0
 

bullet

Handbal
bullet

1ste prov. Groot-Berlare - Denderbelle:                                    12-20
Na de eerste  helft stond het 7-13, op enkele minuten van het einde stond het 11-16.
Het gebrek aan wisselspelers deed de thuisploeg de das om.

 

november 2010

 

29 november 2010

Opnieuw wereldcreatie van Steven Prengels

Op 2 december in Luik en vier dagen later in Brussel wordt voor het eerst 'Morgenröte' gespeeld. Steven Prengels creëerde dit strijksextet in opdracht van het OXALYS Ensemble. De aanleiding voor enkele vragen. Meer.

 

28 november 2010

Zwart-witfoto's van het boerenleven uit de jaren zestig

Vanmorgen opende in Stroming een tentoonstelling van foto's van Walter De Mulder. De Mulder (77) bouwde een internationale erkenning op met zijn zwart-witfoto's. Zo werd hij in 1964 de eerste Belg met foto's in de World Press catalogus. Zijn werken werden gepubliceerd in De Standaard, Die Zeit en Stern. De meeste bekendheid kreeg hij wellicht met de foto's over het Vlaamse platteland, het thema ook van de tentoonstelling in Berlare. "Deze foto's hingen eerder ondermeer al in Hamburg", zei De Mulder. En het is duidelijk waarom. De foto's geven op een pakkende manier weer hoe men toen leefde en werkte, maar ook plezier maakte. "Je hebt het gevoel dat je de mensen kent", zei een bezoeker vanmorgen. Verschillende foto's in de tentoonstelling zijn gemaakt in Kalken, waar deze Gentenaar een hele tijd heeft gewoond. De sleutel van zijn succes ? "Een fotograaf moet steeds gulzig rondkijken naar wat om hem heen gebeurt. Een goede fotograaf voorziet ook wat er gaat gebeuren en staat dan ook klaar om op het juiste moment de foto te nemen." En volgens De Mulder kan daarom ook een amateur-fotograaf goede foto's nemen, al zal een opleiding uiteraard helpen. "Maar als je ziet hoe dikwijls men foto's neemt van wagens van politici die uit een hek rijden, dan vraag je je het nut van die foto's af. En daar staan die fotografen dan dikwijls nachten voor te wachten, ook in slecht weer. Men zou daar toch nuttigere foto's kunnen maken !"

De Mulder maakt(e) niet alleen foto's over het leven op het platteland. "Ik ben in zo vele dingen geïnteresseerd. Zo maakte ik een reeks over dirigenten, maar enkel gemaakt tijdens repetities. En momenteel werk ik aan een boek over de vader van de bruidegom. Het materiaal verzamelde ik tijdens de vele trouwreportages." Er was vanmorgen zelfs een koppel uit Beveren-Waas speciaal afgekomen om hem het boek 'Land en gezicht in Vlaanderen' te laten signeren: "Walter deed onze trouwreportage, maar sindsdien waren we zijn spoor bijster geraakt."

De Mulder mag worden beschouwd als een sociologisch fotograaf, iemand die het nageslacht wil laten tonen hoe men in een bepaalde periode leefde. Als docent aan het Sint-Lucas in Gent, maar ook als begeleider van fotografen als Patrick De Spiegeleir en Filip Claus, heeft hij ook jongere fotografen sterk beïnvloed. Al beseft hij zelf: "De waarde van deze foto's worden wellicht pas over 50 jaar echt duidelijk."

 

De tentoonstelling (tot 2 januari vrij te bezoeken tussen 17 en 22 uur (behalve op maandag en feestdagen) is de voorlaatste die Marc Van Gysegem (73) voorbereidde. "Na 15 jaar geef ik de fakkel door aan jongeren. Zij moeten ook de kans krijgen." Van Gysegem was de eerste voorzitter van de gemeentelijke Cultuurraad en zette zich daarna - "Omdat de cultuurdienst toen nog niet zoveel personeel had" - in voor het opzetten van tentoonstellingen. "Ik kon daarbij een beroep doen op mijn netwerk van contacten in de kunstwereld. Ik wil mijn opvolger uiteraard nog helpen om mensen aan te spreken." Van de laatste tentoonstelling, in januari, wil hij nog iets speciaals maken. Wat niet wil zeggen dat hij daarna stil zal zitten. Zo startte hij met het Fotocollectief Stroming de voorbereiding voor een kermistentoonstelling over twee jaar, over verzamelaars in de gemeente.

 

28 november 2010

Overmeerse fanfare laat nieuwe voorzitter medailles uitreiken
De Koninklijke fanfare ‘De Verenigde Vrienden’ heeft met Wim De Geest een jonge voorzitter. Hij is de tiende in de 146-jarige geschiedenis van de vereniging. De Geest begon bijna dertig jaar geleden bij de fanfare als trommelaar, leidt sinds 1988 de drumband, en was de voorbije vijf jaar ondervoorzitter-secretaris. Zijn eerste taak als voorzitter was het uitreiken van medailles tijdens de Sint-Ceciliaviering. Zijn voorganger Herman Van Hee, die ook ere-voorzitter werd, Cyriel Bombeke, André De taye en Dirk Van Hee kregen een medaille in de Orde van Leopold II, en ere-dirigent Hubert Vander Stricht een medaille in de Kroonorde.

 

27-28 november 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 26 november. (Meer.)
 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Labies:                                                5-3
Waardoor BV in een wat veiliger positie komt.

bullet

4de nationale B: SK Berlare - Racing Mechelen:                                        0-2
De voormalige ereklassers bleken toch te sterk.

bullet

4de prov. D: SKV Overmere - Gijzegem:                                                     1-1  
SKVO miste de kans om in de stand over Gijzegem te springen.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: Zonhoven - JTV Brigand    :                                     3-2

bullet

Beker Walgraeve:  Meerbeke (2de divisie) - JTV Brigand (1ste nat.):   2-3

bullet

Beker provinciaal: - JTV Brigand B (1ste prov. heren) - Sibok Sinaai:   3-0

bullet

3de prov. heren:  VC Dynamo Drongen - JTV Brigand C:                       1-3   

bullet

Beker provinciaal:  JTV Brigand - VC Kalken (2de prov.b dames):        0-3

 

 

26 november 2010

Dany De Decker adviseert Belgen in Spanje

De voorbije zomer opende Dany De Decker uit Berlare twee advieskantoren aan de Costa Blanca in Spanje. Vandaar adviseert hij Belgen die er een huis kochten of een bedrijf startten, over de mogelijke gevolgen voor belastingen, erfenissen en pensioen. Een nieuwe bijdrage in de reeks over de economische crisis. Het artikel.

 

26 november 2010

Vernieuwde (sociale) woongids

De sociale  dienst  van het  OCMW, de gemeente en de  bouwmaatschappij hebben samengewerkt om, twee jaar na de eerste versie van de woongids, de informatie te vernieuwen. "Zo een gids was een actie die is voorzien in het beleidsdomein 'wonen' van het sociaal beleidsplan. In de tweede versie komen de aanpassingen door de gewijzigde wetgeving, maar ook suggesties en opmerkingen van burgers, organisaties en deskundigen", zegt OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld). De brochure  is opgebouwd vanuit de vragen die de mensen zich in verband met wonen stellen, over huur en verhuur,  kopen en bouwen, en  premies. Daarbij heeft men het onder meer over waar informatie te krijgen over sociale woningen, wat is een compromis, waar naar toe als men dakloos is enz.  "En de lezer vindt er contactgegevens van diensten en organisaties die verdere informatie kunnen verstrekken." De brochure is gratis verkrijgbaar bij de gemeente, het OCMW, bouwmaatschappij Hulp in Woningnood en de bibliotheken. En ze staat de websites van het ocmw en van de gemeente.

 

25 november 2010

Festivaria nu volop begonnen aan 'My fair lady'-bis

Vanavond werden pers en sponsors 'officieel' ingelicht over de productie die Festivaria/Pretoria volgende zomer op het Donkmeer willen brengen. Voor Frank Van Laecke wordt het de achtste regie aan het Donkmeer. In een opgenomen boodschap vertelde hij hoe hij van My fair Lady een kijkstuk wil maken dat zal ontroeren en beklijven. Hij beklemtoonde dat het opnieuw een spektakelstuk wordt. "De omgeving en het spelen in openlucht maken dat mogelijk." Hij zei verder nog dat "als  'The sound of music' de moeder is van de musicals, dan is dit de vader".

 

Festivaria speelde het al eens in 1995. Het werd toen zowat de doorbraak van Hilde Van Wesepoel, die daarna een carrière op tv en in theater uitbouwde. Nu worden de hoofdrollen door anderen gespeeld, de namen worden eerstdaags bekendgemaakt. "Omdat het nu toch al zo lang geleden is, kunnen we met dit stuk weer nieuwe bezoekers aanspreken, terwijl het toch nieuw zal zijn voor de mensen die onze producties na 1995 leerden kennen", zei voorzitter Gaby Six. Hij gaf wel toe dat het niet gemakkelijk is om stukken te vinden die voldoende gekend en betaalbaar zijn, en die bovendien nog mogen worden gespeeld zonder dat men enkel nog mag instaan voor enkele details, zoals 'Les Misérables', 'Cats' of 'Mama Mia'. In 1995 was het decor groots. "We gaan daar verschillende zaken van overnemen, maar aanvullen met enkele nieuwigheden", beloofde Johan Lateir.

 

Voor individuele kaartenverkoop is het nog wat vroeg. Die start in april. Nu al is er heel wat belangstelling van verenigingen. Sponsors of bedrijven die geïnteresseerd zijn in een VIP-formule, kunnen zich nu al melden. Info over de productie komt op de Festivaria-site, en ook op nkb informatief komen regelmatig nieuwtjes.

 

25 november 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 19 november. (Meer.)

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Eendracht Laarne: 12-4 (match van gisteren)
La Doce wil naar boven in het klassement en moest daarom winnen... De lichtblauwen pakten stevig uit, de kasteelboys werden met een stevig pak op de broek terug naar af gestuurd.

bullet

futsal - 3de prov D: Hamboerke Lokeren - La Doce Overmere: 1-4 (gestaakt) (wedstrijd van vorige woensdag)
La Doce nam goed afstand van de veteranenploeg uit Lokeren, maar jammer leidde onsportief gedrag van thuisspelers en -trainer er toe dat de wedstrijd werd gestaakt. La Doce hoedanook drie punten rijker.

 

24 november 2010

Gemeenteraad: technische dienst verhuist (wellicht) tijdelijk naar Overheet

De gemeenteraad aanvaardde vanavond het voorstel om de technische dienst tijdelijk te verhuizen naar de loodsen van de vroegere houtzagerij Hertecant aan de Overheet. Hiermee wil men deze dienst een onderkomen geven terwijl aan de Bollewerkstraat een nieuw gebouw wordt opgericht. Enige voorwaarde is nu nog dat er geen vervuiling in de grond wordt ontdekt. De gemeente laat dit eerst onderzoeken om later eventueel niet te moeten instaan voor de sanering.

Verder ging de raad akkoord met het kappen van zo'n 100 bomen langs de omheining van het kasteelpark. In samenspraak met het agentschap Bos en Natuur zijn de bomen aangeduid die weg mogen. De gemeente, die een kapvergunning heeft aangevraagd, hoopt dat voor maart (het begin van de broedtijd) te kunnen doen. Nadien worden de betonplaten vervangen door een meer open omheining. Verder was er nog een goedkeuring voor de (verminderde) huurprijs voor de pastorij in Overmere, de aankoop en verhuring van herbruikbare bekers, de toetreding tot een erfgoedconvenant (wanneer deze Vlaamse subsidies krijgt), en de wijziging van het subsidiereglement van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (die nu een deel voorbehoudt voor directe steun aan rampen). Meer (aangevuld op 28 november)

 

24 november 2010

Uitbergse heemkundigen boos op Het Nieuwsblad

Bij Werkgroep Erfgoed Uitbergen is men boos op de redactie van Het Nieuwsblad (niet op de plaatselijke correspondent, nkb). In de brochures die deze week bij die krant zitten met als thema 'Beelden van een eeuw, 1880-1980' staan ook foto's die aan 'Erfgoed Uitbergen' zijn toegeschreven, en wellicht uit hun publicaties zijn overgenomen. De werkgroep zegt echter nooit te zijn benaderd. Bovendien zou de tekst bij die foto's verschillende fouten bevatten. De werkgroep werd hierover al door verschillende mensen aangesproken en vreest dan ook dat hun eigen goede naam als oudheidkundige kring werd besmeurd. Naar verluidt werden de Heem- en Oudheidkundige kringen van Berlare en Overmere wel aangeschreven om mee te werken, maar weigerden die.

 

21 november 2010

Zele opnieuw gekozen tot gezelligste Roparun-doorloopplaats

Buurgemeente Zele, dat met pinksteren een 'Zele in 't rood' werd om de deelnemers te verwelkomen die van Parijs naar Rotterdam liepen om geld in te zamelen voor kankerprojecten, is vrijdag door die deelnemers voor de derde opeenvolgende keer gekozen tot gezelligste doorloopplaats. Het levert Zele niet alleen definitief de wisselbeker op, maar misschien vooral €50.000 boven op wat men zelf inzamelde om aan projecten te besteden. Meer.

 

21 november 2010

Gemeenteraadszitting

De gemeenteraad vergadert woensdag (20.30 uur) om onder meer te beslissen over de tijdelijke verhuizing van de technische dienst naar de voormalige houtzagerij Hertecant. De verhuizing is nodig om toe te laten dat de eigen huidige loods wordt afgebroken om er een nieuwe te zetten. Die werken zouden een jaar duren.  Berlare wil ook aansluiten bij het erfgoedconvenant waardoor verschillende gemeenten in arrondissement Dendermonde willen samenwerken.

 

20-21 november 2010

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Camu - Blauwe Vlam:                                                 5-2      
De kleine BV-kern werd nog uitgedund door gele en rode kaarten. 

bullet

4de nationale B: Sint-Gillis-Waas - SK Berlare:                                         3-3
Niet echt een goed resultaat tegen de derde laatste in de stand.

bullet

4de prov. D: T. Melle - SKV Overmere:                                                        2-0
Waardoor SKVO naar de zevende plaats zakt.

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: JTV Brigand - Doornik:                                            3-2  
Een vijfde set nodig tegen de laatste, maar toch niet vergeten hoe jong de JTV-ploeg is.

bullet

1ste prov. heren: JTV Brigand B - BMV Beveren/Melsele:                      3-0

bullet

3de prov. heren:  VC Dynamo Drongen - JTV Brigand C:                       1-3   

bullet

2de prov.b dames: JTV Brigand - Mezo Zottegem B:                              3-2

 

14 november 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 8 november. (Meer.)
 

bullet

Voetbal

bullet

4de nationale B: Dilbeek - SK Berlare:                                                      afgelast

bullet

4de prov. D: SKV Overmere - Wieze:                                                        afgelast

 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: Bolderberg - JTV Brigand    :                                  1-3
JTV verstevigt zesde plaats.

bullet

1ste prov. heren: Sibok Sinaai- JTV Brigand B:                                        2-3

bullet

3de prov. heren:  VC Dynamo Drongen - JTV Brigand C:                       1-3   

bullet

2de prov.b dames: VBC Lochristi/Wachtebeke - JTV Brigand:              3-2

 

13 november 2010

Sint-Martinustentoonstelling en -brood

Nog morgen tussen 14 en 16 uur, en voor scholen maandag, is de tentoonstelling  in de kerk  over Sint-Martinus nog te bezichtigen. Als startactiviteit voor de viering van de openstelling van de herbouwde kerk,100 jaar geleden, staan er heel wat prachtige beelden, verschillende boeken, andere herinneringen van de patroonsheilige en foto's van kerken waar Sint-Martinus wordt vereerd. Ze komen uit het eigen kerkbezit of werden ter beschikking gesteld door privé-eigenaars en door andere kerken. Zo is er onder meer een zilveren ciborie die Jan Baptist Van den Meersche, een voormalige heer van Berlare die in de kerk begraven ligt, in 1746 aan de ... Sint-Niklaaskerk in Gent schonk.  De organisatoren, Open Kerk, parochiale werken, de Heem- en Oudheidkundige Kring (HOK) en de Kerkfabriek zorgden voor een brochure waarin naast een beschrijving van de getoonde stukken ook allerlei gegevens over Sint-Maarten zijn samengebracht.

Ook de bakkers uit de gemeente werken aan deze viering mee. Ze stelden een speciaal Sint-Maartensbrood samen dat een heel jaar te koop zal worden aangeboden in een speciale zak waarop de Sint-Martinuskerk is afgebeeld.

De viering van '100 jaar nieuwe kerk' omvat later nog een reis naar Amiens (waar Martinus zijn mantel weggaf); een familiefietstocht en zoektocht langs de kapelletjes in de gemeente; een speciaal themanummer van de HOK; een speciale mis waarbij alle Berlaarse priester, ere-pastoors en pater De Visscher; een dvd gemaakt door de jeugdverenigingen; een dankviering voor de mantelzorgers; het uitgaan van de sacramentsprocessie; en een tekenwedstrijd.

 

13 november 2010

Brandweer vult zandzakjes

Al van 10 uur deze morgen is de brandweer opgeroepen om zandzakjes te vullen. Die worden naar Lebbeke gebracht waar door de wateroverlast al verschillende straten blank staan en voor het verkeer afgesloten.

Intussen wordt ook hier gemeld dat beken overlopen.

 

13 november 2010

Vlaamse regering: Rechtsregeling voor OCMW-personeel - huurreglement sociale woningen - soepeler podiumsubsidies

Er was eind januari deining rond het statuut van het OCMW-personeel, onder meer over de vakantiedagen. Gisteren keurde de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, het besluit over de rechtspositieregeling van bepaalde groepen OCMW-personeel definitief goed. Hierin staan de minimale voorwaarden rond aanwerving, proeftijd, loopbaanstelsel, verloven en afwezigheden, anciënniteitregels, administratieve toestanden, verlies van hoedanigheid van statutair personeelslid en overgangsbepalingen voor het statutaire personeelslid.

De Vlaamse Regering wijzigt in de Vlaamse Wooncode twee besluiten over de reglementering van het sociale huurstelsel en over de financiering van de sociale huisvestingsmaatschappijen. De sociale huurprijsberekeningsformule van 2010 blijft ook in 2011 van toepassing, de richtlijnen voor de referentiehuurprijzen lopen ook door, en de bovengrens op de huurprijs blijft behouden. Men wil nog voor de zomer van 2011 een algehele analyse houden en dan eventueel bijsturen.

En in het uitvoeringsbesluit bij het Participatiedecreet is een versoepeling voor de subsidies voor podiumkunsten opgenomen. Via het Participatiedecreet stimuleert de Vlaamse overheid de spreiding van culturele initiatieven door een deel van de uitkoopsom voor een voorstelling aan culturele organisatoren terug te betalen. Voor het aanbod 'Podium' moesten tot nu toe steeds drie verschillende verenigingen of organisaties samenwerken om het cultuuraanbod te realiseren. Dit bleek een grote drempel waardoor er ook minder aanvragen kwamen. Daarom werd deze bepaling nu opgeheven.

12 november 2010

Prachtig Requiem pro Luna

Gisterenavond was de Sint-Martinuskerk goed gevuld voor wat misschien de laatste opvoering werd van het 'Requiem pro Luna'. Berlarenaar Stijn Roels componeerde dit op vraag van Davidsfonds Zele (intussen uitgebreid tot Berlare). Die wou hiermee, naar aanleiding van de racistisch geïnspireerde moord op het tweejarig meisje en haar Afrikaanse oppas, het leed van alle kinderen in de wereld aanklagen. Hoewel het koor, bestaande uit de leden van zes koren, soms werd overstemd door harmonie Sinte-Cecilia, werd dit requiem een beklijvende en ook ontroerende ervaring De teksten van Zelenaar Frank Van Mossevelde, aangevuld met getuigenissen van kinderen die door Unicef werden verzameld, gaven aan hoe de mens zelf de aarde verwoest, met het leed dat men hierbij aan kinderen aandoet als grootste schanddaad. Het einde roept op tot samenwerking om van de aarde een paradijs te maken, 'waar elkeen voor iedereen leeft, waar elk kind weer vrij kan spelen'. Een droom ?

 

Het was alvast niet hoopgevend om de omgeving van de kerk te zien, waar wagens zowat overal stonden geparkeerd. Ook het grasperk werd niet gespaard. Terwijl er aan de sporthal nog veel plaats was. Respect voor de omgeving maakt ook deel uit van de boodschap van het Requiem. En is ook cultuur met C.

 

Van het Requiem is een cd gemaakt, te koop aan €13. Met de opbrengst wil het Davidsfonds de projecten steunen van SOS Kinderdorpen.

 

12 november 2010

Requiem ook start voor Davidsfonds Berlare-Zele

De massale medewerking van de scholen aan de opstel- en tekenwedstrijd over het leed van kinderen in de wereld, maakte van de startactiviteit voor de verruimde Davidsfondsafdeling Berlare-Zele een succes. De Berlaarse cultuurdienst nam dit initiatief als randactiviteit voor de ‘Requiem pro Luna’-opvoering. De nieuwe zittribune in gemeenschapscentrum Stroming zat donderdagavond goed vol met kinderen die hadden meegedaan en hun ouders. “194 tekeningen en 188 opstellen van leerlingen uit de lagere scholen in de gemeente”, zei cultuurbeleidscoördinator Stijn De Coster. De vijf eersten van elke jaar kregen boeken, geschonken door het Davidsfonds. Freddy De Middelaer, voorzitter van Davidsfonds Zele, loofde de goede samenwerking met Berlare en verwacht dan ook veel goeds van de uitbreiding naar Berlare.

 

12 november 2010
Een pastoor voor alle Donkgemeenten

Marc Van Steen, nu al pastoor voor Berlare, Overmere en de Bareldonkkapel, wordt in december ook pastoor voor Uitbergen.

Hij volgt daar Daniël De Backer op, die wel nog diocesaan directeur van  Carita Oost-Vlaanderen blijft.

Van Steen (50), een licentiaat wijsbegeerte en baccalaureus theologie, werd 25 jaar geleden tot priester gewijd. Hij was eerder leraar aan het bisschoppelijke college van Dendermonde en pastoor van Zele Durmen en van Zele O.-L.-Vrouw van 7 Weeën (Kouter). Op 3 september 2003 werd hij benoemd tot pastoor van Berlare en op 4 oktober 2004 ook tot proost van de kapelanij Bareldonk. Sinds 3 juni 2010 is hij ook pastoor van Overmere.

 

11 november 2010 (met aanvulling op 12/11)

Herdenking WO 1

Vanmorgen werd ook hier het einde van WO1 herdacht.

Lees hier het interview met de laatste Berlaarse oudstrijder (zie bij Interviews op 10-11-1988).

 

Aanvulling
Editiepajot, een nieuwssite voor het Pajottenland en de Zennevallei, meldt dat tijdens de 11-novemberherdenking in Liedekerke

het boek “Soldaat Amedeus Van Daele” werd voorgesteld. Van Daele stierf tijdens de Slag van Berlare (4-8 oktober 1914). Ook Joseph De Brabanter, grootvader van de huidige Liedekerkse schepen van Welzijn, nam aan die slag deel.

10- 11 november 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Azzuri Laarne: 4-5
Bij de rust stond het al 0-4, mede omdat La Doce zelf elke kans de nek omwrong. In de tweede periode krabbelden de lichtblauwen terug naar 4-4. Met nog twee minuten op de klok werd er voluit voor de winst gegaan. Maar het kreeg het deksel op de neus en 4-5 verlies. La Doce staat nu elfdes, maar de matchen waarin het moet, komen er nu aan.

 

bullet

Voetbal

bullet

4de nationale B: SK Berlare - Overijse:                                                    3-1
SK kan toch nog thuis winnen.

 

9 november 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 8 november (nog wedstrijden gisteren, wegens 1/11. (Meer.)

 

8 november 2010

Statistische informatie over de gemeenten

De Vlaamse regering lanceerde vandaag de website www.lokalestatistieken.be.met statistische informatie van alle 308 gemeenten. Hiermee wil men de gemeentebesturen toelaten profielschetsen te maken om zo het beleid sterker te onderbouwen, om te vergelijken met gelijksoortige gemeenten. De profielschetsen bevatten drie soorten gegevens: omgevingsgegevens (vooral demografische), over de bestuurskracht van gemeente en OCMW (voornamelijk over gemeentepersoneel en -financiën), en over verschillende domeinen (onderwijs, welzijn, milieu, economie, werkgelegenheid). Daarnaast zijn er gemiddelde cijfers voor alle Vlaamse gemeenten en voor de de gemeenten van dezelfde cluster. De informatie kan ook nuttig zijn voor onderzoeksinstellingen, studenten, verenigingen, journalisten, geïnteresseerde burgers, kortom iedereen die meer betrokken wil zijn bij het beleid. De informatie is (nog) niet altijd voor alles echt actueel - zo zijn bij voorbeeld de jongste bevolkingscijfers die van 2007 - maar er wordt beloofd om de informatie om de drie maand te actualiseren.

 

7 november 2010

SK Berlare zet spelertjes en supporters in voor verkeersveiligheidsacties

Vanmorgen werden aan het terrein van vierde nationaler SK Berlare en aan de school Ten Berge merkwaardige foto’s getrokken: jonge voetballertjes, een scheidsrechter, supporters en een politieagent die ijveren voor meer verkeersveiligheid. SK Berlare wordt hiermee een voorbeeld voor andere sportclubs, zegt ook de Vereniging voor Verkeersveiligheid.

“Kinderen leren veilig verkeersgedrag op school. De ouders en de clubs waar ze lid van zijn kunnen hier ook een belangrijke rol in vervullen”, legt SK-manager Bert De Meyer het opzet uit. Beroepshalve is hij adviseur om in scholen verkeersveiligheid te promoten. Het was dan ook bijna logisch dat hij dit ook bij SK zou doen.

Als eerste activiteit is er een posteractie waarop men twee slogans wil uitdrukken: ‘Wie verkeersregels respecteert Scoort’ en ‘In het verkeer zijn we allemaal kapiteins. Geef het goede voorbeeld’. Dit leverde beelden op van voetballertjes, allen met een kapiteinsband, die stoppen bij rood licht en die worden aangemoedigd als ze veilig het zebrapad volgen. De posters worden verspreid bij de eigen leden, naar andere sportclubs uit de eigen gemeente en ook daarbuiten. “De bedoeling is elk jaar een ander thema aan te snijden. Maar het blijft niet bij posters. Zo willen we al wie met de auto naar het plein komt, aanzetten om de gordel te gebruiken. We zullen ook aandringen om meer met de fiets te komen, om met minder wagens op verplaatsing te gaan, om een ‘bob’ te voorzien wanneer men komt supporteren, of bij bevoegde instanties aandringen om de weg naar het terrein veilig te maken”, verduidelijkt De Meyer. Er waren toch wat supporters en ouders opgedaagd om hun medewerking te verlenen. “Het is goed dat een sportclub ook daar aandacht aan besteed”, vonden verschillende ouders.

De club stapt hiermee in het opzet van de Vereniging voor Verkeersveiligheid. “Minister Crevits gaf dit jaar geld voor acties naar senioren en naar sportclubs”, zei coördinator Karla Groen van de Vereniging. “Voor de sportclubs werkten we vooral via koepelorganisaties. Volgend jaar willen dat we meer via de clubs zelf doen. SK Berlare kan daarbij zeker als voorbeeld dienen.” De Vereniging kan acties steunen onder meer door voor fluohesjes te zorgen, met drukwerk of zelfs om mee te ijveren om een ‘trage weg’ naar sportterreinen terug open te stellen.

 

6-7 november 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 29 oktober. (Meer.)
 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Excelsior:                                            2-3      
Een vlugge achterstand en een snelle bezoekende aanvaller doen BV de das om 

bullet

4de nationale B: SK Berlare - Londerzeel:                                                    0-2
In tegenstelling tot vorig seizoen, doet SK het beter op verplaatsing.

bullet

4de prov. D: Smetlede -  SKV Overmere:                                                     1-3
 SKVO blijft zo vijfde, op twee punten van de tweede.
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: JTV Brigand - BW Nijvel:                                         3-1 
JTV staat hiermee zesde in de stand.

bullet

1ste prov. heren: Mezo Zottegem - JTV Brigand B:                                  3-0

bullet

3de prov. heren:  VC Pandas Lokeren B - JTV Brigand C:                     3-2    

bullet

2de prov.b dames: JTV Brigand - Argos Waarschoot:                            3-1

 

4 november 2010

Overmeerse eeuwelinge in Knack Extra

In een Knack Extra over 'Het pensioendebat' is ook het verhaal opgenomen van Julia Van Ruyteghem, die op 22 november 100 jaar wordt. Zij verliet in februari vorig jaar haar huis in Overmere en woont nu in een woon- en zorgcentrum in Grembergen. Zij trok met haar broer, een priester, mee naar Congo waar ze gedurende een kwarteeuw onderwijzeres was. Bij de onafhankelijkheid verbleef ze in Kolwezi. Ze kon via Zuid-Afrika vluchten, maar ging nadien terug om er tot 1975 verder les te geven. Haar recept om zo oud te worden: "We zijn altijd content. Niet altijd willen wat niet kan."

 

1 november 2010

Electrawinds en Bredekop Wind geven elektriciteitsaandelen uit

Vrijdag gaf Electrawinds, dat samen met het plaatselijke Bredekopwind het windturbinepark tussen Kalken en Zele langs de E17 wil uitbouwen, een persconferentie om de start van de bouw van de vier eerste turbines aan te kondigen. (zie ook 17 oktober). Als voornaamste nieuwigheid bleek uit die persconferentie dat nu al aandelen kunnen worden gekocht bij coöperatieve vennootschap Groenkracht. Hiermee investeert men mee in het turbinepark, en heeft men recht op een dividend. Navraag achteraf maakte duidelijk dat ook BredeKop Wind van plan is om eigen aandelen uit te geven, zodra men zeker is van de toelating om de 'eigen' turbines te mogen zetten. Electrawinds kondigde ook nog een infoavond, een soort 'opendeurdag' en bezoeken door de plaatselijke scholen aan.

 

oktober 2010

 

30-31 oktober 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 29 oktober. (Meer.)
 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Stars - Blauwe Vlam:                                                   1-2
Verdiende overwinning tegen de tweede in de stand. 

bullet

4de nationale B: Zele - SK Berlare:                                                              1-3
Een zege die deugd zal doen.

bullet

4de prov. D:  SKV Overmere - St.-Gillis-Dendermonde :                           1-0
 SKVO blijft zo stevig vijfde.
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: VV Temse - JTV Brigand:                                         3-2

bullet

1ste prov. heren:  JTV Brigand B - Sigivok St.-Gillis-Waas:                      3-0

bullet

3de prov. heren:   VDK Gent D - JTV Brigand C:                         

bullet

2de prov.b dames: JTV Brigand - Osiris Denderleeuw:                            3-1
 

 

27 oktober 2010

Gemeenteraad: "Overheidsgebouwen zetten wordt duur"

De gemeenteraad keurde vanavond onder meer en dit voor het eerst sinds lang een begrotingswijziging unaniem goed, men ging akkoord met fase twee in de uitbouw van sportpark Overmere (€388.000), met de kostprijs voor de eerste fase voor de vernieuwing van de weg Uitbergen-Berlare (€263.000) en met een reglement voor de werken om private huizen een gescheiden afvalwaterafvoer te bezorgen.

Bij de begrotingswijziging zat onder meer de verhoging van de kosten voor de architect voor het nieuwe administratief centrum. De gemeente voorziet daar €300.000 voor, of 10 percent van de geschatte kostprijs voor het gebouw (BTW inbegrepen). Burgemeester Gabriëls (Open Vld) merkte op dat openbare gebouwen zetten veel duurder blijkt dan private gebouwen.

Meer (laatst aangevuld op 1 november).

 

26 oktober 2010

Ganzen gevangen aan Donkmeer

Er waren deze zomer duidelijk minder ganzen aan het Donkmeer en rond de Nieuwdonk. Deze week deelde de vzw Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen (Rato) mee dat ze, als onderdeel van een Europees project voor samenwerking tussen regio's, met het Regionaal Landschap Meetjesland, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en Stad Gent hebben samengewerkt om in de arrondissementen Eeklo, Gent, Sint-Niklaas en Dedermonde het ganzenprobleem aan te pakken. "De - meestal exotische - ganzen zorgen immers voor overlast en schade aan natuur, landbouw en recreatiegebieden", stelt het persbericht.  Op 22 locaties werden samen meer dan 2000 ganzen gevangen. Ze werden door een dierenarts geëuthanaseerd. Daarnaast werden eieren geschud, broedgebieden afgerasterd en de jacht gestimuleerd. Voor de zomer 2011 worden soortgelijke acties gepland. In Berlare werden begin juli 97 Canadese ganzen, 29 boerenganzen en een 'andere' gans gevangen.

 

26 oktober 2010

Kerkbrand in Overmere

De collega-site uit Wichelen kreeg de melding dat de brandweer van Berlare en Wichelen vanavond werden opgeroepen voor een brand in de kerk van Overmere. Uiteindelijk bleek het een schoorsteenbrand die snel werd geblust. De Wichelse brandweer werd intussen opnieuw weggeroepen voor een - loos - alarm in het nieuwe gemeentehuis van Wichelen.

 

24 oktober 2010

Duurzame ACW-Oscaars

Het ACW reikte vrijdag voor de vierde keer een Oscaar uit. “De Oscaar staat symbool voor het sociaal engagement binnen onze gemeente”, legt ACW-voorzitter Rene Stevens uit. “Omdat het voorbije ACW-werkjaar in het teken stond van duurzaamheid was, daagden we dit keer de jeugdverengingen van Groot-Berlare uit om aan te tonen hoe zij de CO2-uitstoot kunnen verminderen. Het was niet de bedoeling om dit project ook concreet uit te werken."  Chiromeisjes Elckerlyc toonde met een filmpje dat elke afdeling op zijn manier een steentje heeft proberen bij te dragen. Zo promootte men om met de fiets naar de Chiro te komen, maar ook een echte koe melken, afval sorteren of een portemonnee maken van brikjes zouden ze volgens het filmpje kunnen. Chirojongens Sint-Jan Berchmans gaven aan dat ze met een regenwaterput aan de Scheve Villa een groot deel van de waterbehoeften zouden kunnen vullen. De leden van de jeugdraad mochten beslissen wie de Oscaar en de bijhorende €300 zou krijgen. Dat werden uiteindelijk de jongens, met acht stemmen meer. Hoofdleider Ruben Van der Haegen zei dat men nog echt weet wat er mee te doen, maar wel de haalbaarheid van een waterput zal onderzoeken. Schepen voor Milieu, Wim Arbijn (sp.a) zei dat de gemeente daar dan nog €500 zou kunnen bijleggen, indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

 

23-24 oktober 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 22 oktober. (Meer.)
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Votquenne Hamme -La Doce Overmere: 13-1 (van vrijdag)
Te traag, te laks, niet goed genoeg tegen een geoliede machine die normaal los kampioen zou moeten spelen.
La Doce staat op een 10de plaats, maar heeft nu bijna alle topploegen al gehad. Na twee weken rust hoopt men de stand te verbeteren
.

 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Nieuw Hofstade:                               0-3         
Blauwe Vlam was bijna de evenknie van Hofstade en haalde de rust met 0-1. Een te korte terugspeelbal
leidde naar de achterstand en BV moest dan risico's nemen waardoor het uiteindelijk met 0-3 verloor.

bullet

4de nationale B: SK Berlare - Kat. Waver:                                                  1-2
SK verliest weer thuis, nu tegen een nieuwkomer.

bullet

4de prov. D:  Wichelen - SKV Overmere :                                                   2-1
 Nipt verlies tegen de derde in de stand.
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: JTV Brigand   geen competitiewedstrijd

bullet

Beker (1ste prov.) heren:  SJJ Hemelveerdegem - JTV Brigand B:         2-3            

bullet

Beker (3de prov.) heren:   Kangoeroes Aalst - JTV Brigand C:                3-2            

bullet

Beker (2de prov.b) dames: Gevok Gent - JTV Brigand:                            0-3
 

 

23 oktober 2010

Siegfried Bracke (N-VA): "Welzijn van Vlaanderen belangrijker dan drie burgemeesters"

Tijdens de vierde Praat- en Streekbieravond van de plaatselijke N-VA-afdeling zei Siegfried Bracke onder meer dat de drie Franstalige niet-benoemde B-H-V-burgemeesters niet zo belangrijk zijn als het welzijn van Vlaanderen. Hiermee gaf hij aan waarom zijn partij zich kon verzoenen in wat Bart De Wever "als verzoener" vorige week over B-H-V in zijn nota had gezet. Over het aanstellen van Johan Vande Lanotte (sp.a) herhaalde hij verwonderd te zijn dat de grootste partij niet was geraadpleegd. "Nu gaat het eigenlijk niet over cijfers, maar over politieke wil", gaf hij aan wat er nu moet veranderen om alsnog tot een akkoord te komen. En met 'politieke wil' bedoelde hij het aanvaarden van verantwoordelijkheid over de eigen inkomsten en uitgaven. Dat was zowat de teneur van zijn toespraak. Over wat daarna moet komen om de - noodzakelijke - besparingen te verwezenlijken, stelde hij dat er niet alleen bespaard moet worden (onder meer de afschaffing van de senaat), maar dat er ook extra inkomsten zullen moeten komen. N-VA zal hierbij uitgaan van een eerlijke verdeling van de lasten. Over de stakingen tegen maatregelen in de buurlanden zei hij te hopen dat hier sterke, maar ook verantwoordelijke vakbonden optreden. "Zie naar de vakbonden bij Ford. Zij gingen akkoord met een loonsvermindering en kregen daar werkzekerheid tot 2020 voor in de plaats. Het kan dus." Meer later.

 

23 oktober 2010

Gezins-Kortingskaarten Openbaar Vervoer 

Om de kortingskaarten voor grote en jonge gezinnen die op 31 december vervallen aan te vragen of te vernieuwen is er nog een zitdag op zaterdag 30 oktober, van 10.30 tot 12 uur in de sporthal. Het is ook mogelijk de kaart via mail aan te vragen, met daarna wel de onmiddellijke betaling van €6 per gezin (ongeacht het aantal kaarten). Aanvragen moeten wel ten laatste op 10 december gebeuren.

Dit jaar vervallen ook de kaarten van vele ouders en die van de kinderen die dit jaar 12 werden. Ook studerende kinderen geboren in 1986 kunnen nog recht hebben op een kaart. Voor kinderen geboren voor 1993 dient men een studie- of kinderbijslagattest meebrengen. De Gezinsbond vraagt zelf bij de gemeente de 'samenstelling van het gezin' aan.

 

20 oktober 2010

PWA Berlare zoekt 'groenwerkers'

Om te voldoen aan de grote vraag naar personen die het klein tuinonderhoud willen doen, zoekt de PWA-dienst werklozen die een gratis cursus 'groenwerker' willen volgen. Schepen van Tewerkstelling en PWA-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld): "In 2009 presteerden PWA-medewerkers zo 2071 uren, maar toch onvoldoende om aan de vraag te voldoen." De cursus, in samenwerking met Spoor Twee, leert aan hoe een grasmaaiers, kettingzaag, haagschaar,… te gebruiken, elementaire snoeitechnieken, de basisprincipes voor het algemeen onderhoud van siertuinen. De basisopleiding duurt één dag. De deelnemers krijgen een getuigschrift en een verplaatsingsvergoeding. Spoor Twee voorziet in alle materialen en gereedschap. “En ook voor de PWA is de cursus gratis: de RVA geeft er subsidies voor”, aldus Cooreman. Geïnteresseerde werklozen nemen contact op met PWA Berlare (Baron  Tibbautstraat 29 A – Sociaal  Huis , 09337 50 40).

 

20 oktober 2010

Info over nieuwe weg Berlare (Donklaan)-Uitbergen

Het Nieuwsblad volgde de infovergadering voor de inwoners langs de weg Berlare-Uitbergen. Die wordt volgend jaar vernieuwd. Volgens het verslag legde onder meer schepen René Kets (Open Vld) uit dat de weg een nieuwe asfaltlaag krijgt, dat er een volwaardig fietspad komt tussen Uitbergen en de Donklaan, en dat er verlichting komt op het gedeelte juist voor Sluis. Het pleintje op de splitsing met de Donklaan verdwijnt gedeeltelijk. Sara Kinds voegde toe dat eerst het wegdek tussen Nieuwdonkstraat tot de bocht richting Sluis en vandaar langs de Scheve Villa wordt vernieuwd. Dat zou in 27 werkdagen volgende zomer gebeuren. Daarna komt de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad op dat zelfde traject. De vrees van de bewoners dat de nieuwe weg voor hogere verkeerssnelheden zal leiden werd tegengesproken met het argument dat de weg niet breder wordt gemaakt.

 

17 oktober 2010

Bouw windmolens start in voorjaar

De gemeente maakt bekend dat de bouw van vier van de vijf windmolens in Overmere volgend voorjaar start. Navraag leerde dat de voorbereidende werken zelfs al dit najaar zouden beginnen. Meer.

 

16-17 oktober 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 15 oktober. (Meer.)
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - United99 Wetteren: 3-2 (van donderdag)

Heel mooie COLLECTIEVE prestatie tegen de derde in het klassement. Hopelijk volgende vrijdag weer een stunt.... 6 op 9 tegen de top drie?

 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Belskses - Blauwe Vlam:                         2-2
Prachtprestatie tegen titelkandidaat.

bullet

4de nationale B: Lyra - SK Berlare:                                           1-0
Zeker geen slechte uitslag tegen de leider, maar levert geen punten op.

bullet

4de prov. D:  SKV Overmere - Bavegem:                                 2-0
SKVO blijft zo vijfde, negen punten minder dan leider Wieze, maar met een wedstrijd minder gespeeld.
 

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: JTV Brigand - Zoersel:                           3-2
Twee op drie mag als nieuwkomer in een hogere reeks niet slecht worden genoemd.

bullet

1ste prov. heren:    VC Aalter - JTV Brigand B:                       1-3

bullet

3de prov. heren:    JTV Brigand C - Eevoc:                              3-0

bullet

2de prov.b dames: Griffoenen Steenhuize - JTV Brigand:     1-3
 

bullet

Handbal
bullet

1ste prov. Groot-Berlare - Eeklo:                                        
 

 

13 oktober 2010

Opvoering 'Luna-requiem' krijgt steun van scholen

Op 11 november wordt in de Sint-Martinuskerk de 'Requiem pro Luna' gebracht. Deze hulde aan het vermoorde meisje Luna werd gecomponeerd op vraag van Davidsfonds Zele door Berlarenaar Stijn Roels. De Sinte-Ceciliaharmonie van Zele brengt het samen met zes koren, recitanten en een solo sopraan. Het werd eerder al opgevoerd in Zele, Gent en Sint-Niklaas. Bedoeling is de aandacht vestigen op alle kinderen in de wereld die worden mishandeld of vermoord. Het Davidsfonds kreeg voor dit groots project (elke opvoering kost zo'n 20.000 euro) van bij het begin gesteund door een beschermcomité (waarin ook enkele inwoners uit deze gemeente) en door Stroming. Maar om nog iets aan SOS Kinderdorpen te kunnen schenken zal wellicht een volle kerk en ook nog wat extra sponsoring nodig zijn.

 

Bij de opvoering in Berlare wordt een randactiviteit opgezet waar alle scholen aan meewerken. Alle leerlingen krijgen - in een voor elke graad aangepaste wijze - informatie over de kinderproblemen en over het trieste verhaal van Luna. De week voor de opvoering is er een ballonwedstrijd waarbij alle kinderen een witte ballon oplaten. Wie het verste komt wint een prijs. En er is ook een tekenwedstrijd voor kleuters en leerlingen van de eerste graad, en een opstelwedstrijd voor de tweede en derde graad. Ook hier zijn boeken (geschonken door het Davidsfonds) en toegangstickets voor familievoorstellingen in Stroming te winnen.  En Stroming bereidt ook een brochure voor.  Met aangepaste teksten, doeactiviteiten, spelletjes wil men kinderen van de tweede en derde graad uitleggen wat een harmonieorkest is, hoe een concert verloopt en welke instrumenten er worden gebruikt.

 

Nog dit, kaarten kosten €20 (19€ voor 55+, €17 voor wie een CC-abonnement heeft of -26 is, en gratis voor -12-jarigen vergezeld van twee volwassenen) of 1 zuipkaartstempel. Bestellen kan in Stroming.

 

13 oktober 2010

Bekroonde restauraties

Heemkunde Oost-Vlaanderen bekroonde gisterenavond 51 restauratieprojecten, waarvan ook enkele uit de Donkgemeenten. De eigenaars, buurtcomités, kerkfabrieken, gemeentebesturen, ... die de voorbije 2 jaar een inspanning hebben geleverd inzake de restauratie van een onroerend goed en waarvan het dossier werd ingediend en aangenomen bij Heemkunde Oost-Vlaanderen vzw kregen een oorkonde.

De laureaten uit deze gemeente:

bullet woning De Backer- De Coster, Overheet 27,
bulletrentmeesterwoning Baert-Van Steen, Dorp 2,
bulletwoningen Hulp in woningnood, Dendermondsesteenweg 42-80,
bullet Sint-Jozefkapel Marcel Pieters, Schoolstraat 14

 

10 oktober 2010

Zonnige Boerenkrijgherdenking

Goed weer en ook heel wat volk bij de herdenking van de boerenkrijg, vanmorgen. Na de mis, waarin de vroegere pastoor Paul Van De Winkel een gelegenheidspreek hield, was er een optreden van vlaggenzwaaiers Vredon Aalst (onlangs nog door China uitgenodigd voor een optreden tijdens de wereldtentoonstelling in Shangai), de bloemenhulde aan het monument en, voor het eerst, de receptie in De Kring. De verhuizing van het voormalige gemeentehuis naar De Kring was nodig door de grote delegatie uit Hasselt. Voor het eerst was die met een hele bus mensen gekomen. Omdat de delegatie van hier tijdens het bezoek aan de plechtigheid in december telkens op een broodmaaltijd wordt vergast, wou men hier niet onderdoen. De gemeente, die anders altijd de kleinere delegatie op een maaltijd uitnodigt, stelde het budget ter beschikking om de grotere groep eten te geven. Tijdens de toespraken van André De Meyer (Comité Overmere), Frank Cleeren (Boerenkrijgcomité Hasselt), provinciaal afgevaardigde Jozef Dauwe en schepen Anne-Marie De Lausnay werd benadrukt dat de Boerenkrijg geen Vlaamse strijd was, maar een van mensen die opkwamen tegen een gezag dat hen verdrukte. Tegelijk werden de mensen geëerd die er zoveel voor hebben gedaan opdat deze strijd niet zou worden vergeten. Dat dit bijna een verloren strijd was, vertelde Hasselaar Valère Meuwis voooraf aan deze site. "Toen ik in 1963 bij het comité aansloot, waren we met een 12-tal. Maar dan keerde het. Een generatie verder waren we al met een veertigtal en nu met zo'n 400." Dat comité zorgt in december, wanneer het einde van de strijd in Hasselt wordt herdacht, telkens voor een heuse stoet en een maaltijd in de nabijheid van het slagveld van toen. De Hasselaren bedankten vandaag ook pastoor Van De Winkel voor zijn inzet. Hij kreeg jenever en een fruitmand. De nieuwe pastoor Van Steen - "die zo goed kan spreken" - kreeg een uitnodiging om dat op 4 december ook in Hasselt te komen doen.

 

10 oktober 2010

Ongeval met dodelijk slachtoffer uit Berlare

Het parket meldt dat vanmorgen omstreeks half vier een vrouw (27) uit Berlare in Wetteren om het leven kwam bij een auto-ongeluk. De wagen waarin ze zat botste aan de Oordegemsesteenweg in Massemen tegen een betonnen paal. De andere twee inzittenden, een broer en zus uit Dendermonde, raakten gewond. Het is niet duidelijk wie op het moment van het ongeval reed.

 

10 oktober 2010

Sport

bullet

Triatlon

bullet

Iron Man in Hawai; Veerle D'haese werd bij haar eerste deelname 54ste bij de vrouwen, in 10u15min16sec. Daarmee was ze 605de in de algemene stand (mannen en vrouwen) en 14de in haar leeftijdsgroep. Zij kwam bij haar leeftijdsgenoten als 48ste uit het water, was al 23ste na het fietsten en verbeterde - als voormalig marathonkampioene - haar uitslag nog bij het lopen. In de algemene stand kwam ze van de1197de plaats na het zwemmen naar de 939de na het fietsen.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 8 oktober. (Meer.)

 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: VKV Chaplin - Blauwe Vlam:                 0-0        
Een festival van gemiste kansen, meldt de correspondent.

bullet

4de nationale B: SK Berlare - Willebroek:                               4-2
Herstelt SK de thuisreputatie met deze overwinning tegen de laatste  ?

bullet

4de prov. D:  Nieuwerkerken - SKV Overmere:                       1-1
SKVO kon de voorsprong uit de eerste helft niet vasthouden.                                                       

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren: Eisden - JTV Brigand:                            3-1

bullet

1ste prov. heren:    JTV Brigand B - Navok Nazareth:             2-3

bullet

3de prov. heren:    Leeuwerik Lede B - JTV Brigand C:         0-3

bullet

2de prov.b dames:  JTV Brigand - VC Kruishoutem:              3-0
 

bullet

Handbal
bullet

1ste prov. Groot-Berlare - Evergem:                                         8-19
Bij de rust stond het 3-8 tegen de reeksleider. 

 

9 oktober 2010

Aster wordt 10 op 10-10-10

Op zondag 10-10 wordt Aster Pieters uit de Molenstraat in Overmere 10 jaar oud. En dat werd al vandaag gevierd. “Want zondag is chirodag”, zegt Aster. “Als Overmerenaar hadden we tien jaar terug wat gehoopt op 12 oktober, de dag waarop hier in 1798 de Boerenkrijg begon. Maar nu blijkt ook 10-10 een speciale dag”, zegt vader Eric. Aster neemt het allemaal rustig op. Er waren, om in de sfeer te blijven, juist 10 kinderen voor het verjaardagsfeestje uitgenodigd. “De klasgenoten en een neef", legt hij uit. Door het goede weer konden de volksspelen buiten worden gespeeld. En er waren taart en frietjes. “Het feest op zondag houden kon niet want het is open chirodag bij de start van het nieuwe werkjaar. Ik mag van mijn vader, die er volwassen begeleider is, al mijn vrienden meebrengen.” En daarna gaat het gezin Pieters pizza eten, Aster zijn lievelingsgerecht.

 

7 oktober 2010

Veroniek De Leenheer (Zele) illustreerde geschiedenisboek voor jeugd

Deze site besteedt graag aandacht aan boeken waaraan mensen van hier hebben meegewerkt. Dat 'van hier' mag ruimer zijn dan de Donkgemeenten. In deze reeks past een toch wel merkwaardig voorleesboek met verhalen uit de geschiedenis van België. Veroniek De Leenheer, cultuurambtenaar van Zele, zorgde voor de illustraties. Meer.

 

7 oktober 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Atletico Schoonaarde: 1-5
Tegen de leider in de stand, en tevens ex-ploeg van La Doce spelers Fred De Keukeleire, werd jammer genoeg iets te zwaar verloren.

 

5 oktober 2010

Kook je fit-actie

Tijdens de jaarmarkt in Berlare had het OCMW een infostand over hoe men met weinig middelen toch een gezonde maaltijd kan bereiden. Voorbijgangers konden er proeven en ook deelnemen aan een quiz. Volgens voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) deden daar 154 mensen aan mee. 20 ervan beantwoordden alle tien vragen juist. Onder hen werd de winnaar van de grote fruitmand geloot. Dat bleek de familie De Backer-Van Malderen uit de Nieuwstraat. Ze kregen de mand thuisbezorgd.  

 

3 oktober 2010

Rechtbankjury ?

De discussies over het nut van een volksjury zijn weer volop aan de gang. In 2006 interviewde deze site al eens iemand uit deze gemeente over zijn ervaringen als jurylid. Meer.

En wat is de mening van de Donkgemeenten over dit onderwerp ?

 

3 oktober 2010

Veel eters voor pater De Visscher

Het 'Pater De Visscher-comité' laat weten dat er op jaarmarkt maar liefst 326 maaltijden werden opgediend, een pak meer dan vorig jaar. Dank zij een ander systeem konden de wachtrijen sterk worden verminderd.

Namens Pater de Visscher wil het comité alle aanwezigen en alle vrijwilligers bedanken.

 

3 oktober 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 25 september. (Meer.)

 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Melckenbeek - Blauwe Vlam:                 5-3        
Hiermee is BV uitgeschakeld in de bekercompetitie.

bullet

4de nationale B: Meldert - SK Berlare:                                     1-1
Een punt bij, maar SK blijft toch gevaarlijk in de rechtse kolom.

bullet

4de prov. D:  SKV Overmere speelde niet.                                

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:    JTV Brigand speelde niet.                      
      

bullet

1ste prov. heren:    Kangoeroes Aalst A - JTV Brigand B:     3-1

bullet

3de prov. heren:    BMV Beveren/Melsele - JTV Brigand C:  0-3

bullet

2de prov.b dames: Kangoeroes Aalst - JTV Brigand:            3-0

 

2 oktober 2010

Schuld wegens sluikstorten bevestigd

Verschillende media melden dat het Hof van Beroep van Gent gisteren bevestigde dat ere-burgemeester Van Sande, de voormalige schepenen Moerman, Audenaert en Spruyt (allen CD&V), een gemeentelijk ambtenaar en een aannemer inderdaad schuldig zijn aan sluikstorten aan de Leopolddreef. Hun eerder toegewezen straf wordt kwijtgescholden omdat de feiten zich al zo lang geleden voordeden, maar ze zouden wel moeten betalen voor het saneren van het terrein.

 

De feiten dateren al van 2001. De gemeente liet toen de vroegere volkstuintjes tussen Leopolddreef en Galgenbergstraat ophogen om daar een groter containerpark en een parkeerplaats voor vrachtwagens te vestigen. Milieuvereniging Raldes klaagde aan dat de ophoging met naar schatting 3.000 containers met niet-vergunde en schadelijke stoffen (gips, lood) was gebeurd. Het Openbaar Ministerie volgde de aanklacht. Men steunde zich hierbij op de vaststellingen van politie en milieu-inspectie en op de herhaalde opmerkingen door OVAM. In september 2006 werden de beschuldigden veroordeeld. De mandatarissen en een van de aannemers kregen een geldboete van € 5500, waarvan de helft voorwaardelijk. De ambtenaar kreeg opschorting van straf. Ook toen werd gesteld dat de veroordeelden op eigen kost het terrein moeten saneren en in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Vier jaar later is nu de uitspraak gevallen over het beroep dat de veroordeelden hadden ingediend. Zij hebben twee weken om eventueel in cassatie te gaan.

Volgens de kranten herhaalt Willy Van Sande dat hij eventueel ambtelijk verantwoordelijk is, maar niet verantwoordelijk voor de fouten van het gemeentepersoneel. Hij blijft zich ook afvragen waarom maar vier van de leden van de gemeenteraad, die de plannen en de werken had goedgekeurd, in beschuldiging werden gesteld.

De gemeente, met nu een andere meerderheid, wil de plannen voor een nieuw containerpark en de parking uitvoeren. Men liet intussen Ovam al nagaan hoe vervuild de grond is. "Niet erg vervuild, maar sanering is wel nodig", bleek het resultaat. Dat zal dus eerst moeten gebeuren. Het is nu af te wachten wie voor de kosten zal moeten instaan. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) wil zich niet uitspreken voor zij het arrest heeft gelezen. De advocaat van de gemeente zal dat maandag opvragen.

 

september 2010

 

30 september 2010

Berlare is stedenbouwkundig ‘ontvoogd’

Vanaf morgen mag de gemeente zelf bijna alle stedenbouwkundige vergunningen verlenen. Bestendig afgevaardigde Hilde Bruggeman kwam hiervoor vanavond de gemeente feliciteren en mee uitleg geven aan de beoefenaars van beroepen die hiervan op de hoogte moeten zijn.

Door deze ‘ontvoogding’ krijgen de meeste bouwwerken sneller een vergunning. De gewestelijke diensten moeten enkel achteraf nagaan of de gemeente alle voorschriften heeft gevolgd. Wanneer de gemeente te lang heeft getreuzeld of wanneer men  tegen een gemeentelijke beslissing beroep wil aantekenen, moet het dossier nog langs de provincie passeren. “Maar we zullen er alles aan doen om procedures tijdig af te werken”, beloofde burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld).

Berlare is de 24ste Oost-Vlaamse gemeente die hiervoor de toelating krijgt. Eerst diende men aan vijf voorwaarden te voldoen.  Met Kristof Van Peteghem stelde de gemeente een stedenbouwkundig ambtenaar met de nodige diploma’s aan. Intussen heeft het al een tweede ambtenaar die in aanmerking komt. De stedenbouwkundig ambtenaar stond in voor het opmaken van een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, en van drie registers: alle eerder al verleende vergunningen, alle plannen en alle onbebouwde percelen. De bestendig afgevaardigde loofde de gemeente voor het gepresteerde werk, maar ook voor het opnemen van de bijkomende verantwoordelijkheid.  “Bouwvergunningen aan gemeenten over laten past in het toepassen van het subsidiariteitsbeginsel: beslissingen laten nemen door het niveau dat daar het beste voor is geschikt. Gemeenten kennen het beste de plaatselijke situatie.”

Architecten, notarissen, landmeters, leden van de gemeentelijke raad voor ruimtelijke ordening kregen uitleg over de nieuwe situatie, vooral voor mogelijke advies- en beroepsmogelijkheden. De ervaring bij andere ‘ontvoogde’ gemeenten hielp om te verduidelijken. Bruggeman benadrukte het belang van het voorafgaand overleg: “Nog te veel was een beroep tegen een beslissing niet nodig geweest, indien de betrokken partijen vooraf met elkaar hadden gepraat.” Zij beloofde de gemeente nog verder te zullen helpen. De voorstelling kan bij de gemeentelijke dienst worden opgevraagd.

Zie ook www.oost-vlaanderen.be/ruimtelijkevergunningen of www.ruimtelijkeordening.be voor meer uitleg over de wetgeving en de uitvoering.

 

30 september 2010

Fluohesjes voor kleuters

Vanmorgen deelden de burgemeesters van Berlare en Zele, Katja Gabriëls en Patrick Poppe, en de politie van zone Berlare-Zele fluohesjes uit aan de 16 kleuters van basisschool De Vlinderboom aan Kamershoek, op de grens van beide gemeenten. Ze zijn speciaal voor deze leeftijdsgroep ontworpen, met drie kindjes op. Voorlopig heten ze 'tripollekes', naar 'drie' en 'politie'. Later mogen de kleuters in een wedstrijd met leuke prijzen zelf een naam geven. Deze politiezone was de eerste die enkele jaren geleden geld uit het Verkeersveiligheidsfonds gebruikte om hesjes aan leerlingen uit het lager onderwijs te schenken, als initiatief om deze kinderen veiliger op straat te sturen. Nu werd die actie op vraag van de Berlaarse burgemeester en ouders uitgebreid naar de kleuterscholen. Ook de andere kleuters uit Berlaarse en Zeelse scholen mogen ze binnenkort verwachten.

 

30 september 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: WD De Winter Laarne - La Doce Overmere: 4-3 (wedstrijd van gisteren)
Een penalty en een owngoal maakten het verschil
 

29 september 2010

Sport

bullet

Wielrennen

bullet

Bert Goris wint Fred De Bruyneprijs

De 60ste wielerwedstrijd voor onder meer beroepsrenners werd gewonnen door Bert Goris. Al tijdens de tweede ronde (van 14) ontsnapten er 7 renners. Dat werden er spoedig elf. Het grote peloton - er waren 133 renners aan de start, waaronder nationaal kampioen Stijn Devolder - kwam steeds dichter, uiteindelijk spurtten er drie voor de zege, met een kleine voorsprong op het peloton. Goris haalde het voor Pieter Jacobs en Christian Patron.

 

29 september 2010

Pa-Gijstochten: "Minder dan vorig jaar, maar toch nog succes"

"Ondanks het minder goede weer namen vorige zondag 1462 wandelaars deel aan onze Pa & Gijs Tochten", laat voorzitter Norbert Sichien weten. Dat is minder dan de meer dan 2500 van vorig jaar, maar toch nog altijd heel wat meer dan bij de wandelingen in Stekene, Eeklo en Geraardsbergen, die ook zondag plaatsvonden. "De omgeving van het Donkmeer blijft een geliefde bestemming voor de wandelaars", is de voorzitter dan ook overtuigd.

De deelnemers hadden keuze uit 6 goed bewegwijzerde wandelingen over 4 tot 30 km. Er waren rustposten in de Vrije Basisschool St. Jozef te Overmere en in CC De Venne in Uitbergen. Een 700-tal wandelaars werden beloond met een pakket van 4 Witkap Paterbieren voor hun deelname aan elk van de drie wandelingen die wandelclub De Boerenkrijgstappers in 2010 opzette. Voor de organisatie van de wandeltocht kon de club rekenen op 76 medewerkers. Zo'n 100 leden van de Boerenkrijgstappers namen deel aan de wandeling.

 

29 september 2010

Oorlogsmonument bijna beschermd

Minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft 37 monumenten in Oost-Vlaanderen die verwijzen naar slachtoffers van de twee wereldoorlogen op een lijst gezet om in aanmerking te komen voor bescherming. Die procedure, met openbaar onderzoek, loopt maximum een jaar. Bij de 37 staat ook het monument aan de kerk van Berlare, gemaakt door beeldhouwer Jules Vits en met de vermelding van de gesneuvelden, de opgeëisten en de burgerlijke slachtoffers van de gemeente Berlare en voor de Belgische soldaten gesneuveld tijdens de Slag van Berlare (4-8 oktober 1914). De 37 voorlopig beschermde gedenktekens zijn geselecteerd op basis van hun bijzondere artistieke waarde en hun historisch en sociaal-cultureel belang. “Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen,” verduidelijkt de minister in het persbericht “maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werd getroffen."

Van beeldhouwer Vits staan ook nog oorlogsmonumenten in Geraardsbergen, Waarschoot en Zottegem op de lijst. Van Zelenaar Aloïs De Beule (die ook het Pa-Gijsmonument in Overmere en de bedevaartsommegang aan het Donkmeer maakte) staan er maar liefst acht op.

 

28 september 2010

Twee lichtgewonden bij ongeval met kermisattractie

Kort voor 21.30 uur werd de kermis van Berlare opgeschrikt door een ongeval met de Octopus, een attractie waarbij op verschillende armen karretjes ronddraaien. Een van de armen was tijdens een rit gedeeltelijk afgebroken en vloog rakelings over de karretjes van een andere arm. Op dat moment zaten enkele tientallen mensen op het ‘Big happy monster’, zoals de attractie heet. De balans valt al bij al mee: twee lichtgewonden waarvan er een voor observatie naar het ziekenhuis werd gebracht. Michel Van der Haegen (Open Vld-raadslid, en dokter) zat ook in een van de karretjes. “Een verschrikkelijk beeld als je ziet hoe de arm bijna de andere karretjes raakte”, bevestigt hij. De omstanders hielpen om de mensen uit de karretjes te halen. Schepen Tom Temmerman, eveneens dokter, raakte daarbij licht gewond aan de rug toen hij door een grondplaat trapte.

De eigenaars zeggen dat zij in 25 jaar nog geen enkel ongeluk hebben gehad. Omstanders beweren een half uur voor het ongeval al een brandlucht te hebben waargenomen. Het was ook opvallend dat de gevulde karretjes zich bijna alle aan dezelfde kant van de attractie bevonden. Hoewel de attractie helemaal aan de uitkant van de kermis staat, stond het er al snel vol belangstellenden. “Om te zien of mijn kinderen er niet op zaten”, was een veel gehoorde opmerking.

 

27 september 2010

Kook je fit

Het OCMW doet ook mee aan het Europese 'Jaar voor de bestrijding van de armoede'. In september-oktober is er in dit verband een federale publiekscampagne 'Samen tegen armoede, ik ook". De OCMW-bijdrage is de 'kook je fit'-actie tijdens de jaarmarkt in Berlare. Op een stand ter hoogte van Dorp 11 wordt getoond hoe je ook met weinig middelen en met de nodige creativiteit gezond en lekker kan koken. Voorzitter Gunther Cooreman: "De bezoekers  krijgen informatie  over leuke  recepten, over budgetvriendelijk, gezond en lekker koken. Je kan ter plaatse gratis proeven en een gezond drankje nuttigen. Daarenboven   wordt er een quizje  georganiseerd met aangepaste prijzen.”  Hij benadrukt dat men een ruim publiek wil bereiken want "armoede kan iedereen overkomen en tegelijk geeft dit het OCMW de kans om de vele aspecten van het OCMW te tonen". 

 

26 september 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 25 september. (Meer.)

 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Bloopers:                     5-2
Ondanks de uitslag werd het geen gemakkelijke wedstrijd.

bullet

4de nationale B:  SK Berlare - Everbeur:                              1-2
Kermiszondag bracht blijkbaar geen geluk...

bullet

4de prov. D: Westrem - SKV Overmere:                                1-4
zes op zes voor SKVO

bullet

Volley
bullet

1ste nationale heren:   Mortsel - JTV Brigand:                       2-3
 Uitstekende start van het kampioenschap in een hogere reeks.     

bullet

1ste prov. heren:     JTV Brigand - VC Kalken A:                  3-1
De ploeg kreeg voor de start van het kampioenschap van de meeste trainers een favorietenrol.

bullet

3de prov. heren:    JTV Brigand - Ename:                             3-0

 

26 september 2010

Blogs uit de gemeente

Deze site wil de aanzet geven tot debat, uitwisselen van meningen. Maar ook anderen in deze gemeente hebben al blogs waarin zij over allerlei onderwerpen hun mening met anderen willen toetsen. Wij zetten graag hun adres bij, maar enkel als ze tenminste aan ons hun werkelijke identiteit laten weten. Meer.

 

23 september 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Baert Berlare: 4-6
Pittige derby ! Met een koelbloediger La Doce voor het doel, hadden de drie punten in Overmere gebleven.

 

22 september 2010

Gemeenteraad: Berlare stapt mee in prezone Oost van brandweer, maar met kritiek

Berlare heeft het contract mee getekend voor de oprichting van een Operationele Prezone, samen met de zes andere gemeenten die in brandweerzone Oost zitten. De ondertekening werd bekrachtigd tijdens de gemeenteraad. Daar keurde men ook de invoering goed van een sluikstortbelasting, het later openblijven van kerkhoven tijdens de zomer, de vervanging van de herasafsluiting aan de Festivalhal door een 'spiegelwand', en nog een en ander.
Meer (aanvulling op 26/9).

 

19 september 2010

Gemeenteraadszitting

De gemeenteraadsleden krijgen tijdens de zitting van woensdag 22 september (20.30 uur) onder meer de brandweerhervorming op het bord. Het contract voor de oprichting van Zone Oost is vorige week getekend. De gemeenten moeten zich nu akkoord verklaren. Ook het aankoopbeleidsplan voor 2010-2015 ligt al op tafel. Verder is er onder meer de bepaling van de huurprijs voor de politieantenne aan het Donkmeer, de invoering van parkeerverbod voor vrachtwagens langs de N445 en, in geheime zitting, de beoordeling van het stagejaar van de cultuurbeleidscoördinator.

 

18-19 september 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 17 september. (Meer.)

 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Galop - Blauwe Vlam:                 3-1
De kampioen maakt het verschil in het begin van de wedstrijd, daarna is BV zeker niet minder.

bullet

4de nationale B: Wijgmaal - SK Berlare:                     0-1        
Het foutje van vorige week is schitterend rechtgezet met een overwinning bij de - tot vandaag - leider.

bullet

4de prov. D: HO Kalken - SKV Overmere:                   1-4
Ruime uit-overwinning zet SKVO op vijfde plaats.

 

18 september 2010

Hulp in Woningnood opent vier huurwoningen

Gisteren werden aan de Bosstraat-Alfons De Grauwelaan vier appartementen van sociale bouwmaatschappij Hulp in Woningnood (HiW) plechtig ingehuldigd. De woningen zijn verhuurd sinds begin juli, en sinds kort allen bewoond.

"Dit was een project dat we relatief snel konden realiseren", zei voorzitster Carine Meyers. De woningen werden immers volledig klaar overgekocht, wat ook de administratieve procedure korter maakte. Met deze vier komt de bouwmaatschappij dichter bij het doel dat hen door hogere overheden is opgelegd: tussen 2008 en 2020 moeten er 99 nieuwe sociale woongelegenheden bijkomen voor de Berlaarse deelgemeenten en Schoonaarde samen. Samen met de appartementen in de L-blok aan de Gaver en aan het Donkmeer en in Uitbergen zijn hiervan al 33 gerealiseerd. Tegen 2012 hoopt men de 29 appartementen naast het rusthuis in Overmere af te hebben. "Verder zit een project van twee huizen aan de Dendermondse Steenweg in de projecteindfasen en er zijn al plannen voor nog twee projecten", schetste de voorzitter de directe toekomstplannen.  Om aan 99 te geraken wordt het echter moeilijk. "Zoveel ruimte is er niet meer beschikbaar", ondervond HiW-directrice Karolien Sercu al. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) had trouwens kritiek op het hoge aantal dat is opgelegd zonder rekening te houden met plaatselijke situaties.

De bewoners van de vier appartementen zijn alvast tevreden. Het zijn ruime woningen met veel licht en met drie slaapkamers, verdeeld over twee verdiepingen. Dat houdt wel in dat wie van beneden naar boven moet, 45 trappen moet nemen. De woningen zijn dan ook vooral bedoeld voor nog jongere gezinnen met kinderen.

De sociale bouwmaatschappij kon tot voor kort rekenen op subsidies om projecten te realiseren. Die konden oplopen tot 60% van de kostprijs. Onlangs veranderde de hogere overheid dat om in een systeem van renteloze leningen. Men verwacht dat dit voor HiW toch wel duurder zal uitkomen. Voor de huurwaarde bepaalt een notaris de basisprijs. Die kan dan eventueel verminderen afhankelijk van de situatie en mogelijkheden van de huurder. Er bestaat een (lange) wachtlijst, met vooral ouderen en eenoudergezinnen. "Die volledig wegwerken zal wellicht niet kunnen, maar met de huizen die we de jongste jaren verwierven konden we toch al wat doen", aldus de directeur. Het voorbije jaar waren er enkele huurders die zich toch terug iets in de private huur- of koopmarkt konden aanschaffen. "Waarmee we ook een deel van onze opdracht hadden vervuld: mensen tijdelijk een oplossing bieden tot wanneer ze een moeilijke periode achter zich hebben."

HiW heeft in haar patrimonium nu 375 woongelegenheden:170 woningen in Berlare, aan de Donk 5, in Overmere 95, in Uitbergen 64 en in Schoonaarde 41. Tegen 2020 zouden dat er 436 moeten zijn

 

18 september 2010

Nieuw cultureel seizoen start dit weekeinde

Dit weekeinde start seizoen 2010-2011, met vandaag 'Het Woord' (opgezet met Bosquimano) en morgen de familieproductie 'Babar, het olifantje'. Dit werkjaar is het eerste dat is uitgewerkt door cultuurbeleidscoördinator Stijn De Coster, die vorig jaar in de plaats kwam van Bob Pieters. Meer.

 

18 september 2010

Veel steunprojecten

Er lopen de komende maanden verschillende acties om ontwikkelingsprojecten te steunen. Met Berlare kermis loopt in het gemeentehuis een tentoonstelling over het waterproject in het Ecuadoriaanse dorpje Chumunde, dat gemeentesteun krijgt. Op jaarmarkt-dinsdag organiseert het Pater De Visschercomité een gelegenheidsrestaurant in de parochiezaal om de projecten van de pater in Congo te steunen. SK Berlare houdt een inzameling van sportuitrusting om mee te geven met Greta Van Boven en burgemeester Katja Gabriëls bij hun reis naar Ethiopië. In Uitbergen verzamelt Maria Beauprez kleren om in oktober naar een weeshuis in Roemenië te brengen. En dan is er ook nog 11.11.11 waarvoor men nog mensen zoekt voor de inzameling.

Overzicht ontwikkelingsprojecten vanuit Berlare

 

En nog tot wellicht woensdag bakken de medewerkers van het Fonds voor kinderen van bij ons achter het Parochiehuis pannenkoeken om met de opbrengst gezinnen met gehandicapte of zwaar zieke kinderen te helpen.

 

16 september 2010

Pastoor Van Steen zondag ook pastoor van Overmere

Een week na de afscheidsmis voor pastoor Van De Winkel stelt diaken Alfons Willems de pastoor van Berlare aan als zijn opvolger. "Het wordt moeilijk, maar ik zal mijn beschikbare tijd evenredig verdelen over de gemeenschappen in Berlare, aan het Donkmeer en in Overmere", belooft hij alvast. Meer.

 

16 september 2010

Opleidingen bij Vrijwilligerscentrale Oost-Vlaanderen

Voortaan kunnen vrijwilligers voor opleiding terecht bij de Vrijwilligersacademie Oost-Vlaanderen. Die werd opgericht door de provincie en de Oost-Vlaamse Vormingpluscentra. Men wil hiermee tegemoetkomen aan de leerbehoeften en -wensen van de vele vrijwilligers in de provincie. Die behoeften worden ook groter door de druk om professioneler te worden, door recente wetgevingen op onder meer vzw's, vergoeding en verzekering van vrijwilligers, de erkenning en bescherming van vrijwilligers door de overheid, maar ook door de grotere administratieve verplichtingen en de grotere eisen van de 'klanten', de leden van de verenigingen.  De Vrijwilligersacademie organiseert voortaan regelmatig korte, degelijke en op de praktijk gerichte cursussen en informatiemomenten, verzorgd door medewerkers van Vormingplus of externe deskundigen. Ze vinden plaats in Gent, in het Waasland, de Vlaamse Ardennen, de Denderstreek en het Meetjesland. Dankzij de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen kost een opleiding slechts 5 EUR per sessie. Het najaarsprogramma 2010 is te vinden op www.vrijwilligersacademie.org.

 

16 september 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Royal All Stars Appels - La Doce Overmere: 7-3 (match maandag 13/09)
De lichtblauwen wogen net iets te licht tegen deze nieuwe sterke ploeg.

 

14 september 2010

Robert Audenaert (CD&V) stopt als OCMW-raadslid

In Het Nieuwsblad stond dat voormalig schepen Robert Audenaert nu ook stopt als OCMW-raadslid. De ontslagbrief zou naar de gemeente zijn gestuurd. Vermits de gemeenteraad de OCMW-raadsleden kiest, is het ook deze raad die het ontslag moet aanvaarden. Wanneer dat is gebeurd, zal Audenaert worden opgevolgd door partijgenote Marleen Abeel. Ter herinnering, bij CD&V was naar verluidt afgesproken dat Abeel vorig jaar al in de plaats zou komen van Martha Tackaert. Deze laatste ontkende het akkoord en werd daarom uit de fractie gezet.

 

13 september 2010

Sportdienst wil zestigers laten sporten

De gemeentelijke sportdienst werkt opnieuw mee aan het Gezond Actief Leven Model (Galm), een initiatief van het provinciebestuur. Daarmee wil men senioren die niet (meer) sporten, maar het (weer) willen worden op weg zetten met een wekelijks sportuurtje. Alle 60- tot 68-jarigen kregen een brief om  zich hiervoor in te schrijven. Wie niet voor 20 september antwoordde, krijgt een medewerker van de sportdienst op bezoek. Deze zal helpen bij het invullen van een enquête.

 

11-12 september 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 10 september. (Meer.)

 

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Edobouw:       4-2
Na een moeizaam wedstrijdbegin neemt BV de match in handen en houdt verdiend de drie punten thuis.

bullet

4de nationale B:  SK Berlare - Opwijk:                     0-2         
Een deuk in de thuisreputatie. En Tomas Suls, die eerder voor SK keepte, hield zoals aangekondigd de netten proper...

bullet

4de prov. D:  SKV Overmere - St. Denderleeuw:    1-2
 SKVO scoorde eerst, maar kon de voorsprong niet behouden.

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Ekdadspor Zele: 10-1 (wedstrijd op 8 september)
Na een drink en fotoshoot bij gloednieuwe sponsor, Stal Bontinckhof, nam La Doce meer dan vlot de maat van deze nieuwe ploeg. Bjorn Claus mikte er 5 in het mandje!

 

12 september 2010

Belangrijke week voor brandweerzone

Bij de opening van het opendeurweekend van de brandweer van Zele, een onderdeel van de Dag van de Veiligheidsdiensten die er vandaag wordt gehouden, had commandant Jos Dauwe (ook voorzitter van de Technische Commissie van de hulpverleningszone “OOST”, het ook over de nakende brandweerhervorming. Deze week wordt heel belangrijk: "Op 15 september 2010, dan moet het Operationele Prezone (OPZ)-contract met Binnenlandse Zaken getekend zijn." De voorbije weken hebben de betrokken gemeentebesturen hiervoor al verschillende beslissingen moeten nemen, dinsdag wachten nog enkele concrete problemen.

Voor de opstart van de OPZ is men al enkele resultaatsverbintenissen overeengekomen. Zo worden enkele mensen aangeworven om de zone met rechtspersoonlijkheid voor te bereiden. De organieke reglementen van de zeven brandweerkorpsen uit zone Oost dienden eenvormig gemaakt om soepel te kunnen samenwerken. Dat zal vanaf 1 januari in enkele gemeenten financiële gevolgen hebben: aanwerving van vrijwilligers én van beroepskrachten, het gelijk verlonen van het personeel in de zeven brandweer- en ambulancediensten. Een hete aardappel waarvoor nog een beslissing wacht is de oprichting van één zonale ambulancedienst. Zone Oost wil een zonale poule maken waarbij vier ziekenwagens van uit drie standplaatsen kunnen uitrukken. Men verwacht dat dit een soepelere werking zal mogelijk maken en de kwaliteit zal verhogen.

De Zeelse commandant is ervan overtuigd dat de hervorming noodzakelijk is, ook om de vrijwilligers een betere professionele ondersteuning te geven. Door de zonevorming hoopt men ook de aanwervingsproblemen op te lossen, door op langere termijn een beter en aan deze tijd aangepast statuut te voorzien voor de “vrijwilligers”, en zo ook de instapdrempel te verlagen. De vrees voor het verlies van de band met de plaatselijke bevolking vindt hij onterecht: "Die kan perfect blijven bestaan binnen de zone". Hij vergeleek hierbij met wat in Duitsland bestaat. "Wij vieren dit jaar een nauwe band die we al 25 jaar hebben met Berzbuir, een kleine deelgemeente van het Duitse Düren. Daar bestaat die zonevorming al langer, en met succes. Hier blijven we maar al te graag op ons eiland zitten, en onze koninkrijkjes van hulpverleningsposten in stand houden." Hij dankte ook de collega's uit de andere korpsen (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke en Lokeren)voor de inspanningen van de voorbije maanden om de hervorming voor te bereiden.

 

11 september 2010

Opvangtehuis politieke vluchtelingen 'verhuist'

Sinds enkele dagen staat het huis te huur waar het OCMW tot voor kort gezinnen van politieke vluchtelingen opving. Het huis, dat in 2002 werd ingenomen (eerste artikel op deze website), vereiste blijkbaar te veel herstellingen om het nog aan te houden. OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld): "Intussen konden we wel een gezin plaatsen in een appartement dat we aan de Schoolstraat huren. We zoeken nog enkele woongelegenheden." Het OCMW krijgt een vergoeding voor het opnemen van mensen die wachten op hun erkenning als politiek vluchteling.

 

11 september 2010

Zele (politiezone Berlare-Zele) krijgt provinciale veiligheidsprijs

Deze namiddag overhandigde gouverneur André Denys de provinciale veiligheidsprijs aan de gemeente Zele. Hiermee bedankte hij Zele voor de al meer dan dertig jaar aangehouden inspanningen om leerlingen in scholen van Zele, en sinds de oprichting van de politiezone ook van Berlare, op te leiden en te begeleiden bij beter verkeersgedrag. Hij deed dit naar aanleiding van de opening van het nieuwe politiehoofdkwartier aan de Poststraat in Zele. Het gebouw is morgen vrij toegankelijk tijdens de 'dag van de veiligheidsdiensten', waarbij ook de brandweer en de RK-afdeling van Zele zich voorstellen.
De gouverneur wees ook op de nood aan meer gemeentelijke samenwerking op steeds meer domeinen. Meer.

 

10 september 2010

Fototentoonstelling toont woningpracht (met aanvulling op 11/9)

Vanavond opende in Stroming een fototentoonstelling met als onderwerp 'Woningen van voor 1940'. De foto's zijn gemaakt door leden van Fotocollectief Stroming. Dat zijn amateurfotografen uit de Donkgemeenten die, begeleid door Mark Van Gysegem, fotoprojecten uitwerken.

 

De tentoonstelling geeft aan welke waardevolle gebouwen men dikwijls zo maar voorbij rijdt. "Een tip van de ijsberg", vatte schepen Anne-Marie De Lausnay (Open Vld) samen hoe deze tentoonstelling zelfs nog maar een deel vormt van de zowat 200 huizen architecturaal en of historisch waardevolle gebouwen uit de gemeente.  Die staan op de lijst van bouwkundig erfgoed, de huizen die een beeld schetsen van de woonsituatie in vroegere tijden. Wie aan die huizen iets wil veranderen, moet speciale goedkeuring krijgen.

 

Ook al omdat er in de tentoonstelling foto's hangen van huizen uit de drie deelgemeenten, was er heel wat volk uit deze drie. En dat is op zich nog altijd de moeite waard. De tentoonstelling is tot 10 oktober alle dagen, behalve maandag, vanaf 18 vrij toegankelijk. Met de hulp van de drie heem- en oudheidkundige kringen werd een brochure samengesteld met informatie over de gefotografeerde huizen.

 

De deelnemende fotografen: Lydia Bracke, Nele Bosman, Eddy Copers, Marleen De Vos, Herman De Backer, Lieven De Geest, Katrien De Saedelaere, Els De Smet, Isabelle Gabriëls, Raf Pensaert, André De Thaey en Marc Van Gysegem.

 

8 september 2010

Pastoor Van De Winkel met pensioen

Zondag houdt pastoor Paul Van De Winkel (81) zijn laatste mis als parochiepriester van Overmere. Zijn taak wordt een week later officieel overgenomen door pastoor Mark Van Steen, die ook al priester is voor de Sint-Martinusparochie in Berlare en voor de Donkkapel. Meer.

 

8 september 2010

Nieuwe hoofdzetel politie is klaar

Zaterdag wordt aan de Poststraat in Zele de nieuwe centrale hoofdzetel van politiezone Berlare-Zele geopend.  Korpschef De Rocker is alvast blij met de vermindering van vier naar twee locaties, een in Zele en een aan het Donkmeer: "Dat zal de efficiëntie zeker verhogen." Meer.

 

6 september 2010

OCMW renoveert 'De Zilverberk'

Het OCMW renoveert de buitenkant van de serviceflats van ‘De Zilverberk’ aan de Gaver. Dat gebouw is 17 jaar geleden in gebruik genomen. Voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld): “Deze werken zijn nodig om ons patrimonium in goede staat te houden, wat toch onze plicht is.” Van de flats aan de westkant worden de houten ramen en terrasdeuren vervangen door aluminium, wat zo’n 60.000 euro zal kosten. En omdat op verschillende plaatsen waterinsijpeling is vastgesteld wordt overal de terrasbedekking vernieuwd . Hiervoor trok het OCMW 15.000 euro uit. Met de aannemers is afgesproken om de bewoners zo weinig mogelijk last te laten ondervinden.

 

6 september 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 4 september. (Meer.)

 

4-5 september 2010

Sport

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks: Moerstraat - Blauwe Vlam:    6-2
BV wist dat het een moeilijke wedstrijd zou worden: ook vorig jaar werd zwaar verloren. Bovendien kon het niet over alle spelers beschikken.
 

bullet

4de nationale B:  SK Berlare - Duffel:                     4-4
Spektakelmatch tegen Duffel die uiteindelijk toch een punt opbracht, waardoor SK de thuisreputatie kon in stand houden.

bullet

4de prov. D: Hofstade  - SKV Overmere:               2-1
Terug met de voeten op de grond.

bullet

 Volley

bullet

Beker van België (1/32ste finales): Zoersel - JTV Brigand:  3-1
De eerste deelname aan deze fase van de bekercompetitie krijgt geen vervolg.

 

augustus 2010

 

31 augustus 2010

Veilig naar school

Op de vooravond van het nieuwe schooljaar werd gepolst naar de gemeentelijke inspanningen om de kinderen veilig naar school te laten gaan.

Schepen René Kets (Open Vld) benadrukt de inspanningen voor alternatieve en veiliger schoolomgevingen. Aan de scholen aan de Donk en in Overmere kwam er een nieuwe nieuwe schoolingang (Donk en Overmere), in Uitbergen werden veiligheidspaaltjes geplaatst en komt er nog een fietssuggestiestrook. Aan Berlare Sint-Anna is er een parkeerstrook voor de schoolbus, en in Overmere en aan Berlare Ten Berge een kiss&ridezone. Voor Berlare Nieuwstraat komt er een bredere alternatieve toegangsweg via de sporthal.

Met de politie worden zoveel mogelijk fluohesjes bedeeld en wie ze draagt krijgt een aanmoedigingsgeschenkje. Het oversteken aan de school en op enkele gevaarlijke plaatsen wordt begeleidt door de politie of door gemachtigde opzichters. Ook de begeleiders van de buitenschoolse opvang kregen zo een opleiding. De politie geeft verkeerslessen in de scholen en leert veilig met de fiets te rijden. Een project om (groot)ouders in te schakelen om de kinderen naar school te begeleiden kreeg weinig respons. De nieuwe mobiliteitsambtenaar moet ‘veilige schoolroutekaarten’ opmaken.

Ook aan de plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang (BKO) wordt aan de veiligheid gewerkt, onder meer door puntverlichting waar wordt overgestoken. De kinderen gaan van de BKO met een bus of begeleid door gemachtigde opzichters naar school.

 

30 augustus 2010

Schepen Kets blij met palingpromotie

De aflevering van ‘Beste Hobbykok van Vlaanderen’, dat VTM met Peter Goossens en zijn team onlangs aan het Donkmeer kwam filmen, wordt op 7 september uitgezonden.  De dertien kandidaten moesten er een paling vangen, het vel afstropen en dan een paling in ’t groen bereiden. Dat gebeurde allemaal aan de oevers van het meer. Schepen René Kets (Open Vld) is tevreden met deze promotie voor de Donkse paling. Waarom VTM hiervoor naar Berlare kwam, werd hem niet gezegd. “Maar het is algemeen geweten dat ons Donkmeer gelijk staat met paling, palingkwaliteit, palingverkoop en vissen.” VTM kwam dit jaar ook al langs voor de opnames van een ‘Te land, ter zee en in het meer’-uitzending. Had dat er iets mee te maken ? “Dat was met een ander productiehuis. Toen, en ook nu, kregen we achteraf lof voor de vlotte samenwerking met de gemeente en voor de logistieke hulp. Misschien heeft dat bijgedragen tot de VTM-belangstelling”, vermoedt de schepen.

 

29 augustus 2010

Sport

bullet

Voetbal

bullet

 4de nationale B: Berchem - SK Berlare:                     1-1
Een schitterende competitiestart op het terrein van wat toch als een kandidaat-kampioen wordt bestempeld.

bullet

4de prov. D: SKV Overmere - Baardegem:                 2-0
Ook SKVO begint goed aan de competitie.

 

29 augustus 2010

Geen massa voor Vrijetijdsbeurs, wel nuttig

Dat was een regelmatig gehoorde opmerking, vanmiddag tijdens de Vrijetijdsbeurs in de Festivalhal. De verschillende adviesraden boden de aangesloten leden hierin de kans om zichzelf en hun nieuwe jaarprogramma voor te stellen. Enkele verenigingen stonden er met een eigen stand, andere stonden in de groepsstand opgezet door 'hun' adviesraad. Niet alle (aangekondigde) verenigingen en organisaties waren vertegenwoordigd. Misschien niet opvallend, maar toch opmerkelijk was de gezamenlijke KAV-stand voor Berlare en Overmere. Enkele verenigingen konden nieuwe leden aanwerven, voor andere was het een gelegenheid om al een grotere activiteit voor de komende weken of maanden een eerste keer aan te kondigen.

Ook het publiek was niet met de grote massa aanwezig. Wie de voorbije drie jaar in de gemeente was komen wonen, had een uitnodiging ontvangen. Volgens cultuurcoördinator Stijn De Coster waren daar toch velen van aanwezig. Het wordt overwogen om dit initiatief binnen een vijftal jaar te hernemen.

 

26 augustus 2010

Nog juist genoeg huisartsen in Donkgemeenten

De Donkgemeenten behoren niet bij de gemeenten met een tekort aan huisartsen, maar overschot is er niet. Volgens de Riziv-norm zouden er 9 huisartsen per 10.000 inwoners moeten zijn. Hier zijn er 12 voor een goede 14.000 inwoners. Volgens de lijst van de wachtdiensten zijn 7 huisartsen uit Berlare en 1 uit Uitbergen aangesloten bij wachtdienst Berlare-Schoonaarde-Uitbergen. In Schoonaarde zijn er 3. Uit Overmere zijn er 4 aangesloten bij de wachtdienst voor Laarne-Kalken-Overmere. Van Kalken staan er 11 op de  lijst en van Laarne 4.

 

25 augustus 2010

Wijkcomité Heikantstraat brengt al 20 jaar bewoners samen - Facebook is symbool tegen verzuring

Zondag houdt de Heikantwijk een buurtfeest. Het is het 8ste van de ‘XXII werken’ die het buurtcomité in hun 20ste levensjaar opzet. Een jaar waarin een alternatief ‘facebook’ de strijd tegen de verzuring belichaamde.

“Van in het begin was de bedoeling de mensen uit deze buurt meer samen te brengen, te zorgen dat ze elkaar zouden kennen”, begint Wim De Geest, een van de 12 bestuursleden en bezieler van het comité, het verhaal. “Dat trachten we de voorbije 20 jaar met een hele waaier aan activiteiten. De jongste jaren werd een ‘XXII werken”-programma uitgewerkt. En met succes: in 2007 beloonde de Koning Boudewijnstichting dit project met de bekroning tot ‘Buitengewone Buurt’. Het bordje hangen we fier bij elke activiteit uit.” Het comité is echter vooral tevreden met de reacties van mensen die speciaal in deze buurt willen komen wonen ‘omdat er daar nog leven is en zoveel wordt georganiseerd’, omdat men hoort dat die werking er toe leidde dat buurtbewoners elkaar helpen, en omdat hier de wijkagent niet moet tussenkomen voor burenruzies.

Dit jaar werd een alternatief facebook de blikvanger. Eind mei werd in de wijk een welkomstbord onthuld, waarbij de letters zijn gevormd met foto’s van de kinderen uit de buurt. “We vinden het zo zielig dat kinderen vrienden op het internet moeten zoeken. Ons facebook toont dat het anders kan.” Het bord wordt in oktober opgeborgen, maar op vraag van de buurt volgend jaar weer opgezet. Het buurtcomité stuurde een dossier over dit initiatief naar de Koning Boudewijnstichting, en weet in oktober of men opnieuw steun krijgt. “Met dit facebook willen we ook de jonge mensen uit de buurt aanzetten om zich voor het comité en de activiteiten in te zetten. De werking mag immers niet stoppen wanneer wij ‘te oud’ zijn geworden om van alles te organiseren.”

 

25 augustus 2010

OCMW werkt samen met SK Lokeren

'We hebben een sociaal project uitgewerkt met de OCMW's van Lokeren en Berlare', vertelde een medewerker van de Lokerse eersteklasser deze week in een interview. Navraag bij het OCMW leerde dat het om een tewerkstellingsproject gaat. Voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld): "Jonge mensen die geen bestaansmiddelen of werkloosheidsuitkeringen hebben krijgen van het OCMW een leefloon. Om hen (terug) voeling te laten krijgen met  de werkvloer, hen een arbeidsattitude aan te leren, trachten wij hen in te zetten. Sporting Lokeren was bereid om enkele van deze jongeren in te zetten voor administratief werk, voor het onderhoud van de terreinen en de infrastructuur. Zij moeten hiervoor eerst slagen voor een opleiding. Daarin leren ze onder meer hoe om te gaan met collega’s en leidinggevenden, hoe te reageren op bepaalde arbeidsituaties." Dan krijgen ze een tijdelijk arbeidscontract (voor ongeveer een jaar) en een loon. Het OCMW kan dat loon deels recupereren door de hogere toelagen die men krijgt voor het activeren van jonge mensen. Van SK Lokeren wordt verwacht dat zij deze jonge mensen goed opvolgen en begeleiden. Het OCMW van Berlare heeft momenteel twee jongeren uit deze gemeente bij SK Lokeren. "Wij passen dit systeem echter ook hier toe. Zo zijn er in totaal 7 (en niet 12) mensen met een dergelijk contract tewerkgesteld bij de eigen diensten, bij een aantal van de scholen in deze gemeente, bij SK Berlare en bij de gemeente. Wij hopen dat zij hierdoor achteraf weer in het normale arbeidscircuit kunnen worden ingeschakeld."

 

25 augustus 2010

Heemkring herdenkt 'Frere Pachters'

25 jaar nadat toneelgroep Panta Rhei met het grootse openluchtspektakel 'Frere Pachters' de eigen 25ste verjaardag vierde, zet de Heem- en Oudheidkundige Kring hun tijdschriftnummer in het teken van dit initiatief. Met een overzicht van de gebeurtenissen vooraf, tijdens en na de opvoeringen wil André De Meyer weergeven hoe dit gebeuren tot stand kwam en wat het te weeg bracht. Twee jaar later zouden de initiatiefnemers van 'Frere Pachters' trouwens de kern worden van de openluchtspektakels die sindsdien om de twee jaar aan het Donkmeer worden georganiseerd.

 

24 augustus 2010

OCMW-rusthuis verkoopt ...

In september verkoopt het OCMW de nog resterende en niet meer gebruikte meubelen en ander materiaal van het voormalige rusthuis aan de Gaver en het intussen afgebroken rusthuis in Overmere. Belangstellenden kunnen op 7 september tussen 15.30 en 19 uur komen kijken in het gebouw aan de Gaver en tot 9 september (12 uur) in een envelop aangeven welk bod ze op welke artikelen willen doen. Op 9 september worden de enveloppen geopend en de mensen met het hoogste bod verwittigd. De lijst van de aangeboden materialen staat op www.ocmwberlare.be of kan afgehaald worden aan de balie van het Sociaal Huis , Baron Tibbautstraat 29 A  Overmere , tijdens de kantooruren. Meer informatie  is te verkrijgen  bij de OCMW-secretaris, 09 3269710 en secretaris@ocmwberlare.be.

 

23 augustus 2010

Brand Omnichem Wetteren verstoort Overmere-kermis niet

Ook de inwoners van Uitbergen en Overmere werd vanmiddag aangeraden om, naar aanleiding van de brand in het chemisch bedrijf Omnichem in Wetteren, de deuren en vensters dicht te houden. In Overmere, in volle kermis, werd het bang afwachten of de grote Boerenkrijgprijs, een wielerwedstrijd voor elite zonder contract en beloften, zou kunnen doorgaan. Toen de brandweercommandant van Wetteren om 13.45uur het gemeentebestuur officieel meedeelde dat er geen giftige gassen waren, werd dan ook opgelucht geademd. De kermis(wedstrijd) mocht gewoon verder gaan.

 

23 augustus 2010

UIT-wedstrijd
De gemeente werkt al een tijd mee aan de UITcampagne van Cultuurnet Vlaanderen. Wie een activiteit opzet kan deze via de speciale website ‘Uit in Berlare’ een grotere gekendheid geven. Voor medewerkers van verenigingen werd een infovergadering ingericht om te leren hoe men de activiteiten op de site kon zetten. Om deze site bij het grote publiek te promoten start men nu een wedstrijd op, speciaal voor kinderen tot 12 jaar. Wie de speciale prent van de gemeentesite haalt, ze inkleurt en de drie vlieg-logo’s aanduidt, kan prijzen winnen. In de pot zitten 5 i-pods, 5 gezinsabonnementen voor Stroming, 5 sportkampen en vijf minigolfbeurten. Deelnemen kan tot 30 september. Op de UIT-site kan iedereen uitzoeken welke symboolfiguur het beste bij hem past, en dan ook de activiteiten waar die figuur voor staat. Voor meer info, zie www.berlare.be, bij rubriek 'Nieuws'

 

 

22 augustus 2010
Festivaria herneemt 'My fair lady'

 Eind augustus-begin september volgend jaar brengt Festivaria de musical ‘My fair lady’ van op het podium op het Donkmeer. Dat werd dit weekend bevestigd. De regie komt, zoals in 1995, van Frank Van Laecke, maar de cast wordt wel anders. Bij de eerste editie werd de hoofdrol gespeeld door Hilde Van Wesepoel uit Overmere, voor wie het een beetje een springplank werd voor het latere theater- en tv-werk. ‘My fair lady’ toont de belevenissen van het bloemenmeisje Eliza. Professor Higgins wil bewijzen dat ook meisjes zoals zij tot een meisje van stand kunnen worden opgeleid.

 

22 augustus 2010

Sport

bullet

Minivoetbal

bullet

Tornooi VMD - De Gust: vrijdag vond de 8ste editie plaats van dit minivoetbaltornooi. Acht Overmeerse teams streden er om de eer en de wisselbeker, luid aangemoedigd door een massa supporters. Tijdens de finale, om middernacht,  versloeg Sundayboyz SKVO de ploeg van Squadra Overmere. Dat kon pas na het nemen van strafcorners. Hiermee nam geel-blauw revanche voor de verloren finale van vorig jaar. Fina Overmeire werd knap derde. De winnaars van vorig jaar, BSC Tuinhuis moesten genoegen nemen met plaats 5. (op basis van ingezonden tekst)
1) Sundayboyz SKVO - 2) Squadra Overmere - 3) Fina Overmeire - 4) La Doce Overmere - 5) BSC Tuinhuis - 6) Touzot - 7) KWB-De Lantaarn - 8) Veteranen SKVO

bullet

Minivoetbal Kern Berlare: de competitie begint op 30 augustus met als eerste wedstrijd Jef&Jeff/Fly Travel tegen Blaf Lokeren. Er doen 24 ploegen mee dit jaar, drie meer dan vorig jaar. Het programma en de uitslagen komen terug hier.

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks:
De Blauwe Vlam speelde al enkele oefenwedstrijden, met steeds goed voetbal. De competitie begint op 4 september, uit tegen Moerstraat Sint-Gillis.

bullet

4de nationale:
SK Berlare speelde een foutenloos oefenprogramma, met ook winst tegen derdeklasser Union (1-0). Wel zijn er al drie langdurig gekwetsten, waaronder kapitein Van Der Snickt. Voor de eerste competitiewedstrijd, zaterdag op verplaatsing bij Berchem, komt dan ook een ploeg op het veld met nog weinig automatismen. Dat Berchem Berlare niet onderschat, bewijst de filmploeg tijdens de wedstrijd tegen Union.

 

21 augustus 2010

Kinderfonds viert 15de verjaardag

Vandaag geeft het 'Fonds voor kinderen van bij ons' in en rond de Festivalhal (Donkmeer) een kinderfeest waar alle kinderen uit de gemeente kunnen aan deelnemen. Er zijn allerlei speeltuigen, heel wat animatie, de mini-golf is gratis en elk kind krijgt een pannenkoek en drankjes. Aanleiding is de 15de verjaardag. Het feest is gratis, als dank voor de steun die het Fonds de voorbije jaren kreeg vanuit de bevolking en om zo alle kinderen de kans te geven mee te doen. Meer.

 

21 augustus 2010
Fase 1 Sportpark Overmere plechtig ingehuldigd - Kapelletje wordt heropgebouwd

Gisterenavond werd Fase 1 van het sportpark in Overmere plechtig ingehuldigd. Het gemeentebestuur verkoos dit te doen op de vooravond van de voornaamste kermis en niet bij het echt in gebruik nemen van de weg naar de sporthal en sportterreinen, de aangelegde parkings en de wandelweg naar het OCMW-zorgcentrum. "Geen terreinwagen meer nodig om te komen sporten", zei burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld).

Deze eerste fase heeft €1,162 miljoen gekost. "Een sporthal kost geld, maar ook de werken in de omgeving ervan", zei Gabriëls. En het stopt nog niet. In Fase 2 worden de atletiekpiste en de Finse piste gedeeltelijk en het tweede voetbalterrein volledig heraangelegd, er komen een nieuwe schuttersmast en een BMX-parcours en een fit-o-meter. Die werken starten wellicht niet voor het einde van het pas gestarte voetbalseizoen. De gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring geven, maar er is alvast al €400.000 voor voorzien in het gemeentebudget. Met Fase 3 wil men het Boerenkrijgpark renoveren, het petanqueplein en de parkeerstrook en fietspad aan de Molenstraat vernieuwen. Fase 4 voorziet de aanleg van een rugbyveld en van de Duivendreef.
De burgemeester wees er op dat dit sportpark al zijn noodzaak en mogelijkheden heeft getoond, zowel voor de sporters als voor de wandelaars. Ook nieuwe initiatieven werden er al mogelijk, waarmee ze naar de Kartingwedstrijd van Skorpio verwees. Tegelijk riep ze op om de infrastructuur mee in ere te helpen houden. Blijkbaar diende men aan de sporthal al de sporen van vandalisme te verwijderen, vooral dan graffiti.

Nog dit: de aanleg van de nieuwe weg naar de sporthal kon pas nadat de eigenaars van het kapelletje op de hoek met de Molenstraat akkoord waren met de onteigening. Dat kapelletje wordt nu herbouwd in het Boerenkrijgpark. De blauwe steen ligt er al, de eerste steen komt er wellicht nog dit weekeinde en woensdag beginnen vrijwilligers met de eigenlijke bouw. "Volledig in dezelfde staat als het was", zeggen ze. De gemeente betaalt al het materiaal dat bij de bouw nog nodig is.

 

 8 augustus 2010

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Beker van België: Olsa Brakel (3de nationale) - SK Berlare (4de nationale):       2-2 (strafschoppen: 10-9)
SK haalde een 2-0 achterstand op en De Brul, die ook de gelijkmaker had gescoord, kopte op het einde nog eens op de deklat. Het werd dan een spannende penaltyreeks. Pas na 24 (of waren het er 26) werd het lot van SK bezegeld.

 

7 augustus 2010

Karting kan traditie worden

Er was duidelijk belangstelling voor de kartingwedstrijd in het Overmeerse sportpark. En gelukkig bleef het gedurende de meeste tijd ook droog. Dit hielp om de wedstrijd veilig en vlot te laten verlopen. De door sommigen gevreesde geluidsoverlast kwam eerder nog van de muziek dan van de kartwagens. Het ziet er dan ook naar uit dat Skorpio de wedstrijd de volgende jaren opnieuw zal kunnen organiseren. Meer.

 

6 augustus 2010

Streetkarten in Overmeerse sportpark

Morgen racen zo'n 20-tal kartteams over een parkoers in het sportpark in Overmere. vzw Skorpio zet al voor de tweede keer dit toch wel speciale spektakel op. Meer.

 

1 augustus 2010

Sport

bullet

Voetbal  

bullet

Beker van België: SK Berlare (4de divisie) - Vrasene (eerste prov.):                    2-0
SK stoot door naar de derde ronde, waarin het volgende week thuis Olsa Brakel als tegenstander krijgt.

bullet

Kwart-triatlon (gewijzigd op 2/8)

bullet

De kwart-triatlon aan het Donkmeer kreeg gisteren opnieuw een Berlaarse overwinnaar, dit keer bij de dames. Veerle D'haese, die zich na haar marathontitels op de triatlon stortte, haalde het in 2 uur32min53sec, met meer dan 7 minuten voorsprong. Daarmee was ze bij de eerste dertig in de totaaluitslag. Zij plaatste zich eerder al voor de Iron Man Triatlon in Hawaï. Bij de mannen won Bart Colpaert (2uur10min19sec), zoals verwacht. Wouter Monchie, die vorig jaar voor de eerste Berlaarse overwinning zorgde, kon wegens een kwetsuur niet meedoen. Als eerste dorpsgenoot in  staat Kurt Van De Velde (34ste in 2u33min). Davy Blancquaert eindigde als 37ste in 2uur33min28sec.

 

1 augustus 2010

Veel volk op Waterfeesten

Goed weer en dus veel volk tijdens de Waterfeesten aan het Donkmeer. En dus ook blije organisatoren. “De sfeer is hier echt super”, meldt programmacoördinator Wen De Lathauwer rond 18 uur, terwijl de Vlaamse ‘Michael Jackson’, pas geland met de helikopter, met een limousine naar het vliegend podium wordt gereden. De Lathauwer had toen ook al tevreden reacties gekregen van de horeca, die allemaal vol met toeristen zaten. Het programma was verder uitgewerkt om de feesten tot een familiedag te maken, met voor jong en oud iets. Er waren opvallend minder problemen bij de toegangscontrole, opnieuw met een privé-veiligheidsbedrijf. “De bezoekers hebben intussen begrepen dat alles correct verloopt”, klinkt het bij de organisatoren. Naar de avond toe wordt – traditioneel – nog heel wat volk bij verwacht, om rond 22.30 uur naar het grootse muzikaal vuurwerk boven het meer te komen kijken.

 

juli 2010

 

26 juli 2010

De Waterfeesten komen er aan

De Waterfeesten zijn niet meer de enige troef die wordt uitgespeeld om het Donkmeer en de regio er rond meer bekendheid te geven, maar vormt toch nog wel een van de hoogdagen in het toeristische seizoen. Ten minste, als het weer mee zit. Over die feesten heeft programmacoördinator Wen De Lathauwer zeker een en ander te vertellen. Reacties, ook na de feesten zijn welkom. Het artikel.

 

26 juli 2010

Sport

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks:
De Blauwe Vlam speelt binnenkort de eerste oefenwedstrijden. Er zijn twee nieuwe spelers, waarmee men het scorend vermogen wil vergroten. Bedoeling is alvast met een goede start zoals vorig jaar een seizoen zonder degradatiegevaar te kunnen spelen.

bullet

Beker van België: SK Berlare (4de divisie) - VK Ninove (eerste prov.):                    1-0
De ploeg had vooraf gezegd dat deze wedstrijd te vroeg komt. SK beheerste de wedstrijd, maar miste enkele kansen. De bezoekers konden op het einde nog bijna gelijkmaken. De volgende tegenstander, Vrasene, komt ook uit eerste provinciale.

 

25 juli 2010
Crisisstudio’s
 Wellicht in oktober wordt gestart met de bouw van 29 sociale woongelegenheden naast het OCMW-zorgcentrum in Overmere. Het OCMW tekende een overeenkomst met sociale bouwmaatschappij Hulp in Woningnood voor de gezamenlijke uitwerking. Het OCMW draagt 9% van de kost bij. Vijf van de studio’s zullen dienen voor opvang bij crisissituaties zoals opvang tot een meer permanente huisvesting van mensen wiens huis is afgebrand, bij gezinsproblemen of dakloosheid. Enkele andere zijn bestemd voor senioren. De bouwvergunning is er en de aanbestedingsprocedure loopt. OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) stelt dat hiermee een doelstelling van het Lokaal Sociaal Beleidsplan 2008-2012 wordt uitgevoerd: de realisatie van crisisopvang en een verhoging van het aantal sociale woningen.

 

25 juli 2010

Twee nieuwe bedrijven in een: broodjes met nagelverzorging

Morgen openen twee nieuwe zaken in de E. Hertecantlaan. Twee jonge (stief)zussen openen er 't Baguettje (een broodjeszaak) en Well Nails (nagelverzorging en zonnebank). We peilden naar motivatie en betrachtingen in deze toch moeilijke financiële en economische tijden. Een nieuwe episode in de reeks over de economische crisis. Het artikel.

 

25 juli 2010

Berlare steunt integrale aanpak tegen partnergeweld

Samen met 28 andere gemeentes is Berlare bereid om mee te financieren in een provinciaal project dat partnergeweld wil tegengaan en de betrokken gezinnen de gepaste begeleiding te geven. De provincie startte het project vijf jaar geleden op in enkele zones. Omdat de overheidssteun onvoldoende bleek, werd aan de gemeenten gevraagd om bij te springen. Met dit project krijgen gezinnen waar zich partnergeweld voor doet begeleiding om uit de geweldspiraal te kunnen ontsnappen. Uit politiestatistieken en tevredenheidonderzoek blijkt dat deze intensieve en aanklampende begeleiding meestal volstaat om het geweld voor lange tijd te stoppen. Het parket ten slotte volgt de dossiers op, om in die gevallen waar recidive is en vrijwillige hulp geweigerd werd, gedwongen hulp op te leggen of een straf te vragen aan de rechtbank.

 

11 juli 2010

Kasteelfeest in volle zon

De elf juliviering met een picknick in het kasteelpark lokte heel wat belangstellenden. Zo veel, dat men duidelijk te weinig eten en drinken voorhanden had. Voor een volgende editie zal meer moeten worden benadrukt dat men de eigen picknick kan meebrengen, of moeten er meer verenigingen met standjes komen. In de toespraken, van cultuurraadvoorzitter Lieve De Keukeleir, schepen Anne-Marie De Lausnay en provinciaal bestendig afgevaardigde Jozef Dauwe, klonken vooral de nood aan samenhorigheid en de plaats van Vlaanderen in een geglobaliseerde wereld aan bod. De voorzitster noemde het verleden een lange weg naar vrijheid, gelijkheid en ... ontvoogding. De schepen baseerde zich op een enquête om te benadrukken dat de grote meerderheid van de Vlamingen tegen onafhankelijkheid is, maar voor een beter bestuur binnen een federaal model. De aankoop en de mogelijkheden van het park kregen veel lof van de bestendig afgevaardigde. Hij noemde Berlare een voorbeeld voor vele andere gemeenten, die minder zorg dragen voor hun cultureel erfgoed. De kost van de aankoop noemde hij veel lager dan wat de bouwer van het (eerste) kasteel (rond 1730) als heer van de gemeente van de bevolking zoal eiste. Dat was onder meer een tiende van elke verkoop van gebouwen en gronden, alle boetes en cijnzen, 96 vaten steenkool, 210 vaten tarwe, 6 varkens, 31 kapoenen en 305 hoenderen per jaar. Hij beloofde de verdere provinciale steun - "als de provincies niet worden afgeschaft".

 

11 juli 2010

N-VA vraagt vakantiedag

De plaatselijke N-VA-afdeling hing posters uit waarin wordt gevraagd om van 11 juli een officiële vakantiedag te maken. In een folder die in alle huizen met een leeuwenvlag werd gepost toont de afdeling haar tevredenheid met het verkiezingsresultaat die "ook in onze gemeente en het arrondissement Dendermonde van de N-VA de grootste Vlaamse partij heeft gemaakt".

 

11 juli 2010

Waarom ik mijn vlag uithang
Op 11 juli komt hier tussen het gewone nieuws een verwijzing naar een column uit 2006, eigenlijk een redactionele tekst, om te duiden waarom ik een leeuwenvlag uithang, zelfs nog een zonder rood. Intussen is al veel veranderd, zeker sinds de jongste verkiezingen. Daarom als toevoeging bij die column: in deze financieel-economisch moeilijke tijden komt het er op aan chaos te vermijden. Het is te hopen dat de twee protagonisten, De Wever en Di Rupo, elkaar en hun achterban ervan kunnen overtuigen dat de communautaire problemen grotendeels zijn opgelost wanneer iedereen zich houdt aan de taalgrens (wie 'aan de overkant' gaat wonen aanvaardt dat men daar in officiële aangelegenheden de taal van de meerderheid gebruikt). Het oplossen van de financieel-economische problemen - besparen en tegelijk de economie stimuleren - zal dan wellicht een nog groter probleem blijken. Met deze bedenking: alleen streven naar 'het meest efficiënte' zal vooral zorgen voor meer werklozen. In een veranderende maatschappij moeten problemen wellicht heel anders worden bekeken en opgelost dan tot nu.

 

10 juli 2010

Toch nog veel enthousiasme tijdens nat 'Berlare zingt

Er was veel volk opgedaagd voor de derde editie van 'Berlare zingt' op het Kapelleplein. Voor 19 uur werden in allerijl nog tafels en stoelen bijgebracht. Een hevige regenval iets na 19.30 uur deed velen vertrekken, of toch de herbergen in de buurt opzoeken. Frank Van Erum &@libidium bleven echter doorzingen en dat gaf nog vele tientallen de moed om te blijven. Zodra het iets over bleef, stonden er onmiddellijk weer op het 'middenplein' voor de tribune. Toen de 'gelegenheidsvoorzangers' overnamen zelfs enthousiast meegezongen. Toerismeschepen René Kets (Open Vld) hoopt dat na het miezerige weer tijdens 'Te land, ter zee en in het water' en de zware regen van vandaag, het tijdens de Waterfeesten (eerste weekeind van augustus) goed weer wordt.

 

7 juli 2010

Een filmdag in het kasteelpark

Vandaag was het kasteelpark het geschikte decor voor de elfde opnamedag voor '1919', een filmproject dat ontstond in het jeugdhuis OKA in Schellebelle, maar uitgroeide tot een gemeenschapsproject waar een groot deel van de bevolking van alle Wichelse deelgemeenten aan meewerkt. Een verslag.

 

6 juli 2010

'Berlaarse' presidentskandidaat in Congo

Morgen maakt Vital Barholere, die al zes jaar in Berlare woont, tijdens een persconferentie bekend dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen die normaal gezien volgend jaar in zijn land worden gehouden. nkb informatief kon hem al eerder interviewen. Meer.

 

5 juli 2010

Berlaarse brandstichters in Werchter
Media polsten bij jeugdverenigingen uit de gemeente naar de identiteit van enkele jongeren uit Berlare die dit weekeinde in Werchter zijn opgepakt voor brandstichting nabij de campingterreinen voor de festivalgangers. Zij zouden de hulpverleners bovendien hebben gehinderd bij het blussen.

 

5 juli 2010

Zeehondje in Schelde in Uitbergen

Vanuit Uitbergen komt het bericht dat al enkele dagen ter hoogte van het kasteel regelmatig een zeehondje in de Schelde is opgemerkt. Het is niet duidelijk of het dier gezond is en zich genoeg kan voeden. Meer informatie is welkom.

 

5 juli 2010

Sport

bullet

Wielrennen
In verschillende kranten staat hoe tijdens een wedstrijd voor Dames Elite, in Steenokkerzeel, de renster uit Overmere, Cynthia Bracke, bij het einde van de tweede ronde de strijd staakte en te kampen kreeg met hartproblemen. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis van Vilvoorde.
 

 

3 juli 2010

Katja Gabriëls blesseert zich tijdens burgemeesterssprint

Vanavond werd in Oordegem een burgemeesterssprint gehouden, met de deelname van de burgemeesters van Berlare, Wetteren, Wichelen, Lede, Aalst, Erpe-Mere, Sint-Lievens-Houtem en van de Oost-Vlaamse Bestendig afgevaardigde. Volgens de nieuwswebsite voor Wichelen werd die spurt gewonnen door de burgemeester van Wichelen, de jongste ook. Katja Gabriëls diende met een dijbeenblessure de wedstrijd te staken. Zij vertelde de correspondent dat die wellicht te wijten was een aan duurloop die ze enkele dagen geleden als voorbereiding had gelopen. Maar zij was blijkbaar ook pas juist op tijd in Oordegem aangekomen, zodat ze zich niet echt kon voorbereiden zoals het hoort.

 

1 juli 2010 (pas op 3 juli op het net gezet)

Hittegolf speelt ook bloedinzameling parten

Er boden zich een honderdtal donors aan voor de bloedinzameling in Stroming. Dat zijn er enkele minder dan anders, wellicht te wijten aan het warme weer. Opvallend ook dat verschillende vrouwen werden afgewezen, wegens een ijzertekort opgemerkt tijdens de vorige bloedafgifte.

 

juni 2010

 

30 juni 2010

Met belgerinkel naar de winkel

Marcel Heirman won de hoofdprijs van de ‘Met belgerinkel naar de winkel’-editie van dit jaar. 859 deelnemers dienden een formulier in. “Dat is een heel pak minder dan vorig jaar”, stelden de Unizo-vertegenwoordigers vast, zonder daar echt een reden voor te kunnen geven. Juist niet de helft kwam uit Overmere, Berlare deed het minste mee. Ook uit omliggende gemeenten dienden mensen hun formulier in Berlare in. De hoofdwinnaar woont aan het Kalkense deel van de Bontinckstraat. In totaal schonken plaatselijke middenstanders 150 prijzen, de gemeente betaalde de fiets. Met deze actie wil men de mensen niet alleen aanzetten om de aankopen per fiets (of te voet) te doen, en zo tegelijk ook dichter bij huis bij de plaatselijke middenstand te doen.

 

28 juni 2010

'Facebook' Heikantstraat heet u welkom

Terwijl er nog zo'n dertigtal sidecars (motoren met zijwagentje) door de Heikantstraat toerden, werd een nieuw welkombord onthuld. Daarop heten de zowat 40 kinderen uit de wijk met meer dan 100 foto's van zichzelf de bezoekers welkom. Een originele 'facebook'. Deze twee activiteiten waren tegelijk de zoveelste van de XII werken die de wijk dit jaar plant. 2010 is overigens een feestjaar: twintig jaar bestaan van de buurtwerking, en 10 jaar van het eigen Buurtinformatienetwerk (BIN). Die BIN werd een voorbeeld en de aanzet tot enkele andere BINs in de Donkgemeenten en Zele.

 

28 juni 2010

SK Berlare klaar voor nieuw seizoen

SK Berlare stelde vandaag de nieuwe ploeg voor. De ploeg beseft dat het na het - onverwacht - goede resultaat van vorig jaar moeilijk wordt om beter te doen. In tegenstelling tot vorig seizoen, dat financieel zo slecht begon, zou men nu toch wel heel teleurgesteld zijn, mocht men in de degradatiezone komen. "Eindronde mag, maar moet niet." SK werd nu wel in 4de nationale B ondergebracht, waardoor het op Zele na, nieuwe ploegen ontmoet. Die liggen wel dichter: de gemiddelde afstand ligt dit jaar op een goede 45km, tegen meer dan 90 vorig jaar. En de Waalse ploegen, waar men zo veel punten tegen verloor, zijn er niet meer bij. De ploeg zag enkele spelers vertrekken, acht nieuwe kwamen: een keeper en twee in elke lijn. "Het is een versterking in de breedte. De kern heeft een speler minder, maar kan worden aangevuld met de sterke beloften die we hebben", werd gezegd. De gemiddelde leeftijd blijft met 22 heel jong. Trainer Yves Van Der Straeten benadrukte dat SK een ploeg blijft waar het team de vedette moet zijn. Hij riep op tot dezelfde gedrevenheid en hetzelfde familiegevoel als tijdens vorig seizoen. In de organisatie kwam er een dagelijks bestuur bij, zodat de verantwoordelijkheden meer zijn gespreid. Er gaat opnieuw veel aandacht naar de supporters. Die leken alvast de nieuwe geel-witte truitjes, die zullen worden gebruikt op verplaatsing als de tegenstander ook rode truitjes heeft,  zeer mooi te vinden, want verschillende kochten er een.

Volgende zaterdag houdt de club een klusjesdag: iedereen is uitgenodigd om samen met de spelers te helpen om de infrastructuur volledig in orde te brengen. De komende weken staan er beker- en vriendschappelijke wedstrijden op het programma.  Meer info, ook over de abonnementen, staan op de SK-site.

 

23 juni 2010

Burgemeester loopt

Burgemeester Gabriëls trekt midden november mee naar Ethiopië om er met GROS-voorzitter Greta De Sutter deel te nemen aan een 10km-loop. Ze wil er ook enkele ontwikkelingsprojecten bezoeken.

 

23 juni 2010

Gemeente stelt werken Festivalhal uit

Het voorstel om de veel duurder dan geplande verdere uitbouw van de Festivalhal uit te stellen, lokte bij de CD&V-oppositie heel wat opmerkingen uit. Patrick Van Malderen stelde dat de meerderheid nu inziet dat men te veel heeft willen doen. Burgemeester Katja Gabriëls reageerde dat het bestuur bezig is een visie uit te werken. "Voor de uitwerking doen we een beroep op experten. Nu blijkt dat de kosten veel hoger zijn dan geraamd, passen we als goede huisbewaarders onze beslissing aan." Jan De Palmenaer (CD&V) voorspelde dat de meerderheid op het einde van de legislatuur veel te kort zal hebben, als men alles wil uitvoeren. "Wij hebben steeds voorgehouden dat we na zes jaar de helft willen overhouden van wat jullie hebben opgespaard. Later dit jaar zal blijken dat we nog meer zullen overhebben, en tegelijk zullen we heel nuttige projecten hebben uitgewerkt", antwoordde de burgemeester daar op. CD&V en VB onthielden zich voor de voorgestelde budgetwijzigingen. Later meer.

 

23 juni 2010

Gemeentehuis Uitbergen beschermd

Vorig jaar raakte al bekend dat het gemeentehuis van Uitbergen als monument zou worden erkend. Vlaams minister Bourgeois (N-VA) maakte vandaag bekend dat hij het besluit hiervoor, samen met dat voor 18 andere (onder andere Lede en Moorsel), heeft getekend. Het werd in 1927 gebouwd als geschenk van “Messire A. Visart de Bocarmé, de Grootste Burgemeester”, zoals de herdenkingsplaat vermeldt. Kasteelheer en eigenaar van het Donkmeer de Bocarmé was burgemeester van 1897 tot 1947. Architect Valentin Vaerwyck liet zich inspireren door zijn ontwerpen voor het gemeentehuis van Zomergem en voor zijn gemeentehuis voor het 'modern dorp' tijdens de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. De stijl wordt omschreven als Vlaamse regionalistisch, met vermenging van traditionele met interbellumelementen. In 1995 werd het gerestaureerd naar het ontwerp van de Berlaarse architecten Charles Cornelis en Sabine Van Wulpen, met respect voor het originele concept en maximale behoud van de oorspronkelijke materialen. Het gebouw kreeg na de fusie in 1977 een ceremoniële functie (ontvangsten, huwelijken), dient als vergaderruimte, en op dinsdag en woensdag (10 tot 12 uur) kunnen inwoners van Uitbergen er terecht voor administratieve zaken.
 

22 juni 2010

Burgemeester fietst

Zes jaar geleden vertrokken Nicole Dierckx en Ingrid De Wilde voor een wereldreis met niet-gemotoriseerde voertuigen. Ze trokken toen eerst met een tandem door Vlaanderen, waar ze in elke gemeente werden begeleid door de plaatselijke burgemeester. Toen reden ze ook door Berlare. Als afsluiter doen ze die tocht nog eens over, maar nu volgen ze de Vlaanderen Fietsroute. Op zaterdag 26 juni rijden ze weer door Berlare. De burgemeesters Karel De Gucht en Katja Gabriëls begeleiden hen vanaf de Nieuwdonk (14 uur) via knooppunt 69 en 74 naar Meerskant, waar de Zeelse burgemeester overneemt. De burgemeesters roepen zoveel mogelijk mensen op om hen op deze tocht te begeleiden.

 

22 juni 2010

Minister zoekt WO 1-projecten

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) zoekt organisaties die projecten willen voorstellen voor de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’. Hij stelt hiervoor €15 miljoen ter beschikking. Het is de bedoeling met  aantrekkelijke en kwalitatief hoogstaande toeristische totaalproducten Vlaanderen  als internationale topbestemming voor vredestoeristen op de kaart te zetten. Vijf strategische projecten zijn al geselecteerd: het In Flanders Field Museum in Ieper, de museumtuin bij het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, onthaalinfastructuur bij Lijssenthoek Cemetery in Poperinge, een actualisering van het Ijzertorenmuseum in Diksmuide en een nieuw bezoekerscentrum bij het sluizencomplex aan de Ganzenpoot in Nieuwpoort. De nieuwe oproep gaat naar dit soort projecten:

1.  De realisatie van een netwerk van kwalitatieve bezoekersattracties en -sites: een netwerk van verschillende instappunten die qua grootte, invalshoek, reikwijdte, ligging en thema naar elkaar doorverwijzen en inhoudelijk complementair zijn.

2. Actuele en professionele bezoekersattracties: uitbreidingen, verbeteringen of verduidelijkingen aan toeristische onthaalinfrastructuur of ontsluiting.

3.  WO I -beleven in het landschap: verschillende auto -, fiets- en wandelroutes doorheen het authentieke landschap verbinden de belevingspunten en bezoekersattracties met elkaar. Nieuwe routes moeten het bestaande aanbod versterken.

De minister benadrukt het economische belang van investeringen in toerisme, en van dit soort toerisme in het bijzonder. De WO 1-toeristen zorgen in de Westhoek alleen al voor een omzet van €35 miljoen, of bijna een derde van de totale toeristische omzet in die regio.  In Berlare was er in 1914 een belangrijke slag om de Duitsers zo lang mogelijk aan de overkant van de Schelde te houden, en zo het Belgische leger de kans te geven om zich achter de IJzer terug te trekken. 

Kandidaten (gemeenten, provincies en vzw’s) kunnen tot 15 september 2010 hun project indienen bij het Agentschap Toerisme Vlaanderen. Het reglement, de procedure en een model van aanvraagformulier vindt u  terug op www.toerismevlaanderen.be/100jaarGrooteOorlog.

 

21 juni 2010

Burgemeester spurt

Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) staat op de affiche van de internationale atletiekmeeting Memorial Leon Buyle op 3 juli in Vlierzele. Ze loopt er om 18 uur met de burgemeesters van onder meer Wetteren, Wichelen, Lede, Aalst, Erpe-Mere, Sint-Lievens-Houtem en met de Oost-Vlaamse Bestendig afgevaardigde een 100 meterspurt. In andere wedstrijden (tussen 17 en 20.30 uur, met voorprogramma vanaf 13.30 uur en naprogramma to 23.30 uur) staan onder meer Hanna Mariën (Olympisch zilver) en de Belgische kampioenen Svetlana Bolshakova (hinkstap) en Kristof Beyens (400m) geprogrammeerd. De toegang bedraagt 5 euro. Bij Vlierzele Sportief is momenteel Paul Van Malderen voorzitter, afkomstig uit Berlare.

 

21 juni 2010

Nog opnames

De Donkgemeenten blijken fel in trek voor opnames. Na de Ter land-opnames vorige vrijdag worden later deze zomer nog opnames genomen voor de nieuwe Mega Mindyfilm (vermoedelijk in augustus) en voor de film '1919', een Schellebels project. Voor dat laatste wacht men tot in het kasteelpark in Berlare de beelden zijn verwijderd tussen het kasteel en de Beukendreef. Het staat ook nu al vast dat de première van die film in Stroming gebeurt.

 

20 juni 2010

Gemeenteraadsagenda

Tijdens de gemeenteraadszitting van woensdag 23 juni (19 uur) kondigt het schepencollege onder meer aan dat de geplande vergroting van de Festivalhal wordt uitgesteld. De ingestuurde prijzen bleken dubbel zo hoog dan de raming. Wel zou men nu al de hekkens die voor de zittribune staan door iets esthetischer willen vervangen. Voor de fietspoetsdienst wordt een andere oplossing gezocht. Op de agenda staan verder onder meer de goedkeuring van het definitieve ruimtelijke uitvoeringsplan voor de Baron Tibbautstraat/Gaver, de raming voor de vernieuwing van de feestzaal en de kinderopvang in Overmere, en van het gemeentelijk magazijn; en van de selectieprocedure voor het aanduiden van een nieuwe directeur voor de gemeenteschool.

 

20 juni 2010

Plezierboot vast in Uitbergen

Volgens de Wichelse 'zuster'-website raakte kort na de middag raakte een vrij groot plezierjacht vast in de Scheldebocht aan Uitbergen-kasteel. De scheepvaartpolitie kon de drie opvarenden vrij snel weghalen. De brandweer van Wichelen en Berlare kwam ter plaatse met duikers, nadat fietsers hen over het schip in nood hadden verwittigd. Zij stabiliseerden het schip om niet te kapseizen. In de vooravond kwam het bij hoog water weer zelf los. De kapitein zei achteraf dat zijn dieptemeter nog voldoende diepte had aangegeven. Volgens de Wichelse brandweer gebeurt het regelmatig dat plezierboten daar vastlopen.

 

19 juni 2010

Veel volk voor Te land, te water en in de lucht

Niet echt veel reclame door VTM (maar wel in de kranten), heel wisselvallig weer met regelmatig regen, en toch waren er zowel deze morgen als in de namiddag vele honderden belangstellenden, sommigen met vuvuzela's, anderen met aanmoedigingsspandoeken, voor de opnames van twee afleveringen van dit Tros- en VTM-programma. Voor beide afleveringen waren er 35 deelnemers. Voor de middag had het Grembergse 'peird' veel bijval, de plaatselijke gebroeders De Bie, die de aanzet hadden gegeven om het programma naar hier te halen, mochten de tweede aflevering op gang trekken. Voor de winnaars van de prijs van snelste, grootste pechvogel en originaliteit, is het wachten op de uitzendingen op 4 juli of 7 augustus.

De De Bie's mochten iets na 15 uur hun 'sardineblik' naar de top van de helling brengen. Daar werden ze eerst door de Nederlandse commentator, dan door Adriaan Vandenhoof geïnterviewd. Zo leerde het publiek dat de broers hun vriendinnen Griet De Nys en Julie De Backer pas gisteren hadden gezegd dat ook zij mee in 'het bootje' moesten. Hun vaart bleek wat traag, maar toch succesvol: Hans kon de bel trekken. Veel ploegen na hen slaagden daar niet in. De rij achter hen werd maar een keer door regen gestoord. En het publiek genoot blijkbaar, want bleef kijken. Nochtans had men een wat beperkt zicht op de helling waar de 'vaartuigen' af moesten. Die was immers naar het midden van het meer gericht, naar verluidt om zeker te zijn van genoeg diepte.

"Dit is de eerste opname van dit programma buiten Nederland, en dit tijdens de 38ste jaargang. Met Gent, Brugge en Mechelen  behoorden we tot de laatste kanshebbers. Naar verluidt won Berlare het omdat het hier gemakkelijker samenwerken was dan met de grotere centra", zei schepen René Kets (Open Vld). Zo was het belangrijk de weg te kunnen afsluiten, om storend autogeluid te vermijden. De schepen zei nog dat deze opnames en de uitzendingen zowel in Vlaanderen als in Nederland anders onbetaalbare reclame waren. Mochten de programmamakers terug willen komen, dan wil men ook daarrond iets organiseren. "Nu wisten we pas 14 dagen geleden definitief dat de opnames vandaag zouden gebeuren. Dat was te kort om ook daar nog voor te zorgen. Maar nu al bleken de opnames nuttig om een ander publiek aan te trekken. Meer dan veertig deelnemende groepen verbleven enkele dagen in campings in de buurt, en samen met de zowat 70 medewerkers voor de stellingbouw en de opnames gingen zij bij de lokale horeca en winkels. Die horeca had wel gehoopt op beter weer en dus meer volk, maar bleek toch al tevreden met de opkomst. "Zeker zoveel eters als op een andere zaterdag, ondanks het afsluiten van de weg", zei een van  hen. De schepen hoopt dan ook dat na de al talrijke opkomst van middenstanders tijdens de vergadering met de VVV (zie 17 juni) dit initiatief aanzet tot meer samenwerking tussen wat hij de drie pijlers noemt: gemeente, VVV en middenstand. Er is alvast al een vergadering tussen middenstanders gepland om dit te overleggen.

 

17 juni 2010

Geen vergunning voor asbestbedrijf in Schoonaarde

Verschillende media meldden dat minister Schauvliege geen vergunning verleent aan het bedrijf dat in Schoonaarde langs de Schelde een asbestverwerkingsbedrijf wou opstarten. Het bedrijf was tegen de provinciale weigering bij de minister in beroep gegaan, maar kreeg ook daar het deksel op de neus. De buurt, die met verschillende acties tegen de mogelijke komst had geprotesteerd, reageert opgelucht. Ook van uit Berlare werd aan dat protest deelgenomen. De aanvrager overweegt of hij nog naar de Raad van State trekt.

 

17 juni 2010

Overmeerse para’s in Kongo

In het jongste nummer van het tijdschrift van de Overmeerse Heem- en Oudheidkundige Kring staan de brieven die Overmerenaar Achiel Van den Driessche schreef en kreeg terwijl hij vijftig jaar geleden in Kongo als para was. De brieven geven een beeld van ter plaatse van hoe het er in de Belgische kolonie aan toe ging. Er waren toen naar verluidt nog andere Overmerenaars. De Kring hoopt ook van hen nog documenten te mogen ontvangen en voor het nageslacht te bewaren. Men kan hiervoor terecht bij André De Meyer (09-367 60 20). Waren er ook mensen uit Berlare of Uitbergen in Kongo in de periode rond de onafhankelijkheid ?

 

17 juni 2010

Te Land, te water en in de lucht is promotie voor het Donkmeer

Bij VVV Donkmeer rekent men op de grotere bekendheid die het meer in Vlaanderen en Nederland zal krijgen door de uitzendingen van de opnames van ‘Te land, te water en in de lucht’ die daar zaterdag worden opgenomen.

VVV-voorzitter Ignace Brys rekent voor de grotere bekendheid op de uitzending van de twee opgenomen afleveringen op 7 juli en 4 augustus. “Omdat dit druk bekeken programma’s zijn, zowel hier als in Nederland, zal de impakt wellicht groter zijn dan die van onze eigen promotieactiviteiten.” Hij is ook tevreden dat de VVV, zij het onrechtstreeks, er voor zorgde dat de opnames hier gebeuren: “Twee van onze bestuursleden, Hans en Bert De Bie, werden als deelnemers uitverkoren en stelden het Donkmeer als locatie voor. VTM en Endemol gingen daar op in.” Wel vindt hij het jammer dat VTM niet meer publiciteit maakte voor de opnames zelf, om zo zaterdag meer volk naar het meer te lokken. “Maar ik begrijp dat voor hen vooral de publiciteit voor de uitzending belangrijker is.” Hij ontkent dat de VVV of de gemeente dienden te betalen om het programma naar hier te halen. “De gemeente was wel onmiddellijk bereid om logistieke steun te verlenen, en om de weg langs het meer tussen 10 en 18 uur voor het verkeer af te sluiten.”

Met de middenstand rond het meer werd maandag vergaderd. Daar werd de horeca de toelating verleend om zaterdag, als compensatie voor de afgesloten weg, de terrassen groter te maken.

Brys hoopt dat deze vergadering de band met de horeca en andere middenstand rond het meer verstevigd heeft.  “Toen ik voorzitter werd beloofde ik zo snel mogelijk zo een vergadering te beleggen. Er waren 36 aanwezigen, een aantal dat vroeger nooit werd gehaald. We hebben hen beloofd dergelijke vergadering zeker jaarlijks te houden en daar dan het activiteitenprogramma voor te leggen en afspraken te maken. Nee, van hun kant uit zijn er nog geen beloften om de activiteiten te steunen. Ze gaan dat tijdens de volgende vergadering van de eigen middenstandsvereniging bespreken.”

Brys bevestigde verder dat ook de plaatselijke versie van "Te land, ter meer en ter Donk", de dag voor de Waterfeesten, zeker opnieuw plaats vindt.

 

16 juni 2010

Het Palinghuis: 100 jaar

Het Palinghuis in Schoonaarde viert deze week de 100ste verjaardag. Omdat de basis toch in Berlare lag, kreeg dit een plaats in de rubriek 'Economische crisis'.

 

14 juni 2010

Nieuwe gemeentesite

 Sinds deze week staat de nieuwe gemeentelijke website op het internet. De site kreeg een frissere vormgeving en is ingedeeld volgens thema’s en niet meer volgens diensten. Dat moet het de gebruiker gemakkelijker maken om iets terug te vinden. Bovendien zijn er nieuwe functies toegevoegd om informatie en documenten op te vragen, om de activiteiten in de gemeente te raadplegen. De bewoners kunnen nu ook zelf foto’s opsturen, die op de startpagina van de site zullen worden getoond. Later dit jaar wordt het webloket nog uitgebreid, en wil men verenigingen en bedrijven de kans geven een minisite toe te voegen. De site wordt voortaan door gemeentepersoneel beheerd om sneller de inhoud te kunnen aanpassen.

 

13 juni 2010

De uitslagen

De kantonuitslagen en -voorkeurstemmen staan er op. (zie hier) Die worden de komende dagen nog aangevuld met de resultaten voor de hele provincie en het gewest.

Op dit moment (21.30 uur) is het nog mogelijk dat de plaatselijke kandidaten, Katja Gabriëls (Open Vld) en Miranda Van Eetvelde (N-VA, Zele) gekozen zijn !

 

13 juni 2010

Verkiezingen vlot gestart

Er waren bij  het opstarten van de stemcomputers geen echte problemen. Er is enkel sprake van een scherm dat even uitviel, maar ook dat was snel hersteld. Voor het eerst is een firma aangeduid dat in elke kantonhoofdplaats (hier Zele) aanwezig zal zijn bij het afsluiten van de kiesverrichtingen. De uitslag wordt ten vroegste om 17 uur verwacht. Zie ook de verkiezingsbladzijde.

 

13 juni 2010

Een pastoor voor Berlare en Overmere (en niet voor alle Donkgemeenten)

Gisteren kondigde pastoor Marc Van Steen tijdens de misviering aan dat hij vanaf september ook pastoor van Overmere wordt. Eerder kreeg hij er ook al de Bareldonkparochie bij. Pastoor Paul Van de Winkel gaat dan op pensioen. Dit zal wellicht ook gevolgen hebben voor het aantal missen dan nog kan worden gehouden. In Uitbergen is Daniël De Backer pastoor.

 

10 juni 2010

Directeur gemeenteschool neemt ontslag

Vandaag bevestigde het gemeentebestuur dat Johan Meganck, directeur van de gemeenteschool in Uitbergen, zijn ontslag heeft ingediend. Het gerucht ging al de ronde vorig weekeinde, tijdens het schoolfeest. Het college van burgemeester en schepenen heeft dit ontslag, dat ingaat op 1 september, aanvaard. Men benadrukt dat enkel persoonlijke redenen de aanleiding tot dit ontslag zijn. Intussen is de procedure gestart om zo snel mogelijk de opvolging en zo de continuïteit te verzekeren.

 

10 juni 2010

2500 euro voor fietsproject De Sperwer

Vanmorgen overhandigde burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) een check van €2500 aan het fietspoetsproject De Sperwer, dat voorlopig in de VVV-loods aan het Donkmeer is gevestigd. Dit bedrag is een deel van de opbrengst van het jongste burgemeesterbal. Na de derde fase in de uitbouw van het Donkoeverpark, waarin de Festivalhal wordt uitgebreid, krijgt de Sperwer een plaats in het nieuwe gedeelte.

 

8 juni 2010

Vragenlijst aan de vrouwelijke kandidaten bij de verkiezingen

nkb informatief stuurde een vragenlijst naar de vijf vrouwelijke kandidaten uit kanton Zele (Berlare en Zele). Het eerste antwoord is binnen. Zie hier. En vergeet de vragenlijst niet die door iedereen kan worden ingevuld. Meer verkiezingsnieuws staat/komt hier.
 

8 juni 2010

Berlare in het nieuws

Gisteren en vandaag werd in verschillende media melding gemaakt van

bullet

de opnieuw vergeefse zoektocht aan het bedevaartsoord Bareldonk naar het gestolen paneel van het Lam Gods. Dit keer dacht men het te kunnen vinden in kapelletje nummer 7, omdat daar in de tekst de naam van de vermeende dief Goedertier staat, en hij een vriend was van de maker van de bedevaartsbeelden, Aloïs De Beule.

bullet

Rein Bogaert werd in Gent gehuldigd als student van het jaar omdat hij, ondanks zijn zware ziekte, bleef verder studeren en nauwelijks een beroep deed op de faciliteiten die de hogeschool hem bood.

 

6 juni 2010

Overmeerse Mariabeeld gastbeeld in Mariastoet in Lede

Vandaag gaat in Lede voor de 596ste keer de stoet ter ere van Maria ‘Zoete Nood Gods’ uit. Volgens de nieuwssite voor Lede nodigden de organisatoren van deze stoet, die om de twee jaar uitgaat, dit keer het Mariabeeld uit Overmere uit als 'gastbeeld'. Het beeld wordt er begeleid door meer dan 400 figuranten in historische kledij, met kleurrijke praalwagens, paarden, verschillende muziekkorpsen, zangkoren, vendelzwaaiers en dansgroepen. Dit jaar stapt ook een pauselijke nuntius mee.  

 

5 juni 2010

Proefopstelling in Turfputstraat

Sinds enkele dagen staan er in de Turfputstraat enkele blokken om bijna aan de Halve Maan de weg te versmallen. "We kregen regelmatig klachten over te snel rijdende wagens", is de uitleg van schepen Wim Arbijn (sp.a). De eerste opstelling lijkt alvast niet te voldoen: er is blijkbaar nog te veel plaats rechts van de blokken, wat sommige bestuurders aanzet om langs daar te rijden, en er is geen plaats gelaten om de fietsers veilig langs de blokken te laten rijden. Als de evaluatie van de - verbeterde - opstelling goed is, wordt een permanente versmalling uitgewerkt.

 

5 juni 2010

Kerken altijd open

De kerken uit de Donkgemeenten doen niet uitdrukkelijk mee aan het Open Kerkenweekeind. "Omdat onze kerk altijd open is in tegenstelling tot vele gesloten kerken", zegt pastoor Van Steen. Hij kondigt tegelijk aan dat er tijdens de volgende Open Monumentendag een bijdrage komt over de christelijke liturgie.

 

3 juni 2010

Opnames van 'Te land, ter zee en in de lucht' aan Donkmeer
Op zaterdag 19 juni nemen Endemol België en SNP Media aan het Donkmeer twee afleveringen op van de Nederlandse tv-klassieker ‘Te land, ter zee en in de lucht’. Ze worden door VTM en het Nederlandse TROS uitgezonden op 7 juli en 4 augustus.
De intussen al geselecteerde deelnemers trachten bij deze proef met een zelfgemaakte tobbe zo snel mogelijk van een helling af te glijden en aan de bel te trekken.
De voorbereiding neemt een hele week in beslag. Op de dag van de opnames wordt de weg die langs het Donkmeer loopt voor het verkeer afgesloten. De gemeente verleent logistieke hulp aan dit initiatief, dat als een toeristische troef wordt uitgespeeld. Naar verluidt kwamen de producenten van dit programma naar het Donkmeer op vraag van de organisatoren van de plaatselijke editie van dit spelprogramma, dat al enkele jaren de dag voor de Waterfeesten wordt georganiseerd.

 

mei 2010

 

31 mei 2010

'1919' filmt ook in Berlare

Volgens de nieuwssite voor Wichelen worden delen van de film '1919' van Johan Heldenbergh in Berlare gedraaid. De opnames van de film, waarin zowat heel Schellebelle meedoet, beginnen in juli.

 

30 mei 2010

Noordkaapreizigers aangekomen

Wim Verlinde uit Overmere en zijn vriend Kris Verhofstadt die met de moto naar de noordkaap wilden rijden, melden op hun blog dat zij er op 27 mei zijn aangekomen. Op 6 juni worden zij weer thuis verwacht. Zij namen dit initiatief ten voordele van het Dienstverleningscentrum Heilig Hart te Bachte Maria Leerne (Deinze), waar het metekind van Kris verblijft, dat lijdt aan het syndroom van Rett. Meer info over dit initiatief en over hoe men het kan steunen is hier te vinden.

 

30 mei 2010

Ros Beiaard zet brandweer in alarm

Door de Ros Beiaardommegang kon de brandweer van Dendermonde niet meer uitrukken. Daarom werden de corpsen uit de omgeving in vooralarm gezet en diende er permanent een ploeg in de kazerne te zijn. Ook die van Berlare. Die combineerde dat met een barbecue voor de eigen vrijwilligers.

 

30 mei 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

Jeff & Jef/Fly Travel won nu ook overtuigend de bekercompetitie. (Meer.)

bullet

Atletiek

bullet

Spijtig genoeg kan op de website van de 20km van Brussel niet meer worden gezocht op gemeente, om de uitslagen van de deelnemers uit de Donkgemeenten te verzamelen.
Aanvulling: bij de 500 uitslagen die op www.20km.be staan, toch een atleet uit de Donkgemeenten:
 

aankomst nummer   leeftijd 10km 20km snelheid aankomst in leeftijdsgroep leeftijdsgroep
109. 674 DE JONGE Kurt 42 36:07 1:13:07 16.74 31 VH

 

30 mei 2010
Berlaarse jongen met koning mee  naar Kongo

Enkele kranten melden dat een klas uit een Gentse topsportschool met koning Albert mee mag naar Kongo. Zij zamelden sportuitrusting in om ginder onder de leerlingen in het weeshuis Kimbondo in Kinshasa te verdelen, en zullen er met die kinderen een tornooi spelen. Bij deze jongeren is ook Lennert De Wilde uit deze gemeente. Op www.kobetabale.be staat meer over dit initiatief.

 

26 mei 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De finalisten van de bekercompetitie zijn gekend. Troosting en finale worden vrijdag gespeeld. (Meer.)

 

24 mei 2010

Roparun bezorgt Zele groot buurtfeest en wereldrecord

Gisteren trok Roparun, de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam om geld in te zamelen voor organisaties die zich inzetten voor kankerpatiënten, weer door Zele. De Kloddelopers, die al verschillende jaren meedoen, slaagden er opnieuw in om daar in de eigen gemeente zowat iedereen warm voor te maken. Doel was voor de derde opeenvolgende keer als 'sympathiekste doorloopgemeente' te worden gekozen en zo €50.000 extra te mogen verdelen. Een groots buurtfeest werd het alleszins. Ook uit Berlare was er medewerking, via de brandweer, en verschillende Berlaarse mensen kwamen kijken hoe het in de buurgemeente werd opgezet en meebeleefd. Meer

 

24 mei 2010

Crisis vereist meer OCMW-budgetbeheer

In 2009 behandelde het OCMW 98 dossiers waarbij mensen schuldbemiddeling vroegen. “De crisis wordt ook in Berlare gevoeld, maar de stijging toont ook dat de drempel naar het Sociaal Huis is verlaagd”, vindt OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld).

“En dat was een van de doelstellingen van het Lokaal Sociaal Beleidsplan”, gaat hij verder.  Hij is dan ook tevreden dat steeds meer mensen de weg weten naar de uitgebreide dienstverlening van het OCMW. Hij vindt het wel verontrustend dat onder de hulpvragers ook meer mensen zitten die een job hebben. “Een gevolg van de financiële en economische crisis”, denkt hij.

Bij de 98 behandelde dossiers waren er 80 waarbij de sociale dienst het volledig beheer van het budget overnam. “Dit is zeer arbeidsintensief want dit betekent onderhandelen met schuldeisers en deurwaarders. De persoon die we helpen wordt wel betrokken. Maar dit aantal geeft toch aan dat steeds meer mensen niet in staat zijn om hun gelden correct te beheren”, stelt hij vast. In de andere dossiers beheren de betrokkenen hun budget wel zelf, maar komen zij regelmatig overleg plegen met een maatschappelijk werker. En daarnaast zijn er nog de occasionele vragen om hulp, die redelijk snel tot een oplossing kunnen leiden. “In al die gevallen proberen wij dat de mensen verder menswaardig kunnen leven. Gelukkig slaagt het OCMW er in vele situaties recht te trekken.”

 

23 mei 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en de eindstand op 21 mei.
Op Jeff&Jef/Fly Travel stond dit seizoen geen maat.
 Intussen zijn de eindrondes voor de beker gestart.. (Meer.)

 

23 mei 2010

Sfeervolle cinemavoorstelling op kerkplein

“Wat is er te doen op het kerkplein ?”, kon men tijdens en ook nog tijdens het weekeinde regelmatig horen. Blijkbaar was heel wat meer communicatie nodig om de voorstelling in openlucht van enkele kortfilms van Raoul Servais meer gekend te maken. De gemeente nam dat initiatief in de rand van de tentoonstelling van werk van Paul Van Gysegem in het kasteelpark. Voor een van de films – niet toevallig een waarin men de Icarusgedachte kon herkennen - had Paul trouwens voor de muziek gezorgd en mee aan de achtergrond getekend. Voor het tachtigtal aanwezigen bleek het een geslaagde avond. Cinemamobiel, een vzw die dank zijn een overwinning in een ideeënwedstrijd een mobiele cinema-uitrusting kon uitwerken, kreeg heel wat lof. “Spijtig dat niet meer straatlichten uitkonden”, zegden ze zelf. Blijkbaar vraagt elektriciteitsbeheerder Eandis daar heel wat geld voor.

 

20 mei 2010

Sigmawerken: 33 vrachtwagens per dag door Uitbergen

Er rijden wellicht nog tot eind dit jaar zo’n 33 vrachtwagens per dag door Uitbergen om zand aan te brengen voor de Sigmawerken. De aanleg van een steiger om dat per boot te doen bleek te duur.

Dat bleek uit het antwoord van minister Hilde Crevits (CD&V) op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Van Malderen (sp.a). Zij gaf aan dat voor de werken in Uitbergen in totaal zo’n 137.000 m³ grond wordt aangevoerd. Dat zijn 9.000 vrachten gespreid over 275 dagen. Dit betekent zo’n 33 wagen per dag en dit tot eind dit jaar. De werken zelf zouden begin 2011 moeten klaar zijn.

In Uitbergen veroorzaakt dit transport heel wat hinder en verkeersonveiligheid. De minister zei dat was overwogen om de grond per boot aan te brengen. De geringe breedte van de Schelde aan Uitbergen en de hoge kost van een nieuwe steiger (raming 500.000 euro) spraken in het voordeel van vrachtwagens. De totale kost van het werk zou anders zowat verdubbelen. De volksvertegenwoordiger riep op om toch zoveel mogelijk aanvoer per schip te gebruiken.

 

20 mei 2010

SK Berlare zoekt vaste klusjesman

VZW SK Berlare zoekt een klusjesman die moet instaan voor het onderhoud van pleinen en accommodatie, voor het wassen van de truitjes en het aanvullen van de voorraden in de kantine. Het betreft een voltijdse aanwerving van een 50-plusser die al minstens 6 maand uitkeringsgerechtigd is. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij voorzitter Herman Nissens (nissens.h@quetzales.be of tel 0495/ 282 989).

 

16 mei 2010

Sport

bullet

Voetbal

bullet

FC SKV Overmere wint internationaal tornooi
Vrijdag en zaterdag had in Overmere een tornooi voor veteranenploegen uit verschillende Europese landen plaats. Dit keer was zelfs ex-Premier Leagueclub Crystal Palace aanwezig. De finale werd gespeeld tussen thuisploeg FC SKV Overmere en Penarth Wanders (Wales). Na een zinderende match werd het 3-2 voor het home team... feest! Dit is meteen de 5de overwinning op tien deelnames voor SKVO. Ze wonnen trouwens al bij hun hun eerste deelname in 2001. In 2006 mochten ze voor het eerst deze eigenste 'Europa League' organiseren
 

14 mei 2010

Het verkiezingsnieuws

Op zo'n dertig dagen van de verkiezingen wordt een verkiezingspagina opgestart. Daarin komt nieuws van plaatselijke kandidaten, maar er is ook ruimte voor wat de inwoners van de Donkgemeenten over (de inzet van) deze verkiezingen en over de mogelijke gevolgen voor deze gemeente denken.

Zie hier.

 

14 mei 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 14 mei. (Meer.)

 

12 mei 2010

Op weg naar Compostella

Vanmorgen vertrokken Chris Gabriëls (62); Marc Vereecken (63) en Raf Pensaert (67) naar Compostella. Niet als bedevaart en niet te voet, maar per fiets. Ze leggen wel niet het hele traject per fiets af. "Steeds twee man per fiets en de derde met de wagen. Die vervoert de bagage en een reservefiets, rekent 's morgens af in het hotel, zorgt voor de bevoorrading onderweg en zoekt het hotel voor 's avonds", legt Chris uit. Enkel voor de eerste vijf dagen is het hotel al geboekt. "Met Frans De Ridder had ik, bij een fietstocht in Noord-Spanje, afgesproken dat we dit zouden doen zodra we met pensioen waren. Nadat Frans overleed vond ik eerst Mark, dan ook Raf bereid om mee te gaan", doet Chris het verhaal. Vooral voor Marc wordt het een grote uitdaging: hij begon pas een drietal jaar geleden echt met een koersfiets te rijden. Van Raf, nochtans de oudste, worden de minste problemen verwacht. "Raf is een brok spieren", luidt het oordeel van zijn metgezellen. De tocht wordt over 14 dagen opgedeeld, in ritten van tussen 160 en 220km waarbij ze een van de traditionele bedevaartparcours volgen. Door het slechte winterweer konden ze zich maar de twee maand echt goed voorbereiden, maar vanmorgen hadden ze er ondanks het mindere weer toch goede moed op. Om niet te moeten kiezen wat men op de truien zou zetten (en zo twisten tussen Berlare en Overmere te vermijden), besloten ze met de kledij te rijden die de provincie sinds kort te koop aanbiedt. Ze lieten er wel 'Compostella' bijzetten. Bij het vertrek hadden ze alvast heel wat belangstelling.

Wie hun belevenissen wil volgen, kan hiervoor terecht op een speciaal gemaakte blog. Raf, lid van de Overmeerse fotoclub, zorgt voor de foto's, Marc voor de nodige IT-kennis. Vanavond diende het eerste verslag wel telefonisch doorgestuurd en door het 'thuisfront' online gezet: in Brunehamel (178km afgelegd in ongeveer 7 uur) was er blijkbaar geen internet in het hotel.

 

12 mei 2010

Vrijwillige bijzitters gezocht

Voor de komende federale verkiezingen zijn in totaal 60 bijzitters nodig voor in de stembureaus. Omdat er met de computer wordt gestemd – de toestellen zijn getest – zijn er geen mensen nodig voor telbureaus. Het gemeentebestuur zoekt in de eerste plaats kiesgerechtigde Belgen die minstens 18 zijn die zich vrijwillig voor deze taak aanbieden. Zijn er niet genoeg gegadigden, dan zal men mensen aanwijzen. De taak van de bijzitter bestaat uit het aannemen en teruggeven van de identiteitskaarten, het afstempelen van de oproepingskaarten, het afgeven van de magnetische kieskaart en er op toezien dat die juist in de stembus wordt gestopt. Voor hun inzet tussen 8 tot 15 uur krijgen ze een financiële vergoeding, broodjes en drank. Belangstellenden kunnen zich tot 17 mei aanbieden bij de dienst Bevolking, liefst per e-mail.

 

9 mei 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 5 mei. (Meer.)

 

8 mei 2010

Katja Gabriëls zesde op Open Vld-lijst

Bij de parlementsverkiezingen staat burgemeester Katja Gabriëls op de zesde plaats op de kamerlijst. De vorige keer haalde Open Vld vijf zetels in deze provincie. Opvallend is dat burgemeester Poppe van Zele niet meedoet, dat de huidige kamerleden uit het Dendermondse, Hilde Dierick uit Dendermonde en burgemeester Antheunis uit Lokeren (bijna) onderaan staan, respectievelijk bij effectieven en bij de opvolgers. Om de liberale stemmen zo meer naar de burgemeester van Berlare te leiden ?

 

8 mei 2010

Geëvacueerde patiënten Sint-Blasius Zele wellicht woensdag terug

Gisterenavond werden 31 patiënten uit de geriatrische en de revalidatiediensten van campus Zele van Sint-Blasius overgebracht naar het hoofdziekenhuis in Dendermonde, en een naar het nabijgelegen rusthuis De Vliet. Dat gebeurde toen bleek dat het dichten van een gaslek - ontdekt toen men de gas wou afsluiten naar een deel van het ziekenhuisgebouw dat nu niet meer door het OCMW wordt gebruikt - meerdere dagen zou duren, en er ondertussen geen verwarming in het gebouw mogelijk zou zijn. "Er was nooit gevaar voor ontploffing", verzekerde burgemeester Patrick Poppe (Open Vld). Om die reden namen de hulpdiensten ook alle tijd om de evacuatie in alle rust te laten gebeuren. "Daarom ook dat we met het transport pas begonnen wanneer in Dendermonde alles klaar stond om de mensen snel naar hun kamer te brengen. Dat betekende wel dat we pas om 22 uur met de eersten vertrokken, maar het was beter de mensen langer in hun vertrouwde omgeving te houden dan hen in Dendermonde in de gang te laten wachten", gaf Jean-Pierre Vanelslander (hoofd hulpdienst bij RK Vlaanderen) als uitleg. Het laatste konvooi vertrok om 23.35 uur.
Algemeen directeur Karen Pieters van Sint-Blasius zei dat het lek vermoedelijk dinsdagavond gedicht zou zijn, waardoor de patiënten woensdag terug naar Zele zouden kunnen. De opvang in Dendermonde was mogelijk omdat er voor het weekeinde steeds zo veel mogelijk mensen naar huis worden gestuurd, waardoor er kamers leeg kwamen. "Van maandag tot woensdag zullen we eventueel moeten vragen dat verwachte nieuwe patiënten later komen", zei ze nog. Het was niet mogelijk om na te gaan of er bij de 31 ook inwoners uit de Donkgemeenten zijn.

 

8 mei 2010

Internationale in kerk

Vandaag werd Lucy De Bruyne (83) begraven. Opmerkelijk daarbij was dat tijdens de offergang de Internationale werd gespeeld. "Uit eerbied voor de overledene, voor wie dit het lijflied was. Maar als kerk distantiëren we ons van alle politiek", had pastoor Marc Van Steen vooraf uitgelegd. Lucy De Bruyne overleed bovendien op 1 mei.

 

2 mei 2010

Paul Van Gysegem: "Blij weer thuis te zijn"

Vandaag werd in het kasteelpark  'Contrapunt' geopend, een overzichtstentoonstellingopgezet naar aanleiding van de 75ste verjaardag van Paul Van Gijsegem, geboren in Berlare en tot ver buiten dit land gekend om zijn beeldhouwwerken, maar ook als schilder en als jazzmuzikant. Naast eigen werken, verspreid over het kasteelgebouw en de tuin, zijn er in de bijgebouwen ook te zien van enkele oud-studenten van Paul.

Bij de opening zei Paul tevreden te zijn dat zijn werk in 'zijn' Berlare kon worden tentoongesteld in zo een prachtige omgeving. Hij hoopte dat dit initiatief dan ook de aanzet wordt tot de uitbouw van een cultureel baken. Hij leek bereid om daartoe enkele beelden langer op het domein te laten staan. Vandaag trok de tentoonstelling alvast al veel belangstelling, ook van buiten de gemeente. Tot de meest opgemerkte personen behoorden onder meer eurocommissaris Karel De Gucht en voormalig sp.a-kopman Steve Stevaert.

De tentoonstelling loopt nog tot 27 juni. Volgende zondag is er ook een jazzaperitiefconcert (11 uur), op 21 mei (20.30 uur) worden op het Brielplein animatiefilms getoond van Raoul Servais (waar Paul ook zijn medewerking aan verleende), en op 27 mei (17 uur) is het resultaat te zien van een theaterworkshop waarin Isabelle Ringoet met kinderen tussen 12 en 17 een eigen creatie opzet geïnspireerd door de beelden. In het kasteel is een boek te koop met een overzicht van Paul's werk. Meer.

 

2 mei 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 29 april. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

4de divisie A: Harelbeke - SK Berlare                                1-5
Weer veel SK-goals, waarmee een toch wel schitterend seizoen met een gedeelde vijfde plaats wordt afgesloten.

 

april 2010

 

28 april 2010

Gemeente legt leegstaande woningen vast

De gemeenteraad keurde vanavond een reglement goed waardoor het kan bepalen welke woningen en gebouwen op een lijst van leegstaande woningen en gebouwen moeten komen. Die lijst moet voor eind augustus aan het Vlaamse Gewest worden overgemaakt. De raadsleden hadden het ook over de weg die langs de nog te bouwen appartementen van sociale bouwmaatschappij Hulp in Woningnood en de doorgangswoningen van het OCMW aan de Baron Tibbautstraat. Die weg komt langs de achterkant van de gebouwen, wordt grotendeels een eenrichtingsbaan met uitweg op de Baron Tibbautstraat via de toegangsweg naar het OCMW-rusthuis. En de vergunning van de speelhal in het vroegere restaurant Rivièra werd verlengd, ook al omdat er de voorbije negen jaar geen problemen waren geweest.  Later meer.

 

27 april 2010

Gemeenteraadszitting

De gemeenteraad bespreekt op woensdag 28 april (20.30 uur in het gemeentehuis) een reglement voor de inventaris van leegstaande gebouwen en woningen. Verder zijn er onder meer nog de goedkeuring van het project dat sociale bouwmaatschappij Hulp in Woningnood en het OCMW opzetten voor de bouw van 29 appartementen en 5 doorgangswoningen aan de Baron Tibbautstraat, de modaliteiten om de vergunning van een casino aan het Donkmeer te verlengen, en de gunningswijze voor de verhuring van gemeentelijke landbouwgronden achter woningen aan de Heidekasteeldreef.

 

27 april 2010

Provincie zoekt plattelandsprojecten voor Europese steun

Het Provinciaal Managementcomité platteland lanceert een nieuwe oproep voor plattelandsprojecten PDPO II (ProgrammeringsDocument voor PlattelandsOntwikkeling). Hiermee willen het Provinciebestuur, het Vlaamse Gewest en de Europese Unie plattelandsprojecten co-financieren met maximaal 65%.
 Uitgangspunt is het uitvoeringsprogramma in het Oost-Vlaamse beleidsplan 'Buitengoed, Goed buiten'. De Provincie legt hierbij de nadruk op echte, goed onderbouwde, geïntegreerde projecten die het buitengebied versterken op sociaal-economisch vlak.
Plattelandsprojecten worden uitgevoerd in het buitengebied en buiten de afgebakende Leader-gebieden (zie kaartje op www.oost-vlaanderen.be/pers - 10061b) en maken werk van de:
1. Bevordering van toeristische activiteiten
2. Basisvoorzieningen voor plattelandseconomie en –bevolking
3. Dorpskernvernieuwing
4. Instandhouding en opwaardering van landelijk erfgoed
5. Intermediaire dienstverlening
Voorstellen dienen voor woensdag 1 september 2010 te worden ingediend bij de Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen, t.a.v. Provinciaal Managementcomité, Loket voor Landbouw en Platteland, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent. 
De handleidingen, projectfiche en selectiecriteria kunnen geraadpleegd worden op www.oost-vlaanderen.be/platteland.
 

26 april 2010

OCMW bezoekt senioren

De maatschappelijk werkers van het OCMW gaan vanaf mei de thuiswonende senioren bezoeken. Dit gebeurt als activiteit binnen het sociaal beleidsplan. Voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld): "Door deze mensen in hun thuisomgeving op te zoeken, krijgen we een inzicht in eventuele problemen en eventueel oplossingen aanbieden. Velen weten niet wat er aan hulp bestaat. En tegelijk doen we iets aan de vereenzaming.” Men begint met de 80-plussers. De bezoeken worden met een brief aangekondigd. Wie geen bezoek wenst, kan dit dan aangeven.

 

24-25 april 2010

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 23 april. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: AZ77 - Blauwe Vlam:                          2-1
Hiermee beëindigt BV het seizoen op een achtste plaats.

bullet

4de divisie A:  SK Berlare - Sparta Petegem:                    7-1
Schitterende overwinning tegen een ploeg die hoger gerangschikt staat.

bullet

3de prov E:  Stekene - SKV Overmere:                              5-0
 Meer dan een uur stond het 0-0, maar na het eerste tegendoelpunt gingen de hoofdjes alweer naar beneden. De kelk werd zo tot op de bodem geledigd, wordt dat genoemd.

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   Olva Brugge - JTV Brigand:               0-3
JTV hield het lot in eigen handen en is zo overtuigend kampioen. (Correctie:) Door een wijziging van de reeksen gaat JTV hierdoor niet naar de tweede hoogste reeks, maar naar 1ste nationale B, waarin de nummers 7-12 van de huidige 1ste nationale reeksen en de stijgers uit 1ste divisie terecht komen.

bullet

1ste prov. heren:    JTV Brigand - VC Kalken A:               1-3

bullet

2de prov.a dames: JTV Brigand - AVO Melsele B:          0-3

bullet

Handbal
bullet

Aalst - Berlare: 18-15
Berlare hield het met een sterke remonte spannend tot het einde.

 

23 april 2010

Brand in Overmere

De nieuwssite van Wichelen meldt dat het gisteren heeft gebrand in een schuur aan de Broekstraat in Overmere. De brandweerkorpsen van Berlare en Wichelen konden vermijden dat het vuur op het woonhuis oversloeg. De voorzijde van de schuur en het dak werden wel ernstig beschadigd. Het vuur ontstond vermoedelijk in de berging, maar de oorzaak van de brand is niet duidelijk.

 

23 april 2010

Nieuwe belbus

Vanaf 1 augustus kunnen inwoners van Overmere en Uitbergen met de belbus ook naar Wetteren, Wichelen en Laarne. De Lijn komt hiermee tegemoet aan een vraag van de gemeente Berlare. Wim Arbijn, schepen bevoegd voor mobiliteit: “Inwoners in Uitbergen en Overmere zijn ook afgestemd op Wetteren voor medische zorgen, winkelen, onderwijs, … We zijn blij dat De Lijn uiteindelijk is gezwicht voor de aanhoudende vraag van het gemeentebestuur.” De belbus krijgt voor deze lijn haltes aan de Groenendijk, Moleneindestraat en aan de kerk in Uitbergen, en aan de Vaarschootstraat, kerk en Duivendreef in Overmere.

 Zoals voor andere belbuslijnen, gebeurt een aanvraag via 09-211 91 91.

 

21 april 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

Het resultaat van de loting voor de eindfase in de bekercompetitie. (Meer.)
 

21 april 2010

Discussie over aantal serviceflats en over sociale woningen

"Op de plaats van rusthuis Herfstvreugde komen geen 32 maar een twintigtal serviceflats. Omwille van de prijs, maar ook omdat we het een leefbare omgeving willen houden”, zei OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open VLD) tijdens de vorige gemeenteraad. Coalitiepartner sp.a schrijft in het eigen informatieblad Spots dat het liever toch 32 flats gebouwd zou zien. "Anders vrezen we dat het resterende aantal te klein zal zijn om dit later op een economisch verantwoorde manier te kunnen bouwen", luidt het. Men heeft wel begrip voor de - wegens financiële redenen bepaalde - keuze van het OCMW.

Reacties (al 3).

 

21 april 2010
RUP Kalkense Meersen.
De Vlaamse Regering keurde h
et gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de cluster Kalkense Meersen goed. Hierdoor wordt landbouwzone omgezet in natuurgebied. Het gemeentebestuur meldt dat niet op al hun bezwaren is ingegaan, maar wel dat de bestemmingswijziging in het gebied Wijmeers 1 pas op 1 januari 2015 ingaat. Dat geeft de landbouwers die daar grond bewerken wat meer tijd.  Het goedgekeurde plan, de bijhorende voorschriften en het goedkeuringsbesluit kunnen op het internet worden geraadpleegd. 

 

21 april 2010

Sponsortocht naar Noordkaap

Wim Verlinde uit Overmere vertrekt met zijn vriend Kris Verhofstadt op 22 mei met de motor naar de Noordkaap. Heen en terug is dat een tocht van 7600km. Ze doen dit om geld in te zamelen voor het Dienstverleningscentrum Heilig Hart te Bachte Maria Leerne (Deinze), waar het metekind van Kris verblijft, dat lijdt aan het syndroom van Rett. Met het geld kunnen de zowat 30 kinderen tijdens de vakantie op kamp. De beiden betalen hun reiskosten volledig zelf. Meer info over dit initiatief en over hoe men het kan steunen is hier te vinden.

 

20 april 2010

Reacties over burgerlijke begrafenisplechtigheid

Er is een reactie op het discussiethema over de locatie voor een burgerlijke begrafenisplechtigheid.

Lees hier.

 

18 april 2010

Jong CD&V wil meer kippen

Jong CD&V vraagt dat de gemeente een project start dat aanzet om meer kippen te kopen. Men ziet dat als een bijdrage tot het verminderen van de afvalberg. “Dat moet financieel haalbaar zijn met het geld dat het CD&V-bestuur aan het huidige overliet”, redeneert woordvoerder Harry De Paepe. Naar het voorbeeld van Dendermonde stelt men voor dat de gemeente per gezin een koppel kippen aanbiedt aan twee euro. “Die worden elk zo’n 9 jaar oud en verminderen op die tijd samen zo’n 900 kg afval. Daardoor zijn er minder GFT-ophalingen nodig waardoor elk gezin zo’n 160 euro bespaart. En ook intercommunale Verko wint omdat er minder afval moet worden verwerkt”, gaat de redenering verder.

 

17-18 april 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal  (van woensdag)

bullet

Futsal 3de prov. b: Vedett Kalken - La Doce: 5-2
Als je 7 keer op het kader trapt kan je niet winnen, stelt onze verslaggever terecht vast.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 9april. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - VWHZ:                      8-1
Zelfs met een 'noodploeg' was BV veel te sterk voor de voorlaatste, dat met 9 spelers startte.

bullet

4de divisie A:  SK Berlare - Izegem:                                   3-3
Gelijkspel met veel goals tegen de kampioen als laatste thuismatch van een seizoen dat, gezien de omstandigheden, met een prachtige stand zal eindigen (nog twee wedstrijden)

bullet

3de prov E.   SKV Overmere - Sombeke:                          0-4
Hierdoor is degradatie een feit...

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   JTV Brigand - Lokeren:                        3-0
Met nog een wedstrijd te gaan, drie punten voorsprong, meer gewonnen en minder verloren sets dan de tweede, is de titel een feit (of zijn we verkeerd ?)

bullet

1ste prov. heren:     VC Belvoc Belsele B - JTV Brigand:  0-3

bullet

2de prov.a dames: Spectrum Moerbeke - JTV Brigand:   3-0

bullet

Handbal
bullet

Berlare - Groot-Bijgaarden: 20-30

 

Deze week het wat rustiger aan gedaan, wat schrijven betreft.
Hierbij toch enkele gebeurtenissen van tussen 12-16 april

 

16 april 2010

Veel enthousiasme voor tijdelijk JOC

Tijdens de paasvakantie had een 30-tal jongelui hard gewerkt om het voormalige politiekantoor (Dorp 96) om te toveren tot een gezellige ruimte. De opening, met tal van optredens in de binnenkoer, bekroonde het enthousiasme.

Jocoloco werd het jeugdontmoetingscentrum (JOC) genoemd. “Die naam heeft niets te maken met het voormalige jeugdhuis Joko”, benadrukte jeugdraadvoorzitter Ruud Van de Weghe. Al moet gezegd dat de sfeer die het lokaal uitstraalt bij ouderen toch doet terugdenken aan dat Joko.

Met Jocoloco is een voorlopig einde aan een ‘strijd’ die al meer dan tien jaar duurt om een gemeentelijk (JOC) mogelijk te maken. “Geen woorden, maar daden”, zei burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) bij de opening. Zij had het daarbij zowel over de eigen belofte om voor een JOC te zorgen als over de inspanningen van de jeugd om het lokaal te veranderen. Ze feliciteerde al wie daar toe had bijgedragen. De gemeente had enkel het gebouw leeggemaakt en voor een deel van de materialen gezorgd. Er komt, wellicht tegen eind 2011, een volledig nieuw gebouw, tegelijk met de vergroting van de brandweerkazerne. Maar velen vrezen al dat dat gebouw niet zo gezellig zal zijn als het voorlopige.

De jeugd zal het nu ook moeten waarmaken wat de werking betreft. De jeugdraad wil het project volledig loslaten en aan de jeugd overlaten. “De werking zal pas echt kunnen starten zodra er een dagelijks bestuur is gekozen”, zegt schepen Tom Temmerman (Open Vld). Gezien de examens naderen verwacht hij dat niet voor de grote vakantie. Tot dan zal Jocoloco sporadisch open zijn, tijdens de weekends, en ook woensdag is een optie. Maar vaste openingsdagen zijn er nog niet. Wie zich een lidkaart aanschaft, zal via mail, een nieuwsbrief en andere manieren worden verwittigd over de activiteiten.

(zie ook hier)

 

16 april 2010

KSJ'ers terug van Keetn

Twaalf leden van KSJ Berlare namen deze week deel aan de tiende editie van Keetn, een tweejaarlijkse fietstocht waarbij men via allerlei proeven en kaarttechnieken Stad X moet bereiken. Normaal gebeurt dit per fiets, in tegenstelling tot de meer gekende en oudere Joepie-voettocht. Dit jaar werd, na een tocht die de eerste dagen via Deerlijk, Doornik over de heuvels van de Vlaamse Ardennen naar Ronse had geleid, de rest te voet afgelegd. Uiteindelijk kwamen ze aan in Erwetegem bij Zottegem. Voortgaande op de eerste verhalen werd het opnieuw een editie waarover de deelnemers nog aan de kleinkinderen zullen vertellen.

 

15 april 2010

Stroming als uitvaartlocatie ?

De herdenkingsplechtigheid bij de begrafenis van Eddy Vande Meirssche, vandaag in Stroming, zou wel eens de aanleiding kunnen zijn tot meer dergelijke plechtigheden in het cultureel centrum. In 2006 startte Leo Segerinck op deze site een discussie over het eventueel open stellen van de kerk voor mensen die niet katholiek zijn. Stroming zou een alternatief kunnen zijn. Maar wie die ruimte kiest, huurt ze wel af aan de gewone voorwaarden. Misschien een aanleiding tot meer reacties op dit debat ?

 

15 april 2010

Uit het politieverslag

bullet

Nieuwe website
Politiezone Berlare-Zele heeft een nieuwe website met heel wat informatie over onder meer diefstalpreventie en de eigen organisatie.

bullet

Diefstal na list
Gisteren omstreeks 20.45 uur lokte een jongeman de bejaarde bewoners van een huis aan de Brgs. De Lausnaystraat uit hun huis. Hij vroeg ze om samen zijn bal in hun tuin te gaan zoeken. Intussen sloop een meisje het huis binnen en stal er uit een handtas een geldbedrag en twee geldbeugels. Op dat zelfde tijdstip werden nog twee andere twintigers op de oprit van de woning gezien. De politie vermoedt dat deze vier samen handelden.

 

14 april 2010
Wichelse brandweer verbaasd

De nieuwssite voor Wichelen meldt dat men in Wichelen verrast reageert op de opmerkingen tijdens de jongste gemeenteraad (zie hier) van Raf Maes (CD&V), over de aanwezigheid van zowel de Wichelse als de Berlaarse brandweer . "Wij hebben een heel goede samenwerking met de brandweer van Berlare en ondanks het feit dat we tot een verschillende brandweerzone behoren houden we ook gemeenschappelijke oefeningen." reageert Wichels brandweercommandant Willy Declercq. Hij bevestigt dat er in de praktijk meestal weinig verschil is tussen de aankomst van de twee opgeroepen korpsen, maar wijst er op dat bij levensbedreigende situaties of tijdens het ontwikkelen van een brand een minuut een wereld van verschil kan maken. "Uiteraard is het zo dat het computermodel niet altijd gelijk heeft, maar het belangrijkste is dat de mensen snel geholpen worden. Bij het uitrukken is overigens niet altijd geweten wat er precies aan de hand is. En bij aankomst blijkt de situatie er vaak anders uit te zien dan oorspronkelijk gemeld."

 

13 april 2010

Aard dicht voor verkeer

Wegens werken aan het veer aan de Aard is er tot eind oktober geen doorgaand verkeer mogelijk. De bewoners van die wijk van Schellebelle aan de Berlaarse kant van de Schelde moeten al die tijd omrijden via Uitbergen. Ook fietsers zullen er de komende vier à zes weken niet kunnen rijden. Heel wat schoolgaande jeugd rijdt via de dijk naar Wetteren. Men is bezig de rijbaan en het ponton te vernieuwen. Ook het veer kan om die reden geen mensen overvaren.

 

13 april 2010

Uit het politieverslag

bullet

Inbraak
Dieven konden via een schuifraam achteraan inbreken in een huis aan de Van Tieghemstraat. Ze doorzochten er alle laden en kasten en namen een laptop, een videocamera en een digitaal fototoestel mee.

 

10-11 april 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal  (van woensdag)

bullet

Futsal 3de prov. b: ZVC La Doce - United 90 Wetteren: 2-6
La Doce speelde meer dan verdienstelijk tegen de 2de in de rangschikking. Door de risico's die men nam om toch aan te klampen, werd de kloof echter steeds groter. Tijdens de twee nog resterende matchen hoopt men de volle buit te halen.

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 9april.l. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: Galop - Blauwe Vlam:                       6-0
BV was een stevig maatje te klein voor de kampioen die nog een puntje nodig had voor de titel.

bullet

4de divisie A:  Ath - SK Berlare:                                         1-0      
Nu is de kans op deelname aan de eindronde zeker weg, al mag de huidige plaats zeker al een succes worden genoemd..

bullet

3de prov E.  Heikant - SKV Overmere:                               1-0
Door dit derbyverlies is redding enkel nog mogelijk door winst in de eindronde.

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   JTV Brigand - Lokeren:           
 

bullet

1ste prov. heren:      JTV Brigand - BMV Beveren/MelseleA:  2-3

bullet

2de prov.a dames: JTV Brigand - VC Kalken:                   2-3

 

11 april 2010

125 bloedgevers

Donderdag boden zich 125 mensen aan voor de bloedinzameling in Stroming, waaronder acht voor het eerst. Dat is zowat het gemiddelde, maar voor de aprilinzameling wel wat minder dan normaal. Wellicht zal de paasvakantie daar voor iets tussen zitten, vermoedt men bij de Vriendenkring van Berlaarse bloedgevers.

 

5 april 2010

Paaseierenrapen in Eendenkooi: volzet

Deze namiddag kunnen kinderen tot 10 jaar, als onderdeel van de activiteiten bij de start van het toeristische seizoen, in de Eendenkooi paaseieren zoeken. De organisatoren laten weten dat het maximum van 250 inschrijvingen is bereikt. Schepen René Kets (Open Vld): "Toen het aantal inschrijvingen bleef stijgen waren we verplicht om steeds maar eieren bij te bestellen. Op een bepaald moment kon men ons niet meer verzekeren nog genoeg te kunnen leveren. Daarom beslisten we geen inschrijvingen meer te aanvaarden. Nu hopen we wel dat alle ingeschrevenen komen opdagen want anders blijven we met de chocolade zitten ... Volgend jaar zoeken we een andere inschrijvingsformule."

Paaseieren zoeken blijkt wel een succes. Ook bij de Rode Kruisafdeling, die zaterdag aan het eigen lokaal voor de tweede keer een zoektocht opzette, schreven er zich meer dan 50 kinderen, tegen een twintigtal vorig jaar.

 

4 april 2010

Brand achter bakkerij

In de late namiddag brak brand uit in de berging van de woning van bakker Geert Bonnarens aan de Pater Heirmanshoek. Vermoedelijk ontstond die door een droogkast. De bakkerij en de woning konden door het snelle optreden van de brandweer worden gevrijwaard. In de winkel was er wel rookschade. De winkel zou normaal pas na volgende zondag sluiten voor vakantie. Dat zal nu wellicht noodgedwongen worden vervroegd.

 

3-5 april 2010

Sport

bullet

Judo

bullet
Sofie De Saedelaere won zaterdag zilver op de Senior European Judo Cup in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina) in de categorie tot 78kg. De weg naar goud werd haar belet door Purves Lindsay. Tegen de Russische Sordiya Tatiana en de Kroatische Maranic Ivana won ze telkens met ippon. Deze medaille biedt een mooi perspectief voor Sofie, (gewijzigd 5/4) die zich hoopt te kwalificeren voor de Europese kampioenschappen, in het najaar ook in Sarajevo. Meer info op www.eju.net  en www.vjf.be.
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 2april. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: VKV - Blauwe Vlam:                         0-4
BV was,pas na 30 minuten compleet, maar stond dan al voor.

bullet

4de divisie A:  SK Berlare - Heppignies:                           0-0      
SK laat opnieuw punten tegen een Waalse ploeg.

bullet

3de prov E.  Verrebroek - SKV Overmere:                        1-0
Ook deze inhaalwedstrijd kon niet worden gewonnen ...

 

3 april 2010

Donkoeverpark verbindt Donkmeer met Vlaams fietsnetwerk

"Ik ben er zeker van dat zowel de toerist als de bevolking uit deze gemeente zich goed zullen voelen in dit rustgevend park aan de oever van het Donkmeer"; besloot schepen René Kets (Open Vld) vanmiddag zijn toespraak bij de officiële opening van het Donkoeverpark, de vernieuwde site rond het museum en de festivalhal. Het gemeentebestuur wil dit park verder uitbouwen tot het kloppend hart van het Donkmeer. De steun van Toerisme Vlaanderen kwam er omdat het Donkmeer erkend is als belangrijk dagrecreatiecentrum en een inrijpunt is in het Vlaams fietsknooppuntnetwerk.

Ondanks het miezerige weer was toch wat volk opgedaagd voor de opening. De schepen schetste in zijn toespraak de mogelijkheden van de site die in de plaats kwam van 'een naamloze en . Mark Andries, kabinetchef van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) (die zelf deelnam aan de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen), feliciteerde het gemeentebestuur voor de wijze beslissing om de site aan te pakken. Hij bevestigde dat het Donkmeer in het toeristisch beleidsplan 2007-2011 is opgenomen als een belangrijke plaats voor dagrecreatie en als inrijpunt om aan een fietstocht te beginnen die binnenkort naar overal in Vlaanderen kan leiden (de laatste blinde vlek, het pajottenland, wordt op 21 april opgenomen). Daarom ook dat Toerisme Vlaanderen subsidies toekent voor de herinrichting (€388.000) en voor de tweede fase, de uitbreiding van de Festivalhal (€252.000).  Andries beklemtoonde het belang van de dagrecreatie, die vorig jaar weinig te lijden had van de crisis.

Schepen Kets vulde nadien aan dat men enkele bestaande fietsroutes wil herbekijken om nog beter in het fietsnetwerk te passen.

Tot en met maandag zijn er nog tal van activiteiten aan het Donkmeer (zie hier), als opening van het toeristische seizoen. Als kennismaking is de minigolf gratis. In het bezoekerscentrum in de Festivalhal staat een maquette van hoe die hal er na de uitbreiding zal uitzien.

 

3 april 2010

Geen palinguitzetting

Er was vandaag dan toch geen palinguitzetting. "Blijkbaar zijn er te weinig wilde jonge palingen, en de gekweekte palingen kunnen blijkbaar niet overleven wanneer ze in het Donkmeer worden uitgezet: ze hebben niet geleerd hoe zich te verbergen voor hun aanvallers en weten niet hoe zelf voedsel te vinden", gaf schepen René Kets (Open Vld) als uitleg. Dat tekort aan wilde paling heeft blijkbaar ook gevolgen voor de restaurants. Naar verluidt houden sommige hun vakantie in de periode waarin de wilde paling niet te verkrijgen is.

 

2 april 2010

Politieantenne aan Donkmeer geopend

Vanavond werd de nieuwe antenne van politiezone Berlare-Zele aan het Donkmeer geopend. Het vernieuwde gebouw (waar zich enkele jaren het provinciaal toerismebureau bevond) vervangt de kantoren in de vroegere rijkswachtkazerne in Overmere en dat aan de Hogeweg in Berlare. "Centraal voor alle Donkgemeenten en alle dagen open", vatte burgemeester Gabriëls de voordelen samen.

Het gebouw oogt heel modern met een sober en strak maar toch gevarieerd lijnenspel. Vooral aan de achterzijde biedt het een open indruk. "De cel 'jeugd en gezin' die daar gevestigd is, heeft het mooiste uitzicht van alle openbare diensten in Berlare en Zele", was zowat de algemene indruk. Enkel het 'hok' aan de ingang zorgde blijkbaar voor wat kritiek. Architect Jan De Bie verzekerde dat dit fietsenhok voor de agenten er heel anders zal uitzien zodra de klimop het een groene kleur zal geven. Naast die cel hebben er ook de vijf wijkagenten die in de Berlaarse deelgemeenten opereren hun vaste stek, en kan men er alle dagen terecht voor vragen en meldingen. Gabriëls - die het gebouw mocht openen omdat Berlare eigenaar is en ook de bouw betaalt - zei nog dat men, tijdens de eerste weken van de nieuwe legislatuur, had geprotesteerd tegen de aankondiging van het verdwijnen van de provinciale toerismedienst, maar dat dit vertrek juist nieuwe kansen had gegeven. De politiepost bijna in Kalken en de donkere kleine gebouwen in Berlare waren bij een inventarisatie van de openbare gebouwen in de gemeente al tot 'te verbeteren' beoordeeld. De ligging aan het Donkoeverpark, wat het toeristische hart  van de gemeente moet worden, moet volgens de burgemeester ook vandalen tegenhouden en de toerist een groter veiligheidsgevoel geven. Commissaris Van de Voorde beaamde het voordeel van de meer centrale ligging en beloofde dat de agenten er alles zullen aan doen om dit nieuwe gebouw in ere te houden en om de dienstverlening verder zo goed mogelijk te vervullen. Het gebouw houdt morgen een opendeurdag.

 

2 april 2010

Gouverneur berispt OCMW-raadslid

Gisteren las OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) tijdens de OCMW-raadszitting een brief voor van gouverneur Denys. Deze berispte daarin OCMW-raadslid Bart Van Malderen (CD&V) voor het ophangen van affiches waarop de OCMW-voorzitter als ‘gezocht wegens diefstal’ stond. (zie ook 31 januari)

Van Malderen wou met de affiches aanklagen dat er geen voldoende inspanningen zijn om de vakantieregeling van alle personeel gelijk te schakelen. Cooreman had tegen de affiches klacht ingediend wegens laster en eerroof, zowel bij de politie als bij de gouverneur. Na een verhoor in Gent liet de gouverneur Van Malderen schriftelijk weten geen reden te zien voor het voeren van de actie, en dat hij niet kan instemmen met de uitleg dat dit als een ludieke actie was opgevat. Verder schrijft de gouverneur: “De inhoud van uw affiche, die de suggestie wekt dat de voorzitter een dief is, is al even laakbaar en een OCMW raadslid onwaardig.”  Hij voegt er aan toe: ‘dat u met uw affiche een ernstige inbreuk hebt gepleegd op elke deontologie”.
Van Malderen wou niet op de brief reageren. Het onderzoek van de politie loopt nog.

 

maart 2010

 

30 maart 2010

Berlare eert ereburgemeester Willy Van Sande

Omdat hij voor zijn 30 jaar burgemeesterschap van minister Geert Bourgeois (N-VA) de titel van ereburgemeester had gekregen, werd de vorige burgemeester, Willy Van Sande (CD&V), door het gemeentebestuur gehuldigd. Dat gebeurde in het bijzijn van familie, het huidige schepencollege, eurocommissaris Karel De Gucht, voormalige CD&V-schepenen en huidige gemeenteraadsleden, en enkele gemeentepersoneelsleden. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) wees op de verdiensten en de inzet van Van Sande, maar ook op hoe de politiek en het besturen van een gemeente intussen is gewijzigd. Ze was benieuwd naar zijn memoires. “Er zijn veel verschillen tussen ons op te noemen, maar ook zeker een gelijkenis: de drive om de gemeente goed te besturen”, besloot ze. Van Sande kreeg geschenken van de gemeente en van het personeel. En ook zijn eigen partij gebruikte de gelegenheid om hun voormalige kopman te bedanken. Van Sande gaf een overzicht van wat in Berlare in die dertig jaar zoal was gebeurd, maar wees er ook op dat niet alles rozenschijn was geweest.

 

30 maart 2010

Nieuwe wedstrijd

SKV Overmere schenkt  vijf gratis duo-kaarten voor  hun Hudi’s Beachparty, een zomers feest op zaterdag 3 april in de kantine van SKV Overmere.  Meer.

 

30 maart 2010

Bagazze wint quiz in Wichelen

Vorig weekend won Bagazze (Sven Claessens,  Maarten Keppens, Tom Van den Bogaert, Peter Van Dender, Sven Van der Linden) in Wichelen een quiz georganiseerd door het plaatselijke jeugdhuis Antigoon. Ze haalden 293 punten, tien meer dan Gilgamesj en 12 meer dan Ne Specht.

 

29 maart 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal  

bullet

Futsal 3de prov. b: Plastic Plovdiv Hofstade - ZVC La Doce Overmere: 10-3
De lichtblauwen deden tegen de kampioen goed mee tot de rust (4-3), daarna toonde de leider echt waarom men vooraan staat. De voorbereidingen naar volgend seizoen toe zijn alvast gestart: er zijn gesprekken met nieuwe spelers en nieuwe sponsors.

 

27-28 maart 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De uitslagen en stand op 2 april. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Dressel:                    1-0
Een krappe maar toch verdiende overwinning tegen de laatste.

bullet

4de divisie A:  SK Berlare - Brakel:                                   2-0
Deze overwinning tegen een ploeg die voor SK staat, maakt de gelijke spelen tegen staartploegen des te pijnlijker .

bullet

3de prov E.   SKV Overmere - SV Waasmunster:            0-3
Rechtstreekse redding is nu wel heel ver weg. De laatste twee ploegen zakken, de 3de laatste speelt een eindronde om zo alsnog in derde te kunnen blijven.

bullet

 Volley
bullet

1ste div. B. heren:   JTV Brigand - Denderhoutem:            3-0        
De titel komt steeds dichter !

bullet

1ste prov. heren:     Sigivok - JTV Brigand:                        3-1

bullet

2de prov.a dames: Sigivok - JTV Brigand:                        3-0

 

27 maart 2010

Receptie jeugdraad afgeschaft

Omwille van het tragische ongeval gisteren, waarbij een hoofdleidster van Chiro Elckerlyck overleed, gaat de paasdrink die de Jeugdraad morgenavond had gepland niet door.

 

26 maart 2010

Dodelijk ongeval dompelt Chiro in rouw
Vanavond iets voor 19 uur had een dodelijk ongeval plaats aan de Frankrijkstraat. Een wagen die naar het centrum op reed, botste ter hoogte van café 't Zolderken op een kleinere. Daarin zaten de twee hoofdleidsters van de plaatselijke meisjeschiro, allebei jonge twintigers. NT overleefde de klap niet, LVH werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. 
Aanvulling: de begrafenis heeft plaats op zaterdag 3 april om 11.30 uur. De familie heeft de pers gevraagd om hierbij geen foto's of ander beeldmateriaal van te gebruiken.

 

25 maart 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal (van woensdag)

bullet

Futsal 3de prov. b: La Doce - Atletico Schoonaarde: 7-9.
Tegen het nummer 3 in de stand werd prachtig gevoetbald, maar het verschil tussen kop en staart was net iets te groot om de punten thuis te houden.

 

24 maart 2010

Uit de gemeenteraad

Schepen en OCMW-voorzitter Gunther Cooreman, wiens moeder morgen wordt begraven, was toch op de zitting. Om toch vroeger te kunnen vertrekken werd het punt over de aangepaste meerjarenplanning van het OCMW als eerste behandeld. Die aanpassing was nodig omwille van sinds eind 2007 gewijzigde omstandigheden, de economische crisis en enkele nieuwe projecten. Het hierdoor verhoogde gemeentelijke aandeel van zo'n €300.000 per jaar zal eerst door de huidige OCMW-reserves (zo'n €1,4 miljoen) worden opgevangen. De gemeenteraad ging akkoord met het aanstellen van een ontwerper voor de (uit)bouw van de brandweerkazerne en van een jeugdontmoetingscentrum, en voor de verfraaiing van de kerkhoven. Ook de vervanging van de verlichtingspalen langs het Alfred Nelenpad kreeg ieders goedkeuring. Voor hilariteit zorgde het variapunt van VB'er Erik Van Acker over het vrije uitzicht vanop de parking in de douches van de kleedkamers van SK Berlare. "De club wist dat vooraf en zei daar geen bezwaar tegen te hebben", zei schepen Tom Temmerman. "Daarom dat er zoveel vrouwelijke supporters zijn bijgekomen", schertste een ander. Burgemeester Katja Gabriëls beloofde toch om naar een oplossing te zoeken.

Meer.

 

23 maart 2010

Herinneringen aan Kongo ?

Dit jaar wordt herdacht dat Kongo 50 jaar geleden onafhankelijk werd. Ook uit de Donkgemeenten waren er verschillende die voor die onafhankelijkheid in de Belgische kolonie woonden. De Heem- en Oudheidkundige Kring van Overmere is alvast bezig om getuigenissen te verzamelen, en misschien gebeurt dat ook wel in de andere deelgemeenten. Wie zijn verhaal via deze site wil vertellen, kan dit uiteraard ook.

 

23 maart 2010

Meeste fietsers over 't Veer

Uit de cijfers die het Scheldeinformatiecentrum vandaag bekend maakte blijkt dat het Scheldeveer tussen Berlare en Appels vorig jaar op het gedeelte Zeeschelde het grootst aantal fietsers overzette: 55.825. Driegoten (53324) en Schellebelle (50157) staan op 2 en 3. Daarentegen, wat de overzet van voetgangers betreft, staat het 'Appels Veer' veruit laatste, met 3349. De cijfers van de overzetdiensten tussen Bazel - Hemiksem, Lillo - Doel en Kruibeke - Hoboken zijn wel niet opgenomen in het overzicht in de jongste nieuwsbrief. Het veer tussen Berlare en Appels staat al vermeld in boeken uit 1254.

 

21 maart 2010

Steun voor bescherming weidevogels in Kalkense Meersen

Het Regionaal Landschap Schelde-Durme kreeg van het Agentschap voor Natuur en Bos €25.000 voor een beter weidevogelbeheer in de Kalkense Meersen. Dit natuurgebied ligt gespreid over Kalken en Berlare (Uitbergen), en ook over Schellebelle en Wichelen.

Bedoeling van het project is de weidevogels, en dan vooral de kievit en de grutto, meer levenskansen te bieden. Het geld zal worden gebruikt om de landbouwers in het gebied mits een compensatie aan te zetten tot een minder intensief gebruik van de gronden. Zo vraagt men om tussen 1 april en 1 juni, of de broedperiode, een rustperiode in te lassen. Ook om in die periode niet te maaien en vanaf dan dat zo te doen dat de vogels naar een onbewerkt perceel kunnen. Door maximum twee runderen per hectare te laten grazen wil men het risico op het vertrappelen van nesten beperken.

Regionaal Landschap Schelde-Durme ontstond drie jaar geleden. Samen met de partners actief in het gebied waar de Schelde en de Durme stromen, zet het acties op die meer mensen overtuigen van de waarde en de schoonheid van het gebied, en om die verder in stand te houden. Het kreeg hiervoor van Europese, Vlaamse en provinciale overheden al meer dan €600.000 subsidies om projecten uit te werken.

 

20-21 maart 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De bekerwedstrijden van vorige week en de eindstand van de voorronde op 19 maart. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Excelsior:                  1-6
Met tien werd het in de tweede helft te moeilijk tegen een ploeg met voormalige eerste-nationalers.

bullet

4de divisie A: Paturages -SK Berlare:                                1-1
Derde gelijkspel op rij, telkens tegen een lager gerangschikte ploeg, waardoor SK de kans laat schieten om bij de top drie te komen.

bullet

3de prov E.  KSK Klinge - SKV Overmere:                        2-0
Verlies tegen de laatste doet winst van vorige week ongedaan ...

bullet

Zaalvoetbal (van vrijdag)

bullet

Futsal 3de prov. b: Sofkur Sint-Niklaas - ZVC La Doce Overmere: 4-4
Sterke match van de lichtblauwen. Zonder het incident dat al na vijf minuten tot een rode kaart voor beide teams leidde, had er zeker de volle winst in gezeten. La Doce slaagde er in om zonder wisselspelers toch nog een punt mee naar Overmere te brengen.

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   Wevelgem - JTV Brigand:                     0-3
JTV blijft uiteraard leider.

bullet

1ste prov. heren:     JTV Brigand - VBC Sint-Laureins:       0-3

bullet

2de prov.a dames: JTV Brigand - Lochristi/Wachtebeke:  3-2 

 

 

19 maart 2010

Filip Michiels wint Citi Journalistic Excellence Award

Filip Michiels uit Berlare schrijft sinds enkele jaren voor Vacature, waarvoor hij reportages schrijft over sociale en economische toestanden ook ver van hier. Voor zijn  zijn artikel “Undercover in Dubai” kreeg hij gisterenavond van Citibank een gerenommeerde onderscheiding. Deze Excellence Award wordt elk jaar aan een Nederlandstalig en een Franstalig journalist gegeven. Het bekroonde artikel beschrijft niet het klassieke 'pooier - prostitueeverhaal, maar de diverse stakeholders in deze maatschappij die blijkbaar belang hebben bij de gereorganiseerde aanwezigheid van prostituees. De jury roemde deze interessante invalshoek "waarbij de betreden paden werden verlaten om zo tot nieuwe inzichten te komen die de lezer perplex achterlaten".

De prijs bestaat uit de deelname aan een internationaal seminarie georganiseerd aan de gerenommeerde Columbia University (NY, USA), samen met journalisten uit een 20-tal landen, academici, mediaspecialisten, beleidsverantwoordelijken en overheids-functionarissen. Behalve verschillende lezingen over financiële en economische thema’s, staan onder meer een bezoek aan het IMF, de New York Stock Exchange, CNN Financial News, Wall Street Journal en Bloomberg Business News op het programma.

Michiels schreef vorig jaar ook het boek "Modrikamen Recht door zee" waarin hij op zoek gaat achter de mens Mondrikamen, de advocaat die zich inzet voor de Fortis-aandeelhouders en onlangs een eigen partij oprichtte.

 

16 maart 2010

Te pletter tegen tractor

Volgens Webnieuws Wichelen gebeurde er vanavond omstreeks 21 uur een zwaar verkeersongeval in de Molenstraat in Overmere. Om nog onduidelijke redenen reed een automobilist achteraan op een tractor met aanhangwagen die iets voorbij het park geparkeerd stond. De laadklep van die aanhangwagen stak door de voorruit van de wagen. De brandweer van Wichelen en Berlare hadden heel wat werk om de man uit zijn wagen te bevrijden. Hij werd zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Aalst.

 

15 maart 2010

Sport

bullet

Atletiek

bullet

Belgisch kampioenschap veldlopen in Oostende:

Seniores dames: Lynn De Coninck, als eerstejaarsseniore: 17de
                            . Ingrid Van Peteghem 24ste
 (en eigenlijk mogen we toch ook Selien De Schryder (2de) een beetje tot de Donkgemeenten rekenen)
Korte cross voor heren: John Kluskens: 31ste
                                         Cedric Van de Putte: 56ste

 Scholieren meisjes °1993: Eveline Van Havere: 2de
                                                Laura Van Havere: 12de

 

14 maart 2010

Het ‘Fonds voor kinderen van bij ons’ blijft nodig

Zaterdag vierde het ‘Fonds voor kinderen’ van bij ons de 15de verjaardag met een show door “Les Femmes Uniques”. “Een uitverkochte feestzaal, een zoveelste teken dan het Fonds nodig is en erkenning krijgt”, zegt stuwende kracht Viviane De Vriendt.

Het Fonds ontstond uit het Rode Kruis, maar is nu een zelfstandig initiatief. Een hulpvraag voor de aankoop van een automatische rolstoel leidde tot de oprichting van een steungroep voor gezinnen uit de gemeente met een zwaar ziek of gehandicapt kind. Dank zij de steun van heel wat plaatselijke verenigingen, de scholen en eigen initiatieven slaagde het fonds er in om de voorbije jaren niet alleen medisch hulp te betalen, maar ook kinderen te laten deelnemen aan schoolse, culturele of andere activiteiten die anders niet mogelijk waren geweest. “Er is toch een hele evolutie te zien”, zegt De Vriendt. “Waar we vroeger vooral moesten bijspringen voor medische hulpmaterialen, zijn er nu veel vragen voor het meebetalen van medische facturen. Hospitalisatieverzekeringen zijn dikwijls te duur ofwel weigeren verzekeringen die voor de gehandicapte kinderen. En als die kinderen dan naar een ziekenhuis moeten, wordt het moeilijk voor die gezinnen.”

Door de jaren kreeg het Fonds meer bekendheid. “Dat is ook nodig. We trachten informatie te verspreiden door ondermeer op vele manifestaties met een stand aanwezig te zijn en door gegevens te verspreiden. Maar toch blijkt nog altijd dat mensen pas informatie vragen als ze eerst in moeilijkheden zijn geraakt.” De Fonds-medewerkers wordt regelmatig ook hulp aangeboden in de vorm van speelgoed, kleren en meubelen. Dat wordt dan doorverwezen naar andere instanties.

In augustus plant het Fonds een tweede luik aan de viering. Dan wordt de Festivalhal aan het Donkmeer een speelzaal voor alle kinderen.

 

14 maart 2010

Berlare wandelde nieuwe inwoners in

Een zestigtal van de mensen die sinds eind 2008 in de gemeente zijn komen wonen, gingen op de uitnodiging van het gemeentebestuur in om te ontbijten in de Festivalhal en dan samen rond het Donkmeer te wandelen.

Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) was alvast tevreden met de opkomst. “In totaal kwamen zo’n goede driehonderd nieuwe mensen op de gemeente wonen. Met dit initiatief willen we jullie alvast kennis laten maken met het gemeentebestuur. Later dit jaar houden we een vrijetijdsbeurs waarop alle verenigingen zich kunnen voorstellen”, zei ze. De aanwezigen waren tevreden met het initiatief en ook de gemeente zelf lijkt in de smaak te vallen. “Ik woon hier sinds juni vorig jaar en kom uit Sint-Niklaas”, zegt Chantal Peersman. “Het is hier veel rustiger wonen en er is ook nog veel gratis. In Sint-Niklaas vind je geen gratis parking zoals hier aan het Donkmeer.” Herman Van Diest, een Hasselaar die na zijn studies in Gent was blijven wonen, roemt ook al de rust en de luchtkwaliteit, in vergelijking met die in een stad. “Ik denk dat er de komende jaren nog meer mensen de stad zullen ontvluchten”, voorspelt hij. Na de koffie begeleidden Jan Maertens en Etienne Lebon van vzw Durme de aanwezigen, waaronder ook het schepencollege, enkele raadsleden en Eurocommissaris Karel De Gucht, rond het Donkmeer. Voor de nieuwkomers was het een goede gelegenheid om meer te vernemen over de natuur en andere aspecten van de gemeente.

 

14 maart 2010

Brandweer moet opnieuw boom wegzagen

Vanmorgen werd de brandweer opgeroepen om een boom uit het kasteelpark gedeeltelijk af te zagen. Men vreesde dat die anders op de Frankrijkstraat zou vallen. Er is momenteel een discussie aan de gang met hogere overheden over welke bomen uit het park mogen worden verwijderd. Blijkbaar zou men slechts drie bomen als echt gevaarlijk voor de omgeving beschouwen. De gemeente vindt dat er meer weg zouden moeten.

 

13-14 maart 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De bekerwedstrijden van vorige week en de eindstand van de voorronde op 12 maart. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: Edobouw - Blauwe Vlam:                 1-1
Een gemiste kans om dichter bij de vierde plaats te komen.

bullet

4de divisie A: Beleoil -SK Berlare:                                     1-1
 Tweede gelijkspel op rij, met opnieuw wat hulp aan Zele, dat zelf won.   
Er staat opnieuw transfernieuws op de SK-site, en de aankondiging van meer samenwerking met SKV Overmere en Schoonaarde..

bullet

3de prov E.  WB Sint-Niklaas - SKV Overmere:                 1-0
Verlies tegen de laatste doet winst van vorige week ongedaan ...

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   JTV Brigand - Lot                                   3-1
Schitterende overwinning tegen de voornaamste titelkandidaat, waardoor JTV aan de leiding blijft.

bullet

1ste prov. heren:    PNV Waasland B - JTV Brigand:          3-0

bullet

2de prov.a dames: JTV Brigand - VC Belvoc Belsele:       3-2 

 

 

12 maart 2010

Overmeerse heemkundigen vieren met 'seizoenarbeiders'

Vanavond had het jaarlijkse ledenfeest plaats van de leden van de Overmeerse Heem- en Oudheidkundige Kring. Tijdens het gedeelte 'algemene vergadering' legde voorzitter Danny De Block uit waarom het lidgeld, voor het eerst in 28 jaar, moet worden verhoogd. Hij dankte de meer dan 600 leden en het bestuur voor de steun en voor al het werk dat vorig jaar werd gepresteerd. Hij voegde er wel aan toe dat het hoog tijd wordt dat er in het bestuur, waarvan de meeste leden er al sinds het ontstaan bij zijn, jongere krachten komen: "Het zou jammerlijk zijn dat al het tot nu gepresteerde werk, het enorme archief, anders zou verloren gaan." Tijdens het meer feestelijke gedeelte gaf journalist Dirk Musschoot op een boeiende wijze weer hoe de seizoenarbeiders in Frankrijk en in Wallonië werkten en leefden, en wat hun belang was voor het leven hier. Traditioneel werd de afsluitende receptie opgevrolijkt door het Wichelse Coctailtrio en was er ruim voldoende Pa en Gijs-bier voorhanden.

 

11 maart 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

Futsal 3de prov. b: zvc La Doce - Baert Berlare r1: 5-8
Volgens het verslag was het een beklijvende derby met bloed, zweet en de nodige gele kaarten. De puitenkloppers toonden zich iets uitgekookter en werkten beter af.

bullet

Rope-skipping

bulletVolgens Robnet vestigden de vijf meisjes van De Skippies uit Bierbeek dit weekeinde tijdens het Belgisch kampioenschap in Berlare (eigenlijk waren het selectiewedstrijden voor het kampioenschap, nkb) een nieuw wereldrecord. Zij slaagden er in om in drie minuten tijd 555 sprongen te lukken, acht meer dan het vorige record. In deze discipline moeten de rope-skippers zo snel mogelijk springen, er wordt telkens geteld wanneer de rechtervoet de grond raakt.
 

10 maart 2010

Hagelstorm mei 2009 erkend als ramp

De federale ministerraad heeft op 5 maart 2010 beslist om de zomerstormen in 2009 te erkennen als ramp.  In de Donkgemeenten geldt dit voor de hagelstorm op 25 en 26 mei. Getroffenen kunnen tot 30 juni een schadedossier indienen bij gouverneur André Denys. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom krijgen de gedupeerden binnen de drie weken van het Rampenfonds een gedeeltelijke vergoeding en, van zodra alles hersteld is, het gedeelte dat niet door de verzekering werd vergoed. Het is daarom ook nodig de verzekeringsmaatschappij aan te spreken. Sinds 2006 zijn overstromingen, aardbevingen, het overlopen van openbare riolen en aardbevingen verplicht opgenomen in de brandverzekering. De dienst Rampenfonds en de gemeente werken samen om de geteisterden te helpen bij de opmaak van het dossier.  De gemeente moet hiervoor een ambtenaar aanstellen.

 

6-7 maart 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De bekerwedstrijden van vorige week en de eindstand van de voorronde op 5 maart. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: Camu - Blauwe Vlam:                        1-0
 Ook nu, tegen de derde, zat er meer in, maar de ploeg kon het overwicht in de eerste helft niet omzetten in doelpunten.

bullet

4de divisie A: SK Berlare - La Louvière:                             1-1
Een zwakker SK kon pas in de eindfase gelijkmaken.      
Er staat ook nog meer transfernieuws op de SK-site.

bullet

3de prov E.  SKV Overmere - Kieldrecht:                            2-1
Prachtige overwinning tegen de derde. Maar ook Buggenhout won. Het wordt knokken tot het einde van het seizoen.

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   JTV Brigand - Belsele:                          3-0
JTV staat nu echt als eerste !

bullet

1ste prov. heren:    Sferos Deinze - JTV Brigand:               1-3        

bullet

2de prov.a dames: Bell's Temse - JTV Brigand:                 1-3 

 

4 maart 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

Futsal 3de prov. b: Donkere Wolk - La Doce: 9-0
Niets lukte vandaag! Geen goeie repetitie voor de derby tegen ZVC Baert van volgende week woensdag in de Overmeerse sporthal (22u)

 

februari 2010

 

28 februari 2010

Zeker 20.000 euro voor Haïti

Vanmorgen werd tijdens een ontvangst in het gemeentehuis bekendgemaakt dat door de verschillende acties voor ¨Haïti al zeker €20.700 is ingezameld. Van een aantal initiatieven is het cijfer nog niet gekend, andere wachten nog met storten om zeker te zijn dat ook voor de heropbouw nog gelden ter beschikking zijn. Zowel burgemeester Katja Gabriëls als Gros-voorzitter Greta Van Boven dankten voor de inzet. Van Boven noemde de vele initiatieven een teken dat op korte termijn veel mogelijk is en hoopte dat dit ook voor prettiger gebeurtenissen zal kunnen.

 

27-28 februari 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De bekerwedstrijden van vorige week en de stand op 26 februari. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Nieuw Hofstade :              4-1
BV komt hierdoor op de 5de plaats.

bullet

4de divisie A: Poperinge - SK Berlare:                                       0-2
En zo probeerde SK om streekgenoot Zele wat te helpen..

bullet

3de prov E. KFC Moerbeke - SKV Overmere:                           0-1
Hopelijk overtuigt deze overwinning tegen het 13 punten hoger geplaatste Moerbeke dat redding nog mogelijk is.

bullet

Handbal
bullet

 Groot Berlare - Evergem: 22-17
De eerste overwinning van het seizoen.

bullet

Judo
bullet
Belgisch kampioenschap. Kumiuchi behaalde in Ronse maar liefst 5 maal brons bij de beste judoka's U15, U17 en U20. Nooit eerder waren er zoveel vertegenwoordigers uit de club bij dit kampioenschap. De beste uitslagen kwamen van de meisjes. Lauren Rasschaert haalde brons in de categorie U15  -63kg, bij de beloften U17 haalden Inneke Uytendaele (-44Kg), Rani De Waele (-48Kg), Michelle De Schrijver (-63Kg) en Nathalie Claes (+70Kg) een derde plaats.

 

27 februari 2010

François Bockstaele 'Sportfiguur van het jaar'

Tijdens het Sportgala, vrijdagavond, werd zwemmer François Bockstaele uitgeroepen tot 'Sportfiguur van het jaar'. Hij kon zijn prijs, een originele cartoon door Nesten, niet zelf afhalen. Die werd daarom aan zijn echtgenote overhandigd. Voordien waren al enkele tientallen individuele en ploegsporters gehuldigd voor een opmerkelijke prestatie in 2009, of voor hun jarenlange inzet voor de sport in de Donkgemeenten. Schepen Tom Temmerman (Open Vld) benadrukte dat sport meer is dan een jogging en sportschoenen aantrekken, dat evenzeer belangrijk is dat mensen zich inzetten voor de organisatie van de wedstrijden, dat er supporters zijn. Burgemeester Katja Gabriëls zei fier te zijn dat er zoveel sportieve prestaties konden worden gehuldigd, maar gaf toe zelf te weinig tijd te hebben om nog aan sport te doen. Tussen de huldigingsgedeelten waren er demonstraties van zumba en Chinese gevechtssporten, en zorgde djembémuziek voor de muzikale inbreng. De namen van de gehuldigden komen wellicht op de gemeentesite.

 

24 februari 2010

Over pensioenen, cultuurreglementen, rooilijnen ...

De gemeenteraad ging vanavond akkoord met een intentieverklaring om voor de gemeentelijke contractuele personeelsleden een bijkomend pensioensfonds op te bouwen. "Een eerste stap om de oneerlijke ongelijkheid weg te werken", vonden zowel meerderheid als oppositie. De oproep naar de Vlaamse Gemeenschap om de KBC-inkomsten te gebruiken om in een nieuw Lokaal Pact de gemeentelijke schulden verder af te bouwen in ruil voor geen gemeentelijke belastingverhogingen lokte geen debat uit. De nieuwe tribune voor Stroming mag worden besteld, zoals ook een gietasfaltmachine. En er wordt een nieuw ruimtelijk structuurplan opgemaakt zowel voor de Baron Tibbautstraat als voor de Gaver om zo onder meer mogelijk te maken dat het voormalige rusthuis Herfstvreugde mag worden vervangen door serviceflats. Meer later.

 

23 februari 2010

Sport

bullet

Voetbal

bullet

Transfernieuws bij SK Berlare: ter vervanging van Jurgen Sermijn, die de club verlaat, kon men al Sven De Geyter aanwerven voor het volgende seizoen. De Geyter speelt nu bij Zele, maar was eerder al actief bij onder meer bij Lokeren, Denderleeuw en St. Wetteren. De club benadrukt dat men niet bezig is om spelers bij Zele weg te lokken en dat De Geyter al had aangekondigd om die club (na twee seizoenen) te verlaten.
 

23 februari 2010

De provincie stelt zich voor

Het provinciebestuur wil haar activiteiten meer bekendheid geven. Als een van de middelen daartoe worden bij verschillende diensten opendeurdagen opgezet. Op 6 maart gebeurt dat met de provinciale uitleendienst, aan de Kapiteinstraat 55 in Gent. Van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur zijn er doorlopend demonstraties en advies over het materiaal en de administratieve afhandeling van een aanvraag; van 10.30 tot 11.30 uur en van 14.30 tot 15.30 uur kan men er een workshop belichting, geluid en videomateriaal volgen. Elke bezoeker krijgt 2 gratis drankjes aangeboden. Men vraagt wel om ten laatste op 26 februari in te schrijven (tel. 09 253 40 38, per fax: 09 253 40 28 of mail: uitleendienst.avm@oost-vlaanderen.be).

 

22 februari 2010

Gemeenteraad vraagt nieuw Lokaal Pact met Vlaamse Regering

Op de gemeenteraadsagenda voor woensdag (20.30 uur) staat onder meer de aanvraag om een nieuw pact met de Vlaamse Regering af te sluiten, waarbij de KBC-opbrengsten (vergoeding voor de steun die de bank kreeg) te gebruiken om de lokale schulden af te bouwen. Dit moet de gemeenten meer werkmiddelen geven zonder dat de komende twee jaar belastingen moeten worden verhoogd. Interessant punt wordt wellicht ook de gratis grondafstand door de bouwers van een appartementsgebouw aan het Donkmeer, waarbij die grond wel door hen zal worden onderhouden en een privaat karakter krijgt, als buffer voor de bewoners van het gebouw.

 

22 februari 2010

Ghislenghien ...

De uitspraak over de gasramp in Ghislenghien zorgt ook voor een (voorlopig ?) eindpunt in de lijdensweg van enkele mensen uit deze gemeente. Hun verhaal staat hier. Uit privacy-overwegingen hebben we zelf met hen geen contact meer genomen.

 

20-21 februari 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De bekerwedstrijden van vorige week en de bekerstand op 19 februari. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: Moerstraat - Blauwe Vlam:                         7-0
Opnieuw zware nederlaag tegen de tweede, nadat BV de eerste helft had gedomineerd, zonder echter te scoren.

bullet

 3de prov E.  SKV Overmere - Opdorp:                                       1-3
 

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:    Hemelveerdegem - JTV Brigand:               0-3
Prachtige overwinning bij de leider.

bullet

1ste prov. heren:    JTV Brigand - VDK Gent C                           3-0

bullet

2de prov.a dames: JTV Brigand - Jevo Maldegem:                   1-3

 

20 februari 2010

80 jaar KAV Berlare: "Meer dan kooklessen en yoga"

In de vooravond werd in Stroming met een academische zitting de 80ste verjaardag van de plaatselijke KAV-afdeling gevierd. Tegelijk werd een tentoonstelling geopend van werken van 13 creatieve dames. Zij gaven het jaarthema "Zij springt er uit" zo heel duidelijk weer.

"Een vereniging die 80 jaar bestaat geeft aan dat het een gezond gestel heeft, maar ook dat het gezond heeft geleefd, naar geest en naar lichaam", begon voorzitster Huguette D'hondt haar inleiding. Ze dankte de vrouwen die begin van de jaren dertig in de vorige eeuw, in volle crisis, niet bij de pakken waren blijven zitten, er toen al 'uitsprongen' en de afdeling uitbouwden. Ze gaf nog aan dat de jubileumviering, die vorig jaar begon met een optreden in de kerk van Encarta, naast de tentoonstelling van dit weekend, ook nog een afsluiter heeft in april. "Daarin zal alle aandacht gaan naar de (oud)leden, naar de vrouw als vrouw en als moeder", besloot ze. Gastspreekster Lieve De Gelder benadrukte de waarden van KAV: meehelpen om vrouwen het recht op een menswaardig bestaan en geluk te geven, kansen geven op echte ontmoetingen, zowel op momenten van plezier als van verdriet. "KAV moet daarom dicht bij de mensen blijven, de hartslag van de mensen voelen, en blijven geven wat de leden vragen." Zij vond dat het van veel liefde getuigde van de mensen die zich daar nog voor willen inzetten binnen KAV, die zich willen engageren, daar veel tijd voor vrijmaken en verantwoordelijkheden opnemen. Burgemeester Katja Gabriëls toonde zich als vrouwelijke burgemeester verheugd om de tentoonstelling te mogen openen. Zij had het over een tentoonstelling die duidelijk aantoont dat vouwen creatief kunnen zijn, en over de sociale bewogenheid van de KAV-leden: "Verschillende van jullie ontmoet ik op heel verschillende vergaderingen en bijeenkomsten. Bedankt voor jullie inzet."

De tentoonstelling, nog tot morgenavond 18 uur te bezoeken, toont de creativiteit van 13 vrouwen. Ze komen bijna allemaal uit de Donkgemeenten: Helena Baert, Carine Bauwens, Simonne Beeckman, Lydia Bracke, Mariane Clinck, Brenda Osselaer, Rita Van Der Sypt, Diane Van Oost, Annick Van Puyvelde, Katrien Van Vlierberghe en Cecile Verdonck. "Ongeveer de helft zijn KAV-leden, de anderen werden door leden aangezocht om mee te doen", zegt medeorganisator Miet Van Malderen.  Zij uiten hun creativiteit op het witte doek, met kant, met juwelen, beeldhouwwerken, op papier. "En zo geven we ook aan dat KAV meer is dan kooklessen en yoga organiseren", vult Claudine Rogiers aan. Nog melden dat de zitting werd opgeluisterd met prachtige muziek op hart, gebracht door Lieve Van de Rostyne.  En dat poppentheater Sloeber er morgen om 14 uur een voorstelling geeft.

 

20 februari 2010

Brand in Bontinckstraat

Volgens Webnieuws Wichelen werden de brandweer van Berlare en Wichelen vanmorgen opgeroepen voor een brand in een woning aan de Bontinckstraat in Overmere. Een alerte thuisverpleegster die toevallig langs kwam had de brand opgemerkt en was die zelf beginnen te blussen. Daardoor kon de brand zich niet uitbreiden. De brandweer kon verder onheil vermijden. Wellicht was de brand ontstaan in het houten plafond in een achterkeuken, door de warmte in een metalen buis van de verwarmingsboiler.

 

Er zou vanmorgen ook al een tweede oproep zijn geweest, voor een ongeval op de Dendermondsesteenweg, waarbij personen gekneld raakten.

 

20 februari 2010

Jarige Dieetdienst maakt kookboek

De provinciale Dieetdienst van het Wit-Gele Kruis vierde vorig jaar haar 20ste verjaardag. Om dat te vieren brachten de eigen medewerkers 22 gezonde recepten in een speciaal kookboek van 60blz. Dat bieden ze nu te koop aan voor €5. Het kan worden besteld via communicatie@wgkovl.be met de vermelding van je naam en adres, of rechtstreeks in de provinciale zetel (Jubileumlaan 111 in Gent).

 

18 februari 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

Futsal 3de prov. b: ZVC La Doce - Hamboerke Lokeren: 7-3
La Doce kwam enkel net voor de rust even in de problemen. Na de pauze hield de ploeg het hoofd koel en maakte het vlot af. La Doce staat nu wat steviger op de 9de plaats. De ambitie voor de rest van het seizoen is de elf punten achterstand op nummer 8, Zonneke Sint-Niklaas, op te halen.

 

16 februari 2010

Omleiding Zele-Dendermonde

Wie via de N47 van Zele naar Dendermonde rijdt, dient vanaf 6 maart rekening te houden met vertragingen en omleidingen. Dan starten de werken om het rond punt op het kruispunt Martelarenlaan/Zelebaan/Grootzand in Grembergen te verwijderen en er tegelijk de rioleringen te vernieuwen. Tot het voorjaar van 2011 zijn zeker vier fasen voorzien met telkens andere omleidingen of tijdelijke wegversmallingen. Meer info is te vinden op www.zele.be.

 

15 februari 2010

Weer gezellige filmnacht in Stroming

De 'Nacht van de Film' van KSJ zorgde weer voor 24 uur gezellige sfeer in Stroming. De grote zaal was steeds goed gevuld, voor de kleine zaal boven moet wellicht toch een andere formule worden gevonden.

 

15 februari 2010

Bolwerk wint 2de La Docequiz

Zaterdag won Bolwerk de tweede algemene kennisquiz van ZVC La Doce Overmere. Met 36 deelnemende teams zat feestzaal Krebbeken (Lede) gezellig vol. De winnaar kreeg een bak Trappist uit West-Vleteren. Fortis Shuffle, dat vorig jaar won en ook de het sterkst was tijdens de jongste editie van de 'de eindejaarskwis' in Berlare. 'De onbekenden' ontvingen de rode lantaarn en ook de prijs voor 'best verterende ploeg'. Zij kregen er vijf pakken verse frietjes voor.
 

13-14 februari 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 5 februari. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

4de divisie A: SK Berlare  - Zele:                                                2-0
 SK blijft zo in top zes, voor Zele wordt het steeds moeilijker.

bullet

3de prov. Verrebroek - SKV Overmere:                                      afgelast

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   VK Aalst - JTV Brigand:                              1-3 
Met een sterke reeks klom JTV intussen op tot de vierde plaats.       

 

9 februari 2010

Omgeleid zwaar verkeer weer door Berlare

Om de door winterweer geteisterde weg tussen Wichelen Moleken en Bruinbeke te herstellen, zal het zwaar verkeer (meer dan 3,5 ton) vanaf 15 februari vanaf Wetteren over Overmere en Berlare worden geleid om naar Dendermonde te rijden. Het centrum van Kalken wordt gevrijwaard en in Uitbergen blijft het tonnageverbod van meer dan 3,5 ton gehandhaafd. Men heeft ook beloofd om de toestand van de weg in Berlare goed in het oog te houden. De weg in Wichelen wordt niet alleen hersteld. Vanaf mei, en dit wellicht tot september, wordt de weg heraangelegd. (bron: Het Nieuwsblad)

 

9 februari 2010

Waarnemend VVV-voorzitter roept op tot samenwerking

Ignace Brys is in december door het VVV-bestuur voorgedragen als nieuwe voorzitter. Op 19 maart beslist de algemene vergadering of hij die functie inderdaad mag opnemen. nkb informatief polste intussen al naar zijn intenties. En het blijkt dat hij alvast overtuigd is van het belang van toerisme voor de gemeente en voor de bevolking. Maar ook: dat het toerisme enkel kan bloeien als iedereen samenwerkt om initiatieven uit te werken en om deze regio tot ver buiten zelfs de provinciegrenzen bekendheid te geven. Meer. Wie voorstellen heeft, mag die ook naar hier sturen. Lees alvast wat anderen vroeger al instuurden.

 

6-7 februari 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 5 februari. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: Blauwe Vlam - Stars:                                2-5
Een BV-slotoffensief zorgde voor een grotere nederlaag.

bullet

4de divisie A: Sint-Eloois-Winkel - SK Berlare:                        1-1
Waardoor beide ploegen bij elkaar blijven, maar op een grotere kloof van de top-5.

bullet

3de prov E. Doorslaar - SKV Overmere:                                     3-0        
Vermits de dichtste achtervolgers wonnen, wordt puntenwinst bij de volgende wedstrijden wel heel belangrijk.

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:    JTV Brigand - Halle:                                    3-0

bullet

1ste prov. heren:    VC Aalter - JTV Brigand:                              3-0

bullet

2de prov.a dames: Ass'nee Assenede B - JTV Brigand:          3-2

 

4 februari 2010

Haïti-ontbijt

De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) laat weten dat er bij de bedeling van de folder over het Haïti-ontbijt van zondag 7 februari (7-11 uur in de Festivalhal) fouten zijn gebeurd. Daarom kan nog tot zaterdag 16 uur worden besteld. Een ontbijt kost 10 euro, en kan ook worden afgehaald.

 

4 februari 2010

Regionale brandweeroefening in voormalig rusthuis Herfstvreugde

Het voormalige OCMW-rusthuis Herfstvreugde was vanavond het decor voor een massale brandweeroefening waaraan zes corpsen uit de omgeving deelnamen. Het gebouw biedt dan ook de mogelijkheid voor vele scenario's.

De buren waren vooraf verwittigd over de oefening. En neen, het is niet omdat het gebouw toch wordt afgebroken, dat men het donderdag in brand heeft mogen steken om de oefening nog echter te laten lijken. Wel was er heel wat rookontwikkeling.

De brandweerploegen kwamen uit Berlare, Zele, Dendermonde, Lokeren, Buggenhout en Lebbeke. Na een briefing in de plaatselijke kazerne verzamelden alle brandweertuigen aan de kerk. Vandaar werden ze een na een opgeroepen om 'de brand te bestrijden' en 'de slachtoffers te evacueren'. “Maar vooral willen we de communicatie testen, zei commandant Luc De Block. Omdat er geen hogere in rang aanwezig was, mocht hij de oefening in de eigen gemeente leiden.

De taken waren goed verdeeld. Lebbeke stond in voor het voorzien van perslucht voor enkele andere corpsen, en voor het onderspuiten met schuim van de kelders. “Dat gebeurt altijd in dergelijke gebouwen met grote kelders, zodra we zeker zijn dat er geen mensen meer zijn. Zo vermijden we dat we manschappen in de kelder moeten sturen, waar meestal veel hoeken en kanten zijn”, legt sergeant Pessemiers uit. Bij deze gelegenheid werd zo'n 20 liter schuim niet in de kelders maar op een nabij grasplein gespoten.“De kinderen uit de buurt kunnen er morgen een sneeuwman mee maken." De grote kraan van Dendermonde diende om geëvacueerde en gevluchte mensen van het dak te halen. Zele gebruikte de ladder dan weer om een ‘gewonde’via een raam op de eerste verdieping weg te halen. Hamme had er ook moeten zijn, maar kon uiteindelijk niet wegens een echte brand in een winkel in de eigen gemeente. De Block kon dat opvangen door Lebbeke het water voor de groep uit Dendermonde te laten brengen. Berlare had de oefening uitgewerkt en zorgde voor begeleiding en ondersteuning. Ploegen met persflessen zochten door het gebouw naar mogelijke slachtoffers. In de lift zaten nog een ‘bejaarde’ in een rolstoel en een verpleegster. Omdat de elektriciteit was uitgevallen, dienden twee brandweerlui via een trapje naar de machinekamer, om vandaar de lift manueel naar beneden te draaien. “En dan vluchten via het dak, want naar beneden kunnen jullie niet meer”, hadden ze vooraf als opdracht gekregen. De in totaal acht ‘slachtoffers’ (waaronder de Berlaarse stagiair-brandweerlui) ervoeren alvast hoe lang wachten kan duren. “En toen men me had gevonden, raakte juist hun zuurstoffles leeg. Zij weg, en wachten op anderen…”, beleefde een van hen.

En hoe zat het nu met die communicatie ? “Wat we hadden verwacht, gebeurde ook. Dat er nog altijd zowel analoge als digitale communicatietoestellen in gebruik zijn, zorgt voor problemen. Maar voor de rest verliep eigenlijk alles zoals het hoort. Iedereen voerde zijn opgelegde taak naar behoren uit en ook het samenwerken verliep vlot”, evalueerde de commandant achteraf.

 

4 februari 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

Futsal 3de prov. b: zvc La Doce - Zonneke Sint-Niklaas: 4-5 (woensdag)
La Doce stond weer 1-4 achter bij de rust, dit keer kon men de kloof niet meer dichten.

 

januari 2010

 

31 januari 2010

Nieuwjaarsrecepties politieke partijen

Donderdag was er de nieuwjaarsreceptie van de N-VA, vandaag van de Open Vld. De verslagen staan intussen op de site.

 

31 januari 2010

'Wanted'-affiches zorgen voor OCMW-rel

Donderdagmorgen hingen aan de OCMW-gebouwen in Overmere enkele westernachtige affiches waarop voorzitter Gunther Cooreman (Open VLD) als een 'gezochte dief' werd afgeschilderd. OCMW-raadslid Bart Van Malderen (CD&V) wou hiermee aanklagen dat er geen voldoende inspanningen zijn om de vakantieregeling van alle personeel gelijk te schakelen. Een klacht is het gevolg.

Van Malderen zegt nu dat het als ludieke actie was bedoeld, als ondersteuning van enkele toegevoegde punten voor de OCMW-raadsbijeenkomst van dezelfde avond. Daarin drong hij aan op voorlopige oplossingen voor de sociale verlofdagen, in afwachting van het gelijkstellen van het rechtsgeldig statuur van al het OCMW-personeel. Momenteel zijn er verschillen tussen het personeel met administratieve functies, die sinds januari 2009 dezelfde nieuwe voordelen hebben als het gemeentepersoneel, en het personeel met typische OCMW-functies.

Cooreman geeft aan dat hem zowel vanuit Brussel, als van de vakbonden is aangeraden om voorlopig niets te doen tot alvast in Brussel de teksten voor de aanpassing van het statuut klaar zijn en de onderhandelingen met de vakbonden zijn gebeurd. Hij is vooral niet te spreken over de manier waarop actie is gebeurd, en die volgens hem vooral is bedoeld om het personeel tegen hem op te zetten. Omdat hij ook als 'dief' werd bestempeld werd uiteindelijk beslist om bij de politie klacht in te dienen.

 

30-31 januari 2010

Museum trekt meeste volk ... als sneeuwpiste

Een vijftiental deelnemers boden zich vanavond aan voor de wintereditie van wat al enkele jaren de dag voor de Waterfeesten in het Donkmeer wordt georganiseerd. Met badkuipen, 'raketten', fietsen op ski's, zelfs een botsauto gleden ze van het zowat 60m schuine dak van het museum aan het Donkmeer. Ze kwamen uit de Donkgemeenten, maar vooral toch uit omliggende gemeenten en steden. Enkele honderden kijklustigen volgden het spektakel op het Donkoeverpark, al bleek snel dat voor velen wellicht vooral de après-skisfeer belangrijk was.  's Namiddags waagden zich al verschillenden op het met tonnen (kunst)sneeuw bedekte dak. En ook morgen is de 'piste' van 10 tot 22 uur open.

Wellicht trok het museumgebouw tot nu nooit meer bezoekers. Wat bij de voorstelling van de plannen al spottend werd gezegd - Gaat men daar een skipiste bouwen ? - , werd uiteindelijk een beetje realiteit. Het initiatief van (jong-)VVV Donkmeer mag als geslaagd worden beschouwd. Als naderhand ook blijkt dat dergelijk gebruik geen aanleiding geeft tot waterinsijpeling, dan zal dit wellicht nog anderen aanzetten om het schuine dak voor nog andere activiteiten te gebruiken.
 

(Aanvulling 31-1) Ook zondag werd de piste goed gebruikt, 's morgens door de kinderen, waarvoor Pippi Langkous werd ingeschakeld, in de namiddag door zowat alle leeftijden. De drank- en eetstanden werden ook druk bezocht. Zaterdagavond diende men zelfs nog de voorraad bij te vullen.

Burgemeester Gabriëls is alvast tevreden met het succes. "Als bestuur willen wij creativiteit kansen bieden. Wij gaan daarbij zeker niet onbesuisd te werk, maar ook niet overdreven voorzichtig. Anders kan er niets meer." Schepen René Kets bevestigd dat als er geen schade blijkt, men zeker andere voorstellen voor het gebruik van het dak in overweging wil nemen. "Dit initiatief was zeker opvallend. Een ijspiste kost ook geld. Maar vooral, wie van de Donk is, wil op het meer schaatsen. Met deze activiteit was er eens iets anders."

 

30-31 januari 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 29 januari. (Meer.)

bullet

Voetbal  

bullet

MTSA eerste reeks: VKV Aalst - Blauwe Vlam: afgelast

bullet

4de divisie A: SK Berlare  - Gent Zeehaven:                              0-1
 Eerste thuisnederlaag...

bullet

3de prov. SKV Overmere - Sinaai:                                              0-1
Nipt verlies, en volgens onze verslaggever met een onterecht toegekende goal.
De goede competitiestart in nu wel helemaal weg.

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   Moorslede - JTV Brigand:                             

bullet

1ste prov. heren:     JTV Brigand - Navok Nazareth:                  3-2

bullet

2de prov.a dames:  JTV Brigand - VC Panda's Lokeren B:     1-3

bullet

Atletiek

De veldloop in Uitbergen trok vele tientallen sporters aan, van alle leeftijden. Bij de seniores haalde de plaatselijke Ingrid Van Peteghem het in de 5000m met zo'n 30 seconden voorsprong op Sylvie Ameloot. Saartje Van Bockstal was vierde (derde bij de seniores).  Bij de heren won Thomas De Bock de 6600m voor Patrick Vanderstraeten.

Uitslagen van de deelnemers uit de Donkgemeenten (indien nodig, zijn aanvullingen welkom):

bullet
Scholieren meisjes  10de  Jolien De Meyer    Berlare
bullet
Scholieren jongens   21de  BramDe Jonge     Overmere
bullet
Jun/Sen/Masters dames lopen de wedstrijd samen, maar krijgen ook een apart klassement:
Seniores  1ste Ingrid Van Peteghem Overmere    (1ste in de wedstrijd)
               3de Saartje Van Bockstal Uitbergen  (4de)
 Masters  6de  Marleen  Haentjens Overmere     (14de)
bullet
Jun/Masters heren lopen de wedstrijd samen, maar krijgen ook een apart klassement:
enkele Overmeerse masters: 10de  Kurt De Jonge (14de in de wedstrijd)
                                           22de GeertEbraert        (27de)
                                           41de HendrikMaes       (47de)
bullet
 Senioren mannen  9de Van de Putte Cedric (woont ook in Uitbergen)

 

30 januari 2010

Ook Donkgemeenten waren glad

De sneeuw en ijs zorgden ook voor gladde wegen in deze gemeente. Depannagedienst De Beule was sinds gisteren bijna constant in de weer om wagens op te halen of om weer rijklaar te maken. Gelukkig werden nog geen menselijke letsels gemeld.

 

27 januari 2010

Gemeenteraad: omleidingsweg in Uitbergen wordt later, maar zeker geschrapt

De CD&V had in een toegevoegd punt gevraagd om de in 1963 geplande omleidingsweg om het doorgaand verkeer uit het centrum van Uitbergen te houden, te schrappen. Burgemeester Gabriëls (Open Vld) antwoordde dat dit al twee jaar is gepland maar dat men om praktische en administratieve redenen wacht tot het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat de Vlaamse Gemeenschap voor de Kalkense Meersen uitwerkt, volledig klaar is. Een andere voorwaarde, de tonnagebeperking in het centrum, is inmiddels al doorgevoerd. De gemeenteraad ging verder akkoord om de organisatie van de Waterfeesten opnieuw door VVV Donkmeer te laten doen, en met een verminderde toegangsprijs voor jeugdverenigingen uit de gemeente tot de minigolf op het Donkoeverpark. Iedereen stemde toe om 1500 euro uit het geplande budget voor 11.11.11 aan de Haïti-actie te schenken, waarvoor de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (Gros) in samenwerking met verenigingen op 7 februari nog een ontbijtactie opzet Verder had men het nog over de samenwerking met Zele en OCMW-Lokeren voor drugspreventie, de nieuwe huurvoorwaarden voor de conciërgewoning aan het Donkoeverpark, de mogelijkheden om naar Wetteren fietsende scholieren te helpen tijdens de werken aan de Scheldedijk en het strooien van de wegen naar rusthuizen. Meer.

 

25 januari 2010

2800 wandelaars

Ondanks het miezerige weer kregen de Boerenkrijgstappers gisteren toch 2800 wandelaars voor hun Scheldebroektochten. Dat leverde uiteindelijk ook 2000 euro op voor de Haïti-actie: 0,5 euro per deelnemer van het inschrijvingsgeld, een bijdrage in de collectebus van de wandelaars en nog een bijdrage van de eigen medewerkers.

 

25 januari 2010

Beklijvend 20ste nieuwjaarsconcert

Vorige vrijdag en zaterdag hield fanfare De Verenigde Vrienden uit Overmere al voor de 20ste keer een nieuwjaarsconcert. De sfeer was dit keer Amerikaans, met een reusachtig vrijheidsbeeld naast het podium als blikvanger en aangepaste en volgens reacties van aanwezigen prachtig gebrachte muziek. Ook het eerste optreden van het leerlingenensemble kreeg veel lof. Dergelijke optredens moeten deze jonge muzikanten zeker aanzetten om verder te doen. Franky Van Hee praatte de avond op zijn gekende manier aan elkaar, met toelichtingen, een eigen 'Slimste mens van Overmere'-versie, maar ook met een verwijzing naar wat in Haïti gebeurt. "Met een pakkend gedicht bracht hij een moment van nadenken en medevoelen. Plots werd het ijzingwekkend stil in de gemeentelijke feestzaal", omschrijft secretaris Wim De Geest het.

Aanvulling: de verkoop van de programmaboekjes bracht 750 euro op voor Haïti.

 

25 januari 2010

Politiegeschenken belonen 'zichtbaar zijn in het verkeer'

De politie beloont de kinderen die met een fluorescerend vestje naar school gaan. De voorbije twee weken kregen zo 800 kinderen in Zele en 590 in Berlare een gadget, betaald met de opbrengst van het verkeerveiligheidsfonds. De komende weken zet de politie die controleactie verder. Dit keer kunnen de kinderen met een vestje aan een prijs uit een tombola winnen. De agenten wijzen er op dat niet het winnen van de prijs belangrijk is, maar dat men door het vestje goed wordt gezien in het verkeer, waardoor het veel veiliger wordt.

 

24 januari 2010

Cultuurraad zet in op cultuur, toerisme en natuur

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de cultuurraad gaf voorzitster Lieve De Keukeleire aan dat in 2010 naast cultuur en toerisme ook natuur meer wordt uitgespeeld als troef van de gemeente. Dat gebeurt onder meer met een tentoonstelling van werk van de binnenkort 75-jarige Paul Van Gysegem in het kasteeldomein en met een vrijetijdsbeurs op het Donkoeverpark waaraan alle organisaties die bij een adviesraad zijn aangesloten hun activiteiten kunnen voorstellen. Meer.

 

24 januari 2010

CD&V zet Martha Tackaert uit OCMW-fractie

Vanmorgen kondigde de pas herverkozen CD&V-voorzitter, Steven Baeyens, aan dat de partijraad heeft beslist om OCMW-raadslid en voormalig OCMW-voorzitter Martha Tackaert uit de fractie te zetten. Zij zou zich niet willen houden aan de afspraak om halfweg de legislatuur haar zetel af te staan. Hij betreurde de pijnlijke beslissing die zeker niet tegen de persoon is genomen. Zelf zegt Tackaert dat zij 'enkel geschreven afspraken nakomt en niet wat achter haar rug wordt beslist'. Ze zegt nog altijd CD&V-lid te willen blijven. Meer.

 

23-24 januari 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 22 januari. (Meer.)

bullet

Voetbal

bullet

MTSA eerste reeks:  Blauwe Vlam - Bloopers:                          0-0
Een gemiste kans om op de vierde plaats te komen.

bullet

4de klasse A: Diksmuide - SK Berlare:                                      4-1  
De winterstop was blijkbaar toch iets te lang.

bullet

3de prov. E: VK - Hamme - SKV Overmere:                               2-0
Heel goede wedstrijd tegen de tweede, die twee penalty's nodig had om te winnen. Maar SKVO staat nu wel vierde laatste ...

bullet

Volley
bullet

 prov.beker: Sibok Sinaai - JTV Brigand B:                                  3-0

 

22 januari 2010

Landelijke Kinderopvang: 20 jaar in deze gemeente

De 16 onthaalmoeders (waarbij ook een samengesteld opvanggezin) vieren de 20ste verjaardag van de plaatselijke afdeling van de Landelijke Kinderopvang (LKO, aangesloten bij KVLV) met een tentoonstelling in de bibliotheek in Stroming. Alle onthaalmoeders maakten een collage waarin ze weergeven hoe een opvangdag verloopt, hoe de kinderen er zich voelen. De tentoonstelling is nog tot eind februari te bekijken.
Tijdens de opening werden de onthaalmoeders in de bloemen gezet en kregen ze een uitnodiging voor een boottocht op de Leie. "Deze organisatie en de onthaalmoeders verdienen alle erkenning", zei burgemeester Katja Gabriëls. Ze beklemtoonde het belang van goede opvang in een maatschappij waar tweeverdieners bijna noodzakelijk zijn en door de emancipatiebeweging wenselijk. "Deze mensen maken dit mogelijk", ging ze verder. Gabriëls verdedigde tegelijk de noodzaak van een goed statuut.

Margot Vlaeminck behoort met Vivane Coessens en Karine De Gucht tot de eersten die zich bij LKO aansloten. "Ik was toen al zo'n vijf jaar onthaalmoeder, uit noodzaak omdat ik voor mijn eigen kinderen geen opvang vond", geeft deze kinderverzorgster van opleiding aan waarom ze er mee begon. Het samenwerken in LKO vindt ze een goede zaak: "Zij ontlasten ons van het administratieve werk en zorgen voor vorming." Of er in die jaren veel is veranderd ? "De kinderen eigenlijk minder dan de ouders. Wel moeten we de kinderen nu vooral weer rustig maken, waar we ze vroeger meer tot actie moeten aanzetten. Dat is ook niet verwonderlijk: de ouders willen in hun vrije tijd zoveel met de kinderen doen. Op drie jaar moeten ze al hebben gevlogen, naar Disneyland geweest zijn en noem maar op." Bij deze 20ste verjaardag voerde LKO een personeelswissel door. Mady Van Herreweghe neemt na bijna 20 jaar begeleiding van de onthaalouders in deze regio, meer provinciale taken op. Hier wordt zij opgevolgd door Greet Annaert.

Lokale opvang
In Berlare vonden we vier zelfstandige kindercrèches, waarvan twee in Berlare zelf ('t Clubke-052-423690 en 't Kadeeke-047-2341456) en telkens een in Overmere (Pieternel-09-3675207) en Uitbergen (Moeke Ria-09-3678852). Samen kunnen zij een 60-tal kinderen tussen 0 en 3 jaar opvangen. Daarnaast zijn er nog onthaalouders. Zestien zijn aangesloten bij de Landelijke Kinderopvang, waarvan 9 in Berlare, 4 in Overmere en 3 in Uitbergen. Zij hebben samen maximaal 64 kinderen. Bij de Dienst voor Opvanggezinnen zijn een zevental onthaalouders actief, goed voor zo'n 50 kinderen. Beide systemen schermen met de eigen voordelen. In crèches werkt men meestal met gediplomeerd personeel, terwijl onthaalouders dikwijls vanuit de eigen ervaring aangevuld met cursussen werken. Onthaalouders vinden dan weer dat bij hen de sfeer huiselijker is en dat de prijs afhangt van het loon van de ouders en van het werkelijk aantal uren dat het kind wordt opgevangen. In crèches wordt veelal een vaste maandprijs gevraagd.

 

21 januari 2010

Sport

bullet

Zaalvoetbal

bullet

Futsal 3de prov. b:

bullet

vorige vrijdag: Zebra's Buggenhout - ZVC La Doce: 4-3
In de heenronde kreeg La Doce een pandoering van de ex-2de provincialer, nu was een gelijkspel de juiste uitslag geweest.

bullet

woensdag: ZVC La DOce - Votquenne Hamme 6-4
La Doce stond 1-4 achter bij de rust. Op kracht, durf en ervaring werd met 6-4 nog prachtig gewonnen!

 

20 januari 2010

Acties voor Haïti

Er werden enkele acties gemeld. Daarom is er nu ook een speciale pagina gemaakt om alles te groeperen, om een meer globaal beeld te geven van de inzet vanuit de Donkgemeenten.

 

19 januari 2010

Sociaal forum

Het OCMW nodigt op donderdag 21 januari (12 tot 14 uur) inwoners en lokale welzijnsorganisaties uit op een Lokaal Sociaal Forum. In het Sociaal Huis (aan het nieuwe rusthuis in Overmere) wordt dan geëvalueerd wat in 2009 aan acties rond welzijn in de gemeente gebeurde . Een gastspreker zal het hebben over drugverslaving en eventuele hulpverlening. Deelnemen is gratis, maar inschrijven wel verplicht. Dat kan via 09-326 97 10 of sociaalhuis@ocmwberlare.be.

 

18 januari 2010

Steun voor Haïti

Wellicht hebben ook inwoners uit de Donkgemeenten al gestort om in Haïti te kunnen helpen. Van een georganiseerde actie is echter nog niets geweten, behalve dat er op 7 februari een speciale omhaling in de kerken gebeurt. Mocht iemand iets organiseren of over een initiatief horen, dan graag een seintje. Vanwege de overgebleven leden van het comité dat zich voor het Roemeense Vîrtop inzette, komt alvast het voorstel om een deel van hun fonds aan Haïti te schenken. Men zou het fonds ook willen omvormen tot een fonds dat een bijdrage wil leveren bij rampen, maar dan wel om de heropbouw te steunen. Opmerkingen hierover zijn welkom. Zie ook de aanzet tot een beleidsvisie over ontwikkelingssamenwerking.

 

17 januari 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 15 januari. (Meer.)

bullet

Voetbal (en niet zaalvoetbal ...)

bullet

 3de prov. SKV Overmere - Waasmunster: 0-6
Zwaar verlies tegen de voorlaatste ...

bullet

Volley
bullet

1ste div. B. heren:   JTV Brigand - Ename:                                  3-0

bullet

1ste prov. heren:     Mezo Zottegem A - JTV Brigand:                0-3

bullet

2de prov.a dames: Nidak Nieuwkerken B - JTV Brigand:          3-1

 

 

14 januari 2010

124 bloedgevers

124 donors boden zich vandaag aan voor de bloedinzameling in Stroming. Hiermee wordt opnieuw de aanzet gegeven voor zo'n 500 bloedgiften dit jaar.

 

13 januari 2009

Ray of Hope en Haïti

In het door de aardbeving zwaar getroffen Haïti helpt adoptiedienst Ray of Hope, dat enkele jaren in Berlare was gevestigd, al verschillende jaren onder meer door steun aan een opvangcentrum. Nancy schreef in 2003 een verslag over haar verblijf daar. Volgens de website van deze organisatie werkte men de voorbije maanden aan het heropstarten van de werking in dat land.

 

13 januari 2009

De Gucht voor het Europese Parlement

Dinsdag verdedigde Karel De Gucht zijn kandidatuur voor de functie van Europees Commissaris voor Buitenlandse Handel voor een commissie van dat parlement. Een samenvatting en de video van deze hoorzitting zijn hier te bekijken.

 

12 januari 2010

Slechte ijskwaliteit

Het ijs op het Donkmeer en andere vijvers ligt er door de sneeuw hobbelig bij. Daarom kondigde het gemeentebestuur via borden en de website aan dat het uitdrukkelijk verboden is om er nog te schaatsen. Men wil hiermee zware letsels vermijden.

 

11 januari 2010

Gemeente op zoek naar nieuwe toerismeambtenaar

Schepen René Kets (Open Vld) bevestigt dat de toerismeambtenaar die in juni vorig jaar begon, deze week vertrekt. Hij betreurt de beslissing, zeker omdat hij met Karolien De Smedt goed begon samen te werken en er toch enkele activiteiten voor het nieuwe toeristisch seizoen op stapel staan. Er zal dan ook worden getracht om zo snel mogelijk een opvolger te vinden.

 

11 januari 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 8 januari. (Meer.)

 

10 januari 2010

Symbolische nieuwjaarsreceptie ?

Voor het eerst in deze legislatuur nam eerst Karel De Gucht het woord tijdens de nieuwjaarsreceptie. Het was wellicht een symbolisch gebaar om aan te geven dat Katja Gabriëls voortaan echt de gemeente leidt. Inhoudelijk ging het onder meer over de rol van Europa om onze welvaart na de economische terug te laten groeien, over het respect voor politici, en de plannen voor 2010. Meer.

 

10 januari 2010

Een nieuwe kindercrèche

In de reeks over hoe te reageren op de economische crisis, de opening van kindercrèche 't Kadeeken door de 22-jarige Lobken Van Herreweghe. Meer.

 

10 januari 2010

Voorzichtige ijsgangers op Donkmeer

Hoewel er bij momenten nog moeilijk parkeerplaatsen te vinden waren, mag men niet van een ware stormloop spreken, vandaag aan het Donkmeer. De vele berichten over 'op eigen verantwoordelijkheid' en het gure weer van gisteren, waardoor er overal minder mensen met de wagen uitreden, zorgden daar wellicht voor. De gemeente had voorzorgen genomen door nadar te plaatsen waar het ijs niet dik genoeg was. Rond het meer stonden tientallen kramen met allerlei eet- en drinkwaren, en uiteraard met schaatsen. Politie op de fiets en het Rode Kruis waren present om indien nodig snel te kunnen ingrijpen.

 

9 januari 2010

Kerstboomverbranding afgelast
Omwille van het gure weer en na een negatief advies van de brandweer besliste VVV Donkmeer de kerstboomverbranding, gepland voor vanavond, niet te laten doorgaan. Er wordt nog bekeken of het eventueel op een latere datum kan. Wie dat wil, kan de kerstboom daarom nog altijd naar het Kapelleplein brengen.

 

8 januari 2010

Judoclub sloot 35ste verjaardag met ambities

Met meer dan 150 leden was het voor judoclub Kumiuchi (Japans voor 'verdediging met de blote hand') niet echt moeilijk om vanavond de Parochiezaal te vullen voor de afsluitende receptie voor het 35ste seizoen. Voorzitter Dirk De Saedelaere gebruikte de gelegenheid om er op te wijzen dat het succes van de club te danken is aan de inzet van velen, maar vooral aan de sfeer van sportiviteit en vriendschap. Voor het nieuwe seizoen staan de verwachtingen hooggespannen. Tijdens de provinciale, regionale en nationale kampioenschappen in februari hoopt men op een heel pak medailles. De club schafte zich ook een aantal internationale rugnummers aan omdat men een sterk vermoeden heeft dat een aantal leden aan internationale wedstrijden zullen mogen deelnemen. "Maar we zeggen niet wie. De nummers blijven in de club tot iemand er een nodig heeft", bleef hij hierover verder geheimzinnig. Tijdens de receptie werden ook de leden gehuldigd die door hun regelmatige aanwezigheid tijdens plaatselijke of provinciale trainingen en/of sterke prestaties vorig jaar de meeste punten hadden verzameld. Per leeftijdscategorie waren dat: Jitse Timmermans (kleuters), Lars Fruythof (-9 jarigen), Stef Fruythof (-11-jarigen), Leen Christiaens (-13 jarigen Belrare), Kim Van Driessche (-13-jarigen Overmere), Toon De Maesschalk (-15 jarigen) en Niel Coppieters (Judoman van het jaar).

Later meer over de geschiedenis van de club, die officieel op 6 mei 1974 begon en toen onder meer nog trainde waar nu het Laurierblad is gevestigd.

 

6 januari 2010

Strooizoutproblemen en -kansen

Door het aanhoudende vriesweer is de beschikbare hoeveelheid strooizout nog slechts zo'n 40 ton. "Dat is slechts voldoende voor een tweetal dagen. Daarom werd beslist om voorlopig enkel bij verse sneeuwval te strooien", zegt men in het gemeentehuis. Die beslissing werd beïnvloed door verwachte aanvullingsproblemen. De normale leverancier zag zijn voorraad opgeëist voor op de autosnelwegen, en een andere wil enkel op vrachtwagens zout laden. Berlare heeft vooral tractoren en maar een vrachtwagen voor het strooiwerk.

Dat dit weer ook kansen biedt, bewijst de aankoop door Zele van een machine om op fietspaden te strooien. Die werd gemaakt door het Berlaarse bedrijf Adam.

 

5 januari 2010

Al schaatsers op het Donkmeer

Enkele media melden dat vandaag al schaatsers te zien waren op het Donkmeer; Het gemeentebestuur liet vanmorgen de dikte meten en stelde dat 4cm te weinig is om schaatsen toe te laten. "Maar we kunnen niet echt efficiënt controleren", geeft burgemeester Katja Gabriëls toe. Wie op het ijs stapt, doet dat dan ook op eigen risico, en dat staat ook te lezen op de borden die gemeentepersoneel op verschillende plaatsen zette. "Politie en gemeenschapswachten gaan de volgende dagen wel meer rond het meer patrouilleren", zegt de burgemeester. Volgend weekeind mogen wellicht vele schaatsliefhebbers worden verwacht. "Toelating tot schaatsen geven wij echter pas nadat de experts die wij raadplegen ons aangeven dat het veilig is", luidt het. De vele aanvragers om tijdens het weekend een kraam te zetten, krijgen alvast de melding dat zij van het ijs zelf moeten blijven. "En dat zal zeker consequent worden gecontroleerd."

 

1 januari 2010

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

 De wedstrijden van vorige week en de stand op 29 december. (Meer.)

 

 

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 30/01/11. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2010 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.