Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

streetkarten bij Skorpio

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Goed nieuwsbrief
Mensen uit Donkgemeenten
Berlare: politiek
Berlare: cultuur
Berlare: sociaal
Berlare: toerisme
Berlare: jeugd
Berlare: milieu
Berlare: onderwijs
Berlare: sport

 

Omhoog 

7 augustus 2010
Skorpio-karting kan een traditie worden

Uiteindelijk namen 19 teams deel aan de streetkarting in het Overmeerse sportpark. Zij kregen een parcours onder de wielen met heel wat bochten op de parking en een ‘snel’ gedeelte rond de sporthal. “Lastig” was de algemene indruk. “Om langer dan 25 minuten te rijden moet je heel sterk zijn.”

Zoals in echte wedstrijden waren er wat mechanische defecten, nam er al eens iemand een bocht te wijd – zonder ernstige gevolgen -, en durfden sommigen tegen wat te trage voorgangers te botsen. Als dat werd opgemerkt diende de overtreder een tijdje stil te staan. Winnaar werd Yzimmo (Berlare), tweede de Belgian Race Maffia en derde Bouwwerken Geert Van Hee (Overmere). Het enige damesteam, D&C Twee, werd laatste maar kreeg veel lof voor de fair play: het veilig doorlaten van snellere wagens en het volgen van de regels.

Gedurende het overgrote deel van de wedstrijd bleef het droog. Dat hielp wellicht om toch heel wat belangstellenden te lokken. Na het einde van de wedstrijd werd het plein terug proper gemaakt. Tijdens de wedstrijd bleek het geluid van de muziek verder te dragen dan dat van de karts.

Organisator Skorpio hoopt dat dit 'propere' verloop er toe zal bijdragen dat de gemeente ook de volgende jaren de toelating verleent. Men is overtuigd dat dit initiatief dan met en dank zij dezelfde inzet en hulp van  sponsors en de vele vrijwilligers een traditie kan worden.

6 augustus 2010
Met karts racen in Overmeerse sportpark

Morgen waant Overmere zich een beetje in F1-sfeer. 20 teams racen met een kart over het parkoers op de parking van het Sportpark. vzw Skorpio hoopt dat dit naast de nieuwjaarsparty hun tweede regelmatige activiteit wordt.

Na een briefing en enkele proefritten zetten de teams met 3 tot 8 rijders aan voor een vier uur durende wedstrijd. Het gebeurt allemaal zoals bij de echten met een pitlane, aflossingen, bijtanken en eventueel herstellen. Bezoekers kunnen op een veilige manier van de sfeer genieten en tussendoor iets drinken.

De piste van 1 km lang is aangelegd op en rond de parking van het sportpark. De opbouw gebeurde met de hulp van een professioneel team, dat ook instaat voor het nodige vlaggegezwaai om de racers te wijzen op gevaar, het verplicht stoppen, enz. “Al het mogelijk is gedaan om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. We laten maximaal 25 teams toe. Meer zou een heel ander parkoers vereisen om veilig te blijven. De rijders, die minstens 18 moeten zijn, krijgen vooraf een briefing over de vlaggen en over veilig rijgedrag, en de begeleiders zorgen er voor dat wie trager rijdt op een veilige manier de snellere racers doorlaten. Het Rode Kruis is aanwezig voor het geval er toch iets zou gebeuren", zegt Tim De Donder, een van de zeven Skorpio-verantoordelijken.

Ook aan milieu en geluidsoverlast is gedacht. "In de pitlane liggen rubberen matten onder de planken om eventueel naastgegoten brandstof op te vangen. We werken met glazen flesjes voor de frisdranken. Na het evenement wordt het terrein weer proper gemaakt. Wat geluid betreft, de kartwagens hebben een motor zoals een grasmachine. De toch al niet veel omwonenden zullen wellicht meer hinder hebben van de grote baan dan van het karten. En het racen stopt al om 18 uur. Bij de vorige editie lieten we nadien nog toe dat ook niet-deelnemers voor een klein prijsje enkele rondjes reden. Het bleek echter dat dit niet altijd veilig kon, na enkele uren waarin sommigen toch al wat gedronken hadden. Daarom schrapten we dit onderdeel, zelfs al bracht het ons wat geld op. We willen alles zo goed mogelijk doen om ook volgend jaar de toelating te krijgen."

Skorpio weet intussen al hoe belangrijk de mening van omwonenden is.  “De eerste editie, vier jaar terug, wilden we in de Pastoor Pennestraat en omgeving houden. Het gemeentebestuur wou ons de toelating geven, maar de buurt was er tegen. We konden toen uitwijken naar de het transportbedrijf Sinex. Dit jaar, met de realisatie van het sportpark en haar parking, doen we een tweede poging.”

Met opzet en met weinig reclame buiten de gemeente werd vooral getracht zoveel mogelijk plaatselijke teams aan te trekken. “Dat is ook gelukt”, zegt men bij Skorpio. "Maar enkele komen van buiten de gemeente. Enkele professionele rijders wilden met eigen materiaal meedoen, maar dat hebben we geweigerd: iedereen krijgt een zelfde wagen ter beschikking."

Met 20 teams komt Skorpio wellicht uit de kosten. "Dat was bij de eerste editie, met 14 wagens niet zo. We houden het inschrijvingsgeld zo laag mogelijk en laten toe dat de teams eigen sponsors zoeken. Zelf wilden we niet de plaatselijke winkels en bedrijven om geld vragen. Zij helpen al genoeg andere verenigingen bij al die hun activiteiten." De enige opbrengst komt dan ook van enkele grotere sponsors en van de drankstand. Men hoopt dan ook op goed weer en veel belangstelling. "Het is wel niet de bedoeling om er hier een massamanifestatie van te maken", benadrukt Tim. De bezoekers zullen de race van op een veilige plaats kunnen bekijken.

 Deze vorm van streetkarting heeft al wat succes in West-Vlaanderen en andere delen van deze provincie. Voor het waasland is Overmere de enige. “Om er mee te starten moet men wel al wat kapitaal achter de hand hebben voor onder meer de huur van al het materiaal (vier opleggers), de professionele begeleiders en de verzekering. Er zijn ook veel vrijwilligers nodig. Zelf kwamen we in contact met de professionele groep bij een race in Zottegem. We zijn wel altijd bereid om eventuele starters informatie te bezorgen.”

Skorpio, dat nu zeven jaar bestaat, werd opgericht om dingen te doen die ‘gewone’ verenigingen niet aankunnen of niet zien zitten.  De vzw heeft zeven 'bestuurders' en kan bij de activiteiten rekenen op een kern van zo'n 15 medewerkers.

www.skorpio.be

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 01/08/10. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.