Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

reacties nieuws 2010

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Het gebeurde ... jaar geleden
nieuws 2010
nieuws 2009
nieuws 2008
nieuws 2007
nieuws 2006
nieuws 2005
nieuws 2004
Nieuws 2003
Nieuws 2002

 

Omhoog 

Op deze pagina staan de reacties op nieuwsartikels.

21 april 2010
Discussie over aantal serviceflats en over sociale woningen
Reacties
Leo Segerinck (21 april 2010):
 
Het is bijzonder positief dat de gemeente het voornemen heeft om op de gronden van "Herfstvreugde" seniorenflats op te richten.Mijn inziens kan dit verwezenlijkt worden via tenminste twee kanalen: het OCMW of Hulp in woningnood. Door het OCMW gebouwd is de huurprijs van een flat voor iedereen gelijk en vrij hoog. Door HIW gebouwd, worden de flats verhuurd a rato van het inkomen ( en zijn dus per definitie sociale woningen). Dit laatste lijkt mij veel socialer, gezien bij de bejaarden nogal wat mensen te vinden zijn met een laag tot zeer laag inkomen.

Bart Van Malderen (OCMW-raadslid, CD&V) (22 april 2010):
Ook CD&V heeft er in de OCMW-raad tevergeefs voor gepleit dat er toch 32 serviceflats zouden worden gebouwd.

Dit omwille van volgende redenen :

* Open VLD heeft steeds aangegeven dat dit project break-even moet draaien voor het OCMW. Alle kosten zullen dus enkel en alleen door de huurders moeten worden opgehoest. Je moet geen genie zijn om te beseffen dat de kost van 1 serviceflat lager zal zijn in een project van 32 eenheden dan in een project van 20 eenheden. Bijgevolg zal ook de dagprijs hoger zijn in een project van 20. Het hoeft bijgevolg ook niet te verwonderen dat men nu al spreekt van een dagprijs van minimum 30€ per dag (ca 1.200€ per maand !!!) waar dan nog in tegenstelling tot nu de energiekosten nog niet zouden inbegrepen zijn.

* CD&V heeft er tijdens deze legislatuur steeds voor gepleit dat de hele site, na het verdwijnen van rusthuis Herfstvreugde, zou worden omgevormd tot een pleisterplaats, een ontmoetingsplaats voor de Berlaarse senioren. Reeds 2 jaar geleden hebben we dan ook een voorstel laten agenderen om op deze site, naast serviceflats, een dienstencentrum op te richten waar alle Berlaarse senioren terecht zouden kunnen. Open VLD heeft dit voorstel zonder meer weggestemd.

* Open VLD kiest er duidelijk voor om een beperkt aantal "dure" serviceflats te bouwen. Zo begrijpen we als CD&V niet waarom men wil kiezen voor de dure Design-Built-Finance-formule (ipv een klassieke lening), waarom de helft van de serviceflats moet beschikken over 2 slaapkamers,… Ons inziens is het niet de taak van het OCMW om luxeserviceflats te bouwen voor een beperkt aantal mensen die dergelijke huurprijzen kan betalen. De privésector kan dit perfect ter harte nemen.

* Volgens CD&V zou het OCMW moeten opteren voor een zo groot mogelijk aantal serviceflats tegen een betaalbare dagprijs (20 euro per dag). Op die manier kunnen de serviceflats voor een zo groot mogelijk aantal mensen de rol van tussenstap tussen "thuis" en "rusthuis" blijven spelen. De ervaring met de bestaande serviceflats heeft immers uitgewezen dat serviceflats de stap naar het rusthuis met ettelijke jaren verschuift. Voor de inwoners van Berlare zou het ook betekenen dat ze langer in de eigen deelgemeente kunnen wonen en leven.

Laat mij tenslotte toe te stellen dat houding van beide meerderheidspartijen in dit dossier zeer wispelturig en dubbelzinnig is. SP.A uit nu kritiek op het aantal serviceflats, terwijl het juist op vraag van het College van Burgemeester en Schepenen (met daarin SP.A schepen Wim Arbijn) is dat het aantal serviceflats drastisch werd verminderd. Het gedrag van Open VLD is zo mogelijk nog wispelturiger. In 2007, bij het opstellen van het meerjarenplan wist men nog niet of men serviceflats zou bouwen, in 2008 zou men er 26 bouwen, in 2009 werden dat er 32 om in 2010 terug te zakken naar 20. Wat zal 2011 brengen…

Tenslotte nog een reactie op de reactie van Dhr. Segerinck : De subsidiërende overheid van Hulp in Woningnood (VMSW) laat niet toe dat zij projecten realiseren uitsluitend gericht naar senioren.

 

Gunther Cooreman (OCMW-voorzitter, Open Vld) (23 april 2010):

OCMW raadslid Van Malderen  slaagt er opnieuw in om een aantal onjuistheden naar voor te brengen. Hij blijft zich daaraan bezondigen ondanks het feit dat hij  reeds eerder op de vingers werd getikt door de provinciegouverneur voor dergelijk gedrag.

Open VLD heeft inderdaad aandacht voor de kostprijs van de bouw van  serviceflats. De reden waarom door het OCMW en het Schepencollege  bij de opmaak van het meerjarenplan 2010-2013 is gekozen  voor 20 flats is  de volgende : de kostprijs van het totale project te beperken gezien het OCMW nog wel andere projecten lopen heeft en het aspect van de leefbaarheid (een gebouw met 20 woongelegenheden is beter, kleinschaligheid  is meer gewenst ter zake). Een uitbreiding van de serviceflats van 40 naar 60 is een verhoging met 50 %. Het is toch sterk dat dezelfde Bart Van Malderen kritiek heeft op de financiën (te groot tekort) van het OCMW terwijl hij tezelfdertijd pleit voor een veel duurder project (32 flats). Daarenboven vindt hij dat de dagprijs van de nieuwe flats  laag moet gehouden worden hetgeen het verlies nog verder doet aangroeien. Wie  zijn redeneringen nog kan volgen, mag het mij komen uitleggen …….

Over de dagprijs van de nieuwe flats is nog geen definitieve beslissing genomen. Wel is er sprake van een richtprijs van € 30 , enkel en alleen omdat bij de erkenningaanvraag naar het Ministerie voor de bouw van flats een richtinggevende dagprijs moet aangegeven worden. Dus er is nergens beslist dat  dit de definitieve  prijs zal zijn.Dit zal maar worden bepaald als het dossier verder staat (we zijn nog niet gestart met de bouw !).Hoe komt hij bij een dagprijs van  € 30 aan een maandelijkse kostprijs van €1.200. Een maand telt bij mijn weten nog geen 40 dagen. Ik zou wel eens willen zien dat een senior € 300 per maand dient te betalen aan nutsvoorzieningen.
Uiteraard zal de dagprijs meer bedragen dan deze van de huidige flats: de flats zullen 10 m² groter zijn,  betere materialen zullen gebruikt worden ( we dragen nu al de gevolgen van de snelle slijtage van de huidige flats). De bedoeling is inderdaad de nutsvoorzieningen  buiten de dagprijs te houden om de bewoners bewuster met energieverbruik te laten omgaan,aangezien het nu in de dagprijs zit en het verbruik eigenlijk niet uitmaakt.
Het idee is om een aantal flats te voorzien van een tweede kamer omdat de senioren van nu niet meer deze zijn van 20 jaar. Sommigen verkiezen meer ruimte : om bijvoorbeeld hobby uit te oefenen, een kleinkind te laten overnachten,….
Het gaat hier zeker niet om “luxeserviceflats”, maar wel om woongelegenheden  aangepast aan de vereisten van de jaren 2010-2013 en volgende.

 

 

Raadslid Van Malderen neemt alweer een loopje met de waarheid als hij stelt dat de procedure van bouw al is gekozen Dit is nog in onderzoek.

Hij verwijt de meerderheidspartijen wispelturigheid. Onjuist, deze meerderheid heeft eerst onderzocht of er nood was aan bijkomende serviceflats. Nadat dit positief werd geëvalueerd, diende het aantal bepaald te worden. Dit aantal is nu bepaald aan de hand van ernstige argumenten en gewijzigde omstandigheden. Dit getuigt juist van “goed bestuur”.

Deze meerderheid moet het verwijt van wispelturigheid niet pikken. Zeker niet van raadslid Van Malderen die enkel in zijn eigen naam spreekt. Hij liet reeds oud OCMW voorzitter Martha Tackaert uit zijn  CD&V fractie verwijderen omdat zij het niet eens was met zijn manier van handelen.

Trouwens, en hier spreekt  raadslid Van Malderen niet over : zijn  collega’s van de  CD&V oppositie in de gemeenteraad maakten geen enkele opmerking toen het punt van de serviceflats ter sprake kwam.

 

Het voorstel  voor een dienstencentrum werd door de Open VLD niet zonder meer weggestemd, integendeel  zeer uitgebreid geargumenteerd ( zie o.m. nieuws van de dag 23/6/2008) : behoefte is nergens aangetoond, andere beleidsprioriteiten zoals nieuw woonzorgcentrum- serviceflats- doorgangwoningen, lange procedure en onzekere betoelaging, strenge erkenningsvoorwaarden, nood aan aanwerving bijkomend hooggekwalificeerd personeel, alle centra draaien met verlies , de activiteiten van een centrum worden nu reeds aangeboden door de diverse verenigingen – seniorenraad en cultureel centrum, enzovoort.

Dus raadslid Van Malderen wil nog bijkomend verlies creeeren om dan daarover zijn beklag te maken. Ik probeer zijn redeneringen te volgen maar het lukt mij echt niet……

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 30/01/11. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2010 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.