Inwoners actief bij ramp Wetteren Geweld in het gezin: "Ik wil getuigen" Economische crisis Marc Van Cauteren: aardbeving in Japan Armoededebat werkloosheidscijfers Lokale Werkwinkel OCMW Religie in de Donkgemeenten ontwikkelingshulp uit de Donkgemeenten Verbrand in Ghislenghien Rechtbankjury Kinderwelzijn leeftijdspiramide sociaal: archief

 Berlaars advies aan Belgen in Spanje

 

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Omhoog
Een nieuwe schoenlapper
Een moderne barbier
Berlaars advies aan Belgen in Spanje
Broodjes met nagelverzorging
Palinghuis: 100 jaar
't Kadeeken, een nieuwe crèche
Een nieuw 'frietkot'
Terug meer bedrijfsfeesten

 

Omhoog 

22-7-2013 - Spaanse stagiair wordt troef in Spanje

De 24-jarige Daniel Morales Parejo, die in Barcelona boekhouden studeert, kon de voorbije drie maanden een stage lopen bij het Berlaarse filiaal van Baker Tilly. De ervaring viel zo erg mee dat hij, na het afwerken van zijn eindexamens, in september voor enkele maanden weerkeert. "Om mijn Nederlands te verbeteren", zegt hij. Deze voor een Spanjaard niet zo evidente taalkeuze biedt hem tegelijk de de basis voor een job bij de Spaanse tak van Baker Tilly. Hij zal er Vlaamse bedrijven en personen kunnen helpen bij hun activiteiten in Spanje. Wie voor enkele maanden met een Spanjaard in huis de eigen kennis wil verbeteren, en tegelijk Daniel meer Nederlands bijbrengen, kan contact nemen met Dany De Decker (Kerkveld 17 - 052/42.22.26).

Daniel getuigt van de moeilijkheden die jonge, zelfs hoogopgeleide jongeren in Spanje momenteel hebben om aan werk te geraken. Door de stage kreeg hij dan ook een unieke kans op werk.

De stage werd mogelijk via Voka (en de Europese Unie die hiervoor het Leonardo da Vinci-programma opzette) die dergelijke uitwisseling van studenten in een beroepsrichting organiseren. Dit helpt niet alleen om beroepservaring op te doen, maar ook om de contacten binnen de EU te verbeteren. Ook Vlaamse studenten in een beroepsrichting kunnen zich voor zo een stage aanmelden.

1-9-2012 - Acos werd Afyse, en groter

Het lijkt, ondanks de crisis, goed te gaan met de bedrijvigheden van Dany De Decker in Spanje. Hij stichtte er met een Spanjaard een nieuwe vennootschap, Afyse, waarin ook Acos Spanje is opgenomen. De nieuwe vennootschap heeft nu kantoren in Alicante, Calpe, Cuenca en Madrid. "We kunnen hierdoor zowel Spaanse en Belgische specialisten inzetten om onze klanten beter te dienen", zegt hij.

Die klanten zijn zoals in het vroegere interview gemeld (zie verder) zowel particulieren die ginder een huis of appartement willen kopen en dus beter vooraf geïnformeerd zijn over de (ook fiscale) regels, als bedrijfsleiders die zich daar willen vestigen. "En niet alleen in de regio's waar we kantoren hebben. In ons kantoor hier in België kunnen we ook mensen helpen die elders in Spanje iets zoeken."

"Door de crisis zijn er ook nieuwe mogelijkheden ontstaan", benadrukt hij. "Bedrijven kunnen er nu heel bekwame werkkrachten vinden en de producten van ginder hier aanbieden. En velen willen nu in vastgoed investeren omdat spaargeld weinig opbrengt. Door de gedaalde woningprijzen is Spanje daarvoor interessant." Kan de crisis niet ook hier harder gaan toeslaan, waardoor Belgen hun geld liever hier zullen houden? "Ik denk dat het hier niet zo erg zal worden. En dat dank zij de hoge spaarquote, die ons minder kwetsbaar maakt."

De website van de nieuwe vennootschap: www.afyse.es. Dany is ook te bereiken in het kantoor in Berlare (Kerkveld 17 - 052/42.22.26)

26-11-2010 - Dany De Decker adviseert Belgen die zich in Spanje vestigen
"Spanje is aantrekkelijk woonland, maar je moet de fiscale verschillen kennen"

Ondanks, of misschien dank zij, de huidige crisis is het voor vele Belgen blijkbaar interessant om zich in Spanje te vestigen of om er een bedrijf te starten. Velen blijken niet voldoende geïnformeerd, onder meer over de gevolgen voor de belastingen, voor het pensioen. Dany De Decker (42) opende daarom twee advieskantoren aan de Costa Blanca.

Dany zit van jongs af in boekhouding en fiscaliteit. Na zijn humaniora begon hij al te werken in het advieskantoor van zijn vader, terwijl hij 's avonds les volgde, eerst voor het licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen, nadien om zich te specialiseren in fiscaliteit. Hij werd vennoot bij Baker Tilly Belgium, dat bedrijven onder meer bijstaat bij hun boekhouding en fiscale taken. In meer dan 100 landen zijn er Baker Tillykantoren, verbonden door een samenwerkingsverband.

"Toen mijn ouders zo'n tien jaar terug een villa kochten in Spanje, raakte ik geïnteresseerd in dat land. En ook in de problemen die Belgen daar ondervinden als ze iets kopen of een bedrijf opstarten", begint Dany zijn Spaans verhaal. "Niet alleen bij de aankoop zijn er soms problemen  – notarissen hebben er niet dezelfde controleplicht als hier -, men vergeet dikwijls de gevolgen voor fiscaliteit, erfenissen en eventueel pensioen. Ondanks de groeiende invloed van 'Europa' op onze wetten, zijn er op dat vlak nog heel wat verschillen tussen de lidstaten. Bijvoorbeeld, het  maakt een groot verschil of de ouders hier wonen en de kinderen in Spanje, of omgekeerd." En hij begon opnieuw te studeren. Eerst Spaans, dan het Spaanse fiscaal stelsel. "Dat was geen echte last, want fiscaliteit boeit me enorm. Ik heb in huis een hele kamer met boeken daarover." Sinds oktober volgt hij tijdens het weekend een masteropleiding over Spaanse fiscaliteit aan de universiteit van Valencia.

De Decker opende intussen in Spanje twee advieskantoren, in Teulada en Benissa aan de Costa Blanca. Dat gebeurde onder de naam Acos Spanje en niet onder Baker Tilly Spanje: "We richten ons immers naar een ander doelpubliek: de vele Belgen die er komen wonen en werken." Acos maakt wel deel uit van Baker Tilly.

"Want Spanje is terug interessant. Veel gepensioneerden zijn het gewoon om het vliegtuig te nemen. De afstand is dan ook niet echt een probleem meer. En dank zij hun groepsverzekering kunnen zij daar een (tweede) woning aankopen. Voor wat men aan de Belgische kust betaalt, heeft men daar een villa met zwembad.  De huidige crisis zal dat in Spanje nog gemakkelijker maken", beschrijft hij de mogelijkheden voor zijn advieskantoren. En het stijgend aantal bedrijven van Belgen in Spanje, vooral in de immo- en bouwsector en in financiën, maar ook in tal van andere sectoren, kan eveneens hulp gebruiken. "Opvallend veel 'oudere' Belgen beginnen ginder iets, omdat ze langer actief willen blijven." De Spanjaarden zien al die Belgen niet als indringers. "Ze beseffen dat we er iets aanbrengen, er niet komen om te profiteren." Hij ondervond er ook hoe de Belgen elkaar opzoeken. Vorige zomer richtte hij er mee de 'Businessclub from Belgium' op, dat het netwerken tussen al die Belgen wil mogelijk maken. "Maar tegelijk trachten ze zich ook te integreren. De taal leren helpt enorm daarbij. Ook andere niet-Spanjaarden doen dat, waardoor ook met hen de contacten gemakkelijker worden. Ik heb ginder een kapper van Marokkaanse afkomst. Zo wordt het voor iedereen echt een multiculturele verrijking."

Zodra de twee kinderen het middelbaar onderwijs door zijn wil hij met het gezin naar Spanje verhuizen. "Ook dan zal ik wellicht elke maand één of twee weken in België actief zijn. Omdat ik ook het werk voor de klanten van Baker Tilly graag doe en ik ook mijn verantwoordelijkheid tegenover dat bedrijf verder wil opnemen. Door de binding met het kantoor zal dit altijd een stukje ‘thuiskomen’ blijven."

Informatie
Informatie over Acos Spanje staat op de website: www.acosspanje.es. Dany De Decker is te bereiken via d.dedecker@acosspanje.es of op het kantoor in Berlare (Kerkveld 17 - 052/42.22.26).

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 23/05/13. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.