Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Paul Van Gysegem

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

horizontal rule

Ken je gemeente
Met pen, computer ...
Officiele cultuur
Met verf, laspost, foto, ...
Op het podium
Met stem en instrument
cultuur: archiefagenda

 

Omhoog 

2010 - 2005

2 mei 2010
Contrapunt brengt Van Gysegem weer thuis

Vandaag startte in het kasteelpark in Berlare de tentoonstelling 'Contrapunt', een overzicht van het werk van de 75-jarige Paul Van Gysegem, aangevuld met werk van enkele oud-leerlingen.

Met beelden in zowat alle grote steden, faam in het buitenland, ook als schilder en jazzmuzikant, is Paul Van Gysegem een naam tot ver buiten geboortedorp Berlare. Een overzichtstentoonstelling in het kasteelpark is een huldiging voor zijn 75ste verjaardag.

In het kasteel zijn schilderijen, etsen, videomontages van broer Marc, en enkele kleinere beeldhouwwerken en te zien, waaronder zijn meest recente, een hommage aan zijn overleden vriend en kunstschilder Jan Burssens. In de tuin staan grotere werken waaronder de vier meter hoge beelden van Gilgamesj, Enkidu en Ishtar, voor het eerst samen te zien, en de (voorlopers tot de) gekende Icarusbeelden. Ze symboliseren zijn voornaamste thema’s: nederigheid, maar ook contrasten, de band met muziek, onvolmaaktheid. De werken zijn in brons of kopieën in  polyester. Bij de samenstelling van de tentoonstelling zorgde Sven Vanderstichelen voor contrasten tussen het figuratieve en het abstracte werk van Paul zelf, en met dat van intussen zelf vermaarde oud-leerlingen (Marc Cloet, Bart Decq, Stefaan Dheedene, Lieve D’Hondt, Johan Tahon en Jan Van Oost) dat in de bijgebouwen is geplaatst. “Ik bracht mijn studenten bij niet mij na te doen maar zelf hun weg te zoeken, dat de kronkelweg naar het doel belangrijk is, zoals ook in het leven”, gaf Paul aan waarom die zo verschillend zijn.

Paul werd in Berlare geboren, ging er bij zijn vader naar de gemeenteschool en dan naar het college in Dendermonde. Die overstap verliep niet zo vlot. Hij mocht dan toch naar het kunstonderwijs in Gent, nadien ook in Antwerpen, in het begin van de jaren vijftig niet evident voor iemand uit Berlare. Zijn werk werd al snel opgemerkt. Daardoor werd hij al in 1955 leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. En de staat kocht vrij vlug werken van hem, onder meer voor in de atomiumbollen bij de wereldtentoonstelling. In zijn biografie staan onder meer de Louis Paul Boonprijs, die van de Vlaamse gemeenschap en van de staat. Zijn werken stonden in binnen- en buitenlandse tentoonstellingen en staan in de meeste Vlaamse steden. Berlare zette zijn ‘val van Icarus’ langs de baan naar het Donkmeer.

Tijdens de opening gaf Paul toe blij weer thuis te zijn. “Er is de emotionele waarde: terug naar de oorsprong. En dan nog in dit prachtige park. Vroeger speelde ik hier veel in de omgeving, maar van het kasteelpark kregen we nooit iets te zien.” Bij de gesprekken viel op hoeveel beelden hij van vroeger kon oproepen. Hij drukte de wens uit dat deze tentoonstelling, de eerste in het door de gemeente gekochte domein, de aanzet mag worden tot een verdere culturele werking. De vraag of hiervoor werk van hem permanent in het park zou mogen blijven staan werd in overweging genomen.

De tentoonstelling kreeg alvast een goede start. Ondanks het mindere weer was het er zondagnamiddag heel druk, met ook velen van buiten de gemeente. Meest opgemerkt waren eurocommissaris Karel De Gucht, die als titelvoerend burgemeester mee de tentoonstelling mogelijk maakte, en voormalig sp.a-kopstuk Steve Stevaert.

Opkuis
De gemeente, die voor deze tentoonstelling steun kreeg van het Vlaamse Gewest en van de provincie, spaarde de voorbije week geen moeite om het park voor de tentoonstelling in te richten. De kasteellokalen kregen een schilderbeurt, de bijgebouwen werden grondig gepoetst, en de toegankelijke tuinen zo veel mogelijk opgeruimd, gesnoeid en afgereden. Mede hierdoor komen de werken tot hun recht. Dat vindt ook Paul, al hoopt hij dat men bij de geplande restauratie het niet ‘te’ proper zal willen maken.
 

 Randprogramma

De tentoonstelling is tot 27 juni elk weekeinde gratis te bekijken tussen 14 en 18 uur. Maar Paul Van Gysegem is niet alleen beeldend kunstenaar. Daarom werd een randprogramma opgemaakt waarin zijn andere werken tot uiting komen.

Op zondag 9 mei (11 uur) geeft hij met zijn jazzkwintet – Paul Van Gysegem (contrabas), Bart Maris (trompet), Jeroen Van Herzeele (tenorsax), Eric Vermeulen (piano) en Marek Patrman (percussie) - een aperitiefconcert. Aperitief inbegrepen kosten tickets 10 euro. Op vrijdag 21 mei (20.30 uur) is de tentoonstelling ’s avonds open en brengt men op het Brielplein naast het kasteeldomein enkele animatiefilms van Raoul Servais. Van een ervan schreef Van Gysegem de muziek en tekende hij de decors.

En een twintigtal kinderen tussen 12 en 17 creëren in juni onder leiding van Isabelle Ringoet een eigen theaterproductie, gebaseerd op de beelden in het park. Het resultaat tonen ze op zondag 27 juni (17 uur).

En nog bijna vergeten: er is het boek 'Contrapunt' waarin Paul een overzicht geeft van zijn werk, met voorwoord van Karel De Gucht en teksten van onder meer VUB-professor Karel Elias. Te koop tijdens de tentoonstelling, al dan niet met een ets of originele tekening.

 

15 juli 2005
Huldetentoonstelling Paul Van Gysegem in Gent

Inwoners uit Berlare hebben dit jaar een extra reden om naar de Gentse Feesten te gaan. Gisteren (14-7-05) opende in het Caermersklooster een tentoonstelling van werk van Paul Van Gysegem, de beeldhouwer, schilder, etser en jazzmuzikant uit de puitenkloppersgemeente, waarvan al tientallen werken op tal van openbare plaatsen en in openbare gebouwen staan. "Een huldetentoonstelling en tegelijk een verjaardagsgeschenk van de provincie", zei de dienstdoende spreker. Bij de opening waren ook de vorige gouverneur Herman Balthazar en de Gentse burgemeester Beke aanwezig. Een tweede tentoonstelling toont werken van de winnaar en van de andere genomineerden voor de provinciale prijs voor Vormgeving. Paul kreeg zijn eerste erkenning op het einde van de jaren vijftig door drie jaar na elkaar een provinciale prijs te winnen, in drie verschillende disciplines.

De tentoonstelling brengt een overzicht van ouder werk, maar ook drie monumentale gipsbeelden en zes schilderwerken die de onlangs 70 geworden maar nog heel actieve kunstenaar speciaal voor deze tentoonstelling maakte. Op een scherm zijn - met onder meer dia's van broer Marc - de meeste van zijn werken te zien die her en der in Vlaanderen staan, ook in Berlare. In een speciaal gemaakte film legt Paul uit waar hij zijn inspiratie vooral haalt, en het verband tussen de vier kunstvormen waarvoor hij ook internationaal al heel wat erkenning kreeg. "Eigenlijk komt het overal op hetzelfde neer: een spel van vraag en antwoord, van contrapunt." Waarmee ook duidelijk is dat achter het schijnbaar spontane in de abstracte vormentaal, heel wat spanning zit, naast ervaring, materiaalkennis en vakmanschap.

De jongste jaren brengt Van Gysegem meer kleur in zijn schilderijen, die hij omschrijft als imaginaire landschappen die toch soms verwijzen naar bestaande, en die vooral van bovenaf zijn bekeken. Door Icaros, het personage dat in verschillende van zijn beeldhouwwerken en etsen voorkomt ? Of door Gilgamesj, een van de drie grote beelden, die bekijkt wat hij heeft verwezenlijkt ?

Naar aanleiding van deze tentoonstelling werd een boek samengesteld met vooral foto's van de werken die op publieke plaatsen staan. De tentoonstelling is nog tot 4 september elke dag behalve op maandag tussen 10 en 17 uur gratis toegankelijk aan de Vrouwebroedersstraat 6 (in het Patershol en een zijstraat van de Lange Steenstraat). Meer info over Van Gysegem en over de tentoonstelling (wellicht zolang de tentoonstelling loopt): caermersklooster

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/05/10. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2008 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.