Handelszaken Donkgemeenten “Twan's dood leerde me over het leven” Inwoners actief bij ramp Wetteren Geweld in het gezin: "Ik wil getuigen" Economische crisis Marc Van Cauteren: aardbeving in Japan Armoededebat werkloosheidscijfers Lokale Werkwinkel OCMW Religie in de Donkgemeenten ontwikkelingshulp uit de Donkgemeenten Verbrand in Ghislenghien Rechtbankjury Kinderwelzijn leeftijdspiramide sociaal: archief

 Aanstelling pastoor

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog
Processie: nostalgie of meer ?
Afscheid van pastoor Van De Winkel
Naar heiligverklaring Damiaan
Raoul Verhaeven: diaken
Debat met bisschop Van Looy
Debat: Christus verdeeld ?
Aanstelling pastoor

 

Omhoog 

 Overmere (2010) - Berlare (2003) - Lees ook

4 mei 2014
Maarten Pijnakker krijgt hartelijk welkom

Eind vorig jaar verliet pastoor Marc Van Steen de parochies in de Donkgemeenten om pastoor-deken te worden in Sint-Gillis-Waas. In februari maakte het bisdom bekend dat Maarten Pijnakker zijn opvolger zou worden. Vandaag werd hij plechtig ingehaald en aangesteld. In zowat alle toespraken ging het over samenwerking tussen de vier (kerk)torens.

Zoals bij vorige pastooraanstellingen werd Maarten Pijnakker aan cc Stroming opgewacht door fanfare 't Meziek, vlaggendragers en vertegenwoordigers van verschillende verenigingen en de kerkraad. Aan het gemeentehuis vervoegde de burgerlijke overheid (burgemeester en schepenen) de stoet. De klokken luidden toen de nieuwe pastoor door de erehaag van vlaggen de kerk betrad, met zes misdienaars en zes andere priesters waaronder deken Jan Van Raemdonck. "Het ziet er een sympathieke uit. En hij straalt charisma uit", luidde het eerste oordeel van een vrouw. Enkele kinderen boden de nieuwe pastoor de kerksleutels aan. Ze mochten mee tot aan het altaar.

Paul Poppe, kerkraadvoorzitter, leidde de pastoor in en gaf aan hoe hij, Nederlander van geboorte (1960) als Benedictijnermonnik in Dendermonde in 1995 priester werd. Hij was ondermeer priester in Oudenaarde en sinds 2005 voor de parochies in Lierde. Dat hij daar geliefd was, bewezen de velen uit die gemeente, waaronder de burgemeester, ere-burgemeester, verschillende schepenen en gemeenteraadsleden, die de aanstellingsmis meemaakten. "Het was inderdaad moeilijk om Lierde te verlaten. Maar als pastoor word je gekneed om gehoor te geven", zei de pastoor hierover later. Hij kreeg alvast van de kerkraad de belofte dat de bereidheid tot samenwerking er is. Poppe: "We hopen u veel te ontmoeten tijdens de activiteiten en dit in een hartelijke en goedmoedige sfeer." Burgemeester Katja Gabriëls kon begrijpen dat het moeilijk is om de mooie parochie in de Vlaamse Ardennen te verlaten. Zij had van haar collega in Lierde gehoord dat de pastoor graag onder de mensen is, geniet van goed eten, wijn en bier, maar ook sportief is. Hij kreeg al onmiddellijk een uitnodiging om mee te doen aan de trio-triatlon. "Er zal zeker wel een schepen zijn die met je mee wil doen.". Zij hoopte dat hij hier langer dan 8 jaar zal blijven, de periode die hij in zijn vorige parochies bleef. "Hier is de voorbije acht jaar alvast veel gebeurd. Van vier pastoors ging het naar één, die wel nog hulp kreeg van al gepensioneerde pastoors zoals de onlangs overleden pastoors Van Winckel en Leys." De samenwerking tussen de gemeente en de kerkraden noemde zij tot nu optimaal. Voor de toekomst rekende zij er op dat de kerk zich niet zal afzonderen maar verder zal samenwerken, "met aandacht voor traditie en voor wat nodig is voor de toekomst".

Deken Van Raemdonck had eerder in de pastorij de pastoor zijn broer als pastoor verwelkomd. "Zijn grote gelijkenis kan nog van pas komen als je eens ergens niet zelf kunt zijn". Hij noemde Maarten Pijnakker alvast een 'groot lot' voor deze gemeente. Hij liet de pastoor de gelofte afleggen en stelde hem dan aan. In de toespraken ging het over de pastoor die moet 'herderen', zorgen voor zijn kudde en het ene verloren schaap gaan zoeken, en over de pastoor als lid van de kudde. Voor de Donkgemeenten betekent dit er voor zorgen dat de vier parochies, toch ook aparte gemeenschappen, nood hebben aan eenheid. "Belangrijk is dan ook die eigenheid te leren kennen en te respecteren, maar ook een onderlinge goede sfeer te bevorderen." De pastoors en parochiemedewerkers die de voorbije maanden het werk hadden opgenomen, kregen luid applaus. Pastoor Maarten zei verder nog dat hij nog moet leren paling eten en dat hij de gemeente al als een mooie omgeving bestempelt. Hij dankte zijn familie ("ook zij die hier wegens ziekte niet kunnen zijn", zoals een andere broer die narcissen had geschonken die de Paaskaars versierden) en riep op om samen de droom terug leven in te blazen, ieder met zijn talenten, door elkaar te steunen en tot voorbeeld te zijn.

Een welkomstgeschenk kreeg hij, naast bloemen, nog niet. "Nog niet klaar", zei de kerkraadvoorzitter. De pastoor zelf besloot met een dankwoord voor de mooie viering 'in een mooie kerk en met een mooi koor' en voor het gemeentelijk onthaal met een receptie in het gemeentehuis. Hij riep nog op om er samen de schouders onder te zetten en zo fier te zijn op de gemeente met de vier (kerk)torens.

In de 'wandelgangen' kon nog worden vernomen dat wordt overwogen om de pastoor te laten wonen in de pastorij van Overmere. De pastorij in Berlare zou gemakkelijker als 'gewoon' woonhuis kunnen worden aangeboden. In Lierde vreest men de eerste Oost-Vlaamse gemeente zonder echte pastoor te worden.

16 september 2010
Marc Van Steen vanaf zondag pastoor van Berlare, Donkmeer en Overmere

Een week na de afscheidsmis van pastoor Paul Van De Winkel wordt Marc Van Steen (50) door deken Alfons Willems als zijn opvolger aangesteld. Van Steen staat zo in voor kerkgemeenschap rond de Sint-Martinuskerk (Berlare), de Bareldonkkapel en de O.L.Vrouw Hemelvaartkerk (Overmere). In Uitbergen is er nog pastoor De Backer.

“Het zal niet eenvoudig zijn”, beseft pastoor Van Steen. “In parochies is men gewoon aan veel persoonlijk contact. Ik zal dat in de mate van het mogelijke trachten aan te houden, maar hopelijk begrijpt men dat dit in deze situatie niet meer kan zoals vroeger. Men mag er wel van overtuigd zijn dat ik de beschikbare tijd evenwaardig over de drie gemeenschappen zal verdelen.” Met pastoor De Backer is intussen overeengekomen dat er voortaan in elke kerk in de gemeente maar een mis per weekend meer zal zijn.

In Berlare kan de pastoor intussen rekenen op diaken Raoul Verhaeven. "Dat is inderdaad een grote hulp. Hij kan me veel uit handen nemen. Maar dan ook niet alles. Voor een misviering, een begrafenis bijvoorbeeld; kan de diaken veel voorbereiden, maar uiteindelijk moet de pastoor toch bepalen wat de inhoud van de plechtigheid wordt. En dat kan men niet zo maar op korte tijd."

De pastoor begreep al langer dat het bijnemen van Overmere er onvermijdelijk zat aan te komen. Pastoor Van De Winkel had normaal door de bisschoppelijke verordening al op 75 met pensioen moeten gaan. “De bisschop heeft de maximale verlenging toegestaan, maar ook voor pastoor Van De Winkel zelf zou nog langer uitstellen niet goed geweest zijn. Ik heb er wel niet om verzocht. Het is de bisschop die mij gevraagd heeft om er Overmere bij te nemen.” De vorige pastoor blijft vooralsnog in ‘zijn’ pastorij wonen en heeft toegestemd om indien nodig bij te springen. Het zal van de gemeente afhangen of men de woning verder door de ere-priester zal laten bewonen, maar de gemeente is daar niet toe verplicht.

Of hij verwacht dat deze toestand nog verbetert ? "Met wat er nu allemaal is gebeurd, zal dat moeilijk worden. Zelfs al zijn er  nu blijkbaar opnieuw meer roepingen." (Deze week werd gemeld dat 28 mannen zich op het priesterschap voorbereiden, nkb) In verband met de huidige moeilijkheden in de kerk heeft de parochieraad beslist om een debatavond te organiseren. Vooralsnog blijken de gevolgen van de crisis in de kerk nog mee te vallen: slechts een inwoner verzocht omwille van de recente gebeurtenissen om ontdoopt te worden.

De aanstellingsmis van pastoor Van Steen heeft plaats op zondag 19 september om 10.30 uur.

19 oktober 2003
Pastoor Van Steen wil meer aandacht voor het gebed

Het moest een eenvoudige aanstelling worden, had Marc Van Steen gevraagd. Geen imposante stoet, dus want de parochianen was gevraagd om de nieuwe pastoor in de kerk op te wachten. Aan het cultureel centrum stonden dan ook alleen de kerkraad, wat gemeenteraadsleden, enkele jeugdbewegingen en de fanfare om hem te verwelkomen. De pastoor leek vooral opgezet met de jeugd.

In stoet ging het naar de kerk. De meeste huizen waren bevlagd. Dat de pastorie niet is bewoond, bleek duidelijk. Enkele mensen stonden aan de deur. "Is dat een pastoor of een kunstenaar ?", wees iemand op de Zuid-Fransachtige muts die de pastoor droeg.

Kerkraad-voorzitter Paul Poppe zorgde voor een korte verwelkoming: 'Wij rekenen op u en u kan op ons rekenen." Deken Willems herinnerde en dankte de vorige pastoor, Paul Redant: "Iemand die de mensen nabij wou zijn in vreugde en verdriet en bij wie Berlare in de bovenste schuif lag." De pastoors Van De Winkel en Leys, die de voorbije negen maanden hun taak in Overmere met die in Berlare deelden ("Ik hoop dat zij nog lang in ons midden blijven") en de vele vrijwilligers van kerkraad en parochiegroepen werden evenmin vergeten. De deken wees er de parochie op dat er geen twee pastoors gelijk zijn. "Pastoor Van Steen heeft zijn eigen charme. Hij wil Gods verkondiger zijn, met veel aandacht voor waardevolle muziek en waardige kerkdiensten. Hij is bekommerd om het parochieleven en een loyaal samenwerker met het dekanaat. Iemand die streeft naar eenheid in verscheidenheid", herinnerde hij onbewust aan de spreuk die de Europese conventie in haar voorstel voor een grondwet plaatste. Hij hoopte dat de parochianen meer naar de kerk zouden komen.

De nieuwe pastoor maakte het onmiddellijk duidelijk: het gebed staat bij hem vooraan: "Zonder dat maakt het allemaal niet veel uit."  Hij verwees naar de teksten van Barnabas over 'de weg naar het licht' en, onder meer, het belang om mensen bij elkaar te brengen en niet te verdelen. Verwijzend naar missiezondag benadrukte hij de nood aan persoonlijke geloofsoverdracht. In Kerk en Leven riep hij op tot respect voor het verleden, moed om te veranderen wat beter kan, en te aanvaarden wat onvermijdelijk is. Tijdens zijn homilie ging het vooral over eerbied voor het Schrift en de traditie.

Nico Keppens

De mening van een Zelenaar

Marc Van Steen was de voorbije jaren pastoor van de Zeelse parochies Kouter en Durmen. Daar liet hij alvast een goede indruk na, bevestigden oud-parochianen tijdens de ontvangstreceptie.

Gilbert Temmerman: "Ge zult er een goede pastoor aan hebben. Het is iemand die met iedereen probeert op te schieten, ook met niet-gelovigen. Hij straalt een echt charisma uit, maar kan ook goed luisteren. De pastoor tracht niet om altijd zijn wil door te drijven, maar een consensus te bereiken. Echt, hij staat ten dienste van iedereen. Een van zijn kleine gebreken is trouwens dat hij moeilijk 'neen' kan zeggen."

Hoe moeten we zijn zin voor traditie verstaan ? "De pastoor houdt van traditie, van klassieke muziek, van Latijnse missen. Op Durmen was er zo een elke eerste week van de maand. Je kan hem ook een waardige bedienaar noemen: missen moeten voor hem stijlvol zijn. Pas op, dat wil niet zeggen dat hij geen moderne jeugdmissen wil. Ook daarvoor staat hij zeker open."

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 29/03/14. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.