Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

nieuws 2006

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Nieuws van de dag
'Grootste' Vlaming
informatie
column
Discussiethema's
nkb-wedstrijd
Sponsors
reacties over site
Web overzicht
Zoekpagina (deze site)

 

Omhoog

november 2006 - oktober 2006 - september 2006 - augustus 2006 - juli 2006
juni 2006 - mei 2006 - april 2006 - maart 2006 - februari 2006 - januari 2006

Overname door andere media mag, maar met bronvermelding.

 

 

december 2006

31 december 2006

30 jaar fusie

Morgen zijn de drie deelgemeenten 30 jaar samen. Er zijn al enkele reacties op onze oproep naar uw mening over deze fusie. Andere zijn nog welkom tot eind januari. Hoewel er vragen mogen worden gesteld bij het feit dat mensen in het democratische België al dan niet terecht vrezen voor de gevolgen wanneer zij hun mening geven, kan uw naam op de site worden weggelaten. Om misbruik te vermijden is het wel nodig dat de redactie weet wie het bericht instuurde. Zie hier.

 

30 december 2006

Boerenkrijgstappers: €2000 voor Kinderfonds

Vanavond maakte voorzitter Norbert Sichien tijdens de eigen eindejaarsreceptie van zijn Boerenkrijgstappers bekend dat het 'Fonds voor Kinderen van bij ons' binnenkort €2000 op de rekening krijgt, of de opbrengst van de Pa-Gijs wandeltocht van september. Dit bedrag zal worden gebruikt om te helpen bij de behandeling van een kind met hartproblemen. Het Fonds krijgt nog zeker tot 2008 een jaarlijkse bijdrage, die vanaf volgend jaar een percentage van de opbrengst van de drie grote wandeltochten wordt. 'Om te vermijden dat bij voorbeeld slecht weer in september tot veel minder wandelaars en dus minder inkomsten voor het Fonds zou leiden", aldus de voorzitter.

Dit jaar - het eerste waarin men met een drieluik aan grote wandeltochten uitpakte - was er zeker geen gebrek aan wandelaars. Voor de Scheldebroektochten (vierde zondag van januari) waren meer dan 2000 wandelaars naar het Donkgebied gekomen, voor Donkmeertochten (derde zondag van mei) meer dan 700 en voor de Pa-Gijstochten (vierde zondag van september) meer dan 1700. De vereniging, intussen zelf tot 171 leden uitgegroeid, plant in 2007 opnieuw hetzelfde drieluik, maar nu telkens met start en aankomst aan de Festivalhal. De Pa-Gijstochten krijgen Pa-en-Gijstochten als naam. Deelnemers die de volledige 'Drieluik van het Donkmeer' meedoen krijgen een speciaal verrassingspakket. Het eigen 'Wandeluurtje' voor clubleden  werd dit jaar 104 keer georganiseerd, op dinsdag en donderdag. In totaal namen er 2360 wandelaars aan deel die zo samen meer dan 12.000km stapten. En van de club namen acht mensen deel aan de Dodentocht, en stapten die ook uit. Meer info over de club op hun eigen site.

 

28 december 2006

Uit het politieverslag

bullet

Schoorsteenbrand
In een huis aan de Frans Broeckaertlaan in Overmere ontstond brand in de roetlaag van een schoorsteen. De brandweer kon verhinderen dat er schade aan de woning zelf kwam.
 

28 december 2006

Fusie-bemerkingen

Een volgende reactie kwam binnen op onze 'fusie-rondvraag'. Misschien de aanzet tot meer ? Lees hier. En ja, de periode om opmerkingen in te sturen werd verlengd tot eind januari.

 

27 december 2006

Geen opmerkingen over 30 jaar fusie ?

Begin deze maand startte deze site een rondvraag naar de mening van de inwoners over '30 jaar fusies'. Wat is door veranderd, verbeterd, minder geworden. En vooral wat kan nog gebeuren om wat minder gaat te verbeteren. Omdat het thema zo belangrijk is voor de verdere uitbouw van de Donkgemeenten, willen we dit initiatief toch nog even in de aandacht brengen. U kan antwoorden als privé persoon, als politicus, als lid van een adviesraad, als .... Lees hier meer.

 

26 december 2006

Installatievergadering gemeenteraad

Zoals het decreet het voorschrijft komt de nieuwe gemeenteraad op dinsdag 2 januari (20 uur) samen voor de installatie van de nieuwe burgemeester en gemeenteraadsleden, en voor de verkiezing van de schepenen, OCMW-raadsleden en politieraadsleden. De raad wordt geopend door de uittredende burgemeester. De nieuwe OCMW-raad komt op vrijdag 5 januari samen. Meer informatie over de installatie van deze verschillende raden staat op de site van de Vereniging van Steden en Gemeenten.

 

25 december 2006

Twintigste kerstspel

De buurtbewoners van het Sint-Annaplein brachten vanavond voor de twintigste keer een kerstspel. Met 'Op weg naar eenheid' gaf Carine Copers, die de jongste jaren instaat voor het verhaal, een oproep naar meer verstandhouding tussen de 'verschillende' godsdiensten, en tegelijk een oproep naar nieuwe medewerkers. "Of wordt het een einde in schoonheid, met deze 20ste editie ?" De komende maanden zal het duidelijk maken.

Dit keer werd het een aaneenschakeling van enkele van de fragmenten uit vorige edities die wellicht het meeste zijn bijgebleven. Voor het eerst deed ook 'god' zelf mee. Met enkele verduidelijkingen zorgde hij voor de overgangen. De apotheose was uiteraard de geboorte in de stal, waarbij men terug een echte - en nu pas 14 dagen oude baby in de kribbe mocht leggen. De gratis soep en de glühwijn en de jenever achteraf zijn ook enkele van de nu al 20 jaar oude kerstmistraditie, waar toch steeds weer een groot aantal mensen het weer willen voor trotseren om de vrijwilligers voor hun inzet te belonen.

 

24 december 2006

Sport

Enkel in de MTSA-voetbalcompetititie waren er nog wedstrijden dit weekeinde.

bullet

Voetbal

bullet

MTSA 1ste reeks: AZ77 - Blauwe Vlam: 2-2. Tegen de vijfde in de stand kwam Blauwe Vlam in de 1e helft pas wakker nadat het 1-0 achterkwam. Via een mooie aanval kon Gert Luypaert de gelijkmaker scoren. Olivier De Graeve zorgde nog voor de rust voor een verdiende 1-2 voorsprong. Maar net zoals de voorbije weken kon BV het niveau na de rust niet aanhouden. AZ 77 kwam verdiend 2-2 gelijk . Er waren voor beide kanten nog verschillende kansen maar scoren zat er niet meer in. De match eindigde op een billijk gelijkspel. In de stand staat Blauwe nu samen met Argus-Saf met 15 punten op de 10e plaats. Dressel volgt met 14 punten voor Maria Boys (11 punten) en Edobouw (8) dat de laatste weken een serieuze remonte heeft ingezet. Aan de kop heeft leider VKV 6 punten voorsprong op Stars en 8 punten op Camu.

 

24 december 2006

KSJ: €100 voor anti-persoonsmijnactie van Studio Brussel

KSJ gaf €100 van de opbrengst van de 2de Winteravond, vrijdag in het cultuurcafé, aan de glazen-huisactie van Studio Brussel. Meer over de achtergrond van deze actie: hier.

 

22 december 2006

Brand in garage

Vanavond werd de brandweer omstreeks 19 uur opgeroepen voor een brand in een garage in het Vennepark. De uitbreiding naar de woning zelf kon worden vermeden. Wel was er schade aan de aanpalende garage van de buren.

 

22 december 2006

Uit het politieverslag

bullet

Controles fietsverlichting
De voorbije week controleerde de politie op verschillende plaatsen 's ochtends de fietsverlichting, vooral op de weg naar het station en naar de scholen. Daarbij werd gekeken naar technische defecten en naar de al dan niet reglementaire verlichting van het rijwiel. De controles leidden tot een tiental waarschuwing- pv's en tot een vijftiental berispingen. De politie zal deze controles gedurende de hele winterperiode regelmatig herhalen. Het zal daarbij niet bij waarschuwingen blijven
Tijdens de controles kregen twee minderjarigen die zware verkeersovertredingen begingen de verplichting om na Nieuwjaar op een woensdagnamiddag een verplichte verkeersles te volgen. Dit past in de plannen voor 2007, waarin zoals in omliggende politiezones jonge overtreders een dergelijke verplichting zullen opgelegd krijgen.  

 

21 december 2006

Uit het politieverslag (met aanvulling)

bullet

Fietser gewond na aanrijding

Gisterenavond, omstreeks 20.05 uur raakte Leopold S. (61) uit Berlare gewond na een aanrijding met de wagen bestuurd door Bart V. (36), eveneens uit Berlare. Het ongeluk gebeurde op het kruispunt van de Melkerijstraat en het Sint-Annaplein. Beiden kwamen uit de Melkerijstraat. Leopold wou met zijn fiets de wagen voorbijrijden, die aan het einde van de straat was gestopt. Net op dat moment vertrok de wagen echter opnieuw en kon de fietser niet meer worden ontweken. Leopold werd naar het ziekenhuis van Aalst gebracht.
Aanvulling: In tegenstelling tot wat het politiebericht meldde, kwam Leopold S. niet uit de Melkerijstraat maar van de E. Hertecantlaan.

 

19 december 2006

Groeihormonen: rechtszaak uitgesteld

Gisteren werd in de rechtbank van Dendermonde de rechtszaak uitgesteld tegen vijf vetmesters uit Lokeren, Berlare en Zele die volgens de aanklacht hun dieren jarenlang voedsel met niet toegelaten groeihormonen toedienden. Ze zouden die hebben gekocht  van een West-Vlaming die ze in Spanje ging halen. De beklaagden zeggen niet te hebben geweten dat er niet toegelaten producten in zaten. Het parket vroeg uitstel om op de conclusies van de advocaten van de beklaagden te kunnen antwoorden. Bron: Vlaams informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw (dat zich op een Belgabericht steunt).

 

19 december 2006

Appartementen Gaver: 2de fase kan starten (aangevuld)

Naar verluidt werd gisteren de opdracht getekend om Hulp in Woningnood de tweede fase van het project aan de Gaver te laten starten: de openbare aanbesteding werd uitgeschreven. Naast het OCMW-rusthuis werden in september al een aantal appartementen officieel in gebruik genomen. Voor dat complex komt nog een gebouw waarin naast enkele appartementen ook kantoren komen.

 

19 december 2006

Uit het politieverslag

bullet

Ongevallen
bullet

(aanvulling van bericht van gisteren) Maandag slipte de wagen van Hilde D.G. (25 jaar) uit Wichelen op de Scheldebrug toen ze richting Uitbergen reed. De wagen duikelde het steile talud van de brugoprit af, en ging daarbij verschillende keren over kop. De bestuurster werd gelukkig slechts licht gewond en kon haar auto verlaten via het kapotte achterraam, geholpen door een getuige. Zij werd wel voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

bullet

In Overmere botsten gisteren rond 17.30 uur een bromfiets en een wagen op het kruispunt van de Dendermondsesteenweg met de Meerstraat. Bromfietser Mark D.M. (26 jaar) uit Berlare reed er op het fietspad. Hij reed tegen de wagen van Frederik P. (24jaar en eveneens uit Berlare), toen deze het fietspad dwarste om de zijstraat in te rijden. Mark werd licht gewond naar het ziekenhuis van Lokeren gevoerd.

 

18 december 2006

Rustig afscheid voor burgemeester Van Sande (verbeterd)

Vanavond zat Willy Van Sande voor het laatst een gemeenteraad voor als burgemeester , en vermits hij ook besliste om niet meer te zetelen, was het tegelijk ook zijn laatste zitting in de gemeenteraad (of moet hij nog op 2 januari de eerste zitting van de nieuwe legislatuur openen ?), na 36 jaar, waarvan 30 jaar als burgemeester. Met hem verdwijnen ook Camiel Moerman, Julien Spruyt, Robert Audenaert (die naar het OCMW gaat), Bart Van Malderen (ook naar OCMW), Luc Vande Meirssche, Rita Sichien en Luc Temmerman uit de gemeenteraad.

De burgemeester was de enige die aan het einde van de zitting een afscheidsrede hield. Daarin dankte hij alle schepenen en raadsleden, in het bijzonder secretaris Lippens, en al het personeel. Hij betreurde de wijze waarop hij de raad moet verlaten, maar herinnerde aan wat de voorbije jaren  was opgebouwd, en beklemtoonde de fierheid over de gemeentelijke infrastructuren en dienstverleningen die er zijn gekomen. "Ik kan elkeen in de ogen kijken", aldus Van Sande. De komende jaren zal hij de vrijgekomen tijd 'voor andere waarden' inzetten, zonder daar nu al meer uitleg over te geven.

 

De zitting zelf verliep vlot. Er was nog een toegevoegd punt: het gebruiks- en tariefreglement van de socio-culturele infrastructuur. Omdat het huidige op 31 december afloopt, was een hernieuwing noodzakelijk. Als wijziging is onder meer opgenomen dat er voortaan niet meer mag worden gerookt en dat bij fuiven een securitydienst moet zijn (die wel mag bestaan uit een beroeps aangevuld met met mensen van de organiserende vereniging, en wat Uitbergen betreft, een verlaging van de daghuurprijs. Luc Vande Meirssche (VLD) kloeg nog aan dat zowel voor de werken aan Dorp 96 en voor de voetpaden aan het Dorp opnieuw te weinig was voorzien als kostprijs. Schepen Vercruyssen legde uit dat wat Dorp 96 betreft, men was ingegaan op latere voorstellen van de balletschool om toilietten te plaatsen waar tot nu kleedkamers waren, en die dan te verplaatsen naar het - beter opgedeeld - lokaal dat met de Heem- en Oudheidkundige Kring wordt gedeeld. Hij kondigde ook aan dat vandaag of morgen de werken aan de koer beginnen, en dat daarvoor 10 werkdagen zijn vastgelegd. De nieuwe schepenen bleken sterk geïnteresseerd in de praktische kant van de zaken. Zo vroeg Anne-Marie De Lausnay (VLD) schepen Audenaert uit over de werking van de polderbesturen en de relatie met de gemeente. De schepen beloofde haar te vergezellen bij een informatieronde. René Kets (VLD) wou weten waarom nu nog bomen zijn gepland op de parking voor het toeristisch informatiebureau aan het Donkmeer. Volgens de (bijna) nieuwe schepen voor toerisme belet dat de zichtbaarheid van het bureau en is hierdoor ook de parkeergelegenheid voor toeristen met caravan of voor bussen verminderd. Bovendien zou de verantwoordelijke van het bureau niet zijn geraadpleegd. Volgens schepen Spruyt was al twee jaar terug beslist een groenscherm te plaatsen. Tom Temmerman (VLD) kloeg aan dat er toch een aanvraag voor bouwvergunning met gunstig advies van het schepencollege naar Gent was vertrokken voor de appartementen en aanpalende weg die in de plaats van het huidige restaurant Malpertuus komen. "Vorige keer was gezegd dat dit niet zou gebeuren", stelde hij. Schepen Vercruyssen antwoordde dat men had gezegd dat er geen bouwvergunning meer zou worden afgegeven dit jaar. 

 

18 december 2006

Nieuwjaarsreceptie voor bevolking

De voorbije jaren nodigde het gemeentebestuur op 1 januari de bevolking uit op een receptie, telkens in een andere deelgemeente. Door de wisseling op 2 januari is dat dit jaar niet mogelijk. De nieuwe ploeg plant de receptie op 21 januari in de Festivalhal. Meer gegevens volgen nog.

 

18 december 2006

Ongeval op Uitbergen-brug

Via de ambulancedienst van WIchelen raakte bekend dat er deze morgen ongelukken waren op de brug in Uitbergen. Door de gladheid zouden verschillende wagens de brug niet zijn opgeraakt. Minstens twee wagen slipten met schade tot gevolg, een gleed de helling af.

 

16-17 december 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - SK Lebbeke: 1-1.

bullet

3de prov.: SKVO - Azalea: 0-4.

bullet

MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - FC Moerstraat: 2-2. Een sterke eerste helft bracht Blauwe Vlam, zonder de twee 2 topscorers en zonder een van de normale middenvelders, een 2-0 voorsprong tegen Moerstraat, de kampioen van vorig jaar en nu derde in de stand. Daar zorgde "nieuwe spits" Joeri Adam voor. Een derde doelpunt werd onterecht afgekeurd wegens buitenspelpositie van een andere BV-speler, die niet bij de actie betrokken was. Na de pauze was er meer evenwicht in de partij. Moerstraat scoorde de aansluitingstreffer. Kort daarop moest de thuisploeg met tien verder: Bjorn Van Cauwenbergh kreeg rood voor een duw nadat hij door tegenstander was aangetrapt. BV kreeg toch nog 2 uitgespeelde kansen om de beslissende kloof te slaan, maar het was Moerstraat dat tegen de gang van het spel in de gelijkmaker lukte. De voorbije weken speelde BV tegen de topdrie en toonde zich daarbij telkens minstens de evenknie ervan. De ploeg werd daar met 1 op 9 punten wel karig voor beloond. BV blijft samen met Dressel op de 10e plaats met 14 punten voor Argus (12), Maria Boys (11) en Edobouw (5). Na nieuwjaar zal BV tegen de rechtstreekse concurrenten punten moeten halen om het verblijf in de 1e reeks te kunnen verlengen.

bullet

Volley

bullet

heren 2de prov. JTV Brigand - Griffoenen Steenhuize: 3-1

bullet

dames 1ste prov. JTV Brigand - Meteors Erwetegem: 0-3

 

16 december 2006

NYX wint Eindejaarskwis

De Eindejaarskwis - in een volledige volle Stroming, en er werden nog zo'n 15 ploegen geweigerd - zat een beetje anders in elkaar dit jaar. Een beetje minder echte parate kennis, wat meer hedendaagse muziek, nog meer gebruik makend van het grote scherm, meer gericht naar de jonge mensen van vandaag, misschien. Maar toch werd het een 'oude' winnaar: NYX, met 229 punten, voor Kwisselvallig (218) en Dré en Co. De grote puntenverschillen tussen de top en de sub-top was wel niet zo groot als tijdens vorige edities. Na zowat drie vierden van de kwis was het verschil tussen de eerste en de vijfde maar elf punten.

 

16 december 2006

Overval

Gisteren werd nog voor 17 uur een overval gepleegd op Sweetie, een lingeriewinkel aan het Sint-Annaplein. Volgens de verhalen was eerst een vrouw komen 'inspecteren', waarna een jongeman, met wapen, de winkel binnenkwam en het geld opeiste. Daarna liepen ze naar een wagen die wat verder stond te wachten.

 

14 december 2006

'Voor outer en heerd'

In het RTBF-docudrama dat gisteren over de zogenaamde Vlaamse onafhankelijkheid werd getoond en vandaag voor zoveel commotie zorgde, kwam eigenlijk ook Overmere een beetje aan bod. Bij de beelden over de viering in Antwerpen werd 'Voor outer en heerd' gezongen.

 

14 december 2006

Honderdste nummer

De Heem- en Oudheidkundige Kring verspreidde deze week het 100ste nummer van het driemaandelijks tijdschrift. In dit jubileumnummer heeft men aandacht voor de nog levende 100-jarigen uit de gemeente: Christina Van Mossevelde (die nu in Blankenberge woont en met 107 als oudste West-Vlaamse is gevierd) en Gustaaf Goossens (die in oktober werd gevierd); prof. Pensaert schrijft over hoe 100 jaar geleden wetenschappelijk onderzoek aan het Donkmeer werd gestart; oud-onderwijzeres Marcella De Meyer diept schoolherinneringen op; en er is het verslag van de heemkundige reis naar Floreffe. Meer info over de Kring of over de andere (nog te bestellen) nummers van het tijdschrift: zie de site.

 

14 december 2006

Laatste gemeenteraadsagenda

Op maandag 18 december (20 uur) komt de gemeenteraad nu echt de laatste keer samen onder leiding van  burgemeester Van Sande. Op de agenda staan de vernieuwing van de verwarmingsketel van het gemeentehuis en van de pastorij in Berlare, de aankoop van tafels en stoelen voor de sporthal in Overmere, de goedkeuring van de eindafrekeningen van de werken aan de voetpaden (Dorp) en aan het gemeentehuis, de goedkeuring dat men het nieuwe jaar begint met voorlopige twaalfden omdat er geen begroting is voorgelegd, de goedkeuring van het bestek voor werken aan de Bosstraat en adviezen aan de polderbesturen en aan de kerkfabrieken. Het jaar - en de legislatuur - wordt besloten met een receptie.

 

12 december 2006

Karel De Gucht: Knack-persoon van het jaar

In het Knackmagazine van deze week maakt de redactie haar keuze voor 'persoon van het jaar' bekend. De keuze viel op Karel De Gucht, om zijn rechtlijnigheid, de wijze waarop hij in Afrika en Washington de fouten van zijn voorganger wegwerkte, en ... het tussendoor behalen van de burgemeesterssjerp in Berlare.

 

12 december 2006

Nieuws van pater De Visscher

Pater De Visscher stuurde zijn nieuwjaarsbrief, iets vroeger dan normaal omdat hij deze week nog naarMwembe en Mapangu vertrekt, en andere streek in Congo waar hij nog heeft gewoond en gewerkt. De pater dankt de bevolking van Berlare voor de steun die ze blijft geven, en voor de verschillende activiteiten die ze daarvoor blijft opzetten.

Hij vermeldt ook twee speciale gebeurtenissen dit jaar. Er was het bezoek van minister De Gucht, wat er toe leidde dat de Belgische Internationale Coöperatie langs de Ambassade van Kinsjasa wou instaan voor de volledige vernieuwing van de twee slaapzalen van de gevangenen, het optrekken van een overdekte plaats midden in open ruimte van de gevangenis waar de zondagsmis en de activiteiten van het aalmoezenierswerk plaatsvinden,  en het bouwen van twee grote waterputten voor het opvangen van regenwater. "Dat is een heel lange onderhandeling geweest en de minister heeft er zich met heel zijn persoonlijkheid voor ingezet." De werken zijn begonnen op 1 november, juist na de verkiezingen van zondag 29 oktober. Wellicht volgt er nog de vernieuwing van de keuken en de inrichting van de afdeling voor vrouwen. "Hier wil ik opnieuw diepgemeend dank zeggen."

Als tweede grote gebeurtenis noemt hij de democratische verkiezingen. "Dat is een grootse onderneming geworden. Alles is niet van een leien dakje gelopen maar er is een grote stap vooruit gezet, er is veel gewerkt aan politieke bewustmaking, er zijn verkiezingen geweest en de democratisering is op gang gekomen." Al hebben die verkiezingen nog een wrange nasleep gehad in 'zijn' gevangenis. Zo'n 35 gevangenen namen de woorden van president Kabila bij zijn aanstelling  - "Van nu af staan de deuren van de gevangenis open" (om misdadigers op te sluiten !) - wat verkeerd op: ze stalen keukengerief, duwden de poort open en ontsnapten !

 

12 december 2006

Lokale Werkwinkel in nieuw lokaal

De Lokale Werkwinkel, een gezamenlijk iniatief van de gemeenten Berlare en Zele, VDAB en RVA, is deze week verhuisd van de Zwaanstraat in Zele naar een deel van het nieuwe deel van het Dienstencentrum achter de bibliotheek van Zele (Lokerenbaan). De opening gebeurde vanavond. Van VDAB en RVA werd gewezen op het belang van deze werkwinkel. "Vijf jaar na de eerste opening zijn er nog altijd even veel werklozen in beide gemeenten (zo'n 570 in Zele en zo'n 350 in Berlare, maar dat op zich is al een teken dat de werkwinkel werkt. Volledige tewerkstelling kan niet en zou ook niet goed zijn", vond de VDAB-directeur. Van RVA werd vernomen dat de winkel dient als bemiddelaar, als postbus om werklozen dichter bij huis te helpen om de nodige documenten op de juiste plaats te krijgen, en als lokale antenne om informatie over tewerkstellings- en bijscholingsprogramma's door te geven. Tussendoor werd ook informatie gegeven over de - bijna door de dienstencheck vervangen PWA-dienst. In Berlare zijn er nog gemiddeld 12 mannen en 28 vrouwen die maandelijks een job vervullen bij 75 aanvragers. Mannen werkten gemiddeld 28 uur en vrouwen 31 uur per maand.

 

11 december 2006

Uit het politieverslag

bullet

Inbraak in woning

Zaterdag omstreeks 23 uur ontdekten de bewoners van een huis aan de Frans Broeckaertlaan bij hun thuiskomst dat er was ingebroken. De dieven hadden een raam opengebroken en het hele huis doorzocht. Er bleken alleen juwelen gestolen. Vermoedelijk werden de daders verrast door de thuiskomst van de bewoners. Die zagen nog een kleine zwarte wagen snel wegrijden.

 

10 december 2006

Dodelijk ongeval bij proefopname over wereldreis van  paraglider Kris Coppieters

Uitbergenaar Kris Coppieters, die vorig jaar in het nieuws kwam omdat hij bij een wereldreis met paragliders per ongeluk over de grens tussen Thailand en Birma was gevlogen, zou voor VRT die wereldreis opnieuw doen, gefilmd dit keer. Dit weekeinde raakte bekend dat Aude, de vriendin van Kris, bij een proefvlucht met haar duo-paraglider tegen een rots terechtkwam. Volgens Het Nieuwsblad raakte haar duozitter, de Pakistaanse gids, daarbij dodelijk gewond. Zelf hield ze er een zware voetfractuur en een gekneusde heup aan over. VRT bergt de documentaireplannen voorlopig op.

 

10 december 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Eine: 3-1.

bullet

3de prov.: VSV Gent - SKV Ovemere: 3-2. Nipt verlies tegen de 8ste in de stand en dus nog steeds in de staart van de rangschikking.

bullet

MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - Stars: 2-3. In de beginfase kreeg Blauwe Vlam een penalty tegen en kwam snel 0-1 achter tegen de tweede in de stand. Net als vorige week tegen de leider bewees Blauwe Vlam dat het de 1e reeks waard is. Het overspeelde de vice-leider, wat terecht leidde tot de gelijkmaker, via Joeri Adam. Voor de rust houdt de Stars-keeper tot 2 maal toe Joeri van een 2e doelpunt. Het zou een verdiende voorsprong zijn geweest. De 2e helft was evenwichtiger met kansen voor beide ploegen. In de slotfase kon Stars eerst scoren, maar Blauwe Vlam kwam onmiddellijk terug, via een fraai doelpunt van Olivier De Graeve. In de slotminuut kreeg Blauwe Vlam toch nog het deksel op de neus: de sterke Starspits omspeelde de thuisverdediging en werkte zeer mooi af. Blauwe Vlam verliest opnieuw onverdiend en het wordt nog meer naar onderaan kijken. VKV verloor in de laatste match van de heenronde voor de 1e maal dit seizoen maar blijft leider voor Stars (27 ) en Moerstraat (26). Blauwe Vlam staat 10de met 13 punten, even veel als Dressel. Het komt er in de terugronde op aan om minstens twee van de achtervolgende ploegen kan achter zich te houden: Maria Boys heeft nu 10 punten, Argus 9 en Edobouw 4.

bullet

Handbal

bullet

Berlare - Groot-Bijgaarden: 12-28. De thuisploeg was duidelijk een maatje te klein ...

bullet

Volleybal

bullet

heren 2de prov.: Wetteren - JTV Brigand: 3-0

bullet

dames 1ste prov.: Snuffel Grembergen JTV Brigand: 3-0

 

6 december 2006

Erasmus 20 jaar

Vandaag vierde de Europese Commissie met de opening van een tentoonstelling dat het Erasmusprogramma 20 jaar werd. Met dit programma kunnen studenten uit het hoger onderwijs een deel van hun opleiding in andere lidstaten volgen. Ook uit de Donkgemeenten hebben jonge mensen deze kans al aangegrepen. Momenteel studeert Severine Rombout in het Finse Helsinki. Niemand bereid om eens iets over de ervaring te vertellen ?

 

Overigens bestaan er ook uitwisselingsprogramma's voor leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs (Comenius), kan men voor technische bijscholing naar het buitenland (Leonardo da Vinci, ook voor niet-studenten), er is een programma voor volwassenenonderwijs in het buitenland (Grundtvig), en daar komt nog het Jean Monnetprogramma bij voor activiteiten ivm Europese integratie. Samen willen zij een aanzet geven tot het levenslang leren. (meer info - EN)

 

4 december 2006

Wie zetelt bij CD&V, en wat met het kartel met NVA ? Nog enkele wijzigingen bij VLD

Het gonsde de voorbije dagen en weken ook van geruchten over wie bij CD&V al dan niet zou zetelen. Hoewel nog niet echt door het partijbestuur goedgekeurd, mocht nu toch al dit worden bekend gemaakt. En ook bij VLD zijn er nog enkele wijzigingen bij de raadsleden.

 

CD&V-voorzitter Koen Brynaert maakte ook een standpunt bekend naar aanleiding van het verbreken, op nationaal vlak,  van het kartel met NV-A. "Het is nog een halve maand tot het begin van de nieuwe legislatuur, en dat is in de politieke wereld een eeuwigheid. Ik verneem dat CD&V en N-VA terug rond de tafel zijn gaan zitten en voorlopig geen verklaringen meer willen afleggen na het moddergooien dit weekend. Dat betekent dat het kartel nog niet definitief dood en begraven is. De toekomst van het kartel in Berlare hangt in grote mate af van de evolutie op nationaal niveau. In Berlare hebben we alvast op een zeer correcte manier samen gewerkt met onze kartelpartners van N-VA, zij het dat we van de kartelformule toch meer hadden verwacht op 8 oktober. Het partijbestuur zal dit half december bespreken."

 

4 december 2006

Een Hasseltse Overmerenaar over de boerenkrijgherdenking

Norbert De Bruyne woont al jaren in Limburg, en ontmoette dit weekeinde  in Hasselt heel wat oud-dorpsgenoten tijdens de boerenkrijgherdenking. Zijn verslag.

 

4 december 2006

Geslaagde Keltische avond

De eerste Keltische avond van KWB Overmere lokte meer dan 200 bezoekers. En naar verluidt was de stemming meer dan goed. Het valt dan ook te verwachten dat men voor de tweede editie naar een grotere zaal mag uitkijken.

 

3 december 2006

2007: 30 jaar fusie

Naar bijna jaarlijkse gewoonte zet nkb informatief een actie op. Aanleiding is dit keer de 30ste verjaardag van de fusie, op 1 januari. Graag hadden we vernomen wat u denkt over de fusie, over de realisaties, over wat beter of minder is geworden dan verwacht, over de uitdagingen en mogelijkheden in de toekomst. Lees er hier meer over, en vooral, reageer. Alvast bedankt.

 

3 december 2006

Nieuw schepencollege voorgesteld

Vanmorgen stelde de nieuwe VLD-sp.a-meerderheid (of moet het toch VLD-Vivant-sp.a-Spirit-Groen! zijn ?) tijdens een persconferentie het nieuwe schepencollege officieel voor. Daarmee kan de ploeg nu ook echt aan het werk: een programma opstellen en de nodige contacten leggen met de mensen waarmee de komende jaren moet worden samengewerkt, zowel van de eigen administratie als met de verenigingen of organisaties die bij de werking van de gemeente moeten worden betrokken. Meer.

                               

2-3 december 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Ursel - SK Berlare: 3-3

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Muide Gent: 0-1. Een onverdiende overwinning, stelt onze verslaggever. SKVO blijft 14de in de stand.

bullet

MTSA 1ste klasse: VKV Aalst-FC De Blauwe Vlam: 4-1. Tijdens de eerste helft gaf FC Blauwe Vlam voetballes aan ongeslagen leider VKV. Het permanente overwicht en de verschillende kansen zorgden echter niet voor doelpunten. Tot 3 maal toe kwam een speler van FC Blauwe Vlam alleen voor de VKV keeper. Aan de rust stond het 1-7 wat kansen betreft, maar met 0-0 op het scorebord. Het is een ongeschreven voetbalwet dat wie zijn kansen mist de boot ingaat. VKV scoorde al snel in de 2e helft en  BV blijft de kansen missen. Een te korte terugspeelbal en een snelle tegenaanval zorgden zelfs voor 3-0. Olivier De Graeve kon tegenscoren en BV kreeg zelfs nog de kans op een aansluitingstreffer, maar uiteindelijk kon de leider de veel te zware 4-1 eindstand vastleggen. VKV blijft ongeslagen leider met 30 punten uit 12 matchen, voor Stars (24 pt) en Moerstraat (23). Blauwe Vlam blijft 10e samen met Dressel (13 punten), maar voelt de hete adem van achtervolgers Argus (9pt) en Maria Boys (7pt). Edobouw sluit de rij met 3 punten

 

2 december 2006

Nieuw provincieraadslid uit Berlare

Gisteren werd ook in Oost-Vlaanderen de nieuwe provincieraad geïnstalleerd. Voor de Donkgemeenten hield die een aflossing van de wacht in. Willy Van Sande werd er na vele jaren opgevolgd door Bart Van Malderen. De andere kandidaten uit de Donkgemeenten werden niet gekozen.

 

1 december 2006

Modern ziekenhuis in Torrevieja

Hilde en Victor Genbrugge, onze correspondenten uit het Spaanse Torrevieja, melden dat er een ultramodern ziekenhuis is geopend met 340 bedden en de modernste voorzieningen. "Het modernste van Europa", zei de tegenhanger van Leterme bij de opening van het ziekenhuis, dat €43 miljoen heeft gekost.. Tot nu konden de ongeveer 330.000 inwoners van de Veja Baja enkel terecht in een ziekenhuis op zo'n 30km afstand.

Geen nieuws van de andere emigranten uit de Donkgemeenten ?

 

1 december 2006

Uit het politieverslag

bullet

Inbraken in auto’s
Gisterenmorgen ontdekten een aantal bewoners van het Wilgenpark en Kleine Molenstraat in hun wagen was ingebroken. De wagens stonden op straat en op opritten. De inbraak gebeurde op een professionele manier, meestal via de deursloten. De politie vermoedt dan ook dat een georganiseerde dievenbende aan het werk is geweest.

bullet

Fietser gewond
In de Turfputstraat raakte fietser Tonny M. (59 jaar) uit Berlare gewond naj een botsing met een wagen. Hij werd naar het ziekenhuis van Lokeren gebracht. De personenauto werd bestuurd door Lucie V. (71 jaar), eveneens uit Berlare. 

bullet

Chauffeur met rijverbod betrapt
Toen B. L. (35 jaar) uit Berlare vanmiddag in de Gentsesteenweg in Zele voor de politie moest stoppen, bleek dat zijn rijbewijs was ingetrokken. Het parket beval daarop de wagen waarmee hij reed, die van zijn vriendin was, in beslag te nemen.
 

Maandag (19.30 uur in het gemeentehuis van Zele) beslist de politieraad over de begroting van de politie van zone Berlare-Zele, over de bijdrage van de beide gemeenten, en over het aantal leden dat de raad tijdens de volgende legislatuur zal tellen.

 

november 2006

30 november 2006

Berlaarse scholen krijgen geld om te bouwen

Op de lijst van 211 scholen (op 322 voorstellen) die via de alternatieve financiering geld krijgen om tussen 2007 en 2011 nieuwe gebouwen te zetten, staan ook de gemeenschapsschool aan de Galgenbergstraat (€ 3.213.788,00) en de vrije basisschool Duizendpoot aan de Nieuwstraat. (€ 4.016.819,83). Volgens de lijst, opgemaakt volgens volgorde van uitvoering, staat de gemeenschapsschool op pagina 5, Duizendpoot op pagina 11. Door de alternatieve financiering kan een private onderneming, waarvoor een selectieprocedure loopt, het gebouw zetten en eventueel herstellen, waarvoor de school dan gedurende 30 jaar een beschikbaarheidsvergoeding moet betalen. De school kan ook daarvoor van de Vlaamse overheid subsidies krijgen.
 

Info over de selectieprocedure en de lijst met alle scholen die in aanmerking komen.

 

28 november 206

West Side Story nu echt gestart

Dinsdagavond gaf Festivaria de eerste echte informatie over de productie die men tussen 17 augustus en 1 september 13 keer op het Donkmeer brengt. Het wordt West Side Story, de Bernstein-versie  van het Romeo en Juliaverhaal van Shakespeare. Tijdens de bijeenkomst voor sponsors en pers gaf regisseur Frank Van Laecke duidelijk aan hoe actueel het onderwerp is: over mensen die met elkaar willen samenleven, ondanks alle mogelijke vooroordelen en verschillen. De kaarten zijn vanaf april te bestellen, eventuele sponsors nemen wel best nu al contact op. Meer info is binnenkort hier verkrijgbaar. En uiteraard blijven we het ook op deze site volgen.

 

27 november 2006

Uit het politieverslag

bullet

Ongeval
Zaterdag omstreeks 10u15 botsten twee personenauto’s aan de Waterhoek. De beide bestuurders, Erna V.D.S. (64 jaar) uit Berlare en Dominic D.K. (21 jaar) uit Zele, werden daarbij gewond. Dominic diende naar het ziekenhuis van Dendermonde gebracht.

  

26 november 2006

Muzikaal weekend in cultuurcafé

Heel wat muziek in het cultuurcafé van cc Stroming, dit weekeinde. Zaterdag schatten de organisatoren  dat zowat 150 mensen meezongen tijdens de  zangavond met Vlaamse en ook anderstalige liederen. Met al zes edities wordt dit  toch stilaan een jaarlijkse traditie, hoewel men nog steeds te kampen heeft met het vooroordeel dat het extremistische gedachten wil in stand houden. Zondagavond stond Lee Griffiths op het Studio Zondagpodium. Deze gitarist van Tom Robinson bracht voor het eerst alleen een optreden van 40 minuten en was naar eigen zeggen heel zenuwachtig. Dat weerhield hem er niet van om een muzikaal heel geslaagd optreden te brengen, dat de aanwezigen alvast overtuigde van zijn muzikale mogelijkheden. Het was een zoveelste Studio Zondag met heel wat kwaliteit, waar eigenlijk meer muziekliefhebbers zouden moeten op afkomen.

 

26 november 2006

Achiel De Vetter: "Veel plezier gehad"

Het was een hoogdag voor de 83-jarige Achiel De Vetter. Tijdens de 142ste Sint-Ceciliaviering van de Overmeerse Fanfare De Verenigde Vrienden kreeg hij de op een na hoogste Fedekamonderscheiding, het erekruis van commandeur. Na meer dan 70-jaar lidmaatschap zeker niet onverdiend.  "Sinds 1935 speelt hij saxofoon", zei secretaris WIm De Geest als aankondiging. "Dat was niet mijn eerste instrument, maar op een dag kreeg ik last van mijn tanden. Saxofoon bleek het enige instrument waar ik nog kon op blazen. Het was dat of stoppen. Ik kon een saxofoon van de fanfare gebruiken. Waar het vandaan kwam of intussen is terechtgekomen, weet ik niet meer."

Dat hij tot nu bij de fanfare is gebleven heeft, naast de muziek, nog een andere reden: "veel plezier gehad !". "Vooral tijdens de uitstappen. Ook als we buiten de gemeente speelden, hadden we altijd veel volk mee. Dat was eigenlijk een geluk, want regelmatig waren twee man nodig om me thuis te krijgen..." Het is nu wel veranderd. "Ja, nu zijn het vooral concerten, en muziekstukken die de mensen niet echt meer kennen. Vroeger kenden de mensen de stukken die we speelden, en zongen zelfs mee. Maar ja, de wereld is veranderd, hé. Ik ben er van overtuigd dat ze zelfs gekanteld is. Kijk maar naar het weer. Dat heeft ook invloed op de mensen, zeker weten."

Tijdens de viering werden nog acht andere mensen gehuldigd (zie 24/11). Ze kregen de medailles opgepeld door voorzitter Herman Van Hee (zelf gehuldigd voor 50 jaar activiteit) en de de certificaten door de schepenen Francky Verhofstadt en Robert Audenaert en door de toekomstige burgemeester, Karel De Gucht. Uit het jaarverslag van Wim De Geest bleek dat de vereniging het bijna voorbije jaar met haar 60-tal muzikanten heel wat activiteiten had, en dat de muziekschool met 27 leerlingen op goede weg is om de toekomstige muzikanten voor te bereiden.

 

26 november 2006

Francky Verhofstadt: "Ik heb Galvez woensdag nog gesproken"

Het overlijden van de Spaanse wielrenner Galvez, gisteren tijdens de wielerzesdaagse, trof ook sportschepen Verhofstadt. "Ik heb er woensdag nog mee gepraat. Toevallig was ik op het middenterrein toen de beroepsrenners er aankwamen. Hij sprak vloeiend Nederlands en was zeker nog ambitieus."

 

26 november 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov. SK Berlare - Kemzeke: 0-3. SK weer met de voeten op de grond, na drie overwinningen. Het resultaat lijkt nog erger omdat de bezoekers meer dan een helft met tien speelden.

bullet

3de prov.: Serskamp - SKVO: 2-2. SKVO kon tegen de zevende in de stand een 0-2 voorsprong niet behouden, maar haalt toch een punt tegen een hoger geklasseerde ploeg.

bullet

MTSA: Blauwe Vlam - Argus Meldert: 0-1. Door kwetsuren, ziekte, schorsing en werkverplichtingen had BV juist 11 spelers ter beschikking. In de 1ste helft had Blauwe Vlam de betere kansen maar het kwam niet tot scoren. In de 2e helft verhinderde de Argus-doelman een bijna gemaakt doelpunt van Olivier De Graeve en kwam de thuisploeg, dank zij een misverstand in de BV-verdediging, onverdiend op voorsprong. BV trachtte nog de gelijkmaker te maken, maar geraakte niet verder dan enkele mooie aanvallen en corners. In de stand zakken de ploeg naar een gedeelde 10e plaats, met 13 punten uit 11 matchen. Volgende week speelt BV bij de ongeslagen leider VKV Aalst.

 

25 november 2006

Danny Merckx: "Ik had het al langer zien aankomen" (Volkswagen)

Een twintigtal mensen uit de Donkgemeenten, waarvan sommigen uit hetzelfde gezin, wachten zorgelijk af wat het nu wordt met Volkswagen-Vorst, hun huidige werkgever. Een van hen is Danny Merckx, bijna 46 en al zo'n 22 jaar bij VW, de jongste jaren als onderhoudstechnieker. "Ik had het eigenlijk al langer zien aankomen, maar niemand wou me geloven.", stelt hij.

"Het was gepland dat een nieuwe afdeling dit jaar operationeel zou worden, die voor meerdere modellen zou kunnen dienen. Het opstellen van de installaties werd steeds maar uitgesteld. Dat was een teken aan de wand. En wat men ook zegt, het gaat niet goed met de automobielindustrie. Bovendien lijken leiders in verschillende EU-landen zich terug op het nationale te richten. Zo heeft het niet-herverkiezen van Schröder in Duitsland wellicht bijgedragen tot de huidige VW-beslissing."

Hoe moet het nu verder ? "Ik verwacht dat de hoger opgeleiden gemakkelijker opnieuw werk zullen vinden. Er zal wellicht ook een tewerkstellingscel komen om te helpen bij het werk zoeken. Maar voor wie over weinig opleiding beschikt wordt het misschien moeilijker. En hoogstwaarschijnlijk zullen velen aan loon inboeten. Ja, er komt wellicht een premie. Velen hopen dat het een groot bedrag wordt, maar niets staat vast. Een sluitingspremie wordt het zeker niet omdat VW uiteindelijk niet volledig dicht gaat. Het zal er nu op aankomen dat die politici die het bij de sluiting van Renault in 1997 een schande vonden dat de uitgekeerde premie zwaar werd belast, nu eindelijk een initiatief nemen om dat te veranderen. Misschien helpt het dat we in de aanloop naar verkiezingen zitten. Hoe dan ook,  het is een drama voor vele mensen, zeker voor die gezinnen die nog met afbetalingen zitten. Hopelijk komt er snel uitsluitsel."

"Een snelle oplossing is ook nodig om de mensen toe te laten snel ander werk te gaan zoeken. De meesten zoeken wellicht al, maar wachten op de premie om de stap te zetten. Uiteindelijk zijn er nog geen ontslagbrieven verstuurd en wie nu zelf weggaat verliest zo ook de anciënniteitpremie die bij ontslag dient uitbetaald. Ook voor de ongeveer 1500 die zouden mogen blijven is duidelijkheid nodig. Wordt Vorst een accordeonfabriek die pieken in de vraag naar auto's moet opvangen ? Of wordt het toch een uitdoofscenario van zo'n twee jaar ? Dat er toch nog een nieuw model naar Vorst zou komen, daar heb ik mijn twijfels bij. Als zij die mogen blijven, over enkele jaren toch moeten vertrekken, dan zouden zij wel eens meer problemen kunnen hebben dan wie nu weg moet. Nu is er veel meer begrip en aandacht, omdat we met zoveel zijn, maar dan ?"

Danny weerlegt dat de stakingen vroeger of de kwaliteit van de wagens tot de huidige problemen hebben geleid. "De grootste amokmakers zijn de jongste jaren uit de vakbonden verdwenen. Als er nog werd geprotesteerd, dan was dat omdat de werkdruk werkelijk te hoog werd, zeker dan aan de band en de jongste jaren voor de mensen aan de heftrucks. Het personeel heeft uiteindelijk steeds getracht aan de productiewensen van de directie te voldoen. Dat de verkoop daalde, lag zeker niet aan de kwaliteit. Volkswagens blijven tot de betere wagens behoren. Sla de deur van een Golf eens dicht, en dan die van vele andere wagens. Maar ja, de prijs ligt dan ook wat hoger. En er was ook interne concurrentie, onder meer met Audi-modellen.

 

25 november 2006

Eindejaarsquiz: volzet

De organisatoren van de Eindejaarsquiz, op 15 december in Stroming, laten weten dat het maximum aantal van 64 ploegen is ingeschreven. Het is dus nutteloos om nog te proberen. Wie niet is ingeschreven, kan uiteraard altijd van de sfeer komen proeven.

 

24 november 2006

Overmeerse fanfare viert ereleden

Bij de Sint-Ceciliaviering op zondag 26 november zet fanfare De Verenigde Vrienden enkele leden bijzonder in de schijnwerper. Voornaamste gevierde wordt Achiel De Vetter, die al sinds 1935 saxofonist bij de fanfare is. Hij krijgt hiervoor de titel van eremuzikant en bovendien het erekruis van commandeur in de Fedekamorde.  August Van Peteghem mag zich voortaan erevaandrig van de fanfare noemen. De andere gelauwerden zijn Nick De Backer (10 jaar lid van de drumband), Gerrit Van De Rostijne (15 jaar muzikant), Patrik Van Den Steen en Freddy De Gucht (beiden 40 jaar muzikant), Herman Van Hee en Cyriel Bombeke (50 jaar muzikant) en  Willy Bauwens (55 jaar muzikant).

 

21 november 2006

Zo beleefden Renaultmensen van bij ons de sluiting

De mogelijks massale ontslagen bij Volkswagen-Vorst doet denken aan wat in 1997 met Renault-Vilvoorde gebeurde. Toen waren er ook mensen uit de Donkgemeenten slachtoffer. Hun verslag is hier te vinden (zie maart 1997).

 

20 november 2006

'Plotse' werken aan Berlaarse centrum

Het verkeer rond de kerk in Berlare raakte vandaag plots helemaal in de knoop. Aanleiding waren wegenwerken - het vervangen van verzakte klinkers door beton waarin klinkerafbeeldingen zijn geperst - die er vandaag plots begonnen. Het is niet duidelijk of het Vlaamse Gewest, dat instaat voor de weg, daarover tijdig had verwittigd. De lokale middenstanders bleken alvast van niets te weten. En ook de bussen van De Lijn stonden aan te schuiven. Op de gemeentesite is nu te lezen dat door de werken nog tot 15 december een omleiding is voorzien voor het verkeer vanuit beide richtingen.

 

20 november 2006

Uit het politieverslag

bullet

GPS gestolen
In  Overmere aan de Kerkstraat haalden dieven tuijdens het weekeinde het GPS-systeem uit de geparkeerde bestelauto van Chris H. De daders hadden daarvoor eerst een zijraam uitgeslagen

.

19 november 2006 (aanvulling op 20/11)

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Eeklo - SK Berlare   :0-2: Een uitoverwinning bij de leider !

bullet

3de prov.: SKV Overmere - SKV Oostakker: 2-4. Een logisch verlies tegen de best voetballende ploeg uit de reeks. SKVO blijft 14de (op 16). De Kidsday was wel geslaagd en zorgde voor heel wat volk en sfeer langs de lijnen. Vooral de jongste spelertjes maakten er gebruik van om eens naar 'de groten' te komen kijken. In het voorjaar komt er wellicht een nieuwe editie.

bullet

MTSA: Galop - De Blauwe Vlam: 3-3. Wegens vijf geschorste spelers en bovendien twee spelers die wegens werkomstandigheden niet konden meespelen, stond de Blauwe Vlam maar met tien man aan de aftrap tegen de derde in de stand. Na 20 minuten was het al 2-0. Een moedig Blauwe Vlam vocht echter voor wat het waard was en bracht nog voor de rust de stand in evenwicht, met goals van Olivier De Graeve en Bart Verhaegen. In de 2e helft was Blauwe Vlam minstens de evenknie van Galop, dat wel opnieuw eerst scoorde. In de slotfase kon Blauwe Vlam nog gelijk maken, via Jurgen De Schepper. Er zat zelfs bijna nog een overwinning in. Al bij al een prachtprestatie tegen een numerieke meerderheid en een ploeg die hoger in de stand staat. En bovendien zonder gele kaarten. Blauwe Vlam staat na 10 matchen met 13 punten op een gedeelde 9e plaats (op 14 ploegen).

bullet

Handbal

bullet

Berlare- Sasja 3: 11-23

 

14 november 2006

Uit het politieverslag

bullet

Uitgebrande wagens
Vannacht, omstreeks 2 uur brandden in het Vennepark twee geparkeerde auto’s volledig uit. De beide wagens stonden achter elkaar op de openbare weg. Toen de hulpdiensten toekwamen, stond een Renault Mégane, volledig in brand, terwijl bij de andere, een BMW, enkel vooraan vlammen te zien waren. Men vermoedt dat een pas vervangen batterij bij de BMW de oorzaak is, en er dus geen kwaad opzet zou zijn. Gezien de omvangrijke schade stuurde het parket toch een branddeskundige.

 

13 november 2006

Ingrid leidt de dans

Dit weekeinde was op Een in De Rode Loper te zien hoe Ingrid Coppieters de dansers opleidt die met Laura Lynn op tournee gaan. Zij wordt ook de choreografe voor West Side Story, de musical die volgende zomer op het Festivaria-podium te zien is. Overigens zoekt men daar blijkbaar ook nog dansers (mannen) voor. Lees hier wat men hiervoor moet doen.

 

12 november 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Machelen: 1-0. Een thriller die pas in de blessuretijd werd beslecht.

bullet

3de prov. SKVO - Tenstar Melle: 0-1. Hopelijk wordt het beter volgende week, als voorbeeld voor de jeugdspelers die op de Kidsday worden voorgesteld. 

bullet

MTSA. De Blauwe Vlam speelde niet.

bullet

Handbal

bullet

Berlare - Denderbelle: 6-22. 

 

9 november 2006

Voorlaatste gemeenteraadszitting

Het was dan toch niet de laatste gemeenteraadszitting van deze legislatuur. 18 december is nu vooropgesteld. Omdat er geen begroting voor 2007 wordt opgemaakt, moet de raad blijkbaar nog goedkeuren dat volgend jaar begint met twaalfden van de huidige begroting om de normale werking van de diensten te garanderen. Misschien zal er die dag wat meer volk aanwezig zijn om het huidige schepencollege uit te zwaaien.

 

Vandaag was er eigenlijk vooral om de punten die tijdens de vorige zitting werden geblokkeerd omdat een CD&V-lid afwezig was, er alsnog door te krijgen. Bij sommige vroeg dat enige wijziging. Zo werd in de begrotingswijziging ingeschreven dat de €25.000 voor bodemonderzoek van de omgeving waar ophoging met niet-vergunde materialen gebeurde, door een verzekering zijn gedekt. De oppositie bleef dit punt aanvechten. "Waarom moet dit punt nu nog worden voorgelegd, op zeven weken van de wissel ? Omdat de gemeente geen betrokken partij was, heeft de oppositie geen inzage in het vonnis en kunnen we moeilijk een oordeel vellen. Ondermeer over de mogelijkheid om die kosten eventueel later te verhalen op de betrokkenen", zei Katja Gabriëls, die er aan toevoegde dat ze hoopte dat de verzekering inderdaad tussenkomt, wat voor de gemeente uiteindelijk ook financieel het beste zou zijn. Secetaris Lippens ontkende dat de veroordeelde mandatarissen niet zouden mogen meestemmen omdat hier niet echt de beslissing tot uitvoering van het onderzoek werd goedgekeurd, wel de raming van het bedrag om het te kunnen doen. VLD-fractieleider Luc Vander Meirssche stond er op dat niet het schepencollege maar de raad zou beslissen over het al dan niet uitvoeren van het onderzoek.

De eindafrekening van de sporthal in Overmere werd nu door de administratie zelf uitgerekend op basis van de facturen die men had gekregen. Daarop ontstond een hele discussie over de verantwoordelijkheid van de ontwerper, die ook de controle moet uitoefenen, en over of de fout al dan niet zou zijn ontdekt indien Karel De Gucht die  tijdens de vorige zitting niet had ontdekt. De secretaris was er gerust op dat de gemeenteontvanger het  nog zou hebben gezien.

Meeste discussie tijdens de al bij al opnieuw heel korte zitting was er over de wegeniswerken, nodig om de nieuwe appartementen te bouwen waar nu de Malpertuus staat. Burgemeester Van Sande hield vol dat de aanvrager voldoende was ingegaan op de eisen die het schepencollege had gesteld, de oppositie vroeg tevergeefs naar de motivatie van het schepencollege om dit dossier te aanvaarden, "een project waardoor toeristen het zicht op een groot deel van het meer wordt ontzegd". Het schepencollege zou wel niet van plan zijn om het bouwdossier nog dit jaar goed te keuren.

 

Burgemeester Van Sande besloot de openbare zitting met een verklaring waarin hij de schepen van financiën (Luc Vercruyssen) loofde omdat de gemeente bijna €3,8 miljoen over heeft. Samen met het miljoen reserve van het OCMW is dat bijna 200 miljoen oude Belgische frank. "Dat had volgens de krijtlijnen die hij voor 2007 had uitgetekend een belastingverlaging mogelijk gemaakt", aldus Van Sande. Hij voegde er aan toe dat het museum niet vele miljoenen aan de gemeente gekost. "Het personeel wordt door de provincie betaald en uit mijn kontakten met de nieuwe bestendige deputatie blijkt dat zij het voorstel om ook de huurkosten over te nemen, niet ongenegen zijn." Hij kon met deze woorden op weinig begrip van de oppositie rekenen.

 

9 november 2006

Kruisen langs de kerk in Berlare

Vandaag werden langs beide kanten van de Sint-Martinuskerk de gietijzeren kruisen geplaatst die de gemeente in 2002 had gerecupereerd van graven die op het kerkhof werden verwijderd. De foto op de jongste Infogem werd nog genomen toen het kruis daar nog stond. Door ze terug langs de kerk te plaatsen verwijst men naar de periode toen daar inderdaad nog mensen werden begraven.

 

9 november 2006

Bh's in Broekbos

Als men de politici, ambtenaren  en de pers niet meetelt, waren er zeven personen voor de informatie over het beheersplan voor het Broekbos naar het gemeentehuis gekomen. Zij leerden er dat de Vlaamse Gemeenschap in 2002 een studiebureau had aangezocht om de acht openbare bossen in deze provincie te bekijken en een voorstel te doen voor een goed beheer. Voor het Broekbos, een van de laatste dat wordt aangepakt, leidde dit tot een voorstel dat onder meer voorziet in het verwijderen van alle populieren binnen de twintig jaar, het aanplanten van bomen die meer aangepast zijn aan de regio en aan een begeleid laten groeien wat groeit. De huidige recreatieve functies zouden blijven. De aanwezigen leerden er ook dat de aanplanting van eiken die al is gebeurd, zo is opgevat dat als men later bomen moet verwijderen die niet goed groeien, dat toch geen te grote open plaatsen nalaat. De aanwezigen vroegen ook naar wat met het stort in het bos gebeurt. Zij haalden anekdotes op van hele ladingen bh's en zwempakken uit Schellebelle die er eind jaren vijftig, begin jaren zestig waren gedumpt en dan door omwonende vrouwen gerecupereerd. Maar ook van huishoudelijk afval van Zele en afval van het UCB uit Schoonaarde. De sprekers van het studiebureau en van het Vlaamse Gewest stelden dat het  geen onderdeel van de opdracht was om voor het stort of voor de moeilijkheden van het waterbeheer een oplossing te zoeken. "Daarvoor zou eigenlijk een samenwerking met andere actoren zoals Ovam nodig zijn." De voorstelling van vanavond is binnenkort via de website van de gemeente te bekijken, het voorstel zelf ligt bij de milieuambtenaar (en niet bij de technische dienst) in het gemeentehuis. Wie opmerkingen of voorstellen heeft, kan die binnen de dertig dagen schriftelijk overmaken, eventueel via de milieuambtenaar. Er werd beloofd dat in het voorjaar geleide bezoeken zouden worden georganiseerd om ter plaatse de bedoeling uit te leggen.

 

9 november 2006

Jeugdraad schrijft personeelsadvertentie voor ... schepen voor jeugd

De jeugdraad vandaag stuurde een mail naar de voorzitters van de partijen die vanaf januari de meerderheid uitmaken, naar de volgende burgemeester, Karel De Gucht, en naar zijn tijdelijke plaatsvervanger, Katja Gabriëls. Daarin wordt in de vorm van een personeelsadvertentie duidelijk gemaakt wat zij van de volgende schepen van jeugd verwachten. Een twee-wegcommunicatie tussen jeugdraad en schepencollege neemt daar een belangrijke plaats in, naast voldoende inlevingsvermogen in wat de jeugd voelt en belang aan hecht. Ervaring met jeugdwerk is nuttig. Als beloning voor deze functie van beperkte duur wordt naast een goede samenwerking, blije gezichten van kinderen en ouders, en gezellige informele bijeenkomsten, na zes jaar een contractverlenging in het vooruitzicht gesteld, na een positieve evaluatie.

 

7 november 2006

Zele zorgt voor smakelijke week

Van 16 tot 25 november is het in Vlaanderen de 'Week van de smaak'. Buurgemeente Zele doet daar actief aan mee met allerlei activiteiten. Men maakt daarbij volop gebruik van de verscheidenheid in de eigen bevolking. Zo is onder meer een kookboek samengesteld met een gerecht uit 20 landen, alle doorgestuurd door mensen die in Zele wonen. Het boek is te koop (€5) in het gemeentehuis van Zele bij de Cultuur- en Integratiedienst.  Het volledige programma staat hier.(pdf-bestand)

 

6 november 2006

Uit het politieverslag

bullet

Brand in De Zwaan
De politie maakte vandaag wat details bekend over de brand op 1 november (omstreeks half vijf) in herberg De Zwaan in Uitbergen. Die was ontstaan nadat iemand - waarschijnlijk een cafébezoeker - toiletpapier in brand had gestoken. Toen de brand werd ontdekt, was het plafond in de toiletten al aan het branden. De uitbater en een klant slaagden er in om de brand zelf te blussen. De brandweer bluste nog wat na en hielp de rook weg. Toen de brand uitbrak waren er veel mensen aanwezig. Allen konden veilig buiten. Naast de materiële schade is er ook het verlies aan inkomsten. De dader is niet gekend.

bullet

Politieraad
De politieraad komt bijeen op maandag 13 november om 19.30 uur in het gemeentehuis van Zele. Op de agenda staan onder meer de voorstellen om met de opbrengst van het verkeersveiligheidsfonds 2006 een  bedrijfsvoertuig, een verkeersvoertuig en ethylometers te kopen.  Verder ook  nog de goedkeuring van de verkoopakte van het voormalig rijkswachtgebouw aan de Poststraat in Zele.

 

6 november 2006

Nieuws uit Torrevieja

Hilde en Victor Genbrugge stuurden nog wat nieuws uit het Spaanse Torrevieja, over illegale woningen en over een dure nieuwe Asterixfilm.

 

5 november 2006

Severine Rombout naar Finland

In het kader van een Erasmusprogramma is Severine Rombout deze week voor vier maanden naar de Finse hoofdstad Helsinki vertrokken. Ze beloofde 'thuis' te informeren via een webblog. U vindt het adres binnenkort hier. Overigens zijn er misschien nog wel studenten van bij ons die nu of in het verleden dank zij dat programma van de Europese Unie elders konden studeren en zo hun wereld vergroten. Ervaringen, belevenissen en tips voor anderen zijn altijd welkom. Dat geldt trouwens ook voor iedereen uit de Donkgemeenten die voor korte of langere tijd in het buitenland verblijven.

 

5 november 2006

Carine De Rouck liep de hele marathon

Carine heeft de marathon in New York gelopen in 5:04:29 en was daarmee 30.396de, of 1003de in haar leeftijdscategorie. Hierbij de resultaten zoals ze op de website van de organisatoren te vinden zijn.

Place Gender
Place
Age
Place
Runner
No.
Age Official
Time
5K
Time
10K
Time
15K
Time
20K
Time
1/2 Mar.
Time
25K
Time
30K
Time
35K
Time
40K
Time
Pace/
Mile
30396 8708 1003 36544 45F 5:04:29 0:33:57 1:04:41 1:36:55 2:10:07 2:17:30 2:45:40 3:22:27 4:03:34 4:45:58 11:37

 

5 november 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov. Lovendegem - SK Berlare : 1-2.  SK won de wedstrijd die als die van de laatste kans voor trainer Goossens werd genoemd. Deze week raakte ook bekend dat Guy Veldeman, een speler uit Berlare die door Anderlecht is opgeleid en nadien onder meer al in Nederland speelde, deze week een contract voor anderhalf jaar tekende bij tweedeklasser Waasland.

bullet

3de prov. SKVO - Smetlede: 4-1. Leuke zondagmiddagmatch met een schitterend resultaat. Tim De Donder was man van de match met 2 mooie doelpunten.

bullet

MTSA: Blauwe Vlam - Endoka: 2-3. De thuisploeg begon al 'gehandicapt' aan de wedstrijd, met 5 geschorste of gewonde spelers, en kwam bovendien al in de 3e minuut achter na een misverstand in de verdediging. Blauwe Vlam kwam daarna toch goed in de wedstrijd en werd geleidelijk aan de betere ploeg. Dat leidde tot een oververdiend tegendoelpunt via Gert Luypaert. Na de rust was het een evenwichtige match tot Ivan De Block een rode kaart kreeg. Endoka liep daarop uit tot 1-3. In een zwaar slotoffensief kwam Blauwe Vlam nog terug tot 2-3 via Jacques De Backer. Blauwe Vlam miste daarna wat geluk: kort voor tijd kon Endoka tot 2 maal toe de bal kort voor doel tegenhouden. Blauwe Vlam zakt nu naar de 10e plaats met 12 punten.

bullet

Handbal

bullet

Dendermonde - Berlare: 37-9. Een duidelijk verschil aan ervaring en in samenspel. Bovendien moest - binnenkort schepen - Wim Arbijn in het doel gaan staan. Hij kon zelfs enkele penalty's stoppen, maar was niet bekwaam om het Dendermondse geweld tegen te houden.

 

3 november 2006

Laatste gemeenteraad ?

De gemeenteraad komt terug bijeen op donderdag 9 november om 20.30 uur. Het latere uur is te wijten aan een infovergadering vooraf (19 uur), eveneens in het gemeentehuis,  over het bosbeheersplan voor het Broekbos. De raadsleden bespreken er de punten die in oktober werden afgewezen en ook een nieuwe retributie voor werken aan nutsvoorzieningen op het openbaar domein. Vorige keer lieten schepenen verstaan dat er nog slechts een gemeenteraadszitting dit jaar meer zou zijn. Dit werd echter nog niet bevestigd. Indien wel dan wordt het donderdag de laatste zitting voor Willy Van Sande als burgemeester.

 

1 november 2006

Carine De Rouck naar marathon in New York

Morgen vertrekt Carine De Rouck, onder meer met de ploeg die de VRT de voorbije maanden heeft voorbereid, naar New York om er zondag deel te nemen aan de marathon. Onder de verwachte meer dan 35.000 deelnemers dus ook iemand van hier. Niet voor de eerste keer, trouwens. Over haar motivatie, over wat ze er kan verwachten, zie hier.

 

oktober 2006

31 oktober 2006

Coalitie

Vanmorgen bevestigde de VLD met een bericht aan de 'schrijvende' pers wat Kanaal 3 gisteren al kon melden, zonder meer details vrij te geven. "De verdere samenstelling van het Schepencollege en de aanduiding van de OCMW Voorzitter zal later, samen met de bevoegdheidsverdeling, worden meegedeeld."

 

30 oktober 2006

Toch een coalitie ?

Volgens Kanaal 3 zou er een akkoord zijn om sp.a-Spirit-Groen! in de meerderheid op te nemen en Wim Arbijn een schepenambt te geven. Een bron wordt niet vermeld. Vermits Karel De Gucht vandaag in Turkije was, moet dat akkoord al tijdens het weekend zijn bereikt.

 

29 oktober 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov: SK Berlare - Aalter: 0-2. Yves Van Der Straeten kon de nederlaag blijkbaar niet verhinderen.

bullet

3de prov: Olympia Gent - SKVO: 4-1. Een duidelijke en verdiende overwinning voor Gent., meldt onze correspondent. Touré scoorde de eerredder, en dit tijdens zijn eerste invalbeurt.

bullet

MTSA: Camu - Blauwe Vlam: 6-0: De ploeg zakt door deze nederlaag naar een gedeelde 6e plaats. Stilaan wordt duidelijk dat de kern eigenlijk te klein is. Met dan nog drie geschorsten, een gewonde speler en iemand die aan het bouwen is, bleven er uiteindelijk maar 12 over om aan de wedstrijd te beginnen en, met enkele bijkomende kwetsuren, nog tien om die te beëindigen ...

 

27 oktober 2006

Meer longkanker

Volgens een kaart die in het weekblad Knack stond, behoren de Donkgemeenten tot de gemeenten waar tussen 1997 en 2001 een hoog aantal mannen (in verhouding tot het verwachte aantal, rekening houdend met de leeftijd) longvlieskanker hadden. In het hele gebied tussen de Donkgemeenten, het  Antwerpse en Kapelle-op-den-Bos (waar een uitzonderlijk hoog aantal slachtoffers is vastgesteld) is het  volgens het onderzoek van de Stichting Kankerregister even erg. Knack wijst naar de Eternitfabriek in Kapelle-op-den-Bos als mogelijke oorzaak. Volksvertegenwoordiger D'hont (CD&V) uit Zele stelde de bevoegde minister onlangs weer een vraag over het grote aantal kankerpatiënten in het gebied tussen Schelde en Durme en had het daarbij ook over verschillende andere industriële bedrijvigheden in deze streek.

 

27 oktober 2006

Maar ook meer klassieke muziek

Volgens een andere kaart in Knack behoort deze gemeente tot die waar in 2004 volgens een EHSAL-onderzoek tussen 7 en 23 voorstellingen van klassieke muziek hadden plaats gevonden. Dat is niet slecht. Volgens hetzelfde onderzoek waren er 121 gemeenten  (op 308) waar geen was geweest en 118 met 1 tot 7 voorstellingen. Het grote verschil wordt toegeschreven aan de al dan niet aanwezigheid van een cultureel centrum en de belangstelling van de programmatoren.

 

27 oktober 2006

Uit het politieverslag

bullet

Controle op dragen van autogordel
De politie schreef bij een controle op het dragen van de autogordel onlangs 62 pv's uit, 49 in Zele en 13 aan Kamershoek en aan de Donklaan. Men vindt dit een verontrustend groot aantal omdat iedereen nu toch al moet overtuigd zijn van het nut van de gordel. Dergelijke controles blijven dan ook noodzakelijk, stelt de politie.
Tijdens die actie werden ook vier personen beboet die hun gsm tijdens het rijden gebruikten, ondanks de kans op een boete van €100. Een autobestuurster diende haar wagen achter te laten omdat die niet was verzekerd, zelfs niet was ingeschreven of naar de autocontrole geweest.

bullet

Diefstal uit woning

In de Van Tieghemstraat werd een tv gestolen. Sporen van inbraak waren er niet.

 

26 oktober 2006

137 bloedgevers

boden zich vanavond aan voor de bloedinzameling in Berlare. Daarbij waren 8 er voor de eerste keer. De medewerkers van de Vriendenkring en ook het team van het RK dat voor de inzameling instaat waren dan ook tevreden met deze opkomst.

 

25 oktober 2006

Oproep aan mensen met bloedgroep A+

Het Rode Kruis roept voor de bloedinzameling op donderdag 26 oktober (17.30-19.30 uur in Stroming) vooral mensen met bloedgroep A+ op om zich aan te bieden en zo te helpen om, bij de start van een drukke vakantieperiode, de voorraden aan te vullen.

 

24 oktober 2006

Nieuws uit Alicante

Hilde en Victor Genbrugge brachten wat nieuws uit het Spaanse Torreviejo en de provincie Alicante.

 

24 oktober 2006

CD&V beleeft ongelukkige gemeenteraad

Er komt in deze legislatuur wellicht maar een gemeenteraadszitting meer. En dat is wellicht ook maar het beste om deze voor de CD&V moeilijke periode niet nog moeilijker te maken. Een rekenfout, een raadslid dat afwezig was waardoor twee punten werden afgekeurd en een pijnlijke herinnering aan de veroordeling van enkele mandatarissen maakten er vandaag alvast geen prettige bijeenkomst van.

CD&V-raadslid Marleen Zaman zou later komen, werd bij het begin aangekondigd. Omdat de raad echter al voor 21 uur voorbij was, kwam ze te laat. Ze legde uit dat ze als lerares aanwezig moest zijn op de ouderbijeenkomst. "Had men de gemeenteraad op de geplande dag gehouden, dan was er geen probleem geweest. Nu kwam de wijziging te laat om nog iets te regelen. Het is wel maar de eerste raad die ik mis." Door haar afwezigheid en het voltallig aanwezig zijn van de oppositie kon deze laatste de 11-11-situatie gebruiken twee punten te laten afkeuren: de voorgestelde begrotingswijziging en het vernieuwde voorstel voor de inplanting van een appartementsblok aan het Donkmeer (Malpertuus). Wellicht zal de huidige meerderheid die punten tijdens de laatste  zitting onder haar leiding terug op de agenda plaatsen.

In die begrotingswijziging was onder meer €25.000 opgenomen voor bodemonderzoekingen. Schepen Vercruyssen moest toegeven dat die zijn gepland tussen de Leopolddreef en de Galgenbergstraat, voor de ophogingen waarvoor enkele mandatarissen onlangs zijn veroordeeld. "Het ging daarbij om een persoonlijke veroordeling. Het kan niet dat de gemeente moet betalen om de verdediging te versterken", vond Luc Vande Meirssche (VLD). Hij wees ook op de extra €3000 voor receptiekosten en op meerkosten voor het museum. "De VLD kan dit niet goedkeuren", besloot hij. Wim Arbijn (sp.a) wees de begroting ook af, in lijn met wat hij vroeger over de begroting had gezegd. Vercruyssen reageerde heftig op de VLD-kritiek dat het een verkiezingsbelofte was: "Hoe kan je dat zeggen van een begroting met meer dan €3 miljoen overschot ?"

Bij het tweede punt waarbij de onvolledige meerderheid het deksel op de neus kreeg, legde secretaris Lippens uit dat de bouwheer van de appartementen een nieuw voorstel had ingediend waarin rekening was gehouden met de opmerkingen van de gemeente. Daarop waren twee bezwaarschriften gekomen, die het schepencollege echter niet belangrijk genoeg vond om het dossier niet goed te keuren. Door de 11-11-situatie ging dat echter niet door. De oppositie bleef op de eerder ingenomen standpunten staan: het appartementsblok daar is geen aanwinst voor het Donktoerisme.

Het schepencollege vroeg verder de goedkeuring van de eindafrekening van de sporthal in Overmere. Volgens wat de ontwerper had aangegeven zou die meer dan €1.908.000 bedragen, of bijna 16% meer dan oorspronkelijk was bepaald. Karel De Gucht (VLD) merkte echter een rekenfout op, waarop burgemeester Van Sande besliste het punt te verdagen. "De ontwerper moet zijn huiswerk eerst hermaken", vond hij.

 

24 oktober 2006

Schepen Spruyt stopt

Schepen Spruyt (CD&V) zal in januari zijn zetel niet meer opnemen. Eigenlijk was zijn enige motivatie bij de verkiezingen om nog af te werken wat hij begonnen was. "Nu ik ook dat niet meer kan, trek ik de conclusies uit uitslag van de verkiezingen", liet hij vanavond weten. Huidig raadslid Tania Vis zou daardoor alsnog in de gemeenteraad kunnen blijven.

 

22 oktober 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov: Rapid Lebbeke - SK Berlare: 3-2. Geen derde overwinning op rij. Een slechte start en een vroeg tegendoelpunt kon nog worden rechtgezet, maar nog voor rust kwam de thuisploeg opnieuw voor. Na de rust waren er enkele mooie kansen, maar het was Lebbeke dat de voorsprong vergrootte. In de slotminuut kon Berlare nog milderen.

bullet

3de prov:

bullet

MTSA 1ste reeks: FC De Blauwe Vlam - Maria Boys Liedekerke: 5-1. De 7e competitiewedstrijd was tegen de ploeg die - als kampioen - samen met FC De Blauwe Vlam naar de 1e reeks was gepromoveerd. Maria Boys kreeg voor de rust een penalty nadat de bal bij een kopduel nogal ongelukkig op de arm van een verdediger was gekomen. Ondanks nog tal van kansen voor beide ploegen werd 0-1 de ruststand.  Na de koffie zette Blauwe Vlam de situatie recht met doelpunten van Jurgen De Schepper, Olivier De Graeve (2) , Marc Philips en Bart Verhaegen. Blauwe Vlam staat met 4 andere teams op de 4e plaats, met 12 punten op 21. VKV blijft ongeslagen leider met 17 punten, voor Moerstraat en Excelsior met 14 punten.

 

22 oktober 2006

Politiek windstil

Er is weinig gebeurd deze week. Wie wil nagaan wat de volgende stappen moeten worden, kan hier terecht.

 

22 oktober 2006

Meer archiefartikels

Er zijn er een aantal bijgeplaatst uit juli-september 1991.

 

21 oktober 2006

Gemeenteraadsagenda

Op dinsdag 24 oktober (20 uur), en niet op maandag zoals gebruikelijk, is er de eerste gemeenteraadszitting na de verkiezingen. Tot december blijft de CD&V-meerderheid die leiden. Normaal zijn er ook nog zittingen in november en december. Gezien de uitslag van de verkiezingen is het de vraag of er naast eerder administratieve zaken nog  belangrijke agendapunten besproken zullen worden. Dinsdag staan op de agenda onder meer het dossier over d wegenis- en andere infrastructuurwerken nodig bij de oprichting van een appartementsblok aan het Donkmeer (Malpertuus), de eindafrekening van de sporthal van Overmere (€1.908.518), de goedkeuring van de verantwoordingsnota over de uitvoering van het jeugdwerkbeleidsplan in 2005, de goedkeuring van de ontwerpstatuten van Rato (rattenbestrijding Oost-Vlaanderen) en de bekrachtiging  van een reeks politiebesluiten (vooral wegafsluitingen en omleidingen bij reeds voorbije activiteiten).

 

17 oktober 2006

Overmeerse Compostella-stapper overleden

Drie jaar terug verwees deze site regelmatig naar die van Frank Maes, een uitgeweken Overmerenaar (broer van Raf) die vanuit Mere te voet op weg was naar Santiago de Compostella om zo geld in te zamelen voor onderzoek over wiegendood. De aanleiding tot die tocht was het overlijden van zijn zoontje Michiel. Vorige vrijdag overleed Frank (48) aan een hartstilstand.  Volgens broer Raf was hij nog onder meer van plan om met een ezel naar Rome te stappen.

 

16 oktober 2006

Uit het politieverslag

bullet
Stelling aan kerk van Berlare gestolen
Zondagmorgen werd vastgesteld dat de stelling aan de Sint-Martinuskerk van Berlare was gestolen. De stelling was er geplaatst om restauratiewerken te doen. Gezien de grootte van de stelling moet de diefstal - dus het afbreken en laden in een vrij groot voertuig - zaterdagnacht en/of zondagmorgen heel vroeg enkele uren in beslag hebben genomen. De politie vraagt dan ook mogelijke getuigen om zich bij de politie te melden, in Berlare of in Zele.

 

15 oktober 2006

Pompoenenweekeinde blijft succesvol

Meer dan 500 kinderen (en bijna evenveel volwassenen) voor de fakkeltocht zaterdagavond, en hoewel minder pompoenen, toch ook heel wat volk zondag. Het achtste pompoenenfestival, een initiatief van VVV Donkmeer, blijft iets waar de plaatselijke bevolking duidelijk zin in blijft hebben, vooral dan voor de zaterdagactiviteit. Die werd dit jaar bovendien georganiseerd door de jongste VVV-bestuursleden, wat hen opnieuw ervaring bijbracht. Het slechte pompoenenseizoen - te nat in augustus - maakte dat vooral de echte kenners er nog in slaagden echte reuzenexemplaren te kweken. De grootste, zowel gekweekt met Amerikaans pompoenzaad als met 'eigen kweek' kwam van Bert Audenaert uit Eksaarde, respectievelijk 298,5 en 181 kg zwaar. Bij de pompoenen gekweekt met inheems zaad dat door de VVV ter beschikking was gesteld bleek de zwaarste 190 kg te wegen. De zwaarste kalsaf-ui woog 1,470kg.

 

15 oktober 2006

Sport

bullet

Voetbal (met aanvulling op 16/10)

bullet

1ste prov.: SK Berlare   - Terjoden-Welle: 3-2. De thuisploeg nam een 3-0 voorsprong met een zuivere hattrick van Fabio Vergucht, maar een tegendoelpunt vlak voor rust en de uitsluiting van de andere uitblinker Robin Praet, zorgde ervoor dat ook Timmy Merckx zich nog moest laten opvallen om de drie punten thuis te laten.

bullet

3de prov.: E. Laarne-SKVO: 1-1. Een vooraf wellicht niet verwacht punt geeft hoop voor de volgende weken, waarbij tegen ploegen wordt gespeeld waar punten halen noodzakelijk wordt. "Op training gaat het altijd maar beter en beter, nu nog dat tikkeltje geluk op zondagmiddag en Overmere scoort nog veel punten!", aldus onze correspondent.

bullet

MTSA 1ste reeks: FS Blauwe Vlam - Dressel Moorsel: 2-4. Een mislukte voorzet-schot bracht de bezoekers al na 4 minuten op voorsprong en twee minuten stond de thuisploeg zelfs al 0-2 achter. Daarna werd Blauwe Vlam duidelijk de betere ploeg maar een sterke Dressel-keeper hield hen van de aansluitingstreffer. De bezoekers konden kort voor de rust zelfs nog verder uitlopen Een zelfde beeld na de pauze: Blauwe Vlam minstens even goed, maar Dressel scoort. In het laatste kwartier konden Joeri Adam en Robby Buyle de stand naar 2-4 brengen. De sterke Dresselkeeper voorkwam daarna dat Blauwe Vlam nog dichterbij kwam. Blauwe Vlam staat na 6 matchen op een gedeelde 8e plaats met 9 punten.

bullet

Handbal

bullet

Berlare- Aalst: 16-22. De thuisploeg bleek minder efficiënt in het afwerken, maar kon wat uitslag betreft het verschil toch lager houden dan in vorige wedstrijden. De thuisspelers lieten zich naar verluidt  door de bezoekers gemakkelijk intimideren en op stang jagen.

 

15 oktober 2006

Oproep om Boerenkrijgherdenking te blijven organiseren

Het was een wat vreemde sfeer tijdens de herdenking dat 208 jaar geleden in Overmere de boerenkrijg begon. De meerderheidswissel waartoe de verkiezingen van vorige week hadden geleid lagen aan de oorsprong hiervan, vooral dan tijdens de toespraken na de plechtigheid. "Hoe wordt het volgend jaar ?", werd regelmatig herhaald. Dank zij de gezinsdag, het thema voor de zondagsmis, waren er wel meer verenigingsvlaggen bij de bloemenhulde aan het monument, die zoals de vorige jaren werd opgeluisterd door de vendelzwaaiers van Vredon uit Aalst en door het plaatselijke koor.

Tijdens zijn toespraak in het gemeentehuis, waarbij traditioneel de delegatie uit Hasselt werd verwelkomd, dankte burgemeester Van Sande allen die de voorbije jaren de plechtigheid hadden bijgewoond en al wie zich voor het museum had ingezet. Over dat museum keek hij al vooruit en voorspelde dat de provincie het huurgeld (lees terugbetaling van de bouw) aan DDS zal overnemen en ook de conservator zal blijven betalen. Mark Van de Put (CD&V), die eerst al schepen voor cultuur van Hasselt, later als voorzitter van het inmiddels teloor gegane Nationaal Boerenkrijgcomité en als bestendig afgevaardigde voor Limburg de herdenkingen in Overmere de voorbije jaren heeft gevolgd, wees er op dat ook in Hasselt was gelachen met de museumplannen (Japanse tuin, modemuseum, jenevermuseum) maar dat de meerderheid nadien die musea dankbaar heeft gebruikt om Hasselt te promoten. Hij merkte ook op dat in Hasselt, toen de subsidiekraan voor de boerenkrijgherdenking dicht kwam, de basis initiatieven nam om de plechtigheid toch te laten doorgaan. De wellicht nieuwe bestendig afgevaardigde, Jef Dauwe (CD&V), die na pastoor Penne conservator van het boerenkrijgmuseum werd, beloofde alvast vanuit de provincie steun te willen verlenen. "In dit deel van de provincie is er naast het scheepvaartmuseum niets anders", was zijn argument. Hij stelde alvast met een betere bewegwijzering te beginnen. René Vanhove kon nog meedelen dat er vanuit Overmere een hele bus in december naar de herdenking in Hasselt gaat, met daarbij een trommelkorps dat in de stoet zal meestappen.

 

14 oktober 2006

Wie is nu Katja Gabriëls ?

Zoals het er nu voorstaat, neemt Karel De Gucht begin volgend jaar het burgemeesterschap over, maar laat hij zich onmiddellijk - en zolang hij minister is - vervangen door Katja Gabriëls.  De Gucht voorstellen hoeft niet zozeer meer, van Katja is niet echt zoveel geweten. Daarom dit interview.

 

14 oktober 2006

Fab4 winnen vierde PhiNyx-muziekquiz

Met 46 deelnemende ploegen was de vierde Muziekquiz van PhiNyx zeker een succes. "De ploegen mochten hun tanden stukbijten op de theorievragen, muziek- en beeldfragmenten en tafelrondes. Bij de deelnemers waren zowel Berlaarse recreatievelingen als doorwinterde muziekquizzers uit zowat heel Vlaanderen. De winnaars, Fab4, haalden 154 punten op een totaal van 190. Op een zucht strandden Vlassenbroek 2000 en Sympathie vur den Duvel (die de vorige edities hadden gewonnen), met allebei 153 punten. De moeilijkheidsgraad lag vrij hoog, maar toch kregen we van zowat alle ploegen positieve reacties. We zijn dus zeer tevreden", aldus de organisatoren.

 

14 oktober 2006

Broekbosroute ingereden

Vanmorgen reden een 50-tal mountainbikers officieel de Broekbosroute in. Als start en aankomstplaats is de sporthal van Overmere gekozen. Deelnemers kunnen er, mits reservatie, gebruik maken van de kleedkamers en douches en ook de fietsen achteraf reinigen.. Het parkoers leidt in twee lussen langs de mooiste en meest bijzondere plaatsen van de Donkgemeenten. Wie enkel de kleine lus rijdt, legt 20km af, het hele parcours is zo'n 44km lang. Het initiatief werd uitgewerkt in een samenwerking tussen de gemeentelijke sportdienst, de provincie en Bloso.

"Aan het project is zo'n twee jaar gewerkt. Dat het zo lang duurde kwam vooral omdat er van de kant van natuurverenigingen nogal wat tegenstand was. Alsof mountainbikers een luidruchtige alles vervuilende bende vormen", zegt Remo Monchy, een van de drijvende krachten, en bij wie eventueel mountainbikes kunnen worden gehuurd. "Dat het er uiteindelijk toch kwam is te danken aan de gemeentelijke sportfunctionaris, Annelies De Wilde, en aan Tanja Vis, die naar oplossingen zijn blijven zoeken." "Voor Bloso is het al het 26ste parcours in de provincie waar aan wordt meegewerkt", weet Tanja Moens, de Bloso-verantwoordelijke in Oost-Vlaanderen. "Al in 1993 zette Bloso in deze provincie een werkgroep op waarin naast sportverantwoordelijken ook natuurverenigingen zaten, om buitensporten te ontwikkelen. Daarbij hadden we naast mountainbiken ook onder meer kleiduifschieten en kajakken op het oog, maar mountainbiken is wel het populairst gebleken. Sinds mei dit jaar is een dergelijke werkgroep voor heel Vlaanderen actief, en worden dergelijke acties voor de helft door de provincie gefinancierd. Bloso zorgt voor de startpanelen, voor de bewegwijzering en voor de lay-out van de folder, om die zo voor alle parcours hetzelfde te houden. Samen is dat hier toch zo'n € 2000.  De gemeenten zorgen voor de plaatsing van de wegwijzers, betalen het drukwerk en duiden ook een peter of meter aan die minstens om de maand controleert of alle wijzers nog aanwezig zijn." Voor de Broekbosroute is die peter nog niet aangezocht, maar men heeft wel iemand in gedachten die in mountainbiken al zijn sporen heeft verdiend.

Het inrijden gebeurde maar over een klein deel van het hele traject. De deelnemers bleken achteraf zeker enthousiast. Zo'n 60% van de tocht loopt over onverharde wegen, de rest ook vooral over rustige wegen. Het druktste stukje is tussen de Bareldonkkapel en de Brielstraat. In de folder staat een korte beschrijving van de voornaamste bezienswaardigheden. "Het is echt de bedoeling om tegelijk de gemeente te tonen en zo een bijdrage tot het toerisme te leveren", aldus Monchy nog. De folder is onder meer te verkrijgen bij de sportdienst.

 

13 oktober 2006

Nog even stil op het politiek front

De verkiezingen zijn bijna een week voorbij. Behalve dat het nu vaststaat dat de VLD Karel De Gucht als burgemeester naar voor schuift en dat hij - zolang hij minister blijft - zich laat vervangen door Katja Gabriëls is nog weinig geweten. Er zijn wel geruchten. Meer.

 

12 oktober 2006

Uit het politieverslag

bullet

Gezin uit Berlare betrokken bij kettingbotsing
Gisterennamiddag omstreeks 16.30 uur raakte een gezin uit Berlare betrokken bij een kop-staartbotsing op de de gewestweg N47 in Zele,  rijrichting Lokeren.  Wellicht verstrooid merkte Wim V. (28 jaar) uit Lokeren een stilstaande file auto’s aan een verkeerslicht te laat op. Hij reed in op de wagen bestuurd door Ariane V.D.J. (37 jaar) uit Berlare. In de wagen zaten ook haar echtgenoot Hans N. (41 jaar) en zevenjarig zoontje Maxine. Hun voertuig werd door de klap tegen de wagen van Inge D.C. (34 jaar) uit Dendermonde geduwd. Hans N, Ariane V.D.J. en Inge D.C. dienden naar het ziekenhuis van Dendermonde gebracht. De brandweer was nodig om Hans uit de zwaar beschadigde wagen te halen.

 

11 oktober 2006

Atoomwapens en mensenrechten

Al eens stil gestaan over de schending van de mensenrechten bij het gebruik van atoomwapens ? Het Rode Kruis geeft wat uitleg.

 

11 oktober 2006

Zelenaars uitgenodigd voor iftarmaaltijd van Moslimvereniging

Vanavond gingen een honderdtal autochtonen in op de uitnodiging om deel te nemen aan de iftarmaaltijd, de maaltijd die moslims 's avonds tijdens de ramadan nemen. Ze werden er verwelkomd door het eerste allochtone raadslid die in Zele werd verkozen, Okay Özel (CD&V) en ook door de vice-president van de Organisatie voor Religieuze Zaken die uit Ankara toevallig in België was en met de hoofdimam uit Brussel dit initiatief van de Moslimvereniging wou ondersteunen. Özal zei nog dat dit succes aanzet om volgend jaar een grotere plaats te zoeken, waardoor autochtonen en allochtonen samen kunnen eten en zo elkaar beter te leren begrijpen. Hij voegde er aan toe dat allochtonen steeds de moskee mogen bezoeken en dat het ook de bedoeling is dat allochtonen de christelijke eredienst leren kennen. De burgemeester en aanwezige schepenen zegden alvast hun steun aan dergelijke initiatieven toe.

 

11 oktober 2006

Burgemeester en opvolger voorgedragen

Het VLD-partijbestuur besliste gisterenavond Karel De Gucht voor te dragen als burgemeester. Zolang hij minister is wordt hij vervangen door Katja Gabriëls, die het tweede meeste aantal stemmen haalde. Dit nieuws haalde ook al enkele Nederlandse kranten, onder meer De Volkskrant.

Zie ook het andere uitslagennieuws, en de reacties hierop.

 

11 oktober 2006

Uit het politieverslag

bullet

Fietser gekwetst na aanrijding
Vanmorgen omstreeks 7.20 reed Els P. (39) uit Berlare op de gewestweg N47 fietser Pascal V.D.A. (36 jaar) uit Dendermonde aan. De dienst 100 bracht de fietser naar het ziekenhuis in Dendermonde.
 

10 oktober 2006

Vergeet de wedstrijd niet

Nog enkele dagen kan je deelnemen aan de wedstrijd voor gratis toegangskaarten voor 'De Ontelbaren' (zie kalender Stroming), een literair concert dat heel wat positieve recensies meekreeg.

 

9 oktober 2006

Nog verkiezingsnieuws

Het verkiezingsnieuws wordt uiteraard de komende dagen nog gevolgd. Zie hier. En zoals hierboven aangeduid: ook uw reacties zijn welkom.

 

9 oktober 2006

Uit het politieverslag

bullet

Zware frontale aanrijding

De brandweerlui dienden zondagmiddag hun 'verkiezingscafé' te verlaten voor een zwaar ongeval op de Dendermondse Steenweg. Twee wagens waren daar bijna frontaal op elkaar ingereden. De beide bestuurders Fernand B. (67 jaar) uit Overmere en Natascha B. (31 jaar) uit Lebbeke raakten daarbij zwaar gewond. De brandweer moest hen uit de verhakkelde wagens halen. Door de gevolgen van het ongeval en de aanwezigheid van de hulpdiensten raakte de weg helemaal geblokkeerd. De politie leidde het verkeer langs de smalle Bayaerdstraat. De hinder duurde ongeveer anderhalf uur.

bullet

Inbraak in stal

Andy V.I. uit de Moleneindestraat in Uitbergen ontdekte vrijdagmorgen dat een aantal werktuigen uit zijn stallingen waren gestolen.

bullet

Val van paard

Het persagentschap Belga meldde gisterenavond dat de 44-jarige An D.M., zwaar werd gewond nadat ze van haar paard was gevallen. Zij verkeert volgens het parket van Dendermonde in levensgevaar. De paardrijdster was aangereden door een voertuig. Toen zij, na het invullen van de papieren weer wilde vertrekken, steigerde haar paard.

 

9 oktober 2006 (1.30 uur)

Een niet echt verwachte uitslag

Een absolute meerderheid, dat hadden wellicht zelfs de diepste blauwen slechts in hun wildste dromen gezien. Het werd dan ook een door bijna iedereen wat onverwacht uitslag, zeker omdat ook het VB twee zetels haalde. Karel De Gucht noemde het zijn gelukkigste dag in de politiek. Hij zal zich laten vervangen door Katja Gabriëls, daarmee de eerste vrouwelijke schepen en waarnemend burgemeester in de geschiedenis van de gemeente. De CD&V kreeg wellicht de rekening gepresenteerd van 30 jaar absolute meerderheid, de moeilijke afwisseling van de wacht, en het vonnis over de niet-vergunde materialen die werden gebruikt om op te hogen tussen de Leopolddreef en de Galgenbergstraat. Maar toch, een verlies van 4 zetels en 10% van de stemmen had men wellicht niet verwacht. Ook bij sp.a-Spirit-Groen! was de ontgoocheling groot: het scheelde maar 2 stemmen om een tweede zetel binnen te halen, waarmee ook VLD hen zou nodig hebben gehad om de meerderheid te breken. VLD heeft nog niet beslist of het sp.a-Spirit-Groen! alsnog in de meerderheid zal opnemen.  Meer. (met aanvullingen de volgende dagen)

 

8 oktober 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov;  SK Berlare - Kerksken: 2-1. D thuisploeg was alvast blij nog eens te kunnen winnen.

bullet

3de prov.: SKVO - Nazareth-Eke: 0-2. De thuisploeg was niet opgewassen tegen de huidige derde in de stand. Met 3 op 18 staat SKVO nu op een gedeelde laatste plaats. Volgende week volgt opnieuw een moeilijke wedstrijd, tegen Laarne. De wedstrijden nadien zouden  punten moeten opleveren.

bullet

MTSA: 1ste reeks: Nieuw Hofstade - FC Blauwe Vlam: 1-2. FC Blauwe Vlam kwam 0-1 voor via Jurgen De Schepper. Net voor de rust kwam Hofstade terug op 1-1. Ook na de pauze ging de thuisploeg op het élan verder, maar het was Bart Verhaegen die na een snelle tegenaanval Blauwe Vlam op 1-2 bracht. De ploeg kon deze stand tot het eindsignaal verdedigen, onder meer dank zij sterk keeperswerk van Bjorn Cobbaut.

Na 5 wedstrijden staat Blauwe Vlam met 9 punten op een met drie ploegen (Nieuw Hofstade, Stars, Dressel) gedeelde 4e plaats. Leider VKV heeft 15 punten, Excelsior 11 punten en Moerstraat 10 punten. Voor het pas gepromoveerde Blauwe Vlam blijft het eerste doel dit seizoen zich te handhaven in de reeks.
 

8 oktober 2006 (16 uur)

Het stemmen is voorbij

De zon maakte er een beetje een feestelijke dag van. Hoewel, voor de deelnemende kandidaten begon deze morgen het nagelbijten pas echt. Hoe zal de kiezer reageren op het beleid, op de wijze van oppositie voeren, op de lijsten en campagnes. Meer.

 

8 oktober 2006

Brandweer moet uitrukken

De brandweer had traditiegetrouw een deel van de kazerne omgevormd tot een café. De brandweermannen bleven echter ook paraat om indien nodig uit te rijden. Dat bleek ook nodig, deze morgen, voor een zwaar ongeval op de Dendermondse Steenweg. Daar waren enkele zwaar gewonden bij.

 

7 oktober 2006

De laatste dag...

.. om de kiezer nog te overtuigen om voor de ene of de andere partij of persoon te kiezen. De partijen doen daarvoor nog de laatste inspanningen. Lees hier alvast nog eens hoe de verkiezingen zijn voorbereid.

 

5 oktober 2006

Nog ander nieuws

Met al dat verkiezingsnieuws zou men nog vergeten dat er nog andere dingen gebeuren in de gemeente. Zo werd in Overmere gisteren de 100-jarige Gustaaf Goossens gevierd, en organiseerde de gemeentelijke sportdienst er 's namiddags een scholenwedloop. En vandaag verzamelden zo'n 65 gepensioneerde muzikanten uit heel de provincie op het Nieuwdonkdomein om eerst samen te oefenen en om 17 uur een concert te geven. Nog muziek:  vanavond bracht het jeugdkoor van de Sint-Ursenkathedraal uit het Zwitserse Solothurn in de Sint-Martinuskerk een meer dan opmerkelijk concert. Het koor dat al zo'n 1200 jaar bestaat - en zo het oudste uit Zwitserland - zong liederen uit de 16de tot de 20ste eeuw, met solo- en vier- tot zestemmige motetten. Om echt kippenvel van te krijgen. (een ruimer verslag is altijd welkom) Het initiatief kwam van Open Kerk, samen met koor 'In vehementi spiritu' en orkest 'Praeludium viae aeternae', waar pastoor Van Steen de dirigent van is.

 

4 oktober 2006

De laatste columns vòòr de verkiezingen

Marc Van Gysegem schreef zijn laatste bemerkingen bij de verkiezingsaffiches en -folders, en heeft het ook over het burgemeesterhuis. Zie hier.

 

Deze columns zijn een onderdeel van een reeks bijdragen in de aanloop naar de verkiezingen, zie hier.

Zo kregen de voorzitters van de partijen die in de gemeenteraad zetelen (de andere waren tot voor kort niet gekend) de voorbije maanden  verschillende vragen van nkb informatief. Hier staan hun antwoorden.

En ook nkb-lezers stelden vragen of gaven opmerkingen. Lees hier.

 

En ook nieuw, een gesprek met Luc en Luc...

 

2 oktober 2006

Verkiezings-Berlare op Canvas

Vanavond wordt op Canvas de reportage uitgezonden die op jaarmarkt rond enkele plaatselijke verkiezingskandidaten werd gefilmd. Nog de hele nacht te herbekijken, en wellicht de komende dagen ook op de VRT-site.

 

1 oktober 2006 (met aanvulling op 2/10)

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Vrasene - SK Berlare: 2-2. SK kwam twee keer op voorsprong maar was op het einde nog blij met het gelijkspel.

bullet

3de prov.:SK Kalken - SKVO: 2-1. Een verdiende overwinning, wordt gezegd. (De site van SKVO wordt niet aangevuld omdat men aan een betere werkt, met heel wat meer mogelijkheden.)

bullet

MTSA: Gildenhuis Wieze - Blauwe Vlam: 5-2. FC Blauwe Vlam (BV) is uitgeschakeld voor de beker.  De ploeg kwam nochtans 2-0 voor via Olivier De Graeve en Kenneth De Rouck, maar nog voor de rust kwam Gildenhuis gelijk. Na de pauze bracht Joeri Adam BV op 2-3. De paal hield BV dan tot 2 maal toe van een geruststellende voorsprong. Het was daarentegen Gildenhuis dat, via een betwistbaar buitenspeldoelpunt, de gelijkmaker lukte. In de slotfase moest BV nog twee tegendoelpunten slikken. De geslaagde barbecue nadien maakte veel goed.

bullet

Handbal

bullet

Berlare-Noorden: 12-30

 

1 oktober 2006

Belbus actief

Vandaag startte de belbus die voortaan ook Berlare en Uitbergen aandoet. Uit zowat alle rondvragingen blijkt deze bus te zullen voldoen aan een bestaande behoefte en zowat alle partijen hebben al gezegd dat ze hebben bijgedragen tot het totstandkomen ervan.

 

1 oktober 2006

Grootspraak-debat

Lees het verslag.

 

september 2006

30 september 2006

Grootspraak-debat

Vandaag is er in Stroming het debat 'Grootspraak' plaats, met de verschillende lijsttrekkers, en met Lisbeth Imbo (Radio 1-De Wandelgangen) als moderator. Dit initiatief is het hoogtepunt van een hele reeks acties die de jeugdraad dit jaar heeft opgezet als bijdrage om jonge - maar zo ook oudere - kiezers te informeren en zo een meer bewuste keuze te kunnen uitbrengen. Het was zo ook de enige adviesraad die een dergelijke inspanning deed. Hopelijk toont de bevolking haar appreciatie voor deze inspanning met een grote aanwezigheid. De toegang is gratis. Zelfs al komt er op deze site uiteraard een verslag ...

 

30 september 2006

100-jarige in Overmere

Op 4 oktober viert het OCMW-rusthuis - na tien jaar - opnieuw een 100-jarige. Gustaaf Goossens is de nog kranige ouderling. Hij werd op de Heikant geboren maar woont sinds zijn huwelijk in 1931 met Maria Blanquaert in Overmere. Hij bleef nog een tijd vlasbewerker, terwijl zijn echtgenote een herberg openhield voor kaarters en bolders, maar begon later een eigen 'veebasculezaak' voor varkens en runderen. In 1971 ging hij op pensioen. Daarnaast was actief als duivenmelker en kaarter. Het gezin kreeg twee kinderen en drie achterkleinkinderen. Gustaaf bleef na het overlijden van Maria in 1987 nog tien jaar thuis. Dan verhuisde hij naar de serviceflats. Een eerste heupfractuur in februari dit jaar verplichtte een overstap naar het rusthuis. In juli kreeg hij een tweede heupbreuk. Maar Gustaaf herstelde ook nu. De viering omvat een feestmaal met de andere bewoners en, om 18.30 uur een receptie met de genodigden.

 

29 september 2006

Strijkatelier in Overmere

Vanavond werd in een lokaal in de vroegere gemeenteschool in Overmere het Strijkatelier van het Landelijk Dienstencoöperatief geopend. Daar kan men voortaan op maandagmorgen (7.30-13) of op donderdag (7.30-11 en 15.30-18.30 uur) met nog te strijken was terecht. Twee vrouwen, opgeleid en aangeworven door het Landelijk Dienstencoöperatief (aangesloten bij de KVLV)  doen er het werk. De betaling gebeurt met dienstencheques. Het lokaal werd ter beschikking gesteld door het gemeentebestuur, het strijkmateriaal en de kosten worden gedragen door het coöperatief. Bij succes worden nog meer personeelsleden aangeworven. Meer info is verkrijgbaar bij coördinator Hilde De Meyst (0475 75 20 39).

 

27 september 2006

Nog vragen aan politici

Er kwamen terug enkele concrete vragen aan de gemeentelijke politici bij. Vinden dezen voor 8 oktober nog de tijd om een antwoord te geven ? En ook bij het andere verkiezingsnieuws kwam nog wat bij.

 

27 september 2006

Kermiskoers volgend jaar op donderdag

Berlare-kermis trok traditioneel veel volk, zowel de voorbije dagen als vandaag tijdens de wedstrijd met eliterenners met en zonder (prof)contract. Die wedstrijd - met 115 deelnemers aan de start - werd gewonnen door Greg Van Aevermaet, die nationaal beloftenkampioen is.  Bij Berlare Sportief raakte bekend dat de wedstrijd voor beroepsrenners op last van de Wielerbond volgend jaar (en wellicht enkel in 2007) op donderdag moet plaatsvinden. Omdat er dan vijf septemberzondagen zijn is dat niet een probleem wat de kermis betreft, maar de schoolvakantiedagen moeten wel aangepast.

 

26 september 2006

Tweede verkiezingscolumn

Er is een tweede column over de verkiezingsaffiches bijgezet. En wie stuurt zijn mening (en geen persoonlijke aanvallen) eens naar deze site, het moet niet altijd naar het VRT-forum zijn ...

 

24 september 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: (verbeterd !) Appelterre - SK Berlare: 3-1. Dan toch een wedstrijd vandaag, maar omwille van de kermis was gevraagd om eerst uit te mogen spelen. (Waren misleid door de uitslagenpagina in Sportwereld) Berlare kwam eerst op voorsprong en was na de gelijkmaker lang de sterkste ploeg, maar vergat te scoren. De thuisploeg deed dat wel ...

bullet

MTSA: De Blauwe Vlam - Excelsior: 2-5. FC De Blauwe Vlam verloor van de grote titelfavoriet Excelsior. Na 10 minuten stond Excelsior al 0-2 voor. Kenneth De Rouck zorgde voor de aansluitingstreffer. Net voor de rust hield de dwarslat Robby Buyle (en Blauwe Vlam) van de gelijkmaker. Dat was des te erger omdat het in de tegenaanval 1-3 werd. Na de rust liep het sterke Excelsior verder uit tot 1-4. Robby Buyle kon via een strafschop nog even wat hoop geven, maar in de slotfase werd het uiteindelijk 2-5, ondanks het sterke keeperswerk van Bjorn Cobbaut.

 

bullet

Handbal

bullet

Berlare - Groot-Bijgaarden: 14-35. Tot het einde van de eerste periode kon de thuisploeg nog aanklampen (7-11), maar nadien maakte het tekort aan beschikbare spelers (7 tegenover 14) het verschil. En sommige thuisspelers hadden al heel wat uren geholpen in het gelegenheidskermiscafé De Dreef....

bullet

Atletiek

bullet

Niet alleen Lance Armstrong bereidt zich voor op de marathon van New York, in november. Carine De Rouck zal er dan al voor de tweede keer bij zijn.

 

23 september 2006

Pastoor Van Steen schittert met koor en kamerorkest in het Zwarte Woud

Dat pastoor Van Steen dirigent is van het koor 'In vehementi spiritu'  weten velen allicht. Dat hij er mee concerten in het buitenland geeft, minder. Op 10 september was hij met het koor en met het kamerorkest "Praeludium via aeternae' te gast in het Duitse St. Blasien, voro de Domconcerten. Een krantenverslag in de Badische Zeitung looft de uitzonderlijke kwaliteiten van beide en vooral de begeestering waarmee ze werden gedirigeerd. "Met uizonderlijk gevoel voor klank en omgeving bracht Marc an Steen de bezoekers van het 13de Domconcert een uitzonderlijk genot" "Marc Van Steen dirigeert met zijn hele lichaam" "De klanken van het koor waren overal even goed te horen. Hoe, dat blijft een geheim van de dirigent", het zijn maar enkele van de lofbetuigingen.

 

21 september 2006

OCMW-secretaris coördinator van congres van Vlaamse OCMW-secretarissen

Hilde Van der Jeugt, secretaris van het OCMW van Berlare, is morgen en zaterdag de coördinator van het tweejaarlijkse congres van de Vereniging van Vlaamse OCMW-secretarissen. Het congres, in Sint-Niklaas, heeft als thema “Surfen op de grijze golf – het OCMW in een dynamische zorgomgeving” en behandelt de rol van de OCMW’s, de OCMW-dienstverlening en -instellingen en de andere zorgaanbieders bij de steeds groter wordende vergrijzing van de samenleving, en de gevolgen van de nieuwe gemeentewet op de OCMW-werking.

 

19 september 2006

Extreme armoede groeit in de armste landen

In de rand van de 61ste algemene vergadering van de Verenigde Naties was er gisteren een evaluatievergadering over de vooruitgang in het tienjarenplan dat in 2001 werd opgesteld om de toestand in de armste landen te verbeteren. Het verdict was hard: "De lijst van minst ontwikkelde landen blijft stijgen", zei president Maumoon Abdul Gayoom van de Maldiven. "Door de snelle globalisering groeit de afstand tussen noord en zuid. Kunnen de rijke landen het zich veroorloven de arme niet te helpen ?", herhaalde hij de vraag van Jeffrey Sachs, directeur van het VN-Millenniumproject. De nieuwe voorzitster van de algemene vergadering, Sheikha Haya Rashed Al Khalifa riep op tot meer inspanningen om de toestand van de 600 miljoen mensen in de 50 meest kwetsbare landen in de wereld te verbeteren. "Recente studies van de VN en van de Wereldbank toonden aan dat de extreme armoede nog stijgt in 34 van deze 50 landen." Zij voorspelde dat de zogenaamde Millenniumdoelstellingen niet zullen worden gehaald tegen 2015, als niet drastisch wordt ingegrepen. "Integendeel, er komen wellicht nog 100 miljoen mensen bij de nu al 370 miljoen mensen die in afschuwelijke armoede leven. Ook de Finse Landbouwminister, die namens de EU sprak, zei dat de armoede in de minst ontwikkelde landen hoog blijft, "ondanks het feit dat de economische groei in de armste landen bijna het doel van 7% bereikt".

Iets om over na te denken, ook in een periode van gemeenteraadsverkiezingen...

 

19 september 2006

'Literaire' verkiezingen

De verkiezingen zetten aan tot literaire activiteiten. Lees de eerste verkiezingscolumn.

 

17 september 2006

Verkiezingsnieuws

Er zijn de voorbije week nieuwe vragen van lezers en van nkb, en antwoorden van de partijen gekomen. Morgen stelt sp.a-Spirit-Groen! een eigen toerismebeleidsplan voor (zie verslag). En - zeker de jongeren onder ons - vergeet het verkiezingsdebat niet dat de jeugdraad op 30 september opzet met de lijsttrekkers. En hier blijven we regelmatig verkiezingsnieuwtjes bijzetten, tenminste als de betrokkenen daar aanleiding toe geven..

 

17 september 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: O. Brakel - SK Berlare: 3-1. De eerste nederlaag in het nieuwe seizoen.

bullet

3de prov.: Moortsele - SKV Overmere: 3-5. Overmere haalde de eerste punten binnen tegen een ploeg die dit seizoen.eveneens nog geen punten had behaald.

bullet

MTSA: Edobouw - Blauwe Vlam: 5-2. De Blauwe Vlam scoorde eerst, miste 0-2 en de scheidsrechter keurde nog een geldig doelpunt af. Daarna kon de thuisploeg nog voor rust gelijkmaken, en na rust kond dezelfde speler nog vier keer scoren (waarvan twee op penlaty). De Blauwe Vlam, dat drie basisspelers miste, vond nog een keer de netten. Door deze eerste nederlaag staat de ploeg nu vierde. Volgende week moet het - opnieuw met beide voeten op de grond - tegen co-leider Excelsior.

bullet

Handbal

bullet

Groot-Bijgaarden-Berlare: 36-13. Een zware nederlaag tijdens de eerste competitiewedstrijd. De ploeg is duidelijk nog niet op elkaar ingespeeld. Beter na de kermis(café) in De Dreef.

 

15 september 2006

Zesde BIN in politiezone Berlare-Zele

Woensdag werd in de Zeelse BVA-wijk al het zesde buurtinformatienetwerk (BIN) in politiezone Berlare-Zele opgestart. Dergelijke BINs dragen volgens politiecommissaris Van De Voorde zeker bij tot het veiliger maken van de gemeente: het aantal inbraken is sterk gedaald in BIN-wijken. De algemene coördinatie van deze BINs gebeurt in de Heikantstraat in Overmere, waar het hele BIN-verhaal in deze zone ook begon. Wim De Geest uit de Heikantstraat is ook de hoofdcoördinator. Hij loofde bij de officiële installatie van de nieuwe BIN de inspanningen van de lokale overheid en van de politie, maar vooral die van Luc Hulpiau; de coördinator van het jongste buurtnetwerk, en van z'n medewerkers. Het leiden van een vrijwillig initiatief is heden ten dage geen sinecure. Mensen zijn enorm kritisch en de administratieve rompslomp is er niet minder op geworden. Om als BIN erkend te worden moet eerst een veiligheidscharter opgemaakt voor het VSP, het departement van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat over de goede werking van de BINs waakt.

De vijf andere BINs zijn: BIN Heikantstraat Overmere, BIN-UIT Uitbergen, BIN Schrijverswijk Zele, BIN Bloemenwijk Zele en BIN Tuinwijk Zele.

 

13 september 2006

Vrederechter overleden

Vorige vrijdag overleed plots de 62-jarige vrederechter voor het gerechtelijk kanton Lokeren, waartoe ook Berlare sinds enkele jaren behoort. Paul De Geest bekleedde die post al meer dan 20 jaar. De begrafenis heeft zaterdag plaats.

Tot de opvolger is benoemd nemen plaatsvervangers de taken over. Het is de minister van Justitie die de post moet publiceren in het Staatsblad, waarop kandidaten zich kunnen aanbieden.

 

11 september 2006

Burgemeester en (ex-) schepenen veroordeeld

Vanddag werd in Dendermonde uitspraak gedaan over de klacht van milieuvereniging Raldes tegen burgemeester Van Sande, schepenen Spruyt en Audenaert en voormalig schepen Moerman, een lid van het gemeentepersoneel en enkele aannemers. Zij werden beschuldigd van het storten van, naar schatting 3.000 containers met niet-vergunde en schadelijke stoffen (gips, lood) bij de ophoging van het gebied tussen de Leopolddreef en de Galgenbergstraat. Het Openbaar Ministerie steunde zich op de vaststellingen van politie en milieu-inspectie en op de herhaalde opmerkingen door OVAM om een straf te eisen. Dat werd uiteindelijk voor de mandatarissen en voor een van de aannemers een geldboete van € 5500, waarvan de helft voorwaardelijk (met uitstel). Een ambtenaar kreeg opschorting van straf. De veroordeelden moeten bovendien op eigen kost het terrein saneren en in zijn oorspronkelijke staat herstellen. Zie ook hier.

   

10 september 2006

Zelfstandigen te kijk gezet

Vandaag opende in Stroming en in het cultuurcafé de tentoonstelling van foto's van een heel pak zelfstandigen (correctie: en niet van mensen met een vrij beroep) uit de Donkgemeenten. Initiatiefnemer Mark Van Gysegem kon een aantal amateurfotografen voor het initiatief warm krijgen om op beeld vast te leggen welke beroepen hier zoal worden beoefend, en het zo voor het nageslacht te bewaren. Naast de foto's is er ook een dvd met zo'n 900 foto's op. Er werd al voorgesteld om die te koop aan te bieden. De tentoonstelling is nog tot 9 oktober te bekijken.

 

10 september 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov: SK Berlare- SK Petegem: 2-2. Berlare scoorde eerst, maar liet dan de bezoekers op voorsprong komen. Pas in de laatste minuut haalde de thuisploeg toch nog een punt binnen.

bullet

MTSA 1ste reeks. Het pas gepromoveerde Blauwe Vlam won - ondanks een minder geslaagde oefencampagne - de twee eerste wedstrijden in de hoogste reeks, vorige week met 0-2 bij de kampioen van vorig jaar  FC Moerstraat, en gisteren thuis met 1-0 tegen AZ77. De ploeg is daardoor medeleider. Onze verslaggever geeft wel aan dat er heel wat sneller moet worden gespeeld dan vorig jaar, en dat er verschillende spelers rode en gele kaarten kregen. Tot nu was maar een speler bij de kern bijgekomen, maar er wordt uitgekeken naar extra spelers om een en ander tijdens de rest van het seizoen te kunnen opvangen. 

 

9 september 2006

Nog een maand voor de verkiezingen

Een maand verder weten we wellicht wie de Donkgemeenten de volgende zes jaar zullen besturen. Vandaag, ten laatste morgen, moeten de lijsten worden ingediend in het gemeentehuis. Van een lijst is nog steeds niet geweten hoeveel mensen er op staan. De andere partijen zijn al volop bezig met het volplakken van borden en ook de eerste echte verkiezingsbrochures zijn verspreid. Er zijn ook enkele kandidaten-websites bijgekomen. Meer.

 

9 september 2006

Uitbergen viert verbouwing kerk

Gisterenavond, de vooravond van de kermis, werd in eerder besloten kring gevierd dat honderd jaar geleden de kerk werd verbouwd. Dat gebeurde met een historisch overzicht en muziek in de kerk, en de voorstelling van een brochure die samen met de nog jonge Werkgroep Erfgoed Uitbergen was samengesteld. Bij die verbouwing bleef enkel de toren uit de 11de eeuw en het koor uit de 14de eeuw behouden. Na de vorige verbouwingen werd de kerk op 14 september 1777 ingewijd, wat aanleiding gaf tot het inrichten van de kermis in het tweede septemberweekeinde. De Werkgroep Erfgoed bouwde in het oud-gemeentehuis haar kermistentoonstelling rond de viering van de kerkverbouwing en markante gebouwen in de gemeente die er al dan niet nog staan. In zijn toespraak betreurde voorzitter dat van de herdenking geen feest was gemaakt waarbij de hele gemeenschap werd betrokken. "Een gemiste kans", vond hij.

 

9 september 2006

Uit het politieverslag

bullet

Inbraak in woning en autodiefstal

Donderdag stalen dieven overdag een auto die aan de woning van de eigenaar aan de Nieuwstraat stond. Zij hadden daarvoor eerst ingebroken in de woning om er de sleutels te pakken. De bewoner, die nachtwerk doet, was thuis aan het slapen. De gegevens van de gestolen auto werden onmiddellijk doorgeseind naar alle omliggende politiediensten

 

4 september 2006

Uit het politieverslag

bullet

Diefstallen

bullet

Inbraak in containerpark. Dieven drongen tijdens het weekeinde binnen in het gemeentelijke containerpark en stalen er elektronische huishoudtoestellen uit een van de containers.

bullet

Diefstal uit bestelwagen.  Zaterdag ontdekte Rudi V.D.A. uit de Turfputstraat dat dieven het dekzeil van de laadbak van zijn bestelwagen hadden losgemaakt en dat een werktuig was gestolen.

 

3 september 2006

Chiro mountainbiketour groeit, ondanks regen

Het Scheef Weekend van de Berlaarse chirojongens groeit uit tot een ware mountainbikesucces. Op de derde editie van deze sportieve activiteit kwamen volgens onze chiro-correspondent maar liefst 575 deelnemers af, een pak meer dan vorig jaar. Chiro is dan ook van plan om dit initiatief verder uit te bouwen. Meer info, ook over het nieuwe werkjaar dat op 1 oktober start, op de chiro-website.

 

3 september 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov: SK Lebbeke-SK Berlare: 0-3. Zoals vorig seizoen start SK sterk tegen Lebbeke.

 

2 september 2006

Cultuurnieuws

bullet

Gisteren opende in Galerij Papageno in Destelbergen een hommagetentoonstelling gewijd aan de in april overleden schilder Walter Schelfhout. De werken geven een overzicht van zijn hele oeuvre sinds 1960. Meer.

bullet

Het openingsweekeinde voor het nieuwe seizoen in Stroming - een Gipsyweekeinde - startte gisteren met een 'freakshow' en een optreden. De tent, de toneeltjes in en rond de woonwagens zijn alvast sfeerrijk en zetten aan om mee te doen. Vandaag en morgen zijn er nog optredens, open lessen door de academie, met tekenklassen, slagwerk en woord, en door balletschool Terpsichore.

 

augustus 2006

31 augustus 2006

Uit het politieverslag

bullet

Diefstal van met vergif bespoten prei

De politie meldt dat in de Schuurputstraat een 100-tal preiplanten en enkele savooikolen zijn gestolen. De eigenaar had die pas gisteren bespoten met het giftige Trimangol. Dat product blijft gedurende minimum 4 weken giftig. De politie roept de bevolking dan ook op om voorzichtig te zijn met preiplanten die niet in een groentewinkel of warenhuis zijn gekocht en waarvan men de herkomst niet kent.

 

31 augustus 2006

Interim-winkel ook voor Donkgemeenten

In Zele opent het gemeentebestuur dinsdag een interim-winkel. In samenwerking met de interim-bureaus Ago Interim, Adecco, Creyf's, View Interim en Vedior worden daar jobs aangeboden aan werkzoekenden, jobstudenten en schoolverlaters. Ondernemers kunnen er voor vacatures en uitzendarbeid een beroep doen op de consulenten van de 'winkel'. Elk deelnemend interim-bureau is er gedurende een halve dag per week aanwezig. Het initiatief werd op voorstel van de vzw Vooruitzenden, samen met Hamme (waar ook een  interim-winkel opent) opgestart om de bewoners uit de eigen gemeente dichter bij huis en zo drempelverlagend een dergelijke dienst aan te bieden, maar ook inwoners uit de omliggende gemeenten kunnen er terecht. De winkels in Zele en Hamme zijn de eerste in deze provincie. Er zijn er wel al in onder meer Bilzen en Leopoldsburg. In Zele is de winkel, in het Dienstencentrum achter de bibliotheek aan de Lokerenbaan 43/W4, open op dinsdag, woensdagmorgen en donderdag (9-12 en 14-17u.) . Daar verhuist binnenkort ook de lokale werkwinkel naar toe, een initiatief meegefinancierd door de Donkgemeenten.

 

31 augustus 2006

Hulp in Woningnood opent jongste realisaties

Morgen opent Hulp in Woningnood (HiW) haar jongste verwezenlijkingen aan de Gaver (25 woongelegenheden), aan de Donklaan (5) en in het Raapveld (84). De S-bok aan de Gaver, waarmee HiW en het schepencollege wilden verhinderen dat er een opvangcentrum voor asielzoekers zou komen, wordt voorgesteld als revolutionair alternatief voor de 'gele sociale dorpen' die in Vlaanderen staan. Er is daar nog een L-blok met burelen en 10 wooneenheden gepland. Het Raapveld kende eveneens een bewogen voorgeschiedenis, maar wordt nu beschouwd als een sociale mix met 10 koop- en 37 huurwoningen, 25 sociale kavels en 10 seniorenwoningen en aanpassingen voor gehandicapten. Residentie Donklaan werd mogelijk door gebruik te maken van het recht op voorkoop bij leegstand, en is een kleinschalig project 'zoals er door de bouwgrondschaarste nog zullen worden gerealiseerd'. Burgemeester Van Sande, voorzitter van HiW, wijst voor de realisatie op de steun en problemen die bij ministers en hogere overheden de projecten versnelden of vertraagden. Meer over HiW is te lezen in de advertentie in een reclameblad.

 

30 augustus 2006

Vragen en antwoorden over verkiezingen

Er zijn intussen toch al wat vragen gesteld en opmerkingen gemaakt door burgers. Op enkele zijn er ook al reacties van politici. Er zijn nog minder dan zes weken om nog vragen te stellen...

En wie het verloop van de campagne wil volgen, vind hier nog het een en ander.

 

29 augustus 2006

Gemeenteraad: geen bezwaren tegen BPA Sarosstraat

Er zou maar en punt op de agenda van deze uitzonderlijke augustusbijeenkomst van de gemeenteraad staan: het goedkeuren van het BPA voor de Sarosstraat. Uiteindelijk werden er gisterenavond een twintigtal punten besproken, waarvan de meeste wel kleinere zaken, zoals het toekennen van een subsidie aan de Turfputzwervers, een kuismachine voor de sporthal in Overmere, en van enkele eerder genomen politiebesluiten. Het BPA leverde ook al geen discussie op, ook al omdat er geen bezwaarschriften waren bij het openbaar onderzoek.

Het ontwerpdossier voor verbeteringswerken aan het Slot en deel Veerstraat gaf wel aanleiding tot wat discussie. VLD'er Katia Gabriëls vond het ongepast zo kort voor de verkiezingen nog een dossier van zo'n €832.000 goed te keuren. Karel De Gucht (VLD) en de secretaris verschilden van mening of de goedkeuring nodig was om nog enkele gronden door onteigening te kunnen verwerven, maar uiteindelijk liet de minister de zaak zo, nadat schepen Vercruyssen had aangetoond dat het hier niet echt om een nieuw project ging, maar een waarvoor nu pas het dossier echt volledig was. De renteloze lening aan de vzw Kastaar, die instaat voor de KSJ-bijdrage aan hun nieuwe lokaal achter de Parochiezaal, zorgde voor wat discussie, vooral omdat de omschrijving niet echt het akkoord tussen de Parochiale Werken en de vzw  weergaf. Het museum kwam ook enkele keren ter sprake. Bij de goedkeuring van het gebruiksreglement voor de nieuwe informatieborden - waarbij sp.a'er Wim Arbijn opmerkte dat er blijkbaar geen borden komen aan de toegangsweg vanuit Wichelen in Uitbergen en aan de Overmeerse Kerkstraat - stelde René Kets (VLD) voor om borden te voorzien die, indien er geen aankondigingen van verenigingen zijn, bijvoorbeeld aan te sporen om het museum te bezoeken. "Die borden zullen niet veel nodig zijn, gezien het grote aanbod aan activiteiten', klonk het antwoord. Als  variapunt vroeg zijn partijgenoot Van der Haegen naar een reactie op de recente persartikels over het museum. Burgemeester Van Sande vroeg zich af of de verantwoordelijke van het provinciaal infobureau gemachtigd was om zijn mening te geven, maar gaf toch toe dat het voorstel voor een toerismemanager niet slecht was. Over het geringe bezoekersaantal zei hij dat de museumbewaarder zich nog aan het inwerken is, dat scholen zullen worden aangeschreven en dat voor de verdere promotie een samenwerking met Velzeke en Ename wordt uitgewerkt. Alle mogelijke plannen nu al bekendmaken vond hij te vroeg, om eventuele boycot te vermijden. "Een straffe uitspraak.", zei De Gucht, die de burgemeester bewonderde voor zijn verbeeldingskracht. Van der Haegen vroeg ook naar een evaluatie van de Waterfeesten. Schepen Verhofstadt zei dat men nog wachtte op enkele facturen. Hij vermoedde wel een positief resultaat, zeker al wat het bezoekersaantal betrof, en was ook tevreden met het vernieuwde programma.

 

28 augustus 2006

Kartel CD&V-NV-A naar gemeenteraadsverkiezingen

Vandaag werd bevestigd dat er akkoord is bereikt over een CD&V-NV-A-kartellijst voor de gemeenteraadverkiezingen gaat. In de praktijk komt dat er op neer dat NV-A'ster Marie-Christine Vleminckx op de 10de plaats staat. De lijst krijgt een aangepast logo en als slogan 'Kies voor respect, kies voor zekerheid.' mee. Hiermee wil men aangeven dat men mensen uit de gemeente wil steunen die initiatieven nemen en verder wil bouwen aan wat het (CD&V-) bestuur is begonnen, ook aan infrastructuurwerken. Het gezamenlijk programma zal ook NV-A-accenten hebben. Meer.

 

28 augustus 2006

Uit het politieverslag

bullet

Ongevallen

bullet

Vrijdag omstreeks 18u20 raakte een wagen die in de Turfputstraat een andere wagen kruiste de  bromfietser Freddy W. (63 jaar). De man  hield er een open beenbreuk aan over. Geen van de auto bestuurders stopte om zich om de gevallen bromfietser te bekommeren.

bullet

Zondag kwam wielertoerist Martin S. (56 jaar) uit Destelbergen omstreeks 10u45 zwaar ten val tijdens een fietstocht met enkele vrienden op de Scheldedijk in Berlare. De onfortuinlijke fietser werd met wonden aan de schouder en heup naar het ziekenhuis gebracht.

bullet

Vanmorgen omstreeks 08:50 uur botsten Nelly H. (56 jaar)en Jan V.B. (41 jaar), beiden uit Berlare, met hun wagen aan het kruispunt Leopolddreef-Bergstraat. Nelly H. werd licht gewond. De beide voertuigen liepen zware schade op.       

 

23 augustus 2006

Vlaams Belang (VB) komt op

In Zele werd bevestigd dat de partij VB in Berlare een lijst indient. Er staan een twaalftal namen op. Eerder was gezegd dat het hoofdbestuur minstens tien namen eist. Meer details worden eerstdaags vrijgegeven.

 

23 augustus 2006

Hera Van Sande over veilige gevangenissen

Professor Hera Van Sande, dochter van, gaf vandaag in het Radio 1 programma De Wandelgangen uitleg over een project bij ingenieursstudenten om plannen voor nieuwe gevangenissen te maken. Met de ontsnapping van 28 gevangenen vorige week in Dendermonde een actueel onderwerp. Bij de tv-nieuwsberichtgeving over de staking van de cipiers in Dendermonde kwamen ook cipiers afkomstig uit de Donkgemeenten in beeld.

 

23 augustus 2006
NV-A wil leeuwenvlaggen

In het reclameblad Passe Partout is deze week te lezen dat NV-A in een open brief aankloeg dat er tijdens de Waterfeesten geen leeuwenvlaggen te zien waren.
Er moet een gebrek aan dergelijke vlaggen zijn in de gemeente, want op 21 juli hing er ook geen aan het gemeentehuis.

 

22 augustus 2006

Gemeenteraadszitting

In tegenstelling tot vorige jaren zijn er in de traditionele vakantiemaanden toch gemeenteraadszittingen. De volgende heeft plaats op maandag 28 augustus. Op de agenda onder meer de goedkeuring van het tariefreglement voor het gebruik van het museum en de sportinfrastructuur en voor de informatieborden die men wil laten gebruiken om activiteiten aan te kondigen, van werken aan het Slot in Uitbergen, van de buitenaanleg aan Dorp 96  en van verschillende asfaltwerken. Ook het BPA Saros en de bezwaarschriften ertegen komen aan bod. Volledige agenda op gemeente-site.

 

21 augustus 2006

Cultuurnieuws

bullet

Vlotte start kaartenverkoop Stroming
Vorige woensdag startte de verkoop van de kaarten voor de activiteiten in het Stromingseizoen 2006-2007. Op de eerste verkoopsdag gingen er al 1889 tickets de deur uit, of zo'n 20 meer dan vorig jaar en bijna 250 meer dan in 2004. De voorstelling door Wouter Deprez is al uitverkocht. Het seizoen begint op 1-3 september met een zigeunerweekeinde met gratis toegang.

bullet

Conservator voor museum aan Donkmeer 
Peter Van Wichelen is onlangs aangesteld als de conservator van het museum aan het Donkmeer. Dat museum, dat begin juli open ging, kreeg tot nu een 180-tal betalende bezoekers over de vloer. De reacties waren naar verluidt heel positief.
Aanvulling (24/8): Peter Van Wichelen is licentiaat geschiedenis met een aanvullend diploma in wijsbegeerte. Hij deed ondermeer studiewerk over de aanvaarding van de Darwintheorieën. Sinds 17 juli is hij in het museum tewerkgesteld, waar hij momenteel 'de kinderziekten en schoonheidsfoutjes aanpakt'. Zijn ideeën over de werking worden naar verluidt pas in januari echt beoordeeld, wanneer duidelijk is wie op gemeentelijk en provinciaal vlak verantwoordelijk is voor het beleid. Wel neemt het museum deel aan de Open Monumentendag, op 10 september. Het museum is dan gratis open met twee rondleidingen over '
De pen en het zwaard: export van politieke ideeën in de achttiende eeuw'. Het nog lage bezoekersaantal wijt hij aan het nog ontbreken van publiciteit en de vakantie bij de scholen.

bullet

Beeldenstroom
Woensdag eindigde ook de tweede editie van
Beeldenstroom, de openluchttentoonstelling langs de Schelde en de Kalkense Vaart. De reacties wijzen op een kwalitatief sterkere editie dan de eerste. Of er een derde komt wordt bepaald tijdens een evaluatievergadering. Er werden drie werken geheel of gedeeltelijk beschadigd, gelukkig minder dan vorig jaar. Kwaad opzet kan onmogelijk volledig worden verhinderd. Voor deelnemende kunstenaars is het steeds een uitdaging om bij de materiaalkeuze rekening te houden met mogelijk vandalisme.

 

20 augustus 2006

Reisverhalen

De vakantie zit er voor velen al op. Misschien zet het sommigen aan om met een reisverhaal of -anekdote anderen uit de Donkgemeenten suggesties of tips voor een volgende vakantie aan te geven. Zie hier alvast een eigen inbreng. Tips over interessante initiatieven uit de omgeving kunnen hier worden bijgezet. Stuur een mailtje.

 

20 augustus 2006

sp.a-Sirit-Groen! start campagne

Met een zeer opgemerkte aanwezigheid gisteren op de Smouterij in Overmere en met een persconferentie vanmorgen startte sp.a-Spirit-Groen! dit weekeinde de verkiezingscampagne. Deze kartelpartij gaf tegelijk, als eerste, een overzicht van het programma waarmee men naar de kiezer stapt. Meer betrokkenheid van en communicatie  met de burger vormen de rode draad om te komen tot een gemeente die meer is dan een slaapgemeente en waar sociale tewerkstelling wordt ingeschakeld om onder meer sociale voorzieningen, een gestructureerd toerismebeleid, verkeersveiligheid, openbaar vervoer, dienstverlening, ontplooiingskansen voor alle jonge mensen, milieu te verbeteren. "Wij streven vooral naar pragmatische oplossingen en een beleid dat door de bevolking wordt gedragen", aldus lijsttrekker Wim Arbijn. Meer.

 

18 augustus 2006

Overmere opent sporthal

Met fanfare, rondleiding, receptie en (zondagnamiddag) een sportbeurs nam Overmere vanaf vandaag de nieuwe sporthal in, naast het voetbalplein van SKVO. De eerste echte sportactiviteiten zouden in september kunnen beginnen.

Burgemeester Van Sande gaf in zijn openingstoespraak aan hoe de plannen zes jaar terug, eveneens tijdens de kermis, aan de Overmeerse bevolking waren getoond, en wat er voor en na nog allemaal nodig was geweest. Zo diende een BPA opgemaakt en ook op hogere beleidsniveaus verdedigd om de parkzone om te vormen tot een sportzone waarin naast de sporthal ook ruimte voor het voetbalterrein, de atletiekpistes en de schutters kwam. Er diende elders parkruimte gezocht als compensatie, gronden aangekocht, en de nodige financiën bijeengezocht. Juist een jaar terug werd de eerste steen gelegd en dan begon de race met de tijd. "Een mirakel", noemde Van Sande het dat alles zoals gepland vandaag open kon. Hij roemde de inzet van schepen Spruyt - "de man van het jaar" en riep de bevolking op om volop gebruik te maken van de infrastructuur. Schepen De Palmenaere gaf aan dat de tweede sporthal in de Donkgemeenten niet overbodig was: "Na de verdeling van de uren bleek dat er nu nog maar een drietal uren vrij zijn." Hij bevestigde nadien dat vooral mensen uit deze gemeenten, die tot nu elders in een zaal sportten, naar de eigen gemeentezalen komen. "Als het zo doorgaat, moet er misschien zelfs aan een derde zaal worden gedacht", zei hij nog in zijn toespraak. Schepen Spruyt, die nog iedereen dankte die aan de bouw had meegewerkt, zei nog dat er wel nog een ruimte voor de gevechtssporten aan de sporthal in Overmere is voorzien.

En wat denkt de bevolking ? Dat er 'Sporthal Overmere' op staat, bleek geapprecieerd. De zaal zelf deed enkelen al overwegen om terug te gaan sporten, terwijl anderen zuchtten: "Was dit er maar al zo'n twintig jaar terug". Hier en daar kon men ook horen: 'eindelijk bouwt de gemeente ook in Overmere iets'. Nog dit: de cafetaria wordt opengehouden door Carine Nelis, en wie nog voor zondag 16 uur het tombolaformulier in de urne in de inkomhal stopt, kan een mountainbikefiets winnen.

 

18 augustus 2006

Ami-Dorp sluit

Het is nu zeker: de Ami-winkel aan het Dorp sluit op 1 september. Toen de onlangs overleden stichter, Fons Michiels, de winkel in 1958 opende, was dat echt een revolutie. "Dat is veel te groot", dachten de meeste mensen toen, hoewel de waren  maar 140m2 oppervlakte vulden. Later werd de ruimte enkele keren vergroot en kwamen er nog grotere Ami-winkels in Zele, nabij de Scheldebrug en in Buggenhout. Dat alles steeds groter moet zijn, met grote parkeerplaatsen nabij, is de reden voor het sluiten van de winkel aan het Dorp. "Niet meer rendabel", leerden de kinderen van de oprichter intussen. Wat er met het gebouw gaat gebeuren staat nog niet vast, evenmin of de familie het verhuurt of verkoopt.

 

18 augustus 2006

Sport

bullet

Tennisuitslagen

Vorig weekeinde eindigde het Chiwawa-enkeltornooi. Verschillende spelers aangesloten bij een van de twee tennisclubs uit de Donkgemeenten haalden goede uitslagen, ondanks de aanwezigheid van heel wat Oost-Vlaamse topspelers.

bullet

Heren 5: Pieter D'Hondt (TC Chiwawa) won de finale en Chris Van de Meirssche (TC Pavinom), Laurent Francois (TC Chiwawa) haalden de halve finales.

bullet

Zowel Wim Langbeen (TC Pavinom - Heren 3), Tina Staelens (TC Pavinom - Dames 4), Karine De Saert (TC Chiwawa - Dames 3),  Jan Berkers (TC Pavinom - Heren vanaf 35 jaar) als  Dirk Van Den Steen (Heren vanaf 45 jaar) haalden de halve finales, waarin ze bijna allen tegen de latere winnaar verloren.

De volledige uitslag is hier te vinden.

In het tornooi van TC De Wase plaatste Deborah De Meersman zich als eerste voor de finale in reeks Dames 2.

bullet

Voetbal
SK Berlare kon na de uitschakeling in de tweede ronde van de Beker van België en het verlies in de eerste wedstrijd van de Beker van Oost-Vlaanderen, intussen wel de tweede wedstrijd in die competitie winnen, en zondag tegen 2de provincialer Kalloo. Intussen raakte ook bekend dat Yves Van Der Straeten van SK Lierse is overgenomen. Hij was al keepertrainer bij de ploeg en zou nu ook als derde keeper worden ingeschakeld.

 

17 augustus 2006

Zeker al drie partijen bij de verkiezingen

Naast CD&V en VLD-Vivant komt er zeker al een derde partij op bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober. Dit weekeinde stelt het kartel sp.a-Spirit-Groen! zich voor. Van andere partijen is nog niets concreet gehoord. Meer.

 

17 augustus 2006

Squadra Overmere wint 4de Café Cheers Cup

Squadra Overmere verlengde gisteren de titel in de Café Cheers Cup, na een spannende finale tegen de P'kes, dat nu al drie keer verliezend finalist was. De verdere uitslag: 3) Touzot, 4) Café Den Baron, 5) BSC Tuinhuis, 6) Café Koutercamping, 7) Zondagreserven SKVO en 8) KWB/'t Dolfijntje. Het tornooi had te kampen met stevige regenbuien, maar de grasmat bleef plasvrij voor het 70-tal spelers. De barbecue (120 eters), de warme soep en, volgens onze correspondent, het vele bier droegen bij tot een gezellige sfeer. De aangekondigde eersteklassespeler, Filipovic van SK Lokeren, zegde spijtig genoeg ziek af. En voor de break dance act was het werkelijk te slecht. De groep is te bekijken tijdens Nachttarief.

 

17 augustus 2006

'Grote Baan Achteraan' wint Chiro-wijkenspel

De Dolle Chirodagen een week voor kermis is intussen al een traditie in Overmere. Varken aan 't Spit, een wijkenspel, een volksbal en een goede organisatie van de chirojongens zijn de vaste ingrediënten. Dit jaar werd het spel gewonnen door de "grote baan achteraan" (baan richting Zele, beginnend aan café Parking), voor de ploeg uit de Bayaerd- en Mosseveldstraat, De Heikantstraat vervolledigde het podium. De winnaar van vorig jaar, de Kerkstraat, eindigde met een zeer jonge ploeg, met veel plezier en leute op de 5de plaats. De rode lantaarn was voor Bontinck-, Loereveld-, Begonia- en Schoolstraat; de ploeg met langste naam.

 

17 augustus 2006

Sloeber -pionier overleden

Vorige zondag overleed Harry Vande Velde. Harry (56) was 30 jaar geleden medeoprichter van poppentheater Sloeber en er nog steeds een van de grote bezielers van (zie ook bij archiefartikels). Daarnaast zorgde hij jaren mee voor verhaal, regie en belichting voor het kerstspel aan het Sint-Annaplein, en was hij steeds bereid aan andere manifestaties mee te helpen. "Hij zal nu wel van op de grote eretribune blijven kijken en steunen", gaf Carinne Copers van het Sint-Annaplein als reactie.

 

11 augustus 2006

Blikseminslagen

Deze namiddag werd zeker al Berlare getroffen door blikseminslagen. Er zouden op enkele plaatsen elektrische apparaten door vernield zijn.

 

5 augustus 2006

Veel volk op Te water, ter Donk, ter meer

Een volledig gevulde tribune van de Festivalhal en nog zeker honderden ervoor. Zo groot was de belangstelling voor de toboganwedstrijd die voor het eerst op het Donkmeer werd opgezet. Een twintigtal ploegen boden zich aan om met een zelfgebouwd glij- en vaartuig het snelst de bel te bereiken. De ene was al wat creatiever of vernuftiger dan de andere, maar alle zorgden voor het nodige en gesmaakte spektakel. Er waren nog wat kinderziekten (slecht geluid, wat te traag begonnen, misschien wat werken aan het podium) maar al bij al een initiatief dat zeker kan worden hernomen.

 

5 augustus 2006

Wouter Monchie 2de in kwarttriatlon

Uiteindelijk haalden 190 deelnemers vanmiddag het einde van de kwarttriatlon. Winnaar werd Jo De Neve in 1u44min28sec. Berlarenaar Wouter Monchie strandde op 52 seconden, maar werd hierdoor winnaar in de groep H20. Wouter had de snelste tijd na het zwemmen en het fietsen, maar begaf tijdens het lopen. Hij hield de derde,  Stijn Veldeman die pas als 19de aan het lopen was begonnen, nog op 38 seconden. Het einde was dus duidelijk nog spannend. In totaal namen 22 inwoners uit de Donkgemeenten deel. Na Wouter haalde François Bockstaele het beste resultaat. Hij werd 19de na 1uur52min33sec. Bij de dames werd Miele Van Thuyne uit Deinze eerste. Zij kwam aan als 114de in 2uur11min50sec. De volledige uitslag komt hier.

 

5 augustus 2006

Waterfeestweekeinde

Dit weekeinde moet het toeristische toppunt van het jaar worden. Het begon gisteren al met de wielerwedstrijden voor vrouwen en achter derny's, vandaag is er de kwarttriatlon en het toboganspektakel, en morgen is er het Waterfeest met stuntwerk boven het water, het vliegend podium en het vuurwerk als uitschieters in het programma.

De kwarttriatlon vandaag is met 218 namen op de deelnemerslijst (waaronder 24 uit de Donkgemeenten) opnieuw een van de grootste sportactiviteiten in de gemeente. Er staan 16 vrouwen bij, waaronder Line Lison  uit Overmere.

 

2 augustus 2006
Vragen aan politici

Voor alle duidelijkheid: deze site wil burgers de kans geven vragen te stellen aan politici, en politici om er op te antwoorden. We kunnen uiteraard enkel weergeven wat ons wordt gestuurd. Meer. (aanvulling: intussen ook al een reactie van een CD&V-kandidaat)

 

1 augustus 2006

Uit het politieverslag

bullet

Inbraken en poging

bullet

Overmere:
bullet

Vrijdag werd een inbraak vastgesteld in een woning aan de Broekstraat. De zoon van de eigenaars (met vakantie) stelde vast dat de dieven via de achterdeur waren binnengeraakt, door het doormidden breken van het cilinderslot. De buit is waarschijnlijk aanzienlijk : een juwelenkistje en twee brandkoffers waren leeg.  De daders hadden het huis goed doorzocht en overal voor wanorde gezorgd.

bullet

Maandag werden geld en juwelen gestolen uit een woning van een bejaarde vrouw aan de Dendermondsesteenweg. Dat gebeurde overdag. De deur was blijkbaar niet slotvast.

bullet

Uitbergen:
bullet

Gisterennacht omstreeks 2.45 uur probeerden twee onbekenden binnen te geraken in een stalling aan de Grote Kouterstraat. Een buurtbewoner merkte ze op en verwittigde de politie. De twee waren blijkbaar uit op een freesmachine die in een stal in een naburige weide stond. Die machine werd later langs de weg teruggevonden. De daders konden ontsnappen via de nabijgelegen woonwijk. Het buurtinformatienetwerk werd geïnformeerd om aan te zetten tot waakzaamheid.

bullet

Berlare:
bullet

Aan de Bollewerkstraat trachtte men dit weekeinde een vrachtwagen te stelen. De dieven konden in de cabine geraken, maar slaagden er blijkbaar niet in de wagen te starten.

 

juli 2006

31 juli 2006

Ivan Smet op Mont Ventoux

Uit Het Laatste Nieuws blijkt dat Ivan Smet, die uit dankbaarheid voor zijn genezing van kanker een fietstocht naar de Mont Ventoux reed, daar gisteren is aangekomen. Hun tocht, die aan het AZ in Gent begon, duurde twee weken. Ook echtgenote Christel raakte met wat hulp op de top. Naast de fietsactie zijn er nog enkele initiatieven waarmee Ivan het kankeronderzoek wil ondersteunen. Meer is hier te lezen.

 

31 juli 2006

Vragen aan politici

Er zijn intussen toch al enkele burgers die vragen aan de politici hebben gesteld. De (voorlopig) laatste gaan over musea of rusthuis, en over jeugdinfrastructuur. Zie hier. Politieke partijen kunnen altijd hun antwoord bezorgen.

 

25 juli 2006

Tennisuitslagen

In het dubbeltornooi bij TC Chiwawa haalden ook enkele Berlaarse spelers goede uitslagen.
 In de reeks Dubbel Dames tot 15 punten haalden Anneke Van Acoleyen en Sylvia De Backer uit Berlare de halve finale. Ze verloren er van de latere winnaars, Bianca Mertens en Evy Buytaert (TC De Vallei).
In de reeks Dubbel Gemengd tot 30 punten wonnen Eddy Maes (vader van de Belgische nummer 4 Caroline Maes) en Nathalie D'Hauwe (tennisclub Topspin-Zele) van Rudi Bruggeman en Debora De Meersman (volgens onze correspondent het plaatselijke tennistalent van TC Chiwawa) met 6/2 ; 0/6 en 6/3. In de reeks Dubbel Heren tot 25 punten haalden Frederic Langhendries (TC Chiwawa) en vader Omer van Wim De Somer en Peter Van Damme (TC Beukenhof) met 7/5 ; 4/3 en opgave. En in de reeks Dubbel Heren tot 10 punten werd het een bijna volledige 'Donkmeer'-finale: Pieter D'Hondt en vader Freddy (beiden TC Chiwawa) wonnen van Pieter Mannaert (TC Beukenhof) en Geert Pieters (TC Pavinom) met 6/3 en 6/3. Alle uitslagen.

 

25 juli 2006

Golf in Berlare

In het voorstel voor een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan is een golfschool en -terrein met 5 holes voorzien. Eind vorige week raakte bekend dat de Vlaamse regering in een golfmemorandum meer golfterreinen wil voorzien. Daarbij was in de pers sprake van 7 bijkomende terreinen, waarin Berlare niet werd genoemd. Het volledige persbericht leert dat deze zeven de grote terreinen (type III) zijn die het gewest als mogelijkheid onderzoekt. Daarnaast kunnen er nog kleinere provinciale (type II) en gemeentelijke (type I) komen.

 

18 juli 2006

Vietnamese 'KSJ'ers' bij minister De Gucht

Vanmorgen ontving minister van Buitenlandse Zaken De Gucht kort de delegatie van 15 vertegenwoordigers van een christelijke jeugdbeweging uit Vietnam in het ministerie. De minister kon hen nog juist zien voor hij naar Washington vertrok. De 15 Vietnamezen zijn hier op tegenbezoek na het verblijf van een delegatie van KSJ-nationaal in de omgeving van Ho Chi Minhstad (het vroegere Saigon) vorig jaar. Daar waren toen ook twee leiders van de KSJ-groep uit Berlare bij.

 

18 juli 2006

Uit het politieverslag

bullet

Brand in keuken

Aan de Maarten D’Hooghestraat brak op gisteren omstreeks 20:50 uur brand uit in de keuken van een woning, vermoedelijk door een waterboiler op gas. De bewoner slaagde erin de brand zelf te blussen nog voor de brandweer aankwam. De hitte was intens: een plastieken rolluik aan het keukenraam was weggesmolten. Niemand raakte gewond. De schade bleef beperkt tot de warmwaterboiler, het rolluik en het interieur van de keuken, dat volledig onder het roet bedekt geraakte.

bullet

Aanrijding met gewonde

Vanmorgen omstreeks 10:50 uur botsten twee personenauto’s op de Dendermondsesteenweg in Overmere. Aan het stuur zaten Filip V. (39 jaar) uit Lokeren en Basiel M. (73 jaar) uit Overmere. Filip V. raakte licht gewond.

 

18 juli 2006

Tennisnieuws

Op het tornooi van tennisclub SOKS Rupelmonde won Karine De Saert (TC Chiwawa, Berlare) zondag de finale in de reeks Dames 3.
Bij TC Chiwawa is het dubbeltornooi bezig. Er spelen vrij veel personen uit Berlare mee.

 

17 juli 2006

Werchter backstage

Sven Possé en Evelien Guns mochten op 1 juli ook eens de achterkant van het  Werchterfestival bekijken. Het duurde enkele dagen voor ze er van waren bekomen. Hier hun verslag.

 

15 juli 2006

Begrafenis vader van Karel De Gucht

Vanmorgen werd in Wieze de vader van minister De Gucht begraven. Deze voormalige Overmerenaar was er jaren veldwachter, maar verbleef sinds enkele maanden in rusthuis Kruyenberg.

 

15 juli 2006

Schoonaarde bij Berlare ?

Op 11 juli - ja, er waren blijkbaar Vlaamse ambtenaren die werkten - werden de verkeersborden veranderd die het begin en einde van de gemeentecentra aangeven. Blijkbaar is daar wel iets fout gegaan (of was het toch een grap zoals we eerst dachten, gezien het tijdstip van wijzigen en de 'herrie' over de Dendermondse burgemeester in het Vlaamse Parlement) want wie in Schoonaarde de brug naar Berlare op rijdt, krijgt daar een bord met een doorstreept 'Schoonaarde' en daaronder 'Berlare' te zien, alsof Schoonaarde een deelgemeente van Berlare is. Nu is  wel ook bevoegd voor deze Dendermondse deelgemeente wel tot het werkgebied van  de Rode Kruisafdeling uit de Donkgemeenten, is er een steeds grotere samenwerking tussen SK Berlare en Juventus Schoonaarde, en komen wellicht de meeste treinreizigers die in Schoonaarde opstappen uit Berlare, maar een fusie tussen beide gemeenten is er (vooralsnog ?) niet. Wordt wellicht nog gewijzigd.

 

10 juli 2006

Overmeerse fanfare bracht zomerfeest

Fanfare De Verenigde Vrienden zorgde zaterdagavond al voor hun bijdrage aan Vlaanderen Feest. In de tuin van het vroegere gemeentehuis brachten zij hun 2de Zomerfeest. Secretaris Wim De Geest bracht de gegevens voor een verslag aan.
De prachtige zomeravond hielp allicht mee om niet alleen 'de echte' muziekliefhebbers aan te trekken. De opening kwam van de eigen drumband. De fanfare zelf speelde onder leiding van dirigente Els Moeyersoons het aperitiefconcert. Bij de barbecue kwam muziek van de Zeelse blaaskapel "Den Bookhamer", onder leiding van dirigent Franky François. Vooral na de pauze werd het steeds ambiancevoller. Het publiek genoot met volle teugen... Het was een echt feest !

(Aanvulling: in de Leopolddreef (Berlare), Molenveld (Overmere) en in Uitbergen waren er - voor zover bekend - wijkfeesten het voorbije weekeinde)

 

10 juli 2006

Verenigingen kleuren Vlaams feest

Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap (11 juli) werd gisteren al gevierd. In de Festivalhal aan het Donkmeer zette de gemeentelijke Cultuurraad een cultuurbeurs waarvan uiteindelijk toch een dertigtal socio-culturele en sportverenigingen gebruik maakten om hun activiteiten bekend te maken. Nog voor 17 uur waren meer dan 450 ijsjes gratis uitgedeeld aan de inkomdeur, wat toch een idee geeft van het aantal mensen dat er op af kwam. Die kregen naast de beurs ook muzikale acts, dans en acrobatie te zien en te horen. Daar zorgden Danny Martien op piano (met zang door ...), balletschool Terpsichore, steltenlopers van de kunstacademie en de Zangmaatschappij voor. De jeugd werd verwend aan de gezamenlijke jeugdraadstand waar de jeugdverenigingen zorgden voor grime, en suikerspin, en waar men ook een karikatuur kon laten tekenen. Een clown deelde speciale ballonnen uit.

 

De toespraken werden kort gehouden. Cultuurraadvoorzitster Lieve Petrens zette zich af tegen wat zij volksmisleiding noemde: het opzetten van feesten, van tv-programma's als Fata Morgana die een vals gevoel van samenhorigheid creëren. Zij gelooft meer in de vele verenigingen als middel om de cultuur te verspreiden en dankte dan ook allen die zich vrijwillig inzetten om verenigingen in stand te houden. Schepen Vercruyssen had toch ook lof voor de feest-initiatieven her en der, als middel om je buur te leren kennen, als eerste stap tot integratie in je nieuwe buurt. Hij had nagerekend dat sinds de fusie de gemeente met meer dan 2200 mensen was aangegroeid. Dat cijfer kwam er door zo'n 12.200 mensen die naar de gemeente waren gekomen en zo'n 10.000 die er uit vertrokken waren. Op een totaal cijfer van zo'n 14.000 inwoners betekent dit toch wel een enorme vernieuwing, wat de nood aan dergelijke contactmogelijkheden nog duidelijker maakt: "Het is niet meer als vroeger, toen iedereen iedereen kende"..Maar ook:  "Een woon- en leefgemeente moet die inwoners ook iets kunnen bieden, en meer dan het opvullen van putten in de weg". In de Donkgemeenten zag de schepen dat ingevuld door onder meer de kinderopvang, de culturele werking in Stroming, de bibliotheek, de sport- en jeugdinfrastructuur, de hulp aan verenigingen. Het toerisme kreeg een aparte vermelding, door haar economische functie voor de gemeente. En zoals de dag voordien wees hij op de toegevoegde waarde van het pas geopende museum. Hij benadrukte eveneens dat dit alles niet kon zonder de inzet van de mensen die verenigingen recht houden.

 

8 juli 2006

Museum 'Donkmeer - klim naar democratie' open

Zo'n 150 personen waren deze morgen aanwezig bij de officiële opening van het museum aan het Donkmeer dat uiteindelijk als naam 'Museum Donkmeer - klim naar democratie' meekreeg. De sprekers benadrukten de rol die het museum kan vervullen om meer mensen bewust te maken van het belang om democratie in stand te houden, en van de bijkomende troef voor het toerisme in de streek. Burgemeester Van Sande, die bijna 30 jaar ijverde om het museum te realiseren, mocht de hele voorgeschiedenis nog eens uitleggen.

Het museum is vanaf morgen te bezichtigen (behalve op maandag en dinsdag). Binnenkort wordt een curator aangesteld die de werking van het museum moet organiseren. Meer.

 

6 juli 2006

Rode Kruis zoekt bloeddonors A+ (+ aanvulling)

Vandaag is er een bloedinzameling in Stroming. Het Rode Kruis laat weten dat het vooral zoekt naar donors met bloedtype A+ en roept dan ook vooral mensen met dit type, en uiteraard ook met andere types, om zich tussen 17 en 19.30 uur aan te bieden. Ook te vermelden: de Vriendenkring van Bloedgevers bestaat 20 jaar (zie ook bij archiefartikels uit 1986).

 

Aanvulling: uiteindelijk boden zich vanavond 123 bloeddonors aan, waaronder verschillende voor de eerste keer. De Vriendenkring wil hierbij alle donors die zich nu of anders aanboden danken voor hun belangeloze inzet.

 

3 juli 2006

Strijken en Pastoor Pennestraat zorgen voor discussie in gemeenteraad

Er waren er nog die zo gewoon zijn aan 20 uur als aanvangsuur en zo te laat kwamen, vandaag. De gemeenteraad startte immers uitzonderlijk al om 19.30 uur. Wie 'normaal' kwam, had zelfs al de punten over de goedkeuring van de jaarrekeningen van 2005 en van een voorlopig BPA voor de Sarosstraat gemist. Die punten hadden overigens weinig discussie opgeleverd. Meer woord- en wederwoord kwam er voor het voorstel om KVLV in een lokaal van de vroegere gemeenteschool in Overmere een strijkatelier te laten starten, en over het voorstel om in de Pastoor Pennestraat de rooilijn achteruit te schuiven op twee percelen.

De KVLV had een marktstudie gedaan ne gevonden dat er in Overmere behoefte was aan een dergelijk strijkatelier. Bedoeling zou zijn enkele mensen zo aan werk te zorgen en die onder meer met dienstenchecks te vergoeden. De VLD wou weten of dat geen oneerlijke concurrentie was (Michel Van Der Hagen), of het OCMW dat niet beter zou bijnemen , of de gemeente  iedereen die een bedrijf wil oprichten (Anne-Marie De Lausnay), of het gebouw werkelijk wordt verhuurd en wie voor de electriciteitskost opdraait (Karel De Gucht). CD&V'ster Tania Vis verdedigde het voorstel. In Overmere is er geen privé-strijkbedrijf, het lokaal wordt voor €40 gehuurd en KVLV zou alle elektriciteit betalen (aparte teller). OCMW-voorzitter Bart Van Malderen (CD&V) stelde dat het OCMW enkel thuis gaat strijken, en dat 'de tijd dat het OCMW alles moet doen, voorbij is'. De VLD onthield zich uiteindelijk en sp.a'er Wim Arbijn stemde voor, beiden mits de voorwaarde dat opgenomen wordt dat de elektriciteit ten laste is van KVLV.

In de Pastoor Pennestraat is er een verkavelingsvraag. Het schepencollege wilde dat men eerst de rooilijn 10m zou achteruitleggen om de weg en het gebruik van de garages van de rechtoverliggende appartementen in aanbouw veiliger zou maken. Karel De Gucht reageerde dat men dat al had moeten voorzien toen men de toelating gaf voor de bouw van de appartementen en die toen ook 5m had moeten achteruitzetten. "Nu onteigent men een eigenaar terwijl men de last over beide had kunnen spreiden', wees hij op een gebrek aan visie. Schepen Audenaert zei dat de appartementen op de bouwlijn van andere huizen in de rij staan, en dat men dat niet had willen wijzigen. (nkb: toen enkele jaren terug discussies voerde over de veiligheid van het in- en uitrijden van die straat, werd gewezen op de aanwezigheid van de smidse. Het probleem zou worden opgelost als de smidse zou verdwijnen.)

 

3 juli 2006

Geen toerismeproject voor Berlare

Vlaams minister Bourgois, onder meer voor toerisme verdeelde bijna €6,6 miljoen over 46 toeristisch-recreatieve projecten. Zij werden gekozen uit een 95-tigtal ingediende projecten, waarvan er 90 ontvankelijk waren verklaard. De bedoeling van het initiatief was de uitbouw van kwaliteitsvolle lokale en provinciale toeristische initiatieven stimuleren. Daarbij diende ook aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor personen met een handicap, kindvriendelijkheid en duurzame toeristische ontwikkeling.  Volgens Bourgeois is “Investeren in toeristisch-recreatieve projecten niet enkel goed voor het toeristische aanbod in Vlaanderen, maar ook voor de lokale economie. Toeristische projecten zijn namelijk vaak een enorme economische hefboom voor een regio. Weet dat gemiddeld voor elke euro besteed aan een toeristische attractie, nog eens 2 euro aan de lokale omliggende middenstand wordt gespendeerd”. De 46 uitgekozen projecten waren voorstellen voor de verbetering van bezoekersonthaal, de ontsluiting van cultureel erfgoed, recreatiedomeinen, waterrecreatie, de toeristische inrichting van openbaar domein, fietsvoorzieningen, wandelpaden en toeristische bewegwijzering. In Oost-Vlaanderen vielen er slechts twee in de prijzen: in De Ster in Sint-Niklaas de plaatsing van een speelcombinatie voor tieners (27.000 euro) en een project van Toerisme Oost-Vlaanderen voor de ontwikkeling van zes wandelroutes met bewegwijzering en informatieborden (19.800 euro).en een bewegwijzeringsproject. Navraag leerde dat er voor de Donkomgeving geen project was ingediend.

 

1 juli 2006

Beeldenstroom ingereden

Vanmiddag werd de tweede editie van Beeldenstroom ingereden, een openluchttentoonstelling opgezet door Cultuuroverleg Scheldeland (een culturele samenwerking tussen Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen) langs de Schelde tussen Berlare en Wetteren, en langs de Kalkense Vaart. Dertien kunstenaars (Raymond Coppieters, Daniël De Clercq, Kris De Plecker, Marleen De Vos, Davy De Winne, Philippe Mahieu, Arie Renneboog, Willy Segers, Anne Steen, Hilde Van De Walle, Matthias Van Durme, Rita Van Hauwermeiren, Jean-Pierre Van Loo) werden door een jury uitgekozen om er een of twee werken te tonen. Het thema is: 'Gedreven'. Het hele traject is ongeveer 20km lang. De werken staan er tot 16 augustus, hopelijk dit keer zonder vernielingen.

 

1 juli 2006

VLD-Vivant-kartellijst goedgekeurd

Een meerderheid van de VLD-leden die vanmorgen hun stem kwamen uitbrengen keurde de modellijst goed zoals die door het partijbestuur was voorgesteld. Meer details staan hier.

 

juni 2006

28 juni 2006

Heikantstraat wil traag verkeer (en niet alleen) tijdens vakantieperiode

Het buurtcomité van de Heikantstraat wil er bij het begin van de schoolvakantie op wijzen dat hun straat, die dikwijls als sluipweg naar Zele-Heikant wordt gebruikt, liever trager verkeer wil. Dat gebeurt zaterdag met acties in samenwerking met de politie.

De actie begint om 13.30 uur met een fietsversierbeurt in de Neerhoeve. Daarna is er een fietstoertje door de buurt om de actie wat te benadrukken. Omstreeks 14.15 uur wordt aan het begin van de straat een bord onthuld die automobilisten moet wijzen op de wens voor trager verkeer. De voorbije dagen hingen de buurtbewoners ook al de 'graag traag'-affiches aan het raam. De actie krijgt de steun van het gemeentelijke ACW en van de politie. Deze laatste zet in de straat het toestel dat voorbijrijdende automobilisten aangeeft hoeveel men rijdt ,en zaterdag delen agenten allerlei gadgets uit aan de jonge fietsers die de actie komen steunen.

 

28 juni 2006

Opnieuw gemeenteraad

Er zijn de jongste tijd heel wat punten te behandelen, blijkbaar, want maandag is er opnieuw gemeenteraad. Op de agenda ditmaal onder meer de voorlopige goedkeuring van het BPA voor Sarros. Dat kon blijkbaar niet verder worden behandeld tot het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan was voorgelegd. Verder bespreken de raadsleden de rekeningen van boekjaar 2005, de mogelijke oprichting van een kleinschalig strijkatelier, het huishoudelijk reglement van de sporthallen in Berlare en Overmere.

 

26 juni 2006

Raad van de principebeslissingen

Vermits binnen de zes maand voor verkiezingen geen ingrijpende beslissingen meer mogen worden genomen, hielden de gemeenteraadsleden het dit keer bij enkele principebeslissingen. Zo gaat men onder meer principieel akkoord om een gemeentelijk sportbedrijf op te richten, dat het beheer van alle gemeentelijke sportinfrastructuur op zich zou nemen, maar zo ook de btw kan recupereren van de bouw van de sporthal in Overmere (geraamd op €300.000) en van de infrastructuur aan het terrein van SK Berlare, waarover eveneens een principeakkoord werd genomen. In tegenstelling tot een eerder besluit zal de gemeente, via dit bedrijf nu zelf instaan voor de bouw van een nieuwe kantine (die door de jeugd als feestzaal zou mogen worden gebruikt), van nieuwe kleedruimtes en van een tribune. Voor de jeugd zou er tijdens volgende legislatuur ook een jongerenontmoetingscentrum komen, maar nu is er officieel nog geen plan of bestemming voor. De raad keurde - met VLD-onthouding - een ontwerp voor een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan goed. De komende maanden wil men met info-avonden, tentoonstellingen tijdens de voornaamste kermissen, een brochure en het ter beschikking stellen van de hele tekst op de gemeentesite, de bevolking informeren en oproepen om opmerkingen te maken. De VLD vond dat een dergelijk ingrijpend dossier te belangrijk om daar zo kort voor de verkiezingen over te discussiëren, burgemeester Van Sande repliceerde dat men nu al drie jaar aan dat dossier werkt, al enkele infomomenten had gehad en dat ook mobiliteits- en milieuplannen in dat ruimteplan zijn verwerkt. Dat er nood is aan een dergelijk visieplan over het gebruik van de ruimte, bewijzen de moeilijkheden omtrent een bouwplan voor appartementen op de plaats waar nu restaurant Malpertuus staat. Verschillende bezwaren zijn ingediend, vooral tegen het beperken van het zicht op het meer en tegen de weg die men naast het geplande gebouw wil. Ook de gemeentelijke administratie gaf een negatief advies. Het schepencollege steunt echter het voorstel, mits enkele voorwaarden, omdat men het ziet als een mogelijkheid om mensen aan te trekken die nieuwe mogelijkheden voor het Donkgebied zullen geven en omdat hogere overheden het wellicht toch goedkeuren.

Nog dit: om het dossier over het bpa Sarosstraat vooruit te helpen komen er begin juli en eind augustus extra zittingen van de gemeenteraad. (later meer)

 

25 juni 2006

Kort overzicht ruimtelijk structuurplan

Als voorbereiding op de gemeenteraad van maandag 26 juni zijn hier al enkele belangrijke vaststellingen samengevat.

 

25 juni 2006

Museum: opening op 8 juli

Sinds deze week staat op de site van de gemeente informatie over het museum. De opening is nu definitief vastgesteld op 8 juli. Het openingsprogramma is waarschijnlijk te lezen in de Infogem die rond 1 juli in de bussen zit. Op de gemeentesite staan ook de openingsuren en de toegangsprijzen. Meer over 'de aanloop' tot het museum.

 

26 juni 2006

13de Mendag in de regen

"Ja, het was de 13de editie", zuchtten de organisatoren van de Mendag aan de Hogeweg. Maar ze voegden er onmiddellijk aan toe dat het toch maar de eerste keer was dat de menwedstrijd voor een- tot vierspannen in de regen diende afgewerkt. Gelukkig waren er heel wat inschrijvingen voor de barbecue, want nadien bleven nog weinigen kijken naar het vervolg van de wedstrijd. Die werd door het natte gras zeker niet gemakkelijker voor de paarden. "Volgend jaar wordt het echter weer beter weer", riep de omroeper optimistisch door de micro.

 

25 juni 2006

CD&V-lijst: voorstelling uitgesteld

Er was aangekondigd dat de CD&V-lijst gisteren zou worden voorgesteld tijdens de partijbarbecue. Omdat verschillende kandidaten er niet konden zijn wegens 'tal van jubilees, van kandidaten of hun familieleden, en trouwfeesten, de ene op weekend en de andere ziek, nog een ander net grootvader geworden of een schoonvader die ernstig ziek is, enzovoort', werd de voorstelling uitgesteld. De CD&V-leden spraken zich vorige week wel al positief uit over een lijst waarop nog vier namen van vrouwen dienden ingevuld. Intussen zou daar al een naam zijn bijgekomen.

 

22 juni 2006

Gemeenteraad bespreekt gemeentelijk structuurplan

Maandag tijdens de gemeenteraadszitting komen enkele bijzondere punten aan bod.
Na enkele jaren van voorbereiding en besprekingen wordt het ontwerp voor het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voorgelegd. Dat plan moet de invulling van de beschikbare ruimte vastleggen. Eerder werd hier al uitgelegd wat de verschillende stappen tot dit plan zijn en wat de basisuitgangspunten en -gegevens waren, en er was vorig jaar een infoavond, opgezet door de Landelijke Gilden, waarin ook kort over mogelijke voorstellen werd gepraat.

De raadsleden krijgen verder de vraag om een  principebesluit goed te keuren voor de oprichting van een jongerenontmoetingscentrum (JOC). Voor de bouw van verdere accomodatie (kantine-tribune-(jeugd)feestzaal ?) op het terrein van SK Berlare is een nieuw besluit nodig, wat onder meer leidt tot het voorstel om een gemeentelijk sportbedrijf op te richten voor het beheer en verdere uitbouw van de sportinfrastructuur. Voor de sporthal in Overmere worden de uitbatingsvoorwaarden vastgelegd. Volledige agenda op gemeente-site.

 

18 juni 2006

Donkwaterkwaliteit en triatlon

Verleden week maakte de Europese Commissie het jaarlijkse verslag over de waterkwaliteit aan de kust en in binnenwaters bekend (persbericht in EN met links naar meer details). Gebaseerd op de gegevens die men van de Vlaamse Milieumaatschappij kreeg, kreeg Nieuwdonk een zeer goede waardering, terwijl het Donkmeer wordt beschouwd als niet te voldoen aan de vereisten voor zwemwater. Gevraagd naar de mogelijke gevolgen voor de triatlon tijdens het Waterfeest-weekeinde, zegt schepen Audenaert dat het water regelmatig wordt gecontroleerd. "Waarschijnlijk is bij een volgende controle de kwaliteit weer ok, zoals meestal. Zoniet moet het water kort voor de waterfeesten gecontroleerd worden in opdracht van de organisator (de gemeente); is het resultaat dan nog negatief dan wordt de triatlon een duatlon."

 

18 juni 2006

"Geen OVAM-rapporten gezien"

Schepen Audenaert wou een korte reactie kwijt over de rechtszaak die tegen hem, burgemeester Van Sande en enkele andere schepenen, gemeentepersoneelsleden en de aannemers van de ophogingswerken tussen Galgenbergstraat en Leopolddreef is ingespannen. "In principe communiceer ik niet over deze zaak, daarvoor zijn advocaten aangesteld. Ik mag wel zeggen dat ik een gerust geweten heb en dat ik me in alle geval zowel als schepen dan als mens in deze zaak niets te verwijten heb. Wat het bericht in De Standaard betreft, ik kan er alleen maar op wijzen dat op de gemeente geen dergelijke reacties van OVAM aangekomen zijn."

 

18 juni 2006

VLD: meer vrouwen dan mannen op voorlopige lijst

Het VLD-partijbestuur  is klaar met het opmaken van een modellijst. Die wordt, aldus voorzitter Cooreman, op zaterdag 1 juli aan de leden voorgesteld, die dan of 'ja' of 'neen' kunnen zeggen tegen het voorstel. Zolang de lijst niet definitief is goedgekeurd, wil men niet veel details kwijt. Wel dat op de modellijst 12 vrouwen staan, dus meer dan mannen; dat daar verschillende twintigers bij staan; en dat huidig fractieleider Luc Vander Meirssche geen kandidaat is 'wegens beroepsredenen'. Opmerkelijk ook: hoewel er geen enkele kandidaat van Vivant op staat, zal de lijst toch 'VLD-Vivant' als naam dragen.

De VLD-voorzitter bleef opvallend voorzichtig in een reactie op de eis van de openbare aanklager naar celstraf  voor een aantal leden van het CD&V-college van burgemeester en schepenen. "Zoals het nu staat, wordt de uitspraak verwacht op 11/9. De lijsten voor de verkiezingen moeten een week voordien worden ingediend. Inderdaad, indien werkelijk gestraft; dan kan men niet worden verkozen, maar door in beroep te gaan wordt de straf opgeschort. In dat geval krijgt de kiezer het laatste woord."

 

15 juni 2006

Burgerwens en tennisclubs

Vandaag stuurden lezers een nieuwe wens naar de politici, en web-informatie over twee tennisclubs in de gemeente, aangevuld op de sportbladzijde.

 

(16 juni) Er kwamen reacties van een politieke partij. Andere partijen kunnen uiteraard ook hun mening of oplossing voor het gestelde probleem kwijt.

 

13 juni 2006

"Celstraffen geëist voor burgemeester en schepenen"

Vanmorgen stond in De Standaard en Het Laatste Nieuws dat de openbare aanklager in de rechtszaak over het ophogen van het gebied tussen de Galgenbergstraat en de Leopolddreef celstraffen heeft geëist voor burgemeester Van Sande, de schepenen Spruyt en Audenaert en voor ex-schepen Moerman. Ook tegen enkele aannemers en een gemeenteambtenaar zijn in beschuldiging gesteld. De rechtszaak werd volgens de artikels in 2001 aangespannen door milieuvereniging Raldes. Deze liet vaststellen dat bij het ophogen van het gebied ook gips en lood zou zijn gestort, en dit zonder vergunning. Het openbaar ministerie zei nog dat ook OVAM tegen het ophogen met niet vergunde materialen zou hebben gewaarschuwd, maar dat het gemeentebestuur liet begaan. Daarom eist hij een strenge celstraf. Navraag vanavond leerde dat de procureur de aanklacht tegen deze gemeentemandatarissen richtte - en niet het hele schepencollege - omdat zij door hun bevoegdheid moesten instaan voor de controle op het opvolgen van de milieuwetgeving. De betrokkenen zelf konden vanavond (nog) niet worden bereikt voor commentaar. Een uitspraak is voorzien voor 11 september.

 

10 juni 2006

Duizendpootschool heeft bouwdossier

Na het totaalspektakel tijdens het schoolfeest kon directrice Lutgard D'Heer de aanwezigen melden dat vorige week een officieel bouwdossier is geopend voor de school aan de Nieuwstraat. Bedoeling is de oudste klassen te vervangen. Ze kon echter niet zeggen wanneer, hoe en wat er zou worden gebouwd. Wel dat de school best zelf wat geld bijeenspaart om een en ander mogelijk te maken.

 

10 juni 2006

Andere bouwdossiers uitgesteld (met OCMW-reactie op 16 juni)

Anderzijds zou de bouw van de feestzaal annex voetbalkantine aan het terrein van SK Berlare met een jaar worden uitgesteld. Dat is te lezen op de site van SK (zie 30 mei).  'Organisatorische redenen' wordt als uitleg gegeven. Andere bronnen zeggen dat men hoopt op meer dan de nu in de gemeentebegroting ingeschreven €500.000 om zo ook een nieuwe tribune te kunnen zetten. Er was ook een negatief advies van de jeugdraad, die het praktisch niet mogelijk ziet om het beheer van de zaal samen met de voetbalploeg te doen.

En ook in het OCMW is intussen gezegd dat de bouw van het nieuwe rusthuis in Overmere zeker niet in 2006 en misschien zelfs niet in 2007 zou starten. Er zouden alsnog problemen zijn met de praktische uitvoering van het nieuwe financieringssysteem dat de Vlaamse regering had uitgewerkt om meer bouwdossiers voor onder meer rusthuizen en scholen te kunnen opstarten en subsidiëren.

 

Reactie OCMW: OCMW-secretaris Van der Jeugt laat weten dat "in het OCMW door de bevoegde personen niet is gecommuniceerd dat de bouw van het rusthuis misschien niet in 2007 zou starten" en dat "met de huidig gekende gegevens" een start van de werken in 2007 alsnog zou mogelijk zijn.

 

7 juni 2006

Ster-kok voor OCMW-bejaarden

Morgen krijgen de bejaarden uit de OCMW-rusthuizen en -serviceflats een maaltijd die onder leiding van Guy Van Cauteren ('t Laurierblad) is bereid. Met dit ster-menu vieren het OCMW en het bedrijf dat nu al vijf jaar de maaltijden klaarmaakt. Bovendien worden morgen de resultaten bekendgemaakt van een tevredenheidsenquête die onlangs werd gehouden. Een heel grote meerderheid - op sommige vragen zelfs tot 98% - toonde zich tevreden (goed en zeer goed) over menu, bereiding en bediening.

 

7 juni 2006

Politie stelt zich voor

Dit keer is Zele gastheer voor het voorstellen van de politie. Zaterdag kan men op de markt in Zele tussen 10 en 17 uur terecht voor fietsgraveren, informatie over inbraakbeveiliging of over een loopbaan bij de politie (volwassenen), een behendigheidsparcours, een motor- of paardrit (kinderen), en allerlei demonstraties.

 

5 juni 2006

Thomas Onghenae wint Daal-wielerwedstrijd

Veel eters gedurende heel de Sinksenkermis en veel volk op een dan toch zonnige pinkstermaandagkoers. En met een goede oplossing om ook de jongste kinderen meer (veilige) kansen te geven bij de puitenworp van op de brandweerladder. Zo kan de zoveelste kermis van wielertoeristenclub De Puiterijders worden samengevat. Met hoe dan ook weer de conclusie dat voor wijkkermissen vooral eten en de zon belangrijk zijn om te kunnen slagen.

De wielerwedstrijd voor elite zonder contract werd gewonnen door Thomas Onghenae, sinds kort een inwoner van de gemeente. Hij maakte deel uit van een kopgroep van acht die al van voor halfweg voor het peloton uitreed Vier ronden van het einde kon hij als enige de versnelling van Jurgen De Daysne volgen. "Ik voelde me de hele dag heel goed. Het was op het einde niet moeilijk om nog van Jurgen weg te rijden." Het was zijn tweede overwinning van het seizoen, an de Brabant Classic van voor twee weken. "En dit is pas mijn vierde kermiskoers. Toch wat anders dan de grotere wedstrijden. Daar wordt wel harder wordt gereden, maar hier waren het korte ronden met heel wat bochten. Dat betekent telkens afremmen en optrekken."  Bij de 65 deelnemers waren ook nog Willy De Backer, Peter Verhofstadt, Marc Bracke en Gert De , De wedstrijd,vertrok om enige vertraging omdat de politie nog enkele bijkomende seingevers wenste, voor de toelating tot starten te geven.

 

5 juni 2006

Minister Bourgeois stelt nieuw campingbeleid voor

Vanmorgen stelde minister voor toerisme, Geert Bourgeois, in camping Groenpark (dat gedeeltelijk op grondgebied Berlare, deels op Zele ligt) zijn voorstel voor een nieuw campingbeleid voor. Het nieuwe besluit, dat binnenkort in het Staatsblad komt wil inspanningen steunen voor energie- en afvalbesparing, groenaanleg, toegankelijkheid voor personen met een handicap, kindvriendelijkheid, fietsvriendelijkheid, enz. Kampeerautoterreinen komen voortaan ook in aanmerking voor subsidies. De procedure voor de aanvraag van subsidies wordt versneld en vereenvoudigd.

Bourgeois heeft voor volgend jaar 870.000 euro vrijgemaakt. Voor betere bewegwijzering - de minister denkt aan aanduidingen vanaf 10km van de terreinen - is een overeenkomst met federaal minister Landuyt nodig. Illegale terreinen wil hij efficiënter aanpakken. Er komt wellicht meer promotie in het buitenland (vooral dan Nederland) voor Vlaamse kampeerterreinen. Tegelijk roept hij de sector op om het classificatiesysteem uit 1995 te herzien. Dat systeem met 1 tot 5 sterren geeft blijkbaar geen consequente resultaten, waardoor het de concurrentiepositie met buitenlandse terreinen vermindert. Met steun voor kampeerautoterreinen wil de minister het wildparkeren tegengaan.

Deze zomer start een proefproject waarbij campinguitbaters van het Steunpunt voor Toerisme en Recreatie (KU Leuven) de nodige software krijgen om de eigen evolutie in te brengen en te vergelijken met die van collega's. Zo wil Bourgeois een campingbarometer uitbouwen, zoals hij dat al doet voor hotels.

 

Aanvulling

nkb informatief kreeg deze namiddag nog antwoord van het kabinet van de minister op enkele gestelde vragen.

 

Hoe kunnen overheid en privé-initiatief elkaar aanvullen ?

Privaat en publiek initiatief zullen elkaar logischerwijze aanvullen. In die gebieden die thans als een witte vlek op de Vlaamse kampeerkaart staan, lijkt het logisch dat de lokale overheid initiatief neemt om bv. een kampeerautoterrein aan te leggen.  Waar er al behoorlijk wat kampeerplaatsen zijn (op een kampeerterrein of, specifieker, op een kampeerautoterrein uitgebaat door een private ondernemer), lijkt het logisch dat de lokale overheid allereerst werk maakt van een goed doorverwijs beleid, een correct optreden tegen wie op het openbaar domein (bv. langs de openbare weg) overnacht en dus kampeert, enz.
 
Hoe worden kampeerterreinen ingepast in een toerismebeleidsplan ?
Toerisme Vlaanderen promoot de aanmaak van strategische beleidsplannen voor de uitbouw van het toerisme in de Vlaamse regio's (voor de regio Berlare/Zele is dat de regio Scheldeland). Voor de regio Scheldeland is een plan-in-opmaak. Zonder twijfel wordt daarin aandacht gegeven aan het kampeertoerisme, bijvoorbeeld in extra combinatie met het fietstoerisme.
 

Kunnen ook gemeenten subsidies aanvragen voor kampeerautoterreinen ?

Met het nieuwe kampeerpremiebesluit kunnen gemeenbesturen inderdaad ook een beroep doen op een financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid voor het aanleggen van een kampeerautoterrein.

 

De erkende kampeerterreinen in regio Berlare-Zele ?

Er zijn in Berlare precies 12 vergunde terreinen. Op een uitzondering zoals bv. Camping Groenpark na, zijn het allemaal "kampeerverblijfparken" (= terreinen met in hoofdzaak staancaravans). Camping Groenpark is een "kampeerterrein" (= terrein dat focust op toeristen op doorreis). Samen gaat het om 1.259 plaatsen (waarvan 65 toeristische kampeerplaatsen, 10 trekkershutten, 4 kampeerautoplaatsen).  Oppervlakte van de vergunde terreinen: 245.767 m².
 

De terreinen met hun sterrenclassificatie:

bullet

Noordzee - 1*

bullet

Primavera - 2**

bullet
Rodeo - 3***
bulletRoosendael - 2**
bullet
Ter Kapelle - 2**
bullet
Arizona - 1*
bullet
Bareldonk - 2**
bullet
Kloosterputten A - 2**
bullet
Donkmeer - 2**
bulletKouterkamping - 2**
bullet
Gamma - 2**
bullet
Groenpark - 3***

1 juni  2006

KSJ en Parochiale Werken leggen eerste steen

Vanavond werd in de tuin achter het Parochiehuis symbolisch de eerste steen gelegd voor wat het nieuwe lokaal van KSJ moet worden. KSJ zal er kunnen beschikken over een ruimte voor elke leeftijdsgroep, een keuken, sanitair en berging. Bouwheer is de vzw Parochiale Werken, die ook het grootste deel betaalt. KSJ draagt bij met wat intussen is gespaard, met de opbrengst van enkele acties, met de terugbetaling van €25.000 die de gemeenteraad hen binnenkort als renteloze lening toekent, en met de intussen al door de gemeenteraad goedgekeurde projectsubsidies. Pastoor Van Steen zei blij te zijn dat de parochie kon meehelpen aan een beter onderkomen voor de slechtst behuisde jeugdvereniging en loofde de inzet en de bezieling van de KSJ-groep. Schepen Verhofstadt bevestigde de steun van de gemeente voor het project, waarvoor enkel nog wat administratieve verplichtingen moeten worden vervuld. De aanwezigheid van vertegenwoordigers uit alle politieke fracties toonde alvast dat iedereen daar achter staat.  KSJ-hoofdleider Maarten Keppens bedankte voor het vertrouwen van ouders, parochiale werken, gemeente en sponsors tijdens de zes jaar sinds de oprichting. Dat die er is bewijzen de nu al meer dan 80 leden en de hulp bij de acties die men al opzette. Hij beloofde in het nieuwe lokaal de werking minstens even goed te houden. De buren kregen de geruststelling dat men de eventuele last zo veel mogelijk zal beperken, ook al door naar de speelterreinen in de omgeving te gaan. Geert Haleydt, voorzitter van de vzw die het lokaal voor KSJ zal beheren, zei dat men inkomsten zal trachten te verwerven uit enkele specifieke acties en door het gebouw ter beschikking te stellen onder meer voor korte kampperiodes.

 

mei 2006

30 mei 2006

Staatssecretaris Van Quickenborne wil eenvoudigere gemeentelijke administratie

De VLD had voor vanavond staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging uitgenodigd. Hij legde in Stroming uit wat hij tijdens bijna drie jaar al had verwezenlijkt en riep op om ook op lokaal vlak de dienstverlening te verbeteren door te vereenvoudigen. Meer.

 

29 mei 2006

Wensen naar politici

Staan de wensen van politieke partijen en drukkingsgroepen hier verzameld, dan komen die van individuele burgers op de wens-bladzijde. Vandaag bracht iemand zijn wensen voor het profiel van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeester aan. Reageren mag !

 

28 mei 2006

Website van wereld-paraglijder Kris Coppieters

Kris Coppieters (Uitbergen) raakte in november 2005 in het wereldnieuws nadat hij tijdens zijn wereldreis per paraglijder per ongeluk over de Thailand-Birmanese grens was geraakt en zo in de gevangenis belandde. Over zijn reis en ook over andere para-ervaringen houdt hij met zijn lotgenoten een website bij.

 

28 mei 2006

20km van Brussel: Kurt De Jonge eerste uit Donkgemeenten

Uit de uitslag blijkt dat Kurt De Jonge (Berlare)de eerste van de 45 ingeschrevenen met een adres in de Donkgemeenten is. De 106de plaats in 1u13min23 mag schitterend worden genoemd. Tweede (284ste) uit de Donkgemeenten, en eerste Overmerenaar werd Geert Van Peteghem (1u17min36), derde (444de) Luc Willockx (1u19min29). Els Bruylandt was de eerste vrouw van hier, als 2304de in 1u31min11. Tine Beckx was tweede (4955de), en eerste van hier bij de -25-jarigen, in 1u39min34. Meer info, zoek onder klassement en geef als zoekcriterium 'zip number' en '9290' in. (Aanvulling op 29 mei: we gaan er van uit dat de uitslag nu volledig is. De resultaten zijn overgenomen op 'onze' 20km pagina.)

 

28 mei 2006

SKVO wint internationaal veteranentornooi

Vrijdag en zaterdag werd op het terrein van SKV Overmere een internationaal veteranentornooi gehouden. Een verslag van Piet Van der Sypt.

Vier ploegen uit Nederland (Westdorp, Koewacht, Altius (Hilversum) en VV Helpman (Groningen)), 3 ploegen uit België (SKV Overmere, SOS Schellebelle en Safarkes Wachtebeke) en 1 ploeg uit Wales (AC Accies uit Wales) streden voor de wisselbeker. Thuisclub SKVO versloeg in de finale Altius met 1-0. Het was voor SKVO al de derde overwinning, na 2001 (bij hun eerste deelname) en 2004, telkens toen het tornooi in Schellebelle plaats vond. SKVO was nu voor het eerst gastheer. Volgend jaar moet SKVO  voor de volgende editie naar Wales. Het opmerkelijkste team was toch dat van VV Helpman. Door blessures beschikten ze zaterdag maar over 6 spelers meer. Gelukkig sprongen 5 Overmeerse zondagsreserven bij. Zo sleepten de jongens uit Groningen toch nog de 7de plaats uit de brand ! Beide speeldagen werden flink afgesloten in de kantine, de omliggende kroegen en in Gent. Een leuke tweedaagse !

De volledige uitslag: 1) SKV Overmere 2) Altius 3) SOS Schellebelle 4) AC Accies 5) Westdorp 6) Koewacht 7) VV Helpma 8) Safarkes Wachtebeke.

 

25 mei 2006

'Open' begrafenissen ?

Leo Segerinck bracht een nieuw discussiethema aan: moeten kerken niet openstaan voor begrafenisplechtigheden van niet-gelovigen, zeker als daar in de gemeente geen ander gebouw voor beschikbaar is. Reacties ?

 

25 mei 2006

'Fonds voor kinderen van bij ons' krijgt eerste ACW-Oskaar

Gisterenavond gaf het gemeentelijke ACW voor het eerst een Oskaar uit. Het 'Fonds voor kinderen van bij ons' kreeg de meeste stemmen van het honderdtal aanwezigen voor de Rerum Novarumviering in de Venne in Uitbergen. De prijs bedroeg een beeldje en een check van €300. De organisatoren brachten tegelijk een voorbeeld van hoe mensen met een handicap een bijdrage kunnen brengen, wat een van de doelstellingen van het Fonds is: de muzikale intermezzi kwamen van een zanggroep van Blijdorp. De andere genomineerden (Minder Mobielencentrale, Kunst voor Kongo en Marcel Spaerkeer) kregen elk €25. Met deze Oskaar wil het ACW verenigingen en mensen in het daglicht stellen die zich voor anderen inzetten. Verbondsvoorzitter Leo Vinck had lof voor het initiatief, dat aantoont "dat het ACW ook buiten de eigen organisaties kijkt".

De viering was ook het moment om de ACW Gemeentelijke nota voor te stellen. In de aanloop naar de verkiezingen wil het ACW hiermee al de democratische partijen aangeven wat men 'van de nieuwe coalitie vanaf 1 januari verwacht'. De komende dagen wordt een samenvattende brochure in alle huizen van de Donkgemeenten verdeeld. Meer.

 

24 mei 2006

Lotte Meulewaeter over de Champions Leaguefinale en haar eigen scheidsrechtervaring

Lotte Meulewaeter, vorig jaar de jongste scheidsrechter bij de Belgische voetbalbond, was vorige week ballenraper tijdens de Champions Leaguefinale. Zij doet haar verhaal.

 

23 mei 2006

Melanie Van Dorpe opnieuw kampioen

Zaterdag werd  Melanie Van Dorpe voor het derde jaar op rij schermkampioene bij de kadetten. Het werd haar laatste in die categorie want in september wordt ze junior. Eerder dit jaar haalde ze al brons bij de senioren en won ze met haar team goud bij het ploegenkampioenschap voor senioren. Wegens ziekte kon ze zondag haar titel bij de junioren niet verlengen. In totaal won ze al 7 Belgische titels en 6 ligabekers.

 

23 mei 2006

Gevaarlijke honden

Enkele kranten maken gewag van twee honden uit de Donklaan die al andere honden en zeker al een persoon  zouden hebben aangevallen. Op last van de burgemeester zouden ze nu in een hok zitten. Buren, die vrezen dat de honden door het verblijf in een donker hok nog wilder zullen worden, zijn een petitie begonnen om de dieren te laten verdwijnen. Wordt wellicht vervolgd.

 

22 mei 2006

Gemeenteraad: "Alles klaar tegen de 'grote kermis'"

Het gaat dan toch stilaan naar de verkiezingen toe. De gemeenteraadsleden verwijzen daar steeds meer in niet al te bedekte termen naar. Ook vanavond toen het principe werd goedgekeurd om aan het Dorp het wegdek en de voetpaden tussen gemeentehuis en het Rond Huis te vernieuwen. "Tegen wanneer ?", wou VLD-raadslid Carine Meyers weten. "Zeker tegen de kermis", antwoordde schepen Spruyt. "Of wil je horen tegen de 'grote' kermis ?", voegde burgemeester Van Sande daar bliksemsnel aan toe.

Verder was het nog redelijk rustig. Enkel de overschrijding met 14% van het budget voor de heropbouw van het huisje aan de loskaai aan het Sluis zorgde nog voor wat opwinding. "De schepen had beloofd dat hij het verschil zou bijpassen. Doet hij dit niet, dan stemmen wij tegen", legde Tom Temmerman het standpunt van de VLD-fractie uit. Meer.

 

22 mei 2006

Jeugd en gepensioneerden laten zich horen

Voor de aanvang van de gemeenteraad kregen de raadsleden de wensen overhandigd van de leerlingen uit de lagere scholen uit de Donkgemeenten (verzameld door de Jeugdraad), en de zilvernota samengesteld door de Kristelijke Beweging Gepensioneerden. De jongste inwoners richten zich hoofdzakelijk naar veiliger verkeer, betere voetpaden, speelpleinen en een zwembad; bij de ouderen is er eveneens aandacht voor veiliger verkeer, maar daarnaast nog voor aangepaste woningen, betere transportmogelijkheden, meer ontspanningsgelegenheden, en voor meer informatie en inspraak. Meer.

 

22 mei 2006

Vijf geïnteresseerd in werking gemeente

VormingPlus van de Volkshogeschool Waas-en-Dender hield vanavond een infosessie over de werking van een gemeentebestuur. Vijf mensen waren op de (wel moeilijk te vinden) uitnodiging in Infogem afgekomen. Ellen Sijmons van VormingPlus: "Met de steun van de provincie hebben we een dergelijke sessie in 16 gemeenten gepland. Dit was de vierde gemeente. Het aantal belangstellenden varieert. In sommige schreven zich al een twintigtal in, in andere zijn er nog geen." Bij de vijf in Berlare waren ook enkele die zich wellicht kandidaat stellen bij de volgende verkiezingen. "Dat is niet onze eerste doelgroep. Wij willen vooral de andere burgers meer bewust maken over hoe hun gemeente wordt bestuurd en wie wat doet." Een tweede sessie zit er om organisatorische redenen niet in. Wie er niet was, kan bij nkb informatief nog  hier terecht voor informatie, die nog wordt aangevuld.

 

20 mei 2006

Huisje aan lokaai ingehuldigd

Gisterenavond werd aan het Sluis onder toch wel ruime belangstelling het heropgebouwde huisje aan de loskaai plechtig ingehuldigd. Schepen Vercruyssen benadrukte hoe was getracht om de oorspronkelijke structuur en vormen zo goed mogelijk na te bootsen. Burgemeester Van Sande mocht, geholpen door kinderen uit de buurt, het lint doorknippen. Schepen Spruyt had het over de inzet van al wie er aan had gewerkt. Cyriel De Bruyne, voorzitter van de Heem- en Oudheidkundige Kring, gaf een geschiedkundig overzicht van de sluis, loskaai en huisje (zie Infogem p.11), en kon bovendien melden dat de omgeving eerst De Vliet heette en niet Sluis. Gemeente en wijkcomité hadden samen een receptie uitgewerkt. Over het gebruik van het gebouw blijkt nog wat onduidelijkheid. Vast staat dat er geen permanente bestemming mag zijn, occasionele initiatieven zijn wel mogelijk.  Misschien tijdelijke tentoonstellingen in de zomer, of de locatie voor een jaarlijks wijkfeest ? Er komt wellicht ook een petanquepleintje naast. Opvallend was de grote aanwezigheid van politici, wat tot heel wat randgesprekken leidde.

 

17 mei 2006

Provincie zou museum willen beheren

Voortgaande op een artikel in Passe Partout (het beknopt verslag van de provincieraad staat nog niet op de site en van elders kwam er geen informatie over, nkb) zou de provincie bereid zijn om het beheer van het museum aan het Donkmeer over te nemen. Meer.

 

16 mei 2006

Lotte Meulewater op Champions Leaguefinale (met aanvulling)

De Overmeerse Lotte Meulewater, die vorig jaar als jongste scheidsrechter de aftrap mocht geven van een wedstrijd van de Rode Duivels, is morgenavond in het Stade de France (Saint-Denis, Paris) bij de finale van de Champions League. Niet op maar onmiddellijk naast het veld. Ze won, met drie anderen, een wedstrijd van Het Laatste Nieuws door in het Engels de eigen activiteiten in het voetbal uit te leggen, en de taak van een ballenraper. Die rol zal Lotte in Parijs ook mogen vervullen.

 

15 mei 2006

Veerle D'Haese opnieuw marathonkampioene

Veerle, onlangs nog uitgeroepen tot sportfiguur van 2005, is er in Wezet in geslaagd om haar marathontitel te verlengen. Ze werd in 2u51'29'' tweede na de Ethiopische Alemitu Bekele.

 

14 mei 2006

Paltoos sluit Studio Zondag-seizoen af

Cover-groep De Paltoos zorgde voor het laatste Studio Zondagoptreden in cultuurseizoen 2005-2006. Met een vernieuwde installatie, maar vooral goed ingespeeld door enkele optredens kort op elkaar, brachten zij een heel gezellige avond in een goed gevuld cultuurcafé. De formule waarbij muzikanten dicht bij het publiek staan, deed zeker dit keer een vonk overslaan. De muzikanten amuseerden zich, en dat bleek uit hun muziek. Voor het volgende seizoen liggen de optredens al bijna volledig vast, en het belooft weer een mix van verschillende stijlen, met heel sterke namen te worden.

 

14 mei 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Brakel - SK Berlare: 0-0. De eventuele promotiedroom mag worden opgeborgen. Door dit tweede scoreloze gelijkspel gaat Brakel door naar de finale van de eindronde, omdat het in de normale competitie een betere eindrangschikking haalde dan Berlare. Brakel speelt die finale tegen Zele.

bullet

Judo

bullet

3de afdeling: de mannenploeg van Judoclub Donkmeer is sinds gisteren zeker van de titel. Omdat de reeksen volgend seizoen worden herschikt, blijkt men in 3de afdeling, samen met de eerste vijf uit de afdeling, aangevuld met de laatste vijf uit de 2de afdeling. Volgend seizoen zal het niveau dus nog moeten stijgen om een rol van betekenis te kunnen spelen. De kampioenenviering is voorzien voor begin juni, waarbij de club naar verluidt ook afscheid neemt van voorzitter Aimé Dierinck, die de uitbouw van de club de voorbije twintig jaar mee mogelijk maakte.

bullet

Badminton

bullet

Deze namiddag organiseerde Rudy De Geest, uitbater van de sporthal-cafétaria, een eerste badmintontornooi. Meer dan dertig spe(e)l(st)ers kwamen er op af. De winnaars:

bullet

dames enkel: Katrien Bogaert

bullet

dames dubbel: Katrien Bogaert en Sabine Cocquit

bullet

dubbel gemengd: Katrien Bogaert en Kevin De Rouck

bullet

heren enkel: Kevin De Rouck

bullet

heren dubbel: Kevin De Rouck en Bart Baetens

14 mei 2006

Bob Marley doet Stroming bewegen

Sven Possé brengt een verslagje van de Bob Marley Tribute, gisteren in Stroming.

 

 Er waren nog activiteiten in de gemeente gisteren. Wie volgt het voorbeeld van Sven ?

 

14 mei 2006

Van Laecke regisseert musical Rembrandt

In De Zondag staat dat Frank Van Laecke in Nederland de musical 'Rembrandt' regisseert, over de schilder van onder meer 'De Nachtwacht'. Frank, die in 2004 terug hier de Cultuurprijs kreeg (zie ook bij Interviews),  is al drie jaar bezig aan de voorbereiding van wat, met een budget van meer dan €8 miljoen, de duurste Nederlandstalige productie over een Nederlands thema wordt genoemd. Op 15 juli begint in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam de reeks van maar liefst 200 voorstellingen.

 

13 mei 2006

Reisverslagen ...

De zonnige dagen zetten aan om met een nieuwe reeks te beginnen: uw reisverhalen. Ben je weggeweeste en wil je anderen uit de Donkgemeenten een stukje laten meebeleven, of nuttige tips geven, dan kan dit via deze site. En we hebben al een verslagje. Meer.

 

12 mei 2006

Uit het politieverslag

bullet

Koi-vandalisme opgelost
Een minderjarige werd opgepakt voor het leegpompen en vervuilen, vorig weekeind in de Leopolddreef, van een vijver waarin koi-vissen zaten, waarvan er verschillende stierven; en voor het stelen van tuinornamenten. De zaak kon worden opgelost bij een onderzoek naar N.V. (43), de moeder van de jongen, die met haar kinderen verschillende diefstallen had gepleegd, in Berlare, Zele en Waasmunster.

 

11 mei 2006

Jeugd informeert jeugd over verkiezingen

De jeugdraad had begin dit jaar allerlei acties aangekondigd om politieke partijen bewust te maken van de specifieke problemen van de jeugd in de Donkgemeenten - en er rekening mee te houden bij het opstellen van de programma's -, maar ook om jonge kiezers informatie te geven en hen zo 'te wapenen' voor het kieshokje en een bewuste keuze mogelijk te maken. Hun informatiecampagne is intussen begonnen, in de lagere scholen ! Meer.

 

10 mei 2006

Sociale vergelijkingskaart arrondissement Dendermonde

De provincie stelde een sociale vergelijkingskaart op voor verschillende arrondissementen. Hier is die voor arr. Dendermonde, met onder meer interessante cijfers over de Donkgemeenten, maar dan wel van het eerste kwart van 2005. De tabellen geven een overzicht van de bevolkingsevolutie, de werkgelegenheidsgraad, het aantal leerlingen, het aantal mensen met een handicap, de inkomensverdeling en het soort woningen in de gemeente. De detailcijfers per deelgemeente  over de bevolkingssamenstelling eind 2005 stelden we zelf al hier ter beschikking. Bedoeling van al dit cijfermateriaal is een hulpmiddel bieden om een sociaal beleid te voeren dat rekening houdt met de huidige en de verwachte toekomstige noden.

 

10 mei 2006

Overmeerse EHSAL-student wint creatieve T&T-award

Vanmorgen werden in de EHSAL-hogeschool in Brussel de Team&Taalawards uitgereikt. Bedoeling was in groep een project uit te werken waarbij teamwerk en ondernemingsgeest aan bod zouden komen. De studenten konden kiezen uit een inzamelingsproject, een sensibiliseringscampagne of een inleefproject. Voor elke categorie was er een award. Twee projecten uit de buurt waren bij de genomineerden. De organisatoren van de quiz in Schoonaarde voor Rode Kruis Berlare haalden het niet, maar wel de studenten die in Zele een Highlandsweekeinde ten voordele van De Kromme Boom opzetten.

De fiche meldt: "De hele dag streden 14 clans om de hoogste Keltische eer. Ze namen het tegen elkaar op in acht proeven met klinkende namen als Boulderjolting (gewichten op tonnen tillen), Log-Jousting (boomstamwerpen) en Tog of War (touwtrekken). Ook voor de toeschouwers een echt spektakel! Aangepaste kraampjes en animatie en een afsluitende Schotse fuif zorgden voor ambiance tot in de late uurtjes. Het opzetten van de infrastructuur voor dit evenement nam liefst vier dagen in beslag! Het team wist echter flink wat vrijwilligers te mobiliseren. Perfecte organisatie en teamwork over de hele lijn leverden niet alleen een geslaagd project op maar ook een vette winst."

De ploeg bestaande uit Gregory Vergeylen, Wouter Van Damme, Natasja Ledegen, Katrien Hendrickx, Stijn Janssen, Michael Dierickx kreeg de 'Creativiteit'-award. Wie haalt er de student uit Overmere uit ?

 

10 mei 2006

Politie - BIN: een geslaagde samenwerking

Tijdens een jaarvergadering werd de werking van de buurtinformatienetwerken (BIN) uit politiezone Berlare-Zele geëvalueerd. Hoofdcoördinator Wim De Geest (BIN Heikant), commissaris Van De Voorde en de coördinatoren van de BINs Heikant, Zele en Uitbergen (Luc Hulpiau, Frank Coene en Ben Van Der Snickt) overliepen de acties in 2005. Uit de reacties van de bewoners in deze verschillende regio's leerden zij dat deze zich 'goed' voelen bij de aanwezigheid van de BIN. En vooral: de netwerken droegen bij tot het beperken van inbraken. "De politie en de Buurtinformatienetwerken zijn en blijven een perfect huwelijk in de strijd tegen inbraken en ongure toestanden", was het besluit. Het jaarverslag werd doorgestuurd naar het Vast Secretariaat voor Preventiebeleid (VSP). (WDG)

 

9 mei 2006

ACV: gemeente heeft regiefunctie

ACV overhandigde gisteren de voorstellen voor een beter gemeentelijk tewerkstellingsbeleid over aan het college van burgemeester en schepenen. Een gemeente kan moet volgens het ACW een beleid voeren dat gericht is op het bevorderen van duurzame, ecologisch verantwoorde en mensvriendelijke tewerkstelling, én kansen biedt aan mensen uit risicogroepen. De gemeente heeft vooral een regiefuntie, en moet andere actoren (OCMW, werkwinkel ... ) betrekken. Aandacht aan de randvoorwaarden om te kunnen werken (bijvoorbeeld kinderopvang voor eenoudergezinnen) is belangrijk om recht op arbeid echt mogelijk te maken. Meer.

 

9 mei 2006

Uitbergen blij met De Venne

nkb informatief kreeg uit Uitbergen een verslag over de inhuldiging van het vernieuwde socio-cultureel centrum De Venne. En al moet een en ander nog wel verbeteren, blijkbaar vooral de akoestiek, Uitbergen is toch wel tevreden.

 

De Venne is af. De Uitbergse verenigingen keken er al maanden naar uit. De oude zaal werd immers al meer dan een jaar geleden afgebroken. Sinds dan was het behelpen met de refter van de gemeenteschool of de keuken van de oude school.
 

De plechtigheid begon met een optocht van de fanfare Sint-Pietersvrienden, van de kerk naar de nieuwe zaal. Onze fanfare is immers met de repetities elke vrijdagavond een voorname gebruiker van de accommodatie. Op de mooi heraangelegde koer voor het nieuwe SCC (socio-cultureel-centrum) kregen de aanwezigen korte toespraken van burgemeester Van Sande, Cultuurraadvoorzitster Lieve Petrens en eerste schepen Vercruyssen. En dan mocht Uitbergen de zaal binnen zien, tijdens de receptie. Al van bij het binnentreden was duidelijk dat de zaal heel wat beter is uitgerust dan de oude: er is nu een ingangsportaal met plaats voor vestiaire en een toegang naar de nieuwe toiletten, waarvoor men vroeger buiten moest. De schikking van toog en bergruimte voor drank is veel handiger. Twee nooduitgangen verhogen de veiligheid. De zaal zelf heeft een hoger plafond dan de oude. In dat plafond zijn 2 rijen vensters die bijdragen tot een betere verlichting en verluchting. Een aangenaam concept.

 

Keerzijde van de industriële bouwwijze (vlakke muren en hoog plafond) is de slechte akoestiek. Met de vele aanwezigen leek de zaal wel een galmhal. Daaraan moet zeker nog worden gewerkt. Is wandbekleding een optie ?

De gemeenteraad heeft al een budget goedgekeurd voor de aanschaf van een geluidsinstallatie. Stap voor stap zal het dus wel allemaal in orde komen.

 

Nog dit: De naam 'De Venne' was een voorstel van Werkgroep Erfgoed Uitbergen (heemkundige kring). Hij verwijst naar de gelijknamige beek en weide achter het bouwwerk. Deze suggestie werd overgenomen door de Dorpsraad en, na gunstig advies van de Cultuurraad, door de gemeenteraad. (MDM)

 

9 mei 2006

Uit het politieverslag

bullet

Inbraakpogingen

Zowel aan de Donklaan als in Uitbergen waren er het voorbije weekeinde (pogingen tot) inbraken. Bij een eerste inbraakpoging aan de Donklaan zagen de bewoners de inbrekers door het schijnsel van een lamp in een spiegel. De dieven vluchtten toen de bewoners begonnen te roepen. De dieven waren binnengeraakt via een achterdeur die niet vast was. Aan een ander huis stelde men zaterdag vast dat het beschermplaatje van de voordeur was verwijderd. Maar blijkbaar hadden de daders toen de poging gestopt.

 

In Uitbergen, aan de Scheldestraat werd tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag een laptop en een handtas gestolen. Ook hier hadden de bewoners blijkbaar de deuren niet goed afgesloten. Het meeste van de buit werd op enige afstand van het huis teruggevonden, zodat uiteindelijk enkel wat geld was meegenomen. 

 

5 mei 2006

Melanie Van Dorpe opnieuw schermkampioene

Na een half seizoen met vooral blessures, is Melanie Van Dorpe (laatstejaars kadette) terug van weggeweest. En hoe. Zaterdag werd ze in Ath derde tijdens het Belgisch Kampioenschap degen dames senioren (http://www.ath.be/default.asp?V_DOC_ID=3209  + foto prijsuitreiking: http://www.ath.be/db/aig/gallery.asp?action=viewimage&categoryid=467&text=&imageid=20874&box=&shownew=)

en maandag haalde ze er met de ploeg van de St.Michielsgilde goud, eveneens bij de senioren (http://www.glssport.be/Index.aspx?MenuSelect=-10&NewsPK=12466).

 

5 mei 2006

Nieuw socio-cultureel centrum open

Vanavond werd het vernieuwde socio-cultureel centrum in Uitbergen officieel geopend. Wegens andere werkzaamheden konden we er niet bij zijn. Een verslag is welkom.

 

4 mei 2006

ACV plant borden

ACV-Berlare zette vanmorgen 'verkeersborden' aan de invalswegen van de Donkgemeenten met als opschrift: 'Werkvriendelijke gemeente ?'. De aanleiding voor deze actie zijn de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het ACV wil in de aanloop de standpunten over werk en werkvriendelijkheid in de gemeente bekendmaken. Meer.

 

4 mei 2006

Uit het politieverslag

bullet

Poging tot koi-diefstal leidt tot vandalisme
Dieven die gisterennacht tevergeefs probeerden dure koi-vissen te stellen in een vijver van een huis aan de Leopolddreef, zorgden dan maar voor vandalisme. Ze lieten eerst de vijver bijna volledig leeglopen (20.000 liter) door het filtersysteem naar buiten te richten. Toen ze dan nog aan de vissen niet konden, goten ze een bus ontsmettingsmiddel in de vijver uit. Een 15-tal dure koi’s overleefden deze vandalenstreek niet. Toen de eigenaar het opmerkte, vroeg hij de brandweer om nieuw water aan te brengen en zo de andere vissen te sparen. De dieven drongen ook bij een buur binnen en stalen er tuinverlichting en een tuinkabouter.

bullet

Inbraak in woning
Bewoners van een huis aan de Van Tieghemstraat kregen gisterennacht omstreeks 03:15 uur ongewenst bezoek. Dieven waren via een slecht vergrendeld deurtje achteraan binnengeraakt en hadden al een bankkaart en zo'n €80 gevonden. Terwijl ze de wagen in de garage doorzochten, werden ze door de bewoners gehoord. Ze konden via de garagepoort nog wegvluchten. Politiepatrouilles konden hen niet meer terugvinden.

 

3 mei 2006

Organisatoren Rode Kruisquiz genomineerd

De studenten aan het EHSAL-Brussel die begin dit jaar in Schoonaarde een muziekquiz organiseerden ten voordele van Rode Kruis Berlare, en de groep (met onder meer iemand uit Overmere) die een Keltisch weekend opzette voor De Kromme Boom zijn genomineerd voor de Team en Taal-award van hun school. De opdracht was in groep een project uit te werken waarbij teamwerk en ondernemingsgeest aan bod zouden komen. De studenten konden kiezen uit een inzamelingsproject, een sensibiliseringscampagne of een inleefproject. Voor elke categorie is er een award. De winnaars worden op 10 mei bekend gemaakt.

 

2 mei 2006

Uit het politieverslag

bullet

De politie hield tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag gerichte controles naar verkeersveiligheid, preventie inbraken in woningen en drugs. De drugscontroles gebeurden vooral aan het Donkmeer. Niemand diende voor drugs te worden opgepakt. Wel vond de politie een dronken bestuurder, een aantal niet-verzekerde voertuigen, een buitenlander aan wie men nog een rijverbod moest overhandigen en iemand uit Berlare die nog een jaar gevangenisstraf moet uitzitten.

bullet

Wellicht ergens tussen gisterennamiddag en deze morgen werd ingebroken in een chalet aan een van de vissersputten aan de 'Vijldersputten'. De buit bedroeg enkele bakken bier en frisdrank.

 

april 2006

30 april 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: E. Zele - SK Berlare:0-3. Berlare, dat twee seizoenen geleden in 2de de titel aan buur Zele moest laten, kon dat nu goedmaken door een zege. Het haalde daarmee ook een paar weken terug nog voor onmogelijk gehouden vierde plaats binnen.

 

27 april 2006

Uit het politieverslag

bullet

Brand vernielt woning
Aan de Eikenlaan brandde vanmorgen de woning van Herman L. bijna volledig uit. Toen de brandweer er rond 10.25 uur aankwam sloegen de vlammen reeds door het dak. Er werd gelukkig niemand gewond. Het politieverslag geeft een oververhit of defect elektrisch verwarmingstoestel op de bovenverdieping als mogelijke oorzaak aan.

 

26 april 2006

Weinig wapens ingeleverd in Berlare-Zele
De provinciale wapeninzamelingsactie bracht geen massa wapens en regularisaties op in zone Berlare-Zele. Dat werd vandaag gezegd tijdens de gemeenteraadszitting in Zele. In totaal waren er 89 dossiers. Uit Zele werden 21 wapens ingeleverd en 33 geregulariseerd. Voor Berlare werden geen details gegeven.

 

25 april 2006

Heikantstraat start nieuw werkjaar met nieuwe website

De Heikantstraat is niet alleen door haar Buurtinformatienetwerk (BIN) een voorbeeld voor andere wijken. Al vele jaren slaagt men er in jaarlijks een heel buurtactiviteitenprogramma uit te werken. Het nieuwe seizoen startte op Pasen, met de bedeling van paaseieren bij elk gezin. Vorig weekend werden pannenkoeken gebakken en verkocht ten voordele van de BIN, en vandaag kon een vernieuwde versie van de eigen website opstarten.

 

25 april 2006

Politie haalt nationaal nieuws

Met het oppakken van een groepje jongeren die al enkele weken een 16-jarig meisje uit Zele afpersten, haalde politiezone Berlare-Zele vandaag het nationale nieuws.

 

24 april 2006

Schone kleren vóór gemeenteraad

De gemeenteraadsleden werden vanavond opgewacht door medewerkers van ACV en de Wereldwinkel. Deze wilden door hun aanwezigheid het punt op de agenda kracht bijzetten, waarin werd gevraagd om voortaan voor het gemeentepersoneel kleren te kopen waarvan zeker is dat zij zijn gemaakt met respect voor mensenrechten en de natuur. En het hielp, want het voorstel werd unaniem aanvaard. Meer nog, het was aanleiding, zowel voor sp.a'er Wim Arbijn als voor VLD'er Michel Van Der Haegen om een eerdere vraag om voortaan producten uit de Wereldwinkel aan te schaffen terug op te halen. Wellicht gaat  men eerst een degustatie vragen.

Drie andere punten kregen wat meer aandacht, vanavond. Bij het voorstellen van de enige begrotingswijziging voor dit jaar brachten zowel Luc Vande Meirssche (VLD) als Arbijn aan dat duidelijk was dat het dit jaar een verkiezingsbegroting is geworden, met heel wat beloften, waarvan nu al zeker is dat wellicht niet alle onmiddellijk kunnen worden uitgevoerd, of die het volgende bestuur met de problemen laat. Schepen Vercruyssen antwoordde, zich baserende op de Dexia vergelijkingstabel, dat Berlare zeker niet het hoogste investeringsbedrag heeft in vergelijking met gelijkaardige gemeenten, en dat men in de toekomst zeker niet overmatig zal worden belast door de nieuwe investeringen. Naar aanleiding van het punt over het uitbaggeren van de Eendenkooi, om die terug in de oorspronkelijke staat te brengen, vroeg René Kets naar een volledig beeld over het gebied, om zo te vermijden dat men verkeerde kosten doet, of kansen mist om dingen te veranderen. Schepen Spruyt zei alvast dat het de bedoeling is om de Eendenkooi te laten bijdragen tot een dagvullend pakket van activiteiten aan het Donkmeer. Bij de varia vroeg Kets naar de oorzaak van de overstromingen in het Broekbos. Spruyt bevestigde dat die er waren omdat men het Donkmeerpeil laag wou houden om in de Eendenkooi bomen te kunnen verwijderen. Hij vulde aan dat hij het Broekbos liever altijd in de winter als reservoir zou gebruiken om het Donkpeil in de zomer te kunnen verhogen. "Nu krijgen we te veel in de Donk in de winter en in de zomer sluit men de aanvoer af."
 

23 april 2006

Jeugdraadevenement

De Jeugdraad trok met haar jaarlijkse evenement naar de nieuwe gemeentelijke feestzaal in Uitbergen. Een verslag van Sven Possé.

 

23 april 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Ursel: 2-1. SK kwam al vlug op achterstand, via penalty, maar zette in de tweede helft de situatie recht. Dit weekend kon ook al de kampioenstitel van de reserven worden genoteerd.

bullet

Waasmunster - SKV Overmere: 0-1. Door de eigen winst en het verlies van Sint-Gillis op Kieldrecht is SKVO nu zeker dat het in derde kan blijven. Het was afscheidnemend jeugdspeler Thomas Hanselaer die met een wereldgoal na rust de overwinning mogelijk maakte.

 

23 april 2006

OCMW koopt huis voor opvang vreemdelingen

Sommige media kregen het bericht dat het OCMW een huis aan het Dorp kocht om het te vervangen door appartementen. Daarin zou men de vreemdelingen willen opvangen die men van hogerhand krijgt toegewezen. Het OCMW zou dan ook het nu gehuurde en in 2002 volledig zelf heringerichte huis aan de Nieuwstraat verlaten. De VLD-oppositie kloeg dit via sommige media aan omdat het duur zou zijn - het OCMW sprak van €600.000 -, te dicht bij het centrum en 'tegenover de kerk'.

 

22 april 2006

Interviews en reportages

In ons archief zijn nu ook enkele interviews en reportages uit 1988 opgenomen.

 

22 april 2006

20km van Brussel

Deze loopmanifestatie trok de voorbije jaren steeds verschillende lopers uit de Donkgemeenten. Nu weten we al zeker van een deelnemer, Pierre Deseyn, die sponsors zoekt om zo Vredeseilanden te steunen. Zijn er nog deelnemers van hier ?

 

20 april 2006

Gemeenteraadsagenda

De gemeenteraad vergadert op maandag 24 april (20 uur). Op de agenda onder meer het goedkeuren van de aanleg van een speelplein aan het Kerkveld, van het ontwerpdossier voor het herstel van de oeverbegroeiing en voor het verwijderen van slib in de Eendenkooi, de overeenkomst voor de oprichting van het Regionaal Landschap Schelde-Durme moet gewijzigd. Volledige agenda is hier te vinden.

Een van de punten is het onderschrijven van een motie voor een 'Schone Kleren'-campagne, een belofte om voor het gemeentepersoneel voortaan kleren te kopen die in rechtvaardige arbeidsomstandigheden zijn vervaardigd, hier bij ons of in de derde wereld. In verband hiermee houden ACV en ACW, samen met de Wereldwinkel en Wereldsolidariteit, voor het begin van de gemeenteraad een ludieke actie aan het gemeentehuis.

 

20 april 2006

Uit het politieverslag

bullet

Opnieuw wilde achtervolging
Gisteren in de vooravond was de politie opnieuw betrokken bij een wilde achtervolging. Carlos D.W. (27) uit Overmere had eerder die dag gedreigd zelfmoord te plegen, waarna hij met de auto naar de kust opreed. Omstreeks 18 uur werd hij weer opgemerkt nabij zijn woning. Zijn echtgenote verwittigde de politie. Daarop volgde een helse achtervolging tegen soms tot 180km/uur door Overmere, Zele en Lokeren, waar hij uiteindelijk kon worden klemgereden. De politie diende hiervoor de banden van zijn wagen plat te schieten. De man had daarvoor getracht frontaal op politiewagens in te rijden. Bij het verhoor achteraf bekende hij dat hij had gehoopt dat de politie hem zou doodschieten. Het parket beval een onderzoek door een geneesheer. Hij werd daarna overgebracht naar een psychiatrische inrichting.

 

18 april 2006

Grootste Vlaamse paddenactie in Berlare-Zele

Volgens milieuorganisatie vzw Durme werden de voorbij weken 6346 amfibieën, hoofdzakelijk gewone padden maar ook enkele watersalamanders, groene en bruine kikkers, veilig de straat overgezet op Zele-Dijk, de grensweg tussen Berlare en Zele. Hiermee wordt ruimschoots het aantal overschreden dat vorige jaren bij acties in het Limburgse werd gehaald en toen als grootste in Vlaanderen werden genoemd. Vorig jaar droegen vrijwilligers op Zele-Dijk zo'n 2400 padden over, wat toen het grootste aantal in deze provincie was. Met meer dan het dubbele claimt men nu het beste resultaat in Vlaanderen. De vzw dankt alle vrijwilligers.

 

vzw Durme combineerde deze paddenoverzetactie met een actie voor het herinrichten van de Dijkstraat als landbouwweg. In het kader van het Sigmaplan is men momenteel bezig om de weg te verbreden, wat volgens de vereniging aanleiding zal geven tot meer en sneller verkeer, en dus ook tot meer dode padden.

 

17 april 2006

Broek steeds meer overstroomd

Reeds enige tijd raakt het Broekbos overstroomd. Lezers melden dat het wandelpad richting Sluis nu zonder laarzen niet meer te betreden is. "Zou men toch al begonnen zijn met de plannen om het Broek nog uit te breiden als reservoir voor het Donkmeer ?", vraagt men zich af. Het gemeentebestuur ontkent dit. "Om de werken voor de renovatie van de Eendenkooi toe te laten, waarvoor een lagere waterstand nodig is, wordt momenteel geen water uit het Broek gepompt", is de uitleg daar.

Tijdens het bezoek van gouverneur Denys kwamen de gemeentelijke plannen ter sprake om meer water uit het Broek te pompen en zo in de zomer een lage waterstand van het Donkmeer te vermijden. De Vlaamse Gemeenschap kant zich daar tegen omdat het wellicht bomen zou kosten en de natuur in het Broek zou bedreigen. De gouverneur beloofde tussen te komen, maar verdere gesprekken zijn hierover nog niet geweest.

Het Broek bevoorraadt al jaren het Donkmeer. Toen men er eind jaren tachtig de vijvers voor met elkaar verbond om zo ook water uit Zele naar het meer te leiden, stootte men op grote hoeveelheden zware metalen, die overigens nog steeds niet zijn verwijderd. Maar volgens het gemeentebestuur - dat zich baseert op regelmatige watercontroles - zou dat giftig afval de waterkwaliteit niet beïnvloeden.

 

17 april 2006

"Toerisme moet aandacht hebben voor cultuur en natuur"

Cultuurraadvoorzitster Lieve Petrens betreurt in een reactie op de jongste nkb informatief-nieuwsbrief het ontbreken van een echt toerismebeleid, dat aanstuurt op een samenwerking tussen toerisme, cultuur en natuur.

"Men kan het zo stellen dat toerisme leeft van cultuur en kunst,  zie maar wat de tweede editie van Beaufort te weeg brengt aan de kust. Wanneer men het toerisme aan de Donk wil opkrikken, dan zal er heel wat meer nodig zijn dan een persmap met folders. Het is een mooi initiatief, MAAR is er nagedacht welk publiek men hiermee wil bereiken ?" Zo betreurt zij dat het beeld van de Turfputsteker op de VVV-persmappen staat. "Een mismaakt beeld, terwijl men een paar honderd meters verder een waardevol beeld van Paul Van Gysegem heeft staan. Met 'Ikaros' en het museum op de kaft had men de pers meer aangesproken en zo een heel ander publiek, een publiek dat de Donk heel hard nodig heeft: een internationaal publiek dat cultuur mengt met natuur." Volgens Petrens richt men zich nog te veel naar het consumptietoerisme, waar eigenlijk alleen al goed weer voor voldoende is. Zij kijkt naar het buitenland waar horeca en overheid zich meer richten op de promotie van cultuur en natuur, omdat de huidige toerist zoekt naar stille mooie gebieden. "En die hebben wij als toeristische gemeente zeker te bieden. Daarom moet de overheid de grootste zorg besteden aan het onderhoud van de natuur, aan de omgeving, en interessante accenten uitlichten." De jongsteVVV-folder, "een mooie folder", geeft ze toe, had zij liever gezien als het resultaat van de samenwerking tussen alle mogelijke betrokkenen, als bewijs dat er inderdaad een toerismebeleid bestaat. Zij is er van overtuigd dat het museum in de toekomst in de toekomst een belangrijke troef voor het toerisme wordt.

(volledige reactie)

 

17 april 2006

Schilder Walter Schelfhout overleden

Gisteren overleed Walter Schelfhout. Schelfhout, een Aalstenaar die wel al meer dan 30 jaar in Berlare woonde, behoorde tot de pioniers van het abstract constructivisme. Hij was in het buitenland bekend door tentoonstellingen tot in Japan en Amerika toe. Drie jaar terug was er, n.a.v. zijn 60ste verjaardag, een grote overzichtstentoonstelling in het Oud Hospitaal in Aalst, waar hij tot zijn oppensioenstelling meewerkte aan de programmering van de tentoonstellingsruimte. De staat kocht verschillende van zijn werken en hij kreeg onderscheidingen in binnen- en buitenland. In Berlare waren er tentoonstellingen in een bank en in de Sint-Martinuskerk, en was hij een van de inititiatiefnemers van het kunstenaarscollectief 't Gewag. De begrafenis heeft zaterdag plaats.

 

14 april 2006

Nieuwe folder, Kate Ryan, Touch of Joy, Seaking, hoogtestunts ...

De Waterfeesten zien het weer grootser. Dat bleek vanavond toen, in de rand van de voorstelling van de nieuwe (en tiende) VVV-folder over het Donkmeergebied. De VVV neemt weer zelf de programmering op zich en - bevrijd van de zware algemene verantwoordelijkheid die door de gemeente werd overgenomen - is van plan de luister van weleer terug te winnen. Organisator Wen De Lathouwer: "De voorbije jaren waren er te weinig nieuwe dingen, dat moest er toe leiden dat de Waterfeesten minder bekend werd, en zo ook het Donkmeer." En dus is er nu terug meer aandacht voor spektakel, in de eerste plaats van op het water zelf. Er komen gespreid over de hele namiddag en ook tijdens het slotvuurwerk stunts op hoge hoogte gebracht door een Duitse stuntman, die 26 jaar geleden al aan het meer te zien was. De Seaking is na vele jaren opnieuw op de afspraak. En gezien dan wel de promotiecampagne voor de Windkracht-film zal starten, brengt de helikopter misschien enkele gasten mee. Het vliegend podium kon, met enige moeite, eveneens opnieuw op de affiche, met daarop al enkele vermaarde namen. Meer binnenkort op de vernieuwde VVV-site

De folder dan, volgens bezieler René Stevens al de tiende, brengt in vier talen een overzicht van wat in de verschillende deelgemeenten en vooral aan het Donkmeer zelf te zien en te beleven valt, met nieuwe foto's en heel wat adressen. De VVV is van plan die folder beter te verspreiden. Voorzitter Van Beveren had het over aanwezigheid op beurzen en via middenstandszaken. Het VVV-bestuur rekent op de inzet van de eigen vrijwilligers, vooral dan van de jonge mensen die zich hebben aangesloten.

 

14 april 2006

Nieuwe museumrel

Burgemeester Van Sande was vanavond blijkbaar nog niet bekomen van het artikel dat vanmorgen in Het Laatste Nieuws stond. VLD'er Vandoolaeghe gaf  er aan dat de burgemeester volgende week de provincie zal vragen het museum aan het Donkmeer over te nemen. "Omdat de gemeente geen geld heeft om er personeel in te zetten", aldus de VLD'er. "Nadat de gemeente er zoveel geld in stopte wil men het weggeven". Hij baseerde zijn verhaal op een interpellatietekst  (document dat op de provinciale site bij de agenda is gevoegd) die de burgemeester en provincieraadslid op 15 maart wou voorlezen, maar het punt werd naar de agenda van 19 april verschoven. Van Sande legt daarin uit hoe het debat over eventuele provinciale steun aan een museum in Hamme hem aanzette ook steun voor dat aan het Donkmeer te vragen. Hij beseft dat - op minder dan zes maand van de verkiezingen - "geen potten meer gebroken worden zelfs al zou ik vandaag aan de provincie een offerte doen dat zij de totaliteit van dit nieuw museum in volledig beheer krijg ... zou men niet kunnen beslissen. Daarom stel ik alle hoop op de volgende legislatuur".  Vanavond bleek hij vooral boos omdat de VLD'er nog zei dat met het geld dat nu al in het museum is gestopt er al een nieuw rusthuis had kunnen staan. Volgens Van Sande is zoals met andere infrastructuurwerken in de gemeente getracht met lobbywerk zoveel mogelijk subsidies te krijgen, 'maar tracht de oppositie dat tegen te werken'. En het rusthuis kost wellicht tientallen keren meer. In de wandelgangen bleken vanavond andere meerderheidsleden ervoor gevonden om het beheer aan de provincie over te laten, zoals die ook al instaat voor de geschiedkundige musea in Velzeke en in Ename. En ja, het zou nu vast staan dat het museum op 8 juli opent.
Meer over het museum.

 

13 april 2006

122 bloedgevers

Ondanks de vakantieperiode boden zich vanavond 122 bloedgevers aan bij het Rode Kruis, in Stroming. De Vriendenkring hoopt uiteraard dat steeds meer mensen het belang inzien van deze inzamelingen.

 

10 april 2006

Dode bij brand

In de nacht van vrijdag op zaterdag was er een hevige brand in een woning aan de Donklaan. De 77-jarige bewoner, Roger Verniers, overleed door verstikking. De brand werd naar verluidt opgemerkt door een kelner van een restaurant, die de brandweer verwittigde. Die vond de ongelukkige bewoner aan de voordeur. Volgens de eerste vaststellingen zou de oorzaak van de brand een kaars of sigaret zijn geweest.

 

9 april 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Olsa Brakel - SK Berlare: 5-1 (verbeterd). Blijkbaar een off-day, maar het voornaamste doel - het behoud in 1ste - staat intussen toch wel vast. Ook positief clubnieuws: de reserven staan op een punt van de titel.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Moerbeke: 1-2. SKVO kon het niet waarmaken tegen de laatste. De ploeg blijft wel 2 punten voor op voorlaatste, Sint-Gillis.

 

9 april 2006

Ethiopiërs aan het woord

BBC gaf deze week de kans vragen te stellen aan 'gewone' Ethiopiërs over de gevolgen van de droogte in hun dorp en over het leven daar. Een ontluisterend verhaal. Meer (in het Engels)

 

8 april 2006

Archiefartikels...

Er werden enkele artikels toegevoegd aan het archief uit 1986 en 1996. Meer

 

4 april 2006

N41 toch doorgetrokken ?

Verschillende kranten melden hoe minister Peeters gisteren in Dendermonde aangaf dat de plannen voor het doortrekken van de N41 tussen Aalst en Dendermonde worden doorgevoerd. De aanbesteding voor de opmaak van een milieueffectenrapport zou nog dit jaar gebeuren en de werken zouden in 2009 starten. Bij mobiliteitsgesprekken in de gemeenteraad hier werd vroeger al gezegd dat dit voor minder zwaar verkeer  in deelgemeente Berlare zou zorgen: wie van Aalst naar Antwerpen moet zou niet meer via hier naar de E17 rijden, maar via Dendermonde. Iets om rekening mee te houden bij de opmaak van de verkiezingsprogramma's ?

 

4 april 2006

Links naar informatie over de verkiezingen

Informatie is belangrijk, zeker in verkiezingstijd. Voor wie geïnteresseerd is in het kiesdecreet, de belangrijke data naar de verkiezingen, de evolutie in het aantal kiezers, enkele statistieken over de gemeente, zetten we hier nog enkele interessante links bij.

 

2 april 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Robur: 2-0. De thuisploeg deed wat het moest doen tegen de laatste in de reeks.

bullet

3de prov.: Heikant - SKV Overmere: 3-3 (gespeeld op 26-2). SKVO moet volgende week tegen Moerbeke (laatste in de reeks) zeker punten pakken.

 

2 april 2006

Oplegger is weg

Begin deze week vroeg een lezer zich af waarom een oplegger met bestelwagen op, al maanden aan het einde van de Sarrosstraat stond te doen. De wagen is deze week verwijderd !

 

1 april 2006

Artikels bijgevoegd

NKB-artikels uit 1991 tonen onder meer dat 15 jaar terug de Uitbergse feestzaal (de eerste gemeentelijke) bijna klaar was, dat er water uit de Schelde naar de Donk mocht, dat er een aanbesteding voor het boerenkrijgmuseum werd aangekondigd, dat ... Meer

 

maart 2006

30 maart 2006

Chocoladegeld voor gelijk loon

Morgen, 31 maart, is het “Equal Pay Day”. Verschillende vrouwenorganisaties voeren actie om de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de aandacht te brengen. De VLD-vrouwen verdelen onder het motto ‘Moet ik man worden om evenveel te verdienen?’  chocoladegeld aan de stations. In Schoonaarde en Dendermonde delen Carine Meyers (Berlare) en Hilde Dierickx (Dendermonde) al uit vanaf 6.30 uur.  Nadien trekken ze in Brussel naar de zetel van de SERV (Sociaal-Economische raad van Vlaanderen), het overkoepelende overlegorgaan van de sociale partners in Vlaanderen. De VLD-vrouwen willen er een eisenbundel overhandigen.

 

29 maart 2006

'Vis van het jaar' voorgesteld aan Donkmeer

Vanmorgen stelde het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voor de 18de keer een 'Vis van het jaar' voor,. Het is dit keer de schelvis, een neef van de kabeljauw, maar door kenners als zachter en verfijnder beschouwd. De voorstelling gebeurde in restaurant Lijsterbes aan het Donkmeer.

Bedoeling van deze verkiezing is een minder gekende, maar vlot beschikbare en betaalbare vis onder de aandacht te brengen. De gastronomische pers kreeg daarom uitleg over deze in Schotland en noordelijke landen heel populaire vis, en over de vele bereidingsmogelijkheden. Chef-kok Geert Van Der Bruggen was betrokken bij het opstellen van de tien verschillende - ook in huis te maken - recepten die in een speciale folder zijn verwerkt. De folder wordt ondermeer via de vishandel (gratis) verspreid.  De schelvis krijgt het hele jaar speciale aandacht tijdens culinaire evenementen en is het hoofdingrediënt bij de Nationale Horecawedstrijd voor professionele koks (finale met vijf koks tijdens de Horeca Expo in november). In de Lijsterbes komt de schelvis vanaf april op het menu. Ook elders aan het Donkmeer ? Meer weten over vis en -gerechten ? En specifiek over de schelvis ?

 

In de rand van de persconferentie raakte ook bekend dat Geert Van Der Bruggen vanaf midden april een eigen programma heeft op televisiezender Vitaya, waar ook Guy Van Cauteren ('t Laurierblad) wekelijks te zien is. Of hoe onze plaatselijke topkoks er voor zorgen dat Berlare regelmatig op televisie komt.

 

28 maart 2006

Politie pakt overvallers na spectaculaire achtervolging

De politie kon na een spectaculaire achtervolging twee dieven oppakken. Een derde ontsnapte. De buit, wisselgeld en een scheerapparaat uit een elektrozaak uit Overmere, werd grotendeels teruggevonden.

 

Omstreeks vier uur deze namiddag kreeg de politie de oproep. Drie mannen, naar later bleek uit ex-Joegoslavië, hadden de eigenaar met een wisseltruc (iets klein kopen en met €500 betalen)  in verwarring gebracht en toen hun slag geslagen. De politie zette de achtervolging in en verwittigde de corpsen tot in Aalst. De wagen van de daders was al gesignaleerd na een gelijkaardige overval in Zele. De achtervolging ging door Berlare, Schoonaarde, Wichelen en Lede naar Aalst. Een federale politiehelicopter hielp bij het opsporen. Dat bleek nuttig want aan de Vijfhuizen raakte de politie de vluchters even kwijt. Op de N9 in Aalst, tussen de kruispunten Vijfhuizen en Haring, konden politievoertuigen van zone Aalst de vluchtwagen vast rijden.

Twee verdachten, Chamseddine M. (20 jaar), ingeschreven in Erpe-Mere, en Nikola J. (49 jaar), uit St.-Jans-Molenbeek, werden gearresteerd en voor verder onderzoek terug naar Zele gebracht. Een derde dader bleek spoorloos. Waarschijnlijk stapte hij uit de wagen toen de politie voor korte tijd het spoor bijster was.

28 maart 2006

Door lezers opgemerkt ...

bullet

Aan het einde van de Sarosstraat  (richting binnendijk, in de bocht na de boerderij) staat al enige maanden een opligger met Nederlandse nummerplaat, met daarop het karkas van een afgedankte bestelwagen. Gestolen? Achtergelaten?

bulletHet Broek (het gedeelte vanaf Sluis) is niet meer toegankelijk voor wandelaars en joggers. De twee 'brugjes' staan onder water en één ervan is bovendien in slechte staat. Een niet alerte fietser zou er wel eens een nat pak kunnen aan overhouden. Het waterpeil is er de jongste weken flink gestegen, met alle gevolgen van dien... (en dan had het nog niet eens geregend...)

 

27 maart 2006

Politiezone kan goede resultaten voorleggen

Vanavond brachten de politieverantwoordelijken voor de verschillende prioriteiten uit het Actieplan 2005-2008 bij de politieraad verslag uit van het eerste werkingsjaar. Men kon daarbij heel wat goede resultaten voorleggen, zowel wat de acties tegen drugdealers betreft, als minder inbraken, meer acties op de weg en toch minder pv's, en een daling van het aantal fietsendiefstallen. Naar de toekomst wil men nog meer gaan werken aan acties waarbij de bevolking meer wordt betrokken. Nu reageert die, buiten de medewerkers aan de Buurtinformatienetwerken (BIN's) en wat het doorspelen van informatie over mogelijke drug-ontmoetingsplaatsen betreft, eerder weinig. Ook op het voorstel om de politie tijdens langere vakantieperiodes gratis de woning regelmatig te laten controleren.

Tijdens de politieraad bleek ook dat er federaal nog steeds fouten gebeuren over het aanrekenen van sociale lasten, en dit al sinds 2001. Dat betekent dat de rekeningen sinds dan eigenlijk niet volledig juist zijn en dat, zoals de Zeelse schepen D'hondt zei, vele gemeenten wellicht nog een deel zullen moeten betalen. Of Berlare en Zele daar bij zijn, is nog niet geweten. Meer.

 

27 maart 2006

't Meziek in tweede afdeling

Wim De Geest was er zondag getuige van dat 't Meziek, de fusieharmonie in deelgemeente Berlare, zich tijdens het provinciaal tornooi in Stroming kon plaatsen voor de  tweede afdeling. Zijn verslag.

 

27 maart 2006

Uit het politieverslag
Inbraken

bullet

in caravan
De eigenaar van een caravan op een camping aan het Donkmeer merkte dit weekeind dat dieven een televisietoestel en een microgolfoventje hadden gestolen. De deur van de caravan was opengewrongen. Gedurende de winterperiode was de eigenaar er niet geweest.

bullet

in café
Dieven drongen tijdens de nacht van zaterdag op zondag via de achterdeur binnen in een café aan de Kerkhofdreef en stalen er de lottokassa.

 

26 maart 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Kemzeke - SK Berlare : 2-3. SK had al een 1-3-voorsprong uitgebouwd toen het op tien spelers terugviel. De derde overwinning op rij kwam niet meer in het gedrang. Wellicht volstaan nog drie punten om het behoud te verzekeren.

bullet

3de prov.:SKV Overmere - Sint-Gillis: 0-0. SKVO had eigenlijk moeten winnen tegen Sint-Gillis, dat met een wedstrijd minder een punt minder heeft. SKVO moet er nu op rekenen dat Sint-Gillis alle resterende wedstrijden verliest en dat het zelf wint van hekkensluiter Moerbeke, op 9 april thuis.

bullet

MTSA-reeks: Blauwe Vlam - Mikado: 2-2. De Blauwe Vlam heeft de promotie naar de 1e reeks binnen, drie wedstrijden voor het einde. Het gelijkspel, ondanks de afwezigheid van vier basisspelers (2 gekwetst , 1 geschorst, 1 aan 't bouwen). Jacques De Backer meldt dat Mikado eerst op voorsprong kwam. Een wereldgoal van Bart Verhaegen bracht weer evenwicht in de stand. Joeri Adam en Andre Lion troffen daarna de deklat maar het was Mikado dat kort voor de rust 1-2 op het scorebord plaatste. In de 2e helft was Blauwe Vlam de betere ploeg en via Marc Philips kwam er toch een verdiend gelijkspel (2-2), tegelijk zekerheid over de tweede plaats die recht geeft op promotie.

 

25 maart 2006

Podiumverslagen

Enkele lezers stuurden al hun oordeel over activiteiten die ze in Stroming of elders in de gemeente hadden gezien. Dat kan ook over activiteiten elders waar mensen uit de Donkgemeenten een inbreng hadden. Wie volgt het voorbeeld ?

 

25 maart 2006

Rode Kruis 75

Met een academische zitting in Stroming vierde de plaatselijke Rode-Kruisafdeling vandaag haar 75ste verjaardag. Reus Zeuntje - de gróótste vrijwilliger en enige Rode-Kruisreus waar ook - zat door de tijdelijke verhuisperikelen te ver opgeborgen, maar was toch via een beeldscherm aanwezig. Dat waren ook de voorzitters Kestens van Rode Kruis Vlaanderen en De Vuyst van de provincie, de burgemeester, enkele schepenen, raadsleden en (kandidaat-)politici, en ondanks het vroege zaterdagnamiddaguur toch ook een heel aantal vroegere en huidige medewerkers. Omliggende gemeenten waren eveneens vertegenwoordigd. De toespraken hadden het alle over de nood aan gemotiveerde vrijwilligers, die steeds schaarser worden. Het nieuwe meerjarenplan 'Strategie 2010' van Rode Kruis Vlaanderen is er vooral op gericht om zich weer meer toe te leggen op die vrijwilliger die het verschil moet maken in een maatschappij waar, zoals de provinciale voorzitter zei: "het humanitair deficit groeit" of anders gezegd: de noden nemen toe. Zonder namen te noemen bedankte plaatselijk voorzitter Vertongen allen die zich de voorbije 75 jaar hadden ingezet en hij rekende op de jeugd om dat als Rode Kruis in de toekomst verder te kunnen doen. Vanuit Schoonaarde - behorend tot het werkgebied van de afdeling uit Berlare  - kreeg de afdeling een check van €3267, de opbrengst van een muziekquiz die vier Ehsalstudenten hadden georganiseerd. Burgemeester Van Sande wees op de infrastructuursteun van de gemeente, zoals de huidige werken voor de renovatie van de lokalen van de afdeling, en zei nog dat het Rode Kruis volledig is geïntegreerd en niet meer weg te denken is.

De muzikale intermezzo's kwamen van 'The famous New-Orleans Jazz Quartet', dat op een prachtige manier haar eerste optreden bracht.

 

22 maart 2006

Uit het politieverslag

bullet

Drugsdealers opgepakt

Het rechercheteam van de lokale politie kon vrijdagavond een drugsnetwerk oprollen. Na intensief speur- en achtervolgingswerk pakte het arrestatieteam van de POSA dealer Davy S. (23) op. In zijn wagen vond men bijna 1kg speed, 380 gr marihuana, 3 liter GHB (vloeibare XTC) en 500 XTC pillen. Bij de latere huiszoeking in zijn woning trof de politie nog verboden producten aan, en ook allerhande spullen om de drugs in kleinere gebruikershoeveelheden aan de man te brengen. Davy S. werd gearresteerd, samen met Koen D.W. (22 jaar) eveneens uit Berlare en Filip S. (28 jaar) uit Sint- Niklaas. De vriendin van S., Sarah V.H. (20 jaar) uit Hamme, werd onder strikte voorwaarden vrijgelaten. Zaterdag pakte de politie ook nog Alain C. (28 jaar) uit Berlare op, na een huiszoeking in zijn woning. Hij behoorde tot de bende rond S.. Hij stelde zijn woning ter beschikking en zocht cliënten voor S.

De drugsproblematiek is een van de prioriteiten in het veiligheidsplan van de politiezone. Hoewel men toch met min of meer professioneel georganiseerde benden te maken heeft, kon de politie al enkele netwerken oprollen. Zonechef Christian De Rocker hecht erg veel belang aan dit strijdpunt omdat de drugscriminaliteit erg veel nevenverschijnselen  heeft. Gebruikers plegen nogal eens andere misdrijven om de drugs te kunnen betalen. Door het ontmantelen van de bendes kan de politie ook meer gebruikers opsporen en hen op weg helpen om van de verslaving af te geraken.

Nog dit: maandag (1930 uur) is er politieraad in het gemeentehuis van Berlare. Op de agenda staan onder meer het verslag van 2005 en de begroting en actieplannen voor 2006. In geheime zitting bespreekt de raad ook de verlenging van het mandaat van de huidige korpschef.

bullet

Aanrijding met gekwetste

Gisteren raakte bromfietser Michaël D.C. (36 jaar) uit Zele licht gewond na een botsing  in de Dendermondsesteenweg in Overmere met de personenauto bestuurd door Sophie N. (36 jaar) uit Overmere.

 

20 maart 2006

Gemeenteraad: geen echte verrassingen

De punten die de meerderheid had voorgesteld kregen alle minstens de steun van de eigen CD&V. Bij sommige was er wel hevige discussie, zo onder meer over de veel hogere kostprijs dan oorspronkelijk verwacht voor het socio-cultureel centrum in Uitbergen, voor de nieuwe voorwaarden voor de conciergewoning nabij de Festivalhal en het museum, voor de omgevingswerken aan het museum, en bij een variapunt over een mogelijke oplossing voor de permanente bewoners van recreatiechalets. Meer.

 

20 maart 2006

Burgers reageren ...

... op de gebeurtenissen naar aanloop van de verkiezingen. Een eerste reactie staat hier.

 

20 maart 2006

Uit het politieverslag

Auto raakt brommer

Vrijdagavond omstreeks zeven uur werd Jochen VDW (18) in de Emiel Hertecantlaan aangereden. Toen hij met zijn bromfiets de richting Schoonaarde reed, wou een bestuurder zijn geparkeerde wagen richting kerk draaien. Jochen VDW kon een aanrijding niet meer vermijden. Bij de val liep hij vooral hoofdwonden op. Hij werd naar de St.-Blasiuskliniek  in Dendermonde gebracht.

 

19 maart 2006

Tweede voorstel

Mobiliteit en verkeersproblemen blijken aandachtspunten. Ook het tweede voorstel naar de politici heeft er mee te maken. Meer.

 

19 maart 2006

Uit onze archieven

We zijn begonnen met het inscannen van artikels uit 1986 en 1996. Hiermee willen we de lezer de kans geven om de oorsprong van huidige problemen te vinden, om na te gaan wat van vroegere voorstellen is gekomen, om hoogte- en laagtepunten uit het verleden eens terug boven te halen. Het wordt een werk van lange adem, maar stilaan .. Meer.

 

19 maart 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Eeklo: 2-0. SK lijkt inderdaad opnieuw gestart en kon al na een twintigtal minuten tegen tien spelen.

bullet

3de prov.: Bazel - SKV Overmere: 1-3. SKVO deed wat het moest doen. De ploeg staat nu -wel met een wedstrijd meer gespeeld - twee punten voor op de voorlaatste. De twee volgende wedstrijden, volgende week thuis tegen voorlaatste Sint-Gillis en, opnieuw thuis, tegen hekkensluiter Moerbeke beslissen over het SKVO-lot. Supporters weten wat te doen.

 

18 maart 2006
Vlaams Belang komt op

Dat vernam deze site van vertegenwoordigers van deze partij uit Zele. Meer.

 

Ook even dit: partijen kunnen uiteraard reageren op de voorstellen die inwoners doen over het gemeentebeleid voor de volgende zes jaar (en verder).

 

18 maart 2006

Politie doet het goed

Tijdens de voorstelling van het camerasysteem voor het industrieterrein in Zele, zei Chris De Rocker, hoofd van politiezone Berlare-Zele, dat de zone eerste stond in de criminaliteitslijst voor arrondissement Dendermonde (14 zones), wat er op wees dat er per 1000 inwoners de laagste criminaliteit was. Bovendien presteerde de zone het beste wat ophelderingen betreft. Meer uitleg komt er tijdens de volgende politieraad (27 maart).

 

18 maart 2006

Ministers in Zele voor vredegerecht en camerabewaking

Was Berlare vrijdag gastheer voor de gouverneur, dan kreeg Zele gisteren en vandaag ministers op bezoek. Minister De Gucht mocht het nieuwe vredegerecht openen en minister-president Leterme kreeg een voor-voorstelling van het camerabewakingssysteem voor het industriepark.

Wat het vredegerecht betreft, sinds 1999 worden daar geen geschillen uit de Donkgemeenten meer behandeld, wel die uit Zele, Wetteren en Wichelen. Het vredegerecht zat sinds 19957 in het gemeentehuis maar moest daar weg omdat de gemeente het hele gebouw voor de eigen administratie nodig heeft. Om te vermijden dat het vredegerecht - dat al sinds 1796 in Zele is - zou verdwijnen, betaalde de gemeente zelf de aankoop en verbouwing van een (deel van) gebouw aan het gemeentehuisplein.

Het camerabewakingssysteem is een primeur voor Vlaanderen en daarom kwam de minister-president het zelf bekijken. Het project kreeg Europese en Vlaamse steun. Vanaf volgende week registreren 26 camera's, verspreid over 13 plaatsen, iedereen die er binnen en buiten komt. Na een eventuele inbraak zal de politie de beelden - en dan vooral de autoplaten - kunnen bekijken.  Bij de voorstelling werd benadrukt dat de camera's er niet kwamen omdat er zoveel inbraken waren, maar juist om die te voorkomen. Leterme loofde daarom het project en ook Zele als voorbeeld voor inspanningen die worden geleverd om een intussen oud industrieterrein - Zele was een van de eerste die er eind van de jaren vijftig een aanlegde - op te waarderen en de bedrijven de nodige service aan te bieden opdat die zich op hun echte werk zouden kunnen toeleggen. En zo te zorgen voor werkgelegenheid.

 

17 maart 2006

Gouverneur wil bemiddelen

Gouverneur Denijs kondigde aan te willen bemiddelen in vier dossiers waarin Berlare is betrokken. Voor de zowat 120 mensen die permanent op een camping verblijven wacht hij op de resultaten van een proefproject in Stekene om oplossingen voor te stellen. Over de door Laarne afgesloten buurtweg tussen Overmere en Kalken, waarover Berlare en Laarne nu al een hele tijd twisten (zich elk steunend op een door de provincie goedgekeurd  maar tegenstrijdig mobiliteitsplan - nkb), wil hij bemiddelen maar op basis van een totaaloplossing voor alle mobiliteitsproblemen in dat gebied. Bemiddeling zal ook nodig zijn met de Vlaamse overheid, zowel voor het verhogen van het aantal activiteiten rond de Festivalhal als voor het op peil houden van het waterniveau van het Donkmeer in de zomer. Volgens een akkoord met de overheid mogen er rond de Festivalhal maar een twaalftal activiteiten per jaar worden opgezet. Dat betekent bijvoorbeeld dat in jaren waarin Festivaria opvoeringen heeft er daarbuiten eigenlijk niets meer mag. De gouverneur pleit nu voor een gecontroleerde flexibiliteit: meer toelaten maar na voorafgaande toelating. Wat het waterniveau betreft, Berlare wil in het Broekbos wateropslagplaatsen voorzien tijdens de winter. De Vlaamse overheid, eigenaar van het bos, is daar tegen omdat het ten koste zou gaan van bomen. Denijs wil mee helpen onderhandelen.

 

16 maart 2006

Gouverneur bespreekt gemeenteproblemen

Een persbericht - vanavond ontvangen - geeft aan dat de gouverneur in zijn 23ste Ronde van Vlaanderen-halte het morgen in Berlare met de plaatselijke gemeente- en OCMW-mandatarissen zal hebben over de weekendverblijven en de campings, het meningsverschil met Laarne over de buurtweg die werd afgesloten, de cultuur-toeristische bedrijvigheid rond het Donkmeer, en de waterbeheersing aan het Donkmeer-Nieuwdonk en aan het Broekbos. Omstreeks 11.30 uur is er een persconferentie in het gemeentehuis.

Het resultaat van dit en de andere werkbezoeken naar alle Oost-Vlaanderen komt in een 'Witboek' met aanbevelingen aan de verschillende overheden (provinciaal, Vlaams en federaal). De te bespreken onderwerpen werden aangebracht door de gemeente en door het provinciebestuur.

 

16 maart 2006

Openbaar vervoer-probleem

Het eerste probleem dat een lezer aanbracht in de aanloop naar de verkiezingen - het beperkte openbaar vervoer in Uitbergen - kreeg al steun. Meer.

 

16 maart 2006

Nieuwe voorzitter jeugdraad

Nils Van Hauwe (20) is gisterenavond verkozen tot voorzitter van de jeugdraad, als opvolger van Steven Baeyens die vorige week ontslag nam om in de politiek te gaan. Nils, de enige kandidaat, was al lid van de kern. Omdat de jeugdraad al sinds september met werkgroepen werkt, verwacht men dat het plots wegvallen van de voorzitter voor weinig problemen zal zorgen. Wel wordt de informatiecampagne over de gemeenteraadsverkiezingen herbekeken.

 

15 maart 2006

Veel Donk op gemeenteraadsagenda

Als het aantal punten over het Donkmeer op de gemeenteraadsagenda een invloed heeft op het zomerweer, dan zal het warm worden dit jaar. Maandagavond bespreken de raadsleden voorstellen voor het herinrichten van de eendenkooi en voor de inrichting (voorlopige schatting €30.000) van de omgeving van het museum, de betrekking van museumbewaarder zou worden open verklaard, de concessie voor de overzetboot en voor de plezierbootjes moet gewijzigd, de conciërge krijgt taken bij en zou daarom minder huur betalen, er komt een nieuwe overeenkomst met VVV Donkmeer voor de organisatie van de Waterfeesten 2006, en het milieuprogramma 2006 voorziet wellicht ook wel acties in dat deel van de gemeente. Daarnaast komt de eindafrekening van de bouw van het socio-cultureel centrum in Uitbergen ter sprake (bijna 50% meer dan het toewijzingsbedrag), voor Berlare Sportief is een startsubsidie van €3000 voorzien. Voor Overmere staat het principebesluit over de aanleg van een fietspad en parking aan het Boerenkrijgpark op de agenda. Volledige agenda.

 

En ook dit: nu vrijdagvoormiddag komt provinciegouverneur Denijs Berlare bezoeken. Het programma is nog niet bekendgemaakt, maar omstreeks 11.30 uur zou hij zeker in het gemeentehuis zijn.

 

15 maart 2006

Ivan fietst tegen kanker

Ivan Smet overwon al enkele keren kanker en wil als dank een bijzondere inspanning leveren om het wetenschappelijk onderzoek een steuntje te geven, en zo ook andere mensen met deze ziekte helpen. Zijn actie, Mountain2mountain, bestaat uit een fietstocht tussen 16 en 30 juli van het UZ Gent naar de Mont Ventoux. Meer.

 

14 maart 2006

Uit het politieverslag

bullet

Wielertoerist zwaar gewond
Wielertoerist Jozef D.B. (48 jaar) uit Sint-Amands raakte zondagvoormiddag zwaar gewond bij een verkeersongeval in de Veerstraat in Uitbergen. Terwijl hij met een groep wielertoeristen meereed, kwam hij plots ten val, vermoedelijk omdat zijn voet uit het klikpedaal raakte. Hij viel op het linker rijvak waar Etiën R. uit Stekene juist voorbijreed. Hij kon de fietser niet meer ontwijken. De ongelukkige wielertoerist werd levensbedreigende verwondingen naar het ASZ van Aalst overgebracht .

bullet

Inbraak in krantenwinkel
Gisteren ontdekte de huiseigenaar van de krantenwinkel aan de Nieuwstraat dat daar was ingebroken. De dieven waren via de achterdeur binnengeraakt. In de winkel bleek de kassa stukgegooid en een rek met rookwaren opengebroken. Wat er allemaal weg is, kon nog niet worden opgemaakt. De uitbaters zijn nog to zaterdag met vakantie.

 

13 maart 2006

Eerste voorstel naar politici

Sinds januari kunnen via deze site voorstellen naar politici worden aangebracht, om hen duidelijk te maken wat van hen wordt verwacht. Vandaag kregen we een eerste voorstel binnen, een voor het bevorderen van het openbaar vervoer en de mobiliteit. Meer.

 

12 maart 2006

VLD en sp.a reageren (met aanvulling op 13 en 14-3)

De beslissing van (ex-)jeugdraadvoorzitter Steven Baeyens om op de CD&V-lijst te staan was het politieke nieuws van de week. nkb informatief vroeg de mening van de huidige oppositiepartijen. Meer.

 

12 maart 2006

Knap Joker brengt Matilda

Jeugdtheater Joker speelde dit weekeinde drie keer 'Matilda', naar een boek van Roald Dahl, met Berlarenaar Yves De Lathouwer als regisseur. Een korte impressie van Maarten en Merijn Keppens.

 

12 maart 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Meerbeke - SK Berlare : 0-1. Het was dertien wedstrijden geleden dat SK nog eens kon winnen. Berlare staat hierdoor 9de en kan toch al iets vrijer ademen. Leidt minder druk opnieuw tot betere resultaten ?

bullet

3de prov.: SKV Overmere - R. Buggenhout: 0-1.

bullet

MTSA-reeks:  Blauwe Vlam - Eendracht Labies (Denderhoutem): 8-1. De thuisploeg zette een 0-1 achterstand nog voor de rust recht met 2 doelpunten van Bart Verhaegen. Na de koffie bouwde Blauwe Vlam zijn voorsprong uit via Jurgen De Schepper (3) , De Graeve (2) en Van Herreweghen. Uit de 4 wedstrijden die nog te spelen zijn heeft de ploeg nog slechts  één puntje nodig voor promotie.

 
bullet

Handbal

bullet

Berlare-Oostkamp: 12-16. De laatste competitiematch werd bijna een overwinning, nochtans tegen een ploeg uit de top van de klassering. Via 6-4 en een 7-7 ruststand ging het naar 8-10  en 12-12. Met nog zo'n zes minuten te spelen brak plots de veer bij de thuisploeg. De bezoekers konden met een laatste tussenspurt nog vier doelpunten maken. Ouderdomsdeken Wim Arbijn (43) kwam nog een minuut meespelen in wat wellicht zijn laatste wedstrijd was, maar kon het tij niet meer keren.

 

11 maart 2006

Container vol sluikstort

Een honderdtal vrijwilligers boden zich vanmorgen, ondanks het regenweer, aan om mee vuil op te rapen dat zomaar langs de weg is gegooid. 's Middags hadden ze een container vol verzameld De inhoud werd daar door Verco-personeel overgeschept in een gewone huisvuilophaalwagen (sic). "En dat is nog maar een heel klein gedeelte van wat uiteindelijk vooral mensen van hier weggooien", zegden zowel schepen Audenaert en Spruyt. "We zullen verplicht zijn om opnieuw iemand als taak te geven regelmatig sluikstorten op te kuisen", was hun conclusie. Drie lagere scholen uit de gemeente hadden meegedaan aan een slogan- en tekenwedstrijd. "Geen kakje zonder zakje" (Ten Berge), "Geen vuilbergen in Uitbergen" (gemeenteschool Uitbergen) en "Sluikstorten daar doe ik niet aan mee. Als jij ook meedoet, dan zijn we al met twee" werden uitgekozen. De makers krijgen nog een prijs.

 

10 maart 2006

Padden trekken over ... met hulp

Van vanavond tot zeker woensdag zetten vrijwilligers van vzw Durme, geholpen onder meer door het buurtcomité van de Dijkstraat (Berlare-Zele), elke dag weer padden over. De beide gemeenten steunen de actie door nadarhekkens te zetten. Als het blijft vriezen zou het kunnen dat de padden de overtocht van de dijk (waar ze overwinteren) uitstellen, waardoor de actie tot 20, zelfs 25 maart zou kunnen duren.

Vorig jaar zetten tientallen vrijwilligers zo 2432 amfibieën (vooral de Gewone pad en kleine aantallen Groene kikker, Bruine kikker en Kleine watersalamander) veilig de straat overgezet. De actie aan de Dijkstraat behoorde, met die in het Lokerse Molsbroek, tot de grootste in Oost-Vlaanderen. De vzw Durmen organiseert begeleide acties, elke avond om 18.30 uur aan Dijkstraat 182 (Kleine Dijk Zele, naast het waterzuiveringsstation, behalve als het vriest. Wie wil meedoen, belt daarom best eerst naar Jan Maertens (052/453141).

Nog dit, vzw Durme kadert deze actie aan een vraag om in de Dijkstraat het verkeer te beperken door er na de verhoging van de dijk (werken die zijn aangevat in het kader van het Sigmaplan om er in de buurt een gecontroleerd overstromingsgebied te maken) op de weg enkel landbouwvoertuigen toe te laten.

 

10 maart 2006

Jeugdraadvoorzitter op CD&V-lijst (gewijzigd)

Het bericht sloeg gisteren in als een bom, tijdens de bijeenkomst van de jeugdraad. Voorzitter Steven Baeyens deelde mee dat hij op de CD&V-lijst zal staan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Hij gaf tegelijk zijn ontslag als voorzitter. Zijn verklaring:  "De jeugdraad heeft de afgelopen jaren in volle onafhankelijkheid kunnen werken en dat moet zo blijven. Mijn politiek engagement mag dat niet in gevaar brengen." Hij hoopt zijn engagement voor de jeugd, als chiroleider en als voorzitter van de jeugdraad, in de gemeenteraad om te zetten in beleid en hoopt alvast de standpunten die de jeugdraad de voorbije jaren innam zoveel mogelijk te kunnen realiseren.

 

Dat jeugdraadvoorzitters 'goed' liggen bij de partijen toonden ook de twee vorige, Bart Van Malderen (CD&V) en Wouter Dierinck (VLD), die eveneens de stap naar de politiek zetten. Bart Van Malderen haalde tot nu het beste resultaat: twee maal gekozen en sinds april voorzitter van het OCMW.

 

(gewijzigd) Na de gemeenteraadsverkiezingen moeten ook de besturen van adviesraden worden herkozen. Er zou nu toch nog worden getracht om nu al een nieuwe voorzitter te verkiezen. Kandidaturen worden tegen volgende week verwacht. Van de aangekondigde informatieacties over de gemeenteraadsverkiezingen wordt wellicht alleen de brochure met antwoorden van vragen aan de partijen uitgevoerd. Men beslist later of ook het debat er komt. De ludieke acties vallen zeker weg.

 

9 maart 2006

OCMW-rusthuis: aannemer gekend in november

Het decreet over de alternatieve financiering is gisteren blijkbaar goedgekeurd. Het OCMW heeft intussen het bouwdossier klaar en verwacht dat de aanbesteding in het najaar kan worden uitgegeven. De toewijzing aan een aannemer zou volgens de planning eind november kunnen gebeuren, waarna de start van de bouwwerken mogelijk is. (deel van het plan van het gebouw (pdf-bestand)

 

5 maart 2006

Adviesraden willen au sérieux worden genomen, en beloven meer samenwerking en openheid

In de gemeente bestaan enkele adviesraden: cultuurraad, jeugdraad, seniorenraad, milieuraad en sinds kort een sportraad. Op de laatste na zijn deze al minstens sinds het begin van deze legislatuur actief. Op initiatief van de jeugdraad kwamen vanmorgen vertegenwoordigers van verschillende van deze raden voor het eerst samen.  Jeugdraadvoorzitter Steven Baeyens stuurde vanavond nog een verslag. Een samenvatting.

 

De bedoeling was tijdens een niet officiële bijeenkomst elkaar en elkaars werkwijze beter te leren kennen. De verschillende raden schetsten de wijze waarop ze waren samengesteld, de onderwerpen die hen bezig houden en hoe ze zichzelf organiseren. Opvallend was dat de ontstaansgeschiedenis nog steeds invloed heeft op de werking.

 

De voorzitter van de jeugdraad noemde het bestaan van verschillende raden een rijkdom voor de gemeente, vooral als het zo mogelijk is om zonder politieke kleur, maar uit idealisme het gemeentebestuur te adviseren. En dat is belangrijk omdat een goed beleid alle inwoners van de gemeente ten goede komt. "De adviesraden stellen wel dat ze ALS ADVIESRAAD au sérieux willen worden genomen. Dat betekent dat het gemeentebestuur zorgvuldig de eigen verantwoordelijkheden moet blijven opnemen en deze zorgvuldig aftekenen tegenover de adviesraden. Enkel op die manier kan een adviesraad zijn taak ten volle vervullen."

 

Er was ook een oproep om “doorzichtig” te zijn en niet elk op zijn eigen eilandje te werken. "Deze 'doorzichtigheid' moet er zijn naar de buitenwereld én tussen adviesraden onderling", zo werd beklemtoond. Baeyens noemt de ontbijtvergadering alvast een initiatief om de 'doorzichtigheid' tussen de verschillende raden te bevorderen.

 

Men kwam alvast overeen om het volgend jaar te herhalen. De Cultuurraad zal dan de bijeenkomst organiseren.

 

5 maart 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: St.-Gillis-Waas - SK Berlare  : 2-0. SK verwachtte naar buiten toe wel weinig van de wedstrijd tegen de leider, maar had wellicht toch op minstens een punt gehoopt.

bullet

3de prov.: Verrebroek - SKV Overmere : 3-0. SKVO had geen kans. Door de driepunter van mede-degradatiekandidaat Grembergen wordt het heel moeilijk. De thuismatchen tegen Sint Gillis (26-3) en tegen Moerbeke (9-4) beslissen wellicht over het behoud. (aangevuld op 6-3)

bullet

MTSA 2de reeks: Tuftuf Lede - Blauwe Vlam: 1-3. Knappe prestatie met een ploeg die vijf basisspelers moest vervangen en daardoor een voorlijn van twee spelers had die samen ouder was dan 100. Blauwe Vlam kwam na 20 minuten achter maar maakte onmiddellijk gelijk via OIivier De Graeve.  In de 2e helft had Blauwe Vlam overwicht. Het duurde wel tot in de slotminuten om dat in doelpunten om te zetten, onder meer met een prachtig afstandsschot van Bjorn Van Cauwenbergh. De ploeg verloor bovendien nog Filip Vanderlinden die met een schouderblessure naar de kliniek diende gebracht. De Blauwe Vlam blijft tweede met 12 punten voor op de derde. Het heeft nog zeven punten nodig voor de promotie naar de hoogste MTSA-reeks.

bullet

Handbal

bullet

Berlare-Denderbelle2: 16-29. Naar verluidt een wedstrijd om snel te vergeten.

 

5 maart 2006

Verslagjes van optredens

Wie zijn of haar mening kwijt wil over optredens in Stroming, in een andere zaal in de Donkgemeenten, of zelfs elders waar mensen uit deze gemeenten aan deelnamen, kan die altijd doorsturen naar deze site. Sven Possé heeft er zo al enkele doorgestuurd, onder meer over de geschiedenis van singer-songwriters die gisteren in Stroming werd gebracht (zie hier). Een aansporing voor anderen ?

 

4 maart 2006

Wablieft wint Bosquimano-quiz

58 ploegen namen gisterenavond in Stroming deel aan de quiz opgezet door Bosquimano. De overwinning, met 233 punten op 250, ging naar Wablief, voor Malheur (222) en Kwistetwel (217). Een deel van de opbrengst gaat naar het 'Fonds voor kinderen van bij ons'.

 

4 maart 2006

Uit het politieverslag

Diefstallen in auto's aan Zele-station
Donderdagavond stelden twee pendelaars die hun auto aan het station van Zele,hadden geparkeerd vast dat men in hun voertuig had ingebroken en de autoradio gestolen. Een van de slachtoffers was Peter D.W. uit Berlare.

 

2 maart 2006

Uit het politieverslag

Aanrijding met gekwetste

Gisterennacht omstreeks  01:35 uur kantelde een wagen in de Molenstraat in Overmere. Dat gebeurde bij het ontwijken van wat als een donkere wagen werd omschreven. De wagen reed door een afsluiting en kwam in de voortuin van een woning tot stilstand. De bestuurder, Kristof V.G. (19 jaar) uit Lede, bleef ongedeerd terwijl de passagier, Gregory S. (17 jaar) uit Wichelen, lichte verwondingen in het aangezicht had.

 

februari 2006

28 februari 2006

Deelnemers Beeldenstroom bekend

Een jury koos 14 inzendingen van amateurkunstenaars om deel te nemen aan de tweede openluchttentoonstelling Beeldenstroom, dit jaar van 2 juli tot half augustus. Zoals de vorige keer staan de werken langs de Schelde tussen de brug in Berlare en die in Wetteren en langs de Kalkense Vaart. De 14 deelnemers zijn: Raimond Coppieters, Daniël De Clercq, Kris De Plecker, Marleen De Vos, Davy De Winne, Mahieu Philippe, Arie Renneboog, Willy Segers, Anne Steen, Hilde Van De Walle, Matthias Van Durme, Jean-Pierre Van Loo, Joris Van Peteghem en Pascal Dujardin. Ken je die uit de Donkgemeenten ? Info.

 

27 februari 2006

Bisschop van Bukavu bezocht Berlare

Uit het eerste nummer van 'Terre d'avenir', het nieuwe tijdschrift van 'Plan Marshall Africa', blijkt dat mgr. Maroy van het Kongolese  Bukavu op 20 januari in Berlare was. Hij bezocht er pastoor Van Steen en burgemeester Van Sande. Het bezoek kaderde in het voorstel van 'Plan Marshall Africa' om vanuit Berlare (de woonplaats van initiatiefnemer Vital Barholere) een samenwerking tussen Vlaanderen en de Kongolese provincie Zuid-Kivu op te zetten. De bedoeling van deze samenwerking zou zijn met Vlaamse kennis en investeerders te helpen bij de heropbouw van de Kongolese provincie, die rijk is aan heel wat grondstoffen, maar steun nodig heeft om dat op een goede manier te beheren. Een dergelijk partnerschap werkt al enkele jaren met de christelijke mutualiteit uit Henegouwen, en met Wallonië en Picardië. Burgemeester Van Sande beloofde, zoals na de workshop hierover op 3 september vorig jaar (zie verslag op 3 september), om de vraag over te maken aan de gemeenteraad, maar ook aan de provincie, om zo het draagvlak voor zo een initiatief groter te maken. De bisschop had hierover ook een gesprek met een medewerker van minister De Gucht. Die had tijdens de workshop in september, waar ook pater De Visscher aanwezig was, beloofd om de missionaris te bezoeken. Dat gebeurde begin deze maand. Het tijdschrift, met de meeste artikels in het Nederlands en in het Frans, geeft met foto's en een artikel gebaseerd op een verslag uit Le Soir, weer hoe het bezoek verliep.

 

26 februari 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Waarschoot - SK Berlare: 3-2. Berlare kon de inhaalwedstrijd tegen de derde laatste niet winnen. Dringend tijd om de knop om te draaien.

bullet

3de prov.: Heikant - SKV Overmere: 3-3. Tegen de tweede in de reeks stond SKVO op 40 minuten van het einde 0-3 voor. Pas in de slotseconden konden de Zelenaars gelijkmaken. Toch weer een punt bij op weg naar de redding.

 

25 februari 2006

Wielerhoogdag in Overmere

De doortocht van de Omloop Het Volk is nu al enkele jaren een wielerhoogdag in Overmere. De kasseistroken in de Kloosterstraat en de Heistraat lokken niet alleen talrijke wielerliefhebbers, ze zorgen regelmatig mee voor de beslissing. Ook vandaag. De vier ontsnapten bouwden er hun voorsprong uit - enkel Van Bon en de latere winnaar Gilbert konden achteraf nog terugkomen - en ook in de achtervolgende groep werd alles in een beslissende plooi gelegd. De tent die buurtcomité 't Endeken in het Heistraatje had gezet, had blijkbaar ook succes.

 

24 februari 2006

Veerle D'Haese sportvrouw van het jaar

Na twee vieringen in de raadszaal van het gemeentehuis koos de sportraad ervoor om met een echte sportgala in cultureel centrum Stroming uit te pakken. Met meer dan 40 kampioenen, familie en sympathisanten, en politici was de zaal gezellig gevuld, en was er nog plaats voor demonstraties. Daarvoor had men in Zele gezocht. De ropeskippingclub (met Europese kampioenen in hun midden) en dansgroep Koreo Piko toonden waarom ze ver buiten Zele gekend zijn. De Berlaarse groep The Bridge zorgde voor de muzikale intermezzo's en dan waren er ook nog enkele komische Gentse tussenkomsten. Schepen van sport Jan De Palmenaere loofde de inspanningen van de sportlui en van de begeleiding, maar wees daarnaast op de steun van de gemeente in infrastructuur en subsidies. En het publiek kreeg nog de boodschap mee dat hij hoopte "ook dat in de toekomst te kunnen verder doen". Burgemeester Van Sande wees eveneens op de uitbouw van de infrastructuur en had lof voor de schepenen en al diegenen die de sport in de Donkgemeenten hielpen uitbouwen. De sporthal in Overmere wordt wellicht  in augustus geopend, tijdens de kermis.

De viering dan. Er waren kampioenen in atletiek, judo, voetbal, boogschieten, mountainbiken, rope skipping, schermen, siervogelsport, tafeltennis, triatlon en zeilen. Ook enkele begeleiders kregen een handdoek als beloning voor hun inzet. Wereldkampioen mountainbiken Geoffrey Maes kreeg extra bloemen voor zijn carrière, die hij wegens niet nagekomen beloften en wegens mentale moeheid een aantal jaar wil onderbreken. En tot sportpersoon van het jaar werd Belgisch kampioene Veerle D'Haese gekozen. Zij kreeg daar een tekening van de bekende cartoonist Nesten voor.

Het overzicht van de kampioenen komt wellicht morgen op de site.

 

24 februari 2006

Lien De Bie zeilbelofte van het jaar

In de rand van de kampioenenviering raakte bekend dat Lien De Bie deze week tijdens de Belgian Boat Show door het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond is uitgeroepen tot Zeilbelofte van het jaar. Zij dankt deze verkiezing onder meer aan een 5de plaats vorig jaar in het Europees kampioenschap in Noorwegen. Als we OIC-voorzitter Rogge mogen geloven is het vooral in technische sporten zoals het zeilen dat ons land nog op olympische kampioenen mag hopen. Wie weet ...

 

22 februari 2006 (verbeterd)

Ernstig ongeval in Australië ... en voorstel voor rondreis

Onze 'Australiër' Jo De Smet meldt een ernstig ongeluk in Mildura in North West Victoria, aan de grens met New South Wales. En hij is kandidaat om mensen van hier ginder rond te leiden. Meer.

 

20 februari 2006

Tot 65 jaar: meer mannen dan vrouwen

Zoals de vorige jaren kon met de gegevens van de Dienst Bevolking een aantal extra aanduidingen worden gehaald over de samenstelling van de bevolking van de Donkgemeenten. Die is nu echt boven 14.000 gestegen (cijfers 31/12/2005). En blijkbaar blijft deze trend zich doorzetten: tot de 65-jarigen zijn er meer mannen dan vrouwen. Dat en nog andere details zijn hier te vinden.

 

20 februari 2006

Uit het politieverslag

bullet

Vluchtmisdrijf
Gisterenavond reed B.P. uit Berlare omstreeks 21.15 uur aan de Kerkhofdreef een wagen aan. Hij reed verder zonder de nodige papieren in te vullen. Omdat hij op heterdaad was betrapt kon de politie zijn woning binnenvallen. Hij bleek duidelijk te veel te hebben gedronken, wat de ademtest bevestigde. Het parket trok zijn rijbewijs in. Het vluchtmisdrijf zal de straf wellicht nog verzwaren.

bullet

Alcoholcontroles
De politie hield zaterdagnacht in zone Berlare-Zele 116 wagens aan bij een alcoholcontrole. Vijf bestuurders werden betrapt op rijden onder invloed. Van twee trok het parket onmiddellijk het rijbewijs in voor 15 dagen, een derde reed zonder rijbewijs.

 

19 februari 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Kerksken: 2-2. De thuisploeg had op een overwinning gehoopt.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Sombeke: 2-3. Sterke wedstrijd tegen de vijfde. "Weggegeven goals en ballen op de paal en op de lat onthielden SKVO meer", aldus onze verslaggever.

bullet

MTSA 2de: Maria Boys Liedekerke - Blauwe Vlam: 1-0. Blauwe Vlam had door de tweede helft zeker aanspraak kunnen maken op een gelijkspel tegen de ongeslagen leider. Een gemiste penalty en de lat verhinderden dat. De ploeg blijft wel tweede met een ruime voorsprong.

 

18 februari 2006

Reactie op afficheactie

De afficheactie van deze site voor meer communicatie tussen politici en burger, kreeg belangstelling in de regionale pers, waarvoor onze dank. En alvast een burger wou er alvast, zij het anoniem (naam gekend bij de redactie), een reactie over kwijt. Wie nog ?

 

16 februari 2006

Uit het politieverslag

bullet

Woningbrand
Een brand vernielde gisterennacht herberg 'Bee(s)tje Verschil' aan de Em. Hertecantlaan.  De bewoner was niet thuis. De woning werd zwaar beschadigd en ook die ernaast deelde in de brokken. Het parket stuurde een deskundige. Kanaal 3 meldde vanavond dat de brand waarschijnlijk boven begon, door een kortsluiting. De herberg opende een twee jaar geleden.  

bullet

Poging tot inbraak
Gisterenavond omstreeks 19:35 uur trachtten onbekenden via een slaapkamerraam binnen te dringen in een woning aan Kamershoek. De bewoners werden opgeschrikt door het lawaai toen de dieven het rolluik omhoog duwden en het raam openbraken. Ze vluchtten toen ze de bewoners hoorden komen. Politieploegen van Berlare-Zele, maar ook van zone Wetteren-Laarne-Wichelen trachtten nog tevergeefs de daders te vinden.

 

15 februari 2006

ACW-Oskaars

Het ACW wil de Rerum-Novarumviering een nieuwe impuls geven. Een van de initiatieven hierbij is het toekennen van de 'Oskaar-prijs', eigenlijk een wisseltrofee en een prijs van €300, als symbool voor het sociaal engagement in de gemeente. Komen in aanmerking: een persoon, organisatie of project uit de Donkgemeenten actief op sociaal vlak en waarbij de vrijwilliger centraal staat. Het ACW verwacht de nominaties ten laatste op 1 mei bij René Stevens, Raf Maes of Jan De Palmenaer, waar men ook meer informatie kan opvragen. Uit de kandidaturen worden er vijf weerhouden, die op Rerum Novarum (24 mei in het socio-cultureel centrum in Uitbergen) worden voorgesteld en waaruit de aanwezigen de winnaar kunnen bepalen.

 

15 februari 2006

'Berlaarse' recherche vangt mensensmokkelaars

Vandaag kon Luc Boterbergh, uit de Frankrijkstraat, op de radio uitleggen hoe hij met de Federale Recherche een netwerk van mensensmokkelaars had opgerold.

 

14 februari 2006

Vogelgriep: ophokplicht terug verstrengd

Zelfs als de dode eenden in Lebbeke niet door de vogelgriep stierven, het ziet er naar uit dat met de trekvogels ook de kans op verspreiding vergroot is. Een groot deel van de Donkgemeenten, en dan vooral rond de Schelde en het Donkgebied, zit in een gevoelig natuurgebied waar de ophokregels nog bestaan. Vanaf 1 maart wordt de ophokregel nog verscherpt en moeten pluimvee en vogels in heel het land hun drinken en eten binnen  krijgen. (zie persbericht FAVV 14 feb). Hoewel dat niet is vermeld: het is aan te raden zeker geen dode vogels aan te raken, maar hun vondst te melden.

 

13 februari 2006

Blauwe Vlam naar promotie ?

Bij SK Berlare is het dromen van promotie nu wel stilaan weg, bij SKV Overmere wordt het nog hard knokken om in de reeks te blijven. Beter gaat het momenteel met De Blauwe Vlam in de 2de reeks van de MTSA-competitie.  Jacques De Backer meldt dat de oudste voetbalclub uit de Donkgemeenten, die in Uitbergen speelt, dit weekeinde met 4-1 van  'Rode Duivels' won. De ploeg versterkte daardoor de tweede plaats. Leider Maria Boys, de tegenstander van volgend weekeinde, is niet meer in te halen, maar een tweede plaats kan tot promotie naar de 1ste reeks leiden. Blauwe Vlam speelde daar al eens in tijdens het seizoen 82-83, maar pendelde nadien tussen 2de en 3de.

 

13 februari 2006

Héél korte gemeenteraad

De agenda had het eigenlijk al aangegeven: het zou een korte raadszitting worden. Op minder dan een half uur waren de 12 punten afgewerkt. Twee VLD-raadsleden - De Gucht, speciaal afgekomen van de Kongo-donorconferentie, en De Lausnay - haalden nog juist de geheime zitting.

Het lastenboek voor het aangaan van leningen voor buitengewone uitgaven en de aankoop van een aanhangwagen die containers kan laden (raming €30.000) vormden geen probleem. Over de gunningswijze van de dranken in de nieuwe sporthal in Overmere en in het socio-cultureel centrum in Uitbergen wou René Kets (VLD) weten of men ook drankenzaken buiten de gemeente zou aanschrijven want "hier is er maar één meer". Om toch wat concurrentie te hebben stelde hij voor om eventueel brouwerijen te contacteren. Patrick Van Malderen (CD&V) zei onmiddellijk dat ook in hun fractie die vraag was gesteld en bevestigd. Bij het punt over de vernieuwing van de Rijtewegel (Schepen Spruyt: "met grijze klinkers"), vroeg Luc Vande Meirssche (VLD) hoe het zit met de vernieuwing van de hele 'Duivenhoek' en of men wateroverlast zou tegengaan. Spruyt bevestigde dat er een pomp komt om dan in een 'privé-onderhoud' de nodige uitleg te geven over de plannen voor de andere straten. Burgemeester Van Sande vulde nadien voor de hele raad aan dat dit paste in een langetermijnplan (de nkb informatief-affiche gelezen ?) om heel 'oud Berlare' te vernieuwen, met aandacht voor voetpaden, veiligheid en - waar mogelijk - parkeergelegenheid. De VLD-fractieleider drong nog aan op tijdige informatie voor de bewoners van de straat, wat volgens de schepen al is voorzien. Ook bij het goedkeuren van een principebesluit over de vernieuwing van de riolering in de Schuttersweg, had de VLD'er vragen over de wateroverlast. Die is er omdat het water uit het oudste deel van de straat nu nog naar een beek loopt, na de werken niet meer. In de Frans Broeckaertlaan worden voortaan de parkerende zware vrachtwagens geweerd.

Tijdens de varia-ronde wou Wim Arbijn (sp.a) eindelijk een degelijke oplossing voor het steeds maar stukke scorebord in de sportzaal. Schepen Vercruyssen zei dat de electronische printplaat vroeger al twee maal is vervangen. Er wordt een oplossing gezocht. Kets vroeg nog een oplossing voor het in- en uitdraaien op het kruispunt Nieuwstraat-Turfputstraat (kant Zele). Blijkbaar staat dit punt al op de agenda van de verkeerscommissie, maar wil men toch vermijden dat het daar weer een 'zwart punt' wordt. "Voor gewone wagens is er geen probleem, vrachtwagens moeten maar via het Dorp en de Gaver rijden", vond burgemeester Van Sande. Terloops kwam ook het probleem van losliggende klinkers op het Dorp ter sprake. "Te wijten aan vrachtwagens die afdraaien of aan te kort en te bruusk remmen", zei Van Sande. Er zouden er al geopperd hebben om terug te asfalteren, maar dat zou het hele dorpsvernieuwingsproject terugdraaien, werd gezegd.

 

13 februari 2006

Uit het politieverslag

bullet

Vrachtauto gestolen

Wellicht vrijdag al werd in de Bollewerkstraat, ter hoogte van de KMO zone, een vrachtauto met opligger gestolen. De verdwijning werd pas gisteren vastgesteld. De container op de wagen was gevuld met sportmateriaal. De politie liet trekker en opligger onmiddellijk nationaal opsporen.

bullet

Drugscontroles
De politie hield zaterdagnacht drugscontroles in een horecazaak in Zele en in een in Overmere. In Zele vond men een kleine hoeveelheid weed en cocaine, in Overmere werd niets gevonden, ook niet door de drugshond die de zaak doorzocht. Vorige week maandag was er een gelijkaardige controle langs de weg. In de Nieuwstraat kon men zo een bestuurder aanhouden die onder invloed van drugs reed, en twee die te veel alcohol ophadden. De acties kaderen in het actieplan 'drugsproblematiek' van het Lokaal Veiligheidsplan.

 

12 februari 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Door de sneeuwval werd de wedstrijd van SK Berlare op Waarschoot afgelast.

bullet

3de prov.: Kieldrecht - SKV Overmere: 2-3. Kieldrecht nam de eerste helft een 2-0 voorsprong, maar SKVO zette dat in de tweede helft recht. Met deze overwinning komt de ploeg op 1 punt van de derde laatste. Het worden nog negen spannende wedstrijden.

 

8 februari 2006

Agenda volgende gemeenteraadszitting

De gemeenteraad komt op maandag 13 februari samen voor onder meer het bepalen van de gunningswijze voor de drankenlevering in de nieuwe sporthal in Overmere en in het socio-cultureel centrum in Uitbergen, de uitbreiding van de zone met parkeerverbod voor vrachtwagens tot de Frans Broeckaertwijk, de aankoop van een aanhangwagen met containersysteem, de goedkeuring van de plannen, raming en gunningswijze voor de riolering in de Rijtewegel, principebesluiten voor rioleringswerken in de Schuttersweg en in de Strijdamstraat, politiereglement voor tijdens de doortocht van de Omloop Het Volk en voor de paddenoverzetactie in de Dijkstraat, goedkeuren van een lastenboek voor het aangaan van leningen voor buitengewone uitgaven.

 

8 februari 2006

Mensen van hier in het nieuws

bullet

Vandaag kwam Nancy Vercammen uit Overmere aan het woord in het Radio1-programma Lopende Zaken en nadien in het 13-uurjournaal. Als woordvoerster van de VDAB gaf zij uitleg over de problemen van allochtonen, vooral in Antwerpen en in de Limburgse mijnstreek.

bullet

Gisteren meldden enkele kranten dat twee van de drie duikers die het voorbije weekeinde in het Zilvermeer in Mol onder het ijs verdwaalden, uit deze gemeente kwamen. Gunther Coppieters en Danny Lanckman uit Berlare en Pascal Redant uit Wichelen zijn lid van een Dendermondse duikclub. Bij een oefening met kompas waren zij van het uitgestippelde parcours afgeraakt. Dank zij hun training en door kalm te blijven slaagden ze er in te overleven. Ze deelden de beschikbare lucht en konden een gat in het ijs maken, groot genoeg om een hoofd door te stoppen. Zo konden ze om hulp roepen. Danny Lanckman had geen winterondergoed aan en leed aan onderkoeling.

 

6 februari 2006

Uit het politieverslag

bullet

Ongeluk met dronken bestuurder
Vrijdagavond gebeurde aan het Dorp in Berlare een ongeluk waarbij drie wagens waren betrokken. Bij de ademtest bleek dat een van de bestuurders te veel had gedronken. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Er waren geen gewonden, twee wagens dienden wel weggesleept.

bullet

Verschillende inbraken in Zele
De politie meldde inbraken zowel in wagens (autoradio's), in vrachtwagens (brandstof) als in huizen. Ondermeer wagens van pendelaars, aan het station, kregen 'bezoek'. In enkele huizen werden juwelen en geld gestolen.

 

5 februari 2006

Afficheactie voor meer communicatie

nkb informatief wil met een afficheactie en uw hulp een aanzet geven tot meer communicatie over wat politici en burgers willen voor de Donkgemeenten. De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is daar een goede gelegenheid toe. Lees verder.

 

5 februari 2006

De Gucht bezocht De Visscher

Vanavond in het tv-journaal zijn beelden te zien van het bezoek van minister Karel De Gucht aan het Kongolese Kikwit. Hij ontmoette er dorpsgenoot pater Leo De Visscher, die de kans kreeg over zijn werk te praten en de moeilijkheden in de plaatselijke gevangenissen uit te leggen.

 

5 februari 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Ardennen: 1-3. De thuisploeg startte sterk maar kreeg het deksel op de neus van een ploeg die enkel kon counteren. In de marge zijn al drie transfers voor volgend seizoen aangekondigd.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Sint-Pauwels: 0-7. Tegen de leider had de thuisploeg niet veel in te brengen. Tot de rust (0-1) kon men de schade nog beperken. Maar, zegt onze verslaggever, men blijft in het behoud geloven.

bullet

Handbal:
Berlare - Middelkerke: 20-28. Op vijf minuten van het einde stond het 20-22, maar dan konden de bezoekers toch nog een groter verschil uitbouwen.

 

5 februari 2006

sp.a wil lokaal zilverplan

De jongste jaren sluit de sp.a de rij nieuwjaarsrecepties af op de eerste februarizondag. Voorzitter Wim Arbijn en senator Christel Geerts hadden het over het voorstel om met de andere dan de twee grote democratische partijen samen als open lijst naar de verkiezingen te gaan; over het opzetten van een lokaal zilverfonds met aandacht voor sociale maatregelen, vooral dan naar de bejaarden; en over de noodzaak van betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, en van aandacht voor meer tewerkstelling. Meer.

 

5 februari 2006

Succesvolle KSJ-filmnacht

De derde KSJ-filmnacht lokte nog meer kijkers dan vorig jaar, er dienden zelfs toeschouwers geweigerd in de grote zaal. De films in de tweede zaal - voor het eerst waren er twee filmprogramma's - kregen wat minder aandacht, maar is toch een formule die verder kan worden uitgebouwd, om ook diegenen iets aan te bieden die minder voor de meer commerciële films zijn. De steun die de jongste jeugdbeweging vooraf kreeg is zeker een teken dat men een vaste plaats heeft ingenomen. De inkomsten van de filmnacht moeten bijdragen bij het bouwproject dat dit jaar wordt uitgewerkt.

 

3 februari 2006

Uit het politieverslag

bullet

Ongeval
Gisterenavond raakte een motorrijder gewond bij een ongeval in de Em. Hertecantlaan. Autobestuurder Yves V.D.S. (34 jaar - Berlare)  had bij het indraaien van de E. Hertecantlaan bromfietser Bjorn D.B. (16 jaar - Schoonaarde) niet opgemerkt. Wellicht was het zicht beperkt door een geparkeerd voertuig. De bromfietser kon de het voertuig niet meer ontwijken. In het ziekenhuis van Lokeren stelde men een complexe beenbreuk vast.

 

2 februari 2006

Ere-voorzitter De Vriendenbond overleden

Gisteren overleed Achille Dauwe. Hij was erevoorzitter van fanfare De Vriendenbond. Enkele jaren terug hielp hij mee om deze fanfare samen met de andere uit deelgemeente Berlare te laten opgaan in Muziekvereniging 't Meziek. Daar was hij eveneens ere-voorzitter van. Hij zou in maart 84 worden. De begrafenismis heeft plaats op maandag 6 februari om 11.15uur.

 

2 februari 2006

Lezersreactie op 'nieuw' Berlare Sportief (zie 25 januari)

Karel Claus, ondervoorzitter van het 'oude' Berlare Sportief, wil benadrukken dat het organiseren van de wedstrijden (prof- en zaterdagcriterium) niet meer mogelijk was door de ziekte en het overlijden van voorzitter Marc De Bruyne. "Het vorig bestuur van Berlare Sportief is ontbonden na het overlijden van Marc.  Hij was degene die het jarenlang mogelijk maakte om de kermiskoersen te organiseren.  Hij was degene die maanden voor de kermis de handelaars en zelfstandigen in Berlare en omstreken afschuimde om voldoende financiële middelen te verzamelen. Toen bleek dat hij ziek was, en de sponsors niet kon opzoeken, is in samenspraak met de toenmalige schepen van sport beslist om de wedstrijden met de éénmalige financiële steun van de gemeente toch te laten doorgaan." Claus had dan ook graag in het verslag gezien dat Marc De Bruyne voor zijn inspanningen werd bedankt .

(nkb: Marc werd tijdens de voorstelling van het nieuwe 'Berlare Sportief' wel degelijk vernoemd, maar om niet het hele verhaal te moeten doen, werd dat weggelaten.)

 

1 februari 206

Vierde reeks vragen aan de partijvoorzitters

Bij de vierde reeks vragen beoordelen de partijvoorzitters de informatieverstrekking door gemeente en zichzelf, wat de gemeente kan/moet doen i.v.m. ontwikkelingshulp, en de rol van de gemeente in het Europees project. De CD&V-voorzitter antwoordde niet, wellicht als gevolg van zijn ongeluk, twee dagen geleden. Meer.

 

1 februari 2006

Uit het politieverslag

Zes mensen zonder papieren werken in loods
In een loods van een lompen verwerkend bedrijf aan de Sarosstraat vond de politie gisteren zes personen zonder wettelijke papieren aan. Ze werden gevonden toen de wijkagent een deurwaarder begeleidde die er een beslagname moest uitvoeren. De agent kon de mannen - wellicht geschrokken door deze inval - overtuigen om kalm ter plaatse te blijven. Bijgeroepen agenten konden hen voor verdere controle wegbrengen. Daarbij bleek dat zij geen papieren hadden en 'in het zwart' werkten. De Dienst Vreemdelingenzaken liet weten dat zij al een uitwijzingsbevel hadden en dat er in gesloten instellingen geen plaats was. De zes werd gevraagd het land zo snel mogelijk te verlaten. De zaakvoerder van het bedrijf wacht een gerechtelijke vervolging en waarschijnlijk een boete wegens de tewerkstelling van illegale arbeiders en wegens zwartwerk.

 

januari 2006

30 januari 2006

CD&V-voorzitter slipt

Volgens Kanaal 3 is Koen Brynaert, plaatselijk CD&V-voorzitter vandaag met de wagen geslipt. Er zou alleen materiële schade zijn.

 

29 januari 2006

Sport

bullet

Voetbal:

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Brakel: 0-2. Berlare had deze uitgestelde 13de wedstrijddag wellicht liever op de juiste dag gespeeld. Toen had de ploeg nog winnersgeluk.

bullet

3de prov.: Moerbeke - SKV Overmere: 1-0. Een goal in de laatste minuut brengt SKVO nu wel echt in de problemen...

 

29 januari 2006

Bernice schittert in 'Romeo en Julia'

De voorbije dagen en ook vanmiddag danst(e) Bernice Coppieters in 'Romeo en Julia', in Antwerpen in de Stadsschouwburg. Bernice, dochter van Hortense en Rik en zus van Ingrid, is al vijftien jaar verbonden aan het Ballets de Monte-Carlo, waarvan ze de jongste jaren dè sterdanseres is. En terecht, want wat ze op de scène zet is bijwijlen adembenemend. Nog vermelden dat ook Romeo door een Vlaming wordt gedanst, Chris Roelandt uit Denderleeuw. Wie deze Vlaamse sterdansers na vanmiddag nog wil zien, moet wellicht op 18 februari naar New York, waar ze deelnemen aan een sterrenfestival met de beste dansers uit de beste compagnieën. Een ruimer verslag volgt nog. Hier is alvast een stukje van de productie te zien.

 

26 januari 2006

Derde reeks vragen aan politieke partijen

Twee partijen beantwoordden al de vragen over hun prioriteiten tijdens de volgende legislatuur, over het belang van toerisme en over mogelijke besparingen. Meer.

 

25 januari 2006

Berlare Sportief heeft nieuw bestuur en organisatie

Vanavond stelde het 'nieuwe' Berlare Sportief zich voor. De organisator van wielerwedstrijden is nu een fusie van het vroegere Berlare Sportief, wielerclub De Donkvrienden en wielerclub Uitbergen. De voorzitter, Robert De Sutter, beklemtoonde meteen dat deze drie verenigingen nu wel onder een naam bij de Belgische Wielerbond zijn ingeschreven, maar nog steeds onafhankelijk de eigen wedstrijden blijven organiseren. Zoals in het verleden zorgt Berlare Sportief ook voor de inschrijving van wedstrijden opgezet door wijken of gelegenheidsorganisatoren (sp.a , Buurtcomité Heikantstraat, Daalkermis).

De reorganisatie kwam er nadat bleek dat Berlare Sportief in september vorig jaar financieel niet meer in staat was om de kermiswedstrijd voor profrenners te organiseren. De gemeente sprong toen bij om de oudste wedstrijd in Berlare te laten voortbestaan. Nadien kon schepen Spruyt enkele mensen warm maken om met een nieuwe lei te beginnen. Andere clubs betrekken was van bij het begin een doelstelling. Naast de nieuwe voorzitter zitten in het bestuur nog: Julien Spruyt (ondervoorzitter), Alain Cannuyer (secretaris), Paul De Bock (schatbewaarder), Herman De Hauwere (public-relations), Godelieve Roels, Frank Saey en Marc Duquet. In de wedstrijdkalender voor 2006 staat alvast een nieuwigheid: op 4 augustus komt er voor  de wedstrijd achter dernys (vorig jaar voor het eerst ingericht) een wedstrijd voor internationale dames.

 

24 januari 2006

Proefperiode voor eenrichtingsverkeer Bollewerkstraat

Het vroeg vanavond tijdens de gemeenteraadszitting nog heel wat moeite om eenrichtingsverkeer in te voeren in de Bollewerkstraat tussen de Leopolddreef en de Galgenbergstraat. De meerderheid stemde uiteindelijk dat men dit een jaar gaat proberen. Verder was er enkel nog de goedkeuring voor de vernieuwing van het informaticamateriaal en van een zitmaaier, een regeling om de directeur van de gemeenteschool in Uitbergen kleine uitgaven gemakkelijker te laten doen (tot €500), de verlenging van het waterleidingsnet voor een privaat verkaveling in Uitbergen en een variapunt over mogelijke fouten in een aanbestedingsdossier. Na enkele korte punten in geheime zitting verbroederden de gemeenteraadsleden in een nieuwjaarsreceptie. Meer.

 

23 januari 2006

Kampioenen bij Atletiekkern Overmere (gewijzigd)

Atletiekkern Overmere liet weten dat ze op 4 januari in het vroegere gemeentehuis een nieuwjaarsreceptie voor de leden hadden. De club wilde zo alle leden en medewerkers danken voor hun inzet vorig jaar en kon bovendien drie Belgische kampioenen huldigen: Christine Sonk (masters, 5000 m), Lynn van der Stricht (scholieren, 400 m indoor), en Ingrid van Peteghem (beloften op de 5000 m). De club vergat ook hun trainer, Ronny Ruys, niet.

 

23 januari 2006

Nieuwjaarsconcert bij de Verenigde Vrienden

De fanfare van Overmere zorgde voor een verslag van hun nieuwjaarsconcert van zaterdag.

Het 16de nieuwjaarsconcert was het eerste onder leiding van dirigente Els Moeyersoons. De 40 muzikanten - op twee na allen van eigen boden - brachten een boeiende mix van pop tot klassiek. Het publiek  - de gemeentelijke feestzaal meer dan vol - zat duidelijk te genieten. Dit is alvast duidelijk: de fanfare is nog niet uitgespeeld. Er komen regelmatig nieuwe muzikanten bij en er is nog altijd veel volk bij de concerten. 2006 wordt trouwens een druk jaar. In oktober neemt de groep deel aan het provinciaal Vlamo-tornooi. Dat vraagt toch enkele maanden intense voorbereiding om niet af te gaan voor de jury. En in het voorjaar van 2007 is er al het provinciaal muziektornooi.

 

23 januari 2006

Uit het politieverslag

Ongeval in Overmere
Vrijdag omstreeks 18 uur reed Bart D.L. (25) uit Uitbergen in de Molenstraat tegen de wagen van Jozef P., die van een oprit kwam. Beide wagens sloegen door de klap tegen een geparkeerde wagen. Bart D.L. diende door de brandweer uit zijn wagen bevrijd. De beide bestuurders werden naar het ASZ in Aalst gebracht.

 

23 januari 2006 (met wat vertraging ...)

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Terjoden - SK Berlare: 1-1. Weer een gelijkspel... De kloof wordt nu wel al zes punten.

bullet

3de prov.: Grembergen -  SKV Overmere : 3-2. Overmere was nochtans 1-2 voorgekomen, maar een doelpunt juist voor en juist na de rust sneden blijkbaar de adem af. Het worden spannende weken ...

bullet

Wandelen
Meer dan 2000 wandelaars stapten gisteren mee in de eerste Scheldebroektochten, een initiatief van de Boerenkrijgstappers.

 

22 januari 2006

Cultuur als motor voor toerisme

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de cultuurraad had voorzitter Lieve Petrens het vooral over de kansen die het museum aan het Donkmeer aan het toerisme kan bieden. Zij riep verder op om in dit verkiezingsjaar het algemeen belang te laten primeren. Zes inwoners en verenigingen kregen een culturele vermelding. Meer.

 

22 januari 2006

Lijsttrekker De Gucht wil goedkoper beleid

Hij had het in het Canvas-programma 'Morgen Beter' al aangekondigd, vanmorgen bevestigde De Gucht het tijdens de VLD-nieuwjaarsreceptie: hij gaat er voor als lijsttrekker. Met een kwalitatief sterker schepencollege wil hij een beleid voeren dat minder belastinggeld nodig heeft en beter afgestemd op de werkelijke noden. Tegelijk voerde hij aan dat de VLD het systeem voor alternatieve financiering aanbracht en uitwerkte, waardoor het OCMW-rusthuis nu wellicht toch sneller dan gevreesd zal worden vernieuwd. Meer.

 

20 januari 2006

Nieuw OCMW-rusthuis toch voor 2007 ?

Deze voormiddag besliste de Vlaamse Regering om het nieuwbouwproject OCMW-rusthuis Ter Meere in Overmere op te nemen in het eerste pakket van dossiers voor alternatieve financiering. Minister-President Leterme lichtte het OCMW daar naar verluidt persoonlijk over in. Vorige week had Leterme tijdens de CD&V-nieuwjaarsreceptie al aangekondigd dat de Europese Commissie deze vorm van financiering had aanvaard, en Berlare uitgenodigd om het dossier in Brussel te komen bespreken. In Berlare was heel wat beroering ontstaan omdat het project dieper op de lijst van te subsidiëren werken was beland nadat minister Vervotte (CD&V) de criteria had veranderd. En dat voor een gemeente met een CD&V-meerderheid die tijdens de volgende verkiezingen wordt belaagd door de VLD met minister De Gucht.

 

Door de beslissing van vandaag kan de procedure voor aanbesteding worden opgestart. Het OCMW verwacht dat de werken uiterlijk in 2007 beginnen. Het dossier om het meer dan 150 jaar oude rusthuis te vernieuwen werd al jaren geleden ingediend. Alle partijen in de gemeente hebben zich al voor de vernieuwing uitgesproken.

 

18 januari 2006

Nieuwjaarsraadszitting

De gemeenteraad krijgt op dinsdag 24 januari (en niet op de gebruikelijke maandag) een korte agenda te behandelen. De vernieuwing van het informaticasysteem, de uitbreiding van het waterleidingsnet in een private verkaveling aan de Koffiestraat (Uitbergen), eenrichtingsverkeer in de Bollewerkstraat tussen Leopolddreef en Galgenbergstraat en enkele personeelsaangelegenheden (gemeenteschool en benoemingen) gaan de gebruikelijke receptie vooraf.

 

18 januari 2006

Tweede reeks vragen en antwoorden over gemeentepolitiek

De partijvoorzitters kregen een tweede reeks vragen voorgeschoteld. Dit keer werd gepeild naar de intenties i.v.m. infrastructuur, de beschikbaarheid van middelen, en de verdeling over verschillende prioriteiten. Lees verder.

 

15 januari 2006

Jeugdraad gaat voor JOC

Tijdens de nieuwjaarsreceptie in jeugdhuis JZN stelde jeugdraadvoorzitter Steven Baeyens de acties voor die de partijen en de jeugd moet voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen. De uitbouw van een jeugdontmoetingscentrum in Berlare wordt het voornaamste aandachtspunt. De jeugdraad is door het schepencollege gevraagd een voorstel in te dienen.  Lees meer.

 

15 januari 2006

Vredeseilanden-actie krijgt veel belangstelling

De initiatiefnemers van de Vredeseilandenactie in Overmere schatten dat de actie zo'n € 3000 zou hebben opgebracht, een record. Zij zijn dan ook heel tevreden en bedanken de leden van de verenigingen die er aan hebben meegewerkt. Foto's van de cocktailavond, verkoop, kinderfuif en fuif staan hier.

In Berlare werd op het laatste ogenblik ook nog meegewerkt aan de actie, door de producten te koop aan te bieden bij de zondagsmissen.

 

15 januari 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: SK Berlare - Sp. Petegem: 1-3. Een nederlaag na een hele reeks gelijke spelen brengt SK op de zesde plaats, op vier punten van de leiders.

bullet

3de prov.: SKV Overmere - Zaffelare: 2-4. De thuisploeg gaf een 2-0 voorsprong uit handen. De twee volgende wedstrijden - tegen andere degradatiekandidaten - worden nu heel belangrijk.

bullet

Handbal

bullet

Berlare - GBSK Groot-Bijgaarden: 13-24. Een ruststand van 8-7 gaf hoop, maar enkele scheidsrechterbeslissingen hitsten de plaatselijke gemoederen in de tweede helft op, met concentratieverlies en fouten tot gevolg.

 

15 januari 2006

'Prachtig optreden van Tom Robinson'

Gisteren gaf Tom Robinson op vraag van Bosquimano een exclusief concert in België. Sven Possé geeft hier zijn indrukken weer, in de reeks over Podiumverslagen.  Zijn er nog ? Of over een andere culturele activiteit in de Donkgemeenten ?

 

13 januari 2006

Leterme stelt alternatieve financiering voor rusthuis in het vooruitzicht

Leterme maakte in Berlare een goede beurt tijdens de CD&V-nieuwjaarsreceptie. Men spiegelde hem al voor als de man die de CD&V weer op het podium heeft gebracht, met zijn uitspraak over de mogelijkheid om toch sneller met de bouw van een nieuw OCMW-rusthuis te kunnen beginnen, won hij zeker nog stemmen bij. Leterme kondigde aan dat de Europese Commissie enkele dagen geleden de weg vrij maakte voor de alternatieve financiering voor de bouw. Binnenkort zal minister Vervotte de besluiten bekendmaken. Bovendien nodigde hij de Berlaarse bestuurslui uit om volgende week het dossier in Brussel te komen bespreken.

Lees meer.

 

13 januari 2006

Zwaar ongeval in E.Hertecantlaan (aangepast op 16-1, na ontvangst politieverslag)

Vanavond omstreeks 19.30 uur raakten vier wagens volledig vernield na een ongeval in de E.Hertecantlaan, aan café Tijl. Wesley V.R. (28 jaar) uit Zelzate raakte er drie geparkeerde wagens.  De brandweer diende opgeroepen om het puin op te ruimen. Enkel V.R. werd licht gewond. Hij legde een positieve ademtest af.

 

11 januari 2006

Vragen aan de politieke partijen

Tot oktober zullen we de partijen regelmatig (de bedoeling is minstens wekelijks) vragen stellen over hun voorbereiding, over hun programma. Een eerste reeks vragen en antwoorden staan hier.

 

9 januari 2006

Uit het politieverslag

Caravan uitgebrand

Zaterdag in de late namiddag brandde een caravan op een camping aan het Donkmeer volledig uit. Waarschijnlijk was een defect elektrisch verwarmingstoestel de oorzaak. De bewoner, Marc D.G, was weg om boodschappen te doen. De volledige inboedel werd vernield.

 

8 januari 2006

Kerstboomverbrandingen en wijkrecepties (gewijzigd !)

De eindejaarsfeesten zijn duidelijk voor verschillende wijken en middenstandsorganisaties aanleiding om de buren samen te brengen. Er zijn ons kerstboomverbrandingen gemeld aan de Bareldonkkapel (Donkwijk),  voor de wijk tussen Gaver en Schuitje en aan het voetbalplein van SKV Overmere; en recepties in Overmere in het  Molenveld, 't Endeken (van de Kerkstraat), de Kattenbroeckstraat, de Lindestraat en de Bayaerd-Mosseveldstraat. De Frans Broeckaertwijk kondigde ook al een receptie aan. En wellicht zijn er nog (geweest).
 

8 januari 2006

Sport

bullet

Voetbal

bullet

1ste prov.: Ninove - SK Berlare: 0-0 (gisteren al gespeeld). SK geraakt voor de vijfde keer in zes wedstrijden niet verder dan een gelijkspel.

bullet

3de prov.:  SKV Overmere - Sparta Buggenhout: 1-0. Vermits alle andere degradatiekandidaten punten lieten liggen, lijkt een belangrijke stap naar redding gezet.

 

8 januari 2006

Ongeval

In de E. Hertecantlaan reed een wagen in de nacht van vrijdag op zaterdag tegen een verlichtingspaal, bijna ter hoogte van de krantenwinkel. De paal viel om en ook enkele huizen werden beschadigd. Volgens ooggetuigen was de bestuurder - een twintiger, duidelijk niet dronken. Hij werd niet gewond, maar was wel aangedaan door het ongeval. Wellicht was een te hoge snelheid de oorzaak.

 

5 januari 2006

Twee 'nieuwe' wedstrijden

Er zijn nog vrijkaarten te winnen voor het optreden van Ronny Mosuse (13 januari) en voor dat van Tom Robinson (14 januari). Zie hier. Met de medewerking van de gemeentelijke cultuurdienst en van vzw Bosquimano.

 

2 januari 2006

Wat doet en kost een gemeente ?

We zijn gestart met een nieuw dossier waarin, onder meer aan de hand van het verslag van de werking van de gemeente in 2004 en van de begrotingen voor 2005 en 2006 een beeld wordt geschetst van wat een gemeente zoal doet, en met welke middelen. Het dossier wordt de komende weken verder aangevuld. Zie hier.

 

1 januari 2006

Nieuw jaar begint zonder stroom

Was er om 0 uur heel wat energie in de lucht, met al dat vuurwerk her en der, dan was het een uur later letterlijk licht uit. Wellicht in alle Donkgemeenten en ook in enkele buurgemeenten viel de elektriciteit uit. In sommige delen duurde het maar een kwartier, in andere delen een heel pak langer, we hoorden zelfs tot na twee uur.

 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.