Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

Podium-verslagen 2006

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Podium-verslagen
Festivaria

 

Omhoog

Hier staan korte verslagjes ingestuurd door lezers van nkb informatief over opvoeringen in Stroming of in andere zalen in de Donkgemeenten, of zelfs van waar ook waar mensen van hier aan hebben meegewerkt. Zag jij een voorstelling waar je je mening over kwijt wil. Het moet niet lang zijn. Gewoon doen ! Je bent wel zelf verantwoordelijk voor wat je schrijft, en 'op de man/vrouw' spelen wordt geweerd.

Bob Marley Tribute - Jeugdraadfuif  - 't Meziek - De Schedelgeboorten - Matilda (door Joker)  - Singer-songwriters
Jan Leyers - Tom Robinson

13-5-06: Bob Marley zet Stroming in beweging

Dat de reggaemuziek van Bob Marley nog steeds krachtig genoeg is om mensen 'in beweging' te krijgen, ondervond Sven Possé.

We waren slechts met een 200-tal mensen afgezakt naar onze Stroming. Misschien waren er teveel verleid door Gene of Katerine in de festivalhal, maar ik ben ervan overtuigd dat die 200 mensen hun oren een VIP-treatment gekregen hebben. Er stond een groep rond Kid Coco op het podium die echt reggae uitademden. Met 7 palmden ze het podium in en maakten er een zwoel feestje van. Of je nu neerzat of rechtstond, je heupen begonnen spontaan mee te wiegen. Echt een leuke, lange set met alle klassiekers en eigen interpretaties, zelfs de grappige danspasjes en af en toe een ska-nummertje ontbraken niet. Dit alles in een leuke, warme sfeer met drank in de zaal 'in't flesken of in een bekerken'. Wat moet je nog meer hebben om je even op een zonovergoten festivalletje te wanen... Ja, ik voelde me al even op Werchter...

22-4-06: Geslaagde jeugdraadevenement 'opent' nieuwe zaal in Uitbergen

Voor haar jaarlijkse fuif trok de Jeugdraad dit keer naar de pas afgewerkte nieuwe gemeentelijke feestzaal in Uitbergen. Een echte voor-première, dus, want de officiële opening heeft pas op 5 mei plaats. Een verslag van Sven Possé.

Zaterdagmorgend rond 10u waren we met de eerste gemotiveerden al in de weer om de zaal op te stellen. Na weken voorbereiding was het eindelijk zover: onze jaarlijks evenement. Voor de eerste keer ook op verplaatsing. Andere jaren pakten we uit met een grote fuif in cc Stroming maar nu was beslist Uitbergen eens onveilig te maken, en met succes !
 
Het is niet evident mensen uit hun nestje te krijgen en dan zeker niet in een gemeente waar we nog niet actief geweest zijn, maar ze zijn gekomen, zelfs massaal tot diep in de nacht. Het begon rustig aan met de Oenkieboenkie-fuif, de eerste volwassenfuif voor onze kleinsten. Een echte fuif met dj, licht, zuipkaarten en zonder ouders (hoewel sommige het daar heel moeilijk mee hebben). Vorig jaar nog een 200 kindjes, nu waren we zeker tevreden met een 110. Een minpunt, de zaal heeft veel te veel glas dus er is veel te licht.
 
's Avonds was het dan de beurt aan de ouderen. Red Acid mocht het startschot geven met een dijk van een optreden voor zo jonge gasten ! The Fifth Season nam de fakkel over en schakelde met het betere gitarenwerk een versnelling hoger. De mannen van Asimov zorgden daarna met ingenieuze nummers en een sterke sound dat de Groot-Berlaarse jeugd op de juiste temperatuur was voor een broeierige fuif. De zomerse temperatuur in de zaal en de aangepaste platenkeuze maakten er een heel gezellig en geslaagd feestje van!
 
De laatste harde werkers kropen rond 7u in hun bedje, maar met een tevreden gevoel. Het was een staaltje van samenwerking, dat mocht gezien worden! Al onze jeugdverenigingen hard aan het werk zonder morren en met een glimlach erbij, het is fijn in zo'n sfeertje te kunnen vertoeven en is zeker een stimulans om hun belangen te blijven verdedigen.

27-3-06: 't Meziek naar tweede afdeling in Stroming

Muziekmaatschappijen kunnen via klasseringstornooien aanspraak maken op provinciale subsidies. Die plaatsing en bijhorende subsidie geldt voor vier jaar. Gisteren was er zo een tornooi in Stroming en 't Meziek, de fusie van drie Berlaarse muziekverenigingen, nam er voor het eerst aan deel. Wim De Geest, zelf actief bij de Overmeerse De Verenigde Vrienden, zag het.

"Afgelopen zondag was ik, althans in de voormiddag, in het cc Stroming voor de Provinciale Muziektornooien 2006. Het derde orkest dat zich aan het provinciebestuur Oost-Vlaanderen voorstelde was 't Meziek. Na een inspeelwerk bracht 't Meziek het verplicht te spelen werk en een eigen keuzewerk. In de jury zetelde . De sound van het orkest was zeer goed, en de muzikanten bewezen zich ook technisch goed te hebben voorbereid.Het resultaat was dan ook verbluffend. De voorzitster van de jury, met onder meer Jan Van der Roost, bevestigde tijdens de proclamatie dat 't Meziek MET ONDERSCHEIDING in tweede afdeling werd  geklasseerd. Gewoon schitterend ! Volgend jaar moeten De Verenigde Vrienden van Overmere zich opnieuw bewijzen, eveneens in Berlare. Vorig jaar kon de fanfare van Uitbergen zich voor de ere-afdeling plaatsen.

Ter info: de verschillende niveaus:

bullet

Lagere afdelingen :

opsommingsteken

derde afdeling

opsommingsteken

tweede afdeling (fanfare Overmere en muziekvereniging 't Meziek Berlare)

opsommingsteken

eerste afdeling

bullet

Hogere afdelingen :

opsommingsteken

uitmuntendheid

opsommingsteken

ere-afdeling (fanfare Uitbergen)

opsommingsteken

superieure afdeling (bvb. harmonie Sint-Cecilia Zele)

De subsidies van het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen behoren tot de hoogste in Vlaanderen, maar daarom legt de jury de lat ook bijzonder hoog. Door zich te klasseren bewijzen onze Berlaarse orkesten dat ze continue bezig zijn om zich muzikaal te bekwamen en om aan de muzikale kwaliteit te werken."

24-3-06: De Schedelgeboorten in Stroming

De Schedelgeboorten waren eerder al te zien in Berlare. Sven Possé zag ze ook de eerste keer en vergelijkt.

Zoals hun vorige voorstelling zaten we er de eerste 30 minuten nogal verdwaasd bij. Humor die enorm gesmaakt werd door de Berlaarse mensen maar die ik niet echt kon vatten. Beetje van dit, beetje van dat, iets teveel spastische heupbewegingen en uitgesponnen liedjes met refreintjes van 5 woorden. Hoe later het werd, hoe meer kwaliteit ze toonden. Spitsvondige teksten, knipogen naar de maatschappij, het gebruik van vreemde instrumenten en natuurlijk de "grappige percussionist" die je ondertussen bij veel gezelschappen ziet opduiken. Die zaken maakten er een "break-even" van. Een avond die voortkabbelde maar waar zeker geen hoogvliegers te zien waren deze keer.

12-3-06: Matilda door Jeugdtheater Joker in de gemeentelijke feestzaal in Overmere

Jeugdtoneel Joker bracht dit keer ‘Matilda’ naar het boek van Roald Dahl, dat velen ook wel kennen van de film. Het brengt de belevenissen van een meisje dat niet begrepen wordt door haar familie, maar over bijzondere leer- en zelfs paranormale gaven beschikt. Op school moet ze optornen tegen een dictatoriale directrice. Haar lerares, een nicht van de directrice, begrijpt het meisje wel. Ze helpen elkaar: de lerares overtuigt haar ouders over de leercapaciteiten van Matilda, en Matilda zet de lerares over de schrik voor haar tante. In de film was het niet zo moeilijk de tover- en ander trucs uit het boek weer te geven. Hoe zou regisseur Yves De Lathouwer dat met Joker oplossen ?

bullet

Een korte impressie van Maarten en Merijn Keppens.

 Dat familiegeluk het thema zou zijn werd onmiddellijk duidelijk. De voorstelling begon met een filmpje over gelukkige gezinnen, een groot contrast met de familie van Matilda, waar uiterlijke zaken belangrijker zijn dan aandacht voor elkaar. Op het podium spelen de acteurs  in het huis van Matilda, in de school en in het huisje van de lerares. Voor de andere locaties gebruikte de regisseur film, opgenomen met Joker-acteurs, zelfs in Antwerpen. Er waren nog speciale effecten, onder andere wanneer Matilda op het bord schrijft en glazen laat vallen.

 Het stuk was van jongeren voor jongeren, maar ook volwassenen konden van de voorstelling duidelijk genieten. De rollen werden uitstekend gebracht door de jonge acteurs, tussen 7 en 21. Men zou zelfs kunnen denken dat het bijna professionele acteurs waren. Ze hadden er duidelijk hard aan gewerkt, en de juiste begeleiding gekregen. De jonge cast werd achteraf beloond met een verdiend applaus.

bullet

En ook een van Sven Possé.

In tegenstelling tot Merijn en Maarten had ik er niet zoveel aan. Eén van mijn jeugdherinneringen die ik nog eens wou oprakelen maar het kwam totaal anders over. Was het dan zo'n vrije bewerking of zijn mijn herinneringen sterk vervaagd? Het was een wirwar van scènes en decors, de huiselijke sfeer zeer goed gebracht, maar dan opeens groepjes dansende kinderen, de ene fel gekleurd, de andere met een NERD-shirt aan, ik vatte het niet altijd. De technische snufjes waren er en waren vernieuwend, maar een beetje te weinig naar voor gebracht. Mathilde's krachten kwamen slechts in zeer kleine mate boven...
Besluit, leuk en vernieuwend gebracht met talentvolle jongeren met iets te weinig oog voor detail. Of ligt dit misschien aan mij? :- )

4-3-06: History of singer-songwriters met Axl Peleman, Guy Swinnen, Wigbert Van Lierde, Bart Buls en Ron Reuman in Stroming

Axl Peleman (ook bekend van de zomerse praatprogramma's), Guy Swinnen (ook winnaar van de trektocht door Afrika), en de andere gekende muzikanten bundelden hun krachten om in avondvullend programma's de geschiedenis van verschillende muziekgenres voor te stellen, met verhalen en covers. In Stroming brachten ze een overzicht van singer-songwriters. Een verslagje van Sven Possé.

Weer een pracht van een voorstelling kunnen meepikken in ons CC. Met namen als Axl Peleman, Guy Swinnen en Wigbert toch niet de minste in huis gehaald om hun versie van de geschiedenis van singer-songwriters weer te geven. Het was een leuke, leerrijke, onderhoudende avond. Er mocht een beetje meer muziek inzitten maar de anekdotes van "den Axl" vervelen nog altijd niet en elk nummer dat ze brachten was telkens opnieuw een subliem gebrachte versie van de 1 of andere kaskraker. Een aanrader ! En misschien volgend jaar 1 van de andere voorstellingen die ze spelen of speelden...

 
3-2-06: Jan Leyers in Stroming

Jan Leyers voorstellen is wellicht overbodig. Als liedjesmaker en -brenger met Soulsister en solo, als moderator in discussieprogramma's, als verkenner van heden en verleden, en als jurylid in de zoektocht naar nieuwe sterren zorgt hij er dat zowat iedereen er minstens over heeft gehoord. Hij bracht in februari zijn nieuwe programma in Stroming. Een verslagje van Sven Possé.

Jan Leyers is een pracht van een man met een heel mooie stem. Het was de eerste keer dat ik hem solo aan het werk zag en man, die heeft "Polle Pap" niet nodig om zijn mannetje te staan. Het was af! Rustige nummers die een perfecte aanzet gaven tot af en toe een hardere plaat die blijkbaar door veel mensen niet zo gesmaakt werden. Maar ik zeker wel en zeker met het perfecte geluid in onze zaal. Zeker deze zomer nog eens opzoeken op een festivalletje...

14-1-06: Tom Robinson in Stroming

Tom Robinson, een Engelse zanger hier gekend van onder meer 'Listen to the radio', '2-4-6-8 motorway' en 'Glad to be Gay', werd door Bosquimano naar Berlare gehaald voor een exclusief optreden in België, waarbij hij een deel van de liedjes zonder geluidsversterking speelde. Sven Possé bericht.

Ik heb gisteren een fantastisch optreden gezien! Ik ken die man natuurlijk maar van ver en maar een beetje, en ben er misschien veel te jong voor. Maar die muziek, die gaat door merg en been. Prachtig, ingetogen, feestmuziek, protestliederen, kortom alles was aanwezig voor een mooie, lange show. Hij had Lee Griffiths uit Manchester meegebracht, een onverstaanbare man, maar god, wat een stem, wat een virtuoos! Samen was het een onvermoeibaar duo dat graag de hele nacht was blijven spelen...

 
Ik, en de mensen rondom mij waren verrast en opgetogen. Bedankt Bosquimano om mee aan cultuur te doen. Natuurlijk weer bitter weinig mensen van de eigen gemeente maar dat is nu eenmaal de trend bij ons, vreemd in eigen dorp...

En voor Miriam Bonnarens  was het veruit het beste wat ze tot nu in het cultureel centrum heeft gezien.

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vîrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.