Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

Bedankt, Katja

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

Verkiezingen 8-10-2006
Verkiezingen 13-6-04
Verkiezingen 18-5-03
CD&V nieuwjaar
VLD nieuwjaarsreceptie
sp.a nieuwjaar
vb  nieuwjaar

 

Omhoog

Bijna een week na de verkiezingen. Katja GabriŽls (31) begint te bekomen van wat er de voorbije dagen allemaal is gebeurd. Vorige zondag haalde zij na Karel De Gucht het meeste aantal stemmen op de VLD-Vivantlijst en werd door de minister eigenlijk al onmiddellijk aangezocht om zolang hij in de regering blijft de functie van burgemeester op te nemen. Dinsdag werd dat door het plaatselijke VLD-bestuur bevestigd. Zij wordt zo niet alleen de eerste vrouwelijke schepen, maar ook de eerste vrouwelijke burgemeester in deze gemeente. En Katja aanvaardde het aanbod. Stilaan dringt door waar zij aan begint. "Maar ik ga er zeker voor, met de steun van de hele ploeg". 'De hele ploeg', het is iets wat ze nog enkele keren zal herhalen tijdens het gesprek.

"Bedankt voor uw stem, Katja". Zo hing het al de dag na de verkiezingen op de borden waarmee zij zich, met zoontje Matthis, aan de kiezers had voorgesteld. Zij is daarmee de enige die zo trachtte om persoonlijk te danken voor een resultaat dat duidelijk heel wat beter was dan verwacht. En die haar nu in een functie brengt waar zij nog minder rekening had mee gehouden. "En zeggen dat ik acht jaar geleden eigenlijk niet van plan was om aan politiek te doen.", geeft ze toe. Zij had dan wel een grootvader gehad die verschillende keren tot burgemeester van Lede was gekozen - maar die nooit heeft gezien want gestorven in 1967, en ook langs moederszijde was men in diezelfde gemeente politiek actief, maar haar ouders waren dat niet. "Het blijft zo dat vele mensen niet aanvaarden dat middenstanders voor hun politieke voorkeur uitkomen." De vraag om in 2000 op de lijst te gaan staan kwam dan ook van De Gucht. Dat vader Chris in vele middens in de gemeente gekend is, zal zeker tot dat aanzoek hebben bijgedragen. "Ze hebben me zeker niet aangespoord om mee te doen, maar eens mijn beslissing genomen, dan hebben ze me volop gesteund, ondanks de mogelijke gevolgen." En met succes: Katja, die toch al enkele jaren niet echt actief was in het leven op de gemeente haalde onmiddellijk 828 stemmen en was verkozen. Een aantal dat op 8 oktober 2006 tot meer dan 1000 steeg.

"Ik was toen inderdaad niet echt actief in de gemeente. Tot mijn 15de was ik wel bij de chiro, maar kon dat nadien nog moeilijk combineren met het volleybal." Katja speelde jaren bij de plaatselijke club en herbegon voor enkele jaren bij Denderhoutem in 1ste provinciale. "Tot ik vorig jaar zwanger werd." En ook beroepshalve had ze weinig met de Donkgemeenten te maken. "Na mijn rechtenstudies liep ik stage bij Jef Vermassen. Na drie jaar balie begreep ik dat het toch niet echt mijn ding was. Wie zich als advocaat in een klein dorp vestigt moet eigenlijk alles kunnen, terwijl ik vind dat men zich beter in enkele domeinen specialiseert. Maar dan moet men in een groot kantoor geraken, waar men dan weer in bijna een groot bedrijf werkt. Ik volgde intussen ook nog fiscaliteit en kwam zo bij KPMG terecht. Na een jaar bij dat bedrijf - het was toen 2001, dus dat speelde niet mee om in 2000 op de lijst te gaan staan - kreeg ik het aanbod om in het kabinet van minister Van Mechelen te werken. Die had er toen pas van Dewael financiŽn bij gekregen."

Berlare Beter Besturen

En daar is ze nog steeds, als raadgever voor financiŽn en begroting. "De volgende zes jaar zou ik dan ook graag daarvoor instaan. Mijn ervaring in Brussel zal me daar zeker bij helpen. En ik kan er, indien nodig, ook op de medewerking rekenen van collega's met ervaring in schepencolleges. Zelfs minister Van Mechelen heeft me al zijn hulp toegezegd." Maar nu komt daar ook plots het burgemeesterschap bij. "Ja, het was wel even schrikken. Een schepenambt alleen, daar bleef ik nog rustig bij, maar dat burgemeesterschap, dat zal toch nog wat meer vragen. Ik zal daarom mijn job in Brussel nog maar deeltijds opnemen. Een geruststelling is dat Karel van plan is om het allemaal zo veel mogelijk te begeleiden." Wordt zij dan een burgemeester die enkel maar de stoel warm houdt ? "Dat wil ik zeker niet zijn. Maar hoe dan ook worden de eerste zes maanden een inloopperiode. We zullen die als ploeg doormoeten. Iedereen zal zich moeten aanpassen en moeten samenwerken om het nieuwe bestuur op de sporen te krijgen. Daarna hangt het af van het resultaat van de federale verkiezingen. Ik ga er toch van uit dat bij een goed resultaat Karel zal worden gevraagd om minister te blijven. Het beleid zelf zal ook in samenspraak met de hele groep worden uitgewerkt. En dan bedoel ik niet alleen de schepenen. Ik hoop er toe bij te dragen dat ook de andere gekozenen er niet zes jaar zomaar moeten bij zitten om 'ja' stemmen als het schepencollege dat vraagt."

Over het beleid en over wie wat gaat doen, wou Katja op het moment van dit gesprek nog weinig kwijt. Het was toen onder meer een publiek geheim dat men wachtte op sp.a-Spirit-Groen!, dat was aangezocht om de meerderheid te komen vergroten. Hierover wou ze wel duidelijk zijn: "Het is nooit de bedoeling geweest om personeel opzij te zetten of om veel aan het cultuurbeleid te veranderen. Het is trouwens zo dat we een goede cultuurschepen hadden. Wel hadden we kritiek op de wijze waarop het beleid werd gevoerd, en dan zeker in verband met het museum."

Ze staat ook volledig achter het programma van de VLD. De slogan voor een beter Berlare verving ze wel voor BBB of Berlare Beter Besturen, naar analogie met de 'Beter Bestuurlijk Beleid'-strategie die de Vlaamse administratie nastreeft. "Ik ben ervan overtuigd dat we met iets minder middelen (lees: lagere belasting) de Berlaarse bevolking een minstens even goeie dienstverlening kunnen aanbieden en ook nog de communicatie verbeteren, de burger meer betrekken, zelfs, heel concreet, voor flexibelere openingsuren van het gemeentehuis zorgen. Het toeristisch beleid moet attractiever worden en breder toegankelijk gemaakt. En daarvoor is meer nodig dan een museum. En door echt prioriteit te geven aan een nieuw rusthuis zal ook het ouderenbeleid beter worden." 

Kindvriendelijke vergaderuren

Wat zeker al zal veranderen is haar privť-leven. Eigenlijk opnieuw, zo kort na de geboorte van haar eerste kindje Matthis, in maart. "Ja, daar ben ik me van bewust, en ook Wim (haar partner, nkb). Ik heb al laten weten dat ik zal trachten om vergaderingen kindvriendelijk te houden, dus niet tussen 18 en 20 uur, zodat iedereen thuis kan zijn tot de meeste kinderen slapen. Ik heb verder het geluk dat Wim een echte goede en moderne huisvader is. En ook wel dat hij eerder al beslist had om het volleyballen op het hoogste niveau (1ste nationale !) te stoppen." Maar Matthis zou wel eens wat langer dan oorspronkelijk gedacht moeten wachten op een broer of zusje. 

Zij vindt bovendien dat men van een politicus niet mag verwachten dat die altijd overal aanwezig is: "Ik denk niet dat ik zal trachten bij alles bij te zijn. Ook daar kan een taakverdeling nuttig zijn om iedereen meer te betrekken en zo tot een beter beleid bij te dragen." Dat die andere gekozenen en zelfs niet-gekozenen daar bereid toe zullen zijn, leidt ze af uit de wijze waarop iedereen zich heeft ingezet tijdens de campagne. "Ze waren alle 23 bereid om nog iets meer te doen om voor de VLD en ook voor zichzelf een goed resultaat te behalen. Dat leverde resultaat op: het gemiddelde aantal stemmen ligt heel hoog. Dat engagement moet worden beloond en dat kan door iedereen te blijven betrekken."

"Hoe ik me wil voorbereiden ? Eerst moet de week die komt worden bepaald wie welke functie krijgt. Ik ben van plan om daarna zo snel mogelijk met de administratie te overleggen. Zij zorgen uiteindelijk voor de continuÔteit. En ik besef dat het ook voor hen een grote verandering wordt: een burgemeester van 73 of een van 31, en dan nog een vrouw. Maar ik heb er vertrouwen in dat het vlot zal verlopen. Verder zal ik zeker raad vragen bij andere burgemeesters en collega's. En, opnieuw, het is toch een geruststelling dat Karel van plan is mee het beleid te bepalen. Met goede afspraken over wie wat het beste doet, kunnen we verwarring bij de 'buitenwereld' vermijden."

Of dit nu een opstap naar meer wordt ? Katja blijft er nuchter bij, maar sluit niets uit. "Eerst zorgen dat we hier aantonen dat we het kunnen en dan zien we wel."

 

 

De activiteitenkalenders:

cultuur

jeugd

toerisme

gemeente

sport

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje VÓrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje VÓrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 15/02/07. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2007 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.