Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

voorontwerp juni 2006

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Afvalcijfers 2003
DDS - Verko
Structuurplan

 

Omhoog

Op 26 juni 2006 stelt het college van burgemeester en schepenen een voorontwerp voor gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voor aan de gemeenteraad. Hierbij enkele conclusies uit het rapport, na een vlugge lezing van de prognoses en voorstellen. Deze tekst wordt wellicht aangevuld na de gemeenteraadszitting.

Bevolking en woningen
Gebaseerd op de verwachte evolutie van de bevolking (zonder rekening te houden met in- en uitwijkelingen) de behoefte aan rusthuisbedden ten opzichte van 2003 zou stijgen met 18 in 2013, terwijl er wat serviceflats betreft nu al een tekort van 20 zou zijn. Naar woningbehoefte voorziet men een behoefte van 255 extra woningen voor 2007 en tot 2018 van 657 in vergelijking met 2003. Dat zou men kunnen opvangen met de 242 nog beschikbare bouwpercelen in een goedgekeurde verkaveling, de 436 percelen langs een uitgeruste weg die nog geen deel uitmaken van een verkaveling, de ongeveer 114 bouwmogelijkheden in twee niet uitgeruste binnengebieden in woonzones die men nog kan ontwikkelen, en met nog enkele kleinere woonuitbreidingsgebieden in Uitbergn  (+- 96 woningen), in Overmere (36 woningen) en in Berlare (18 woningen). Maar daartegenover staat dat in het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan is vastgelegd dat Berlare tussen 1991 en 2007 maximaal met 848 bijkomende woongelegenheden mag voorzien, terwijl er tussen 1991 en 2004 al 909 zijn bijgekomen, dus eigenlijk al te veel. (Betekent dit dat na de goedkeuring van het gemeentelijke plan niets meer mag worden bijgebouwd ? En wat is dan het gevolg voor huur- en verkoopprijzen ? nkb)

Bedrijventerreinen
 Het plan geeft verder een overzicht van bedrijven waarvoor al dan niet beter een herlocalisatie nodig is, of die uitbreidingsmogelijkheden vragen (totaal 7ha 8a) en wat startende bedrijven zouden nodig hebben (raming 1 ha). De gemeente krijgt echter slechts toelating voor 5ha. Het plan stelt dan ook voor om die zeker te realiseren, wat niet eenvoudig blijkt omdat er nauwelijks nog aanbod aan bedrijventerreinen is.

Openbare voorzieningen
Wat openbare voorzieningen betreft, voorziet men de nood aan vergroting van de loods voor de technische dienst en aan meer parkeergelegenheid voor vrachtwagens. Over de locatie rustoord Herfstvreugde zou nog niet zijn beslist wat het wordt na de OCMW-nieuwbouw in Overmere en centralisatie van de rustoordfunctie.

Toerisme-natuur
 Verder stelt het plan dat moet onderzocht hoe de bestaande natuur-toeristische troeven verder kunnen versterkt en daarbij denkt men aan verdere ontwikkeling van de festivalsite en aan een locatie voor een golfterrein.

Landbouw
In landbouw ziet men verschuivingen naar tuinbouw, en naar een afname van grondgebonden veehouderij (runderen), terwijl bij niet-grondgebonden bedrijven het aantal leghennen zou afnemen, de vleeskippen zouden toenemen en het aantal varkens gelijk zou blijven.

Verkeer
Hier voorziet men de behoefte om de dorpskernen en het lanzaam verkeer optimaal te vrijwaren en te beveiligen, terwijl toch een vlot doorgaand verkeer mogelijk moet blijven. Bus en fiets worden als mogelijk alternatief voorgesteld, waarbij inspanningen nodig zullen zijn van alle bestuursniveaus.

Knelpunten
Die voorziet men in de spanning tussen de aantasting van open ruimte en de behoefte aan infrastructuur, aan die tussen landbouw en natuurontwikkeling, tussen natuur en recreatiedruk. Er zijn in de gemeente zonevreemde woningen, weekendverblijven die permanent worden bewoond, weinig betaalbare huurwoningen en kleinere woningen voor bejaarden en jongeren. De verstedelijkingsdruk en de slechte afbakening van woonkernen zorgen voor extra problemen.

Naar economische activiteit is er het probleem van plaatsgebrek, zonevreemde bedrijven, bedrijven die onvoldoende zijn geļntegreerd of zelfs storend zijn. In de landbouwsector blijkt een groeiende versnippering van gronden en de invloed van de maatregelen in het Scheldegebied (overstromingszones, meer nadruk op natuurontwikkelingszones).

Verkeersoplossingen zijn bemoeilijkt door de aanwezigheid van E17 en gewestwegen in de nabijheid of door dorpskernen. Daarnaast is er een gebrek aan openbaar vervoer en aan goede fietsvoorzieningen, terwijl steeds meer sluip- en zwaar verkeer door de gemeente komt.

De recreatie aan het Donkmeer zorgt voor specifieke problemen. "Diversifiėring en nieuwe ideeėn zijn noodzakelijk om de recreatieve potentie van dit gebied te behouden", stelt het rapport. Maar ook dat er nog heel wat mogelijkheden zijn voor zachte recreatie.

Gewenste perspectieven en visie
Het plan bevat aanduidingen voor een visie in de verschillende domeinen. Interessant daarbij is hoe men de evolutie van verschillende functies (en van de actoren) ziet. Zijn huidige sportterreinen, locaties van jeugdverenigingen gepast in de omgeving, wat kan er veranderen, wat moet eventueel beter verdwijnen ?

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vīrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.