Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd Sponsors reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site)

Verhalen uit Torrevieja

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

Wil je inschrijven op de (wekelijkse) nieuwsbrief, dan volstaat een mailtje.

2007: 30 jaar fusie !

Geef uw mening, uw opmerkingen en voorstellen.

Lees hier meer.

Mensen in het nieuws
Ik ben fier op ...
Onze emigranten

 

Omhoog

Victor en Hilde Genbrugge, inwoners uit de Donkgemeenten, verblijven vaak in het Spaanse Torrevieja (Costa Blanca). En zij zijn graag bereid over hun ervaringen te vertellen. Heb je vragen dan sturen we die graag door.

6 november 2006

bullet

Waarschuwing
In een Nederlandstalige weekblad die in de omgeving van Torrevieja wordt verspreid stond onlangs hoe in Catral, in de streek van Valencia, is ontdekt dat een groot aantal huizen onwettelijk te dicht bij het natuurgebied El Hondo waren gebouwd. Een natuurvereniging had het zelfs over 1200 huizen en kloeg de plaatselijke burgemeester aan. De overheid besliste na een onderzoek om alle huizen die op minder dan 500m van El Hondo staan te laten afbreken. Of hoe men toch voorzichtig moet zijn als men in Spanje iets koopt.

bullet

Asterix en de Olympische Spelen
Over de eerder gemelde 'Asterix en de Olympische Spelen'-film, nog wat details. Naast Depardieu en de al eerder gemelde namen zou ook Beckham meedoen. De film zal ongeveer € 78 miljoen kosten en is daarmee de duurste die in de nieuwe filmstudio's van Alicante, Ciudad de la Luz, tot nu is gedraaid. Aan het laatste heroļsche gevecht zouden zo'n 20.000 figuranten deelnemen.

24 oktober 2006

Hier enkele nieuwtjes uit de provincie Alicante, waar het nog zo'n 20° warm is:
bullet
In het kasteel "Santa Barbara" in Alicante stad worden de volgende weken opnames gemaakt voor de nieuwe 'Asterix en Obelix'- film met o.a. Gerard Depardieu, Alain Delon. Claudia Cardinale, en ook enkele bekende sporters zoals Zinedine Zidane en Michael Schumacher.
bullet
19 % van de inwoners van Alicante is buitenlander.
bullet
de politieke partijen van de "comunidad Valenciana", zoiets als de Vlaamse Gemeenschap, hebben een schuld aan de banken van 7 125 000 €, en naar verluidt is dat maar het topje van de ijsberg.
bullet
 het afgelopen weekend (van 11-10 tot 15-10) waren er bij 40 ongevallen op de Spaanse wegen 49 doden en 59 zwaargewoden. Vorig jaar, zelfde weekend, waren er bij 51 ongevallen 72 doden.
bullet
De bekende acteur Viggo Mortensen (Lord of the rings) was in Torrevieja om een boek over de Cubaanse kunst voor te stellen.

27 december 2005

Victor en Hilde stuurden wat pittig nieuws over de oudejaarsviering in Torreviejo. Lees hier.

27 maart 2005

Wij verblijven hier in een multiculturele  gemeenschap met Vlamingen, Walen, Hollanders, Engelsen, Fransen, Noren en een enkele Spanjaard. Ja, om de Spaanse taal te leren zijn we hier niet meer op de goede plaats. Over de Belgen en de Vlamingen wordt er niet veel gesproken daar wij in het buitenland een nogal rustig volkje zijn, die niet zoveel opvallen als Duitsers en Engelsen. Torrevieja was vroeger nog echt Spanje maar is nu, volgens mij, een stukje van Engeland met alles wat er dan ook bij hoort. Zo is criminaliteit een groot probleem. Er lopen hier nogal wat Oost-Europeanen rond die liever geld verdienen met stelen en drugs dan met werken. De politie ontdekt steeds regelmatiger illegale bewakingsdiensten, opgericht omdat de mensen zich niet meer veilig voelen in hun huis. Met de Marokkanen hebben we veel minder problemen want die zitten allemaal in de verkoop. Ze worden met een oude Renault 19  aan de restaurants en cafés gedropt om hun waren (tapijten, vislijnen, uurwerken, boormachines enz) te verkopen. Dat gebeurt vriendelijk en absoluut niet agressief, maar je moet wel goed kunnen afbieden of je bent belazerd.

Op restaurant gaan is in vergelijking met Belgiė nog spotgoedkoop: voor een goede "menu del dia" in een Spaans restaurant betaal je gemiddeld rond de 8 €, wijn inbegrepen.

Volgens wat ik gelezen en gehoord heb zou de voorbije winter de koudste zijn geweest in 85 jaar, met veel schade aan de landbouw tot gevolg.  In de regio zijn meer dan 20 000 citroen- en avocadobomen door de vorst verloren gegaan. Normaal worden jaarlijks 50 000 ton citroenen en 400 ton avocados geoogst.

Opvallend in Torrevieja is het grote milieubewustzijn. Er zijn nu reeds 4 politieagenten die alleen en uitsluitend werken voor de bescherming van het milieu. Zij rijden rond op terrein-motoren en controleren op sluikstorten, geluidshinder, zwerfhonden en katten, achtergelaten voertuigen e.d.

 

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

Volg Europa

met ook:

bullet

informatie over de nieuwe grondwettelijke verdragstekst

bullet

een overzicht van crisissituaties in de wereld

 


 Doe mee !
(klik op de foto voor meer info)

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vīrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.

Advertenties van bedrijven en organisatoren van manifestaties dragen bij in de kosten van deze site en steunen of het 'Fonds voor kinderen van bij ons' of het Roemeense dorpje Vīrtop. Lees er hier meer over.
Vraag de voorwaarden
 via
e-mail of bel ons (052-42.34.00)


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 03/12/06. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2006 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.